idag har jag faktiskt försökt att sova mindre under dagen, och direkt kommer huvudvärken som ett brev på posten..

grejen är inte den att jag är lat eller något utan jag sover otroligt dåligt på natten.
Och nu kommer alla döma mig och säga "men det är ju för att du sover på dagen"
men så fungerar det inte!

skillnaden är att en del med aspergers kan tappa otroligt med energi av små saker som tar otroligt mycket av en som inte andra människor ens märker av.
små saker som ljus, eller att det är något ljud som blir fel när jag vaknar gör att jag kan vakna och vara otroligt trött på en gång.
samma sak så kan lin energi vara as tömd men sen när jag sover så vaknar jag 20 gånger eller något utan sömntabletter orolig och med 100 tankar i huvudet. jag spekulerar allt och går igenom ALLT.

oavsett hur mycket jag än soverdagarna så måste jag ändå sova för att lindra hjärna har jobbat på hög varv.

Och ja jag har provat att vara vaken hela dagar och bara sovit på natten och då blir det nästan dubbelt så mycket att tänka på, och då är det omöjligt att sova.
efter att jag gjorde såhär så blev mina självskadebetende otroligt mycket.
så de jag går hos tycker det är bättre att om det är för mycket och jag känner mig trött så är det bättre att jag sover och håller mig lugn än att jag ska skada mig själv. 🙁

min sömn är något jag verkligen har ångest över. och jag önskar att jag kunde sova hela nätter utan tankar och problem.
men så här har jag haft hela livet.
mycket därför jag inte klarade av skolan för att det tog för mycket energi och jag tappade fokus efter första lektionen. Och att kunna göra läxor fanns inte ens, då jag var så otroligt utmattad.

Men men.  Jag hoppas att dom finner någon mirakel grej så jag kan få sova en hel natt som jag alltid har drömt om.

För övrigt sitter jag nu och tittar på beck och väntar på att min syster ska komma hem. ❤

har saknat henne och hennes bebis i magen massa mycket! 😘❤❤

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

  • 6 readers

Likes

Comments

första gången jag träffade en ur autismgruppen idag.
autismgruppen finns i Örebro där dom är specialiserade på området autism.

blev ett väldigt kort möte där vi pratade om  vad jag behövde hjälp med och det jag nu kommer få hjälp med är att få prata med en kurator, som ska hjälpa mig att acceptera min diagnos, hjälpa mig att få inblick och sånt där som är svårt
sen så får vi se om jag KANSKE med stora bokstäver vågar mig på en grupp nu framåt dagarna.
där man sitter i grupp, får på mer om aspergers och där man sen diskuterar sina egna erfarenheter.

Men det får vi se. annars siktar jag in mig till våren med massa grupp saker, med bland annat sömn och strukturering.

kul när man sitter och berättar små saker och han ler och säger att det där är precis sådär som en med aspergers är eller fungerar.
kände mig äntligen sedd för första gången på länge och kände ah men det här är ju faktiskt jag!

blir nog lovande det här 😊

  • 8 readers

Likes

Comments

Min aspergers

jag har inte vetat det här särskilt länge, har faktiskt bara vetat det här i någon månad att jag har diagnosen aspergers syndrom.
jag vet inte så himla mycket om det och är absolut ingen expert.
Men ska förklara lite och hur jag har det, då alla har det olika.

Asperger är en mild form av autism.
jag är exakt som alla andra, bara lite annorlunda.
Jag ser världenett annorlunda sätt och uppfattar saker annorlunda.
de flesta med aspergers har som jag "socialt handikapp" kan man säga.
jag kan tex inte riktigt sätta mig in i hur människor känner, eller så blir jag för känslomässig.
jag har väldigt svårt för nya människor, trivs bäst med mig själv och sådant.

jag har alltid känt mig annorlunda, värdelös och patetisk för att jag inte har betet mig som alla andra, jag har inte haft det lätt att träffa nya människor, jag drar mig undan.
jag har alltid känt mig så otroligt annorlunda.
Och att inte ha klarat av skolan och att laddaren dess ämnen och hela tiden känna att " fan vad dålig jag är" varje dag som jag gick till skolan gjorde mitt självförtroende till min värsta fiende.
För att slippa alla de där grupparbeten så skolkade jag eller så hade jag verkligen ont i magen för att jag var så otroligt nervös för att behöva socialisera mig med människor.
och att sen komma tillbaka till skolan och typ bli utfryst för att ingen ville jobba med mig för att jag hela tiden var " sjuk" gjorde ju inte saken bättre.
jag klarade grundskolan precis på håret. gjorde klart det sistade sista veckorna och slapp allt det där med grupparbete för att det var ju ingen annan som hade missat sådär mycket.
det var ju inte det att jag inte hade läsar huvud eller var osmart, för smart var jag! men det var social biten som förstörde för mig så otroligt mycket.
hade jag vetat om min asperger redan under den här tidenhade jag besparat så otroligt mycket självförtroende.
För jag själv visste inte varför jag var som jag var, varför det skulle vara så svårt.

Jag kunde heller inte äta all mat i skolan. Så min energi var inte den bästa, jag vågade aldrig smaka på ny mat eller så eftersom en del med aspergers som jag har väldigt starkt smak sinne, har problem med lukter och konsistensen.

Så även om jag vet att det är en mat jag har gillat en gång men det har smakat skit EN gång så kan jag inte äta det något mer för att smaken sitter kvar så fort jag ser den maträtten.

Under den här tiden visste jag heller inte vad människor ville ha utav mig. Allt jag ville var att passa in och försöka vara som alla andra. Så även om jag mådde as dåligt och inte alls gillade folksamlingar, så började jag här att festa.

Även fast jag inte gillade alkohol och ytterligare en sak som gjorde att jag inte kunde kontrollera mig själv eller min kropp.

Jag var även här i en dålig relation där jag fick höra massa saker som fick mig att tro att jag var värdelös, att man var tvungen att ha sex när den andra ville och massa andra konstiga saker. Som sagt, jag ville vara som alla andra. Så när mab inte förstår hur andra fungerar så lyssnar man och försöker passa in..

Började gymnasiet och hamnade i en ganska dålig klass med samma person som jag har haft med mig hela livet som fick mig att känna mig liten och åtlöjad. Den personen vände hela klassen emot mig för att den skulle passa in. Jag fick här mitt skåp vält, blickar i korridoren med mera.


Började då på IV, började sakta bygga upp en mur som gjorde mig lite starkare. Kom ur min dåliga relation med den där killen och försökte att sköta mig.

Ända negativa under IV var att jag hamnade på ett möte med polisen hos rektorn.

Eftersom en tjej hade sagt saker om min pappa så svartnade det totalt. Jag mordhotade henne!

Självklart hade jag inte gjort något då jag inte är en sådan tjej, men ilskan tog över..

Började i slutet av den här tiden prata med David, min nuvarande pojkvän.

Jag la alla korten på bordet. Jag tänkte allt eller inget!

Jag berättade hur jag var, alla mina brister släppte jag ut. För vi hade ju ändå aldrig träffats så jag tänkte att han ändå hade ett val att vända mig ryggen om han ville.

Men det gjorde han inte. Han valde att lära känns mig och redan första gången vi träffades så blev vi ett par.

Jag slutade med alkohol och började lyssna mer på mig själv, att jag inte gillar mycket folk och sådant och försökte acceptera mig själv trotts att jag inte visste då vad jag led utav.

Började hotell och restaurang.

Började min första dag med att svimma. Antagligen för att det blev för mycket intryck och jag fick en panikångestattack.

Men som vanligt så klarade jag heller inte av det här. Jag hamnade på botten och försökte 2 gånger till där botten blev mitt hem tillslut.

Allt det där som jag hade problem med redan k högstadiet var kvar. Inget hade förändrats.

Jag började ana att något inte stod rätt till med mig..

Jag klarade inte att pressen, hade ingenting sol gick efter mitt schema. Varje dag gjorde man ju nya saker.

Och jag var redan slut efter 2 lektionen. All min energi tog slut och att sen försöka göra läxorna när man kom hem var ju hopplöst.

Min frånvaro var sky hög. Jag ville inte vara där.

jag tyckte inte jag passade in hur mycket jag än försökte.

Jag ifrågasatte mig själv varje dag, varför fungerar jag inte som dom? Hur orkar dom hinna göra läxorna? Varför reagerar jag inte som dom?

INGEN märkte mina problem. För jag hade ju läsar skalle, något mina syskon inte hade då de hade dyslexi.

Jag fick alltid höra att jag skulle göra bättre ifrån mig, som att jag vore lat trotts att jag gjorde allt vad jag kunde. Men orken fanns inte.

Försökte med komvux men det funkade inte heller. Klarade matten dock med ett VG om inte kommer ihåg fel.

För där behövde jag inte jobba med någon, det var jag och boken!


Jag skrev alla mina problem, rakt upp och ner för länge sedan.

Tänkte dela med mig av det då berättelsen kan bli så lång.

Det här är alla mina svårigheter plus lite till.


Hur är mitt liv annorlunda emot många andra? Jo, jag är en så sjukt kontrollfreak. Jag måste helst veta allt några dagar innan om det är något som ska ändra mitt schema annars förstör det hela min dag och jag kan bli så sjukt irriterad och obekväm. Men även om jag vet om ändringarna så mår jag ändå inte bra, jag ligger för det mesta och sover under de dagarna då det blir svårt pga att en liten sak tar så otroligt mycket energi så jag inte orkar vara uppe. Mitt huvud är helt slut.
Jag kan inte åka buss, tåg för att en sån sak tar hela min energi, jag sitter på helspänn hela tiden och tänker på precis allt. Missar jag hållplatsen? Kommer någon sätta sig bredvid mig nu? Kollar människor på mig? Kommer någon komma för nära inpå mig?
Är bara en del av alla tankar som kommer upp i mitt huvud då.
Jag kan heller inte åka bil med vem som. Helst, bara de jag är vann vid att åka med, som min mamma och bror. Då kan jag slappna av för det mesta under resan. Annars får jag tok kontrollera hur den personen kör om jag åker med den och jag funderar på vad jag måste prata om. Tystnad är något jag har svårt med när jag är med personer jag inte umgås med så ofta, för att jag måste försöka passa in i dagens samhälle utan att människor ska veta att det är något annorlunda med mig.

Jag har alltid vetat att jag har varit annorlunda, jag har alltid känt mig annorlunda.
Jag har ALDRIG känt mig bekväm i skolan. Eller med personer som jag umgicks med i skolan pga att jag inte träffade dom lika ofta som familjen. Det krävs väldigt mycket för att jag ska känna mig helt bekväm med en annan människa.

Jag hatade alltid grupparbete, för jag visste inte vad andra ville ha ut av mig, och att samtala i grupp och sitta med massa andra människor var det värsta jag visste.
Jag hatade när läraren ville att jag skulle läsa högt, så alla såna lektioner var jag alltid "sjuk" på.
Jag har väldigt svårt att prata med människor för att jag vet inte vad de vill ha utav mig, jag vet inte alltid när det är min. Tur att prata och jag har väldigt svårt att förstå känslor.
Jag tar saker personligt och på allvar när det kan vara skämt och skoj.
Jag har väldigt svårt att lita på människor.

Jag hatar att prata i telefon egentligen för att jag inte kan se den andra personens ansiktsuttryck, och det leder ofta till missförstånd för att jag tror helt annorlunda.
Även fast den andra personen berättar vad den menar så hänger jag kvar i min teori och ger mig inte. För i mitt huvud så tror jag att jag vet precis hur det är och ingen kan ändra på det.

Jag har även problem med konsistensen.
Om det är hårt och mjukt så funkar det inte.
Hatar saker som knastrar och att blanda kallt och varmt.
Lukter har även varit ett stort problem, mest under min barndom.

Jag fastnade ofta på små saker än att se helheten i saker och ting. Och det har även lett till mycket bråk och missförstånd ifrån min sida.

Jag har väldigt svårt att förstå människor. De kan. Dölja så mycket känslor och är svår lästa för mig. Men barn är något jag förstår lättare då de visar vad de vill ha ut av mig, de visar saker så mycket lättare än vad vuxna människor gör.
Barn är något jag alltid har velat ha sen jag var liten. ♡

Jag har även en tendens att bråka, och vara den värsta i världen bara för att få bekräftelse på att personerna stannar i mitt liv, att dom älskar mig.
Jobbigaste är att jag vet om detta, och vet om det den stunden också, men jag kan inte stoppa mig själv.
Så går med ständig ångest över hur jag beter mig, hur människor ens orkar vara kvar i mitt liv.

Det är så otroligt mycket jag önskat att jag inte vore, men som jag liksom inte ens kan hantera.

Innan jag träffade David, så ljög jag för mig själv.
Jag försökte passa in även om jag mådde så sjukt dåligt, bara för att ingen skulle veta att jag var annorlunda.
Men jag berättade allt för David hur jag var, hur jag egentligen kände. Hur jag var, och han valde att lära känna mig, älska mig ändå. ♡
Saker och ting var "ganska" lugnt, Tills för 2 år sedan när min mormor dog. Hon var den första personen jag förlorade.
Första personen som försvann ur mitt liv. En person som fanns nära mig. En person som betyder otroligt mycket.
Jag släpper inte in människor på livet lätt, och eftersom jag inte gör det så betyder familjen 500 ggr mer för mig.
Jag skulle välja familjen 1000 ggr om för att dom just är så nära inpå mig.

Jag har valt bort fest livet, jag umgås inte med andra människor. För att jag har accepterat att det är familjen som betyder och som finns så nära mig.
Men efter att mormor dog så blev allt så mycket värre.
Jag är väldigt svårare att förstå, och jag själv kan inte ens acceptera mig själv.

Tack vare det så är mitt självförtroende i botten.
För jag önskar varje dag att jag inte vore såhär.
Och jag kan ingenting göra för att sluta känna så som jag gör, eller ha de bekymren jag har.
Jag kan träna på att göra saker för att fungera i samhället. Men saker och ting kommer fortfarande kännas lika dant inom mig.


Jag har även väldigt svårt att hålla den röda tråden i ett samtal och kan lätt byta samtalsämne mitt i vara för att det har tagit upp min uppmärksamhet i mitt huvud.

Är ständigt otroligt stressad precis hela tiden att saker och ting ska förändras, att människor ska försvinna ifrån mig.Anledningen till att jag skriver det här, är för att människor lättare ska förstå sig på mig. Att jag kanske kan få be om ursäkt och ändra mina ordval om dom har kommit ut helt galet fel. Att jag egentligen bryr mig men har svårt att visa det och hålla kontakter.

Jag är livrädd för att lägga upp det här, för det finns så sjukt mycket elaka människor där ute som lätt skulle kunna använda det här emot mig.

Och anledningen till att jag säger så är för det är så det har varit för mig hela mitt liv, bara för att jag var annorlunda.

Jag hoppas att med den här texten göra människor mer förstådda vad aspergers är, att förstå att människor som är lite annorlunda är precis som du, bara lite annorlunda. Man ska inte döma människor och man ska försöka förstå alla individer och ta dom precis som dom är.

Jag hoppas världen blir en bättre plats för mig och alla andra annorlunda personer att leva i.


Så med fingrarna i kors så hoppas jag på att det här ska gå bra, inget hat eller påhopp.


Trevlig kväll alla..


Likes

Comments

ligger nu och tittar på doktor Phil..
haha känner mig as gammal men ibland är det väldigt starka och bra grejer han tar upp.

jag är egentligen ganska konstig i vad jag gillar på tv. det ända film vägen jag tittar är kriminalare som Beck, Johan Falk, Irene Huss, Maria Wern och fjällbacka morden.
Och ända serie väg just nu är greys anatomy. Och om det inte går så tittar jag mest reality , helst sjukhus och BB saker. BBsitter jag som klistrad och tjuter med pappan när bebisen kommer ut 😂

så ibland tycker jag synd om min pojkvän när han blir tvingad att titta på sånt tillsammans med mig, men sånt är livet 😘

den 29 oktober har jag en tid på baggängen, så det ska bli väldigt skönt att få mer info.

Och imorgon ska jag med min syster in till barnmorskan och kolla till den lilla krabaten i magen 🙈 glädjen i att veta att hon mår bra där inne är obeskrivlig 😊❤

igår kom min bror Ronny med sin familj, första gången vi träffade winja sen hon börjat skolan, och Winion har växt så det knakar. de där två får allt stanna upp så jag hinner med i deras utvecklingar 🙈❤
de är all lycka i ett litet format❤

over and out 😚

  • 12 readers

Likes

Comments

känns inte bättre då jag alltid klagar här på hur jag mår. Men vet ni såhär är mitt liv..
jag blir ofta arg, irriterad, upprörd, ledsen och chockad.
minsta förändring i min vardag och det blir kortslutning i min hjärna.
jag blir genast super trött och all energi försvann på 2 sekunder även om jag nyligen låg och sov.

det blir ytterligare en dag att försöka ta sig igenom med orken hängandes efter mig i flera ton tunga kedjor efter mig.

idag hade jag tänkt försöka städa klart i mammas lägenhet inför marken, kanske hinna dammsuga inne hos mig iallafall, innan vi har tvättstugan klockan 16.00...
blir tajt men det ska nog gå.
ska även försöka hinna ner med pappas duva som sitter på graven sol vi har gjort rent.

puh, nej lägga mig och vila en timme eller något och hoppas på att lite energi hittar tillbaka. 😖

puss på skärten 😘

  • 17 readers

Likes

Comments

all energi är helt slut och jag känner verkligen lukten ifrån botten..

har varit för mycket nu ett tag och jag har försökt vara stark och förstående så länge så nu känner jag verkligen att jag glömt bort mig själv för länge.
jag har tagit åt mig för mycket, gjort för lite saker som fyller på min energi.
nu har sömnen blivit sämre än vad det var innan.
tar otroligt lång tid innan jag kan somna trotts sömntabletter. känner mig så otroligt stressig och ångestfylld.
kryp ångest i benen så jag sparkar rakt ut för att jag inte vet hur jag ska hantera eller få bort skiten. 😣

nej usch. nu har det verkligen varit ett par riktigt jobbiga dagar men jag biter ihop.
har kunnat ventilerat med mamma lite då och att det ändå känns som någon förstår och jag kan bolla med. det känns skönt. ❤

längtar till måndag så jag kan hämta mina andra sömntabletter så att jag iallafall kan få sova lite bättre än nu.

over and out 🖑

  • 19 readers

Likes

Comments

mitt huvud vägrar att stressa ner och ångesten är på högvarv utan anledning.

typiskt att just idag ska vara en sån där "jobbig" dag med diagnosen, eftersom jag ska upp tidigare än vanligt.
är väll antagligen det som är problemet att det är en ändring i mitt schema.
Men men. hoppas väll att jag någon gång ska kunna sova. trotts att det känns som flera hundra mil bort även fast jag har tagit 3 sömntabletter 😖
känns som man behöver försöka byta och kanske hitta en bättre. men ingen jag har provat funkar som det ska. jag kan vara klar vaken i flera timmar utan problem
finns dock en sömntablett som gör mig lugn och dåsig. Men som vanligt var det just den sömn tabletten jag glömde att ta ut.
men även om jag tar den så behöver jag fortfarande ta de där 3 sömntabletterna annars blir jag inte ens dåsig..

känns som jag börjar närma mig det här med att berätta vad jag har för diagnos för att människor ska kunna förstå mig bättre.
men vet inte om det kommer göra mig mer gott eller ont.
en del människor är så sjukt dömande.
att man inte kan ha någon sån här diagnos. tro mig jag vet.. 😡

men ibland vill man bara ge de där personerna en rak pungspark

för allt jag begär är att folk ska acceptera mig och min diagnos.
att dom personerna skaffar kunskap om det området och inte dömer..
För jag tror att allt har beror på för lite kunskap angående psykisk ohälsa, autism mm.

rocka sockan!
vi alla är olika men lika viktiga, allt vi behöver är att bli accepterade för dom personerna vi är.

Word.  / Fanny

som avslut får det bli 2 bilder av mina favoriter som alltid accepterar mig, mina ljus i mörkret som jag skulle kunna gå på flera 100 legobitar för! ❤

  • 21 readers

Likes

Comments

|| Acceptera och tyck om dig själv för den du är, för annars kommer du att tillbringa all din tid med någon du inte gillar. ☆ ||

  • 19 readers

Likes

Comments

Jag klarade av att ta cellprov!
för ett par månader sedan när jag inte visste om min diagnos så kunde jag inte, jag tyckte jag var patetisk för att jag inte skulle klara av det sådär som andra gör.
men nu har jag min diagnos och jag vet att det är såhär jag reagerar och det är okej för mig att ta med mig någon som jag känner mig trygg med.

Så mamma och min syster Emma följde med mig in och pratade över mitt huvud och jag klarade det!! 🙈
Är sjukt stolt över hur långt jag ändå har kommit. Men ändå är det en lång väg att vandra, men för idag är jag kääääng! 👑✌

med det sagt så tar jag tvn igen.
tjee 😎

  • 23 readers

Likes

Comments

sakta men säkert börjar jag acceptera min diagnos, vissa dagar är sämre men ändå så känns det väldigt skönt att kunna säga "sorry, men det här är jag och jag kan inte ändra det här" om det inte går att ändra förstås.
en dag, längre fram så ser jag fram emot att lägga upp min diagnos här på bloggen.
att kunna inspirera andra som upplever saker exakt som jag.
som jag gjort nu, har hittat en med samma diagnos som jag känner mig ganska lika med.
jag har något att förhålla mig till, något att se upp till och att inse att saker och ting visst kan fungera.

i morse blev det som vanligt att gå ut med vovven, ner till morfar och fixa allt inför maten. precis sådär som jag gillar att det ska vara 😄
nu sitter jag och tittarBubber granskar Danmark och har precis druckit upp min late machiato *stavas* och känner mig ganska nöjd än så länge med dagen.

på fredag blir det psykiatrin och prata om Örebro och sen på måndag ska jag vresa benen hos barnmorskan! as nervös men hoppas jag klarar av det 🤗

|| kram ||

  • 25 readers

Likes

Comments