Bloggen Food pharmacy har jag följt länge, och när boken släpptes i somras beställde jag även den.
Nu i veckan fick jag för första gången sitta ner en stund medan Maja sov middag. Inte starta jobbdatorn, inte städa (okej det gjorde jag lite snabbt först) inte ringa eller skicka mail för att kolla upp något viktigt inför flytt eller resa. Då kom jag på att jag hade den nya olästa boken liggande i ett skåp!

Den var så enkel, rolig och underhållande. På ett bra sätt förklarar den hur det fungerar med våra tarmar och immunsystem (som till 70-80% sitter i tarmarna). Att en baguett höjer blodsockret mer än rena sockerbitar eller snickers. Bröd, pasta och pizza benämns som "sockerliknande mat". Sådan mat bryts ner redan uppe i tunntarmen och ger oss en rejäl blodsockerkick. Vi blir snabbt hungriga och vill äta igen igen när blodsockret sjunker men det viktigaste; våra goda tarmbakterier som bor nere i tjocktarmen blir utan mat för att kunna växa och leva vidare.

När dom goda bakterierna blir för få och dom onda bakterierna tar över kan dom ta sig ut i kroppen och attackera på vår kroppsegna vävnad. Vi får kroniska inflammationer, alltså autoimmuna sjukdomar som tex reumatism, diabetes typ 2, adhd, ms eller alopecia som jag har. Det fina med dessa sjukdomar är att vi faktiskt har möjligheten att påverka dom med maten vi äter, vi är inte bara körda av våra gener.

När vi väljer mat kan vi helt enkelt tänka; vill jag mata mina onda bakterier eller goda bakterier!

Mat för dom goda bakterierna är bland annat råa grönsaker och gröna blad. Inspirerad av boken gick jag direkt och köpte grönkål och avokado till supersmoothien som boken har recept på.

Vi vuxna tyckte smaken var lite ovan hehe, medan 1,5-åringen gapade som en fågelunge och ville bli matad med sked efter sked.

Äntligen har jag mer stöd för att fortsätta stå på mig att vårt barn inte får någon mat med socker eller vitt mjöl, hon är ju så liten ännu att vi ännu kan styra detta fullt ut.

Boken förklarar också enkelt och lättförståeligt om olika fetter och mejerier/mjölkpulver (spoiler ge inte smörgåsrån, välling eller pulvergröt till barnen). Men den ger också hopp, utan pekpinnar. Även om vi inte alltid ätit och levt helt perfekt finns det alltid chans att ändra våra vanor, och att göra något litet är bättre än inget alls!

Vi har redan planerat veckans mat efter 100% Food Pharmacy. Jag rekommenderar verkligen denna bok!

Gillar

Kommentarer

Idag är det precis två månader kvar tills vi lämnar Sverige och åker ut på var halvårslånga resa. Nästa vecka ska vi på allvar börja packa lite i lägenheten. Svårt att veta vad som ska sparas, vad som ska till lagret och vad vi behöver under tiden vi bor hos våra föräldrar. Vi vet ju ännu inte när vi kommer ha en egen bostad nästa gång. Regeln för rensning är; kommer jag vilja ta fram det här om ett år och använda det då!?

Igår sökte vi, och fick, visum till Australien. Vad smidigt det var att göra det på nätet! Idag har vi bokat första flyget från Luleå också. Ytterligare små saker avbockade från listan.

Som en liten paus innan allt drar igång på allvar åkte vi till Bulgarien en vecka. En klassisk charter med bara sol och bad och all-inclusive där buffén stod serverad. Vi passade även på att åka över till Rumänien en dag när vi ändå var så nära. Femte landet var lilla globetrottertjej besöker detta år.

Lata dagar på stranden och vid poolen med många svalkande dopp

Resan blev också ett litet genrep där vi testade packning och analyserade vad vi använde och vad vi saknade. 20 kg var får vi vuxna ha med på planet sen. I det ska också Majas saker rymmas. 40 kg för tre personer på ett halvår, men det känns faktiskt lugnt - än så länge. :)

Vår fina lilla badtjej

En sak har jag bestämt mig för att En sak har jag då bestämt mig för att inte ta med på vår långresa - HÅR! I Bulgarien använde jag det bara på middagen första kvällen, sen låg det i garderoben resten av tiden. Det var bara varmt och stickigt och obekvämt. Och ingen bryr sig ens om jag är flintskallig eller inte. Jag kan räkna på ena handens fingrar dom gånger jag sett någon reaktion. Det har knappt gått tre månader sedan allt gick åt helvete och jag blev slät på 99,9% av hela kroppen av alopecia, men märkligt nog gick det fortare att vänja sig vid det helt kala än de tio år jag brottats med hårlösa fläckar som kommit och gått.

Pussar av min lilla tjej på stranden i Varna <3

Gillar

Kommentarer