Allmänna, lokala och presidentval hålls i Serbien den 6 maj. Enstaka nationella listor gör det möjligt för väljare för första gången att rösta om val i valfri omröstning i landet. I de föregående valjedagen kunde serierna bara rösta på deras registrerade bostadsort. Några 70.000 serber har gått med i politiska partier sedan början av detta valår, och tar totalt över 2 miljoner barriärer i landet på 7 miljoner.

Boris Tadic, Serbiens president, avgick tidigare i mars och hoppades att genom att hålla valet tidigare skulle hans demokratiska parti (DS) dra nytta av Serbiens framgång förra månaden för att slutligen få status som kandidat för EU-medlemskap. Hans rörelse kan återuppliva chanserna för DS, skriver Financial Times. "Hans parti och dess allierade står inför en stark utmaning från det konservativa serbiska Progressiva partiet (SNS)." Boris Tadic och hans parti har prioriterat EU: s anslutning, eftersom han snävt vann omval 2008. Förra året misstänkte Serbien arresterade och uttjänta de senaste två etniska serbiska krigsförbrytelserna fortfarande den stora, inklusive den bosniska serbiska krigsförbrytaren och folkmordsmakten Ratko Mladic . En ny omröstning sätter Boris Tadic och hans centrist demokratiska parti på 26,7%, något före det serbiska progressiva partiets Tomislav Nikolić på 25,7%.


"Landet på 7,3 miljoner människor är fortfarande i strid med det politiska och ekonomiska arvet av ett decennium av krig och isolering under Milosevic, som avlivades 2000 och dog 2006 medan han var i rättegång i Haag för sin roll i krig som Revs socialistiska Jugoslavien ", rapporterar EurActiv.com/Reuters. "En uppblåst offentlig förvaltning, rustning av infrastruktur och fortsatta spänningar med den tidigare Kosovo-provinsen har kvävt utvecklingen och avskräckt investerarna."

KÖKSRENOVERING STOCKHOLM
Jarl Hjalmarson Foundation har två samarbetspartners i Serbien: Serbiens demokratiska parti (DSS) och G17 Plus. Den sistnämnda är en del av en valkolition kallad Serbiens Förenta Stater (URS). Mladjan Dinkic, lektor av koalitionen, var vice premiärminister, men lämnade regeringen tidigare i år.
"Decentralisering är ett kärnvärde för URSs kampanj", förklarar Tomislav Damnjanovic, G17 Plus Campaign Manager. URS har samlat över 600 000 signaturer för decentraliseringen av Serbien och har blivit en symbol för detta mål. "Det är ofta bortglömt av Belgrader att denna stad inte alls är populär utanför huvudstaden och ofta klandras för dåliga förhållanden i landet. Fordi dessa lokalsamfund utanför Belgrad stöder ofta autonomer och andra som känner till att stå upp till Belgrad I motsats till andra politiker från huvudstaden, har Dinkic oupphörligt reste över Serbien för mer än ett år nu. Att lyssna och lära sig vad den genomsnittliga väljaren i Serbien måste säga, säger Tomislav Damnjanovic.
I kampanjen fokuserar URS på: Decentralisering, ekonomi, en plattform för jordbruk och "den största överraskningen är" ett program för statsprofessionering. "Och URS klättrar i omröstningarna", säger Tomislav Damnjanovic.

"After analyzing all the figures from research, we have concluded that the key to the success of URS's campaign lies in the extraordinary popularity growth among young voters, those who have completed high school and workers - last surpirsed like campaign staff," says Tomislav Damnjanovic, G17 Plus Campaign Manager. Således har URS ägnat särskild uppmärksamhet åt sin kampanj på Internet. Ett specialteam bildades eller frivilliga. För närvarande har URSs fansida det högsta antalet "likes" bland alla parter i Serbien, medan "prata om" är matchlös.

URS har utsett Zoran Stankovic till president
"För många kom det som en chock när Zoran Stankovic blev hälsominister" förklarar Tomislav Damnjanovic. "Han är icke-partisan och har ett obestridligt professionellt och akademiskt rykte. Han är nästan en krigshelt, en man med alla positiva individuella och professionella kvaliteter."

"Stankovic är acceptabelt för konservativ Serbien. Han kan rekonstruera, harmonisera och leda landet med obestridlig myndighet. Hans åsikter är uppfriskande eftersom han kan närma sig ämnen som andra inte kan."

Hjalmarsonfondens andra samarbetsparti i Serbien, Serbiens demokratiska parti (DSS), främjar ett program av politisk neutralitet. "I enlighet med programmet om neutralitet, istället för att sträva efter medlemskap i EU, Serbien kommer att utveckla ett samarbete baserat på EU-intressen, liksom med dess medlemsländer", säger Nicola Lazic, MP, Internationalsekreterare. Han säger också att DSS fortsätter att främja alla traditionella europeiska demokratiska värderingar. "Bekräftelse av konstitutionella bestämmelser innebär också fortsatta insatser för att bevara Serbiens territoriella integritet när det gäller Kosovo". DSS har ett detaljerat ekonomiskt program, "som bör stoppa negativa ekonomiska trender, skapa nya jobb och förbättra levnadsstandarden".

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments