Igår var jag inte på toppenhumör för huvudet ville sprängas av värk och så var det en sån där tankspridd dag.
Men lyckades iallafall med en tripp till stan med mamma och inhandla lite nytt till Luddes garderob, grabben är inte ens 5 år än och drar redan 122 i storlek 🙈

Resten av dagen försökte jag göra klart mina projekt i hemmet men blev inget bra när man har alldeles för mycket i huvudet så jag får fortsätta i veckan!

Idag har vi vart på kalas och så kommer Ludde hem om en stund från pappaveckan! ❤️
Hela familjen samlad ett par dagar framöver 😘

Ny vecka och nya tag, det blir bra!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

För 5 år sedan var jag just precis nu höggravid, en liten son skulle jag snart bli mamma till.

Gravid, ett mirakel för föräldrarna och deras nära o kära och en helt vanlig sak för samhället (nästan en självklarhet) att en kvinna är gravid.
Men när man inte håller sig till samhällets normer och värderingar kan en helt "vanlig" sak som att vara gravid bli något helt annat än vanligt i andras ögon.

Att bli gravid som 16 åring var direkt något som fick mig att sticka ut på ett negativt sätt i mångas ögon.
Jag blev dåligt bemött i vården ett par gånger gånger, människor ute i samhället tyckte sig ha rätten att se ner på mig när jag kom gåendes med min mage precis lika stolt som vilken gravid kvinna som helst.
Vi pratar alltså om vuxna människor som kunde blänga på mig, säga saker när jag gått förbi till sina barn eller vänner.
Jag användes som ett dåligt exempel utan att dem ens hade en aning om vem jag var eller hur min situation såg ut.

När jag blev gravid hade jag precis börjat i 1an på gymnasiet och var ganska omotiverad på att plugga.
Framtiden var något som var så långt fram så utbildning kändes som det kunde vänta, jag menar jag hade bara mig själv att tänka på då.

Men så fort jag hade fått ett positivt graviditetstest den kvällen i oktober 2011 så påbörja jag mitt livs stora förändring, jag skulle bli mamma, jag skulle ha ett barn inom en kort tid som jag skulle försörja och uppfostra.
Helt plötsligt hade jag ett mål och något att kämpa för!
Utbildning var mitt mål så jag bestämde mig för att fortsätta gymnasiet under hela graviditeten och gick ut med bra betyg!
Men även egen bostad och jobb var ett mål, allt för att mitt lilla liv i magen skulle få lika bra förutsättningar som vilket barn som helst oavsett om jag var ung.


Jag visste att jag skulle klara det, mina nära och kära visste att jag skulle klara av det för en av mina största egenskaper sen jag sattes till denna värld var/är min envishet, har jag bestämt mig för något så är det bara så och då viker jag mig inte.
Jag skulle bli den bästa mamman mitt lille barn kunde få!

Väldigt tidigt under min graviditet fick jag reda på att jag var anlagsbärare på en allvarlig muskelsjukdom som jag genetiskt fått ärva, det betydde att jag hade 50% friska ägg och 50% sjuka ägg.
Alltså var jag själv 100% frisk men chansen att mina barn skulle vara friska var bara hälften så stor ungefär..
Ska även tillägga att det bara är pojkar som kan få denna sjukdom så redan i vecka 12 kollar dem upp vilket kön mitt foster har för att se om det behövs göra extra prover av provet jag skriver om längre ner.

Det var alltså inte säkert att barnet jag hade i magen var friskt och ens skulle kunna komma till världen, fostret kan lyckas ta sig igenom en graviditet men ofta är livslängden inte lång då.
Jag valde då att göra moderkaksprov för att kolla om mitt lilla barn var friskt.
8 veckor fick jag vänta på att få göra testet, 8 veckor av skräck o rädsla över att kanske inte kunna få träffa detta lilla liv som växte på så bra i min mage.
8 veckor av sömnlösa nätter i tårar.

Jag kommer dock aldrig glömma den dagen läkaren ringde och berätta att jag väntar en frisk pojke, jag stod i skolan och bara skrek och tjöt av ren lycka och sket fullständigt i att 50 andra människor stod runt om mig o glodde när jag grät hysteriska glädjetårar.

Jag som kunde haft den oturen att aldrig kunna få ett friskt barn eller barn överhuvudtaget hade fått gåvan att få en frisk son!
(nu har jag även fått 2 friska pojkar trots oddsen och jag är evigt tacksam ❤️)
(Samma sak som jag beskriver över fick jag genomgå med Isak också och kommer få genomgå under alla mina graviditeter och det är otroligt jobbigt.)


Men tillbaka till när jag var gravid så ungt:
Det gjorde mig inget att folk dömde längre eller kolla snett och att folk i skolan viska om mig samt hade sina fördomar när jag gick förbi , jag skulle allt visa dem att även om jag bara var 16 år skulle jag bli världens bästa mamma till min son, min FRISKA son som inte var så självklart för mig som det kan vara för andra.

Jag kan dock inte förneka att det blev jobbigt ibland när människor alltid stirra på en konstigt och nervärderande, men nu i efterhand tycker jag synd om dessa människor utan både respekt och medmänsklighet i kroppen.
Ni äldre föräldrar som lärde era barn att se ner på andra människor som inte tagit samma beslut som er, ni ska nog rannsaka er själva som föräldrar också.
Och till er alla som behandlar andra illa bara för att dem inte är som ni eller gör andra val än ni, tänk efter innan ni kastar elaka blickar för alla har vi olika historier bakom våra val, olika mål och drivkrafter.

Idag är min förstfödde son snart 5 år, jag har pluggat, jobbat, fick min första lägenhet rätt fort efter att Ludde kom, har en till son med min stora kärlek, jobbar igen och siktar emot en högskoleutbildning.
Ålder är bara en siffra och alla kan lyckas som föräldrar oavsett om dem är 16 eller 35 år.

Så till er unga mammor och pappor som inte kan få njuta och bemötas med respekt bland folk när ni gjort ett val som ni vet att ni kommer klara av: Stå på er, jag var ni en gång och jag kommer alltid le åt er och heja på er för ni vågar stå emot de oskrivna samhällsreglerna och gå eran egna väg!

Bjuder på lite bilder av en 16 årig gravid Mikaela och 17 årig nybliven mamma 👇Likes

Comments

Denna veckan har jag jobbat 2 dagar och vabbat 2 dagar så det blev en kortvecka men det var rätt skönt då jag känt mig så förskräckligt trött.

Igår tog jag och Isak en promenad och köpte lite frön och jord då jag tänkte börja odla egna färska kryddor så vi starta med lite timjan!
Inte nog med att det kommer lukta gott när det tar sig så är det även hemtrevligt med en egen liten odling, en snygg inredningsdetalj i köket.

Lite inspo (lånade bilder) 👇

Likes

Comments

Det var inte igår jag skrev något härinne, men nu tänkte jag komma tillbaka.
Mycket har förändrats sen sist jag var aktiv här, så jag kände för att lämna det som varit bakom mig och köra på en helt ny bloggstart med nya inlägg så därför har jag rensat arkivet.

De stora som har hänt sen sist är ju att jag inte längre är mammaledig!
Isak har börjat på en förskola bara några meter ifrån vår nya lägenhet där vi verkligen stormtrivs.
Supermysig förskola med 2 avdelningar, mysig utegård och underbar personal!
Ludwig går kvar på förskolan i vårt gamla område men jag hoppas att få in honom på Isaks avdelning till augusti.
Ludwig har efter sommaren bara 1 år kvar på förskolan innan han börjar förskoleklass men anledningen till att jag vill byta är för att vi nu måste åka till andra sidan stan för att hämta och lämna samt är tanken att han ska börja på skolan som ligger precis framför vårt hus och vad är då bättre än att lära känna barnen han ska börja skolan med redan innan skolstart?

Jag själv har jobbat sen februari, dock mest på förmiddagarna då jag känner att jag vill hinna umgås med mina egna barn också!
När man själv jobbar på förskola får man ju självklart mer insyn i miljön och av erfarenhet så tycker jag att det räcker gott och väl för barnen att bara vara på förskolan på förmiddagarna!

Annars så har jag 100 projekt på gång i hemmet. Ibland så kan jag vara lite för duktig på att påbörja grejer innan jag hunnit färdigt med det jag redan påbörjat, det som kan kallas dra vatten över huvudet. 🙈
Just nu håller jag på att fixa nytt kakel i köket med dekorplast och bygga kiosk i stora barnens rum!
Tänkte försöka hinna klart i veckan för efter det så står måla möbler på listan, mina gamla fina möbler jag fått av morfar ❤️
Kommer komma bilder på allt när jag är färdig!

Nu står matlagning och bakning på schemat, man blir ju så rastlös när man är hemma och vabbar!Likes

Comments