View tracker

Min graviditet

Är nu i vecka 37 (36+3) i graviditeten och det närmar sig BF (14.2) med stormsteg. På tisdag (37+0) räknas graviditeten som fullgången och bebis bör klara sig bra på utsidan. Dock hoppas jag att bebisen väljer att stanna ett par veckor till ändå, så att den bakas riktigt klar!

Jag mår fortfarande bra. Kämpar på med foglossningen, den varierar i styrka från dag till dag men är uthärdlig. Går på vattengympa och yoga samt tränar lite hemma vilket underlättar. Sen har jag börjat må lite illa igen, något som ju är vanligt i början av graviditeten men tydligen också mot slutet. Sover gör jag helt okej, vissa nätter bättre än andra, men det är väl precis vad man kan vänta sig.

Knodden mår också bra. Vi var på rådgivningsbesök i morse och både mina och Knoddens värden var bra. Hjärtljuden låg på 135-150, alltid lika härligt att lyssna på! Huvudet är fortfarande neråt och verkar till och med ha sjunkit lite, men inte fixerat än. Jag är nöjd så länge det är neråt!

I lördags var jag och gjorde en gravidfotografering hos Jessica Lund. Hon var jätteduktig och fick mig att slappna av, jättekul var det! Har fått se en del av bilderna och jag är supernöjd! Nu är Jessica dock på resa så jag får vänta på resterande bilder, spännande! Sen när jag fått se alla bilder och valt vilka jag vill ha så ska ni också få se några, men få se vem som kommer först, bilderna eller Knodden :)

Likes

Comments

Min graviditet

Jag tror att många andra gravida håller med mig om att kuddar i mängder är ens bästa vän stora delar av dygnet. I sängen har jag förutom huvudkudden 3-4 kuddar till, och i soffan ser det ut som ovan. 1 kudde mellan knäna, 1 under magen, 1 bakom ryggen och 6 som gör att jag kommer upp i halvsittande. Kanske lika bra att Fredrik är på jobb, för var skulle han få plats??

Den här bilden tog jag i måndags efter att jag kommit hem från min sista arbetsdag på länge. Jag är så redo att vara mammaledig på heltid nu. Och de första dagarna på min mammaledighet har jag spenderat med att vila, rehabilitera foglossningen, träffat en god vän och startat en systuga. På bilden här under ser ni mallar till det som förhoppningsvis ska bli en mobil att hänga ovanför spjälsängen eller skötbordet. Återkommer med uppdatering på hur det blir!

Första dagen på mammaledigheten var jag också på rådgivningsbesök. Både jag och Knodden mår bra och det mest glädjande beskedet var att lilla bebis har vänt sig med huvudet ner! Jag har varit lite orolig för det då jag helst vill undvika både vändning och kejsarsnitt. Nu är inte huvudet fixerat så Knodden kan fortfarande göra hur många kullerbyttor som helst ännu, men jag håller tummarna för att h*n fortsätter stå på huvudet.

Likes

Comments

Min graviditet

Det är nu 39 dagar kvar tills det är beräknat att vår lilla plutt ska få se världens ljus för första gången. SOM JAG LÄNGTAR!

En graviditet innebär förstås mycket väntan och längtan. När bilden här under togs, i slutet på augusti, kunde jag för första gången se en liten bula på min mage, en bula som vittnade om att någon växer där inne. Sen dess har det gått drygt 4 månader och numera är magen som på den nedersta bilden som jag tog på nyårsafton. Fortfarande ingen jättestor mage, vilket jag är ganska nöjd med, det är lagom svårt och tungt att röra sig ändå, hehe.

Men förutom den uppenbara längtan efter bebis så finns det även andra saker som jag längtar efter då bebis kikat ut. Här kommer en lista på det:

  • sushi
  • vin
  • ostar så som brie, mögelost och Chevré
  • charktallrik
  • att bli riktigt svettig och slutkörd på ett träningspass
  • att kunna röra mig hur jag vill
  • att kunna sova hur jag vill
  • att kunna gå utan att det gör ont
  • att kunna gå så fort jag vill

En del av de här sakerna kommer ju att få vänta lite längre än andra såklart, men hur mycket jag än njutit och njuter av att vara gravid så ska det bli riktigt skönt att bli lite smidigare igen och att kunna äta vad jag vill.

För ett par veckor sedan hittade jag en grupp på Facebook för gravida med BF i februari och efter att ha följt inläggen där så kan jag konstatera att jag har det väldigt bra i min graviditet. Jag mår bra, sover rätt så bra och har det helt enkelt rätt så bra! Det jobbigaste för mig är foglossningen som gör att nästan varenda steg jag tar gör ont (om jag inte går sjuuuuuuuukt sakta) och att det gör ont att vända på sig i sängen. Graviditetsdiabetesen har inte gett mig några problem alls!

På måndag jobbar jag sista dagen innan jag går på mammaledigt. Sen kan jag fokusera till 100 % på mig själv och Knodden. Mer om det senare.

Likes

Comments

Att välja sin första vagn är inte ett lätt val ska jag säga er. Det finns hur många märken som helst, hur många modeller som helst och en hel del färger att välja mellan. Och ska man ha luftdäck eller punkteringsfria däck? Terrängdäck eller stadskörningsdäck? Vad är bäst? Man kan ju fråga sina vänner som har vagn, men alla kommer att säga olika :)

Efter många om och men och vågar vi? så föll valet till slut på en ljusblå Emmaljunga edge duo combi med luftdäck. Det enda vi tyckte var relativt lätt att välja var just vilka däck och vilket chassi vi ville ha. Luftdäck är lite mer stötdämpande än punkteringsfria däck och det känns mer praktiskt och bekvämt för babyn.

Många har reagerat med höjda ögonbryn då jag sagt att vi valde en ljusblå vagn. Frågorna som de inte vågat ställa har lyst i ögonen på dem; hur tänkte ni där? Men sittdelen är väl ändå mörk? Har ni verkligen tänkt igenom det här?

Ja vi har tänkt igenom det, många gånger, och nej, sittdelen är i samma färg som liggdelen. Vi tänkte som så att den ljusblå var snyggast, och allt går att tvätta om man vill (ja jag är fullt medveten om att jag inte kommer att tvätta den ofta), liggdelen blir troligen inte så smutsig och so what om sittdelen blir lite smutsig. Jag kommer ändå få tillbringa mååååånga år med att tvätta skitiga kläder och en skitig vagn är väl inte hela världen, den är ju ett bruksföremål. Så vi är jättenöjda att vi vågade gå utanför normen som är att välja en vagn med mörk klädsel!

Hur som helst så skulle jag inte ha något emot att själv mysa ner mig i den här vagnen om jag var lite (mycket) mindre. Här har jag lagt i en fårskinnsfäll som vi fick av mamma och pappa.

Och här har jag också lagt i åkpåsen från moderskapslådan.

Skulle inte du vilja sova här? Nerbäddad i varma kläder och filtar medan någon annan kör runt på dig? :)

Likes

Comments

Allmänt, Min graviditet, Halvklassikern, Resor och äventyr

Så här i slutet på året hör det till att ta en liten tillbakablick på det gångna året. Jag hade inte tänkt göra det först för jag tänkte att det inte fanns så mycket att se tillbaka på, men när jag tänkte efter lite så ångrade jag mig. Det har varit ett händelserikt år. Så här kommer en tillbakablick på mitt 2016.

I februari var jag och Fredrik i Ylläs i norra Finland och skidade en vecka. Vi skidade både utför och längd i fantastiskt vacker natur.

Från Ylläs åkte vi direkt ner till Mora för att göra första etappen i en svensk halvklassiker, nämligen halvvasan (45 km på längdskidor). Vi hade inte tänkt skida tillsammans utan köra våra egna lopp, men så blev det inte riktigt. Första halvan körde Fredrik på och jag bestämde mig för att haka på så länge jag orkade. Sen blev Fredrik trött och rollerna blev ombytta. Det slutade med att vi gick i mål tillsammans, med exakt samma tid!

Efter halvvasan var det dags för halvvättern (150 km på cykel). Under ett av mina första träningspass för det så cyklade jag omkull och fick åka in till akuten för att bli omplåstrad. Jag hade ändå tur och klarade mig undan med ett limmat ögonbryn, en lätt hjärnskakning och lite blåmärken här och där.

I början på juni var det så dags för halvvättern och den cyklade jag och Fredrik tillsammans, också den på exakt samma tid!

Juni fortsatte med studentfirande i Umeå och sen en roadtrip i Norge och Sverige. I Åre, i stugan här nedan, kom vårt liv att ta en ny vändning. Vi fick veta att vi ska bli föräldrar.

En liten bebis växer i min mage och resten av sommaren samt hösten och vintern har så klart kretsat mycket kring det. En underbar tid som inte ännu är slut, och jag njuter som bara den.

Några dagar efter att vi fått veta att jag var gravid besteg vi Norges, och Nordens, högsta berg Galdhöpiggen (2469 m.ö.h). Hela vägen upp var vi beredda på att vända så fort det inte kändes bra, men det hände aldrig så till toppen kom vi! Det var på vägen ner som jag började må illa. Ingen kul upplevelse, men ner kom vi.

Vi vandrade också till Trolltunga, en häftig upplevelse, även den präglad av lite illamående från och till :)

Norge är ett häftigt land med häftig natur, absolut värt fler besök.

I juli var det så dags för ännu en etapp i halvklassikern, nämligen Vansbro halvsim (1,5 km simning i öppen älv). Själv var jag inte så nöjd med min insats men Fredrik var desto nöjdare!

I september deltog jag och Fredrik i en friluftsfestival, Utefesten, vid Höga Kusten i Sverige. Vi klättrade i berg, paddlade kajak, gick på föreläsningar och njöt av naturen.

I september gjorde vi också sista delen i halvklassikern, Lidingö halvlopp (15 km terränglöpning). Jag som inte är särskilt förtjust i terränglöpning och dessutom var 20 veckor in i min graviditet hade bara som mål att komma i mål, och om det inte kändes bra i magen skulle jag kliva av. Men jag tog mig i mål, med ett lindat knä. Sjukt stolt trots att jag fick gå ca halva sträckan.

I och med det hade jag och Fredrik klarat av en svensk halvklassiker, diplomen och medaljerna kom på posten för någon vecka sen!

Några dagar senare, den 29.9 ställde Fredrik den magiska frågan som jag drömt om så länge. Vi förlovade oss på en stormig brygga på Åland, helt perfekt.

Sista bilden på oss som oförlovade :)

Resten av hösten har präglats av jobb, vila (försök till det i alla fall) och förberedelser för den lillas ankomst.

Jul firade vi i Stockholm med Fredriks släkt och nu är vi på väg tillbaka till Stockholm efter ett par dagar i Björnrike. Nyår ska firas på Åland med min släkt.

Många spännande saker väntar år 2017, ett år som jag ser fram emot med glädje och förväntan!

Likes

Comments

View tracker

Min graviditet

I Finland får alla blivande mammor välja om de vill ha en moderskapslåda eller pengar motsvarande värdet på innehållet i lådan. Lådan innehåller en massa saker som kan vara bra att ha den första tiden med en liten bebis. I det här inlägget tänkte jag visa vad årets låda innehåller. Varje år byter den utseende och lite innehåll. Själva lådan ser ni på bilden ovan. På kanten hänger ett täcke och ett bäddset. I lådan finns en madrass, tanken är alltså att man kan använda lådan som säng i början.

Här har vi lite vinterkläder, en varmfodrad sparkdräkt med söta björnöron och en halare, vantar och tossor samt 2 tunna mössor.

En åkpåse/ett täcke att ha i vagnen.

9 stycken bodys i lite olika storlekar. Här är det enda plagget som jag gillar lite mindre, den randiga bodyn. Annars tycker jag allt i lådan är superfint!

3 bodys utan ärmar (kallas de nåt annat då??)

6 par byxor med eller utan fot i varierande storlekar.

Strumpbyxor, sparkdräkter och sockor samt ett litet kramdjur.

Och sen lite smått och gott till mamma, pappa och bebis; handduk, snuttisar, haklapp, dregglis, tygblöja, bok, febertermometer, badtermometer, tandborste, borste, talk, kräm för dom stackars bröstvårtorna, bindor, sax, amningsinlägg och kondomer.

Som jag skrev ovan så gillar jag allt i lådan och jag tror att vi kommer att använda den som säng i början. Då blir inte sovplatsen så himla stor jämfört med den lilla plats som bebis har haft i magen. Lådan får dessutom plats i spjälsängen så det är praktiskt.

Om du vill läsa mer om lådan kan du göra det här. Lite historia om lådan kan ni läsa om i den här artikeln. Där står dock att lådan inte finns i andra länder men artikeln är några år och sen dess har faktiskt några andra länder tagit efter Finland och infört/ska införa lådan.

Likes

Comments

Allmänt, Min graviditet

Nu är det inte länge kvar till jul, en mysig tid på året om man klarar av att hålla stressen utanför. Som lärare är det ibland lättare sagt än gjort då det ska skrivas betyg och ordnas med julfest. Men i år har jag faktiskt lyckats ganska bra! Hemma har julmyset fått flytta in ganska bra. Den lilla minigranen är pyntad och tomtarna har hittat sina platser.

Till lillajul gjorde vi också en liten julskinka. Det var första gången både för mig och Fredrik och vi blev mäkta nöjda med slutresultatet!

På årets lillajulmarknad på Jan Karlsgården köpte vi ett par fina tossor till Knodden och av mamma och pappa fick vi ett superfint fårskinn som vi ska ha i vagnen.

Och på tal om Knodden, här är en bild som jag tog några veckor sedan på min mage. Den är inte alltid så rund som man tänker sig att den ska vara :) Så här är den oftast på morgonen. Jag förundras varje dag över det här med att vara gravid. Hur kroppen ändras och vad som sker där inne. Tänk att det är en liten människa där inne, som min kropp har skapat... Märkligt.

Förra helgen lyxade jag och Fredrik till det med en liten babymoon på Yasuragi Hasseludden spa. Jag rekommenderar verkligen alla att åka dit om man har möjlighet till det. Det var så avslappnande med badet, prova på aktiviteter och hela miljön. Sen gick alla omkring i likadana yukatas hela tiden, till och med i restaurangen. Det bidrog till att det kändes avslappnat då man inte alls behövde fundera på vad man skulle ha på sig eller om man skulle sminka sig. Underbart ställe, åk dit!

Likes

Comments

I dag har jag varit gravid i 27 fulla veckor. Det betyder att jag nu ger mig in i vecka 28. Beroende på var man läser så ses det som antingen sista veckan i andra trimestern eller som första veckan i tredje trimestern (man delar in graviditeten i tre delar som kallas för trimester 1, 2 och 3). Får jag välja så håller jag mig kvar i andra trimestern en vecka till då den tredje trimestern oftast är jobbigare :)

Häromdagen läste jag att "...i slutet av graviditeten, i vecka 28-40...". I SLUTET??? Är jag redan där? Hur gick det till? Jag som knappt vant mig vid att vara halvvägs genom graviditeten! Hjälp...

Hittills har graviditeten löpt på bra. Jag har haft lite ont från och till men mestadels har det bara varit bra. Självklart oroar jag mig för minsta förändring (alltså typ varje dag) men det är väl sånt som hör till :) Sen var det ju det där med diabetesen. Jag har snart gjort mina 2 veckor av dygnskurvor som jag skrev om i förra inlägget och vartenda värde har varit under gränsvärdena. Så yey för mig! Nu ska jag fortsätta ta dygnskurvor lite nu och då för att hålla koll.

De senaste förändringarna är ont i ryggen, lite svårt att sova och lite smärtor som kan tyda på bäckenbottenuppluckring som det så fint heter, mer känt som foglossning. Vi får väl se vad det blir av det. Den tredje trimestern sägs komma med en del besvärande symptom så det är väl bara att gilla läget.

Nu ska jag lägga mig i soffan och mysa med Knodden som sparkar på för fullt och gör kullerbyttor om och om igen. I alla fall känns det så med den här livliga lilla krabaten i magen! Undrar vad det är för en vild buse som bor där?

Likes

Comments

Min graviditet

Att vara gravid är något jag drömt om länge, jag drömde om det långt innan jag ens ville vara gravid. Jag har alltid tyckt att en gravid kvinnas kropp är vacker, och nu när jag själv är gravid kan jag inte annat än älska min kropp och min kula på magen som bara växer och växer. Det är precis som jag tänkt mig fast lite bättre!

Att få gå runt dagarna i ända och känna hur vårt lilla barn växer och rör sig i magen är en fantastisk känsla. Ibland kan det till och med vara lite väl livligt där inne, men då påminner jag mig bara om hur orolig jag blir när rörelserna minskar och då kan jag inte göra annat än att le och njuta. Jag känner mig otroligt lycklig och full av kärlek för så mycket runt omkring mig och den lilla som jag ännu inte träffat. Det är som en dans på rosor.

Men i rosor finns ju också taggar och några sådana har jag tyvärr trampat på. Jag har haft en del sammandragningar som troligtvis berodde på stress på jobbet, något som blivit mycket bättre sen jag fått lite avlastning tack vare underbara kollegor och chef.

Jag har också periodvis haft ont en del då magen växt mycket, det är mycket som ska töjas ut och tydligen kan det kännas värre om man haft vältränade magmuskler (varför var det ingen som berättade det innan). Men "växtvärk" i ligamenten är nog något som hör alla graviditeter till.

Något som inte hör alla graviditeter till är graviditetsdiabetes som jag tyvärr åkt på. Jag gjorde en sockerbelastning för drygt en vecka sedan och den visade lite för höga sockervärden på ett av testerna. En sockerbelastning går till så att du kommer till labbet på morgonen efter 12 timmars fasta. De tar ett blodprov på dig och sedan får du dricka en sockerlösning. Sen väntar man en timme, tar ett till blodprov och väntar en timme till innan man tar ett sista blodprov. Det är olika gränsvärden för de olika proverna och om något är för högt så har man graviditetsdiabetes. Helt ovanligt är det ändå inte då 1 av 10 gravida får det. Det finns flera riskfaktorer för att få det men jag uppfyllde bara ett av dem; jag är över 25 år. Så troligtvis hade jag bara otur. Trist men det är vad det är.

Eftersom jag bara hade ett värde lite för högt så är det tack och lov inte så allvarligt. Just nu håller jag på och testar mina sockervärden före och efter frukost, lunch och middag samt innan jag går och sova. Det ska jag göra 3-4 gånger i veckan i 2 veckors tid. Om 2 eller fler värden är för höga så kommer jag att få en remiss till en diabetessköterska för att se över mina kostvanor och eventuellt få insulin. Hittills har alla värden varit bra och det är jag glad för. Jag vill inte ta insulin, det är helt ofarligt för barnet men jag orkar inte hålla på med det :) Att hålla koll på vad jag äter hoppas jag att räcker.

Risken med graviditetsdiabetes (om man inte klarar av att hålla ner sitt blodsocker) är att barnet växer för mycket och blir för stort och det kan försvåra förlossningen. Sen finns det några andra bieffekter också men inget som är livshotande. Och jag är fast besluten att hålla mina värden så bra som möjligt, då kommer allt att vara som en "vanlig" graviditet, fast kanske lite nyttigare och det är ju inte fy skam. Jag hoppas bara att jag inte kommer att få cravings på choklad, munkar eller något annat sött och gott :)

En annan (liten) rostagg är att jag började få känningar av kramp i vaderna på nätterna, något som tyvärr kan höra graviditeten till. Jag gick då och köpte de här snygga stödstrumporna som jag numera bor i under den vakna delen av dygnet. Rätt sköna ändå, haha!

Man kan ju också äta magnesiumtabletter mot kramp, men min barnmorska sa att om stödstrumporna hjälper så behövs inte tabletter. Och sen jag började använda strumporna så har jag inte känt av någon kramp en enda gång så jag låter nog bli tabletterna än så länge.

Likes

Comments

Allmänt, Min graviditet

Den här helgen var precis vad jag behövde. Fredrik kom hem i fredags och sen dess har jag känt mig så lugn och stressfri. Något som jag verkligen behövde då de på mödrarådgivningen hotar med att sjukskriva mig om jag inte stressar ner. Jag har nämligen haft en del sammandragningar och andra stressymptom som inte är bra. Nu är det visserligen inte på fritiden som jag varit stressad men lugn och ro då skadar ju inte det heller.

I helgen har vi gått och lagt oss tidigt, sovit tills vi vaknat av oss själva, gjort ärenden på stan, varit på kalas, sett film, spelat playstation, städat, tittat på försäkring till Knodden och varit ut och gått till Ingbyberget. Det låter som mycket men inte en enda gång har vi känt oss stressade och mellan allt det där har vi också hunnit med soffhäng. Dessutom har jag fått stiga upp till ett dukat frukostbord både lördag och söndag. En alldeles perfekt helg med andra ord!

Uppe på Ingbyberget finns en stenstrand.

Fika med härlig utsikt.

Trolliknande skog nästan hela vägen upp!

Likes

Comments