December har kommit och gått och bjöd på mycket mys. Vegas "adventskalender" blev inte så mycket till kalender, men det blev en stor hitt ändå! Nisse, som flyttade in hos oss, kom med ett brev och berättade vem han var. Han berättade också att han skulle få Nisse-bebisar till jul som gärna skulle vilja ha Vegas nappar. Vår tanke var att Nisse skulle leverera brev med pyssel, presenter och berättelser om tomten. Det blev inte så mycket med det, men det blev väldigt bra ändå!

Efter första brevet sa Vega att hon var rädd för Nisse, vilket vi såklart inte ville... Så Nisse kom med ett brev som med hjälp av ledtrådar ledde Vega till ett paket innehållande en boll. Sen den dagen gillade Vega Nisse, även om han fortfarande var lite läskig. Egentligen hände det inte så mycket mer från Nisses sida, men Vega däremot gav massor till Nisse. Hon ritade teckningar, gav honom pepparkakor när vi hade bakat och tittade ofta till honom.

När julen närmade sig kom det ett brev från Nisse där han skrev att bebisarna hade kommit. Vega letade upp sina nappar och slog in dom i ett paket som Nisse fick. De första kvällarna var jobbig, men hon var lika stolt varje morgon när hon hade klarat ännu en natt utan napp. Hon säger att hon är stor tjej nu som klarar sig utan "böja" och "mapp".


Nisse som flyttade in lockade helt klart fram julen i Vega! För visst handlar det om att visa kärlek och givmildhet, även om man inte alltid får något tillbaka.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Eftersom Vega varken äter godis eller förstår innebörden med nedräkning till julafton (hon vet ju ännu inte vad julafton är!) finns det ingen anledning för henne att ha en chokladkalender. Av sin mormor och morfar har hon fått en kalender med 24 luckor där det gömmer sig små böcker. Det fick hon även förre året, men då var det vi som öppnade åt henne och hon hade inte så stor glädje av själva kalendern. I år tror jag att det kan bli annorlunda och vi kan förhoppningsvis hinna få en mysig stund på morgonen när vi öppnar kalendern tillsammans och läser den nya boken.

Jag har även hört det ryktas om att det ska flytta in en liten nisse till oss nästa helg! Nissen kommer ha med sig brev och historier till Vega. Och kanske även lite pyssel och uppdrag. Vi har haft olika adventskalendrar så länge jag kan minnas, men de som varit allra bäst tyckte jag var när det blev en upplevelse av det, när "Nissen" hade lagt ut ledtrådar i huset som ledde oss fram till adventspaketet och letandet var faktiskt bättre än själva paketet! När vi var så små så vi inte kunde läsa hade "Nissen" ritat bilder på var nästa ledtråd fanns.

Det är lite så jag tänker att Vega ska få nu. En upplevelse med massor av fantasi, glädje och mys! Det tror jag är det absolut bästa man kan ge sitt barn.

Likes

Comments

Innan skolan började ritade jag några superhjältar (superkompisar). Istället för arbetspar har jag valt att kalla eleverna för superkompisar och min tanke var i början av läsåret att sätta de målade superkompisarna på schemat varje gång de skulle arbeta med sin superkompis. Men. Superkompisen fick en helt annan betydelse (till det bättre) när vi väl kom igång så jag har fått tänka om lite.

Just nu går tankarna åt att låta varje målad superkompis få en egenskap som är viktig när man är en bra kompis och att dessa ligger till grund i värdegrundsarbetet. Men jag vet inte jag. Finns det andra tankar om hur man kan arbeta med dessa?

Här kan ni ladda ner både målade superkompisar och vita superkompisar som väntar på att bli färglagda.

Likes

Comments

Vega satte precis ihop en hel rad med tecken som ändå hade en ganska tydlig mening!

Hon tecknade Pappa, ont, napp, läpp, ledsen, apa, snuttis, samtidigt som hon gestikulerade för att förtydliga.

Vilket betydde ”Pappa fick ont. Nappen kom på läppen. Han blev ledsen. Han fick apan och snuttisen.” Jag fick fråga lite vad hon menade och efter några ja och nej till svar kom vi fram till ovanstående.

Annars brukar hon på sin höjd göra tre sammanhängande tecken, men det vanligaste är ett i taget och många upprepade gånger. Nu gjorde hon ett tecken efter ett annat och när hon var klar väntade hon på att jag skulle bekräfta.

Likes

Comments

En egen verktygslåda måsta man ju ha. Oavsett om man snart är 2, 25 eller 70 år. Vega har haft en verktygslåda i plast från IKEA med tillhörande insektsmejsel, fast nyckel och hammare samt en bräda där alla beslag (spik, skruv och mutter) satt . Hon behärskade det väldigt bra redan i somras och har alltid dragit fram sina plastverktyg när jag eller Matias tagit fram våra för att fixa något här hemma. Hon går ibland runt med sin insektsmejsel och skruvar på allt som ser ut som en skruv.

Eftersom hon är så duktig med sina plastverktyg och visar ett genuint intresse för det tyckte vi hon kunde få en verktygslåda med riktiga verktyg! Vi hittade en Junior-verktygslåda på Clas Ohlson där alla de viktigaste verktygen fanns med.

Idag fick hon prova sina verktyg för fösta gången och det var minsann lite knepigt att träffa spiken som är flera gånger mindre än de hon har bland sina leksaker, och att hammaren var tyngre än vad hon är van vid gjorde inte saken lättare. Men hon försökte båda skruva och spika och gav sig inte i första taget.

Likes

Comments

Just nu är Vega inne i en jobbig period. Den är säkert ännu jobbigare för henne än vad den är för oss! Hon är maxad i humöret på alla håll just nu. Hon är antingen jätteglad, jättearg eller jätteledsen. Hon är så roligt och söt när hon är sitt glada spralliga jag, men eftersom det är så extremt just nu så kör hon slut på sig själv ganska fort. Ska vi då försöka styra in henne på någon lugnare aktivitet blir hon ofta jättearg eftersom hon inte alls vill göra något annat än det hon gör just då... och om vi inte styr in henne på någon lugnare aktivitet brukar hon till slut bli jätteledsen för att hon blir så trött. Det här upp och ner-humöret håller sig som väl är ännu mest hemma, där det är lättare att bryta en aktivitet och hon kan bli arg och ledsen i lugn och ro.

Hon testar även många gränser och vet egentligen precis vad hon får och inte får och vad vi förväntar oss av henne tex när hon ska gå från matbordet osv. När hon gör någonting som hon inte får tittar hon alltid på oss med trotsig blick och det brukar sluta med en arg Vega och uppgivna föräldrar.

Samtidigt som det är en otroligt jobbig period känns det extra viktigt att hålla fast vid regler och rutiner nu när hon testar oss. Hon får bli arg, men hon får inte göra som hon vill alltid. Fast ibland låtsas som att vi inte ser vad hon gör för att vi helt enkelt inte orkar ta fighten just då.. Och så får det helt enkelt också vara.

Jag tror att det bästa vi kan göra för henna just nu är att, som jag sa hålla fast vid rutiner, ge henne trygghet och överösa henne med kärlek. Hon får alltid mycket kärlek, men just nu tror jag hon behöver det lite mer än i vanliga fall för att hon ska orka sig igenom detta.

(Jag ska kopiera det här inlägget och klistra in i min kalender så jag kan läsa det igen om sådär 14 år... Hon kommer garanterat behöva minst lika mycket, om inte mer, gränssättning och kärlek då men det kommer med säkerhet vara betydligt mer påfrestande för oss. Jag var en odräglig tonåring, speciellt mot min fina mamma. Så jag fasar för hur Vega kommer bli...)

Likes

Comments

Jag älskar helg och att vara hemma med min familj.

Att sitta vid köksbordet och äta frukost, lunch och middag ihop i lugn och ro. Att hinna leka katt innan klockan blivit nio Att bygga en koja där alla dockor ska bo och hänga där tills det är dags för lunch. Att läsa en sida i alla böcker i bokhyllan, spela alla spel Vega äger i 5 minuter vardera för att hon vill göra allt på en gång. Att sjunga samma sång trehundrasjuttielva gånger. Att gå till lekplatsen och gunga högt högt tills det är dags för vila. Att pussas och kramas och busa och skoja och mysa (och trotsa och bråka och testa gränser).

Att hinna göra allt det där viktiga som vi annars inte hinner med i veckan - det är helg det.

Likes

Comments

Idag var det dags för den årliga halloweenfesten hos familjen Larsson. Jag hittade en superchild-tröja på Maxi som passade Vega, så jag dammade av min gamla superman-dräkt för att matcha.

Supermamman och superdottern när vi är uppklädda ;)

Likes

Comments

Jag har knåpat ihop en adventskalender som vi ska ha i skolan. Den innehåller uppgifter, fakta och lekar i en blandad kompott och luckornas bakgrund är beroende av om gömmer sig det är fakta, en uppgift, en lek eller ett problem. För den som är intresserad finns luckorna att ladda ner på länken. Jag kommer koppla luckorna till QR-koder som klistras på baksidan av julkulor som eleverna gör.

https://drive.google.com/drive/u/2/folders/0B4SZmLa9S6CxZ0VfbWhWVjc5N1E


Likes

Comments

Två dagar den här veckan har vi varit på biblioteket. Igår tog vi bussen in till stan och träffade kompisarna Alva, Vilja och Astrid på biblioteket. Det var verkligen jättelängesen vi träffade dom och det märktes att flickorna har utvecklats mycket sen sist. Vi passade på att ta en fika innan vi skildes åt och uttalade ett muntligt löfte om att inte låta det dröja så lång tid till nästa gång!

Vega var duktig och gick nästan hela tiden. Vi begav oss iväg utan vagn eller bärdon, men ibland blev benen trötta så då fick hon sitta på mina axlar en stund.

Likes

Comments