Min bror tog studenten efter tre år på hantverk (finsnickeri). Vi var självklart på utspringet och Vega hade självklart sin snickartröja.

Rasmus hade gjort sin egen studentmössa i trä! Snidat och slipat för att få den så fin. Ett fantastiskt arbete och själv sa han att han inte var helt nöjd, men man är väl sig egen största kritiker.

Grattis lillebror till studenten!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Idag tros det bli en väldigt varm dag. En dag som hade varit perfekt att åka till stranden. Men idag är den enda dagen på hela sommaren som jag ska jobba.

Vega har spenderat natten hon sin mormor och morfar (och moster och morbröder) och kommer vara där tills ikväll. Igår när vi lämnade henne badade hon och skvätte vatten på alla i närheten. Förmodligen kommer hennes dag se ungefär likadan ut idag. Lyckliga barn.

Hon fortsätter även att teckna. Linnéa lärde henne att teckna hoppa för några dagar sedan och sen dess har hon knappt pratat om något annat än att hoppa. De har en studsmatta där hemma som Vega älskar att vara på och när jag frågar henne vad hon vill göra (oavsett var vi är) så svarar hon hoppa.


Det konstiga med att vara barnfri är hur skönt det är att få slappna av lite och inte vara mamma för några timmar, men samtidigt komma på sig själv med att, under frukonsten, sitta och titta igenom massa bilder på barnet... Haha!

Likes

Comments

Egentligen finns det inte så mycket mer om Vegas blöjaavvänjning att skriva. Jag skulle vilja påstå att hon är blöjfri och torr nu. 95% av gångerna säger hon till i tillräckligt god tid för att vi ska kunna hjälpa henne till toaletten eller pottan. Ibland hinner det komma lite i byxorna innan vi hinner fram, men vi är där och hennes reaktion är också där.

Vi räknar väl med lite bakslag så småningom, men just nu går det faktiskt jättebra! Sedan är ju allting relativt. Vad vi ser som "jättebra" kan ju vara någon annans värsta tanke... men nu är det ju vårt liv och vår Vega det handlar om. Vi kommer ta med potta, handdukar och mycket extrakläder ett tag framöver - om ut ifall att. Men hoppas att hon kommer vara 100% torr och hyfsat självgående när hon börjar förskolan till hösten.

Jag har läst mycket om blöjavvänjning och vad andra tycker, vilket är intressant. Många verkar tror att tidig potträning handlar om att tvinga barnet till pottan och kissa där och anser att potträning ska ske när barnet säger att hen vill och när barnet säger att hen inte vill ha blöja längre. Vilket kan resultera i att barnet har blöja till 4-5 års ålder. Men faktum är att tidig potträning inte alls handlar om att tvinga barnet till att sitta på pottan. Det handlar till en början om att skapa ett band mellan dig och barnen där du kan se när barnet behöver kissa och då hjälpa barnet till toaletten eller pottan. Som barn har du i de flesta fall aldrig uträttat dina behov någon annanstans än i blöjan, så det är inte konstigt att många barn vill fortsätta göra det - det är ju tryggt att göra som man alltid har gjort. Sen är det såklart(!) väldigt individuellt när barn kan bli blöjfria, men jag tror att det många gånger är mycket tidigare än när de faktiskt blir det.

Till Vega (som inte pratar) använde vi ett tecken varje gång hon blev satt på toaletten. Hon har kopplat ihop det med känslan att kiss eller bajsa och senare känslan när hon behöver kissa eller bajsa. Detta tecken använder hon nu när hon vill berätta för oss att hon behöver gå på toa och det funkar väldigt bra. Enda nackdelen egentligen är att vi måste se henne när hon gör sitt tecken för att vi ska veta att hon behöver gå.

Jag kan verkligen rekommendera potträning på 3 dagar. Vi har tagit metoden till oss och läst på om den. Sedan har vi helt enkelt gjort lite vad som passat oss och Vega. Och nu fem dagar senare har vi en (snart) 17 månaders bebis som klarar av bilresor, promenader, cykelturer och lekstunder utan blöja. Hon ser ut att ha mycket större rörelsefrihet utan blöja på. Hon älskar(!) att sitta på pottan. Hon visar stolt upp sina trosor. Igår kväll blev hon arg för att nattblöjan var på, så den fick åka av tills hon hade somnat. Bara det säger en del om hur Vega verkar tycka livet är som blöjfri <3

Inte så liten längre

Likes

Comments

Igår tog vi en runda ner till stranden och köpte glass. Vi passade på att testa Vegas blåskontroll på så vis att vi rutinpottade henne innan vi cyklade hemifrån men satte henne inte på pottan igen när vi kom hem då vi fortsatte leka utomhus.

Pottan är alltid med oss när vi är ute eller iväg och hon blir alltid satt där om hon ber om det. (Hon ber ofta om att få sitta på pottan även om hon inte behöver använda den... haha.) Iallafall, efter lite lek hemma på tomten ropade hon att hon behövde kissa och mycket riktigt kom det kiss i pottan. På eget initiativ!

Igår behövde vi bara hänga upp ett par byxor på tork. Men hon märker själv när det kommer på "fel" ställe för hon kniper och ropar lite besvärat på oss som lyfter henne till pottan där resten kommer (om vi är snabba nog). Hon gör stora framsteg varje dag och har ju faktiskt brara varit blöjfri i tre dagar. Det ska bli spännande och se hur det går nästa vecka när Matias är tillbaka på jobbet och jag och Vega är hemma själva. Jag tänkte våga mig iväg till öppna förskolan.

Moa, Erik och Ella var med oss till glassen och följde sedan med hem för lite gräsmattehäng! Vega och Ella är så söta när dom trippar omkring tillsammans. Dom har än så länge ingen jätteglädje av varandra. Leker inte direkt tillsammans utan mer bredvid varandra. Ibland kramas och pussas dom och ibland försöker Ella föra en konversation med Vega, men då brukar Vega se ganska frågande ut. Det ska bli så kul när dom kan göra grejer mer tillsammans!

Likes

Comments

Igår fick jag resultaten på mina sista tentor och kan därmed bekräfta att jag klarade även den sista kursen på lärarutbildningen. Med högsta betyg till och med. Jag är stolt över mig själv och de 4 åren jag studerat på högskolan. Till hösten väntar nya, ännu roligare, utmaningar!

Några bilder från utbildningens gång

Likes

Comments

Det är några som hört av sig och frågat hur det går med Vega och potträningen. Trodde inte att det skulle vara så många som tyckte det var roligt att följa just denna utveckling, men jag hade visst fel! :)

Jag ska inte ljuga. De första dagarna har varit ganska krävande. Även om Vega är superduktig så går all energi åt till att ha extra koll på kisseriet. Det är såklart kul varje gång hon sätter det och hon blir själv glad och applåderar åt sig själv. Det har skett några "olyckor" men vi ser det istället som träningstillfällen för att hon ska lära sig känna av signalerna i kroppen ordentligt och då blir det inte heller så jobbigt att ta hand om.

Igår gav vi oss för första gången iväg utanför tomten med Vega iförd trosor, byxor och tröja. I vagnen hade vi packat ner potta, extrakläder och handdukar om det skulle behövas. Vi tog en tur till affären och var borta ca 1,5 timme. Vega klarade utflykten fint och kissade på toaletten när vi kom hem!

Däremot bestämde vi i går natt att ta på nattblöjan igen. Jag och Matias sov väldigt ytligt och lyssnade hela tiden efter om Vega vaknade och behövs gå på toa. Vi märkte också att hon inte alls vaknade när hon kissade och hade sedan svårt att komma till ro efter att vi bytt kläder och sängkläder. Nattblöjan får alltså vara kvar ett tag till för att vi ska ha energi på dagarna. Fördelen med tygblöjor är att det ändå känns blött för henne och att hon förhoppningsvis kommer märka ganska snart att det är skönare att kissa på pottan även på natten.


Vi fick för oss att hon var duktigare på att säga till när hon vill kissa när hon hade blöja på sig men kom sen fram till att vi bytte fler kissblöjor än vad vi torkar golv, så hon gör ju verkligen framsteg!


Världens bästa Vega!

Likes

Comments

Natten var... Lång. Vega har sovit gott nästan hela natten, men jag och Matias har legat halvvakna och bara väntat på att hon ska kissa, haha. Klockan fyra i morse kom det i sängen, men vi hade förberett nya lakan så det var inget större projekt. Hon somnade gott igen efter att hon fått nya byxor och sover fortfarande.

Eftersom hon vaknade igår i sin middagslur så finns det ändå hopp om att hon ganska snart ska sätta natten också. Och eftersom hon bara kissade en gång inatt så fortsätter vi utan blöja. Det hade inte känts hållbart om vi skulle upp och byta 4-5 gånger per natt.


Nu ska jag bege mig iväg och jobba lite. Ska bli spännande och höra hur morgonen gick när jag kommer hem.

Likes

Comments

Idag var första dagen utan blöja och inatt blir första natten utan. Det har gått över förväntan! Det hänger två kissade byxor på tork, allt annat har kommit i pottan eller toaletten. Många kissar har kommit när vi rutinpottat, det vill säga före och efter sömn, mat och utevistelse. Hon har därför inte fått någon möjlighet att säga till så många som vi hoppats. Samtidigt känns det konstigt att ta bort rutinen bara för att hon ska säga till, hon är ju van vid att få gå på toa vid dessa tillfällena.

Det enda som blev lite konstigt idag var att hon inte somnade om vid sin middagslur efter att hon vaknat och behövt använda pottan. Hon sov alltså en timme för lite idag, vilket resulterade i en jobbig nattning.

Vi utgår från en metod som går ut på att potträna på tre dagar, men anpassar den mycket efter vad som passar oss och var Vega ligger i sin utveckling. Enligt metoden, som är uppdelad i tre faster, går första fasen ut på att lära känna sina behov och skillnaden på kissat, kissar, behöver kissa. Detta kan Vega redan så vi har metoden som utgångspunkt men gör helt enkelt justeringar.

Innan jag hittade den här metoden hade jag ingen aning om hur det går till när ett barn blir torrt. Det kan såklart gå till på många olika vis. Min bild av det var att barnet kissade oftare och oftare på toaletten och att fler och fler blöjor var torra, tills barnet plötsligt var blöjfritt. Jag inser ju att den processen kan bli ganska lång och är därför glad att jag hittade tredagarsmetoden.

Hur gick ni tillväga när ert barn blev av med blöjan? Eller hur planerar ni att gå tillväga?

Likes

Comments

Från början tänkte jag inte dela med mig av detta innan vi med facit i handen kan säga att det fungerade. Det är ändå lite kontroversiellt det här med blöjor och potträning. Men vi tror ju verkligen på detta och tänkte det kan vara roligt för andra att läsa om hela processen och inte bara slutprodukten.

Vega är så pass duktig på att säga till när hon behöver gå på toaletten så vi tar från och med idag bort blöjan! De senaste dagarna (veckorna) har det inte varit många blöta blöjor per dag utan det mesta har kommit i toaletten. När vi är hemma går hon ofta i trosor och är duktig på att säga till (så länge vi är lyhörda). Blöjan har den senaste tiden mest varit där som en säkerhet för vår skull, inte för hennes för hon klarar sig utan.

Det är klart att det kommer kiss på golvet. Det får det göra. Men vi ska träna tillsammans på att få henne torr. Hon ska träna på att säga till oss och vi ska träna på att lyssna på henne. Eftersom hon inte pratar utan kör med sina tecken behöver vi vara extra lyhörda (lysedda?) på vad hon säger.

Det vi hoppas var sista blöjan hade hon på sig inatt. Vi har inte riktigt bestämt hur vi ska göra på nätterna än, men börjar med att testa några nätter utan.

Nu får vi se hur det går!

Likes

Comments

Igår åkte vi till Skånes Djurpark med våra kompisar. Vi kom dit när de öppnade och ägnade ca 1,5 timme precis i början där man kan gå inne bland djuren och åka traktor. Efter att vi sedan hade ätit där somnade Vega och vaknade inte förrän vi var tillbaka där vi började. Med andra ord så missade hon alla djur förutom får, getter, höns, kaniner och kor. Men hon var glad ändå och vi fick en mysig tur i parken.

Nu mer är hon däremot en hejare på att teckna höna, katt och hund. Kanin går ibland men oftast kör hon sitt egenkomponerade tecken för kanin.

Likes

Comments