Header

Den här veckan går i kärlekens tecken. Hela campus US är pyntat med hjärtan, små söta meddelande utplacerade här och där och roliga event under dagtid. Det är Sjuksköterskesektionen som har detta påhitt - Kärleksveckan. En av mina absoluta favoritveckor under vårterminen. Campus känns lite mysigare och lite vänskapligare!

I tisdags var det alla hjärtans dag. Jag hoppas att ni som firade fick en fantastiskt mysig dag. Till er som inte firade hoppas jag att ni fick en fin, helt vanlig tisdag. Jag var en av dom som inte firade med någon. Jag hade fullt upp med annat hela dagen. Var i skolan tills eftermiddagen, grejade hemma och hämtade även min nyckel till den nya lägenheten. Väl hemma, klockan 21-något, tog jag lite kvällsmys för mig själv. Släckte ner hela lägenheten, tände levande ljus, gjorde ordning en kopp te och kröp ner i soffan under en filt och lyssnade på poddar. Jag hade sällskap av de bästa alla hjärtans dag-dejterna - kissarna.

Den 14de februari har många gånger väldigt mycket känslor laddat kring sig. På något sätt har det nästan blivit fult att inte ha en person att fira kvällen med. "Vad ska du göra? Jaha, nähä ingenting alltså. Där ser man. Har du ingen dejt? Nähä oj, ska du vara ensam?". Ja, jag ska vara ensam. Kanske för att jag vill, kanske för att jag inte vill. Oavsett anledning så blir jag så besviken när ordet "ensam" alltid ska peka mot något negativt. Själv valde jag att vara ensam det här året. Fick ett samtal från min mamma där hon lät lite orolig över att jag på riktigt satt ensam hemma på alla hjärtans dag. Mitt svar blev kort och enkelt "det är viktigt att älska sig själv ibland också".

Med det sagt så vill jag också passa på att uppmuntra er till att skänka en liten slant eller två till någon som behöver det. Kanske är det den här veckan som du blir fadder åt ett utsatt barn? Kanske är det idag du bestämmer dig för att bli månadsgivare till Hjärt- & Lungfonden? Eller varför inte Hjärtebarnsfonden? Kärlek till er! ♥

Likes

Comments

Ni vet när livet känns sådär otroligt rofyllt? En sån lördag har jag idag. Dricker min tredje kopp te sittandes i mitt lilla kök. Den ena katten ligger och sover en bit bort och den andra ligger här bredvid mig och tittar nyfiket på mig med sina kristallblå ögon. I bakgrunden har jag lite musik igång och då och då promenerar någon granne förbi fönstret. Känslan av att livet är komplett infaller sig så enkelt en lördag som denna.

Vet egentligen inte vad min plan med det här inlägget var, mer än att jag gör nått försök att sätta ord på hur tacksam jag känner mig. Tacksam över de människor jag har i mitt liv, tacksam för allt jag har åstadkommit hittills och tacksam för allt jag i framtiden kommer att åstadkomma. Tacksam för att jag faktiskt är just jag. Det kanske låter lite egocentriskt? Men nej, vet ni vad. Jag är tacksam för att jag kan säga så om mig själv - jag är bra. Precis som att du är också är bra.

Anyhow, livet är fantastiskt. De senaste två veckorna har jag umgåtts med människor jag tycker väldigt mycket om och jag har gjort stora personliga framsteg. Framsteg som kanske inte syns utåt men som utan tvekan gör skillnad inifrån. Men, nu ska jag avsluta det här smått luddiga inlägget, öppna böckerna och lära mig lite om cancer. Examen är 119 dagar bort - den ni! 

En av mina favoritkatter i knät på en av mina favoritmänniskor - kan inte önska mig mer än så!

Likes

Comments

Vilken helg jag har haft. I fredags stressade jag efter basgruppen. Cyklade fort som attan hem. Slängde ner en peruk i en väska och hoppade på cykeln igen. Kl 18 stod jag på NH, klädd som Magnus Uggla, i sällskap av Bamse, Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter, Charlotte Kalla med mera. Det var dags för "tagga-T6-sittning" och temat för kvällen var "min stora idol". Superroligt att se allas utklädnader och själva sittningen blev mer än lyckad! Hade en helt fantastiskt fredagskväll i det bästa tänkbara sällskapet! På lördagen var jag en aning trött så dagen spenderas mesta dels slappande i soffan eller sängen. En pizza och lite tacos slank ner och förgyllde dagen!

Idag då? Har haft en drömig söndag med mina favoriter som bor lite här och där i landet just nu, men lyckligtvis nog är alla i Östergötland idag. Vi träffades vid 11-tiden i förmiddags hos Lisa för en stor brunch bestående av mackor, gott pålägg, våfflor, frukt och kladdkaka. När vi alla var snäppet för mätta la vi oss i soffan respektive sängen och började planera för sommarens äventyr. Planen är att vi i tre veckor ska bege oss ut en sväng i Europa med ett interrailkort. Något att se fram emot och troligtvis bästa examenspresenten till mig själv!

Likes

Comments

Jag har haft en SÅ hektisk vecka! Det har varit väldigt mycket information om vad som komma skall denna termin, långa dagar med många föreläsningar och sen även ett scenario med en komplicerad, akut patient vilket har tagit mycket av min tid. Veckans patient heter Lennart. Han är föredetta narkotikamissbrukare och har genom detta ådragit sig en hepatitsmitta. Han har svår KOL i bakgrunden. Han har nyligen trillat i hemmet vilket gav honom en blödning under skallbenet och en punkterad lunga. Han opererade även nyligen bort gallblåsan. Några dagar efter utskrivning från neurokirurgen söker han till akuten på grund av förhöjd temperatur, mår illa, upplever smärta i buken samt har ett kraftigt flegmone på höger sida av övre delen på buken. Det visar sig att han har en abscess (varböld) i anknytning till levern. På grund av vad hans tillstånd visar och hur hans vitala parametrar går börjar vi misstänka att han är septisk och är på väg mot en septisk chock.

Så, ja. Detta är alltså patienten som vi har ägnat veckan åt. Idag ska vi ha basgruppsmöte och diskutera om just Lennart. Vad ska vi göra med honom i det akuta skedet? Vad är egentligen fel på honom? Varför ser hans provresultat ut som dom gör? Och så vidare. Ett väldigt roligt och intressant fall måste jag säga!

Igår hade vi en superintressant dag i skolan. Vi spenderade hela dagen på Clinicum på en så kallad Akutdag. När vi som sjuksköterskor möter en patient, oavsett om det är när vi går på vårt pass, tar emot en patient från akuten/annan avdelning eller går in i rummet för att göra något gör vi ständiga bedömningar på patientens tillstånd. Vi tänker utefter A-E:

A: airway
B: breathing
C: cirkulation
D: disability
E: exposure

I en akut situation blir A-E ett väldigt användbart verktyg för att systematiskt gå igenom hela patienten och upptäcka vad som sviktar och direkt kunna utföra åtgärder, t.ex. sätta på ett dropp med vätska eller dra igång syrgas. Hela dagen igår handlade om just detta. Hur gör vi om patienten blir akut dålig? Vi hade simuleringar på olika patientscenarion där det skedde olika akuta situationer med patienten. En patient fick en allergisk reaktion från antibiotika (-> andningssvårigheter), en patient hade en inre blödning (-> sviktande cirkulation och medvetande) etc. Vi fick även öva på att stabilisera en patient som har misstänkt rygg/nackskada samt lära oss mer om hur vi skapar fria luftvägar t.ex. genom käklyft och svalgtub. På stationen “luftvägar” fick vi även testa på att intubera (på platsdockor då såklart). Som allmänsjuksköterska gör man inte detta, utan det gör läkaren eller en anestesisjuksköterska, men det var väldigt roligt att få testa på det!

Nehepp, nu börjar det bli dags att bege sig till skolan snart. Har en föreläsning på förmiddagen och basgrupp på eftermiddagen. Tänkte sitta och plugga lite på "håltimman". Ikväll blir det sittning för att tillsammans med klassen tagga igång terminen. Temat är "min stora idol" - ni kommer få se vem jag klär ut mig till i efterhand!

Likes

Comments

Tänkte inte börja årets första inlägg med nått så klyschigt som "nytt år, nya möjligheter", även om det ibland ligger något i det. Tänkte istället börja årets första inlägg med ett stort fett GÖTT. Hittills har 2017 behandlat mig väl. Nästan lite overkligt väl. Nitton dagar in i januari har jag hunnit med att fira in det nya året med vänner från olika håll och kanter, jag har träffat mina morföräldrar och myst ute i stugan med dom, klarat av hela termin 5, varit hemma i Mjölby en sväng och hälsat på, lärt känna nya människor, tjänat lite pengar som undersköterska och passat på att umgås med mina vänner. Jag har dessutom blivit med jobb och kommer snart att flytta!

Till sommaren är jag ju färdig sjuksköterska (peppar peppar). Som ni kanske minns jobbade jag som undersköterska på kärlkirurgen, avdelning 78, på US i somras. Jag trivdes så himla bra där att jag nu i höst även bestämde mig för att extrajobba där under terminerna. I början av januari fick jag ett samtal från en av cheferna. Ett samtal där jag fick veta att jag är omtyckt på avdelningen och att han, om jag vill, gärna träffar mig för att prata eventuellt jobb när jag är färdig syrra. Sagt och gjort - igår fick jag mitt exakta lönebesked och det är bestämt. Mitt första jobb som sjuksköterska kommer vara på avdelning 78!

Att jag ska flytta från min lägenhet i T1 redan kanske känns lite otippat. Dock har det varit planen hela tiden. Den här ettan skulle vara en tillfällig bostad. Den är jättefin och jag trivs verkligen superbra här, men det är en studentbostad och den kostar tyvärr väldigt mycket för den lilla yta som den är på. Jag kommer ju inte vara student längre i juni och kommer ändå behöva flytta snart oavsett. Därför var planen hela tiden att jag skulle börja leta nytt i januari. Nu har jag hittat ett boende! Jag flyttar in i mars till en ny etta, mitt i centrum, som har högt till tak och är otroligt charmig. Den kostar dessutom 1700 kr mindre i månaden och är större än den jag har idag. Att jag kan flytta dit är allt tack vare en vän. Så tacksam! Kommer bli kanon för mig och katterna.

Men tillbaka till att jag snart är färdig sjuksköterska. På måndag startar sista terminen. Just nu är jag 83,33 % sjuksköterska. Det känns så himla bra! Inte alls långt kvar tills den där 100 % är fulländad. Den sista tiden jag har framför mig på sjuksköterskeprogrammet kommer vara slitsam och nervig men ändå så lycklig. Snart står jag, tillsammans med vänner som jag kommer ha för livet, i en fin klänning med en sjuksköterskebrosch. Vilken grej!


Pssst. Jag har förresten ett nyårslöfte för er som är nyfikna. 2017 ska bli året jag lär mig uppskatta whiskey - den ni!


Bilden är från precis innan termin 2 skulle starta och jag skulle vara huvudfadder åt dom nya studenterna. Är minst lika lycklig denna terminsstart!

Likes

Comments

Vaknade upp i morse och mådde sådär löjligt bra. Kände mig uppriktigt lycklig. Hade två lurviga katter bredvid migi sämgen och jag visste att en bra dag väntar på mig. Min första födelsedag ensam i min egen lägenhet. Kanske tycker du att det låter lite sorgligt med ordet ensam? Det är inte alls den värderingen jag lägger i det ordet. Istället ser jag det tvärtom. Kände mig så glad vid frukostbordet. Tände adventsljusstaken, satt med en kopp te i handen och en mysigt filt omkring mig. Ensam och nöjd. 23 år gammal.

Dagen till ära har vi fått se solen skina på vit mark. Hur fantastiskt är inte det? De senaste åren har jag inte alls kunnat vara säker på att få en vit födelsedag, men i år var vintern på min sida. Det är inte mycket snö, men den finns där! Annars så har dagen hittills varit lugn. Jag har tvättat lite, varit i affären och handlat, blivit gratulerat i telefonen och äntligen skickat in en kommunikationsuppgift som jag skjutit upp i en evighet. Ikväll ska jag äta god mat och spendera natten inne på en biosalong. Kunde ju haft en sämre födelsedag!

Likes

Comments

Hej på er och god förmiddag! Idag är det 27 november och första advent. Därför har jag nu, för första gången denna vinter, satt igång julmusik. Jag brukar hålla mig borta från jullåtarna fram tills första advent för jag vill inte tröttna på dom innan julafton faktiskt är. Men nu är det enligt mig okej att lyssna på Stilla natt en helt vanlig dag i veckan!

När jag vaknade idag kände jag mig så himla tillfreds med livet att det nästan var löjligt. Överdriver inte när jag säger att jag vaknade med ett leende. Anledningarna är många. Dels för att jag har haft en superhärlig helg med fina vänner, dels för att det händer så mycket positivt just nu. Som ni vet så ska jag ju flytta från den gemensamma lägenheten till en egen och det är nu på fredag jag börjar flytta. Kommer bli skönt för oss båda att vi inte behöver bo ihop längre. Även om det har fungerat väldigt bra att bo tillsammans efter uppbrottet så är det klart att vi båda behöver känna att vi kan börja gå vidare med våra liv på egen hand nu. Annat som gör mig så otroligt lycklig just nu är att vi kommit överens om att jag tar båda katterna när jag flyttar. Jag står som ägare på Zia och Fredric står som ägare på Bilbo. Från början ville Fredric behålla Bilbo, men han har nu känt att det bästa för båda katterna är att hållas tillsammans och jag ska därför ta över ägandet av Bilbo. Känns helt fantastiskt att jag slipper separera från min älskade lille Bilbo!

Nähä. Det var lite om mitt liv här framöver. Mitt liv just idag då? Vaknade rätt tidigt imorse så jag har passat på att göra sånt som jag inte tagit tag i i veckan. Tvättar, skriver mittreflektion inför morgondagens mittbedömning, tar tag i lite blanketter som ska fyllas i och flyttpackar lite. Har även tagit tag i att skapa en budget till mig själv. Nu när jag ska bo själv, samt att jag har lite lätt kontrollbehov haha, så blir det en aning dyrare för mig. Tidigare delade jag ju utgifterna med Fredric. Det är ju heller inte gratis att ha två katter (mat, kattsand, försäkringar, alltid lägga upp en buffert ifall det skulle bli veterinärkostnader och så vidare) så nu gäller det verkligen att jag har koll på min ekonomi – för både mig och kissekatternas skull. Så jag har pysslat lite den här förmiddagen. I eftermiddag ska jag dock iväg på lite adventsmys med mina tjejer och det ska bli så mysigt!

Likes

Comments

Hej hej. Nu är det onsdag och dagen till ära bjöds det på SNÖ. Inte bara snöblandat regn utan riktiga, stora snöflingor! Tyvärr smälter de bort så fort de landar på marken men vinterkänslan infinner sig ändå lite. Jag är en sån person som älskar snö och vinter så mitt hjärta tar ett litet extra skutt idag.

Jag och Otto sitter, som vanligt, i medicinska biblioteket och skriver uppsats. Det enda vi gjort om dagarna de här 4 veckorna. Vi är nu inne på andra dagen med insamling av artiklar och det känns som att vi är på god väg att få ihop vettiga artiklar att ha med i resultatet. Det är verkligen en teknik att söka upp relevanta artiklar i databaser. Det är otroligt lätt att man antingen får alldeles för bred sökning eller alldeles för snäv sökning. Efter mycket om och men (och lite blod, svett och tårar bara för att göra det lite extra dramatiskt) så har vi börjat få en bra bredd på utbudet. Vi ska nog också kunna få ihop ett godkänt examensarbete tillslut.

Veckan har tuffat på i vanlig ordning men efter idag kommer veckan att vara allt annat än ordinär. Som ni ser på bilden (vilken föreställer min vecka i kalendern) börjar äntligen Pallen 2016 imorgon. De kommande tre dagarna kommer vara fyllda av sittningar, dansgolv och utklädnad!

Likes

Comments

Hej på er! I skrivande stund har jag varit vaken i 34 timmar utan sömn. Alltså 34 timmar vakenhet i sträck. Helt galet och inget jag rekommenderar. Känns som att jag går i sömnen och huvudet är inte riktigt med. Ni kanske undrar varför jag inte sovit för? Jo, för det nalkas en stor festhelg i början av november där det även sker en paintballtävling. Jag har aldrig deltagit i tävlingarna på universitetet tidigare på grund av att man måste köa i över ett dygn för lagbiljetter men jag tänkte att EN gång måste jag ju faktiskt vara med på tävling och då lockade just paintballtävlingen. Vi är ett lag som har delat upp tider som vi står i kön och igårkväll-natten till idag var det min och en kompis tur. Vi satt utomhus mellan kl 21 till och med 03:30 innan några andra i laget bytte med oss. Vi satt alltså utomhus, i REGN, i 6 timmar och 30 minuter. Det var kallt och blött men ändå värt det. Vi står långt fram i kön så vi är nästan garanterade lagbiljetter!

Klockan 9:00 idag hade jag och Otto handledarträff med examensarbetet. Trots att jag var helt slut så gjorde jag mitt yttersta för att vara aktiv och lära mig av tillfället. Det krävdes lite gäspningar och en burk med koffein, men det gick! Vi diskuterade de frågor som dykt upp under arbetet, generellt om examensarbetet och hur långt vi bör ha kommit idag samt redde ut lite oklarheter. Efter mötet kände jag mig fortfarande otroligt förvirrad men ändå lite klokare på vad vi ska läsa på mer för att komma vidare med rapporten. Våran handledare sa att det liksom ingick att känna sig såhär osäker och förvirrad - det är något man bara måste gå igenom första gången man skriver en C-uppsats haha.. Klockan 12 var i alla fall handledarträffen slut så jag och Otto tog våra cyklar och cyklade hem till mig för att äta lunch. Resterande av eftermiddagen, fram till ungefär 16, har vi suttit i soffan och arbetat på vår rapport.

När Otto åkte hem så började jag pyssla med lite kårarbete. Blev precis klar för dagen och håller helt ärligt på att slå ihop av trötthet. Men tänker kämpa för att vara vaken tills ikväll. Sover jag nu kanske jag inte kan somna ikväll och det vore ju lite onödigt. Imorgon bitti ska jag återigen upp tidigt för att köa det allra sista inför biljettsläppet. Klockan 05:30 ska jag stå på campus Valla. Känner att det blir läggdags tidigt idag.


i kön inatt:

Likes

Comments

Här ligger jag och Bilbo nerbäddad i soffan och har lite söndagsmys. Zia var med för en liten stund sen men nu har hon krupit upp i sin bädd högst upp på katträdet, en av hennes favoritplatser när hon inte ligger i soffan eller sängen med mig. Jag är dödstrött efter några himla fina dagar! Har haft fullt upp och flängt runt sedan i torsdags. Sovit lite här och där och lite halvbra varpå jag nu är helt slut. Men jag har haft en riktigt mysig och trevlig helg med god öl, Jango-pussar, hämtmat med gamla vänner och en natt i båten på en ö där vi grillat, eldat vedbastu och döpt båten till Inga (döpt efter min pappas mormor). Men i och med att jag flängt runt så mycket har det inte hunnit bli mycket kattgos för min del utan katterna har varit hemma med Fredric. Passar på att pussa på dom lite extra nu - har ju saknat mina knasbollar!

Imorgon är det måndag och det betyder rapportskrivande. Otto kommer till mig runt 10 och så ska vi fortsätta jobba med examensarbetet. Känns bra att ha kommit igång lite och att faktiskt börja skriva! Senare på kvällen ska jag iväg ned Lisa och kolla på min blivande etta. Ska bli kul att få se den på riktigt!

Likes

Comments