Äntligen lov. Så jag har längtat, även fast det inte var så länge sedan det var jullov så klagar jag inte.
   Mamma och bröderna lämnade hemmet kl 10 idag mot deras skidresa till Österrike. Jag valde att stanna hemma och kunna ha chansen att spendera timmar i stallet.
   Idag, första dagen på lovet så blev det lite dressyr inför morgondagen. Han var så fin och jag blir så glad att leendet går upp till öronen efter varje pass. Han var ganska pigg men samlade sig väldigt fint i alla gångarter. Då hans framotbjudning var så bra orkade han även hålla sig samlad i galoppen. Åå det är så härligt, kanske blir lite fin och samlad galopp på tävlingsbanorna ändå.
   Imorgon är det är inverkans träning för Nina L i hoppning. Jag känner att den är välbehövlig då Esset nu blir gladare och piggare för varje hopplektion. Så i onsdags gick allt väldigt fort och det blev lite problem på linjer då.
   Det är inget vi vill förändra på. Det är precis såhär vi vill ha honom. Det är jag som ska lärara mig att göra rätt. Tänk när tempot är som nu. Vi kommer rätt på nästan alla hinder och han kommer vara vändbar. Då blir vi förhoppningsvis ett litet hot för dom andra.
   Nu så blir det en liten myskväll med pappa. Inte så ofta jag och pappa hittar på något själva som inte är häst relaterat.
   Första dagen på en vecka, det kan inte bli bättre.

Likes

Comments

   Efter tävlingen i söndags så har det inte hänt så mycket. Ja har mest bara sovit och legat hemma i sängen hela veckan då jag varit/är sjuk. Är glad att jag i alla fall orkade med tävling.
   Mamma har varit snäll och fixat stallet och Esset måndag till onsdag. Skönt att han intresserad mamma som också kan rida lite. På torsdagen  kände jag mig lite piggare så åkte med mamma till stallet. Mamma longerade och jag satt i soffan och såg på. Att skirtta av barbacka var ungefär vad min ork räckte till. Vi åkte en sväng till Mjölby och fixade lite saker. Jag var helt körd efter allt och somnade direkt när vi kom hem.
   Idag mådde jag bättre. Vi hade en träning bokad och jag kände att efter vi redan avbokat två träningar denna vecka så kör vi på denna. Om jag inte orkar får väl mamma rida. Så vi åkte.
   Det var en dressyr träning för Mariette. Det var roligt att visa upp honom för henne igen. Då vi köpte Esset av Mariette.
   Jag samlade mina krafter och red faktiskt lektionen. Den gick bra och vi fick beröm för utvecklingen i traven men att vi måste kämpa på en del i galoppen. Vilken vi verkligen håller med på. Nu är det ca 8-9v kvar till första fälttävlan så vi jobbar på.
   Vi var helt slut båda två efter träningen. Men jag känner ändå mig mycket bättre så nu blir det normal träning och skola igen.

Likes

Comments

   Årets första tävling kunnde inte varit bättre. Det var även min och Essets första tävling där vi försökte att bli placerade.
   Vi lämnade hemmifrån ca 10.30 och anlädde på Heda Ridklubb ca 11.20.
   Första klassen var en LC (90cm) grund + omhoppning. Han var pigg/allert på framridningen och gjorde som han skulle. Väl inne på banan blev han lite spänd. Efter att ha visat några hinder slappnade han av och vi startade. Han var väldigt fin och bjudningen var bra.
   I omhoppningen valde jag att svänga lite snävare. För det är något som också behövs tränas på. Men gjorde det mest för att jag tyckte att vi hade en chans att kunna konkurera mot dom andra, med tanke på min och Essets stora utveckling. Min känslan var inte så fel. Han lyssnade och svängde som jag bad honom vilket resulterade i en 2a placering.
   Det var inte så många starter idag så vi lastade inte in mellan klasserna. Nästa klass vi startade var en LC+ också två faser där. Det är bara 5cm högre men ändå en ny höjd som jag och Esset debuterade. Red denna klass då jag ville känna hur höjden kändes och om vi skulle vara redo för LB nästa tävling.
   Grunden var verkligen en bana för mig och Esset. Så den gick utan problem och luftade på 20cm så höjden var inget bekymmer. Sen i omhoppning gjorde jag en miss. Vi komm ur sväng och jag hade placerat honom väldigt långt till höger på hindret och hans hals var även böjd. Han hade ingen chans  att hoppa. Men när vi tog det igen så hoppade han och vi fortsatte rundan som om inget hade hänt. Resultate blev 0 fel i grunden och 8 i omhoppning varav 4 tidsfel.
   Jag lägger hela skulden på mig då det var jag som placerade honom så på hindret.
   Trots detta kom vi 2a placerade. Då det bara var 3 hästar som kom till omhoppning
   Första tävlingen och vi inleder med 2st placeringar. Året kan inte börja bättre och nu taggar vi för nästa tävling.
Världens bästa häst heter Ace-of-Spades!

Tack för fina bilder Mi!

Foto: Mi Ritzèn
Heda Ridklubb
  

Likes

Comments

   Idag fick mamma hämta mig lite tidigare från skolan då jag skulle på träning. Blev lite ont om tid ändå men bättre sent än aldrig.
    Det var en dressyr lektion i mantorp för Ronja Johansson. Det var kul att få träna för en ny tränare och få lite nya tips och tankar.
   Esset var duktig men som tidigare nämt är vänster varv svårare än höger. Han försöker men är stelare och lite svagare i vänstersida. Fick lite värdefulla tips som jag ska använda vid träning hemma då man redan under passet märkte att han trivdes med det och han började slappna av i vänster varv också.
   Jag red en lektion på ca 30 min för att det blir ganska tufft och intensivt när man kör en privatlektion och ögonen helatiden är riktade mot en själv. Men det kändes som en lagom lång träning för mig och Esset.
   Efter dressyren så hade vi även lastträning med Ronja. Något som var intressant att kolla på och även att få testa själv. Esset var väldigt duktig och lyssnade jättebra på oss och gjorde det han skulle. Det var även första gången vi lastade honom utan att bredda i transporten.
  Så denna dag var jätterolig och lärorik.

Likes

Comments

   Idag var det hopplektion. Den gick bra och jag är nöjd. Förra veckan känndes bättre men vill att Esset ska fortsätta som han gör nu. Han var pigg och hade rätt bjudning. Vilket är kul. Han blev lite stark på en båge och jag blev inte riktigt klar i handen innan hindret. Men det är sånt vi får jobba på.
   Jag är inte van att rida sånna här hästar med eget driv och som kan bli lite starka mot hinder. Vilket gör att jag har lite svårare att kunna få avstånden rätt då jag inte rider på samma sätt som innan. Jag tycker att det är väldigt roligt och är villig att träna mycket. Så känns väldigt bra att Esset förlåter mig när saker inte går helt rätt och vi gör det bättre nästa gång.
   Mamma var äntligen ledig och kunde filma på lektionen. Så kul att kolla på filmerna efter man ridit och jämföra med kännslan. Ibland stämmer det inte alls överens och ibland helt. Men idag stämmer det nästan helt överens med filmen.
   Så ska försöka lägga ihopp filmerna till något och lägga ut imorgon.
   Esset var pigg och framåt som vi vill att han ska vara. Det är bara jag som ska lära mig hur jag ska göra. Så vi får kämpa på!

Likes

Comments

   Idag var det dressyrlektion på schemat. Efter skolan gick jag hem till Felicia och åkte ut till stallet med henne.
   På lektionen var det övningar att flytta för skänkeln och att kunna göra en båge i galoppen utan att hästen bytte galopp eller blev fel ställd.
   Esset och jag har verkligen utvecklas. Han var så fin och gjorde allt väldigt bra i det högra varvet. Han var följsam och gjorde bågen i galoppen lugnt och samsat. Känndes som att galoppen har börjat lossna nu. Något vi trodde skulle ta mycket längre tid. Men Esset slutar aldrig att förvåna oss. Även att han hade en kortare galopp samtidigt som han sökte sig lite nedåt imponerande.
   I det vänstra varvet var allt dessvärre lite svårare. Men det visar bara på att jag måste jobba mera i detta varvet. Han var inte lika följsam och bågen i galoppen gick av rena-rama farten. Efter ett antal gånger gjorde han bågen lite mera avslappnat men kan inte påstå att galoppen var en så kallad dressyrgalopp. Men vi kämpar på.
   Så nu blir det vänster varvs träning. Ska få fram så jag har/får samma känsla som i det högra varvet. Då blir allt nog toppen. Han börjar bli en dressyrponny nu. Så roligt att känna framgång i mitt arbete.

Blid från Esset i somras

Likes

Comments

   En härlig dag med mycket sol.
    Startade dagen med en storstädning i mitt rum. Skönt att ha det gjort. Efter det så åkte jag och mamma till stan och hämtade mitt körkort och köpte även en MC-hjälm.
   Med Esset red en runda med ganska mycket galopp. Esset var lite spänd då jag red samma runda som igår och fick ett älgmöte så det är förståligt. Annars var han som vanligt. Mamma mötte upp mig i skogen och byggde ett hinder i en uppförsbacke. Esset var duktig och hoppade som vanligt ganska stort och väldigt fort. Edda var hack i häl, men fuskade och sprang under hindret! Nästa runda hoppade Esset igen men Edda vägrade.
    Nu på kvällen  åker jag, mamma och pappa till Askersund. Askersunds kommun ville gärna att dom med el-bil ska prova deras nya laddarstationer. Som tack får man 10st biobiljetter så varför inte! Under tiden vi laddar tänkte vi även äta lite på en resturang så det blir en mysig kväll.

Likes

Comments

Efter Lag-SM och att vi sålde Totte så har min kondition blivit mycket sämmre. I början när jag hade Esset och även nu, var det inte så mycket hård träning. Vi arbetade/arbetar med att han ska känna sig trygg och kunna lita på oss. Hans konidtion började vi även att successivt bygga upp (vi har en bra bit kvar). 

   Nu på vintern har det varit ännu svårare att konditionsträna. Både med hästen och själv inte för att det är en ursäkt utan är nog jag som varit lat också.
   Totte var ju i en väldigt bra kondition så kunde göra tuffa konditionspass vilket också betydde att jag var tvungen att orka.
   Har inte tränat själv på hela hösten/vintern så nu efter denna veckan med ett dressyrpass på måndagen och en hopplektion på onsdagen så var jag helt slut. Träningsvärken jag hade/har i rygg och mage är inte så behaglig. Känndes som att det var som en liten påminnelse för mig att det är dags att börja träna. Styrka i bålen, rygg och även låren.
   Om jag ska kunna träna upp och få Esset i bättre kondition kan det vara bra att jag själv orkar. Så jag kan hjälpa honom.
   Snön och isen har smält nu så får hoppas att marken inte är lerig och mjuk länge till. Så kanske terräng träningarna drar igång snart. Och inför tävlingarna kan det vara bra att ha lite styrka och kondition. Så det är dags att träna lite själv nu och inte bara hästen!

Likes

Comments