Header
View tracker
Aberlogin, Dressyr, Träning

   Idag var det dressyrlektion på schemat. Efter skolan gick jag hem till Felicia och åkte ut till stallet med henne.
   På lektionen var det övningar att flytta för skänkeln och att kunna göra en båge i galoppen utan att hästen bytte galopp eller blev fel ställd.
   Esset och jag har verkligen utvecklas. Han var så fin och gjorde allt väldigt bra i det högra varvet. Han var följsam och gjorde bågen i galoppen lugnt och samsat. Känndes som att galoppen har börjat lossna nu. Något vi trodde skulle ta mycket längre tid. Men Esset slutar aldrig att förvåna oss. Även att han hade en kortare galopp samtidigt som han sökte sig lite nedåt imponerande.
   I det vänstra varvet var allt dessvärre lite svårare. Men det visar bara på att jag måste jobba mera i detta varvet. Han var inte lika följsam och bågen i galoppen gick av rena-rama farten. Efter ett antal gånger gjorde han bågen lite mera avslappnat men kan inte påstå att galoppen var en så kallad dressyrgalopp. Men vi kämpar på.
   Så nu blir det vänster varvs träning. Ska få fram så jag har/får samma känsla som i det högra varvet. Då blir allt nog toppen. Han börjar bli en dressyrponny nu. Så roligt att känna framgång i mitt arbete.

Blid från Esset i somras

Likes

Comments

Aberlogin, Skogen

   En härlig dag med mycket sol.
    Startade dagen med en storstädning i mitt rum. Skönt att ha det gjort. Efter det så åkte jag och mamma till stan och hämtade mitt körkort och köpte även en MC-hjälm.
   Med Esset red en runda med ganska mycket galopp. Esset var lite spänd då jag red samma runda som igår och fick ett älgmöte så det är förståligt. Annars var han som vanligt. Mamma mötte upp mig i skogen och byggde ett hinder i en uppförsbacke. Esset var duktig och hoppade som vanligt ganska stort och väldigt fort. Edda var hack i häl, men fuskade och sprang under hindret! Nästa runda hoppade Esset igen men Edda vägrade.
    Nu på kvällen  åker jag, mamma och pappa till Askersund. Askersunds kommun ville gärna att dom med el-bil ska prova deras nya laddarstationer. Som tack får man 10st biobiljetter så varför inte! Under tiden vi laddar tänkte vi även äta lite på en resturang så det blir en mysig kväll.

Likes

Comments

Träning

Efter Lag-SM och att vi sålde Totte så har min kondition blivit mycket sämmre. I början när jag hade Esset och även nu, var det inte så mycket hård träning. Vi arbetade/arbetar med att han ska känna sig trygg och kunna lita på oss. Hans konidtion började vi även att successivt bygga upp (vi har en bra bit kvar). 

   Nu på vintern har det varit ännu svårare att konditionsträna. Både med hästen och själv inte för att det är en ursäkt utan är nog jag som varit lat också.
   Totte var ju i en väldigt bra kondition så kunde göra tuffa konditionspass vilket också betydde att jag var tvungen att orka.
   Har inte tränat själv på hela hösten/vintern så nu efter denna veckan med ett dressyrpass på måndagen och en hopplektion på onsdagen så var jag helt slut. Träningsvärken jag hade/har i rygg och mage är inte så behaglig. Känndes som att det var som en liten påminnelse för mig att det är dags att börja träna. Styrka i bålen, rygg och även låren.
   Om jag ska kunna träna upp och få Esset i bättre kondition kan det vara bra att jag själv orkar. Så jag kan hjälpa honom.
   Snön och isen har smält nu så får hoppas att marken inte är lerig och mjuk länge till. Så kanske terräng träningarna drar igång snart. Och inför tävlingarna kan det vara bra att ha lite styrka och kondition. Så det är dags att träna lite själv nu och inte bara hästen!

Likes

Comments

Hemma

Idag har det varit en lugn dag för mig. Mamma var snäll och skjutsade mig till skolan så jag var där lagom till halv 10. Sedan åkte hon och snodde Esset för en skogspromenad. Så för mig har det varit en rätt chill dag. Men tänkte att det kunde vara lite roligt att få veta lite om dom andra djuren hemma.

Fritz!

Fritz är en helt vanlig bondkatt som blir 3år någon gång i vår/sommar. Han är speciellt bra på 3 saker: äta, mysa och tjata. Han är helt galen när det kommer till mat. Allt som går att tugga hyfsat lätt och som hamnar framför honom lär till 90% av gångerna sluta i magen. Detta har ju då haft sina konsekvenser så nu är han den största och tyngsta katten jag mött. Just nu väger han strax över 5kg. Fritz är den mysigaste och snällaste katten i världen så det gör inget att han är stor. Med honom kan man göra precis vad man vill. Han älskar att ligga på rygg i knät och bli kliad på magen. Så kan han ligga i timmar eller så länge ingen gå ner till köket. För då är han snabbt hack i häl. Något som är mindre bra är ju då hanns tjatande. Han har inga svårigheter att väcka någon när man sover. Kan säga så att jag hellre får vatten kastat på mig än att han kommer in på natten. Han kommar oftas på natten och har fyra önskemål. Först ska han få mat, sen är det ut som gäller och 20 min senare ska han in och mysa. Denna processen kan vara ganska ansträngande kl 03,00 på natten. Ett annat tillfälle när han tjatar är i köket. När man kommer till köket skriker han på mat. Han för då ca 3 - 4 torrfoder bitar och blir sedan tyst. Men varje gång det kommer någon ny människa till köket skriker han på den personen om mat. Med 5 personer i huset blir det ganska mycket tjat. Men man kan ändå inget annat än att älska honom.

Edda!
Hon är en hund av rasen Shiba. Edda fyller 3år någon gång i juni tror jag. Hon är lite motsatsen av Fritz och känns lite mera som en katt ibland. Hon är väldigt självständig. Vilket är skönt på det sätt att hon inte har några problem att vara själv. Det kan även vara lite jobbigt då man (alla utom mamma) inte kan ha henne lös. Hon har inga problem att gå ifårn oss när vi är på promenad och var själv och jaga. Hon är väldigt jakt intresserad så vi övar lite blodspår med henne som hon älskar.
Som skillnader från Fritz är hon inte mysig. Man får mysa med henne när hon vill och vill hon inte så går hon där ifrån. En annan sak är också att hon är den mäst kräsna hund jag stött på. Har till och med hänt att hon spottar ut skinka.
Hon är väldigt duktig på att lära sig saker som trix osv.
Edda är ganska reserverad när det kommer till främlingar särskilt män.
Edda är en underbar hund som vi älskar.

Här är lite bilder på dom två som små.
(Edda är det valp med mörk nos)
Fritz hade väldigt stor öron när han var liten. Kroppen växte ifatt senare.

Likes

Comments

View tracker
Aberlogin, Hemma, Hoppning, Träning

   Idag direkt efter skolan åkte jag med bussen till stallet. Var i stallet ca 16.20 och skulle hoppträna 17 så det var perfekt. Tyvärr jobbade mamma så hade ingen som kunde filma. Men wow vad fin han var. Har inte hoppat (banhoppning) med Esset på mer än en månad nu och idag känndes det som att det var exakt vad som behövdes. Han hade en jättebra bjudning. Tempot var verkligen superbra.
   Innan "hoppvilan" så känndes Esset lite off. Det jag menar är att han inte hade så mycket sug. Att det känndes som att han då hoppade bara för att det var det han skulle göra. Men idag fick jag känslan av att han hoppade för att han själv tyckte att det var roligt. Det var en underbar känsla.
   På framhoppningen hade jag lite svårt med att hitta rätt avstånd och därmed blev hela uppvärmnings linjen lite extra svår. Men det var bara att kämpa på. Fick till det till slut när jag kom på hur jag skulle göra för att få rätt avstånd även fast han var lite taggad.
   I själva banan sedan gick det gallant. Kom rätt på alla utom dom 2 första hindrena. Blev lättare när vi fick flyt. Framgoppning och en bana på 14 språng och inte en ända bom föl på hela träningen. Nu taggar vi för tävlingssäsongen 2017!

Foto: Mi Ritzèn
Julhoppet Mantorp

Likes

Comments

Aberlogin, Vänner

Det har varit en intensiv dag. Blev en kort stund i skolan då mamma kom och hämtade mig vid 11.30. Vi rullade då vidare in till Linköping.
   Där gjorde jag något som jag längtat efter länge nu körkortsprov. Det var svårt  då det kom frågor jag aldrig sett innan och frågor som aldrig var på träningssidan. Men det gick bra. 57 rätt av 65 så godkännd och jag har nu körkort. Känns så bra! Då jag nu kan ta mig till stallet själv utan att behöva kolla upp massor utav busstider. Men väntar nog till det är lite varmare innan jag åker.
   Blev en snabbis till Ikea efter och handlade lite små saker.
   Red den efterlängtade dressyrlektionen kl 17-18 idag. Esset var så dukdig och skötte sig väldigt bra. Av gjorde allt som han skulle och vi har verkligen utvecklas massor. Men det är mycket kvar. Som sagt allt gick toppen bara lite väl fort och med mycket power. Men så är det när man har tagit det lugnt och bara skrittat. Jag är i alla fall supernöjd med lektionen.
   Direkt efter lektionen blev det skoning. Det var dags att ta ut hovslagaren och eftersom min hovslagare åker på semester snart kan det vara skönt att ha det gjort innan. Esset är väldigt skön att ha när det kommer till skor. Han är lätt att sko och han kan ha dom länge. Han sliter väldigt lite på skorna och det är nästan exakt likadant på båda hovarna och på båda sidorna. Idag skulle det ha varit 11te veckan med dessa skor. Lite svårt att tro då Totte knappt klarade 8 veckor. Man märker verkligen hur olika hästar kan vara i deras hovar och i hela dom.
   Nu blir det en lugn kväll med lite varm tomatsoppa och kolla på Svt1 på Jerringspriset. Man kan väl åtminstone önska att Peder vinner.

Likes

Comments

Aberlogin

Var i stallet på förmiddagen idag. Blev en strittrunda i skogen. Det blev även lite galopp då jag tycke det skulle vara kul att galoppera lite när jag satt barbacka. Esset var pigg och glad.
   När vi skrittade hem mot stallet finns det ett ställe där det ligger många av huggna granar. Vi tog med oss 2st och gav don till Esset och Emil i hagen. Esset älskar att tygga på granar.
   Och med vi menar jag, jag och min bror. Han har nu varit med mig i stallet två dagar i rad. Bara det var en chock.
   Han har aldrig riktigt "gillat" att vara i stallet. Eller i alla fall inget han skulle göra om han inte var tvungen. Ett tecken på det är väl att igår var första gången han mötte Esset.
   Det som förvånade mig mest var att innan vi äns hade lämnat stallet så frågade han om han kunde följa med nästa gång jag skulle rida ut. Plötsligt händer det!

Likes

Comments

Aberlogin, Vänner

En lång skritt promenad i skogen. Jag och Esset hade en lång och härlig skrittpromenad barbcka i skogen. Letade lite nya vägar och stigar. Det finns verkligen hur mycket som helst. Jag gillar att utforska nya vägar i skogen. Speciellt när jag har gått om tid och kan vara ute i 1.5 h som idag.
   Det hade snöat lite under natten så Esset fick lite klumpar i skorna då vi inte har snösulor. Jag fick hoppa av 1 gång och ta bort klumparna. Jag hade med mig en hovkrats i fickan ifall att han skulle få klumpar. Vilket var bra. Eftersom det snöat hade det också varit ganska kyligt runt 0 skulle jag tro. Därför var det nästa bara is på vissa stigar. Esset blir så försiktig när det är halt och han nästan kryper fram.
   Fast han kröp fram på isen var han lite pigg och tyckte det var roligt att komma ut i skogen. Jag gick lite i backar både upp och ner så han får jobba lite med ryggen och sträcka ut sin muskler. Red inte i dom brantaste backarna för då hade jag nog glidit rakt bak av hästen. Får göra det när jag har sadeln på!
   I stallet så tog jag hand om Essets boxkamrat Harry. Borstade honom lite och kollade så att han mådde bra. Vilket han gjorde.
   Jag gillar när man kan hjälpas åt i stallet.

Likes

Comments

Aberlogin

Idag efter skolan åkte jag till stallet. Fixade allt som behövdes mockning, hö, vatten osv.
   Esset och jag gick sedan en power walk i en halvtimma. Energi hade han. Kände hur han var lite extra på tårna, absolut inte ohanterbar bara lite mera allert och vaksam.
   Ska bli roligt att rida honom på måndag, ska skritta och trava honom lite i skogen imorgon. Men på måndag är det ett lite mer så kallat träningspass. Det är en dressyrlektion och ska bli kul om han har lika mycket energi då. Det var ett tag sedan jag var på en dressyrlektion. Har jobbat hyfsat bra med dressyren tycker jag själv. Så ska bli roligt och höra vad tränaren kommer att säga.
     Är hemma nu och ska plugga en stund. Hade tänkt gå upp tidigt imorgon och få alla läxor och förberedelser för prov klara redan på morgonen så jag kan ha hela helgen ledig.

Likes

Comments