Filmer/serier, Tips

Tänke uppdatera er om en ny thriller jag sett, nämligen Jordskott. Just nu finns den första säsongen (det kommer en tvåa i höst) att se på SVT Play fram till den 30 juni om jag minns rätt.

Serien spelades in i Sala, varifrån alla fantastiska miljöer är hämtade.

Såhär står det i beskrivningen till det allra första avsnittet:

"Kriminalkommissarie Eva Thörnblad återvänder till sin hemstad för första gången sedan hennes dotter försvann spårlöst där för sju år sedan. Officiellt är hon där för sin fars begravning, men hon har ett annat motiv. Ytterligare ett barn har försvunnit och Eva tror att förövaren kan vara densamma som tog hennes dotter."

Jordskott är en serie som innehåller mestadels övernaturliga och oförklarliga ting samt en del skräck här och var, så ni som inte är särskilt förtjusta i skräckfilmer kanske ska välja något annat istället :)

Hur som helst tycker jag att skaparen har gjort ett helt fantastiskt jobb med denna mystiska serie som har sina rötter i de svenska skogarna. Det här är verkligen en serie som griper tag i tittaren och inte släpper taget förrän sista scenen - om ens det.

Stooor rekommendation på denna!

Kram på er :)

Likes

Comments

Vardagsinlägg, Skola, Mat

Hej på er!

För ungefär en timme sedan slutade jag skolan idag pga inställd lektion. Skulle egentligen gått till 14:40 men jag klagar inte ;)

Eftersom jag slutade så tidigt åt jag inte heller lunch i skolan utan steker mig här hemma en vegansk schnitzel från Hälsans Kök. Tips till er vegetarianer och veganer (och alla ni andra såklart) därute, den här schnitzeln är hur god som helst.

Btw, måste bara säga en snabb grej. När jag var på en av skoltoaletterna låg det ett graviditetstest rakt upp och ner på golvet. Absolut, ta ett test i skolan men snälla släng det i papperskorgen 20 cm därifrån liksom... 🙃

Jaja, however... Kram på er och ha en fortsatt bra dag!

Likes

Comments

Skola

Godmorgon hörni!

En ny termin har börjat och för min del betyder det ett nytt schema i skolan.

Jag går i årskurs 7 och bytte skola mellan 6:an och 7:an eftersom den förra skolan bara går upp till 6:an. Den nya skolan är en högstadieskola och vi ändrar i schemat varje termin för att alla klasser ska kunna ha alla ämnen.

Höstterminen hade jag inte toppenschema i jämförelse med de andra sjuorna. Eftersom det var så många som valt spanska som B-språk fick skolan lägga in extra lektionstimmar för bara spanskagrupper. Vår klass och en till "drabbades" av det och fick fler håltimmar och därför längre skoldagar.

I sexan började vi halv nio varje dag utom måndagar och onsdagar då vi började 8 samt slutade 15 två dagar och 14 de andra dagarna. Då tyckte vi att "åh nej, idag går vi mellan 8 och 15, gud vilken lång dag" haha, men nu är det lite skillnad.

Mitt schema såg då ut såhär:

Måndag: 08:00-15:00

Tisdag: 08:30-14:00

Onsdag: 08:00-15:00

Torsdag: 08:30-14:00

Fredag: 08:30-14:00

På höstterminen i sjuan började vi 8 varje dag (utom fredagar då vi hade hål första lektionen och därför började 09:10) och slutade 15:30 tre dagar i veckan och 15 de andra. Nästan alla andra klasser började allt mellan 8-10 och slutade mellan 12-15 varje dag.


I vår skola delas varje klass in i två grupper, den ena gruppen har t ex musik första terminen medan den andra har teknik, men det byter man efter jul. Så är det också med sy- och träslöjd och en speciell NO-lektion. Varannan fredag har vi 80 min helklass i NO och varannan NO Labb, alltså gör "experiment". När vi har NO Labb har de båda grupperna lektion precis efter varandra, den ena hade förra terminen lektion mellan 13:25-14:25 och den andra 14:35-15:35.

Jag var i den grupp som hade musik, träslöjd och sent NO Labb vilket vi nu byter. Den här terminen har jag alltså teknik, syslöjd och tidig Labb. Vad som är till min favör denna termin är att NO Labb har tidigarelagts vilket betyder att jag varannan fredag slutar 14:05 och varannan 13:45!!! So happy! Från att sluta 15:35 ena terminen till 13:45 andra.

Dessutom hade vår klass 80 min bild i veckan endast förra terminen istället för 40 min utsprittt på båda terminerna. Alltså blir våra skoldagar ytterligare lite kortare.


Såhär ser mitt schema ut nu:

Måndag: 08:00-15:35

Tisdag: 08:00-14:15

Onsdag: 08:00-14:20

Torsdag: 08:00-14:40

Fredag: 09:25-14:05/13:45

Idag (torsdag 12/1) är vår sista lektion inställd och eftersom vi har hål timmen innan den inställda lektionen slutar jag 12:00. Chill dag 🎉


Jag är inte säker på varför jag berättar så detaljerat om mitt schema men jag ville väl "skryta" om det haha 😏😂

Kram på er!

Likes

Comments

Vinter, Jul, Tips

Jag vill önska er alla en riktigt god jul ♡

Och till er andra som av olika anledningar inte firar jul - ha en fin dag ♡

(Nedan har jag lagt in två snabba julklappstips om ni fortfarande inte vet vad ni ska ge)

Likes

Comments

Tips, Filmer/serier

Hej på er!

Igår och idag har jag suttit fastklistrad framför viafree.se's serie Svartsjön. Jag blev helt besatt, den är så bra! Svartsjön är en riktig thriller, med mycket övernaturliga händelser etcetera, så för de som inte gillar skräckfilmer är detta nog ingen bra serie... Men jag älskar som sagt skräck och thrillers.

För något år sedan kunde jag verkligen inte se skräckfilmer, men när jag var med som statist i en kriminal-thriller började jag få upp intresset för sådant. Eftersom jag kan se skräckfilmer ur en annan vinkel än folk som inte varit med på filminspelning blir det inte lika läskigt. Jag kan lägga märke till hur kameran rör sig, var det troligen står lampor eller skärmar, var sladdar ligger mm. Detta gör att det känns betydligt mindre skrämmande.
Man rycker ju till när något oväntat händer såklart, men återgår strax till det normala.

Hur som helst - Svartsjön handlar om en grupp på runt 8 pers som planerar att köpa en skidanläggning i norra Sverige. Vad de senare får reda på är att anläggningen aldrig öppnats på grund av en incident tjugo år tidigare. En rad mystiska händelser sker och Hannes mod sätts på prov. Det visar sig att det vilar en förbannelse över stället, en förbannelse som ska komma att drabba dem alla...

Älskar serien! Den har en röd tråd genom alla 8 avsnitt och håller dramatiken levande. Precis vad jag tycker om. Vad som mer är roligt är att jag har sett så många svenska och danska thrillers att jag känner igen nästan alla skådespelare. Då blir man lite "aha, men dig känner jag igen. Du har varit med i den och den filmen" haha.
Ville bara tipsa om denna serie för er som har samma filmsmak som jag.
Kram!

Likes

Comments

Jul, Tips

2:a december... Julen närmar sig.

Dagens tema är: saker att göra inomhus.


Spela sällskapsspel

Det finns många olika sällskapsspel som man kan spela både själv och tillsammans med någon. Yatzy, kortspel och liknande är utmärkta för både och. Roliga familjespel är bland andra den försvunna diamanten, monopol, diverse frågesportsspel och rappakalja. Schack är också väldigt kul, dock kan man bara spela två åt gången men det är oerhört intressant!

Ha film-/seriemaraton

Värm lite varm choklad och en lussebulle, slå dig ner i soffan/sängen framför TV:n, datorn, surfplattan eller mobilen och rulla in dig i ett täcke som en kåldolme. Sedan ligger du där likt en vårrulle och myser framför olika filmer. Vinter på hög nivå :)

Teckna

Det här tycker jag är superkul, nämligen att teckna! Måla en seriestripp, ett landskap, djur eller vad sjutton du vill. Bara sätt dig med en penna och låt kreativiteten flöda!

DIY's

Hur många olika DIY's finns det egentligen på google, pinterest, tumblr och weheartit? Så många att du kan sitta hur länge som helst och bara pyssla med saxar, tyg, papper, tejp, lim och snören.

Baka eller laga mat

Bara sätt igång med att baka lussebullar, pepparkakor, knäck, kola eller laga något riktigt gott till dig och familjen. Superbra tidsfördriv och roligt dessutom!

Läsa

Tänk att sitta med en kopp varm choklad under en filt eller ett täcke och en riktigt gripande bok i handen. Myyys!

Shoppa julklappar

Sätt dig vid datorn och kolla upp bra hemsidor som säljer det du är ute efter till kanske din bästa vän. Eller varför inte göra egna julklappar bestående av till exempel DIY's?


Det här är bara några av alla sysselsättningar som finns inomhus, du kanske kommer på någon ännu roligare som du vill göra? Dela gärna med er i kommentarsfältet så att ni har något att göra en dag då det kanske spöregnar eller haglar.

Kram på er!

Likes

Comments

Jul, Tips

Dagen med stort D - 1:a december. Hela året har jag gått och längtat och nu är det officiellt vinter.

Dagens tema är adventskalendrar. Idag ska jag dela med mig av några adventskalendrar till er som inte vet vilken kalender ni ska köpa och är ute lite sent. Å andra sidan får du öppna fler luckor på samma gång om du missat några dagar :)

I alla fall, den första kalendern jag tänkte tipsa om är dock väldigt dyr, men i jämförelse med om man skulle köpa innehållet styck är det ett bra pris. Adventskalendern är från Yankee Candle och kostar här 629 kr.

Nästa kalender är en tekalender faktiskt. Rekommendation för er som gillar te! I detta lilla paket finns 24 olika ekologiska teer som är gluten- och mjölkfria. Här kostar den 299 kr.

Den tredje kalendern är en chokladkalender, yeay! Lindt har även andra chokladkalendrar med bland annat ljus choklad. För er som - till skillnad från mig - kan äta choklad är detta ett stort tips. Här hittar ni en för 199 kr.

Kalendern som är sist ut är en trisskalender - för er som kan behärska er med lotter och spel etcetera :) Ni kan hitta kalendern i de flesta mataffärer för ca 150 kr, i think.

Kram på er, så får ni ha en mysig första december!

Likes

Comments

Om mig

Godmorgon ♡

Idag tänker jag dela med mig av några allmänt udda saker som ni kanske inte visste om mig. Låt oss börja med den första:

Jag har svårt för samtliga NO-ämnen men tänker utbilda mig till läkare. Hm. Detta är också en sådan där "hur hade jag tänkt mig det här?"-grej. Jag har väl inte jättesvårt för dessa ämnen, men skulle definitivt vilja kunna mer och förstå mer för att bli läkare.

Jag måste ha struktur i mitt liv. Alltså på den här punkten, här är jag på riktigt galen. Jag organiserar och strukturerar ALLT. När jag har lite ledig tid ställer jag mig och rensar lite här och var, allt från i kylskåpet till badrumshyllan. Allt måste stå jämt och symmetriskt typ. En på gränsen till osund vana jag har.

Jag korrigerar alla som säger grammatiska fel. Åh, jag vill bli av med detta innan jag förlorar vänner på grund av det här... Så fort någon säger minsta fel såsom "jag träffade han" istället för "jag träffade honom" rättar jag denne direkt. Inte bra. Inte bra alls. Sedan gör man själv såklart diverse liknande misstag, så det blir ju dubbelmoral på den.

Ska det göras ska det göras ordentligt. Typ mitt motto haha. Det är sällan jag lämnar projekt halvfärdiga, utan gör jag väl något gör jag det fullt ut. Jag gör (tyvärr) likadant med plugg, alltså gör allt på samma gång istället för att fördela arbetet på olika dagar, vilket leder till att det bara fastnar i korttidsminnet. Måste lära mig. Gör om, gör rätt.

Jag är både höger- och vänsterhänt. Lite ambidexter. Jag är glad då detta förenklar vissa saker - man kan multitaska gånger 2! Dock kan jag inte skriva med vänster hand (än så länge), men vid andra saker såsom använda datormus, klippa, borsta håret/tänderna, äta soppa med sked, spela fotboll och kasta saker använder jag gärna vänster hand/fot.

Under loppet av tre månader stukade jag mina fötter sex gånger. Hur tusan lyckas man?! För fyra år sedan, under hösten, tänjde jag ut min hälsena i vänster fot på en gympalektion. Detta resulterade i att jag fyra gånger stukade denna fot, varav två gånger hade jag även den högra stukad samtidigt. Ahhh, så irriterande. Hoppade fram där på kryckor olidligt länge. Fortfarande känner jag av mina fötter nästan varje gång jag springer, framför allt på "böjt spår".

Jag har ramlat av hästar sex gånger. I ungefär fem år har jag ridit, och fyra av dem på min gamla ridskola. Då ramlade jag bara av en enda gång, medan på den nya ridskolan druttade jag av fem gånger på ett år. Första gången jag trillade av var på det förra stallet, hästen gick ner på knä i en grop och jag gjorde en elegant kullerbytta över halsen :) När jag bytt stall ramlade jag av en gång innan ett hinder, en annan gång minns jag inte riktigt, en gled jag av åt sidan när hästen jag red tog ett stort kliv över en bom i galopp på volt och de två sista under samma ridtur. Vi red ut, och den jag red skuttade högt över en lerpöl så jag halkade rakt ner i pölen haha. Två minuter senare, när vi fortsatt rida, vände vi tillbaka och hästen gör likadant igen. Alltså trillar jag av än en gång...

Jag har svårt att hantera ljudet av trä. Fråga inte varför, för jag har inget vettigt svar, men jag klarar knappt att äta isglass om jag känner tänderna raspa mot pinnen. Har ingen aning om hur det har blivit så, huh?

Jag kan få min vänstra tumme att "hoppa ur led". Detta kan även många av mina vänner, men man typ rullar på tummens nedersta del. Haha, bra förklaring känner jag.

Jag kan jonglera med tre bollar men inte med två. När jag jonglerar med tre blir det ett bra flyt, men med två hakar det liksom upp sig på något sätt och ser bara onaturligt ut. Aja, det är otroligt kul i alla fall!

Jag har väldigt rörliga leder i överkroppen. Detta konstaterade en läkare av någon anledning, men men. Exempelvis kan jag utan smärta trycka ner tummarna mot underarmen så att de ligger slätt längs armen. Åh, jag är så dålig på att förklara...

På senare tid har jag blivit besatt av kriminal-thrillers och deckare. Plöjer de flesta serier och filmer som går just nu eller har gått, bland andra Midnattssol, Tjockare än vatten, BronSpringfloden, Isprinsessan, Fångade, Svartsjön mm. Även andra serier som Syrror och 112 - på liv och död går hem hos mig.


Det var allt jag har för denna gång. Jag tänker säkert göra en till då det var väldigt roligt.

Ni får ha en fortsatt bra måndag så hörs vi snart igen!

Likes

Comments

Skola, Övrigt

Hej på er!
Hoppas att ni mår bra idag, det gör nämligen inte riktigt jag. Dragit på mig en rätt rejäl förkylning med svullna halsmandlar som heter duga...
Är lite stressad över detta då jag har två prov imorgon som jag inte vill missa, och om jag imorgon mår som idag kan jag dessvärre inte göra proven. Suck.
Det är ett i idrott och ett i geografi, och idrotten är jag nog mest stressad över då det inte finns så många tillfällen att göra provet. Hm. Vi får helt enkelt se hur det blir och ta det som det kommer.
Med tanke på att inte särskilt mycket går ner när halsen ger sig till känna har jag bara ätit lite havreyoghurt och granola till frukost.
Förresten, havre ska jag egentligen inte äta enligt min "diet" FODMAP, men i samråd med min dietist bestämde vi att jag ska lägga av med dieten då den inte hjälper min mage. Jag har kommit fram till att havreyoghurt funkar men inte laktosfri? Hm, varför då? Kanske på grund av tillsatserna i den laktosfria.
Nåväl, frukosten var väldigt god i alla fall! Havreghurten är från Oatly och granolan från Paulúns.
Kram för tillfället 😚

Likes

Comments

Jul, Vinter

Rubriken har äntligen kommit att bli som jag längtar efter i åratal - JUL! Häromdagen grinade jag av lycka för att DEN FÖRSTA SNÖN FÖLL. Är så oerhört lycklig, jag älskar snö, jul och i princip allt som vintern medför.

Nu sitter jag i köket, smaskande på hembakta, FODMAP-fria lussebullar, betraktar snön utanför fönstret och har det allmänt mysigt.

Vi hörs snart igen. Kram på er :*

Likes

Comments