View tracker

En enkel kaka där du bara behöver 5 olika ingredienser och går snabbt att göra. Vad mer kan man begära, inget.

Till mördegsbotten:
225 g kallt smör i små kuber
1.25 dl socker
4.75 dl mjöl

Till citronfyllningen:
3,5 dl socker
0,75 dl mjöl
4 ägg
2 citroner både skalet (zesten fint hackat) + saften

Instruktioner för mördegsbotten

  1. Sätt ugnen på 175°C
  2. Häll i alla ingredienser i en matberedare och mixa ihop allt
  3. Tryck ut degen i en bakpappersklädd plåt
  4. Skjuts in i ugnen i 20-25 minuter i mitten av ugnen
  5. Ut ur ugnen när botten börjar bli gyllene.

Instruktioner för fyllningen

  1. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen tills sockret löst sig helt
  2. Låt den stå i 10 minuter innan du vispar igenom den igen
  3. Häll fyllningen över den förgräddade botten
  4. Grädda i ytterligare 20-25 minuter i 175°C i mitten av ugnen, eller tills fyllningen stelnat och börjat få färg
  5. Låt kakan svalna helt

När kakan svalnat låt det snöa florsocker över, skär i bitar och NJUT!

Med en marängtopping blir det en citronmarängpaj:) Som också är en delikatess.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Söker du efter ett recept på riktigt goda och smaskiga bullar ska du prova dessa.

Börja med att värma mjölken till 45°C
Blanda torrjästen med en större del av vetemjölet
Häll mjölken i bunken
Häll i de övriga ingredienserna utom vetemjöl
Jag har uppdaterat receptet och lagt till1 msk malen kardemumma, för jag tycker det är så gott med det till bullar.
Häll i vetemjölet med torrjästen
Sätt igång maskinen och tillsätt mjöl tills du har en smidig deg

Sätt plastfolie på bunken och låt degen jäsa på en dragfri plats till dubbel storlek, ca 1-2 timmar. Det är storleken som räknas i det här läget.
Medan du väntar gör du fyllningen och det är bara att lägga allt i en bunke och vispa/röra ihop det hela.

När degen har jäst till dubbelstorlek är det dags att baka ut.
Kavla degen till en stor rektangel, bre på fyllningen, rulla ihop och skär i bitar.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa till dubbelstorlek.
Sätt ugnen på 175°C.

När bullarna jäst klart är det skjuts in i mitten av ugnen i ca 15 min. Tiden hänger på din ugn men de ska bli gyllene men inte för mörka.

Medan bullarna gräddas svänger du ihop frostingen, alla ingredienser i en bunke och vispa ihop

Frostingen ska bres på bullarna så snart de kommer ur ugnen.
​Nu är det bara att njuta och försöka att inte glufsa i sig alla på en gång.

Likes

Comments

View tracker

Vi äter mycket müsli hemma hos oss, men vi gillar inte den köpta så jag har hittat ett som funkar för oss. Jag kan väl inte direkt säga att det är ett recept men i alla fall, så här gör jag.

Sätter ugnen på 175°C
I en långpanna eller stor ungsform häller jag basen som är
havregryn

sedan fyller jag på med vad jag har hemma, som t ex.
pumpakärnor
solroskärnor
olika klisorter
linfrön
sesamfrön
riven kokos

När jag har ett lager på ca 1.5 cm strör jag över kryddningen
malen kanel
malen kardemumma
malen ingefära
vaniljpulver (som jag hade slut idag, men misströsta ej jag lägger till det i efterhand😉)

Jag följer inga mått med kryddorna men jag strör ett tunt lager kanel över hela ytan, nästan lika mycket av kardemumman, ingefära tar jag bara en fjärdedel av kanelmängden för den är så pass stark i smaken.
Sist men inte minst tar jag 1 tsk vaniljpulver.
Drisslar över ca 0.5 dl olivolja och ca 1 dl kallt vatten, rör om allt med 2 stora skedar och in i ugnen
Jag kör 3x15 minuter med omrörning emellan.

Till den tredje och sista omgången i ugnen tillsätter jag russin. Skulle russinen vara med från början blir de så torra och hårda.

Det enda man behöver tänka på är att ta mest av havregryn eller rågflingor och sedan fylla på med allt annat. Och passa ugnen så du inte bränner müslin.
Det går inte att misslyckas. Och det smakar så gott.


Likes

Comments

Idag kom äntligen mitt paket från Royal Design, som jag väntat för jag har bland annat beställt cups måttsatsen.

Passade på att inviga dem med en No-knead-bread.
Bara att blanda ihop och låta jäsa i 12-18 timmar.

3 cups vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk torrjäst
Rör ihop torra ingredienser

1.5 cups varmt vatten, (jag använde hälften kaffe, hälften vatten)''
Rör ihop allt till en kletig deg.

Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 12-18 timmar.
Så här ser degen ut innan jäsningen.

Brödet gräddas i en stekgryta i gjutjärn eller annat material som tål ugnen. När det är dags att grädda, sätter du ugnen på 225°C och låter gryta med lock vara med i ugnen så den också blir varm.

Stjälp degen på ett mjölat bakbord eller annan mjölad yta och för ihop degen till en kladdig boll. Låt degen vila på bakbordet medan ugnen blir varm minst 30 minuter.

Lägg degbollen i grytan och locket på och grädda brödet i ugnen 30 minuter, ta därefter bort locket och Låt brödet grädda ytterligare 15 minuter.

Lyft ur brödet ur grytan och låt svalna på galler.
Brödet blir saftigt och lite segt ungefär som surdegsbröd. Kaffet gav en mustig smak åt brödet så det rekommenderar jag.

Likes

Comments

Det här är den mest enkla och saftigaste kaka du kan göra. I söndags svängde jag ihop en till eftermiddagsfikat.

3 dl vetemjöl
1.5 dl strösocker
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk vaniljsocker
1.5 tsk malen kardemumma
Rör ihop alla torra ingredienser

60 gr smält smör
1.5 dl mjölk
Blanda mjölken i smöret och rör ner det i mjölblandningen. Du behöver ingen maskin, du ska bara röra ihop allt till en slät smet.

Häll smeten i en smörad och bröad form och strö kanel och pärlsocker över kakan. Grädda i 175°C i 30 minuter.

Likes

Comments

Hittar ingenstans min lilla röda där jag noterat allt vi ätit under veckan och när jag försöker komma ihåg vad vi ätit kommer jag inte på något annat än de senaste två dagarna, herregud hur dåligt minne får man ha. Men det är inte bättre med den yngre generationen för det var lika dåligt resultat när jag kollade med sonen.
Men jag får göra ett försök:

Måndag
Frukost: yoghurt, hemmagjord müsli (javisst ja müslin är nästan slut måste göra mera)
Lunch: potatispurjosoppa
Middag: korvstroganoff, spagetti

Tisdag
Frukost: macka med salami och kaffe
Lunch: korvstroganoff, spagetti
Middag: spenatsoppa med ägg och ostmacka

Onsdag
Frukost:
yoghurt, hemmagjord müsli
Lunch: Kommer inte ihåg
Middag: havrepannkaka, sylt, grädde


Torsdag

Frukost: yoghurt, hemmagjord müsli
Lunch: varm macka med skinka, sallad
Middag: ugnsstekta kycklingben, klyftpotatis, kall yoghurtsås, sallad


Fredag
Frukost: rostad macka med marmelad, ost, kaffe
Lunch: Köttgryta, ris
Middag: kycklingquesadillas, romansallad med avocado

Lördag
Frukost: yoghurt, hemmagjord müsli
Lunch: quesadillas
Middag: rökt regnbåge, vit sås, kokt potatis

Söndag
Frukost: te, macka med salami
Lunch: stekt potatis, lök, majskorn med uppvärmd regnbågssås från igår
Middag: enchilladas från frysen

Likes

Comments

Den här veckan handlade jag på Willys, Kvantum och Coop

Ett kvitto från Willys finns inte med här men den är på 461,70 och trots att jag hade en massa fina kuponger och rabatter den här veckan blev totalsumma 931,01 för v.6. Och det är 181 kronor för mycket för att jag ska hålla budget. Det blir till att spendera 181 kr mindre nästa vecka.

Likes

Comments

För att kunna laga mat från grunden behöver du en basuppsättning av redskap.
Jag tycker att man minst behöver

1 kockkniv, 1 brödkniv, 1 skalkniv

1 stor rostfri gryta, 1 mellan rostfri kastrull och 1 liten rostfri kastrull, 1 stekpanna (gjutjärn eller non-stick), 1 ugnsfast form

1 träskärbräda, 2 plastskärbrädor

1 stekspade, 1 slev, 1 ballongvisp, 1 spiralvisp, 1 boxrivjärn med olika rivsidor, 1 full måttsats (dl, msk, tsk, krm), 1 graderat litermått, 1 sil, 2 vispskålar


Köp den bästa kvalite du har råd med, framför allt knivarna, så har du nytta av dem länge och behöver inte byta ut dem så ofta.

Nu är du redo för att laga mat och baka från grunden.

Likes

Comments

På Willys köpte jag 4 kilo Jona Gold äpplen för 6,90/kg och de var väldigt goda i smaken. Även om de håller bra i svalen så kände jag för att göra något med dem.
Jag är en mat- och tekniknörd så det är klart att jag har en CrockPot, eller rättare sagt två CrockPots. En mindre, som jag använder idag, och en större där jag kan tillaga stora köttdetaljer.
Det är inget du behöver ha för det här receptet utan det går bra att tillaga det i en gryta på spisen, du måste bara passa moset så det inte bränns.

Jag skalade 2 kilo äpplen och delade i mindre bitar och la dem i grytan. Satte den på låg värme i 3.5 timme. Rörde om då och då för att mosa äpplena.
Därefter la jag i
2 dl strösocker
2 dl farinsocker
2 tsk kanel
0.5 tsk malen nejlika
skulle haft i 1 tsk vaniljpulver men det var slut så jag rörde ner vaniljsocker när det var färdigkokt

Sedan fick den stå i 7-8 timmar på låg värme.

Efter att moset/smöret svalnat portionerade jag den i påsar och la dem platt i frysen så de tinar fort när jag behöver dem.

Likes

Comments

Jag gav inga nyårslöften men satte däremot upp mål för 2016, varav ett är att ha koll på matbudgeten och försöka hålla den på 3000:-/mån eller lägre vilket gör ca 750:-/vecka. Jag kommer att redovisa vecka för vecka hur det går.

Ett annat av mina mål för 2016 är veckospara. Jag började vecka 1 med att lägga undan 20 kr i en burk. Varje vecka ökar summan med 20 kr ända fram till vecka 26 där det vänder och minskar med 20 kr varje vecka. På det sättet blir det inte så tungt att spara i december och vecka 52 har jag sparat 14 040 kr.

Idag la jag ner 120:- för vecka 6 och har då sparat 457:-. Jag har även lagt i lösa mynt när jag hittat i väskan eller fickorna så det har blivit lite extra.
För att ha koll så för jag in sparandet i en tabell.

Likes

Comments