Bitterheten kryper på när man kl 8 på morgonen redan gjort av med all energi.
När man går in på facebook som svämmar över av -åh vilken underbar morgon, -Vilket underbart väder, -idag ska vi åka och bada osv .. Avundsjuka, ja ren och skär avundsjuka är det jag känner. Min morgon började med bråk, hjärtklappning och gråt.
Precis som alla andra mornar. Kommer det någonsin att få ett slut?

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Trotssyndrom (ODD)När Mollys diagnoser kommer upp på tal så får jag nästan jämt samma fråga.
Vad är ODD. Vad jag märkt så är det verkligen inte många som har koll på denna diagnos. Inte heller personer som sägs jobba med barn som Molly. Jag visste själv inte vad det var. En vän sa till mig för 2 år sen att han misstänkte ODD på Molly men det var inte först efter Molly fick sin Adhd kombinerad form diagnos som dom kunde utreda ODD. Utredningen tog endast 2 veckor så var det klart. Eftersom att dom utrett Molly för en annan diagnos så hade dom koll på hur hon fungerar. Dom kollade med förskolan och oss föräldrar. Hon uppfyllde 8/8 kriterier. Alltså full pott. Där satt helt plötsligt en helt ny diagnos på pappret, en diagnos som förklarade hennes beteende exakt på pricken. Det var efter det jag kunde skilja påhennes ADHD och Trotssyndromet. Jag kan tala om att trotssyndrom är helvetet på jorden. Jag har inget emot ADHDn längre på samma sätt, det är trotssyndromet som suger musten ur en. Bokstavligen lämnar dig i ett konstant nervsammanbrott som aldrig går över.
Problemet med trotssyndromet är att det är ett personlighetsdrag (enligt BUP).
Många diskuterar på forum om det är ett beteende eller ett personlighetsdrag. Jag håller fast vid att om det vore endast ett beteende så skulle inte läkare och psykologer sätta en diagnos på det. För skulle man diagnostisera alla beteenden skulle det inte riktigt fungera eller hur.
Mina barn är lata exempelvis, är det då lathetssyndrom. Eller min chef är alltid sen, är det optimistsyndromet and so on.
Det är ordentligt tvistat det där.
Jag kopierade en text från Göteborgs universitets hemsida som förklarar lite om vad ODD är.


Trotssyndrom (Oppositional Defiant Disorder, ODD) är en diagnostisk benämning för barn och ungdomar som uppvisar ett mönster av negativt, fientligt och trotsigt beteende. Det är barn och ungdomar som snabbt blir arga, som protesterar och argumenterar mot vuxnas krav, lätt hamnar i bråk och slagsmål och skyller på andra för sina egna misslyckanden. Till att börja med är protesterna oftast riktade mot föräldrarna men kan komma att också prägla samvaron med andra vuxna och kamrater.

DSM 5 har i jämförelse med DSM-IV förändrats så att de åtta diagnostiska kriterierna (som är oförändrade) grupperats under kategorierna
• argt eller irriterat stämningsläge med kriterierna: tappar ofta besinningen, är ofta lättretad och stingslig, är ofta arg och förbittrad
• trotsigt eller egensinnigt beteende med kriterierna: grälar ofta med vuxna, trotsar ofta aktivt eller vägrar underordna sig vuxnas krav eller regler, förargar ofta andra med avsikt, skyller ofta på andra för egna misstag eller dåligt uppförande
• hämndlystnad med kriteriet: är ofta hämndlysten eller elak
Avsikten har varit att tydliggör att symtomatologin består av såväl emotionella symtom som beteendesymtom.

För att använda diagnosen trotssyndrom ska det handla om beteenden som blivit ett mönster i barnets samvaro med omgivningen. De ska ha varat under längre tid (över 6 månader) och tydligt påverkat barnet i vardagen.

Orsaker
De barn som utvecklar trotssyndrom har ofta redan som små varit krävande, skrikiga och svårtröstade. Många har ett temperament som temperamentsforskare kallar svårhanterligt. Då vuxna i ett barns omgivning inte har ork att möta ett barns krävande beteende finns en risk för att man ger upp sina krav på barnet för att få lugn i stunden och att barnet av det omedvetet lär att protester gör att det slipper krav. Risken för att utveckla sådana negativa cirklar är särskilt stor om föräldrar eller barnets förskollärare och lärare inte riktigt orkar med belastningarna i sin egen vardag.

”Coercion theory”, en teori om tvingande samspel, (ref Gerald Patterson) beskriver uppkomsten av sådana onda cirklar och är viktig för rådgivningen till föräldrar och lärare kring barn med ett trotsigt beteende. Den är utgångspunkten för flera föräldrautbildningsprogram som De otroliga åren, COPE och Komet.


Även om många barn som växer upp med att vuxna som inte riktigt orkar möta barns krävande beteende kan utveckla trotsbeteenden är risken är avsevärt större för barn som har ADHD. Cirka hälften av barn med ADHD, framför allt om de har tydliga inslag av impulsivitet och överaktivitet, utvecklar trotssyndrom. Impulsiviteten medför att de har svårt att hålla inne med sina reaktioner när de möter krav och reagerar snabbt med protester och avståndstaganden. Om barnen dessutom har utvecklingsavvikelser som berör språk, intellekt eller motorik förstärks belastningen och att negativa mönster i samspelet mellan föräldrar och barn kan utvecklas. Det förstärks av att det är barn som ofta misslyckas och upplever sig missförstådda och därför arga och besvikna på en oförstående omgivning.

Pojkar/flickor
Det är vanligare med ODD hos pojkar än hos flickor. En möjlig förklaring kan vara att när flickor uttrycker sin aggressivitet gör de det oftare på ett mer indirekt sätt, genom s.k. relationell aggressivitet, som att frysa ut någon från gruppen eller att prata illa om andra.

Ofta associerade egenskaper
Trotssyndrom är ofta ett delproblem vid uppförandestörning eller kommer före denna diagnos. Trotssyndrom finnas hos barn och ungdomar med Tourettes eller Aspergers syndrom (och andra autismspektrumtillstånd). Samtidigt kan beteendeproblemen vid dessa diagnoser misstas som ODD. Det är viktigt att barn och ungdomar med ODD inte sällan har en nedstämdhet och ångestproblem som en betydande delkomponent av sina problem.

Behandling
Hjälp till barn och ungdomar med ODD behöver ha två utgångspunkter. För det första behöver föräldrar och pedagogisk personal förståelse för barnet/den unge så att krav, bemötande och pedagogisk planering anpassas till hans eller hennes förutsättningar. Det kräver oftast att man utreder barnets kognitiva förutsättningar och liksom om det har specifika svårigheter som ADHD eller emotionella problem som ångest eller depression. Finns andra diagnoser behöver de sin specifika behandling. För det andra behöver man utveckla strategier för att möta barnets/den unges krävande beteende på sätt som inte förstärker problemen. Det kräver förutom kunskap också ork varför också barnets sociala situation behöver kartläggas.


Likes

Comments

En hyffsad dag lider mot sitt slut.
Började med ett besök på sjukhuset där lillskruttan skulle lämna blodprov. Hon är tuff och säger knappt ett ljud vid spruta eller provtagning. Dock va jag lite orolig, för vi har aldrig gjort detta när hon haft medicin i kroppen. När hon har medicin i kroppen så hinner hon ju tänka efter att detta kan ju faktiskt göra ont ! Hon va inte positiv till det hela men vi pratade på morgon innan vi åkte att doktorn måste titta på blodet för att se att man är frisk. Väl uppe så sa hon - Mamma jag vill nog inte för jag tror att det kommer göra ont.
Jag - Det kommer bara sticka till lite snabbt.
Vi kommer in och Molly tar ur armen från tröjan och lägger fram armen. Jag hade med mig en avledningsgodis just In case. Hon får den och stirrar intensivt på läkaren. Sköterskan frågar om hon vill hålla i hennes hand, vilket hon gör. Han sticker och Molly bara stirrar. 1 rör, 2 rör, 3 rör och det fjärde och sista. Läkaren nästan applåderar och talar verkligen om för Molly och oss att detta händer nästan aldrig. När vi är klara får Molly plocka två saker ur en låda, hon säger tack och vi går. Sen tittar hon på mig och säger - Mamma... det där gjorde faktiskt väldigt ont. Och jag svarar bara med att hon är en liten superhjälte.
Sen begav vi oss till dagis.
Efter att lillan var avsläppt drog jag iväg för att hämta upp Tessan för att handla lite. Det var här dagen började svacka en aning.
Vi är precis klara inne på eko och ska lämna butiken, precis vid utgången står två killar vid ett litet mobil bås. Den ena killen kommer fram till oss med två pennor och frågar snabbt utan att tänka efter en aning.
- Vill du ha en penna och din mamma också kanske? och sträcker fram en penna först till Tessan och sen till mig. Menar han allvar!? Mitt svar blir bara ett kraftigt - URSÄKTA ?
Man ser hur han kanske kom på sig själv, hoppas jag !!
Mamma till en som är 2 år yngre än en själv? Botten is nådd, Godnatt liksom.
Packar in allting i bilen, släpper av "mitt barn" och åker hem.
Lite senare fick jag återbesök av "mitt barn" och "barnbarn" för en liten fika ute i solen, tror fröken vill gno in dagens händelse rätt så ordentligt. Hon är ond hon.
Nu ska jag valla in alla barn och sätta igång med middagen, sen få in alla i en dusch.
Wish me luck.

Likes

Comments

Idag blev hon plötsligt "vuxen" den dära sladdisen. Det är verkligen stunder som dessa då man 1. Verkligen undrar vart tiden tagit vägen och 2. Shit va gammal jag känner mig nu. Men grattis igen bästa bästa. OBS ! Måste köpa en ny present då Molly fick tag på den i morse så du vill inte ha den !!

:)

Likes

Comments

Så.. Nu är det svarta håret borta.
En avfärgning och några svordomar senare är man tillbaka lite ljusare, lite gladare.
Igår fick jag äntligen tag på sköterskan på bup. Fick ingen direkt förklaring på varför hon inte hört av sig, kanske berodde det på mitt temperament. Men det va väl befogat.
Hon började svamla om snabbverkande medicin eller lugnande, hon han knappt säga färdigt ordet lugnande innan jag svarade att mitt barn ska inte drogas lugn.
Nej jag förstår får jag till svar, ibland undrar jag om dom ens vet vad dom sysslar med där borta. Jag förklarade att medicinen hon har idag fungerar alldeles utmärkt, men det är bara det att den går ur kroppen för snabbt. Det blir för mycket av och på, för snabba omställningar. Vilket Molly inte mår bra av. Igår sa Molly till mig när hon hade medicinen i kroppen att så ville hon jämt känna. Vilket jag verkligen kan förstå då hon är lugn, glad, mysig och framförallt orkar fokusera och inget bråk. Hon är en smart liten 5 åring. Så nu ville sköterskan att vi skulle testa Ritalin. Nu sa jag att fungerar inte detta så ska hon få långtidsverkande medicin, för nu är det nog med experimenterande. - Njae det är ju det här med att hon är så liten. Mitt svar blev att det har hon ärvt av mig + att fel medicin innebär fel effekt. Kan hon inte sitta i lugn och ro och äta pga myror i brallan så är det klart som fan hon inte går upp i vikt.
Och då får vi hela tiden försöka få i henne något i farten. Lugnande medicin är lika med trött barn som blir tjurigt och inte orkar nått istället, jävla idioti.
Nej nu ska jag vidare på adhd/föräldrarutbildning på just Bup.
Wish me luck.

Likes

Comments

Sitter med min extremt färglada gegga i soffan och kokar ihop en ordentlig utskällning inför morgondagen. OBS ! Geggan är faktiskt godare än den ser ut. Innehåller kiwi, päron, bladspenat, chlorella och spirulina. C-vitaminheaven here I come. Anywho.. När man har barn under inställning av medicin så pratar man med en sköterska 1 gång i veckan, så är det sagt från hennes sida. Och det är ju bra så klart OM det fungerar dvs. Den 18 e ringde jag upp och lämnade ett meddelande för att jag omgående behövde prata med henne om Mollys medicin, ganska akut. Hon ringde inte upp. Inte på hela veckan. Idag ringde jag till receptionen igen som denna gång var bemannad vid denna tidpunkt. Talar lugnt och sansat att jag ringde förra veckan och har fortfarande inte blivit uppringd trots att jag lämnat meddelande. Vad konstigt för vi har inte fått nått meddelande. Mitt svar blir då försök inte ens, jag har det inspelat. Det vart tyst... (I just love when they cant screw with you). Hon säger då att hon ska gå upp på en gång och lämna ett meddelande till våran sköterska. Det var kl 8.15.. hon har fortfarande inte ringt. I morgon kl 15.00 åker jag dit. Det är förfan barn det handlar om !! om föräldrarna ringer och är bekymrade ang en medicin som dom testar så ska dom fan svara också. Detta testande är för mig obegripligt, lyssna på föräldrarna som känner sina barn bäst istället för att experimentera med små människor. Våran familjebehandlare var även här idag och tog farväl för nu ska hon sluta också. Trygghet är A-O.. jo tjena bye bye den tryggheten. Men kan inte annat än att önska henne lycka till. Hon bekräftade dock att Bup gör för många tabbar och att vi inte är ensamma om detta och det är tragiskt.
Nej nu känner jag att det dippar igen men det är svårt att hålla sig positiv där allt runt omkring är bajs.
Täcket över huvudet nästa...

Likes

Comments

Tunnhårig och gråhårig med en nypa panikartad åldersnoja. Vad händer?
Dom säger att ens barn kan göra en gråhårig, aldrig förut har jag tagit det så ordagrant som nu. Eftersom att jag ville värna om mitt hår så gick jag tillbaka till mörkt, bra för håret min inte för självkänslan direkt. För när man är mörk så syns det hur tunnhårig man har blivit !! Jag vågar knappt använda borsten, hua.. Tänkte jag skulle vara lite smart och köpa torrschampo med färg så hårbotten blir mörk. Ja men visst funkar det, men sen är ju frågan om man vill ha extremt torrt hår. Känslan kan liknas att man hällt en hel påse mjöl över huvudet och sedan sprayat med 1 hel flaska hårspray. Och sen kommer klådan och klia INTE om du inte vill att det ska se ut som om du grävt i jord hela dagen. Summan av kardemumman, stress är INTE bra.
Undvik den med alla medel annars blir ni flintisar tillslut, haha.

Likes

Comments

Känner just nu ilska, sorg, glädje, besvikelse.
Glädje att våran ozzy är hemma igen. Rädslan över att det kommer bli precis som förr och att vi inte kommer att kunna ha kvar honom. Ilska och besvikelse på personer som är en närmast. Idag nåddes ett nytt lågvattenmärke. Att ignorera sitt eget barnbarn, att inte vilja veta av henne. Vi har haft avlastning en helg i månaden sedan några månader tillbaka. Men denna helg vart slutet på det. Molly som har mycket svårigheter vart helt enkelt för mycket för dom. Och det hela slutade inte direkt vackert heller och för mig är det beteendet helt oacceptabelt. Molly må vara påfrestande och tålamodet tryter mer än ofta, men bara för det så kan man inte bete sig hur som helst. Att inte ens ta avsked vid lämning och bara ignorera henne. Usch jag finner inga ord. Respekten är som bortblåst. Att människor inte fattar att hon känner av situationer. Besvikelsen ligger även i den vanliga oförståelsen. Så här har vi det dagligen, varje dag, varje vecka, varje månad. År ut och år in. 1 helg i månaden..
Jag orkar inte ens.. Jag är bara så fruktansvärt trött, less och arg. Finns man inte där under dom tuffa perioderna så behöver man inte ta del av dom bättre heller.

Likes

Comments

Em/kvällen blev inte som planerat idag och som tur är så bor vi ju ganska bra till. Ett tivoli bara några hundra meter från där vi bor. Så det blev en liten tripp dit istället.
Måste bara säga att Molly är ett enormt modigt litet barn. Kan innebära både för och nackdelar såklart, men hon kan komma långt. Anywho, inne på området fanns det några små karuseller och så två för dom lite större. Molly provade 2 mindre och båda två avbröt hon genom att skrika på han som skötte spakarna (hon va ensam så hon förstöre inte för någon annan, haha). Sen säger hon äh mamma jag vill åka den där vi åkte förra året och pekar på en karusell med flera armar och som snurrar och armarna likaså (jag trodde det va en engångsföreteelse förra året). Och den går  snabbt ! Jahapp det va ju bara att förbereda sig på att må illa igen då. Jag älskar alla former av attraktioner men med åldern så kommer något som fint heter känslighet med biverkning illamående ! Hon tjöööt och hade armarna i luften och själv ville man bara att den skulle ta slut, haha. bergochdalbanor är mer min grej. Köpte med oss lite popcorn och så gick vi hem och mös till lite Moana.
Det blev en rätt så mysig em i alla fall.

Likes

Comments

Jag har blivit något jag hatar..
Den där positiva och glada personen finns inte längre kvar. Jag vet inte om jag någonsin kan hitta henne igen.
Allt detta kämpande leder ingen vart, snarare blir allt värre. Hur mycket ska en person, en familj klara av?
Att dagligen, flera gånger om dagen få höra hur dum i huvudet man är. Att ha ett litet barn som snart är utom all kontroll och ingen instans lyssnar fast dom själva ser.
Vi ser att ni har det enormt tufft. PUNKT. Bokstavligen punkt där. Lagar som inte fungerar, blottade och maktlösa.
Man isolerar sig, avskärmar sig från omvärlden. Man orkar inte...
Och mitt i allt detta finns ett barn som inte mår bra.

Likes

Comments