View tracker

Igår hade vi födelsedagskalas för vår ett-åring. Vi bjöd på lasagne och kladdkaka. Vi tänkte oss ett litet kalas, men med närmsta släkten (och då var det några som inte kunde komma) blev vi 15 personer här hemma. Vega har nu massor med bra grejer som hon kommer kunna använda nu och en tid framöver.

Till födelsedagstårta fick Vega pannkakor med grädde och bär - smaskens tyckte Vega!

Tack alla fina människor som finns i vårt liv och som verkligen brys sig om oss <3

Likes

Comments

För ett år sen kom hon till oss i rasande fart! Lika snabbt som hon kom känns det som tiden efter förlossningen har gått... Och samtidigt som det känns som att hon kom igår, känns det som att hon funnits hos oss för alltid. Vet att det är klyschigt men vad gjorde vi egentligen innan Vega?

För prick ett år sen fick vi för första gången se den största kärleken i vårt liv. Hon var en hårig liten knodd på dryga tre kilo som kanske inte såg så mycket ut för världen, men hon var det finaste vi någonsin sett! Idag är hon, om möjligt, ännu finare. Hon har växt och blivit ett spralligt, charmigt och smart litet barn. Hon kan så mycket och hon förstår ännu mer - det är otroligt egentligen.

Idag är det Vegas dag, Vegas första födelsedag!

Observera nya kategorien; "Vega 1 år"!!

Likes

Comments

Jag skrev detta inlägget innan sommaren, men känner att det kan vara bra att dela igen i och med alla nyårslöften, "hälsotips" och den allmänna kroppssynen. Heja våra kroppar och allt vad dom klarar av!


(Vill bara säga att jag inte har någon kunskap eller läst fakta om mamma-träning. Det är mest fria tankar om träningshet.)

Om vi börjar med att utreda en sak. Kan man någonsin komma tillbaka, på ett naturligt sätt, till sin ”gamla kropp” efter en graviditet? Brösten lär väl hänga där dom hänger? Bristningarna på magen sitter där dom sitter? Omfamna istället den ”nya kroppen” och se på allt fantastiskt den gjort. Eller se på det likt den utvecklingen som sker i puberteten, en graviditet är ytterligare utvecklingsfas för kroppen. Inte tittar vi tillbaka på oss som 11-12 åringar och tänker ”min gamla kropp”.

Jag upplever en stress att komma i form så snabbt som möjligt efter förlossningen. Det finns massor av konton på Instagram där man kan se mammor som börjar träna veckan efter förlossning och två månader senare har dom mer muskler än någonsin (var finns tiden till den träningen BTW?!).

Det är såklart upp till dessa mammor själva, men vi behöver inte se detta som en norm eller mall alla mammor förväntas att följa.

Hur bra kan kroppen egentligen må av det? Jag menar, det tar nio månader för kroppen att baka klart bebisen. Under nio månader måste organ göra plats för det lilla livet. Under nio månader delar magmusklerna långsamt på sig för bebisens skull. För en ”normaltränad” människa kan kroppen omöjligt klara av påfrestningen att börja träna hårt så snabbt igen. Eller? Och eftersom magmusklerna inte haft kontakt på lång tid kan man inte börja med vilken träning som helst.

Låt det ta tid. Hitta grundstyrkan. Njut av sommaren. Ät en glass. Var stolt. Titta på din bebis och tänk på att DIN KROPP gjorde det möjligt.

Jag går på mamma-gruppträning en gång i veckan där vi gör övningar anpassade efter nyförlösta. Vi får en grundstryka att så småningom jobba vidare med, när kroppen orkar. Personligen tränar jag inte för att se ut på ett visst sätt utan för att jag vill orka. Jag vill orka lyfta upp min dotter från golvet utan att få ont. Jag vill orka bära på henne när hon vill. Jag vill orka krypa runt på golvet och busa med henne. Och om några månader vet jag ju att jag behöver springa efter henne i parken och då måste orken i kroppen finnas där.

Likes

Comments

Har ni tänkt på hur mycket i vår vardag som vi använder en gång och sedan slänger? Har ni tänkt på hur mycket av detta vi kan byta ut mot produkter som fyller sin funktion mer än en gång?! Vi har börjat så smått här hemma!

Vi började med tygblöjor i november när vi flyttade hit. Till en början använde vi en tygblöja om dagen och resten plastblöjor, men det var iallafall en blöja av cirka sex stycken som gick att återanvända. Idag använder vi bara tygblöjor, förutom vid enstaka speciella tillfällen.

På ungefär 60 dagar har vi bytt 160 tygblöjor - det är 160 plastblöjor som inte producerats för att användas en gång och sedan slängas. Det är 160 plastblöjor som vi inte köpt för 375 kronor och sedan kastat iväg. Der är 8 tygbyxor, 9 pouches och 10 inlägg vi köpt för under 1000 kronor som vi kan använda om och om igen!


Efter att Vega började med tygblöjor ville inte jag vara sämre utan köpte mig tygtrosskydd. Nu i efterhand kan jag inte förstå hur jag kunnat använda trosskydd av plast?! Tyg är 100 gånger skönare! Och billigare! OCH mer miljövänligt!!

Efter graviditeten med Vega bestämde jag mig för att testa menskopp, även det är något jag inte förstår att jag inte provat innan! På ett halvår har jag alltså inte slängt några tamponger. Jag har inte bidragit till en sämre miljö genom köp av tamponger. Däremot har jag redan sparat in pengarna jag köpte menskopp för!


Att använda flergångs kan kännas dyrt och jobbigt, men i det långa loppet blir det betydligt billigare än att behöva köpa engångs i flera år. Och tygblöjor är inte mycket jobbigare att tvätta än vad det är att behöva gå ut med soppåsen var och varannan dag.


Vilka engångsgrejer kan du byta ut mot flergångs?

Likes

Comments

När jag kom hem idag möttes jag av Vega som sprang mot mig när hon såg att det var jag som kom innanför dörren. Hon och Matias hade haft en mysig dag. Jag saknade betydligt med än vad jag saknades...

Det var inga konstigheter imorse när jag gick hemifrån. Hon blev lite ledsen, precis som när Matias gick till jobbet, och sen var det bra. Vi har alltid pussat hejdå och sen gått, oavsett hur ledsen hon blivit. Den andra föräldern har ju funnits kvar hos henne men vi har aldrig gjort någon större grej av att den andra går, vi kommer ju tillbaka igen.

Vi är trygga i att lämna Vega, speciellt med varandra(!) och det är väl så det ska vara? Trygga föräldrar ger trygga barn.

Likes

Comments

Idag är första dagen på min sista termin på grundlärarutbildningen! Även om det är ett år sen jag var här sist verkar tiden ha stått still här på högskolan... Allt är sig likt men jag är förändrad. Jag känner mig inte alls som samma person jag var för ett år sen, hela mitt sätt att se världen på har förändrats sen vi fick barn (till det bättre hoppas jag).

Min hjärna har inte ställt om sig till studie-mode utan är fortfarande inställd på mammaledig-mode. I veckan tänkte jag göra lite matteuppgifter vi ska ha gjort till nästa vecka, jag brukar vara bra på matte, men fick inte alls ihop det! Jag hoppas det inte tar allt för lång tid att komma in i den nya vardagen.

Ni får hålla till gode med en "gammal" bild på mig. För i mitt album både i mobil, dator och kamera finns det bara bilder på Matias och Vega.. haha

Likes

Comments

Vi försöker gå ut och gå tillsammans så mycket vi bara kan. "Det kan väl inte vara så svårt?" tänker ni.. Men jooo, det kan det. För vi är ruskigt lata nämligen!

Iallafall, när vi väl är ute försöker vi hitta olika cykel- och gångvägar varje gång, av den enkla anledningen att vi vill hitta bättre. Jag tycker det finns hur många småvägar som helst här i Åhus och alla se likadana ut... Tallar och sommarstugor, typ. Ju närmare havet vi går, desto mes vilse blir jag.

Vi lär oss nog hitta så småningom, just nu känns det dock ganska hopplöst.

Likes

Comments

Dagen efter vi hade snökaos passade Matias och Vega på att bygga en snögubbe! Dom är så söta tillsammans och det ska bli spännande och se hur lång tid det kommer ta innan hon är superduperpappig!

Likes

Comments

På måndag börjar jag skolan och lämnar Vega hemma med Matias. Han har faktiskt varit ledig sen 2 januari, så vi har haft två veckor tillsammans här hemma.

Samtidigt som jag älskar att vara hemma med mitt barn ska det bli skönt att komma iväg och göra någonting för mig själv, för min egen skull. Jag hade inte velat börja jobba heltid nu på en gång, så jag känner att några obligatoriska timmar på högskolan i veckan är perfekt. Resten av tiden kan jag lägga upp ut efter vad som passar oss. Tanken är att jag ska sitta så mycket som möjligt på biblioteket i skolan, för att få så mycket gjort som möjligt. Men behövs det kan jag ändå välja att plugga hemifrån.

Matias ska vara pappaledig ända till juni, då jag tar examen. Han kommer ha lite semester under sommaren och tar sedan hand om inskolningen på förskolan i augusti, då jag mest troligen kommer ha börjat jobba.

Vi var nu i veckan och hälsade på på den förskolan vi har som förstahandsval till Vega. Det kändes jättebra med personalen, lokalerna och deras tankesätt så vi hoppas verkligen hon får en plats där! Vi hade kunnat söka om en plats så hon hade börjat redan nu, men det känns alldeles för tidigt att sätta Vega på förskolan. Vi är hellre hemma med henne ett halvår till så hon får 100% närhet, trygghet och uppmärksamhet från oss ett tag till. Visst blir det lite tight på pengafronten, men vi prioriterar helt enkelt annorlunda.

Hur gjorde ni och hur gick era tankar när barnet skulle börja förskolan?

Likes

Comments

Igår åt vi hemlagad pizza till middag. Favvis både för föräldrarna och barnet! Vega hade ätit dåligt igår så det var skönt att hon äntligen åt något.

vi körde en toppning med parmaskinka, fetaost, tomater, ruccola, sparris och spenat och oregano. Vegas bitar var aningen modifierade, så de passade en 11-månaders.

Likes

Comments