View tracker

Halloj! I lördags var jag på en nyöppnad resturang här i Stockholm och det var nog en av de bästa resturangupplevelser jag haft i Stockholm någonsin! Resturangen heter Växthuset och ligger under Skanstullsbron, vid nattklubben Trädgården.

Maten är helt vegansk och har ni någon som alltid är negativ till vegansk mat borde ni ta med hen till Växthuset för maten är verkligen helt underbar. Jag lovar er att hen kommer få en helt annan bild av vegansk/vegetarisk mat! En smaksensation i munnen helt enkelt! Ni måste bara testa!

De har en a la carte meny men också olika avsmakningsmenyer. Jag beställde den första menyn som bestod av fem rätter varav två var sidorätter. Detta kostade 315 kronor vilket var otroligt prisvärt med tanke på kvaliteten på maten :)

Först åt jag en rödbetor i fänkål&citron med örtcashewricotta och någon otroligt god sås! Till sidorätt en grönskottsallad med lönnsirapsdressing.

Detta var portabello med sås, vårlök, apelsinfileér och endiveblad med en majskräm. Sötpotatispommesen till var HELT GUDOMLIGA!

Till efterrätt var det en pavlova med maränger och bär. Helt otrolig den också!

Det här var min första men absolut inte sista gång på Växthuset. Vill du äta något riktigt, riktigt gott med massor av smaker måste du testa detta! Rekommenderar Växthuset till både veganer, vegetarianer och allätare - jag lovar att ni inte kommer bli ett dugg besvikna!

Likes

Comments

På nyårsafton hade jag middag hemma hos mig, med både vegetarianer och köttälskare. Hur som helst bestämda jag mig för att testa att laga Pulled Jackfruit till varmrätt och det blev så himla lyckat, även köttisarna tyckte att det var supergott! Ett veganskt/vegetariskt alternativ som verkligen påminner om motsvarigheten på kött.

Jag serverade det i hamburgerbröd med mangosalsa, vitlökssås, bbq-sås, ost, sallad och gurka. Jag tyckte att det var en superbra kombo med mangon till, det gjorde rätten mycket fräschare.

Pulled Jackfruit är en vegansk variant av Pulled pork, och själva råvaran, jackfruit är en asiatisk frukt (som man annars aldrig hört talas om) som man kan köpa på burk på asiatiska mataffärer och stora vanliga affärer. När man använder jackfruit i mat ska man inte använda mogen jackfruit som är söt, utan man ska köpa "young green" jackfruit i vatten eller saltlösning om man köper på burk.

Jag valde att göra en egen bbq-sås att laga jackfruiten i, men att göra bbq-såsen är nog det som tar längst tid. Vill man att det ska gå snabbare går det bra att använda färdigköpt bbq-sås.

Mitt recept på BBQ-sås och pulled jackfruit har mest utgått från detta recept och även det här och sen har jag justerat det lite själv.


BBQ-sås till pulled jackfruit för ca 13 personer (1 burk är lagom till 2-3 personer)

Ingredienser:

2 st gula lökar
3 dl tomatpuré
1 dl ketchup (det går bra att ta tomatpure istället och ha i extra vinäger)
4 dl cocacola
2 msk dijon senap
1 dl sirap
1 dl socker
6 msk olivolja
1,5 tsk liquid smoke
8 vitlöksklyftor
4 tsk spiskummin
2,5 msk paprikapulver
2 msk chiliflakes
1 msk mald korriander
4 msk äppelciderviäger
0,5 dl soja (ca)
Salt och peppar efter smak

Såhär gör du:

Tips: Ha inte i all sötma (socker och sirap) och vinäger direkt utan spara det till avsmakningen på slutet.

Hacka löken och stek den i gryta eller kastrull tills den fått lite färg
Ha sedan i resten av ingredienserna och låt koka i ca 40 min tills såsen har en härlig konsistens.
Smaka av salta och peppra och tillsätt om det behövs mer sirap, vinäger eller kryddor för en bra balans.

Pulled jackfruit

Ingredienser:

5 burkar young green jackfruit
ca 1 msk rökt paprikapulver
ca 3 tsk spiskummin
Olja till stekning
BBQ-såsen, använder du färdig sås ska du använda ca 1,3-1,5 liter

Såhär gör du:

Sätt ugnen på ca 200 grader på grill (gärna grill och varmluft om man har en sån funktion)
Häll av och skölj jackfruiten ganska noggrant i ett durkslag. Skär sedan bitarna på hälften (för att tillagningen ska gå snabbarde)
Hetta upp olja i en djupstekpanna (en wookpanna är perfekt)
Häll i jackfruiten och kryddorna och stek till i ca 5 minuter.
Sedan i med bbq såsen och låt jackfruiten koka i såsen i ca 15 minuter.
När jackfruiten börjar bli mjuk är det dags för den att bli "pulled". Ta en vanlig slev och börja trycka eller hacka sönder bitarna tills de blir sådär trådiga och får texturen som vanlig pulled pork.
Lägg upp all pulled jackfruit i ungsformar och grilla den i ungnen för att få torka ut den och få den lite hårdare. Det behöver inte ta så lång tid ca 7 minuter.

Och Voila där har ni pulled jackfriut!


Tillbehör:

Till mangosalsan hade jag bara mango, salladslök (alternativt purjolök) och lime. Jag använde fryst mango om man gör det så tänk på att lägga ut den ett tag innan ni ska använda den! Jag hade en låda mango som är typ en halvliter stor, en salladslök och en lime, men det där kan man ju variera som man vill. Om inte jackfruiten är så stark kan det också vara gott med lite chili i, helst färsk annars torkade chiliflakes. Sen får det gärna stå och gotta till sig i kylen ett tag innan det är dags att äta.

Vill man inte ha mangosalsa, rekommenderar jag att man istället har tomat och rödlök i sin sandwich!

Vitlökssås. (obs. inte vegansk) Denna vitlökssås är en av mina riktiga standard såser, går så snabbt att göra och passar till det mesta. I den har jag turkisk yoghurt, vitlök, majonnäs och salt och peppar efter smak. Hur mycket man vill ha av allt kan man ju anpassa själv, men om jag till exempel har 2 dl yoghurt har jag ungefär 1 matsked majonnäs och en vitlöksklyfta.

Har man BBQ.sås kvar kan man ju använda den som tillbehör också, min tog slut så jag tog fram lite köpe-sås. Sen är det bara att skära upp lite gurka och sallad, fixa fram lite ost och börja mecka ihop sin burgare/sandwich!

Likes

Comments

Hej! Hoppas ni alla har en fin fredag en vinterdag som denna.

Nu kommer ett recept på en riktigt användbar favorit ;)

Focaccia är ett italienskt bröd som passar perfekt till grytor, soppor och bufféer, eller så som jag tycker det passar allra bäst -att doppa det i en hemmagjord hummus och andra trevliga röror och såser. Enligt mig behöver en middag inte vara krångligare än så!

Min mormor gör den bästa focaccian, så jag försökte luska ur henne hur hon gör, så nu har jag sammanställt ett recept för en riktigt god och barnsligt enkel focaccia:

Ingredienser: (för en focaccia som sedan delas i bitar, räcker till ca 8 personer.)

2 msk olivolja

9 dl vetemjöl special

2 tsk salt

25 g jäst

4 dl vatten

Förslag på topping: (går jättebra att byta ut något eller bara välja några av grejerna)

Fetaost (lite smulad eller i bitar)

Soltorkade tomater (gärna skurna i mindre bitar)

Oliver (urkärnade, så slipper vi tandproblem!)

Färsk rosmarin

Färsk timjan

Färsk oregano

Flingsalt

Så här gör du:

Sätt ugnen på 225°.

Blanda olivolja, mjöl, salt och smulad jäst i en bunke.

Värm vattnet till fingervärme, 37° och rör ner det i mjölblandningen.

Arbeta degen ordentligt tills den känns smidig. Jäs sedan degen under bakduk ca 40 min.

Pensla en långpanna ca 30x40 cm med olja. Det går minst lika bra med bakplåtspapper annars, och en plåt med kanter fungerar utmärkt istället för långpanna.

Häll den jästa degen direkt ner i vald form och platta ut den med mjölade händer. Tryck i den valda toppingen och låt den sedan jäsa utan bakduk ca 20 min.

Pensla därefter med kallt vatten och strö över saltet. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.

Skär det något svalnade brödet i mindre bitar och hugg in!


Likes

Comments

Här kommer receptet på de lyckade saffranskakorna jag bakade förra veckan. Supergoda och sådär härligt sega. Perfekta nu till jul! Jag tänker att jag ska bjuda släkten på dem på julafton, så gjorde ett litet testbak nu för att se hur de blev. Smaken var otrolig men till nästa gång ska jag tänka på att göra de lite större så de blir segare. Gör man de en aning mindre som jag gjorde nu och har de inne i ugnen den tid som står enligt receptet blir de nämligen lite för spröda för min smak. De flöt inte ut så mycket som jag förväntade mig. Och istället för att doppa kakorna i vitchoklad, vilket blev lite för sött enligt mig, ska jag till nästa gång grovhacka chokladen och ha i smeten direkt.

Ett tips är även att låta saffranet blandas med en tesked starksprit (jag använde mörk rom) och låta stå ca 30 min innan ni börjar baka. På så sätt tas verkligen saffranets gula färg och smak fram.

Ingredienser:

12-14 st jättestora kakor

125 g rumstempererat smör

2 1/2 dl strösocker

1 ägg

en nypa salt

2 tsk vaniljsocker

0,5 g saffran med 1 tsk starksprit

1,5 tsk bakpulver

4 dl mjöl

+1 dl strösocker till rullningen

100 g vitchoklad

Gör såhär:

Blanda saffran och starksprit och låt stå i 30 min.

Ugnen på 200 grader.

Lägg bakplåtspapper på plåtar.

Micra smöret några sek så att det blir mjukt och nästan smälter.

Vispa upp smör och socker med elvisp ca 2 min på hög hastighet. Tillsätt ägget och vispa lite till.

Ta fram en annan bunke och blanda de torra ingredienserna (mjöl, salt, vaniljsocker och bakpulver).

Vänd ner saffranet i smörblandningen och sedan blandningen av de torra ingredienserna. Rör om noga och arbete ihop till en smidig deg.

Forma bollar och rulla i strösocker. Platta till kakan en aning.

Grädda i mitten av ugnen ca 7-10 min.

Doppa i vit choklad.

Njut!



Likes

Comments