Hej! Igår bakade jag denna supergoda sommartårta som var helt gudomligt god. Kombinationen drömkola, jordgubbar, daim och grädde kan ju inte bli fel. Denna tårta passar perfekt till studentfesten, släktfikat eller till grillfesten i sommar. Dessutom är den väldigt enkel att montera ihop även om kolan tar en liten stund. Tårtan gick åt i ett nafs kan jag säga, vilket ju säger en hel del ;)

SOMMARTÅRTA MED KOLA, DAIM OCH JORDGUBBAR

Här kommer receptet! Från Jennys Matblogg.

Ingredienser:

1 burk sötad kondenserad mjölk

150 gram smör

300 gram digestivekex

1 liter färska jordgubbar

1 1/2 dubbeldaim

3 liter vispgrädde

Gör så här:

1. Börja med kolakrämen. Fyll en kastrull med vatten och lägg i burken med kondenserad mjölk så att burken är helt täckt av vatten. Låt detta småkoka i ca 2,5 timmar utan lock. Viktigt att hela tiden hälla på vatten då vattnet kokar, i värsta fall kan burken explodera om den inte är helt täckt av vatten (!).

2. Så länge kan du börja med digestivebotten. Smält smöret och blanda i en matberedare tillsammans med digestivekexen. Klä en form ca 24 cm i diameteter med plastfolie i botten och tryck sedan ut degen i denna. Låt gärna degen gå upp lite på kanterna, ger ett snyggt intryck samtidigt som innehållet inte ramlar ut. Låt stå i kylen ca 1 timme.

3. När burken med kondenserad mjölk kokat klart, häll av vattnet och skölj med kallt vatten. Låt burken svalna ordentligt innan du öppnar den. Bred sedan ut den lena kolakrämen över digestivebotten.

4. Vispa grädde och hacka daimen. Blanda sedan ca halva mängden hackad daim med grädden (spara andra hälften till dekoration om du vill).

5. Spritsa grädden på tårtan och toppa med färska jordgubbar och ännu mer hackad daim.

6. Njut av den perfekta sommartårtan!


Kram Kram,

Hanna

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

- i samarbete med Foodora -

Hej hallå, hoppas ni alla njutit ordentligt av sommarvärmen i helgen!

Vi i FattyBroccoli hade iallafall en riktigt bra onsdag då vi beställde hem underbar mat från Babel Deli med Foodora. Foodora är en tjänst som erbjuder massor av mat från olika restauranger levererade direkt till din dörr! I maj erbjuder Foodora dessutom FRI LEVERANS vilket ni bara måste passa på att utnyttja!

Vi beställde 4 mezetallrikar från Babel Deli. Två stycken veganska, en vegetarisk och en med rödbetsköfte. Vi alla älskade speciellt deras aubergineröra med den där perfekta rökiga smaken!

Denna mezetallrik innehöll rödbetsköfte, getostbollar, bulgur, hummus, aubergineröra, tabbouleh och getostknyten.

Och hur lyxigt är det inte att få maten hemlevererad? I Foodoras app kan du dessutom följa leveransen för att veta exakt på minuten när den kommer hem till dig! Hur bra som helst!

Passa på att beställa nu hörrni!

Kram,

FattyBroccoli

Likes

Comments

Hej hej, hoppas ni alla har njutit av det underbara vädret Sverige bjudit på idag! Nu tänkte jag dela med mig av ett underbart gott recept, hummus 2.0: jordärtskockshummus! Jag älskar verkligen jordärtskockor och hummus och kombinationen blev fantastisk ;)

Ingredienser: (mängden är på ett ungefär, välj efter egen smak)
1 påse jordärtskockor (typ 300g)
Olivolja
Salt
1 förpackning färdigkokta kikärtor
1,5 matsked tahini
0,5 pressad citron
1 tesked sambal oelek
1 stor eller stark vitlöksklyfta
3 teskedar spiskummin
Vatten
Sesamfrön att dekorera med

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala jordärtskockorna och skär dem till lite mindre bitar.
2. Lägg jordärtskockorna på en plåt och gegga in dem med olivolja (ett par matskedar) och salt (ett par nypor). Sätt sedan in dem i ugnen i ungefär en kvart (tills de blivit mjuka och fått lite färg).
3. Skölj av kikärtorna och mixa dem tillsammans med resten av ingredienserna.
4. Tillsätt även jordärtskockorna och mixa med vatten tills du får den konsistens du vill ha. Du kan även tillsätta olivolja för att få hummusen krämigare.
5. Toppa med olivolja och sesamfrön. HUGG IN!

Kramar från Klara.

Likes

Comments

Hej allihopa! Här kommer receptet på zucchiniplättarna som jag lade upp för någon dag sedan på Instagram. Receptet kommer från vår matkasse och det var verkligen riktigt bra då plättarna höll ihop sig väldigt bra samtidigt som de smakade jättegott. Superenkel vardagsmat som går snabbt att göra dessutom!


Ingredienser:

2 st zucchini

3 st ägg

1 st pressad vitlöksklyfta

0,5 st gul lök

1 näve riven parmesan (annan valfri ost går också bra)

1,5 dl mjöl

1 tsk salt

1 tsk timjan


Gör så här:

1. Finhacka löken och riv zucchinin grovt i ett rivjärn.

2. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och avsluta med salt och timjan.

3. Hetta upp en stekpanna med en neutral olja och klicka i plättarna (ca 1 dl av smeten till en plätt)

4. Stek plättarna ca 4-5 minuter på varje sida tills de fått en krispig yta.

OBS! Du bör steka plättarna ganska snabbt efter du blandat ihop smeten då den annars riskerar att bli för vattnig.


Sedan är det bara att njuta! Jag åt zucchiniplättarna med tomatbulgur och yougurtsås, mums!


Likes

Comments

Här kommer ett supergott recept på raw brownies. Jag bakade dem i helgen och hela min familj (som annars inte brukar gilla mina olika veganska/raw/vegetariska "påhitt") tyckte att de var jättegoda. Själva brownien var seg i konsistensen och frostingen var helt otroligt krämig! TIPS TIPS TIPS!

6 st Raw Choklad Brownie

Ingredienser:

Brownie

2 dl valnötter

2 dl urkärnade dadlar

1/2 dl kakao

Frosting

1 avokado

2 msk Akacia honung

2 msk kokosolja

3 msk kakao

1 krm vaniljpulver

Gör såhär:

Mixa valnötterna till ett grövre mjöl. Lägg i övriga ingredienser till själva browniesmeten och mixa till en smet. Häll eventuellt i lite vatten för lösare konsistens. Häll smeten i en form klädd i platsfolie och ställ in i frysen. Börja undertiden med frostingen genom att smälta kokosoljan och mixa sedan alla ingredienser. Bred på frostingen på brownien och förvara i frysen i minst 30 min. Skär upp i bitar och toppa med valnötter och kanske lite chiafrön som jag gjorde ;-) Förvara sedan i kylskåp.


Likes

Comments

I samarbete med Austin Food Works

I onsdags firade vi lillördag med en trerättersmiddag i Vasastan. Besöket (inklusive maten) var över förväntan.

Förrätten bestod av massa olika goda saker: en rejäl laddning stora, tunna nachochips, kryddiga majskolvar, majsbröd, klassisk guacamole, cheddardipp, svart bönröra och sötpotatisdipp.

Till huvudrätt delade vi på två supergoda vegetariska pizzor och en poké bowl som var så nice!

Vi var tvungna att ta en lite paus innan efterrätten för att vi var så otroligt mätta men när vi fick in den slank den ner fort den med. En varm blandning av choklad, marshmallows och cookies, så himla god! Ni som såg boomerangen vi lade ut på instagram såg vilken härlig konsistens den hade!

Ett stort restaurangtips från oss alla. Maten var on top, likaså servisen. Så mysig country-atmosfär och man blir otroligt mätt. Är ni sugna på mat från den amerikanska södern tycker vi definitivt att ni borde gå dit!

Ta hand om er,

Fatty Broccoli

Likes

Comments

I samarbete med icha icha

Tidigare i veckan tog vi på Fatty Broccoli en sväng förbi MOOD Stockholm och stannade till på icha icha för en trevlig liten lunch. Vi gillade verkligen konceptet med att man får designa sin egen rätt genom att välja bas, protein och sås. Maten var väldigt fräsch och god men det bästa av allt är att den är 100% fri från tillsatser, består enbart av färska råvaror och köttet är svenskt! Man lämnar med andra ord icha icha mätt och belåten och med ett gott samvete.

Väldigt mysig miljö att exempelvis äta en lunch i men annars är även maten perfekt att beställa som take away.

Till maten drack vi kolsyrat te i olika smaker, hur spännande?

icha icha har även restauranger i Mall of Scandinavia och Kista Galleria så om ni är i krokarna och känner för något riktigt fräscht och gott så sväng förbi, ni kommer inte bli besvikna!

Ta hand om er,

Fatty Broccoli

Likes

Comments

Hej på er våra fina läsare!

Igår begav vi oss hela gänget till nyöppnade Thelins i Älvsjö för en trevlig liten eftermiddagsfika. Så fräscht café! Thelins är ju en kedja och har flera olika lokaler men den i Älvsjö är min nya favorit. Så härligt ljusinsläpp från de stora fönstrena, väldigt många valmöjligheter och inredningen kändes stilren och lyxig. Härlig atmosfär helt enkelt men maten var ändå det bästa! Vi rekommenderar starkt ett besök hit!

Anna och jag (Lovisa) delade på en bit morotskaka och ett wienerbröd vilka var utsökta. Älskar när det inte snålas med glasyr på morotskaka och båda tyckte att den var precis lagom söt i smaken.

Hanna tog en räksallad som var jättegod och mättande. Det är ett bra tecken när salladen inte består av 80 % salladsblad utan har många roliga ingredienser som denna! Inget snålande med räkor eller avokado som det ofta kan vara och något som man inte ser på bilden är att det dessutom fanns rikligt med gröna linser, mums!

Klara beställde en supergod avokadosmörgås. Så gott med grovt bröd och fräscht med ruccola!

I samarbete med Thelins konditori

Likes

Comments

Hallå hörrni! Jag tänkte dela med mig av ett av mina favoritrecept, nämligen på fröknäcke! Jag brukar göra massor av fröknäcke för att bunkra upp ett litet förråd i skafferiet och när det är slut brukar jag baka nytt så fort jag kan för att det är så himla smidigt och skönt att ha hemma! Fröknäcke är verkligen perfekt att komplettera frukosten med, eller äta på kvällen om man, som jag, ofta blir lite småsugen på något. Det är väldigt enkelt och snabbt att göra och det kräver förvånande få ingredienser. Dessutom går fröna säkerligen att variera om man skulle ha några andra frötyper hemma. Här kommer receptet!

1 PLÅT MED FRÖKNÄCKE:

- 2 dl valfritt mjöl (jag brukar använda majsmjöl men även sojamjöl eller vetemjöl, lite beroende på vad som finns hemma)

- 1 dl solrosfrön

- 1 dl sesamfrön

- 2 msk hela linfrön

- lite salt

- 2 dl kokande vatten

- 1/2 dl rapsolja

- flingsalt (valfritt)

- rosmarin (valfritt)

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

3. Tillsätt kokande vatten och rapsolja i bunken. Blanda väl.

4. Lägg degen på en bakplåtsklädd plåt. För att kavla ut degen brukar jag lägga ett nytt ark bakplåtspapper över degen och sedan kavla ut den så den blir jämnt fördelad över hela plåten.

5. Strö över flingsalt och rosmarin (valfritt men det blir så gott!)

6. Grädda mitt i ugnen i ca 1 timme. Låt svalna innan du delar fröknäcket i bitar.


Jag älskar att äta fröknäcket med mosad avokado, flingsalt och tomat men den klassiska kombon smör och ost är verkligen också så himla gott. Kram på er! / Hanna

Likes

Comments

I samarbete med Maya

Hej alla matälskare!

Igår åt vi alla fyra en alldeles underbar middag på Maya. Denna modernt mexikanska restaurang ligger på Scheelegatan 2 på Kungsholmen och är ett perfekt ställe att ta en drink och framförallt äta en mysig middag på.

Här är en bild på menyn!

Vi började med att äta 2 st "camote frito" (58:-), vilket var friterade sötpotatis-pommes med färsk koriander. Till dessa tog vi en guacamole (30:-) och en chipotlemayo (30:-). Sötpotatisen var helt underbar, ett måste att beställa in om du, precis som vi, älskar sötpotatis-pommes. Riktigt frasiga och härligt krämiga inuti! Såserna var också supergoda och perfekta att ha till pommesen.

Som "huvudrätt" högg vi in på två av varje av fyra olika "tacos", där varje rätt bestod av 2 små tacos. (Totalt 4 st små tacos per person). Observera alltså att varje följande rätt är beställt som två stycken. Priset står för en rätt.

"Canasta de atun" (128:-) Halstrad tonfisk när den är som bäst! Detta var Lovisas och Annas absoluta favorit. Både mjukt och krispigt och med en härligt blommig smak.

"Del monte" (98:-) Detta var den enda vi tog med hårt bröd, vilket blev en god kontrast. Krämig och härlig bönröra med krispig och syrlig rödkål var det som gjorde att jag (Klara) gillade denna allra mest. De runda chipsen som de är dekorerade med var torkad lotusrot -läckert och gott!

"Cangrejo moro" (128:-) En röra med bl.a. snökrabba, äpple och tre sorters chili. Rikligt med koriander och en skiva avokado på toppen. Mycket smak och lagom med hetta! Detta var tacon som Hanna gillade mest.

"Don aguacate" (98:-) En riktigt krämig taco som är svår att inte tycka om! Sotad avokado och lime aioli gjorde sig fint ihop med koriandern och den krispiga lotusroten.

I baren finns det en hel hylla med tequila (vänstra bilden), något för den party-sugna...! På nedervåningen (högra bilden) är det som gjort för lite häng, medan övervåningen är bättre lämpad för en lugnare middag.

Detta är ett ställe vi definitivt kommer återvända till! Konceptet med smårätter att dela på går inte att annat än älska. Maten blir en upplevelse och ett sätt att umgås på.

Kram på er!

Likes

Comments