Här kommer receptet på de lyckade saffranskakorna jag bakade förra veckan. Supergoda och sådär härligt sega. Perfekta nu till jul! Jag tänker att jag ska bjuda släkten på dem på julafton, så gjorde ett litet testbak nu för att se hur de blev. Smaken var otrolig men till nästa gång ska jag tänka på att göra de lite större så de blir segare. Gör man de en aning mindre som jag gjorde nu och har de inne i ugnen den tid som står enligt receptet blir de nämligen lite för spröda för min smak. De flöt inte ut så mycket som jag förväntade mig. Och istället för att doppa kakorna i vitchoklad, vilket blev lite för sött enligt mig, ska jag till nästa gång grovhacka chokladen och ha i smeten direkt.

Ett tips är även att låta saffranet blandas med en tesked starksprit (jag använde mörk rom) och låta stå ca 30 min innan ni börjar baka. På så sätt tas verkligen saffranets gula färg och smak fram.

Ingredienser:

12-14 st jättestora kakor

125 g rumstempererat smör

2 1/2 dl strösocker

1 ägg

en nypa salt

2 tsk vaniljsocker

0,5 g saffran med 1 tsk starksprit

1,5 tsk bakpulver

4 dl mjöl

+1 dl strösocker till rullningen

100 g vitchoklad

Gör såhär:

Blanda saffran och starksprit och låt stå i 30 min.

Ugnen på 200 grader.

Lägg bakplåtspapper på plåtar.

Micra smöret några sek så att det blir mjukt och nästan smälter.

Vispa upp smör och socker med elvisp ca 2 min på hög hastighet. Tillsätt ägget och vispa lite till.

Ta fram en annan bunke och blanda de torra ingredienserna (mjöl, salt, vaniljsocker och bakpulver).

Vänd ner saffranet i smörblandningen och sedan blandningen av de torra ingredienserna. Rör om noga och arbete ihop till en smidig deg.

Forma bollar och rulla i strösocker. Platta till kakan en aning.

Grädda i mitten av ugnen ca 7-10 min.

Doppa i vit choklad.

Njut!



Likes

Comments