Jag personligen tycker det är otroligt viktigt att ha någon annans hjälp i ridningen. Någon som kan vara med och kolla hur det går och så att det går rätt till. Även att ha en duktig tränare till hands som du tränar för en dag i veckan eller varannan vecka eller så.

Min mamma är med mig varje dag och kollar så att det går bra och jag gör rätt. Hon brukar hålla träningar för mig och hjälper mig med grunder som jag inte alltid klarar av själv. Däremot så hjälper hon mig lite för mycket ibland och jag bör börja rida mer själv och tänka vad jag ska göra själv, även fast hon är där. Men nu när vi ska börja rida Max och forma honom till dressyr ponny så ska hon absolut vara med. Det måste hon så att det blir rätt.

Poängen är att det är otroligt bra att ha någon annan till hjälp med sin ridning oavsett vad det handlar om. Både om man är tävlings ryttare och eller bara tränings ryttare. Även då att ha en tränare som man kan träna regelbundet för. Det tycker jag är jätte viktigt. För det är otroligt svårt att ändra på något hos hästen som man har lärt in den sedan tidigare. Jag hade en ponny en gång som var inriden fel, det påverkade min ridning ofantligt mycket eftersom vi var tvungna att lära om honom från grunden sedan när jag skulle börja rida dressyr på honom. Så alltså är det super viktigt att det blir rätt från början och att det blir rätt hela vägen, sedan är det självklart att det inte alltid går som det ska men om man då har någon som kan hjälpa till så kan man ändra på det och det blir rätt då istället

Kram Fanny

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag tänkte skriva om stallrutiner och sådant som jag och mamma har hemma i stallet.

Vi bor på en gård och har alltså hästarna och stallet ca 50 meter ifrån huset vilket är otroligt skönt.

Jag tänker att jag kan börja att skriva om stallrutinerna när vi är lediga eller på helger.

Vi börjar alltid med att frukost fodra hästarna vi 7 tiden. Och då får de både hö och foder. Sedan släpper vi ut dem vid kavrt i 8 ca eftersom det inte blir ljust förens då nu när det är vinter. När jag har en häst att rida brukar vi åka iväg och rida i ridhuset som vi rider i innan hästarna går ut.

När hästarna har gått ut så börjar vi att göra alla stall sysslor och sånt som ska göras, typ mockning, byta vatten, göra hö + mat och sopa.

På helger brukar jag även städa i stallet eftersom det lätt blir smutsigt och dammigt när man använder sig av spån och sådant.

När allt är klart i stallet brukar jag gå in eller om det behövs mocka hagar eller fylla på vatten i hagarna.

När det sedan är dags att ta in hästarna gör vi det vid 3-4 tiden eller om det är dåligt väder så blir det lite tidigare. Då får de eftermiddags mat och innan dess har de fått lunch hö och det är ungefär vid tolv tiden. Och sedan är stall dagen i princip klar, det ända som saknas är natt och kvällsfodring. Kvällsfodring får de mellan 7 och 9 det är lite olika och beror lite på om vi varit iväg eller något sådant. Men det brukar bli vid halv 8 tiden. Natt hö får de vid 10 tiden ungefär och som senast vid 11-halv 12 men det är bara om vi har varit iväg någon stans under kvällen.

När jag går i skolan alltså på veckorna och när jag inte har lov ser rutinerna lite annorlunda.

Då går hästarna ut vid 6-halv 7 tiden och då brukar vi tända en stor lampa så att det inte blir jätte mörkt och att hästarna ser varandra. Mamma brukar ta stallet på morgonen och då mockar och byter hon vatten. När jag kommer hem från skolan tar jag in hästarna och då har de också fått lunch hö av mamma vid 12. Jag tar in dem senast 4, när jag går ut i stallet igen så gör jag hö + mat och ryktar hästarna. Eftersom de inte är någon häst som rids just nu så tar det inte så lång tid i stallet och jag går oftast in när jag har ryktat alla 3 av våra hästar. Men när någon häst rids så gör vi det ganska fort efter att jag har kommit hem eftersom jag har skolarbete att göra, så vi åker iväg vid 5 tiden ca och då har jag hästen ryktad och skydd eller lindor är på. Vi brukar rida i ca 1 timme när det är dressyr pass och om jag joggar hästen så tar det max en halv timme. Sedan åker vi hem igen och fixar klart det sista i stallet innan jag går in.

Så ja det är typ hur mina och mammas stall rutiner ser ut. Det blir ganska mycket som ska göras när man har stallet hemma som tillexempel att köpa mat, hö och fixa hagar. Det tänker man inte lika mycket på om man har sin häst eller hästar inackorderade och har mat och hö som ingår i stall hyran. Men annars är det sådant som alla som har häst måste göra.

Kram Fanny

Likes

Comments

Grimmor ligger slängda hit och dit och sitter fast i uppställningen, grimskaft ligger på golvet, borstar hit och dit, grepar på fel håll på fel plats.

Detta kallar jag inte säkerhet. Men det är ungefär så det ser ut på många ställen runt om i landet på dagens olika ridskolor tillexempel. Inte alla men många. På en ridskola krävs det säkerhet om allt ska fungera. Det är mycket hästar och mycket folk. Små barn som rider stora hästar och har ingen kontroll och dess värre ingen väst. Det här med väst och hjälm, alltså utrustning tycker jag man inte tar på allvar. Jag själv rider inte med väst när jag har ridit 29:an eftersom jag är van. Jag har ridit länge och framförallt ridit mycket. Jag vet vad som kan hända och kan kontrollera det. Men när jag ser små barn som är mindre än 9 år rida utan väst på en stor eller en liten men pigg häst blir jag otroligt nervös och arg. Ett barn som är högst 9 år har inte alltid den bästa kontrollen. Och jag reagerar absolut mest till när det finns föräldrar som låter sina barn hoppa utan väst när de är små. Väst i hoppning ska man ha fram till man är 18 år. Både på tävling och på träning. För om du landar med ryggen i ett hinder och inte har en väst på dig då ska jag tala om att det kan gå riktigt riktigt illa till. Visst, det kan gå illa till med väst också men den skyddat ifrån de allvarligaste skadorna som kan förekomma.

Nu tillexempel när jag ska börja rida Max ska jag ha väst på mig, absolut. Dels så känner jag inte hästen och dels har han endast blivit inriden. Jag tycker att man alltid ska ha väst när man rider en unghäst, iallafall tills man känner hästen och vet hur den fungerar. För de är små i åldern och vet inte mycket och rätt som det är hoppar dem till och du flyger av.

Det jag vill komma fram till är att man alltid var som än händer ska ta säkerheten först. Speciellt på en ridskola där det händer så mycket. Ha saker i ordning och på sina platser för rätt som det är är olyckan framme. Tänk ett steg längre och lägg tillbaka saken där du tog den istället för att bara låta den ligga på golvet utanför boxen/spiltan.

Tänk innan du utför

Kram Fanny

Likes

Comments

​Nu har jag och mamma börjat att träna Max att gå lydigt bredvid en. Han är ju bara tre år och vi har kännt att vi vill låta honom vara i början och bara hanterar honom i stallet och ut och in från hagen.  Och sen är tanken att vi ska börja sitta upp på honom i Januari och börja rids honom då. ´Han ör än så länge bara inriden så vi ska börja helt från början. Så nu fram tills vi ska sitta på honom ska vi ut och gå och även börja longera honom lite gran. Så idag har vi varit ute och gått med honom med sadel på. Vi måste vänta att ha träns på honom eftersom han har en varg tand som ska bort nu i början av näst år.  Men iallafall så gick det väldigt bra att gå med honom även fast det var ganska blåsigt ute så sköte han sig super och jag är super nöjd med honom för han visar framsteg för varje dag nästan och vill verkligen lära sig. När vi fick hem honom  stod han  tillexempel inte still på gången men nu har han lärt sig det och han står still när man hanterar honom

Så nu ska vi bara fortsätta att jobba och jag är övertygad att detta kommer bli super bra :)

Kram Fanny

Likes

Comments

Hej på er

Hoppas att ni har haft en jätte bra Jul och haft det jätte mysigt med familj och släkt eller vad ni nu har gjort för något. Jag själv har haft det jätte mysigt och har firat Jul i två dagar.

Vi firade först i onsdags med min släkt på mammas sida och i igår som var då på Julafton så var vi i Halmstad och firade med pappas sida. Tänkte visa senare vad jag har fått för ngt. Är riktigt nöjd och tacksam för aallt som jag har fått. Speciellt en sak som är helt underbar. Ska försöka skriva några inlägg ikväll som antagligen kommer upp under de kommande dagarna.

Kram Fanny

Likes

Comments

Något som jag verkligen vill ha mer av är casual träning och tävlings kläder. Väldigt propert och stilrent. Inte för mycket färg på ridbyxor iallafall. Ganska neutrala färger. Däremot är det snyggt att matcha tillexempel ett par marinblå ridbyxor med en orange piké eller en rosa. Det är super snyggt.

Nu fyller jag också snart år så då ska jag önska mig lite mer ridkläder i den stilen.

Dessa pikéer är så snygga, vissa skriker det verkligen om. Asså jag dör 😍😍

Asså pikeurs ridbyxor är verkligen de snyggaste i världen. Så himla stilrena och snygga. Dock äger jag inga eftersom jag inte har tagit mig tid att köpa några. Vi har ingen affär så nära där jag bor där dem säljs så det är ganska svårt att få tag i dem. Men jag tänkte önska mig några i födelsedagspresent. Håller ni med om att de är hur snygga som helst? 😋

Likes

Comments

En sak som gör mig så otroligt irriterad är människor som inte rider eller håller på med hästar missköter respekt mot oss häst människor. Det kan vara vart som helst. Om jag pratar om mina hästar eller ridning i skolan släpper folk kommentaren -Men ni sitter ju bara där och åker. Det är så fruktansvärt irriterande för det stämmer ju inte alls. Bakom resultaten man tjänat ihop på tävling ligger ner massa jobb. Inte bara med träning i ridningen, även allt runt omkring.

Jag kan läsa en massa olika inlägg som handlar om detta men de brukar även innehålla en massa andra kommentarer om andra sporter oftast hockey eller fotboll. Sedan drar de slutsatser och relaterar till att hästar och ridning är farligt, vi gör ju detta för att det är det vi älskar. Eftersom det ligger en massa jobb bakom måste man satsa och verkligen vilja hålla på med en så tidskrävande sport som ridsporten faktiskt är.

Detta gör mig också så otroligt arg. Varför skulle vi framhäva de dåliga sidorna med sporten vi älskar? alltså få det att se sämre eler farligare än vad det är? en bild som ofta visas är den här

(Längst ner i inlägget)

Jag tror dock inte att de som skriver denna sortens inlägg inte har upplevt det som visas på bilden. Jo, visst vi ramlar av ibland men det är oftast ofarliga små vurpor där vi inte slår oss så hårt, nu säger jag inte att det kan gå farligt till för det kan det. Men jag menar att folk drar så förhastade slutsatser om hur farligt det är ner det oftast inte är så farligt. Ridningen går ju ut på att rida inte att sitta på marken efter att ha ramlat av. Så hästar och ridning är INTE farligt om man inte utsätter sig för fara. Självklart ska man tänka så för och inte utsätta sig för risker som kan hända. Tillexempel ska man inte rida ut själv eller i alla fall inte säga till någon vart man rider, för rätt som det är slår olyckan till och det behöver inte bero på något allvarligt som du eller hästen gör utan det kan skutta en hare mitt framför stigen du rider på och hästen skyggar eller bli rejält rädd och kastar sig så att du åker av. Det jag vill säga med et är att man alltid ska ta det säkra före det osäkra och vara försiktig. Det är ändå stora djur på 500 kilo vi håller på med. Så länge man tänker sig noga för så är hästar inget farligt.

Istället för att man ska framhäva den dåliga sidan av risporten borde vi fokusera på att framhäva det fina med sporten. Det starka bandet man får mellan människa och häst, friheten man för när man knyter an till ett levande ting.

Respekt åt båda håll? Om du själv inte respekterar en annan människas sport eller fritidsintressen bör du inte tänka dig att du ska få någon respekt tillbaka. För då händer det, någon klankar ner på ridsporten och slänger ut små idiotiska kommentarer och då börjar du eller någon annan att göra samma sak mot en annan sport som fotboll. Vilket inte är rätt.

Jag har verkligen inget emot andras intressen eller sporter. Jag accepterar allt som andra vill gör och gör. Alla ska få göra det dem vill för vi alla är olika individer. Tänk vad tråkigt det hade blivit om alla hade gjort samma sak, det hade blivit så tråkigt. Alla har sina tankar och åsikter man borde tänka sig för innan man delar med sig av för dumma kommentarer för det kommer förr eller senare tillbaka på ett dåligt sätt ;)

Kram Fanny

Likes

Comments

Hej på er!
Hur är det? Med mig är det bara bra. Jag får först börja att be om ursäkt för att jag inte skrev så mycket igår. Jag har lite svårt att komma in i rutiner med bloggen. Tanken är ju att det minst ska komma upp 2-3 inlägg per dag. Jag skriver en massa spännande och roligt men jag råkar slänga dem i utkast och det märker jag inte riktigt. Så det måste jag bli mycket bättre på. Jag tror dock inte att det kommer något åsikts inlägg eller liknande idag eftersom jag har svårt att hinna det. Behöver ha en dator när jag skriver och vi ska iväg ikväll till några kompisar på en jultraditioner grej. Och nu på dagen håller jag och mamma på att fixa en ny hage till Max, och lite senare idag ska vi en kort sväng in till Emporia där jag ska köpa lite grejer. Tänkte faktiskt fota det som jag köpt och publicera det.

Imorgon ska jag inte göra något speciellt på förmiddagen så jag tänkte att jag kan sätta mig ner och skriva lite då istället. På kvällen/eftermiddagen så ska vi fira mamma inne i stan så då kan jag inte skriva så mycket. Hoppas att det inte gör något.
Ha det bra då länge
Kram Fanny

Likes

Comments

Nu börjar dra ihop sig till julafton och så. Vissa kanske vet vad de ska önska sig och vissa vet kanske inte. Därför tänkte jag ge lite tips på vad man kan önska sig. Jag har tittat på tre olika sidor och hittat en massa godingar och sedan har jag gjort olika katergorier om vad jag iallfaal skulle kunna önska mig. Jag vet att det inte är långt kvar till Julafton och det är svårt att beställa från hemsidorna om man bor längre ifrån dessa affärer men två av affärerna har ganska lika märken och saker som de flesta märkesbutiker. Så det fungerar ändå bara det att man inte har fått saken just från den affären som jag tipsat om. De två affärer som jag har använt som märkes butiker och som även är mina favorit affärer är Stablestore och Lyckås ridsport. Sedan har jag valt att ta med Hööks också eftersom det är ett alterativ till de dyra sakerna som finns på de andra affärerna. Jag måste faktikst medge att Hööks har fått en väldigt bra sortiment med många fina saker och tille ett jätte bra pris. Så här nedan följer nu läkar till alla saker som jag har valt ut så man kan önska sig om man har lite problem med det ;)

-HJÄLM

http://www.lyckasridsport.se/ryttaren/ridhjalmar/ridhjalm-uvex-suxxeed-glamour-black

http://www.lyckasridsport.se/ryttaren/ridhjalmar/shadowmatt-dressyr-blue

http://www.lyckasridsport.se/ryttaren/ridhjalmar/shadowmatt-dressyr-blue

http://www.charlies.nu/sv/artiklar/uvex-perfexxion-glamour-matt-navy.html

-NUMMERLAPP

http://www.charlies.nu/sv/artiklar/uvex-perfexxion-glamour-matt-navy.html

http://www.charlies.nu/sv/artiklar/nummerlapp-med-bling-rosa-impulz-by-global.html

-DONUT DEKORATION

http://www.lyckasridsport.se/ryttaren/tavling/diamond-rose-scrunchie

http://www.stablestore.se/produkt/Equipage-Harnat-m-Kristall

-VINTERJACKA

http://www.lyckasridsport.se/ryttaren/jackor/damjacka-candida

http://www.lyckasridsport.se/ryttaren/jackor/jacka-lucita

http://www.lyckasridsport.se/ryttaren/jackor/jacka-cheval

http://www.charlies.nu/sv/artiklar/bianca-ladies-insulated-jacket-kl.html

-FLEECETRÖJA

http://www.lyckasridsport.se/ryttaren/fleece-sweetshirts/fleecejacka-lorain

http://www.lyckasridsport.se/ryttaren/fleece-sweetshirts/fleece-chamrousse

http://www.charlies.nu/sv/artiklar/ava-ladies-flecce-jacket-pikeur.html

-LÄNDTÄCKE

http://www.hooks.se/produkt/landtacke-montale-jh-collection/61414/61537/

http://www.charlies.nu/sv/artiklar/skrittacke-gratt-med-charlieslogga.html

-LINDOR OCH PADDAR

http://www.lyckasridsport.se/hasten/lindorpaddar/bailey-fleecelindor

http://www.lyckasridsport.se/hasten/lindorpaddar/benlindor-horse-guard

http://www.lyckasrhttp://www.lyckasridsport.se/hasten/lindorpaddar/fleece-lindor-fran-mias-rs-2-packidsport.se/hasten/lindorpaddar/climatex-underlagg

http://www.charlies.nu/sv/artiklar/fleecelindor-4-pack-kaffe-schockemohle-.html

-SCHABRAK

http://www.hooks.se/produkt/dressyrschabrak-brilliant-gold-medalr/59996/59439/

http://www.charlies.nu/sv/artiklar/celso-schabrak-kingsland.html

-FLUFFDAMASKER

http://www.hooks.se/produkt/damasker-elegance-showmasterr/59882/59860/

http://www.charlies.nu/sv/artiklar/hg-fur-damask-svart.html

http://www.charlies.nu/sv/artiklar/pro-max-strass-tendon-boots-black-br.html

-FLUFFBOOTS

http://www.hooks.se/produkt/boots-aries-showmasterr/59842/59843/

http://www.charlies.nu/sv/artiklar/boots-farskinn-svart-br.html

http://www.charlies.nu/sv/artiklar/boots-crocodile-hrs-santa-cruz.html

Kram Fanny

Likes

Comments