Min tanke var att jag skulle klara av att vara en bra mamma, en bra sambo och en bra student nu när ja började plugga igen. Jag inbillade mig att jag skulle kunna plugga på dagarna mellan 9-16 (eller den tiden som krävdes), komma hem på eftermiddagen och umgås med min familj för att sedan gå och lägga mig som vanligt framåt 22-23.

Men. I vanlig ordning har jag sämst självdiciplin och sitter här, kvällen innan inlämning, och skriver på mitt arbete. Jag har helt enkelt varit lite för mycket mamma och sambo och lite för lite student den här tiden.

Efter varje inlämning säger jag till mig själv att det måste bli bättring, och varje gång håller jag med mig själv och lovar dyrt och heligt att aldrig sitta med det i sista stund. Det funkar aldrig...

Likes

Comments

Vi har inte gjort så mycket med huset sedan vi flyttade in. Inte ens satt upp hyllor... Det enda rummet vi har gjort något med är Vegas, men det är inte mycket. Hon har fått upp två boklister på väggarna och det är det.

Hon har ett ganska litet rum och vi vill inreda det lekfull, med ytor som bjuder in till olika slags lek. Hon skulle bland annat behöva ett bord då hon gillar att stå upp och plocka med grejer. Vi behöver också få upp mer på väggarna och använda oss av väggarna till förvaring.

Som det är idag når hon alla sina leksaker och så vill vi egentligen ha det. Men eftersom rummet är väldigt litet och golvytan lätt tar slut med alla grejer som ska få plats måste vi sätta upp en del på väggarna. Jag och Matias får helt enkelt variera bland leksakerna så hon når allting någon gång.

Till helgen åker vi till IKEA för att köpa lite grejer till vardagsrummet. Vi passar på att hämta inspiration och idéer till Vegas rum när vi är där, så får vi se vad det blir av det till sist. Det funkar ju som hon har det, men det är inte optimalt!

Likes

Comments

Idag var vi hos tandläkaren.. Jag frågade faktiskt om det fanns något man kunde göra för att skydda tänderna, men det finns det tydligen inte. Vissa barn slår sig helt enkelt mer an andra och Vega verkar ligga över medel än så länge...

Hon hade tur även denna gång! Tanden var hel och fin, förmodligen var det att det blödde från tandköttet som gjorde att det såg ut som en spricka. När vi gick sa tandhygienisten "så får vi se när vi ses nästa gång", vi får hoppas att det dröjer.

På tal om att gå. När hon var klar i stolen och tandläkaren hade friskförklarat tanden tackade jag för hjälpen, varpå Vega nickade och smackade med munnen. Det är hennes sätt att säga tack på, något vi är ganska noga med att hon ska göra när hon har ätit. Nu har hon börjat snappa upp det mer och mer och tackar ibland när hon får grejer eller som hon tandläkaren; när hon hör någon annan säga tack. Det är kul och känns så trevligt att hon börjar tacka för sig. Jag vet inte om hon helt förstått innebörden med det, men jag vill ändå tro det :)

Likes

Comments

I torsdags var vi tvungna att åka in till tandläkaren med Vega då hon trillade och satte tänderna i fönsterkarmen. Det verkade inte vara något fel på hennes tänder, som väl var!

DÄREMOT stupade hon ner i golvet idag igen... Hon sprang snabbare än vad hon kunde hantera, snubblade och trillade med tänderna förs ner i golvet. *mamma gråter* Vi ska till tandläkaren (igen) imorgon så dom får titta på tanden. Vi misstänker att hon inte hade samma tur den här gången för det ser ut som att tanden har spruckit... Vi hoppas på det bästa så får vi se vad dom säger imorgon. Den största utmaningen blir nog att få henna att gapa, hehe.

På mindre än ett halvår har vi alltså varit hos tandläkaren 3 gånger med Vega... Det finns ju hjälmar man kan sätta på barn som slår huvudet mycket. Finns det tandskydd till barn som slår tänderna?! Hur gör man ens för att skydda barnens tänder?

Likes

Comments

Vi har sjukstuga här hemma... Vega började bli seg igår eftermiddag och det eskalerade under natten, stackarn. Näsan är helt igentäppt, ögonen geggar och hon hostar så det skär i bröstet på mig. Tanken var att jag skulle till skolan idag för att skriva lite på alla delprov som ska in så Matias tog henne inatt och satt me henne soffan så hon kunde få sova. Men han har också blivit dålig, så nu sitter jag här i soffan med Vega sovandes mot min arm och datorn i knäet i ett försök till att få något gjort. I värsta fall får jag lämna in halvklara uppgifter och komplettera, värre än så är det inte!

Hon dricker bra och äter okej, och när hon väl är pigg så är hon lika glad och busig som vanligt (även om de tillfällena inte är lika ofta och länge som normalt) så än behöver vi inte oroa oss, även om det var jobbigt inatt.

Vår enda målsättning idag är att komma ut en runda i det fina vädret!

Likes

Comments

När jag säger att vi använder tygblöjor brukar den jag pratar med ofta undra hur det funkar rent praktiskt. Det är såklart olika för alla familjer beroende på vilken sorts tygblöja man väljer att använda och om man har egen eller gemensam tvättstuga.

Såhär funkar det för oss:


Själva blöjan består av tre olika delar; Byxa, pouch och inlägg.

Byxan är gjort i vanligt bomullstyg. Det är denna som man knäpper på barnet.

En pouch är gjord i nylon, en vantentätt material som andas. Pouchen knäpps på byxan och håller inne vätan när barnet kissar.

Inlägget, som suger upp kisset, kan vara gjort i lite olika material. Här kan man också välja att ha ett ingångsinlägg, det vill säga ett inlägg som slängs efter användning.

Våra inlägg har hampa/bomull som material och tyget som ligger närmst rumpan är microfleece, ett material som"skickar vidare" vätan och ger en torr känsla mot huden.

Vid ett blöjbyte hängs inlägget på en torkställning som hänger ovanför vasken i tvättstugan. När inlägget torkat läggs det i den vanliga tvättkorgen i väntan på tvätt.

Pouchen sköljer vi av och låter torka, den går i regel att använda tre-fyra gånger mellan tvättarna.

Om det kommer bajs i blöjan (vilket det sällan gör) tippar vi ner bajset i toaletten, sköljer både inlägg och pouch och slänger sedan i tvättkorgen när det torkat.

Byxan, som inte kommer i kontakt med kiss eller bajs, hänger vi upp på tvättlinan (för ren tvätt) så den får vädras lite. Byxan brukar vi använda vid nästa blöjbyte och hat alltså två byxor som vi varierar mellan under dagen.

När vi är iväg lägger vi pouchen och inlägget i en pul-påse, den är gjort i ett vattentätt material (som också andas). När vi kommer hem hängs fet på tork och läggs sedan i tvättkorgen.

Det låter kanske mycket när man ser det i text såhär, men kort och gott hänger vi det nerkissade på tork och tvättar sedan som vanligt.

Likes

Comments

Igår var vi på badhuset med @moavictoria och kompani. Flickorna är så himla söta och verkar verkligen trivas ihop! Att dom båda älskar att bada är det dock inga tvivel om. Vega klättrar upp för kanten på egenhand och hoppar gärna i till oss igen. Hon har börjat med bentagsliknande rörelser när hon åker runt i vatten och kan hålla sig över ytan med hjälp av stången som sitter runt bassängen.

Det är så häftigt att se hennes utveckling från i höstas när vi började på babysimmet. Hon älskade vatten redan då, men satt klistrad vid min arm hela tiden. Nu när jag inte är med på varje babysim-tillfälle är utveckling ännu tydligare de gånger jag faktiskt kan följa med.

Likes

Comments

Dagarna innan Vega fyllde ett lärde hon sig att stå på ett ben. Jag har aldrig sett henne så stolt och mallig som hon var de första gångerna när hon upptäckte vad hon kunde! Hon tittar sig alltid omkring för att se om någon sett hennes stordåd.

Om hon ska stå still och göra det måste hon hålla i sig i något, håller hon inte i sig blir det istället att hon lyfter benet (som på bilden) samtidigt som hon går.

Hon har även börjat "hoppa"! Hon böjer på benen för att ta sats och när hon sträcker för att hoppa ställer hon sig på tå. Så himla söt och duktig!

Fotograf: Mikael Larsson, www.lamemicke.se

Likes

Comments

Allt Vega gör är oftast av den goda viljans skull. Hon vill alltid hjälpa till och gör så gott hon någonsin kan för att vara oss till lags. Jag har börjat tänka att alla handlingar hon gör är för att hjälpa till och det har gjort att det blivit färre "nej", "inte där", "sluta" och "går där ifrån" här hemma och betydligt fler lärtillfällen för Vega.

Tidigare fick hon inte vara vid diskmaskinen på grund av vassa grejer som kunde vara i den. Självklart var det alltid diskmaskinen hon tog sig till så fort den var öppen och lika många gånger som hon tog sig dit drog jag henne där ifrån... Det tog ett tag innan vi förstod att hon ville göra som vi (hur obvious det än känns nu i efterhand) och istället för att låta det vara en plats hon inte fick vara på blev det en plats där vi nu hjälps åt och har kul ihop. Vi får helt enkelt bara se över vad som är i den innan hon får börja tömma den. (På Instagram ligger den en liten film från när hon senast hjälpt till att tömma maskinen.)

Allt hon vill är att få vara med oss och göra som vi och istället för att bli irriterad över att hon är vägen när jag ska fixa tvätten får hon helt enkelt hjälpa mig att hänga och vika den. Oftast nöjer hon sig med att sitta med samma strumpa hela tiden men ibland går hon också runt och drar i det jag redan hängt upp.

Allting tar mycket längre tid när hon ska vara med men i det långa loppet tror jag vi får ut så mycket mer av att vi låter henne hjälpa till än om vi hade gjort den själva och snabbt. Hela hon skiner av stolthet när hon får bekräftelse på det hon gör och att det är duktigt och rätt (även om hon gör fel får hon såklart positiv bekräftelse!). Istället för att hon ska sitta på sitt rum och leka medan vi tar hand om disken gör vi det tillsammans alla tre och hon får på så sätt spendera tid med oss.

Kvalitetstid med barnen behöver inte innebära att man är på deras rum och leker med deras leksaker. Gör någonting tillsammans, på barnets villkor och som barnet tycker är kul, sen spelar det inte någon större roll vad det är.

Fotograf: Mikael Larsson, www.lamemicke.se

Likes

Comments