View tracker

Om du går i väntans tider för andra gången så finns det massor av bra saker att veta. Jag har fångat upp några - lägg gärna till fler.

 • Du slipper goda råd från andra för nu har du själv några mammaår på nacken och kan ge dig egna goda råd.
 • Du vet hur du vill eller inte vill ha din förlossning och du blir inte förvånad när du inte ska stanna och bo i förlossningsrummet utan i ett rum på bb.
 • Du vet hur mycket du kommer att blöda och blir inte chockad över de stora bindorna.
 • Du väljer en resväska istället för en sportbag som bb-väska för att det ska vara lättare att transportera allt hem.
 • Du vet hur ont det gör att amma och har denna gång köpt både salva och amningspads för att minska smärtan.
 • Du vet hur du vill ha din amning - med eller utan amningsnapp och/eller inte kombinerat med ersättning.
 • Eller så väljer du bort amning helt för att du tyckte att blod, svett och tårar inte var värt det.
 • Du har redan massor av bebiskläder, skötbord, säng, babysitter, leksaker och tillbehör.
 • Du vet hur det är att inte få sova på sisådär tre-sex månader.
 • Du slipper ångest över att ha bebisen i din säng - du struntar helt enkelt i att ens försöka introducera spjälsängen. Du har istället skaffat en extra stor dubbelsäng.
 • Du har koll på hur du byter blöja, badar och klär bebisen, även på hur du vill ha det med smakisar och välling.
 • Du kanske kanske slipper tjatet om att det snart är dags för ett syskon.
 • Sist men inte minst, det ena barnet är aldrig den andra lik, men du har kanske ett hum om hur ditt föräldraskap med tvåan kommer att bli.

//Terese...

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

På en föräldraträff på Bvc pratade vi sömn. Du är inte en dålig förälder om din bebis inte somnar i egen säng, eget rum, sover hela natten osv. Det var skönt att höra, då vår tjej sover mellan mig och min sambo på nätterna och fortfarande vill äta några gånger per natt. Dock valde jag att inte höra när de rekommenderade att man inte ska amma bebisen till söms. För här hemma har vi en femånaders tjej som typ bara kan somna med tutte i munnen.

Förklaringen var att när bebisen vaknar så förväntar den sig att fortfarande ha en tutte i munnen. Hen vaknar och blir ledsen när fallet inte är så.

Men hur ska man kunna neka det finaste man har, någonting? Dessutom vägrar tjejen napp, så jag blir lite av en levande napp. Hon vaknar, letar, äter, somnar. Och jag somnar. Jag tänker, det är inte en särskild lång period i mitt liv som det är så, så därför låter jag det vara. Jag har alltid sagt att jag inte kommer att vara en av dem som ammar sitt barn vid ett år. Med första barnet kombinerade jag amning med ersättning, dessutom hade jag amningsnapp som krånglade till det hela. Mitt mål var att amma i tre månader och min son slutade själv vid sin första förkylning vid fem månader. Nu med barn nummer två vägrade jag amningsnapp, pumpning och ersättning, och allt gick så mycket bättre. Målet var att amma i tre månader även denna gång, men efter två månader av smärta gick allt mycket bättre och nu har det gått några månader till. Och snart sitter vi där, vid ettårsdagen, och kanske ammar? För tjejen vägrar även flaska så vi får se om hon kommer vilja äta välling någon gång.

//Terese...

Likes

Comments

View tracker

Min dotter har ätit smakisar i drygt en månad, det har varit mycket gröt och fruktpuréer och nu börjar vi mer och mer med rotfrukter.

Jag gillar att laga mat så därför har jag försökt göra egen mat i den mån det går. Mosad banan blandat med mogen avokado. Kokat upp äpplen från sommarens fruktskörd. Blandat potatis med broccoli. Och broccoli med sötpotatis. Tjejen äter allt bättre och nu börjar det bli kul att göra egen mat, då hälften faktiskt inte hamnar i soporna längre.

Som sagt, jag har försökt göra i den mån det går och dömer inte den som väljer att köpa allt på burk. Jag köper också på burk och ibland känns det bäst att kombinera hemmagjort med färdiglagad för då VET jag att kosten blir som mest blandad och att hon inte saknar något i kostcirkeln. Men det behöver inte vara svårt att laga eget. Göra storkok och sedan frysa in i iskuber i början och sedan i gamla barnmatsburkar när barnet äter mer. När mitt äldsta barn började med mat gick jag med i en Facebook-grupp för de som gör egen barnmat, var på matlagningskurs på Bvc och jag önskade mig en kokbok för barnmat i julklapp.

Men det här med mat för barn verkar dela upp alla i två läger. De som aldrig skulle laga egen mat och de som aldrig skulle köpa burkmat. Låt oss vara snälla mot varandra och låt varje familj bestämma själv! Visst, jag lagade mycket hemmagjort till mitt första barn, men nu som tvååring ratar han typ det mesta som vi föräldrar äter. Därför blir det mycket köttbullar, korv, falukorv och blodpudding. Mina fint rullade köttbullar eller egengjorda potatismos ligger ofta orört i ett hörn. Men med halvfabrikat blandat med kesoplättar och råstekt potatis lyckas han ändå vara en pigg och glad pojke.

//Terese...

Likes

Comments

Igår var det första advent och det firade många med glögg, pepparkakor och levande skyltfönster på stan. Det för även tankarna ganska naturligt till julen och julklappar. Du kanske har börjat klura på vad du ska ge, eller redan köpt klart till och med? Då till frågan, ska du ge julklapp till din bebis?

Jag läser att det är många som inte tänker ge något för att barnet ändå inte kommer ihåg vad den fått. Andra ger saker som barnet ändå skulle få. Och vissa köper hur mycket som helst.

Vi kommer att ge julklapp till vår då sexmånadersbebis och vi gav vår då en månad gamla son för två år sedan. Vår halvåring får saker tlll sitt blivande rum, mugg och någon leksak. Jag tycker att det är kul att ge presenter och det är mycket roligare att ge något inslaget än att bara ställa upp en lampa i fönstret eller lägga ner en body i byrån. Sedan skriva in i boken vad första julklapparna var. Första julen är ju ändå något magiskt, ett av de där "första gången"-ögonblicken.

//Terese...

Likes

Comments

När man har barn så händer det något nytt hela tiden. Det är första månaden, första leendet, första tanden, första julen - i mitt fall just nu är det första dagen på förskolan för min 2-åring. 

Dagen sker i början på januari och jag står redan panikslagen. Vad ska köpas och vad kan man ta med fram och tillbaka? Stövlar, vinterskor, tunna regnbyxor, regnoverall, vinteroverall, termobyxor, tunna vantar, tjocka vantar, regnvantar, fleecekläder, mössa, underställ, extrakläder... Ja, du hör ju! Helt lost! Jag har redan Polarn o Pyrets checklista, kloka ord från nära och kära och eget vett, men ändå! Det handlar ju om det finaste jag har och då vill jag att allt blir helt rätt. 

Hur kommer han att reagera, min lilla älskade 2-åring? Och jag? Kommer jag att gråta? Gömma mig bakom husknuten och tjuvkika på när min son leker? Kommer han att hoppa in i min famn när jag hämtar och sedan berätta om sin roliga dag? Eller vägrar han släppa min hand och titta på mig med stora hundögon som säger "aldrig igen"? Hur är det med vänner när man är så liten och går det att hamna utanför redan då? Kommer han äta maten som serveras? Vill han bli tröstad av någon annan än mamma och pappa? Tänk om han börjar gilla pedagogerna mer än mig! 

Vi börjar med 15 timmar i veckan, så jag hoppas att både mamma och son klarar detta. 


//Terese...

Likes

Comments

Min Instagram ser ut som många andra föräldraledigas konton - fulla med barnbilder. Sovandes barn, lekandes barn, ätandes barn, busandes barn. En fika med någon annan mamma. Kanske en bild från förmiddagens promenad.

Ibland får jag för mig att jag måste lägga upp en "vanlig" bild, för att inte trötta ur de som faktiskt inte bryr sig om mina barn.

Men sen tänker jag "Hallå! Det är ju så här mitt liv ser ut just nu!". Som mamma till två små barn och föräldraledig så finns det inga bilder från after worken, jobbet eller från semesterresan. För jag går inte på after work, jobbar eller åker utomlands. Jag kommer alltså fortsätta reta gallfeber på såna som hatar att se bebisar med mat runt hela munnen och klyschiga selfies with baby och sandlådehäng. Följ om ni vill - men på egen risk. Tids nog börjar jag också jobba och då får ni nöja er med lunchbilder och dagens skor. Och då kommer det finnas de som retar sig på att jag lägger upp en bild på mitt vinglas från after worken "för varför är jag ute och dricker vin om jag har småttingar hemma?". 

//Terese...

Likes

Comments

Min sambo får alltid taggarna utåt när jag säger att jag måste köpa mjöl för att jag ska bjuda hem en vän på fika. "Varför ska ni alltid fika?"

Ja, varför ska vi föräldralediga alltid fika? Lattemorson och lattepappor. Kaffehållare på vagnen. Klippkort på Espresso House. Använda tepåsar överallt.

Jag tycker att föräldraledig faktiskt är lite synonymt med fika. Men egentligen så handlar det inte så mycket om kakan på bordet. Utan mer om att det är ett socialt sätt att umgås på. Man träffas, pratar om barnen, låter barnen leka med varandra, får en stunds avkoppling från vardagen - och verkligen TID för barnen. För en timme eller tre slipper du dessutom tänka på tvätt, disk och dammråttor i hörn.

Så ja, vill du komma på fika?

//Terese...

Likes

Comments

För drygt en vecka sedan var det fars dag, något som de flesta uppmärksammat. Är man inte pappa själv så kanske man har en egen, lånar någon annans, eller har en morfar/farfar som är värd att fira. Är du gay så kan familjen dessutom fira dubbelt upp.

I min familj firades min sambo, hans pappa och barnens bonusmorfar. Att ha en pappa till sina barn är underbart. Ni är inte bara två som delar på ansvaret, ni är även två som ger barnet kärlek; alltså dubbelt så mycket kärlek!

Ansvaret vilar lika mycket på båda föräldrarna, förhoppningsvis. Men ändå hör man ibland någon säga till pappan "jaha, så du är hemma och passar barnen när XX är ute med tjejerna?".

Jag tycker att vi alla bestämmer oss, här och nu, för att en pappa inte kan "passa" sina egna barn. Man "är" med sina barn.


//Terese...

Likes

Comments

​När jag började kolla runt på förskolor fick jag veta något som gjorde både mig och andra upprörda. Mig för att jag tyckte att det var konstigt. Andra för att de tyckte att jag var konstig.

​Det handlade om barnens kläder. Rättare sagt bodyn. Det där klädesplagget som barn har tills att de är 1-1 1/2 år nånting. Jag fick veta i en föräldragrupp på Facebook att deras förskola helst inte ville att barnen skulle ha body. Det tar för lång tid vid blöjbyten. Är jobbigt om barnet pottränar. Nu blev det så att min son börjar först efter två år, men jag blev lite smått provocerad över att inte få klä mitt barn som jag vill. Har inte personalen tid att ta på mitt barn hens kläder så undrar jag vad man mer "drar in" på.

Up and go var inte heller att rekommendera på en annan förskola, för då är det jobbigare att byta blöja ute, tar längre tid inne mm Jag vet att det är stressigt på förskola, har själv jobbat timmar där, men jag strävar också efter att kunna ge mitt barn det bästa. Som en body när barnet är litet och det är kallt och risk för att en tröja åker upp och kyler ner. Men framförallt blev jag lite sur över att inte få bestämma själv. Lite som när folk tror att min son är en tjej bara för att han har blonda långa lockar. Och rosa vantar.

//Terese...

Likes

Comments

Även om du har längtat, väntat och planerat för en ny familjemedlem – ja i kanske flera år. Till och med sedan du var liten och lekte mamma, pappa barn (ja, eller mamma, mamma, barn... mm) Så finns det inget som gör dig riktigt redo, förrän du faktiskt har din bebis i famnen. Eller egentligen tar det några veckor innan du vet vad du sysslar med. Jag har två barn, som kom ganska tätt, men när tvåan kom (ja, tänk att bli kallad så?!), satt jag lika chockad och förvånad på BB och visste inte hur jag skulle hålla knytet eller byta blöja. Fast att jag bara några timmar tidigare bytt blöja på mitt äldsta barn. Här kommer några bekännelser på vad jag gjorde innan jag blev mamma för första gången.

 • Jag lärde mig att man var gravid i 40 veckor i Sofie Sarenbrants "Vecka 36".
 • Jag youtubade hur ett blöjbyte går till.
 • Jag visste inte om bodyn skulle sitta under eller över byxorna.


//Terese

Likes

Comments