Nu känns det att ridning som min hobby har nått sin höjdpunkt! Att jag som hobbyryttare är nöjd med hur ridningen är, känns och påverkar min vardag. Jag har nu kommit till den punkten att jag känner att jag inte har någon press på mig med ridning, stall och tävling vilket gör att jag tycker att det är mycket roligare och även känner mig mer motiverad. Det känns som att jag har valmöjligheter och även om jag hellre är med kompisar en helg istället för att tävla är det okej, att jag väljer att vara funktionär istället så är det okej. Detta då jag nu står i ett stall som jag trivs superbra i och det inte kan bli bättre. Jag är medlem i en klubb som är engagerade, motiverande och väldigt stöttande. Känslan av att man har all tid i världen utan några bekymmer är underbart.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag var vi och tävlade fälttävlan i Åkerbo. Det är exakt ett år sedan han gjorde sin debut i fälttävlan här på Åkerbo! Vilken utveckling han har gjort. Förra året var målet med Esset i dressyren att inte hoppa över staketet. Han klarade dressyren på 55,250% då, men idag slog vi personbästa och landade på 69,250%! Helt otroligt, han är min stjärna!

Anledningen till varför jag inte startade Esset i Åkerbo för ett år sedan var delvis för att jag startade Totte men mest för att jag inte vågade rida/sitta på Esset på en terrängbana. Bara det att jag nu kan rida honom utan någon rädsla för att han ska sticka överhuvudtaget är stora framsteg!

Hoppningen idag gick bra, han kändes trygg och säker. Vi fick tyvärr ett nedslag på ett hinder, men i övrigt väldigt bra.

Terrängen är jag nöjd med men det kunde ju ha gått bättre. När vi hoppade fram så hade han väldigt mycket energi och la en fin bockserie, vilket var kul! Sista språnget innan jag skulle till starten gick bra bara det att han la en enorm bockning efter och jag var nära på att landa rakt på backen, men jag satt kvar! Någonstans i denna veva blev en sko lös. Vilket jag tror är anledningen till dom två stoppen jag fick sen. Men är jättenöjd med honom och tempot var faktiskt väldigt bra! Nu är det bara att träna på, så blir nog detta super!

Det här är en tuff sport och man får glädja sig åt alla små framsteg. Tack alla ni som har varit här idag och stöttat både med hjälp och värmande ord!

Likes

Comments

   Det var en tuff träning idag. Den gick inte som dom vanliga hopplektionerna. Framgoppningen gick som ett smäck och han var väldigt fin. Det var någon av dom få gångerna som jag och Esset faktist har travhoppat och med tanke på det är jag nöjd. Han kändes säker och fin och tog tag i hindret bra. Jag fick en tryggkänsla som jag alltid haft nu med Esset.

   När det väl blev banhoppning och vi skulle ge oss på banan så ändrades känslan. Första hindret gick bra men sedan vet jag inte vad som hände. Om jag tänkte för mycket på tävlingen i helgen och känslan då. Esset kändes för första gången osäker på hinder. Speciellt på kombinationen och oxrar. Vet inte om detta har med något från tävlingen att göra eller om det kanske bara är en svacka.
   I slutet av lektionen blev jag mer bestämd och han hoppade på.
   Men eftersom han inte känns helt som vanligt och lite osäker så väljer jag nu att ta det lugnt på tävlingen i helgen och försöker få honom på dom tryggare banorna igen. Jag har beslutat att ändra mina anmälningar och starta en LD och en LC. Bara så han och jag får glädje och trygghet
   Nu ska vi bara ha det roligt!

Likes

Comments

   Det var tävling idag och det gick inte riktigt som planerat men jag är nöjd ändå.
   LC (90cm) kändes helt okej. Han var lite spänd när han väl kom in på banan vilket resulterade att han stod emot lite och jag fick därför inte fram honom i ett bra grundtempo. Vi gick ändå nolla i båda faserna. Så det gick bra bara öva på tempot.
   Väntan mellan klasserna var inte så rolig. Vi lastade in Esset och gick själva och åt lite mat. Men det var snöstorm och kallt men det är sånt man får ta.
   LB (100cm) kändes väldigt bra. Dom första sprången kändes bra och tempot var bättre. Så kom vi till kombination och där tog det stop. Jag har ingen bra förklaring till varför det tog stop där. Kunde inte göra något mera just för stunden. Det var första gången jag och Esset hade med en kombination på tävling så det kanske bara är mera träning och rutin som behövs.
   Vi får ta nya tag och göra oss redo för nästa vecka. Men överlag är jag nöjd med honom.

Likes

Comments

   Idag har jag och mamma hunnit med så mycket. Vi var på tävlingarna i Mantorp och kollade på 90 och 100 klasserna. Blev sedan en sväng till Mjölby och lämna brorsans bräda på vaxning. Efter det far vi vidare till Linköping och Hööks.
   På Hööks så köpte vi en ny grimma åt Esset. Blev lite saker åt hunden och jag provade en hjälm nu när dom har 20% rabatt. Hjälmen passade bra dock är jag lite fundersam på om den storlek är rätt för mig så vi bad dom att beställa hem en storlek mindre till nästa vecka, så får se.
   Blev lite snabb lunch på Max och vi åkte vidare till tävlingarna i Vreta för att kolla lite. Det är roligt att bara åka till olika tävlingar utan häst och man träffar personer man inte brukar hinna prata med. Så det är roligt.
   Väl hemma i vårt egna stall så var det Esset som skulle fixas fin. Nu när vi anmält till våran första dressyrtävling (LB:1 2015) så var det dags att prova om det går att knoppa manen som kommit från i sommras och det gick.

   Blev en skrittpromenad ner till vattent och där fick Esset doppa förtterna lite för att få rent hovskägget från all lera. Det är även bra träning för honom utan att jag behöver göra ett hårt ridpass dagen innan tävling.

   Nu är allt packat, fixat och klart inför tävlingen imorgon och det är bara in med hästen i transporten och rulla dit. Har inga speciella förväntningar på tävlingen imorgon. Det hade varit roligt att bli placerad men målet är att komma runt med en bra kännsla så får vi se hur långt det räcker.
   Mamma och jag tog även en liten bild på Esset så vi kan jämföra hur han ser ut nu med hur han såg ut som liten. Vi tänkte att det kunde vara roligt att ta några sådana bilder då och då för att se om det blir skillnad.
   Nu blir det det vila för imorgon.

Lampeter Show 2009 : Colt - Yearling
Bild: Anthony Booth

Likes

Comments

   Hade en lyckad hopplention i onsdags och en fantastisk dressyrlektion idag.
   Esset var så fin och avslappnad idag. Han har nu gått ett lite tuffare pass varannan dag vilket verkar vara ett bra schema för honom. Imorgon blir det skrittpromenad och fixa inför tävlingen på söndag.
   Träningen idag hade ett nytt uplägg som jag inte har provat med Esset tidigare och det var verkligen en match med honom. Det gick ut på att vi bara skrittade fram och sedan travade fram några varv och började direkt med dom lite "svårare" övningarna för mig och Esset (skänkelnvikning och galopp). Detta gjorde vi för att han skulle ha mera ork och kraft. Ska inte säga att det gick utan problem men det gick lättare än vanligt och han kändes så avslappnad under hela ridpasset.
   Känns så bra när bit för bit börjar falla på plats. Nu är känslan så bra och om allt skulle gå så här fort känns det som vi skulle vara på Gran Prix nivå vid sommaren. Inte för att det skulle hända men han utvecklas så himmla fort nu.
   Min älskade Esset

Likes

Comments

   Äntligen lov. Så jag har längtat, även fast det inte var så länge sedan det var jullov så klagar jag inte.
   Mamma och bröderna lämnade hemmet kl 10 idag mot deras skidresa till Österrike. Jag valde att stanna hemma och kunna ha chansen att spendera timmar i stallet.
   Idag, första dagen på lovet så blev det lite dressyr inför morgondagen. Han var så fin och jag blir så glad att leendet går upp till öronen efter varje pass. Han var ganska pigg men samlade sig väldigt fint i alla gångarter. Då hans framotbjudning var så bra orkade han även hålla sig samlad i galoppen. Åå det är så härligt, kanske blir lite fin och samlad galopp på tävlingsbanorna ändå.
   Imorgon är det är inverkans träning för Nina L i hoppning. Jag känner att den är välbehövlig då Esset nu blir gladare och piggare för varje hopplektion. Så i onsdags gick allt väldigt fort och det blev lite problem på linjer då.
   Det är inget vi vill förändra på. Det är precis såhär vi vill ha honom. Det är jag som ska lärara mig att göra rätt. Tänk när tempot är som nu. Vi kommer rätt på nästan alla hinder och han kommer vara vändbar. Då blir vi förhoppningsvis ett litet hot för dom andra.
   Nu så blir det en liten myskväll med pappa. Inte så ofta jag och pappa hittar på något själva som inte är häst relaterat.
   Första dagen på en vecka, det kan inte bli bättre.

Likes

Comments

   Efter tävlingen i söndags så har det inte hänt så mycket. Ja har mest bara sovit och legat hemma i sängen hela veckan då jag varit/är sjuk. Är glad att jag i alla fall orkade med tävling.
   Mamma har varit snäll och fixat stallet och Esset måndag till onsdag. Skönt att han intresserad mamma som också kan rida lite. På torsdagen  kände jag mig lite piggare så åkte med mamma till stallet. Mamma longerade och jag satt i soffan och såg på. Att skirtta av barbacka var ungefär vad min ork räckte till. Vi åkte en sväng till Mjölby och fixade lite saker. Jag var helt körd efter allt och somnade direkt när vi kom hem.
   Idag mådde jag bättre. Vi hade en träning bokad och jag kände att efter vi redan avbokat två träningar denna vecka så kör vi på denna. Om jag inte orkar får väl mamma rida. Så vi åkte.
   Det var en dressyr träning för Mariette. Det var roligt att visa upp honom för henne igen. Då vi köpte Esset av Mariette.
   Jag samlade mina krafter och red faktiskt lektionen. Den gick bra och vi fick beröm för utvecklingen i traven men att vi måste kämpa på en del i galoppen. Vilken vi verkligen håller med på. Nu är det ca 8-9v kvar till första fälttävlan så vi jobbar på.
   Vi var helt slut båda två efter träningen. Men jag känner ändå mig mycket bättre så nu blir det normal träning och skola igen.

Likes

Comments

   Årets första tävling kunnde inte varit bättre. Det var även min och Essets första tävling där vi försökte att bli placerade.
   Vi lämnade hemmifrån ca 10.30 och anlädde på Heda Ridklubb ca 11.20.
   Första klassen var en LC (90cm) grund + omhoppning. Han var pigg/allert på framridningen och gjorde som han skulle. Väl inne på banan blev han lite spänd. Efter att ha visat några hinder slappnade han av och vi startade. Han var väldigt fin och bjudningen var bra.
   I omhoppningen valde jag att svänga lite snävare. För det är något som också behövs tränas på. Men gjorde det mest för att jag tyckte att vi hade en chans att kunna konkurera mot dom andra, med tanke på min och Essets stora utveckling. Min känslan var inte så fel. Han lyssnade och svängde som jag bad honom vilket resulterade i en 2a placering.
   Det var inte så många starter idag så vi lastade inte in mellan klasserna. Nästa klass vi startade var en LC+ också två faser där. Det är bara 5cm högre men ändå en ny höjd som jag och Esset debuterade. Red denna klass då jag ville känna hur höjden kändes och om vi skulle vara redo för LB nästa tävling.
   Grunden var verkligen en bana för mig och Esset. Så den gick utan problem och luftade på 20cm så höjden var inget bekymmer. Sen i omhoppning gjorde jag en miss. Vi komm ur sväng och jag hade placerat honom väldigt långt till höger på hindret och hans hals var även böjd. Han hade ingen chans  att hoppa. Men när vi tog det igen så hoppade han och vi fortsatte rundan som om inget hade hänt. Resultate blev 0 fel i grunden och 8 i omhoppning varav 4 tidsfel.
   Jag lägger hela skulden på mig då det var jag som placerade honom så på hindret.
   Trots detta kom vi 2a placerade. Då det bara var 3 hästar som kom till omhoppning
   Första tävlingen och vi inleder med 2st placeringar. Året kan inte börja bättre och nu taggar vi för nästa tävling.
Världens bästa häst heter Ace-of-Spades!

Tack för fina bilder Mi!

Foto: Mi Ritzèn
Heda Ridklubb
  

Likes

Comments

   Idag fick mamma hämta mig lite tidigare från skolan då jag skulle på träning. Blev lite ont om tid ändå men bättre sent än aldrig.
    Det var en dressyr lektion i mantorp för Ronja Johansson. Det var kul att få träna för en ny tränare och få lite nya tips och tankar.
   Esset var duktig men som tidigare nämt är vänster varv svårare än höger. Han försöker men är stelare och lite svagare i vänstersida. Fick lite värdefulla tips som jag ska använda vid träning hemma då man redan under passet märkte att han trivdes med det och han började slappna av i vänster varv också.
   Jag red en lektion på ca 30 min för att det blir ganska tufft och intensivt när man kör en privatlektion och ögonen helatiden är riktade mot en själv. Men det kändes som en lagom lång träning för mig och Esset.
   Efter dressyren så hade vi även lastträning med Ronja. Något som var intressant att kolla på och även att få testa själv. Esset var väldigt duktig och lyssnade jättebra på oss och gjorde det han skulle. Det var även första gången vi lastade honom utan att bredda i transporten.
  Så denna dag var jätterolig och lärorik.

Likes

Comments