View tracker
View tracker

Bloggen Food pharmacy har jag följt länge, och när boken släpptes i somras beställde jag även den.
Nu i veckan fick jag för första gången sitta ner en stund medan Maja sov middag. Inte starta jobbdatorn, inte städa (okej det gjorde jag lite snabbt först) inte ringa eller skicka mail för att kolla upp något viktigt inför flytt eller resa. Då kom jag på att jag hade den nya olästa boken liggande i ett skåp!

Den var så enkel, rolig och underhållande. På ett bra sätt förklarar den hur det fungerar med våra tarmar och immunsystem (som till 70-80% sitter i tarmarna). Att en baguett höjer blodsockret mer än rena sockerbitar eller snickers. Bröd, pasta och pizza benämns som "sockerliknande mat". Sådan mat bryts ner redan uppe i tunntarmen och ger oss en rejäl blodsockerkick. Vi blir snabbt hungriga och vill äta igen igen när blodsockret sjunker men det viktigaste; våra goda tarmbakterier som bor nere i tjocktarmen blir utan mat för att kunna växa och leva vidare.

När dom goda bakterierna blir för få och dom onda bakterierna tar över kan dom ta sig ut i kroppen och attackera på vår kroppsegna vävnad. Vi får kroniska inflammationer, alltså autoimmuna sjukdomar som tex reumatism, diabetes typ 2, adhd, ms eller alopecia som jag har. Det fina med dessa sjukdomar är att vi faktiskt har möjligheten att påverka dom med maten vi äter, vi är inte bara körda av våra gener.

När vi väljer mat kan vi helt enkelt tänka; vill jag mata mina onda bakterier eller goda bakterier!

Mat för dom goda bakterierna är bland annat råa grönsaker och gröna blad. Inspirerad av boken gick jag direkt och köpte grönkål och avokado till supersmoothien som boken har recept på.

Vi vuxna tyckte smaken var lite ovan hehe, medan 1,5-åringen gapade som en fågelunge och ville bli matad med sked efter sked.

Äntligen har jag mer stöd för att fortsätta stå på mig att vårt barn inte får någon mat med socker eller vitt mjöl, hon är ju så liten ännu att vi ännu kan styra detta fullt ut.

Boken förklarar också enkelt och lättförståeligt om olika fetter och mejerier/mjölkpulver (spoiler ge inte smörgåsrån, välling eller pulvergröt till barnen). Men den ger också hopp, utan pekpinnar. Även om vi inte alltid ätit och levt helt perfekt finns det alltid chans att ändra våra vanor, och att göra något litet är bättre än inget alls!

Vi har redan planerat veckans mat efter 100% Food Pharmacy. Jag rekommenderar verkligen denna bok!

Likes

Comments

View tracker

Idag är det precis två månader kvar tills vi lämnar Sverige och åker ut på var halvårslånga resa. Nästa vecka ska vi på allvar börja packa lite i lägenheten. Svårt att veta vad som ska sparas, vad som ska till lagret och vad vi behöver under tiden vi bor hos våra föräldrar. Vi vet ju ännu inte när vi kommer ha en egen bostad nästa gång. Regeln för rensning är; kommer jag vilja ta fram det här om ett år och använda det då!?

Igår sökte vi, och fick, visum till Australien. Vad smidigt det var att göra det på nätet! Idag har vi bokat första flyget från Luleå också. Ytterligare små saker avbockade från listan.

Som en liten paus innan allt drar igång på allvar åkte vi till Bulgarien en vecka. En klassisk charter med bara sol och bad och all-inclusive där buffén stod serverad. Vi passade även på att åka över till Rumänien en dag när vi ändå var så nära. Femte landet var lilla globetrottertjej besöker detta år.

Lata dagar på stranden och vid poolen med många svalkande dopp

Resan blev också ett litet genrep där vi testade packning och analyserade vad vi använde och vad vi saknade. 20 kg var får vi vuxna ha med på planet sen. I det ska också Majas saker rymmas. 40 kg för tre personer på ett halvår, men det känns faktiskt lugnt - än så länge. :)

Vår fina lilla badtjej

En sak har jag bestämt mig för att En sak har jag då bestämt mig för att inte ta med på vår långresa - HÅR! I Bulgarien använde jag det bara på middagen första kvällen, sen låg det i garderoben resten av tiden. Det var bara varmt och stickigt och obekvämt. Och ingen bryr sig ens om jag är flintskallig eller inte. Jag kan räkna på ena handens fingrar dom gånger jag sett någon reaktion. Det har knappt gått tre månader sedan allt gick åt helvete och jag blev slät på 99,9% av hela kroppen av alopecia, men märkligt nog gick det fortare att vänja sig vid det helt kala än de tio år jag brottats med hårlösa fläckar som kommit och gått.

Pussar av min lilla tjej på stranden i Varna <3

Likes

Comments

Vi hade först tänkt bila genom Europa denna sommar. Men vår 1-åring är inte så glad i att åka bil just nu, och energin för att planera resrutt går redan åt till att styra upp flytt och planera vår långa 6-månadersresa till hösten. Efter att ha diskuterat olika alternativ insåg vi båda att vi faktiskt var mest sugna på Amsterdam av de europeiska städerna som vi hade tänkt bila till. Så vi startade helt enkelt semestern med en minitripp dit!

Vi tog tåget till Köpenhamn och därifrån flyg till Amsterdam.

Det var en underbar stad med fantastisk arkitektur! Jag är ju en husnörd som både älskar hus privat och dessutom jobbar med att rita dem.

Första dagen gick vi på de klassiska shoppinggatorna Leidsestraat och Kalverstraat. Där ligger alla de stora kedjorna med sina butiker. Med ett 3-dagarskort för kollektivtrafiken tog vi oss snabbt runt i staden med spårvagn. Ofta tog vi bara någon hållplats hit och dit. Det var så enkelt att kliva på och av.
Ett besök till Musemsplein för ett foto framför klassiska I Amsterdam blev det också.

På kvällen köpte vi med oss mat och åt som picknickmiddag i Westerpark.

Dag 2 startade vi med en kanaltur. Det var ett perfekt för att få guidning och lite mer info om staden! Resten av dagen vandrade vi runt på bland annat 9 streets och besökte Auschwitzmonumentet i Wertheimpark.

En fantastiskt god lunch åt vi på den indonesiska restaurangen Kantjil. Längtar ännu mer nu tills vi ska till Bali i höst!

Vi bodde på Amstel Botel som är en stor båt dockad vid en hamn och fungerar som hotell. Med en gratisfärja som går precis utanför tog det 10 minuter till centralstationen. Ett bra och enkelt budgetboende!

På färjan in mot stan, jag packade inte ens med något hår på denna resa.

Sista dagen hade jag läst att det skulle finnas flera petting zoo's i staden där barnen gratis får klappa på olika djur. Det kändes som en lagom aktivitet för vår 1-åring än att betala inträde för att gå på det stora Artis zoo som ligger i stan.
Vi valde ett petting zoo som låg i området de Pijp. Först var vi helt säkra på att vi gått fel för det var bara höga betonghus överallt, men så gick vi igenom en liten gång och där låg ett litet område med höns, påfåglar och gäss som gick fritt. Burar med kaniner där barnen fick gå in och hagar med grisar, får och hästar. Vilken fin grej!

Jag måste skriva en liten kort recension om vår vagn också! Innan vi åkte valde vi att köpa en Babyzen yoyo+. Det är den nyaste versionen av Babyzen yoyo som kom ut nu under 2016. Vi reste enbart med handbagage och vagnen fällde vi ihop innan vi gick in på planet.

Vagnen är grymt smidig och lättrullad. Det var inga problem att ta sig över kullerstenar och spårvagnsspår trots de mindre hjulen. På kanalturen ville kaptenen att vagnen skulle stå kvar vid hamnen men när jag fällde ihop den och sa; it's like a bag! Och så fick vi ta med den på båten ändå. :) Enda minuset är de två stagen över varukorgen som är lite irriterande och stör hur sakerna kan lastas, men annars älskar vi den. Babyzen yoyo+ var perfekt på en cityresa!

Likes

Comments

Jag brukar alltid ha en burk med fröknäcke hemma. Perfekt att ge bebisen en bit att sysselsätta sig med och tugga på medan vi lagar frukost!

Receptetet varierar lite för varje gång jag bakar, men pumpafrön är alltid med eftersom det är en bra och naturliga järnkälla för småttingar.

Ingredienser;

1 dl pumpafrön
1 dl solroskärnor
1 dl skalade sesamfrön
0,5-1 dl kokosflingor
1-2 msk linfrön
1-2 msk chiafrön

1 msk fiberhusk
2 dl kokande vatten
1 msk olivolja

Torkad rosmarin
Lite havssalt

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vattnet och rör ihop med olivoljan, häll sedan i bunken med det torra och rör om. Lägg degen på en plåt mellan två bakplåtspapper och kavla ut den till en så stor rektangel det går innan det hinner stelna. Strö över torkad rosmarin och ev lite havssalt.

Grädda i ugnen ca 45 minuter. Ta ut plåten och sänk ugnen till 80 grader. Skär fröknäcken i bitar med en pizzaskärare. Sätt in plåten igen och låt vara någon timme tills bitarna blivit helt torra och krispiga, gärna med en träsked som håller upp ugnsluckan på glänt.

Likes

Comments

Varenda stund vi får över passar vi på att planera och planera inför vår stora resa till hösten. Bitarna börjar falla på plats eftersom, och det kändes stort när vi bokade dom första biljetterna. Idag är det faktiskt precis tre månader kvar tills vi lämnar Sverige. 4/10 åker vi och landar först i Kuala Lumpur.

Även i sommar har vi både flera resor och utflykter inbokade i kalendern, och då är det smidigt med enkel och bra mat att kunna ta med. Igår bakade jag pizzabullar som fick full pott i betyg av vår 1-åring. Degreceptet kommer från Paleoskafferiet och sen gjorde jag egen improvisation med fyllningen.

Ingredienser

3 dl mandelmjöl
5 msk psylliumhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk havsalt (jag tog 0,25 tsk himalayasalt istället pga bebisanpassat)
3 st äggvitor
2,5 dl kokande vatten

1-2 dl passerade tomater
Några skivor bra salami
Färska eller torkade örtkryddor
Några champinjoner
Uppvispade äggulor

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienserna till degen i en bunke. Separera äggen och blanda ner vitorna i degen. Häll på det kokande vattnet och vispa ihop allt med elvisp.
Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut till en stor rektangel.

Bred på passerade tomater och fördela fyllningen över. Jag kryddade med oregano, klippte över salamiskivor i strimlor och skar champinjoner i tunna skivor. Rulla ihop till en rulle och skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg rullarna i muffinsformar. Vispa upp äggulan och pensla bullarna. Grädda i ca 40-45 minuter.

Champinjonerna gjorde det lite svårrullat. Och mina muffinsformar var så stora så jag la 1,5 rulle i varje form. Men det blev bra ändå under gräddningen när allt gick ihop sig. :)

Likes

Comments

Vi gjorde en rabarberpaj till efterrätt i helgen. Som hela familjen kan äta, då den även är bebisvänlig. Ja vi försöker hålla på att introducera socker och vitt mjöl så länge vi bara kan. Smuldegen går förstås att ha på vilka frukter eller bär som helst. Det är ingen sötning tillsatt eftersomfrukterna och bären ger naturlig sötma. I en rabarberpaj går det att blanda i lite ananasbitar för att lätta upp rabarberns syrlighet. Det gjorde vi inte denna gång och fick några roliga grimaser från 1-åringen då hon smakade.

Ingredienser;

100 g smör
1,5 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
1 dl (ca 60g) finhackade sötmandlar

Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop rumsvarmt smör med mandelmjöl (eller kör i matberedare), blanda ner kokosflingor och finhackade mandlar.

Fyll en ugnsform med frukt/bär och fördela smuldegen över. Grädda ca 15 minuter.

Likes

Comments

Sommar betyder att grillen går varm, här är en underbar varm sallad vi åt till kyckling igår. Receptet kommer från ett gaaammalt urklipp jag sparat från en tidning som hette Laga Lätt.

Ingredienser, till fyra;

1 kg morötter
6 tomater, gärna plommon
1 burk färdigkokta linser
1 påse spenatblad
Några kvistar färsk rosmarin
1 vitlöksklyfta
1/2 citron
Olivolja
Salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala, halvera och kvarta morötterna. Skär tomaterna i klyftor. Lägg morötter och tomater på en plåt och ringla över olivolja, salta och peppra. Rosta i ugnen ca 30 minuter tills dom fått fin färg.

Skölj under tiden linserna i ett durkslag och låt rinna av. Finriv citronskalet och pressa ur saften. Blanda ihop dressingen av 2 msk citronsaft, 1 finhackad vitlöksklyfta, 1 msk olivolja, citronskal, finhackad rosmarin, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Låt dressingen dra ihop med linserna och blanda sedan i tomater, morötter och spenatblad.

Likes

Comments

Fyra nervösa dagar med budgivning blev det på vår lägenhet. Till slut stod det klart med en vinnare och i veckan skrevs avtalet. Det var dubbla känslor. Både wow att det gick så bra men också lite sorgligt att lämna allt.

Vi har gjort klart med avslut på våra jobb och sista dag blir fredag den 9/9. Transport av möblerna är bokad och vi kommer skicka allt på ett lastbilsflak som sen går med tåg dom 136 milen upp till Luleå. Betydligt billigare lösning än flyttfirma!

Nu försöker vi skriva listor på allt som ska göras innan hösten. Det är både praktiska saker som att försöka skära ner på fasta kostnader (och hitta var vi ska lagra alla prylar), och sen förstås att planera in själva resan och leta all info vi behöver om länderna. Just nu är planen Kuala Lumpur, Perhentian Islands, Australien, Bali och sen Sri Lanka till att börja med. Letar efter magkänslan som ska säga i vilket land vi vill fira jul och nyår i. Och sen har vi några månader till att fylla med resmål också. :)

Ett halvårs resa med vår då 1,5-åring istället för att starta förskola och vardagsliv. Det blir nog bra det här!

Snart blir det mer av det här...

Likes

Comments

Det har varit en stressig vår. Vi delar halvtid på föräldraledighet och jobb. För mig har det blivit mycket övertid på kvällar och helger för att hinna det jag inte hunnit på arbetsdagarna. Kosten har vi haft bra rutin på under veckorna, men med lite mer undantag på helgen.

Under kristi himmelfärdshelgen började dock mitt hår att rasa och nu behöver jag inte ens raka benen längre. Hela kroppen håller på att bli kal och i helgen premiärgymmade jag med flintskalle - skönt och luftigt!

Denna vår har vi också tänkt mycket på livet och framtiden. Allt snurrar på i full fart och det är tufft att bo 136 mil ifrån släkt och vänner med vår lilla tjej som nyss fyllt 1. Men samtidigt älskar vi våra jobb och vår fina lägenhet.

Jag tror det började i Mexico när vi var i sol och värme och jag sa; det är ju så här det ska vara! Tänk om vi kunnat ha det så under en lång tid!!

Dom drömmarna har nu börjat utformas till planering. Så nu säljer vi vår lägenhet, avslutar på våra jobb, packar undan alla saker i ett förråd och sen åker vi ut och ser världen i höst.

Sedan tar vi tag i ny bostad och jobb uppe i norr när vi kommer tillbaka till våren! Så kanske det här får bli en reseblogg under tiden?

På ett av Växjös finaste områden ligger vår lägenhet som nu är till salu! I dom vita husen bakom hund och barnvagn bor vi på 111 kvm med radhuskänsla och utsikt mot Växjösjön, bara 15 minuters promenad från stan. HEMNETLÄNK

Likes

Comments