Tips

Godmorgon

Hoppas att ni har sovit gott inatt!

Nu har jag varit väldigt inaktiv här på bloggen, men idag vill jag dela med mig av några olika filmer och serier jag älskar just nu. Passande inför helgen.Street Magic - TV4-play

Street Magic är en serie med magi och illusioner utförda av radarparet Peter Brynolf & Jonas Ljung. De gör helt galet fräcka trick som får en att stanna upp, spola tillbaka och titta om och om igen men ändå inte fatta ett skit. Grymma!


Syrror - TV4-play

Första avsnittet sändes igår tror jag, så jag är inte helt insatt i vad exakt serien går ut på, men det handlar i alla fall om fyra sjuksköterskor/läkare i deras jobb.


Unga föräldrar - TV4-play

Unga föräldrar har sänts fyra säsonger om jag inte är helt ute och cyklar och jag har sträckkollat alla avsnitt så fort de kommer ut. I serien får man följa unga föräldrar, ensamstående som par, i deras vardag. Det sänds fyra avsnitt varje torsdag.


Springfloden - SVTPLAY

Denna serie har tyvärr utgått från SVTPLAY nu tror jag. Eftersom jag var med som statist i ett avsnitt (ska jag skriva ett inlägg om detta?) tyckte jag att det vore roligt att följa serien, och sedan dess har jag snöat in på thrillers och kriminal-thrillers (vilket detta är). Så nu kommer jag nästan bara tipsa om sådana filmer/serier nedan hehe. Springfloden handlar om ett sadistiskt mord som begåtts på Nordkoster där en ung, gravid kvinna dränkts i flodvattnet - den så kallade Springfloden.


Bron I, II & III - SVTPLAY

Som sagt, kriminal-thrillers har liksom blivit min grej nu. Denna serie har jag sett en gång innan, men eftersom jag brukar vilja se om det allra första avsnittet för att få bättre uppfattning om karaktärerna tänkte jag göra det. Men det slutade med att jag nu sett alla säsonger av Bron två gånger haha. Btw, de håller på att söka statister till en ny säsong (Bron IIII) vilken antagligen kommer bli den sista...


Tjockare än vatten I & II - SVTPLAY

Ja. Ännu en thriller. Inför inspelningen av Tjockare än vatten II mejlade de faktiskt mig förra sommaren och frågade om jag ville vara med, men serien utspelar sig på Åland så där rök den chansen haha. När jag nyligen såg på SVTPLAY's hemsida att det var sista chansen att se säsong I satte jag mig och tittade på alla avsnitt för att förbereda mig inför säsong II, vars första avsnitt nyss sänts.


Isprinsessan - SVTPLAY

Isprinsessan. En kriminal-thriller på ca 1,5 timme som handlar om att huvudkaraktären plötsligt hittar en gammal vän död i sitt badkar. Det hela är iscensatt som ett självmord, men är i själva verket ett grovt mord.


If I stay - Netflix

För er som inte är så tokiga i thrillers som jag - en riktigt sorgsen film som faktiskt är den enda som fått mig att gråta. Japp. Jag har sett bland andra Titanic och TFIOS (The Fault In Our Stars), men konstigt nog har jag bara gråtit inombords... If I stay har visserligen ingen jättebra röd tråd, men drar en till sig likt en magnet.


Det var alla film- och serietips jag tänkte bjuda på idag, en fredag som denna när vi står inför helgen där det finns tid att kolla på sådana här saker.


Kram

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Övrigt, Vardagsinlägg

Godmorgon!

Jag vet att kanske inte jättemånga är vakna just nu, men jag vill bara snabbt kika in här och berätta varför jag inte har uppdaterat på flera veckor.

Skolan har börjat sedan några veckor tillbaka, och dagarna går i ett enda svep. Jag hinner knappt reagera på en dag förrän det har blivit en annan. Plus läxor och prov.

Uppdateringen kommer förmodligen inte vara särskilt bra under en period, men jag försöker att skriva tidsinställda inlägg om bland annat min resa till Cypern i somras, hur det går med min diet etcetera.

Kraaam :*

(Bilden är så oprofessionellt tagen att det inte är sant haha, jag fotade med MOBILEN INNANFÖR FÖNSTRET. Hehe)

Likes

Comments

Vardagsinlägg, Övrigt, Skola

Godmorgon!

Märkte ni också av åskan inatt? Här i Göteborg var det rejält oväder...
Jag vaknade flera gånger av att det kändes som om det var en lätt jordbävning haha. BOOM, så vaknade jag. Hela huset skakade typ... I alla fall kändes det så.
Runt 03:30 vaknade jag och kunde först inte somna om, men det gick en halvtimme och så låg jag där och snarkade.

Hur mår ni idag? Skola för er också antar jag?
Jag har börjat en ny skola eftersom alla blivande sjundeklassare på min förra skola måste byta till en högstadieskola, så där går jag nu. Vill ni ha ett inlägg om hur det är där och att klasserna har splittrats?
Vårt schema är i alla fall sådär... Vi börjar 08:00 varje dag utom fredag då vi börjar 09:10 pga håltimme. På min förra skola, i sexan, slutade vi 14:00 3 dagar i veckan och 15:00 de andra två. Här slutar vi 15:35 3 dagar... Annars runt 15:10 och 15:20. Lite skillnad, va? Detta är på grund av vissa håltimmar och långa raster.
Kan fixa ett inlägg om ni vill, kommer förmodligen upp någon gång i veckan.

Kram på er :*

Likes

Comments

Magproblem, Tips, Övrigt

Godmorgon!

I förrgår testade jag på yoga vilket jag har hört ska vara bra för IBS-magar.

Jag och mamma gick på en "lektion" tillsammans, och jag var den enda ungdomen hehe - alla andra var vuxna. De flesta hade problem med någon kroppsdel såsom axeln eller ryggen, så de fick göra övningarna lite annorlunda.

Vår "lärare" var superbra och anpassade övningarna så att alla kunde utföra dem på något sätt. Till och med sanslöst stela jag kunde böja mig i olika positioner...

Vi hade en yogamatta, två mjuka klossar (i storlek som ett litet mjölkpaket) och ett skärp (haha) som redskap.

Övningarna gick ut på att få kontroll på kroppen och kontrollera olika delar samtidigt och få dem i ett bra läge så att ingen del ansträngs mer än någon annan. Kanon för stillasittande (hosthost jag) som behöver "lea" upp kroppen och veta hur de ska sitta som bäst. Hela grejen med yoga är typ att kunna fokusera på just vad man ska göra och inte låta tankarna vandra iväg på annat håll.

Slutsats: toppen! Fungerar bra på mig och fick mig otroligt lugn. Dock är jag som sagt väldigt stel, så jag hade lite, lite, lite ont här och var efteråt, men det är borta nu.

Hoppas att ni blev inspirerade och kanske testar på! Stor rekommendation!

Kram på er :*

Likes

Comments

Magproblem, IBS & FODMAP

Hej på er!


Just nu sitter jag i bara myskläder efter att ha haft ett filmmaraton på Netflix haha. Dock såg jag bara två filmer, så det kanske inte räknas som ett maraton då... De filmerna jag såg var LOL och If I stay.


LOL handlar om en tjej vid namn Lola, men hon kallas Lol. Hon lever ett vanligt tonårsliv på high school och har en bra relation till sin mamma, trots att de bråkar rejält ibland. Efter ett tag råkar Lolas mamma läsa hennes dagbok...

Filmen får ☆/


I If I stay är Mia Hill huvudkaraktären. Hon är en talangfull cellospelande tonåring. Mia träffar på en ny kille i skolan som är artist och mycket framgångsrik. Egentligen består filmer i stora drag bara av throwbacks och flashbacks då Mia och hennes familj är med om en bilolycka...

Filmen får ☆/


Jag rekommenderar verkligen dessa filmer, sjukt bra båda två. Om jag ska vara ärlig gillar jag nog If I stay mer, då LOL inte riktigt har någon röd tråd genom filmen. Dessutom är If I stay den första filmen jag har sett i hela mitt liv som har fått mig att gråta, och jag kan säga er att jag har sett bland annat Titanic och The fault in our stars, men ingen av dem fick mig att gråta. Stort plus på If I stay, så sorglig på ett helt perfekt sätt.


Nu har jag - föga förvånande - ätit pizza, en pizza som är fri från allt jag för tillfället ska undvika att äta. Men vad är det då jag undviker?


Jo, läkarna har nu kommit fram till att jag har IBS - Irritable Bowel Syndrome (överkänslig tarm på svenska). Detta är förhållandevis vanligt, ca 15% av Sveriges befolkning har IBS. IBS skapar olika symtom såsom magknip, uppsvälld mage, illamående, trötthet, diarré, förstoppning och mycket mer. Symtomen kan variera stort från person till person vilket gör det svårt att ställa diagnosen. I alla fall har jag nu diagnosticerats med IBS efter 7 år av diverse undersökningar.


För att försöka lindra min IBS står jag på en kostbehandling som kallas FODMAP. FODMAP står faktiskt inte för "Matkarta" (food map), utan (engelska) Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols - på svenska Fermenterbara Oligo-, Di och Monosackarider och Sockeralkoholer. Kortfattat sagt ska man undvika jäsande kolhydrater om jag har förstått det hela rätt.

FODMAP är ett alternativ för hur vi med IBS/känsliga magar ska kunna lista ut vad magen är känslig mot genom att utesluta en mängd olika livsmedel ur fyra olika grupper; fruktos, laktos, oligosackarider och sockeralkoholer. FODMAP bör ske i samråd med en dietist för att undvika näringsbrist då det finns risk för det, speciellt om man är vegetarian/vegan. Hos dietisten fick jag en lista med olika livsmedel där de är färgmarkerade, grön står för att de går bra att äta, orange för okej i begränsad mängd efter elimineringsfasen (läs nedan) och röd för undvik.

Det man gör genom FODMAP är att man skriver en mat- och symtomdagbok medan man gör kostbehandlingen. Först har man en så kallad elimineringsfas där man utesluter alla orange- och rödmarkerade livsmedel i ca 4-6 veckor. Därefter testar man att äta de orangea ett efter ett i ungefär 1-3 dagar per sak. Till slut gör man samma sak med de röda, och nu ska man ha fått ett hum om vad ens egen mage klarar och inte.

FODMAP är inte garanterat att det funkar för alla, ca 75-80% av de som testar blir bättre. Om man inte blir riktigt bra efter elimineringsfasen kan det vara följande saker som stökar till det; rött kött, stekt mat, socker, stärkelser och tillsatser.

Här är listan jag har:

​Kraaam :*

Likes

Comments

Recept, Tips, Vardagsinlägg

Godmorgon!

Eller, tja, godmorgon och godmorgon egentligen, snarare goddag.

I alla fall - hej på er! Hoppas att ni mår bra idag, det gör jag faktiskt. Nu är det i och för sig lunch, men jag vill bara tipsa om min frukost jag åt idag som är supergod.

Nämligen bananpannkakor! Det enda man behöver är 1 banan och 1 ägg för ca 5-6 stycken. Vad man gör är att mosa bananen och blanda med ägget, sedan steker man "smeten" som plättar. Jag brukar toppa med kiwi som balanserar upp den söta bananen, men man kan toppa med vad som helst. Till exempel apelsin, äpple, päron, melon, jordgubbar, lime, hallon, passionsfrukt, blåbär, sirap, grädde - ja, you name it!

Detta går ursnabbt att göra (ca 5-10 min) och är sååå gott! Rekommenderar verkligen er att göra detta, såvida ni inte är banan- eller äggallergiker förstås. Supersmarrig och nyttig frukost att äta innan skolan till exempel, men kan funka precis lika bra efter träningen eller som mellanmål.

Kram på er :*

Likes

Comments

Vardagsinlägg, Övrigt

Hello,

it's not me.

Just kidding - så klart det är jag! Ni slipper aldrig ifrån mig *skrattar ondskefullt och gnider händerna mot varandra likt en fluga*. Bra början på ett inlägg om jag vill att ni ska fortsätta läsa haha ;)


För några dagar sedan - när vädret var som allra bäst - satt jag ute i solen och fikade. Eller, jag började fika - men det kom getingar (vi har typ 3 getingbon!) så jag gick in hehe... Brr, jag tycker att de är så obehagliga. De kan dock inte rå för att de blev just getingar, men bara för det måste jag väl inte gilla dem? Eller?


Här är i alla fall några bilder :)

​Girlpower där ja haha xp


Jag lyssnade på låten "Lush life" - Zara Larsson - från förra året, men jag diggar den fortfarande. Dock syntes inte det på bilderna då ljuset var för starkt...


Kram på er ;*

Likes

Comments

Recept

Godmorgon!

(Hrm, snarare goddag)


Mår ni bra idag? Har ni börjat denna soliga dag på ett bra sätt?

Jag började dagen med havregrynsgröt med pumpakärnor, solrosfrön, psylliumfrön, blåbär, banan och hirsflingor. Yummy! Hirs är ett asiatiskt sädesslag tror jag som kan ersätta kötts vitaminer osv. Superbra! Gott är det dessutom.

Egentligen ska jag inte ska äta havre då det är en FODMAP (skriver mer i ett annat inlägg), men jag ska börja föra in vissa livsmedel och denna gången blev det havre. Check på den!

Bilden ovan är på hirsflingorna haha, de kan användas i vegetariska biffar, som ersättning för mjöl ibland, i bröd och bakverk, på gröt som jag hade och mycket mer.


Kram på er :*

Likes

Comments

Hej på er!


Nu har jag gjort det igen - lämnat er för länge. Jag ska åtminstone försöka uppdatera lite oftare i fortsättningen, det är bara det att jag inte gör så mycket om dagarna. Samma sak upprepas i princip; vakna, äta frukost, checka sociala medier, äta lunch, umgås med någon, äta mellanmål, umgås, äta middag, sociala medier, äta kvällsmat och slutligen sova. Punkt.

Nåväl, slutsnackat om tråkigheter och över till det roliga! Jag har nämligen alltid (hrm, ca ett år) velat testa på att ha så kallade faketattoos, tatueringar - ofta i silver, guld eller svart - som man "limmar" på huden med hjälp av vatten haha. Jag är superdålig på att förklara, men jag tror att ni vet vad jag pratar om. I alla fall, jag körde all in på detta och satte fast sex stycken;

En svart med texten GRLPWR (girlpower) på den vänstra handleden, ett silverband runt den andra handleden, ett guldband runt vänster överarm, en skum guldfärgad krumelur (haha) på höger skuldra, en liten silverfjäder på min vänstra tinning och en silverfärgad med texten Brave Love på högra höften. Är helt nybörjare på dessa, så jag satte bara där jag trodde att tattoosen skulle bli snygga haha. Älskar den på höften mest tror jag, den syns bara om man har bikini och jag tycker att den är sjuuukt fin där. Bara jag?

Dock har dessa tattoos såklart inte särskilt bra kvalitet, det är ju inte meningen att de ska sitta fast på huden utan att gå att få loss. GRLPWR suddades ut ganska snabbt, den hade knappt suttit på handleden i 2 timmar innan det började försvinna lite, men det kan ju bero på att handleden används rätt mycket så det slits lätt där.

Om någon vet var man kan köpa fler sådana här faketatueringar kan ni väl skriva det i kommentarerna? Letar efter en stor, silverfärgad drömfångare eller något i den stilen att sätta mellan skuldrorna typ. Det skulle väl vara fint?

Här har ni några bilder på tattoosen:

Vad tycker ni? Jag gillar dem skarpt, trots mitt nybörjarsätt att placera dem på haha.


Förresten, jag har precis kommit hem från Cypern (vi kom hem i måndags). Familjen var där i en vecka, och vi hade det supermysigt. Dock hade jag min vanliga otur och låg de första dagarna på hotellrummet utan röst... Mer om detta + en bildbomb kommer snart.


Igår var jag, mina två småsyskon och våra två kusiner (på pappas sida) hos Elite Studio för en fotografering. Min farmor fyller nämligen 75, och hon har önskat sig ett foto på oss barnbarn. Så det har vi fixat! Men hysch, det är en hemlighet haha. När vi väl var där hade vi 1,5 timme med fotografen (som var helt fantastisk!), så vi passade på att fota oss en och en och syskonen tillsammans. Dock vet jag inte om ni kommer att få se någon bild därifrån, då vi liksom inte har tillträde till bilderna, man måste ju köpa dem såklart, men vi får se. Kanske, kanske får ni se någon eller några bilder. Btw, jag rekommenderar verkligen Elite Studio om ni ska fota till exempel familjebilder, bröllopsfoton eller andra lite speciellare tillfällen då det just är rätt dyrt. Fotografen vi hade var sååå sjukt duktig! Han bara: "Gör sådär, ställ er så, vinkla huvudet dit, ta fram håret" osv haha, men som sagt - de bilder jag såg var grymma!


​Kram :*

Likes

Comments