Header

En måndagkväll som denna sitter jag bänkad med ett par böcker vid skrivbordets ena sida. På andra sidan av skrivbordet står en powerking. Dricka energidryck kl 19 en vanlig måndag? Det hör inte till vanligheterna! Men idag har jag varit så fruktansvärt trött att jag inte alls skulle orka plugga utan koffein i mig. Då jag inte dricker kaffe och heller inte kan dricka sisådär 5 koppar te på raken fick det bli denna variant av energi i flytande form. Tänkte vara en ambitiös person som redan nu påbörjar ett arbete som ska vara inlämnat 15 maj. Känner mig lite knäpp som börjar med det nästan två månader innan deadline men ju mer jag betar av nu desto skönare senare i terminen. Så, kämpa Fanny!

För övrigt hade jag introduktionsdag på KUA (Klinisk Undervisningsavdelning) idag. Fick träffa läkar-, biomedicinsk analytiker-, arbetsterapeut- och fysioterapeutstudenterna jag och mina klasskompisar ska arbeta tillsammans med i två veckor. Fick ett superbra intryck av både teamet och av avdelningen i stort. Så det här kommer nog bli två roliga veckor, även om jag redan nu saknar akuten (är tillbaka där vecka 14).

Jag hade förresten en väldigt bra helg. I fredags var mina gymnasietjejer, vilka annars är utspridda i olika städer här i Sverige, samlade i Linköping och vi hade en himla trevlig kväll på Pinchos och därefter på Harrys. I lördags hade jag också väldigt trevligt. Gick på hockey med pappa och några fler. LHC-Brynäs spelade i Saab Arena och otippat nog blev LHC totalt utklassade. Sjukt kul att se den matchen live!

Anyway. Jag ville nog mest bara berätta att jag lever. Nu ska jag återgå till mitt plugg och försöka få Bilbo att inte trampa på alla tangenter på datorn! (bilden är tagen vid Stångån igår morse vid 8-tiden - så härligt!)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

God förmiddag! Efter denna legendariska helg hade jag noll söndagsångest. På fredagen lämnade jag in ledarskapsrapporten vilket var en bragd i sig. Själva uppgiften var väl egentligen inte svår men så otroligt långtråkig och de väldigt otydliga anvisningarna för vad som förväntades gjorde att rapporten tog betydligt mer energi än den borde ha gjort. Så att klicka på "skicka in" var en härlig känsla. På kvällen fick jag även reda på att mitt arbetsteam på akuten här om dagen fick en Dagens ros utav en patient. Den känslan var ännu härligare! Ännu senare på kvällen mötte jag upp Lisa för att dricka en öl eller två på Harrys. Klockan tickade på och vi blev kvar på Harrys till natten och tillbringade lite tid på schlagerdansgolvet - vilken dag!

På lördagen var det strålande sol och jag mötte upp Nathalie för en sväng på stan, lite lunch och även en fika. Väl hemma från stan kom Linn, som annars bor och pluggar i Kalmar, på besök hemma hos mig. Hon stannade till kvällen och stack sedan iväg på andra äventyr. Jag åkte också iväg på lite äventyr tillsammans med lite vänner. Vi förfestade i en korridor i Ryd och kring 00-tiden cyklade vi mot Kårallen för att dansa till Mange Schmidt. Kan typ bara två av hans låtar så kände inte direkt igen musiken men så fort "Glassigt" och "Giftig" spelades kunde vi åtminstone sjunga med i refrängerna! En kul kväll!

Idag är det vecka 11. Känns nästan lite konstigt att det redan passerat 10 hela veckor av året och att vi redan är inne på halva mars. Jag har ingen "vanlig" kalender utan jag har ett helt tomt block där jag målar upp mina vecko- och månadsöversikter för hand och insåg idag att det var dags att börja göra april. I och med att jag går halvnatt (18-02) ikväll har jag passat på att ha en mysig förmiddag bestående av musik, tedrickande och måla i min kalender. Men ska strax ställa mig och fixa lite lunch, och efter lunchen ska jag ägna lite timmar åt plugg. NKSE (Nationell klinisk slutexamination - där vi tentas av på alla tre åren) närmar sig och jag vill börja plugga i god tid för att slippa känna mig så stressad.

månadsöversikt - april

Likes

Comments

Bland det mysigaste jag vet är att vakna upp på en sovmorgon och det första jag ser är en totalt avslappnad Bilbo och Zia i sängen med mig. Jag vet inte hur bekanta ni är med hur ragdolls brukar sova men ett karaktäristiskt drag är att dom gärna sover på rygg med alla fyra ben utfläkna åt varsitt håll. Zia kör ofta den stilen medan Bilbo brukar ligga helt pladask på sidan. Det är något särskilt rofyllt med att bara ligga stilla och titta på när de små liven andas lugnt. Och så fort jag rör mig det allra minsta brukar dom titta upp, gäspa och krypa ännu närmare mig. Hela kroppen fylls av lycka och kärlek.

Igår gjorde jag sista passet av min första vecka på akuten. Jag har egentligen inte gjort så mycket själv utan snarare svansat min handledare. Vi kom överens om att jag första veckan försöker vänja mig vid tempot och lära mig hur man arbetar på akuten - både i teamet och hur rutinerna ser ut. Det har varit otroligt roligt men också otroligt uttröttande. Visst att jag brukar vara helt slut efter första dagarna på en ny praktikplats men detta är något utöver det vanliga. Men jag känner mig redan så hemmastadd. Från och med att jag tog första steget inne på akutmottagningen kände jag att det är här jag hör hemma! Nästa vecka kommer jag börja ha egna patienter och ska alltså börja stå mer på egna ben. Jag är så sjuuukt taggad!

Annars med livet då? Det rullar på. Om 92 dagar tar jag examen och det känns som att det finns en hel del toppar kvar att klättra över. En ledarskapsrapport och ett seminarium i, en paneldebatt, en praktisk NKSE-examination (blir bedömd när jag har en patient på min praktik) och en teoretisk NKSE-examination (examineras på alla terminer från utbildningen), KUA (Klinisk Undervisningsavdelning), framläggning och opponering i examensarbetet och ett omvårdnadsseminarium. Utöver detta består det 6 veckor kvar på praktiken också. Det är mycket som ska hinnas med på dessa 3 månader. Det känns lite tungt från och till men samtidigt så spännande. Alla lösa trådar börjar knytas ihop och känslan av att jag faktiskt snart presenterar mig som "Fanny, sjuksköterska" istället för "Fanny, sjuksköterskestudent" är väldigt välkommen.


Såhär ser det oftast ut när kissarna har gått och lagt sig i sängen för att sova. På bilden något yngre, men lika söta idag!

Likes

Comments

Jag sitter vid köksbordet i min nya lägenhet, har lite musik i bakgrunden och dricker kopp efter kopp med te. Idag är jag ledig från campus och det har jag verkligen förtjänat. Jag och Otto skickade igår in det första, fullständiga utkastet på vårt examensarbete till vår handledare. Vilken skräck och lättnad på samma gång. Tänk om vårt arbete blir sågat? Tänk om vår handledare inte alls förstår hur vi tänkt gällande kopplingen mellan vårt syfte, vårt resultat och vår diskussion? Så mycket nervositet men samtidigt är jag så lycklig att ha klickat på den där "skicka" knappen. På tisdag får vi tillbaka feedback - tills dess tänker jag leva på känslan att hela världen är till mitt förfogande!

Planen för dagen var att slutföra en inlämning i ledarskap. Har jag öppnat dokumentet? Har jag öppnat böckerna? Har jag skrivit en enda mening? Nej. Har jag prokrastinerat? Väldigt mycket! Idag insåg jag hur länge sen det var jag satt med ett enkelt tomt, vitt papper framför mig med en penna i handen. Kan inte ens minnas när jag senast tecknade? Det är lite lustigt det där. Hur något man älskat att göra plötsligt blivit bortglömt mitt i vardagens hetsiga måsten. Därför bestämde jag mig för att skjuta undan plugget för idag och istället bara teckna utan att egentligen tänka så mycket. Är helt klart nöjd med detta beslut.

Den här helgen kommer att bli en fin helg. Ikväll ska jag och Cornelia dricka lite gott vin, äta jordgubbar doppade i choklad och bara mysa. Imorgon får jag finbesök gånger två. Först mamma som ska hjälpa mig och flyttstäda den gamla lägenheten och sen ska vi strosa runt på stan lite. Senare på eftermiddagen kommer älskade, saknade Nathalie till Linköping för att på kvällen fira att en gemensam vän precis fyllt år!

Just ja, något jag glömt berätta. Vecka 10 kommer jag att gå ut på min sista praktik på sjuksköterskeprogrammet. Fick drömmarnas drömplacering - i 7 veckor kommer jag att ränna runt på akutmottagningen på US Linköping och ha hand om akutpatienter! Kunde inte ha önskat mig en bättre placering och jag är så taggad att jag knappt kan sätta ord på det!


Likes

Comments

Den här veckan går i kärlekens tecken. Hela campus US är pyntat med hjärtan, små söta meddelande utplacerade här och där och roliga event under dagtid. Det är Sjuksköterskesektionen som har detta påhitt - Kärleksveckan. En av mina absoluta favoritveckor under vårterminen. Campus känns lite mysigare och lite vänskapligare!

I tisdags var det alla hjärtans dag. Jag hoppas att ni som firade fick en fantastiskt mysig dag. Till er som inte firade hoppas jag att ni fick en fin, helt vanlig tisdag. Jag var en av dom som inte firade med någon. Jag hade fullt upp med annat hela dagen. Var i skolan tills eftermiddagen, grejade hemma och hämtade även min nyckel till den nya lägenheten. Väl hemma, klockan 21-något, tog jag lite kvällsmys för mig själv. Släckte ner hela lägenheten, tände levande ljus, gjorde ordning en kopp te och kröp ner i soffan under en filt och lyssnade på poddar. Jag hade sällskap av de bästa alla hjärtans dag-dejterna - kissarna.

Den 14de februari har många gånger väldigt mycket känslor laddat kring sig. På något sätt har det nästan blivit fult att inte ha en person att fira kvällen med. "Vad ska du göra? Jaha, nähä ingenting alltså. Där ser man. Har du ingen dejt? Nähä oj, ska du vara ensam?". Ja, jag ska vara ensam. Kanske för att jag vill, kanske för att jag inte vill. Oavsett anledning så blir jag så besviken när ordet "ensam" alltid ska peka mot något negativt. Själv valde jag att vara ensam det här året. Fick ett samtal från min mamma där hon lät lite orolig över att jag på riktigt satt ensam hemma på alla hjärtans dag. Mitt svar blev kort och enkelt "det är viktigt att älska sig själv ibland också".

Med det sagt så vill jag också passa på att uppmuntra er till att skänka en liten slant eller två till någon som behöver det. Kanske är det den här veckan som du blir fadder åt ett utsatt barn? Kanske är det idag du bestämmer dig för att bli månadsgivare till Hjärt- & Lungfonden? Eller varför inte Hjärtebarnsfonden? Kärlek till er! ♥

Likes

Comments

Ni vet när livet känns sådär otroligt rofyllt? En sån lördag har jag idag. Dricker min tredje kopp te sittandes i mitt lilla kök. Den ena katten ligger och sover en bit bort och den andra ligger här bredvid mig och tittar nyfiket på mig med sina kristallblå ögon. I bakgrunden har jag lite musik igång och då och då promenerar någon granne förbi fönstret. Känslan av att livet är komplett infaller sig så enkelt en lördag som denna.

Vet egentligen inte vad min plan med det här inlägget var, mer än att jag gör nått försök att sätta ord på hur tacksam jag känner mig. Tacksam över de människor jag har i mitt liv, tacksam för allt jag har åstadkommit hittills och tacksam för allt jag i framtiden kommer att åstadkomma. Tacksam för att jag faktiskt är just jag. Det kanske låter lite egocentriskt? Men nej, vet ni vad. Jag är tacksam för att jag kan säga så om mig själv - jag är bra. Precis som att du är också är bra.

Anyhow, livet är fantastiskt. De senaste två veckorna har jag umgåtts med människor jag tycker väldigt mycket om och jag har gjort stora personliga framsteg. Framsteg som kanske inte syns utåt men som utan tvekan gör skillnad inifrån. Men, nu ska jag avsluta det här smått luddiga inlägget, öppna böckerna och lära mig lite om cancer. Examen är 119 dagar bort - den ni! 

En av mina favoritkatter i knät på en av mina favoritmänniskor - kan inte önska mig mer än så!

Likes

Comments

Vilken helg jag har haft. I fredags stressade jag efter basgruppen. Cyklade fort som attan hem. Slängde ner en peruk i en väska och hoppade på cykeln igen. Kl 18 stod jag på NH, klädd som Magnus Uggla, i sällskap av Bamse, Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter, Charlotte Kalla med mera. Det var dags för "tagga-T6-sittning" och temat för kvällen var "min stora idol". Superroligt att se allas utklädnader och själva sittningen blev mer än lyckad! Hade en helt fantastiskt fredagskväll i det bästa tänkbara sällskapet! På lördagen var jag en aning trött så dagen spenderas mesta dels slappande i soffan eller sängen. En pizza och lite tacos slank ner och förgyllde dagen!

Idag då? Har haft en drömig söndag med mina favoriter som bor lite här och där i landet just nu, men lyckligtvis nog är alla i Östergötland idag. Vi träffades vid 11-tiden i förmiddags hos Lisa för en stor brunch bestående av mackor, gott pålägg, våfflor, frukt och kladdkaka. När vi alla var snäppet för mätta la vi oss i soffan respektive sängen och började planera för sommarens äventyr. Planen är att vi i tre veckor ska bege oss ut en sväng i Europa med ett interrailkort. Något att se fram emot och troligtvis bästa examenspresenten till mig själv!

Likes

Comments

Jag har haft en SÅ hektisk vecka! Det har varit väldigt mycket information om vad som komma skall denna termin, långa dagar med många föreläsningar och sen även ett scenario med en komplicerad, akut patient vilket har tagit mycket av min tid. Veckans patient heter Lennart. Han är föredetta narkotikamissbrukare och har genom detta ådragit sig en hepatitsmitta. Han har svår KOL i bakgrunden. Han har nyligen trillat i hemmet vilket gav honom en blödning under skallbenet och en punkterad lunga. Han opererade även nyligen bort gallblåsan. Några dagar efter utskrivning från neurokirurgen söker han till akuten på grund av förhöjd temperatur, mår illa, upplever smärta i buken samt har ett kraftigt flegmone på höger sida av övre delen på buken. Det visar sig att han har en abscess (varböld) i anknytning till levern. På grund av vad hans tillstånd visar och hur hans vitala parametrar går börjar vi misstänka att han är septisk och är på väg mot en septisk chock.

Så, ja. Detta är alltså patienten som vi har ägnat veckan åt. Idag ska vi ha basgruppsmöte och diskutera om just Lennart. Vad ska vi göra med honom i det akuta skedet? Vad är egentligen fel på honom? Varför ser hans provresultat ut som dom gör? Och så vidare. Ett väldigt roligt och intressant fall måste jag säga!

Igår hade vi en superintressant dag i skolan. Vi spenderade hela dagen på Clinicum på en så kallad Akutdag. När vi som sjuksköterskor möter en patient, oavsett om det är när vi går på vårt pass, tar emot en patient från akuten/annan avdelning eller går in i rummet för att göra något gör vi ständiga bedömningar på patientens tillstånd. Vi tänker utefter A-E:

A: airway
B: breathing
C: cirkulation
D: disability
E: exposure

I en akut situation blir A-E ett väldigt användbart verktyg för att systematiskt gå igenom hela patienten och upptäcka vad som sviktar och direkt kunna utföra åtgärder, t.ex. sätta på ett dropp med vätska eller dra igång syrgas. Hela dagen igår handlade om just detta. Hur gör vi om patienten blir akut dålig? Vi hade simuleringar på olika patientscenarion där det skedde olika akuta situationer med patienten. En patient fick en allergisk reaktion från antibiotika (-> andningssvårigheter), en patient hade en inre blödning (-> sviktande cirkulation och medvetande) etc. Vi fick även öva på att stabilisera en patient som har misstänkt rygg/nackskada samt lära oss mer om hur vi skapar fria luftvägar t.ex. genom käklyft och svalgtub. På stationen “luftvägar” fick vi även testa på att intubera (på platsdockor då såklart). Som allmänsjuksköterska gör man inte detta, utan det gör läkaren eller en anestesisjuksköterska, men det var väldigt roligt att få testa på det!

Nehepp, nu börjar det bli dags att bege sig till skolan snart. Har en föreläsning på förmiddagen och basgrupp på eftermiddagen. Tänkte sitta och plugga lite på "håltimman". Ikväll blir det sittning för att tillsammans med klassen tagga igång terminen. Temat är "min stora idol" - ni kommer få se vem jag klär ut mig till i efterhand!

Likes

Comments

Tänkte inte börja årets första inlägg med nått så klyschigt som "nytt år, nya möjligheter", även om det ibland ligger något i det. Tänkte istället börja årets första inlägg med ett stort fett GÖTT. Hittills har 2017 behandlat mig väl. Nästan lite overkligt väl. Nitton dagar in i januari har jag hunnit med att fira in det nya året med vänner från olika håll och kanter, jag har träffat mina morföräldrar och myst ute i stugan med dom, klarat av hela termin 5, varit hemma i Mjölby en sväng och hälsat på, lärt känna nya människor, tjänat lite pengar som undersköterska och passat på att umgås med mina vänner. Jag har dessutom blivit med jobb och kommer snart att flytta!

Till sommaren är jag ju färdig sjuksköterska (peppar peppar). Som ni kanske minns jobbade jag som undersköterska på kärlkirurgen, avdelning 78, på US i somras. Jag trivdes så himla bra där att jag nu i höst även bestämde mig för att extrajobba där under terminerna. I början av januari fick jag ett samtal från en av cheferna. Ett samtal där jag fick veta att jag är omtyckt på avdelningen och att han, om jag vill, gärna träffar mig för att prata eventuellt jobb när jag är färdig syrra. Sagt och gjort - igår fick jag mitt exakta lönebesked och det är bestämt. Mitt första jobb som sjuksköterska kommer vara på avdelning 78!

Att jag ska flytta från min lägenhet i T1 redan kanske känns lite otippat. Dock har det varit planen hela tiden. Den här ettan skulle vara en tillfällig bostad. Den är jättefin och jag trivs verkligen superbra här, men det är en studentbostad och den kostar tyvärr väldigt mycket för den lilla yta som den är på. Jag kommer ju inte vara student längre i juni och kommer ändå behöva flytta snart oavsett. Därför var planen hela tiden att jag skulle börja leta nytt i januari. Nu har jag hittat ett boende! Jag flyttar in i mars till en ny etta, mitt i centrum, som har högt till tak och är otroligt charmig. Den kostar dessutom 1700 kr mindre i månaden och är större än den jag har idag. Att jag kan flytta dit är allt tack vare en vän. Så tacksam! Kommer bli kanon för mig och katterna.

Men tillbaka till att jag snart är färdig sjuksköterska. På måndag startar sista terminen. Just nu är jag 83,33 % sjuksköterska. Det känns så himla bra! Inte alls långt kvar tills den där 100 % är fulländad. Den sista tiden jag har framför mig på sjuksköterskeprogrammet kommer vara slitsam och nervig men ändå så lycklig. Snart står jag, tillsammans med vänner som jag kommer ha för livet, i en fin klänning med en sjuksköterskebrosch. Vilken grej!


Pssst. Jag har förresten ett nyårslöfte för er som är nyfikna. 2017 ska bli året jag lär mig uppskatta whiskey - den ni!


Bilden är från precis innan termin 2 skulle starta och jag skulle vara huvudfadder åt dom nya studenterna. Är minst lika lycklig denna terminsstart!

Likes

Comments

Vaknade upp i morse och mådde sådär löjligt bra. Kände mig uppriktigt lycklig. Hade två lurviga katter bredvid migi sämgen och jag visste att en bra dag väntar på mig. Min första födelsedag ensam i min egen lägenhet. Kanske tycker du att det låter lite sorgligt med ordet ensam? Det är inte alls den värderingen jag lägger i det ordet. Istället ser jag det tvärtom. Kände mig så glad vid frukostbordet. Tände adventsljusstaken, satt med en kopp te i handen och en mysigt filt omkring mig. Ensam och nöjd. 23 år gammal.

Dagen till ära har vi fått se solen skina på vit mark. Hur fantastiskt är inte det? De senaste åren har jag inte alls kunnat vara säker på att få en vit födelsedag, men i år var vintern på min sida. Det är inte mycket snö, men den finns där! Annars så har dagen hittills varit lugn. Jag har tvättat lite, varit i affären och handlat, blivit gratulerat i telefonen och äntligen skickat in en kommunikationsuppgift som jag skjutit upp i en evighet. Ikväll ska jag äta god mat och spendera natten inne på en biosalong. Kunde ju haft en sämre födelsedag!

Likes

Comments