View tracker


Det här funkar att krydda efter tycke och smak, hemligheten är att se till att det finns tid och vätska. Våga experimentera!
Här kommer dock recept på min senaste variant.

Du behöver:

- kött med eller utan ben, med fördel de mer sega, svårlagade bitarna. Jag använde lammnacke.
- 2-4 tomater
-tomatpuré
-4 vitlöksklyftor
-1-2 mask liquid smoke
-äppelcidervinäger
-kanel
-spiskummin
-vatten
-salt och peppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 125 grader. Koka ihop hackade tomater, tomatpuré, hela vitlöksklyftor, äppelcidervinäger, Liquid smoke, vatten och kryddorna. Under tiden såsen stor och puttrar så fräser du köttet i smör i en gjutjärnsgryta eller liknande som går att använda i ugn. Häll över såsen och se till att det nästan helt täcker köttet. Ställ in grytan med lock i ugnen. Kör i minst 5 timmar, ju längre desto godare. Ta ut köttet och rör runt ibland och reglera temperaturen om det behövs.

När köttet är klart lyft över det i en skål och dra isär köttet med två gafflar.
Servera med exempelvis coleslaw, salladsblad, avokado och såsen. Alternativt kokt broccoli och sås.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker


Det här är lyxig och ser tjusigt ut men är väldigt lätt att göra! Passar till plockmiddag eller kanske till en förrätt eller till fördrinken.
Musslor är dessutom havens reningsverk så vi gör oss alla en tjänst genom att konsumera mer av dessa och på så sätt öka efterfrågan. Alla skaldjur är också supernyttiga och innehåller massor av viktiga mineraler och omega 3. En teori är att människans hjärna började växa då de ökade sitt intag av fisk och skaldjur!

Du behöver:

-blåmusslor (färska eller frysta)
-persilja
-västerbottenost
-smör
-vitlök

Gör såhär:

Ta bort det övre skalet från musslorna och lägg ut andra delen med musslan i på en ugnsfast form.
Smält smöret lite i en skål så det blir lite mer lättblandat. Häll i grovhackad persilja, riven västerbottenost och finhackad vitlök. Allt efter tycke och smak. Lägg en liten klick av blandningen på varje mussla och kör i ugnen på 150 grader tills röran smält och osten fått lite färg. Klart!

Likes

Comments

View tracker


Här kommer ett recept på en lättlagad men ändå lite lyxig middag. Jag har använt mig av lammfärs men det funkar med även nöt-, bland- och kycklingfärs!

För 2-3 portioner behöver du:

- ca 350 g färs
- färsk basilika
- 1 ägg
- 3 tomater
- 1 gul lök
- 2 vitlökar
- 2 msk tomatpuré
- citronsaft och zest
- 1 zucchini
- salt och peppar
- smör eller ghee att steka i
- vatten

Gör såhär:

Blanda färs, ägg, basilikablad , salt och peppar i en bunke. Rulla till bullar och stek i smör i stekpanna sände får lite yta. Sänk värmen. Hacka löken fint och pressa vitlöksklyftorna och lägg i tillsammans med köttbullarna. Hacka tomaterna och häll i även dessa i stekpannan tillsammans med lite vatten. Klicka i tomatpurén och lägg i några basilikablad i såsen. Riv i citronzest och kläm i lite citronjuice.Låt koka ihop och puttra på låg värme.
Dela zucchinin på mitten. Kärna ur kärnorna med en sked. Hyvla sedan remsor med en osthyvel eller potatisskalare (har du en tjusig svarv använd denna). Hetta upp smör eller ge i en kastrull och häll i zucchiniremsorna. Rör runt snabbt. Jag föredrar att de bara steks lätt och behåller lite spänst.
Färdigt! Servera och njut!

Likes

Comments

Från och med idag har jag ett nytt namn på instagram.
Jag har valt att byta lchf_strikt mot fat_health och det finns egentligen två anledningar till detta.
Jag tror till 100 % att lågkolhydratkost är den rätta vägen för mig och för den stora majoriteten av mänskligheten. För min del representerar lågkolhydratkosten ursprunget och det sätt som vi har ätit under evolutionen. Kort och gott, det vi är gjorda för att äta.

Vad jag dock har sett på senare tiden är att det finns en delning av LCHF-"rörelsen" om en så vill. Dels finns detta ursprungstänk, där en tror på att äta så ren mat som möjligt och där hälsa är fokus. Självklart fortfarande lågkolhydratkost men där en satsar på riktig mat.
Sen finns en annan del där jag upplever att allt handlar om en kolhydratjakt men en samtidigt tappar hälsotänket. Där en letar efter lågkolhydratsubstitut för sina tidigare ovanor. Allt eftersom fler och fler människor blivit medvetna om hälso- och viktproblemen kopplade till socker och stärkelse har en industri vuxit fram för att tillfredställande marknad där människor vill hitta alternativ till dessa livsmedel.
I mitt perspektiv är detta en fälla. Vi har gått ifrån att äta lättyoghurt sötad med socker till att äta fullfeta produkter och sedan till att återigen äta lättkvarg sötad med aspartam. Vi är tillbaka på ruta ett.
Vi äter proteinpudding, questbars, läkerol med caramelsmak och vi "unnar oss".

Jag vill inte trampa någon på tårna, alla får göra sina egna val. Men mitt val är att äta så ren mat som möjligt, mitt val är att handla ekologiskt så långt det är möjligt praktiskt och ekonomiskt, mitt mål är att ta ett helhetsperspektiv på hälsa. Där så mycket mer än vikt spelar roll.

Jag har kommit att röra mig mer åt en paleolitisk kost. Detta innebär inte att jag kommer äta frukt i stora lass, för jag vet fortfarande att min kropp mår bäst på lowcarb. Jag byter inte diet utan min kost och min kunskap har utvecklats och jag har mer och mer fått ett helhetsperspektiv. Ett helhetsperspektiv på vad vi äter, vilka sötningsmedel och e-nummer maten innehåller, vilken föda djuren vi äter har fått osv. Men också vad vi smörjer vår hud med, vad vi lagar vår mat i och vad vi äter vår mat på, vad vi tvättar vårt hår med och vad vi borstar våra tänder med.

Oj, vad allt låter pompöst och "pinne upp i rumpan"-igt, det är inte meningen!
Tanken är bara att mitt nya namn ska representera detta nya. Medan lchf_strikt ger ett mer tvetydigt intryck.

I övrigt har inget förändras, både bloggen och instagramkontot handlar om lågkolhydratkost, hälsa och vår syn på oss själva och våra kroppar.
Fet hälsa helt enkelt!

Likes

Comments

Förra veckan hämtade jag en köttlåda innehållandes ett halvt lamm från Britta och Lennarts nära kött. Därefter har lammfrossan varit ett faktum. I söndags ägnade jag dagen åt att göra ett riktigt smarrigt långkok. Allt är improviserat och jag är lite osäker på mängderna men här kommer ett ungefärligt recept.

Du behöver för ca 6 portioner:

- Ca 300 g grytbitar av lamm (jag använde bitar med ben)
- 6 kvisttomater
- ca 1 dl buljong (jag använde hemmagjord benbuljong)
- 1 knippe salladslök
- 4 vitlöksklyftor
- 1 citron
- ca 10 champinjoner
- en bit rökt sidfläsk med svål
- en burk kalamon eller Kalamataoliver
- rosmarin
- timjan
- oregano
- tomatpuré
- vatten
- salt och peppar
- smör

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader och rosta kvisttomaterna med oregano och olivolja i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna och skala sedan bort skinnet och hacka tomaterna. Bryn köttet i smör, gärna i gjutjärnsgryta. Hacka hälften av salladslöken och lägg i grytan. Lägg i tomaterna samt 2 bankade och 2 pressade vitlöksklyftor. Tillsätt buljong, tomatpuré, örter och lite vatten. Riv i citronzest och kläm sedan i citronjuicen. Skär bort svålen från sidfläsket och låt denna koka med. Skruva ner till låg värme och låt grytan stå och småputtra i några timmar (min stod i drygt 5 timmar). Rör runt och smaka av grytan lite då och då.

När grytan kokar färdigt hacka champinjoner och sidfläsk och stek dessa med smör i stekpanna tills fläsket är knaprigt. Plocka ut köttet ur gryten och bena detta som då du gör pulled pork. Plocka bort eventuella ben och lyft även ur svålen ur grytan. Blanda i hälften av champinjon och fläsket i grytan.
Hacka sedan resterande salladslök och strö denna tillsammans med resten av fläsket och champinjonerna över grytan. Häll över oliverna och servera!

Likes

Comments


Igår experimenterade jag med ett alternativ till risotto med blomkål istället för ris. Vad kan en ha för fyndigt namn på det? Blomsotto? Kålsotto? Caulisotto? Oavsett, här kommer receptet!

För 2 portioner behöver du:

- ett halvt normalstort blomkålshuvud
- champinjoner, efter smak. Jag använde kanske 10-15 st
- 2 vitlöksklyftor
-150 g smör
- ca 1 msk bra glutenfri soya
- ca 1,5 dl vatten
- timjan och rosmarin (jag använde torkad men det är säkert godare med färsk)
- salt och peppar

Gör såhär:

Riv blomkålen på ett rivjärn eller kör i matberedare. Skiva champinjonerna och stek i lite av smöret tillsammans med pressad vitlöken. Tillsätt vatten, resten av smöret och den rivna blomkålen. Koka upp under omrörning och tillsätt soya, örterna, salt och peppar. Låt det puttra och fortsätt röra. Smaka av och tillsätt eventuellt mer smör och kryddor.

Servera tillsammans med kött och örtsmör. Jag hade lammkotletter (och hällde även stekflott från denna pannan i risotton)

Likes

Comments

Pinsamt lättgjorda och galet goda kåldolmar!


För två portioner använde jag:

Kåldolmarna:

- 300 g köttfärs
- 1 ägg
- salt och peppar
- vitkål

Såsen:
- 1 burk kockosmjölk
- 1 vitlöksklyfta
- några droppar glutenfri, ekologisk soja
- vatten
- salt och peppar

Tillbehör:
- frysta/färska lingon

Gör såhär:
Blanda ihop färs, kryddor och ägg. Dra loss önskat antal kålblad. Lägg färsen i kålblad och rulla ihop. Lägg dolmarna i en ugnsform tillsammans med några klickar smör (lägg eventuellt några klickar smör även på dolmarna). Kör i ugnen på ca 175 grader i ca 35 min eller tills färsen är klar och kålen har fått lite färg.
Häll i den hårda vit massan i kockosmjölken (skippa den genomskinliga vätskan om möjligt) i en stekpanna. Pressa i vitlöken och krydda med salt och peppar. Späd med vatten för mildare kockossmak.
Servera allt med en några lingon!



Likes

Comments

Det är så himla mycket som handlar om "sen". Tänk allt vad vi ska göra, vad vi ska ha på oss, hur vi ska må och vad vi kommer uppleva just "sen".
Efter "sen" kommer ju också ofta ett "när". "När" jag är smal, har ett bättre jobb, har mer pengar, längre hår, är färdig med skolan...
"Sen" "när" x "då" kommer jag att må så mycket bättre och göra allt det som jag drömmer om.
Detta gäller förstås på de mesta områden i livet men det blir extra tydligt när en pratar om kropp och utseende. Kroppen är ofta studerad, bedömd och utskälld. Vi vet hur vi vill att den ska vara och så är den fan inte nu. Och när vi har piskat, plågat och härdat oss i form ja då kommer vi vara glada, snygga och lyckliga.
Jag tänker ofta såhär. Funderar på hur många månader det kan ta för håret att växa ut så jag kan känna mig snygg. Lägger upp träningsscheman för att få tillräckligt snygg mage för att kunna ha en bikini. Tänker på hur många kilon jag behöver gå ner för att jag ska kunna ha på mig den där klänningen.
Att sluta med det här tänkandet är en av mina största utmaningar.

Jag säger inte att det är dåligt med mål och drömmar. Men jag tror att det är farligt att koppla samman exempelvis ett visst utseende med lycka. Att tro att du kommer vara en så mycket lyckligare människa om du är smalare. Jag tror inte det. Jag tror också att det är farligt att glömma att må bra "nu" och att tycka om sig själv nu"
För mig hör allt det här ihop. Hur ska jag nå en långsiktig hälsa och välbefinnande om jag inte gör det av kärlek till mig själv utan vill piska mig själv i mål för att då kunna älska mig.
Jag försöker att se på mig själv i spegeln och tamigfan försöka älska det jag ser exakt så som det är just nu!

För att komma till den mer lättsamma delen av det här ämnet: colorstylechallenge! 21 dagar utan svarta kläder och accessoarer. Detta har för mig varit ett sätt att faktiskt testa att älska mig själv lite mer just nu. Att vara fin "nu" inte "sen då".
Att bära färg har på ett sätt varit ett sätt att tvinga andra att se en och viktigast av allt att tvingas se sig själv. Att tvingas tänka på vad en gillar och vem en vill att andra ska se när de ser på en.
Det har varit tufft och kul och jag rekommenderar alla att testa. Om du redan är en superfärgglad person så testa något annat, gå utanför din komfortzon. Om du tycker om klackar ha klackar fast du som jag känner dig för lång. Om du vill ha klänning men aldrig vågat så testa att ha klänning!
Det här har varit en utmaning som förutom det rent ytliga roliga har fått mig att fundera lite mer kring att visa det som är inuti utanpå. Målet är nu att fortsätta med det. Målet är nu en höst och vintergarderob i färg och ett totalt köpstop på svart på obestämd tid.

Läs mer om personlig stil, färger och få tips på http://rebornlifestyle.com/sv/
Här kan du även läsa mer om utmaningen och få inspiration. Under #colorstylechallenge på instagram kan du se massvis av coola kvinns som antagit utmaningen.


​Här är starten på en mer färgglad höst!

Likes

Comments

Denna goa gratäng är helt mejerifri undantaget smör! I detta fallet är den gjord i enportionsform men vill en göra fler är det bara att öka i x -antal torskfiléer och motsvarande mängd broccolimos.

Du behöver:

-
Broccoli
-Smör
-Salt och peppar
-Muskotnöt

-Torskfilé (eller annan fisk du gillar)
-Dill
-Majonäs
-Pepparrot
-Räkor
-Salt och peppar
-Ev vitt vin

Gör såhär:

Koka broccolin mjuk och häll av vattnet. Lägg i några rejäla klickar smör, muskotnöt, salt och peppar och mixa ihop till önskad konsistens.
Lägg fisken i mitten av en ugnsfast form och lägg ut broccolimoset runt fisken. Häll över lite vitt vin. Salta, peppra och klipp över dillen. Kör i ugn 175 grader i ca 30 min eller tills fisken är färdig. Under tiden fisken är i ugnen blanda majonäs, riven pepparrot (alt på burk), dill, salt, peppar och en liten skvätt vin. Skala räkorna. Ta ut fisken och strö över räkorna och häll majonäsröran över fisken. Kör ytterligare några minuter i ugnen. Klart!


Likes

Comments

Detta är en av mina absoluta favoriter av flera olika anledningar.
Revben passar bra in i "klöv till knorr" filosofin som går ut på att äta hela djuret. Ett mycket viktigt motvikt till vår värd av filéer och kotletter.
Revben är även mycket high fat och du får gnaga loss ordentligt som en riktigt ursprungsmänniska! Det är även perfekt att spara benen i frysen till ni ska koka benbuljong, för det måste ni göra.

Du behöver:

- tunna revben
- tomatpuré
- salt och peppar
- malen ingefära
- liquid smoke essens

Droppa över essensen, krydda med salt och ingefära. Smöra in spjällen med tomatpuré och avsluta med att mala svartpeppar över.
Kör i ugnen ca 175 grader i ca 50 min. Ta ur när de fått fin färg.
Njut!

Likes

Comments