Header

FASHION, GODA NYHETER

Från 2018 blir modehuset Gucci pälsfritt! Hur peppande är inte det?! Hoppas fler företag hakar på den här trenden, att pälsfritt är här för att stanna.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag har turen att ha en stor familj och flera i den har ungefär samma klädstorlek som jag! Vilket gör att så fort jag tröttnar på ett plagg så får det flytta vidare till någon annan i familjen - flera gånger har det hänt att jag åratal senare får tillbaka samma plagg och blir förälskad i det på nytt!

Vi behöver bli lite modigare på att våga låna av familj och vänner. Så stor del av vår garderob blir bara liggandes och har du (som jag) lite seperationsångest till den där favorittröjan som är så snygg, men som inte använts mer än 2 gången på 2 år - så är det en perfekt lösning. Jag kan ju alltid be att få tillbaka om behovet skulle bli akut... (Har iof aldrig blivit akut men man vet ju aldrig.)

Här ovan har ni tre exempel på saker som jag lånat (på långtid) av andra! Finaste sammetskavajen får komma fram nu igen när hösten verkligen slagit till!


Lycka till!


Likes

Comments

FASHION, FUNDERINGAR, Outfits, SMART SHOPPING

I morgon är det midsommar! Jag älskar högtider, allt från god mat till lekar och bäst av allt att få klä upp sig. Är ju så sällan man får klä sig lite extra fint. Men det har också resulterat i att cirka 2 dagar innan varje högtid får jag "jag-har-inget-att-ha-på-mig-panik" och rusar ut för ett, ofta ganska misslyckat, sista minuten köp. Så i år har jag bestämt mig att utmana mig själv ordentligt - inget nytt ska handlas utan jag ska hitta min drömklänning i garderoben! Det går ganska bra... Men har inte bestämt mig än så kommer nog bli en panikpackning ikväll.

Likes

Comments

FUNDERINGAR

Alltså att Ganni fullkomligt exploderat som en trend har nog ingen missat! Själv älskar jag deras print men har inte helt fastnat för deras tshirts även om de är coola de med... Men nu börjar massmarket hinna ikapp och inspireras av Gannis stil. Tycker det blir så platt, så tråkigt när man bara jag en budgetkopia som just bara ser ut som en billigare variant av något lyxigt... Självklart att även budgetbutiker ska följa trender eller få inspireras men tycker det blir så förutsägbart när ex. vero moda (till vä.) väljer att skriva exakt samma text som Ganni (till hö.) men utan någon bearbetning eller fines. Kan man inte försöka göra en utveckling eller tolkning istället? Typ "tomato exsplosion" hehe?

Likes

Comments

FASHION, MINI MODE, WANTIES

Alltså, helt ärligt, så är jag inte ett superstort fan av Mini Rodini prints men ibland gör de riktiga guldkorn - som det här gröna blomstertrycket, skulle helst vilja ha ALLT i det! Tycker det är så himla fint och älskar att det är blommig men inte för "gulligulligt". Letar alltid efter fina kläder till vår lilla skrutt, vill få in mer rosa och "tjejig" för att väga upp mot de många "grabbiga" kläderna som han fått ärva. Av princip vill jag återanvända de plaggen som redan finns men jag vill också att han ska få ha fina färger på sig (förutom mörkblått hehe). Där tycker jag att MR är grymma, på att göra prints som är neutrala, glada och inspirerande utan att de blir sockersöta med spets överallt.

Men nya badbyxor behöver vi faktiskt! Så finns det ett bättre alternativ än de stiliga i grönt - som dessutom till stor del är gjorda "78 % återvunnen polyamid som tillverkats av framför allt övergivna fisknät, gamla mattor och produktionsspill." Med andra ord, om vår skrutt får simma runt i dessa fina byxor så stödjer vi att delfiner och fina fiskar får fortsätta att simma utan att fastna i bortslängt skräp i haven.

Jag menar, ska man shoppa nytt, gör det med gott samvete ;)


Likes

Comments

FASHION, FUNDERINGAR

Här, på en lite deppig söndag (för mig fylld med grått väder och massor av plugg) så skickar jag ut ett litet filmtips!

Det är en dokumentär om kvinnors relation till sina kroppar eller kroppar i allmänhet. Hur majoriteten av kvinnor tycker illa om sin kropp och hur det måste ses som en samhällsproblem och inte som en person i taget med dålig självbild. Jag tycker att den lägger ett bra fokus på att 

"Smal" inte automatiskt innebär lycklig eller ens välmående. 

Vi måste lägga fokus på att må bra och leva hälsosamt i relation till och med våra kroppar. För vissa innebär det att vara smal, för andra inte. Är du smal, men är priset att du inte njuter av ditt liv, konstant tänker på mat - är det värt det? Och glöm aldrig att det finns många "mulliga" som har bra mycket bättre hälsa/fysik än modeller på runway. ;)

Embrace yourself! 

Kämpa på, så lovar jag att göra det samma <3Likes

Comments

FASHION, FUNDERINGAR, Outfits, Tips #

Jag har aldrig varit duktig på att välja outfit under stress, ju mer bråttom jag har desto större hög med bortvalda plagg kommer hamna på golvet - där får de sen ligga under hela dagen tills jag på kvällen skrapar in dem i garderoben igen. Vet inte hur många plagg som blivit smutsiga och åkt en vända till i tvättmaskinen, bara för att jag har panikat över att "jag har inget att ha på mig", 5 minuter innan jag måste rusa till bussen.

Därför att mitt supertips så enkelt som att välja outfit kvällen innan, hemma hos oss hänger nästan varje vardagkväll en hög för min sambo, en för mig och en minihög till vår lilla skruttunge. Det förebygger verkligen otroligt mycket stress för mig att veta att det är redo. Dessutom känns mina kläder mer lockande när jag ser dem fint hänga och vänta på mig på morgonen. Jag inbillar mig dessutom att jag på så sätt provar fler kombos och outfits som jag inte skulle gjort annars, för om jag är stressad så blir det lätt en "safe" outfit med basplagg som jag vet inte slår fel men i ärlighetens namn kan kännas lite småtråkiga...


#2 - Välj outfit kvällen innan!

Lycka till!

Likes

Comments

FASHION, GODA NYHETER, SMART SHOPPING, WANTIES

I1I

Så spännande!

Adidas har skapat en ny kollektion som är tillverkad utan färgämnen! Hur bra är inte det?! Det är inte så många plagg men "in only takes one" - de är inte många men riktigt snygga. Jag hade gärna myst runt på lekplatsen i deras snygga hoodie....

Om jag förstått det rätt så är alla plaggen i off white (alltså den naturliga färgen på tyget innan behandling). Jag älskar att Adidas försöker lyfta medvetenhet om färgning av kläder eftersom det är en riktigt bov inom klädindustrin, dels för miljön men framför allt för anställda i fabriker som ofta inte har tillräckligt med skydd mot de starka kemikalierna som används. Men nästa gång önskar jag att plaggen inte skulle vara i bomull - blir lite dubbelmoraliskt att profilera det som hållbarhetsmode genom att stryka färgning men samtidigt använda sig av ett material som är relativt dåligt för miljön (med besprutning, mängd vatten som krävs etc) :S


Likes

Comments

FASHION, FUNDERINGAR, SMART SHOPPING

Är du sugen på en riktig utmaning?!

Det finns ett projekt som heter 333 som går ut på att man under 3 månader bara använder 33 saker från sin garderob - inklusive skor/ytterkläder och assessorer! Jag vet inte om jag själv vågar ge mig på det än men ska definitivt göra det någon gång haha. Så hamnar på min bucket-list.

Jag tror att det är ett perfekt sätt att verkligen utmana sig själv och tänka efter vilka plagg som man använder - för ofta använder vi ju bara en bråkdel av allt i garderoben.

Säg gärna till om du vågar prova det!

Likes

Comments

Åh bästa second hand fyndet på länge! Lyckades hitta ett rött bälte som verkligen piffar till vilken basic outfit som helst. Jag är ingen "röd" person i vanliga fall och hela min garderob går i blå, grå, svarta toner men jag älskar att använda detaljer i starka färger, det gör att man kan ha exakt samma plagg men hela outfiten uppfattas på ett helt annat sätt!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Litet filmtips så här en måndagsmorgon!
Efter en helg som denna, med allt som hänt i Stockholm, min hemstad så börjar man fundera på vad som är viktigt och vad man ska värdera i livet. Därför vill jag rekommendera en dokumentär som heter Minimalism och handlar om två kloka mäns tankar kring hur vi ska förhålla oss till allt det materiella runtomkring oss. För saker i sig är inget negativt, vi behöver vissa saker och vissa saker kan skänka oss stor glädje utan att vi rent praktiskt faktiskt hade klarat oss utan dem. Men det kommer en punkt när saker skapar mer stress och ångest än de faktiskt bidrar till att underlätta våra liv - det är då det är dags att försöka sortera bort. Här ligger utmaningen för mig för jag är en samlare deluxe (skulle lätt spåra ut haha) men just därför måste jag hela tiden aktivt arbeta med vad jag vill behålla vs vad jag mår bra av att behålla.

Så passa på att kolla in filmen så hoppas jag ni får lite pepp!

Likes

Comments

Det är otroligt frustrerande när man shoppat hem något och sen efter ett par gånger så går det söder - behöver inte vara något stort, kanske bara en knapp som lossnar men det räcker för att plagget bara ska bli liggandes. Jag älskar att sy men den där högen med plagg som behöver lagas/fixas är ju inte det roligaste...

Men hur mycket är okej att saker går sönder? Självklart har man ibland otur eller är klantig och får skylla sig själv för att det plötsligt är rödtjut över hela vita klänningen. Men det är så lagom kul när ett plagg går sönder efter ett par tvättar eller färgen blir vissen direkt. Därför är det bra att känna till att du faktiskt har rätt att reklamera (alla saker köpta i EU) i två års tid. Det börjar gälla från dagen du fått varan och innebär att du har rätt till en ny vara/ersättning/hjälp att laga - förutsatt att du har kvitto så klart. Så det är värt att spara kvitton (samla dem i en fins liten ask) eller shoppa över nätet så har du kvittot automatiskt på mailen!

Självklart att det värt besväret för du kan verkligen tjäna/spara mycket i längden på att vara lite "bråkig". Men ännu viktigare är att du faktiskt reagerar och visar att du som kund inte är intresserad av varor som går sönder alldeles för snabb. Som kund har du värsta makten att visa att du inte vill ha ett slit och släng samhälle. <3

Likes

Comments

Jag älskar att shoppa - jag får verkligen ett litet rus när jag lyckas hitta den där perfekta tröjan, till det perfekta priset. Men det är lätt att börja jaga den där kicken och plötsligt står man där med massor av bra fynd, fina saker till bra priser MEN som man egentligen inte alls behöver...

Nu i mars har flera av mina favoritmärken haft sample sales och utförsäljningar. Jag tycker verkligen det är värt besväret att leta på hemsidor, fb eller till och med maila företag och fråga efter deras planerade utförsäljningar. För även om det ofta är svårare att hitta dem och det gäller att vara ute i god tid så blir "belöningen" att jag kan hitta en underbar tröja som från början kostar ett par tusen kronor men får följa med mig hem för en hundring - och den är i grym kvalité. 


Så delar med mig av lite tips för hur ni får ut det bästa av utförsäljningarna:

1, Lista dina favoritmärken (helst svenska med huvudkontor nära där du bor)

2, Leta på fb/hemsida efter när deras sales är eller maila dem - de flesta vill gärna ha så mycket folk som möjligt!

3, Se till att ta dig dit så tidigt som möjligt, det finns mest saker vid öppning men fylls ofta på... Lite extra viktigt om du har "vanliga" storlekar så många köper.

4, OBS Innan du sätter foten i lokalen bestäm hur mycket du får köpa för (budget) och framför allt, vad är det du vill köpa/behöver.

5, Preppa med kontokort, kontanter och fungerande Swish - du vill inte behöva lämna något för att du missat vilken betalform de har.

6, Sätt på dig bekväma kläder att ta av och på för det är alltid full i "provrummet" som ofta är stökigt.

7, OBS Se till att äta något innan du går dit! Verkligen nyckeln till att fatta bättre beslut ;)

8, Enjoy (Men följ listan)!


Likes

Comments

Dagstidningarnar basunerar ut att återigen är Sverige nummer 1! Bästa landet att leva i som kvinna - om man tittar på jämställdhet, trygghet och lönenivå. Vi ska verkligen vara stolta över hur långt vi kommit inom jämställdhet och trygghet. Hur awsome är det! 
 
Eller?...
Men man får inte glömma att kämpa vidare, för det finns en hel del kvar att göra 

Vi är ett av världens mest jämställda länder när det kommer till löner - ändå motsvarar kvinnans lön 87 % av vad en man får ut på samma arbete- hur galet är inte det egentligen?! Tänk vad många skor jag hade haft råd med för de extra slantarna?! Men skämt åsido, det är viktigt, så otroligt viktigt att vi alla fortsätter att kämpa och aldrig ifrågasätta varför vår värld ser ut som den gör och hur vi kan göra något åt det?

 

 

 
 

 

Likes

Comments


  

I1I2I3I

 

Som barn önskade jag ibland att jag hade en tvilling - mest för att kunna matcha outfits haha! Jag älskar när saker matchar och ser snyggt ut tillsammans, livet känns lite vackare då helt enkelt. Så utan någon tvilling - får jag njuta av att matcha ungen min och mig själv! Väldans sugen på ett par vår sneakes var som skulle se hur gulligt ut som helst! Så synd bara att Adidas inte fortsatte på sitt projekt att göra skor av återvinningsbar plast, förra årets projekt såldes bara i 50 exemplar - superbra första steg men räcker ju inte riktigt till oss alla ;) Jag håller tummarna att de fortsätter på samma bana!

 

 

Likes

Comments
 
 

Alltså jag måste bara slänga in lite fotografier av Louise Dahl-Wolfe, modefotograf under 1930-1950 ish. Det jag tycker är så häftigt är att även om bilderna andas en annan tid så tycker jag att plaggen och stylingen lika gärna hade kunnat springa ner för runway S/S 2017! Det peppar mig till att ta en runda i lite fina second hand butiker för att haka på några av sommarens fina trender - speciellt står en gul tröja högt upp på listan! 

 

Likes

Comments

 


 

H&M har släppt sin nya kollektion Studio S/S 2017 och direkt efter visningen i Paris så släptes plaggen online! Hur galet är inte det? För bara ett par år sedan var det månaders väntetid mellan runway och när man själv kunde klämma på plagget i butik - om man ens hade tillgång till att se det IRL över huvud taget!

 

Jag tycker det är amazing hur tekniken utvecklas och vilka möjligheter som det ger. Frågan är om det här bra eller dåligt? Antaligen både och - det är bra för att det innebär en demokratisering, en möjlighet för alla att köpa plaggen (om du har cash så klart) men lite mindre bra för miljön om det gör att man lättare handlar på impuls... Vad tror ni? Kommer see-now-buy-now trenden för visningar göra att vi går bananas och köper ännu mer eller slipper vi bara vänta lika länge på det vi kommer shoppa?

 

 


 Likes

Comments

 
I1I
 
Något litet att se fram emot så här på fredagskvällen är att Lindex under våren kommer släppa riktigt snygga demin-sneakers som är gjorda av återvunnet jeansmaterial från deras samarbete med Myrorna (och Fairtrade unlimited)! Även resten av skon är gjord av bra material och på ett så hållbart sätt som möjligt.
 
Så tummen upp för ett par riktigt sköna vårskor som jag nog kommer glida runt i så fort snön försvinner igen och solen vågar kika fram!
 
 


 

Likes

Comments

 
Ett ämne som jag har funderat mycket över och som är otroligt svårt är barnarbete  För några år sedan gjorde jag ett stort arbete om just barnarbete inom klädindustrin, i Bangladesh. Vissa texter jag läste fick tårarna att rinna och än idag får jag en knut i magen när jag ser vår underbara unge leka som en galning, och mina tankar vandrar iväg på hur galet orättvis vår värld är. 

Efter att ha läst på om ämnet så kan jag idag säga att jag inte tycker att barnarbete ska förbjudas - hur galet det låter. 
 
Jag tycker att det viktiga är faktiskt inte vad jag moraliskt eller idiologiskt tycker utan vad som är bäst för barnet. Självklart känns det vidrigt att tänka att "ett stackars barn i ett u-land har suttit och sytt ihop tröjan jag bär" men man ser också att i de vågor där befolkningen har uppmärksammat frågan så leder det ofta till bojkott av specifika produkter. Ta bara som när större delen av Tysklands befolkning valde 1996 att bojkotta handknuta mattor (från fabriker i Nepal där även barn arbetade) så blev konsekvensen att många barn förlorade arbetet och konsekvensen blev indirekt att många dog av svält. 

För köparen är att bojkotta något ett tydligt ställningstagande men gör vi det för vår egen skull eller för att göra skillnad i samhället? Självklart vill man inte stödja något man inte tror på men ibland tror jag vi tyvärr väljer att ta den en enklare vägen, att bara ta avstånd från det hela, istället för att verkligen ta tag i frågan. 
 
Det är inte, och bör inte vara upp till dig som kund (enligt mig) att försöka göra klädindustrin mer human - det är ett projekt som måste drivas av företag. Det vi som kunder är att ge påpressning, genom att uppmärksamma att vi vet vad som sker eller vågra fråga efter vad som sker.
 
Vad kan man då göra?
Det finns en rad företag som istället för att förbjuda barnarbete, tillåter det i sina fabriker men under strikta regleringar och ofta har de som motkrav att om barnen får arbeta på en fabrik så måste de även närvara under skolundervisning som de erbjuder.
Så vill du göra skillnad, för barnens skull, välj sådana företag! För vår värld är tyvärr inte svart/vit och barnarbete kommer inte kunna försvinna över en natt.
 
Blunda inte för problemet genom att välja bort allt som har med frågan att göra utan arbeta aktivt för att förändra! 
 
 
 

Likes

Comments