Allmänt, Arvid

Det här måste vara den bästa helgen på länge! Överraskad med babyshower och morsdag! Jag ska ta det från början.

I tisdags kom min kusin Lina hit från Umeå. Hon skulle vara här tills i dag, söndag. Det var planerat sedan ett par veckor. Något som också var planerat var att även min syster skulle komma hit den här helgen. Hon skulle på kökskurs med jobbet på lördagen. I tisdags ringde Lotta, en av mina bästa vänner som bor i Helsingfors, att hon skulle till Stockholm den här helgen för att hälsa på sin syster men att hon inte kunde sova hos henne fredag-lördag så då skulle hon också sova hos oss. Jag tyckte bara att det var kul att träffa alla så inte tänkte jag att det var något lurt med det.

Men så igår, min syster hade åkt iväg på sin kökskurs, Lotta hade åkt till sin syster och jag, Fredrik, Arvid och Lina skulle på fika till Fran och Oscar. Och där står dom sen ett helt gäng fina vänner och har överraskat mig med en babyshower!!! Så lurad. Så glad. Tack alla fina för överraskningen, maten, presenterna och den roliga lördagen ❤️

Den fina helgen tog dock inte slut där. I dag är det nämligen morsdag i Finland. Jag visste inte om Fredrik hade tänkt att vi skulle fira morsdag enligt den finska eller den svenska dagen. Det blev den finska! I morse väcktes jag med paket och champagnefrukost, hur bra är inte det??

Efter frukosten for vi på babysim. Arvid tyckte det var ännu roligare i dag än förra gången! Nu sover han sött på balkongen, alla gäster har åkt hem och Fredrik är och klättrar. Själv har jag städat och tvättat lite, och nu passar jag på att slappa lite i soffan. Och lacka naglarna. Det är en lyx nu för tiden.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Allmänt

I dag var jag och tittade på Dunderdans stora vårshow Dansriket tillsammans med Hanna. Vi dansade bådatvå förra året men i år var vi inte med så då passade vi på att gå och titta. Och oj så vi önskade att vi också fått stå där på scenen! Vi kom så väl ihåg alla känslor som flödar när det är dags för show; förväntan innan, det magiska ögonblicket på scen då det känns som att man äger hela världen (i alla fall om det går bra :)) och stoltheten efteråt. Men också lite tomhet. Man har övat och övat i flera månader, och sen mitt i allt så är det över på 1,5 timmar...

Varje år har showen ett tema och i år var det dansriket. Sen har varje dansnummer något med det att göra. I det här kungadömet fanns det schackpjäser, prinsessor, kortspel, älvor och en massa annat härligt.

Jag har varit med på tre shower tidigare. Den första hette Cirkus Dunder, den andra Dansfabriken och den tredje Dansvaruhuset. Min favorit var nog Dansfabriken. Det var också det året jag åkte på magsjuka och bara kunde vara med på ena showen. Jag var så ledsen att jag missade den första föreställningen :( Men jag var så lycklig att jag kunde vara med på den andra, minns att jag nästan började gråta på scen flera gånger av glädje. Här är några bilder från den showen för två år sen.

Och för tre år sen.

Och förra året!

Att inte vara med och dansa det här året var ett svårt beslut att ta. Jag älskar att dansa och om ni inte redan förstått det så är avslutningen med den stora showen något av det roligaste på hela våren. Men, jag har så mycket jag vill göra och jag kände att jag behöver prova något annat det här året. Inte visste ju jag då att jag skulle bli gravid... Det går att dansa fast man är gravid, men med den foglossningen jag fick i slutet så hade jag nog inte kunnat dansa... Sen hur jag hade fått det att funka med flytten till Sverige kan man ju också fundera på. Och på showen hade jag väl fått ha Arvid i omklädningsrummet och ammat mellan dansnumrena :D

Men nog pratat om mig nu. Dagens show. Det var riktigt kul att få sitta på andra sidan och se hela showen på riktigt. Som dansare får du aldrig möjligheten att se alla danser med rätt kläder, smink, ljus och hela köret. På förberedande genrepet får man se allas danser, men då är ingen fixad. Det är också kul att se, men att få sitta i publiken och njuta är något helt annat!

Dansarna var så himla duktiga! De små är så söta med sin dansglädje och de äldres danser blir man så imponerad över med den fina tekniken, alla cheerleadinghopp och att de lyckas få det så synkat.

Imponerad blir man också över Erica Dunder och Ann-Louise Ahman som koreografer och ordnar allt, stor eloge till dem. Jag vet själv hur svårt det kan vara att få en klass elever att göra som man vill, att då få ca 300 dansare att göra som man vill är en utmaning :)

Så tack för en bra show Dunderdans, vi ses nästa år igen!

Likes

Comments

Arvid

I dag har Arvid testat på babysim för första gången. Egentligen ska vi gå på söndagar men då jag är på Åland i morgon så fick vi gå på igenbad i dag istället. Det tråkiga med det är att det inte var några andra barn där i Arvids ålder. Nästa vecka blir det simning med vår egen grupp, det hoppas jag blir kul. När jag varit instruktör på babysim i Vasa och på Åland så har det varit så kul att se när barnen så smått börjar intressera sig för varandra. Men mest längtar jag bara efter att få utforska vattnets värld tillsammans med Arvid!

Men det var riktigt kul att se att Arvid trivdes i vattnet! Han tycker om att bada hemma i badkaret men man vet ju aldrig om det går lika bra i en bassäng. Men han blinkade knappt när vi gick i och såg ut att ha det bra, säkert för att han hade så fräsiga u-båts-simbyxor!

Han hade bara ögon för pappa så jag hade svårt att få någon ögonkontakt när jag simmade med honom :) Är glad att vi kommer att kunna gå en tid som också passar Fredrik, det är så mycket roligare om vi båda kan vara med, för oss alla.

Nu sitter jag och Arvid på Rosella på väg till Åland och Arvid bara sover och sover, helt slut är han min lilla skrutt efter 15 minuters simning.

Likes

Comments

Arvid

I dag fyller vår lilla prins Arvid 3 månader. Helt otroligt! Det känns som det var i går jag fick veta att jag var gravid och minnena från förlossningen är fortfarande så starka att det omöjligen kan vara 3 månader sedan. Men kalendern ljuger inte :)

För varje dag som går lär vi känna den lilla krabaten mer och mer och det är fantastiskt att se utvecklingen. På senaste rådgivningsbesöket vägde han 5170 gram och mätte 58 cm. När han föddes vägde han 2920 gram och var 47 cm lång, så nog har det hänt något på 3 månader! Men det är inte bara längd och vikt som utvecklas, han har också blivit mycket mer medveten om vad som händer runtomkring honom, han följer med och fokuserar på olika saker och tycker om när man pratar med honom.

Det här tycker Arvid om just nu:

- Att läsa/titta i böcker. Gärna med mycket färger och skarpa kontraster.

- När man pratar med honom, gör roliga ljud och ler stort.

- Att ligga på skötbordet.

- Att se sig själv (och mamma) i spegeln.

- Sin pipande elefantleksak och Babblarna-speldosa.

- Att titta och smaka på sina händer.

- Djurljud, t.ex. fågelkvitter och kor som råmar.

- Att bada.

- Att åka vagn och bil.

- Att sova i sjalen.

Han är ganska nyfiken av sig och tittar gärna runt i rummet, ler, skrattar och pratar mycket, både för sig själv och med andra. Han är rätt så stadig i nacken och även läkaren tyckte att han var en stabil pojke :)

Det här tycker han inte om:

- När han inte får mat direkt när han blir hungrig.

- När man ska sätta på mössan.

- Att bli nerlagd i vagnen eller babyskyddet (bilstolen).

- Att bli satt i sjalen. Han vill inte heller sitta kvar i den då han vaknat.

- Plötsliga rörelser eller om man närmar sig för fort.

Kvällarna har blivit bättre, den så kallade kvällsoron tycker jag att har lugnat ner sig. Visst är han mer gnällig på kvällen än på förmiddagen men det är okej. Även nätterna har blivit bättre. Några nätter i veckan sover han 5-7 timmar i ett sträck och det gillar vi! Sen finns det sämre nätter också men så ska det väl vara. På dagen sover han bäst i famnen eller i vagnen om man är ute och går.

Likes

Comments

Arvid , Min graviditet

I tisdags var det MammaMage-dagen, en dag som ordnades för fjärde året nu av mammamage.se för att uppmärksamma just mammamagar. När man är gravid så är det ju mycket i magen som måste flytta på sig, bland annat magmusklerna. Mer ingående om det kan du läsa HÄR , men kortfattat kan man säga att de djupa magmusklerna töjs ut och blir slappa och de yttre magmusklerna förflyttas ut åt sidorna. Mellan de yttre magmusklerna finns som ett band (linea alba) som också breddas. Separationen kallas rectus diastasis.

Linea alba är oelastisk och om man inte får kontroll på sin mage så kan det resultera i att man får en utbuktning på magen när man gör tyngre övningar som sit-ups, plankan eller knäböj med tunga vikter.

I tisdags ordnades det ett Mammamage-event på gymmet Rosa Skrot på Söder och där kunde man bland annat testa om och hur mycket diastas man har. Det görs genom att känna på magen när man ligger ner på rygg, både avslappnad och med spänning. Min delning var 3-4 fingrar bred.

Men något som jag lärde mig var att bredden egentligen inte har så stor betydelse, i alla fall inte då delningen är så pass liten som min. Det som spelar roll är din kontroll över delningen, alltså diastasens djup. Om man aktiverar de djupa magmusklerna ska man känna att fingrarna möter ett stopp, gör de inte det så har du inte kontroll. På mig kände hon som kollade ett motstånd så det var bra!

En häftig grej som man fick testa på var att få magen undersökt med ultraljud. Det hon då kollade var om magmusklerna hade något samarbete med bäckenbottenmusklerna, alltså de du använder när du kniper. Där kunde vi se att de djupa magmusklerna reagerade då jag spände bäckenbotten, precis som de ska! Min "diagnos" blev att jag har en liten delning av magmusklerna på 3-4 fingrar bred som dock är normalt att ha så här 12 veckor efter förlossningen. Det finns ett motstånd på djupet som berättar att jag har kontroll på min mage, inget som buktar ut. Och till sist att jag har en koppling mellan bäckenbottenmusklerna och de djupa magmusklerna. Jag blev rekommenderad att fortsätta med appen MammaMage och övningarna där till slut och sen borde jag kunna börja träna lite tyngre. Om det känns okej i kroppen förstås, man måste alltid lyssna på kroppen! Och knipa. Alltid komma ihåg de där knipövningarna som är så lätta att glömma bort...

Förutom att testa magen kunde man också gå på olika föreläsningar och prova-på-klasser. Jag deltog i en prova på pilates för mammor och en föreläsning som hette "Du ska inte kissa på dig!". Många lider ju av att det läcker lite i början efter förlossningen, men med hjälp av knipövningar ska man bli av med det. Personligen är jag inte bäst på att komma ihåg att göra knipövningar men gör dem ändå lite nu och då, och jag tycker att det gett ett gott resultat :)

På den här föreläsningen lärde jag mig dock att man under en vaginal förlossning kan ha fått skador som gör att du kan knipa hur mycket som helst och du fortsätter ändå att läcka urin :( Det kan t.ex. bero på en nervskada eller en skada i slidväggen. Det är inte bara guld och gröna skogar det här med att få barn... Som tur är finns det hjälp att få, man måste bara våga söka den och stå på sig om något inte känns bra och den första man går till inte tror på en.

Likes

Comments

Arvid

Nu har snart halva april gått och mycket har hänt sen sist. Vi har fått in nästan alla våra saker i lägenheten i Stockholm (lite är kvar hos mamma och pappa) men knappt fått någon ordning alls. Men sen har vi inte varit hemma så mycket heller, i alla fall inte samtidigt, och vi vill göra allt tillsammans. Vad har vi gjort då? Jo vi har varit på kryssning, Fredrik har jobbat och jag är nu på Åland. Här ska ni få se lite bilder.

Vi tog en kryssning från Stockholm till Helsingfors för att hälsa på min mormor och morfar samt moster med man. Det var första gången mormor och morfar träffade Arvid och det var underbart att se. Dom njöt så av den lille ❤️ Bilderna från besöket behåller jag för mig själv men här är ett par från båten. Vi hade en lite finare hytt längst fram i fören. Det fanns en liten minibar, dubbelsäng och en soffa, himla lyxigt!!

På hemvägen åt jag dessutom sjukt god mat. Räkor med olika goda tillbehör samt ett alkoholfritt vin som faktiskt var gott!

Arvid och jag har upptäckt en ny del av Stockholm då vi letade upp en affär där de säljer sjalar. Jag ska visa er dem i ett annat inlägg sen.

Jag har fyndat 2 böcker och ett par skor i soprummet, alldeles gratis 😂

Nu är jag på Åland för en del rådgivningsbesök och för att fira påsk. I dag har jag och mamma varit ut och gått med vagnen som var sprillans ny när jag föddes - 87. Nu, 30 år senare är den retro, men så snygg!

Mamma och jag gick en liten loppis- och rearunda. På bokrean fyndade vi 3 böcker. De skulle ha kostat 20€ enligt ordinariepriset, men då det var 70% på reapriset så blev det allt som allt 3,20€. Vilket fynd! Jag gillade verkligen boken "Fjädern har tappat en fågel". Den passar inte Arvid än men jag tycker den är kul så jag kan ju läsa den tills han blir gammal nog.

Vi fyndade även ett par söta hängselbyxor som borde vara lagom i sommar samt en body och ett par sköna sommarbyxor. Man kan säga att den här dagen har gått i återbrukets tecken!

Likes

Comments

Allmänt, Arvid

Ibland kan det kännas som att man inte riktigt hinner med i livets tempo, ett tempo som man visserligen skapat själv men ibland känns det nog som att man inte kan styra över det. Det ena leder till det andra och mitt i allt har det gått ett år, eller fem...

Det senaste året har innehållit flera STORA händelser som förändrar vardagen på ett eller annat sätt. De flesta alldeles underbara så som förlovning, väntan på Arvid och till slut Arvids entré. Bröllop planeras till nästa år och att få äran att lära känna lilla Arvid och se honom utvecklas från dag till dag är en fantastisk resa.

Sen finns det också ett beslut som är rätt så tungt för mig, nämligen att vi bestämt oss för att flytta till Stockholm. Jag vill helst bo på Åland, det är mitt hem i hjärta och själ, men nu ska vi prova på Stockholm och jag ska ge det en chans. Jag har haft ganska lång tid på mig att vänja mig vid tanken, vi har pratat om det i över ett år och i höstas hittade vi en lägenhet som vi ville köpa och kontraktet skrevs på i februari.

Känslorna har gått upp och ner hela tiden inför detta och i dag känns det extra tungt. I dag är den stora flyttdagen. Vi har inte längre kvar vår lägenhet på Åland och i natt ska vi sova vår första natt i vår egen lägenhet i Stockholm. Att vi köpt den här lägenheten tillsammans jag och Fredrik känns ju fantastiskt, men det är ändå med blandade känslor som jag går in i det här. En sak som gör allt det här lättare är att jag kan åka hem till min paradisö så fort jag får hemlängtan, tack vare att jag är mammaledig! Dessutom har Fredrik fått jobb i Stockholm och kommer då att vara hemma varje kväll, en stor skillnad mot då han jobbat på båt och varit borta två veckor i taget. Och vem vet, kanske jag kommer att stormtrivas i den stora staden.

En lägenhet i flyttkaos för någon dag sedan.

Arvid säger hej då till en tom lägenhet, hans första hem.

Likes

Comments

Allmänt

Nu kommer ett ganska långt inlägg om ekologiska hudvårdsprodukter, så om det inte intresserar dig, läs inte. Då kan du bara skrolla längst ner och titta på en söt bild på Arvid :)

För snart ett år sedan bestämde jag mig för att börja använda lite mer ekologiska hudvårdsprodukter. När jag någon månad senare fick veta att jag var gravid med Arvid så kändes det ännu mera rätt. Nu har jag inte övergått till ekologiskt helt och hållet så vi kan säga att jag valt en ekologisk stig och inte en ekologisk väg :)

De produkter som jag hittills kör ekologiskt är deodorant, de dagliga ansiktsprodukterna samt schampo, balsam och tvål. Att övergå från icke ekologiskt till ekologiskt kan ställa till lite problem i början då kroppen för det första ska göra sig av med alla gifter som finns i de oekologiska produkterna (plaster, metaller m.m) och för det andra vänja sig vid de nya produkterna. För att slippa de problemen (t.ex. svettlukt och flottigt hår) på jobbet så valde jag att göra övergången på sommarlovet. Schampot, balsamet och tvålen ser ni här under och de är jag mycket nöjd med. Jag upplevde inte att jag hade så smutsigt hår när jag bytte så det var trevligt :) Märket Faith har många olika dofter så man hittar något man gillar!

Min dagliga ansiktsvård består av ansiktstvätt, ansiktsvatten, ögonkräm och ansiktskräm. Ögonkrämen som jag har är inte med på bilden, men den är också ekologisk (av märket Dermosil). De här produkterna är jag också nöjd med. Min hy har hållit sig fin under graviditeten och är fortfarande bra. Sen om det beror på produkterna eller graviditets- och amningshormoner går ju inte att säga :)

Deodoranten började jag med en som jag köpte i en butik som säljer ekologiska produkter. Jag minns inte märket på deon men den var dyr, 24 € eller något sånt. Lite väl saftigt tycker jag (men jag tror det var bra att börja med den för jag slapp faktiskt svettlukt vilket jag var orolig för att jag skulle drabbas av vid övergången) så jag blev riktigt glad när jag snubblade över ett superenkelt recept på hemmagjord deo. Den har jag använt sen oktober och den funkar bra på mig! Blev lite mörk under armarna första månaderna men det har gått över nu. Vill du göra din egen deo så kommer receptet här:

Ta lika delar bikarbonat och kokosolja och blanda. Jag brukar ta en eller två teskedar, men det beror ju precis på hur stor burk du har. Jag sätter först kokosolja i en kaffekopp som jag ställer i hett vatten så att oljan blir flytande. Sen häller jag i bikarbonatet och rör om. När det är en slät smet häller jag det i en burk, skruvar på locket och skakar. Sen ställer jag det snabbt i kylen så att det ska stelna. Det förvaras sen i rumstemperatur. Ibland delar den sig så att bikarbonatet lägger sig i botten och då får man ställa burken varmt och röra om och kyla ner på nytt. Vill man så kan man ju sätta i några droppar av en aromatisk olja om man vill ha doft på deon.

Det behövs inte mycket av den här blandningen, jag skrapar lite med nageln i det bara, men man får väl prova sig fram! Ett tips är dock att inte sätta på det direkt efter att du rakat dig då bikarbonatet kan riva lite.

Jag använder fortfarande vissa oekologiska produkter så det finns mer att göra om jag vill, för att inte tala om all mat. Många gånger väljer jag ekologiskt där också men inte alltid. Men med Arvid i huset blir man också lite mer medveten om sådant. På honom vill jag också använda så snälla produkter som möjligt. T.ex. har jag ekologisk olivolja i badvattnet istället för babyolja. Än så länge använder vi knappt några produkter alls på Arvid men ju äldre han blir desto mer utsatt kommer han ju också att bli för krämer, tvålar och annat. Och se nu på bilden här under, vem skulle inte vilja vara snällast i världen mot den lilla sötisen och hans hud?

Likes

Comments

Arvid

Förra helgen var Fredriks föräldrar på besök. Både jag och Fredrik passade då på att få saker gjorda som vi helt enkelt inte hinner eller orkar med då det är bara vi. Arvid är mycket famnsjuk just nu och vill inte alls ligga själv. Även om jag tycker att det är galet mysigt att sitta med honom (skulle kunna sitta och titta på honom hela dagen om jag fick) så blir man väldigt begränsad och får inte mycket gjort. Som tur är har han ingen skillnad på vems famn han är i (om han inte ska ha mat förstås) så farmor och farfar turades om att sitta med Arvid och jag och Fredrik pysslade på med annat. Win win alla nöjda!!

Mitt pyssel bestod av att sy två filtar till Arvid. Meningen var att jag skulle sytt dem den veckan som Fredrik var på jobb när jag ännu var gravid, men så blev det ju inte riktigt.

Jag måste faktiskt säga att jag är riktigt nöjd med bådatvå. De är mjuka och sköna och Arvid har accepterat dem! Det vita tyget är flanell och det mönstrade är trikå.

I går for Fredrik på jobb i en vecka. Första gången han är borta efter att Arvid föddes. Känns lite konstigt men det ska nog gå bra. I går hade vi besök av min kompis Lotta och hennes sambo och i helgen kommer min moster och hennes man. Så då får jag lite hjälp!

I dag tog vi lång sovmorgon då jag var lite trött och behövde få sova ut lite. Blir nog en tupplur på eftermiddagen också hoppas jag, om lilleman tillåter!

Likes

Comments

Arvid , Min graviditet

Som gravid finns det en dag som är betydligt mycket viktigare än alla andra dagar. Det är dagen för beräknad födelse av det lilla miraklet man bär på. Man längtar efter den dagen och räknar ner för varje dag som går, en dag närmare målet.

Den dagen är i dag. Men redan för 12 dagar sedan valde vår lilla prins att göra entré. Förlossningen var det häftigaste jag varit med om i hela mitt liv och jag är så glad att Fredrik var med. Han var det bästa stödet man kan tänka sig och vi utgjorde det perfekta teamet vid födandet av vår son.

När Arvid föddes vägde han 2920 gram och var 47 cm lång. I går på barnrådgivningen visade vågen 3230 gram och måttbandet 50 cm. En nöjd kille som bjuder på små spontana leenden ibland.

Sista bilden på magen blev den här under. Den är tagen kl. 03.02 den 2 februari, alltså ett par timmar efter att vattnet gått och värkarna satt igång. Min fina mage <3 ibland kan jag sakna den och rörelserna där i.

Det är häftigt ändå vad kroppen klarar av. Tänk bara att det av endast två celler har skapats ett liv, en människa, i min livmoder. Och allt medan det där livet växer och blir större så trycks alla organ i magen undan, och ändå kan man fungera. Och sen en förlossning, var kommer den styrkan ifrån? Själv hade jag varit förkyld i nästan 2 veckor och kände mig inte stark nog, men det gick ju toppen!

Men det tar inte slut där inte. När bebisen fötts ska alla organ i min mage tillbaka till sin rätta plats och sakta men säkert försvinner magen. Första tiden kändes den väldigt slapp och konstig, men det ska väl ordna upp sig. I dag ställde jag mig faktiskt på vågen för att se vad som hänt. Innan jag blev gravid vägde jag 63,5 kg och som mest vägde jag 75,5 kg under graviditeten, en viktökning på 12 kg. I dag, 12 dagar efter förlossningen väger jag 66,5 kg så jag har tappat 9 kg och magen ser ut som på bilden här under. Som sagt, häftigt vad kroppen klarar av!

Likes

Comments