Header

"Hej! Denna video är i samarbete med..."

"Nej nej nej nej....... Gör du samarbeten? Usch och fy! Så du får betalt för att visa oss detta? Det betyder att du enbart utnyttjar dina följare och är en sell out. Jag avprenumererar."


Detta är något som jag ofta får höra och läsa på mina sociala medier, främst i kommentarsfältet på Youtube och Instagram. Jag satt idag och spelade in en podcast med Linda som är grundaren av Influencers of Sweden och vi kom in på detta ämne. Vi diskuterade hur folk ser på samarbeten och hur vi ser på samarbeten. Eftersom vi jobbar i samma bransch och vet hur det är att leva på sociala medier så är det för oss inte konstigt med samarbeten. Jag är absolut inte förvånad över att följare är trötta på samarbeten och sponsrade videos/inlägg men jag tycker att ni ska lyssna på hur det är från vårt perspektiv.

Jag arbetar heltid med mina kanaler. Jag planerar videos, spelar in videos, redigerar videos, går på möten, svarar på mail, pratar med företag, bloggar, uppdaterar snapchat osv osv. För att jag ska kunna göra det som jag nyss nämnde utan att gå in i vägen så kan jag inte ha ett "normalt" jobb vid sidan om. Givetvis funkar det för vissa men det beror på hur man lägger upp sitt arbete. Eftersom jag lever på det jag gör så behöver jag även tjäna pengar på mitt arbete, precis som alla andra. Dessa pengarna får jag in via annonsintäkter och samarbeten. Jag tänkte nu ta upp varför jag tror att folk hatar samarbeten:

Ens följare att man inte:
1. Tycker om produkten/företaget.
eller 2. Pratar med sin egen röst.
Jag skulle aldrig i hela mitt liv prata om ett företag/produkt som jag inte tycker om. Givetvis har jag i början av min karriär visat upp varor som jag kanske inte tyckt om men tack vare att min plattform växt så kan jag idag välja bort de samarbetsförslagen och företag som inte passar mig och de värderingar jag står för. Jag kan jobba med företag som jag älskar så som Nextory, Daniel Wellington, Lush, NYX professional makeup, JBL osv. Så ser du ett inlägg eller en video där det står/sägs att det är i samarbete med * så garanterar jag att det är någon som jag genuint älskar.

En sak som jag vill att människor ska inse är att vi arbetar med våra medier dagarna ut, hela året. Vi sliter i timmar för videos, bilder och blogginlägg som ni får ta del av helt gratis. Vi producerar material till er utan att förvänta oss något från er i pengaväg så det enda sättet vi kan få betalt för vårt jobb är via samarbeten. Personligen så tycker jag att ens innehåll blir mycket mer underhållande när man har mer pengar att spendera på utrustning, resor och ytflykter. Tack vare annonsintäkter och samarbeten får vi möjlighet att besöka fler platser och dokumentera allt till er så ni kan följa med på vår resa. Är det då inte rättvist att vi ska få göra samarbeten och få betalt för allt vårt jobb? Jag tycker i alla fall det.

Så det är såhär jag och många andra Influensers ser på betalda samarbeten. Jag kan inte prata för alla utan enbart mig själv men jag skulle aldrig ljuga och rekommendera något som jag inte kan stå bakom. Så nästa gång ni ser "I samarbete med" så kanske ni tänker till en extra gång innan ni dömmer personen som sell out och faktiskt ser allt hårt jobb personen gjort för att producera det material du kollar på. Jag hoppas ni får en fantastiskt kväll också hörs vi snart igen.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments