Det är de små sakerna som gör livet.

Igår drog vi ut våra täcken i vardagsrummet och byggde en koja, något som underhöll både oss och Vega en hel eftermiddag.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vega älskar att röra på sig och testa vad kroppen kan. Hon rullar, slår kullerbytta och försöker hoppa. Det bästa är att klättra (har vi även fått höra från förskolan) och jag är inne på att fixa en ribbstol där hon kan klättra och hänga hur mycket hon vill. Problemet är bara var den ska stå...

Hon fick ett gympaspel av sin mormor och morfar för ett tag sedan och det tycker hon är roligt. Hon orkar inte så många bilder åt gången, men det gör absolut ingenting!

Spelet är rekommenderat från 4 år, men med modifierade spelregler och väl sorterade kort funkar det bra till 1,5 åringar också :)

Likes

Comments

De har renoverat och gjort om lekplatsen som vi har bakom huset och Vega älskar den! Vi upptäckte det i fredags efter förskolan och när jag sa att det var dags att gå hem blev Vega argare än argast (första gången hon visar en antydan till ett riktigt trotshumör). Hon började med att lägga sig i buskarna och vägra gå där ifrån. När jag till slut fick lov att bära hem henne gnällde och hulkade hon hela vägen hem. Väl hemma i hallen, kanske när hon insåg att vi faktiskt inte skulle vara ute mer, bröt hon ihop på golvet och sparkade och slog (ni vet sådär som barn gör). Men det bästa av allt är ändå att hon fortfarande kan berätta hur ledsen (arg) hon blev när vi skulle gå hem från lekplatsen! När man frågar henne så skrynklar hon ihop ansiktet och skratt-gråter lite, sen flinar hon som bara den.

Hon är rätt så fantastisk, den där Vega.

Likes

Comments

Godmorgon!

Dagarna rullar på och det känns märkligt hur det bara kan ha gått sex veckor sen jag började jobba. Känns som evighet sen! Vega trivs på förskolan, förutom de första fem minuterna efter att vi lämnat henne, då är hon superledsen... Men det är glöms fort och när vi kommer för att hämta vill hon vada kvar och leka.

Jag har svårt att acceptera att det är såhär "det ska vara"; vi vaknar, lämnar på förskolan, jobbar, hämtar på förskolan, tvättar, lagar mat och sover. Jag går och väntar på att livet ska börja och att vi på något magiskt sätt ska komma in i en drömrutin där alla delar får plats och framför allt där jag får träffa Vega fler timmar under dygnet än jag gör just nu. Jag inser ju att livet började för länge sedan, att de enda som kan ändra vår rutin är vi och om jag vill vara hemma med Vega behöver jag gå ner i arbetstid och det går inte, inte än.

Jag får försöka acceptera att det är såhär det är. Lära mig att ta till vara på tiden bättre. Njuta av stunden.

Well. Livet är inte riktigt så tråkigt som jag får det att låta som - men ibland känns det som det. Och det är ju trots allt känslan som i slutändan betyder något.

Likes

Comments

Jag utlovade (för väldigt länge sedan) bilder från bröllopet. Här kommer ett litet urval av alla bilder som togs innan vigseln. Bilder från resten av dagen kommer inom en obestämd framtid! :)

Fotografer är Bengt Svensson och Mikael Larsson. Bilderna är länkade till respektive fotograf.

Likes

Comments

I veckan började det nya livet. Vega lämnades på förskolan och både jag och Matias åkte iväg till jobbet. Det har varit mycket de senaste veckorna med ett nytt arbete, en nya arbetsplats, nya barn och inskolning för Vega. Både jag och Matias har somnat innan 10 varje kväll!

Jag gissar att det kommer ta ytterligare några veckor innan allt har lagt sig och det kan kännas som en hållbar livsstil. Haha. I torsdags var första gången jag lämnade Vega på förskolan. Hon hämtade två dockor, gav den enda till sin lärare och gick sedan till soffan med dockorna och läraren för att kunna vinka hejdå till mig genom fönstret. Samma visa när jag lämnade henne igår. Så skönt att hon verkar trivas!! Hon har vuxit så mycket under de två veckorna hon varit på förskolan. Hon pratar mer, tecknar mer och tar för sig mer.

Jag vet att många (framför allt släktingar) uppskattar att läsa bloggen och jag tycker det är kul att kunna gå tillbaka och titta på vad vi gjort och se Vegas utveckling. Dessvärre är energien nere på noll på kvällarna efter att Vega somnat, så vi får se hur många inlägg i månaden jag orkar med ^^

Likes

Comments

Vår gemensamma semester börjar närma sig sitt slut. Matias börjar jobba på måndag och jag börjar jobba nästa tisdag. Det kommer bli ett helt nytt kapitel i vårt liv eftersom jag aldrig har jobbat heltid tidigare utan bara pluggat och Vega har aldrig gått på förskola. Det kommer säkert ta sin tid att komma in i den nya vardagen och hitta nya rutiner, men jag ljuger om jag säger att jag inte längtar!

Vi har haft en fantastisk semester tillsammans och hittat på så mycket. Allt ifrån morgondopp vid stranden, till dagsutflykter till djurparker och badhus, till en och enhalv veckas vistelse i Fiskebäckskil. Att få ha spenderat hela sommaren med Vega och göra saker hon älskar har betytt allt. Vissa dagar har hon velat mysa hemma och andra dagar har hon pratat om mormor och velat träffa henne. Och eftersom vi har tagit de flesta dagarna som de kommit har vi kunnat göra lite som vi velat.


Samtidigt som jag längtar efter att börja jobba känns det tungt att vara ifrån Vega varje dag i flera timmar. Vi ska försöka pussla med timmarna så hon ska slippa långa dagar på förskolan och vi kommer förmodligen även dra nytta av andra vuxna i Vegas liv som kan hjälpa till några timmar i veckan.

Vi har en spännande tid framför oss!

Likes

Comments

När jag var yngre fick jag ofta höra "ska du smörja in dig nu igen?!" Faktum är dock att jag bränner mig efter fem minuter i solen om jag inte är insmord och solskyddsfaktorn sitter ju inte i hur många timmar som helst. Och även om man inte bränner sig är solens strålar fortfarande farliga.

Vega är det finaste vi har och vi skyddar henne från allt vi någonsin kan. Det minsta vi kan göra för henne är att skydda henne så gott det går från solens farliga strålar. Ska hon bada är det UV-kläder som gäller (om de är rena och torra). Alltid keps och SPF 50, och gärna UV-tält.

Helt rätt tycker vissa, överdrivet tycker andra. Men jag gör och kommer alltid att göra allt jag kan för att skydda mitt barn från det jag vet är farligt.

Likes

Comments

Vega älskar att bada! Idag var vi nere på stranden en stund och hon hade kunnat varit i vattnet tills läpparna blev blåa och trillade av om hon fick. Hon plaskar och hoppar och leker. Ibland ser det ut som hon tror att hon kan simma, för hon slänger sig på mage och sprattlar lite.

Vi har tyvärr ingen simskola inplanerad till hösten, men vi kommer se till att hon får komma till badhuset relativt ofta ändå. Vårt lilla blötdjur.

Likes

Comments

Contains affiliate links

När vi väl skulle börja med blöjavvänjningen visste vi inte alls hur vi skulle gå till väga. Hur gör man ens när ett barn ska sluta med blöja?! Hon kunde ju oftast säga till när hon behövs kissa, och bajsa på toaletten hade inte varit något problem sedan månader tillbaka. Men vi visste fortfarande inte riktigt hur vi skulle göra. Väntar vi ut det tills alla blöjor är torra och kan plockas bort? Tar vi bort blöjan på en gång? Testar vi utan blöja ibland för att se hur det går? Vi stod handfallna trots en bra grund att starta från.

Jag hittade Potträning på 3 dagar (adlink), en metod som rekommenderas från 18 månade, vilket Vega ju inte var än. Jag läste på om metoden och hittade vissa riktlinjer för vad barnet skulle kunna göra för att den här metoden skulle fungera. Bland annat skulle barnet själv kunna ta sig till pottan och kunna följa enkla instruktioner - Vega uppfyllde samtliga ”krav” så vi körde!


Blöjan åkte av dagtid när Vega var 16,5 månad och har inte kommit på sedan dess. Vi märkte snabbt att vi inte kunde följa alla riktlinjer i boken. I boken utgår de från att barnet int har erfarenhet av varken potta eller toa (vilket ju är bra att de gör, ju lägre nivå desto fler som kan använda den!). Barnet ska lära sig skillnaden på jag har kissat - jag kissar - jag behöver kissa, och Vega låg någonstans mellan de två sista. Så vi gjorde justeringar efter vad som passade oss och vad vi kände att Vega klarade av.

De första dagarna var vi bara hemma och fokuserade på att Vega skulle förstå att blöjan var borta. Vi fortsatte med rutinpottningen, men drog ner det till före och efter sömn samt före och efter utelek/utflykt. Vega kunde ofta hålla sig till rutinpottningarna, och behövde inte utnyttja alla, så vi drog ner på rutintillfällena ytterligare och övergick till att bara fråga om hon behövs gå. I början sa hon alltid nej, och många gånger skedde det en olycka (eller övningstillfälle som de kallar det i boken!). Mycket riktigt var det övningstillfällen för hon blev säkrare och säkrare i sina svar om hon behövde gå eller inte och snart var hon helt pålitlig med svaren.

I början hade hon också svårt att säga till själv och ta eget initiativ till att gå på pottan, men när rutintillfällena blev färre lärde hon sig att säga till. Det krävdes några övningstillfällen innan hon åter började med sina tecken.


Det tog oss ca en månad innan hon var helt torr på dagarna. De sker såklart fortfarande olyckor och vi åker aldrig iväg utan extra ombyten och torkhanddukar. Vägen hit var heller inte spikrak. Hon gick inte från klarhet till klarhet som man kanske kan tro. Vissa dagar sa hon till varje gång hon behövs gå, för att en vecka senare missa pottan flera gånger i rad.


Det viktiga är att potträningen sker på barnets villkor, utan tvång. Vi har tittat på film, sjungit sånger, lekt med leksaker, tittat på mobilen och jag vet inte allt för att få henne att sitta kvar ibland. Hon har alltid varit glad, men jag hade ju ljugit om jag sagt att vi inte mutat henne med ovanstående saker. Däremot har det hjälpt, idag behöver hon varken leksaker eller mobil för att sitta på pottan. Hon säger till när hon behöver gå, vi hjälper henne till pottan och hon gör vad hon behöver göra.

I korta drag gjorde vi så här:

- tog bort blöjan
- förberedde oss på många olyckor (träningstillfällen)
- hade kul
- satte inte någon press
- utmanade Vega efter hand som vi märkte att hon fick mer kontroll över sina behov
- använde oss av boken Potträning på 3 dagar (adlink), hemsidan finns här där boken också går att köpa som e-bok.

Likes

Comments