Jag gjorde det! Efter 12 år, 615 veckor, 142 månader och 4302 dagar så är dagen äntligen här! Det är nämligen Studentdagen! Känns så skönt att äntligen fått tagit Studenten. Efter 12 års slit och arbete som har lärt mig så mycket men även tre år på den naturvetenskapliga linjen! Detta är nu över. Den 18:e Augusti 2003 tog jag mina första steg in i skolan i årskurs ett och den 29:e Maj 2015 avslutar jag de stegen med att ta studenten! Detta har varit det bästa jag har gjort och jag är så oerhört tacksam att jag fick denna chansen att få göra detta! Ett stort Tack till dig eller ni som känner er träffade av detta! Snart är det dags att bege sig hem till Sverige igen och få träffa er alla kompisar som bor i Sverige igen.

Jag vill även rikta ett stort Tack till er här på Svenska Skolan i Nairobi, Kenya. Det har varit grymt att fått lära känna er och hoppas vi håller kontakten även i Sverige. Utan er hade detta år aldrig blivit så här bra!

Igår 29/5-2015 tog jag Studenten! Det började tidigt på morgonen klockan 05:00 för att då gå upp ur sängen och åka iväg till National parken för champagnefrukost. Sedan åkte vi in med bussen på skolgården där vi blev mottagna av alla andra elever, lärare och Sveriges ambassadör bland annat. Efter det så fikade vi lite med jordgubbsgräddtårta, med alla föräldrar anhöriga lärare, boardingen och Sveriges Amabssadör. Där höll vår lärare ett tal för oss Studenter men även vår rektor gjorde likadant. Det min lärare hade som minne från mig var att jag är en löpare som ej tvekar att gå upp 06:30 en lördagsmorgon för att gå upp för att springa, men även också att jag var snabbare än hennes man på Naivasha Relay. Det var även här vi fick våra betyg och en Afrika berlock.

Efter detta var det att ta rutschkana nerför en balkong, vilket menades med att vi officiellt har tagit Studenten. Nedanför på marken blev vi ännu en gång mottagna av eleverna där de höll i våra studentplakat och delade ut blommor. Efter detta var det dags för lunch där maten bestod av en potatissallad, rostbiff, som smakade prima. Här hölls det även en del uppträdanden av elever och en genomgång av det gånga året. Det var riktigt fina minnen som togs upp.

Efter maten hade vi ungefär 4 timmar innan det var dags att bege sig till middagen som serverades på Sarova som är ett av Nairobis finaste och äldsta hotell. Här bjöds det på tre rätters. Min förrätt bestod av Buttersoup (direkt översatt: Smörsoppa) Till huvudrätt bestod maten av en köttbit med ris, bearnaise sås, med morötter som grönsaker. Efter detta så blev det en chokladfondue med en topping av två hallon. Även här hölls det tal till oss Studenter, där min Rumskompis Gunnar höll ett tal rörande tal för mig, Jag blev tårögd av detta tal, Gunnar om du läser detta så är detta ett extra stort Tack till dig. Kommer alltid minnas orden från dig "Man kan vakna en lördagsmorgon 06:30, då man själv kommit hem fyra timmar tidigare från en klubb, för att Falkens alarmklocka ringer, för han ska såklart ut och springa"

Sedan åkte vi ut till en klubb och dansade med både bordningen och lärare. Efter detta så var kvällen i stort sett slut!
Detta var en lång dag men den var värd det! Har dock inte så många bilder från dagen för tillfället, men det kan kanske komma upp här så småningom.

En liten hälsning på Swahili: Hakuna Matata. Kuwaona
Det betyder: Inga Problem. Vi syns!

Vi kollar ut över savannen på Champagnefrukosten!

Där var det gjort!

Nöjd Student!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

​Nu är det inte långt kvar bara 6 dagar kvar till studenten och 9 dagar tills man är hemma igen! På dessa nio dagar ska jag åka på en sista safari, träna in i det sista för bästa resultat sedan på hemmaplan igen. Annars händer det inte så mycket nästa vecka förutom studenten som blir höjdpunkten för alltihop!

Idag har det ej hänt så mycket förutom att jag först var på safari på morgonen och sedan har följt Göteborgsvarvet resten av eftermiddagen, tråkigt att man inte kunde springa det.... Så har bara tagit det lugnt vilket har varit skönt!

Annars så mår jag bra, hoppas ni gör det också! Så ses vi snart!

Nytt djur som jag inte sett innan: Hammarfågel

Sekreterare

Impala

Likes

Comments

Nu var det ett tag sen jag skrev här igen!
Det som har hänt under tiden är att vi firat valborg här på skolan och sedan åkte några av oss till Masai Mara igen för en sista safari detta år. I Masai mara var vi mellan 1:a & 3:e maj.
Valborg firade vi med att vi studenter hade mösspåtagning, sedan var det han som var ordförande i Svenskföreningen som pratade lite och till sist så tändes elden.

Dagen efter gav sig 17 elever iväg till masai mara för en sista safari detta år. Det var en riktig djurrik safari då vi fick se en hel del djur. Bland annat runt 30 lejon, 10 geparder en del elefanter och giraffer också. Vi allihopa var nöjda med denna djurrika safarin.Vi var även på en heldags safari vilket innebar att man åker ut 07:30 och kommer tillbaka tio timmar senare. Detta innebar också att vi åt mat på savannen. Chaufförerna hade med sig filtar som vi satte oss på mitt på savannen. Så detta var också en trevlig upplevelse.

Ha det bra så länge, så höres vi!

​Majbrasan

Likes

Comments

Nu har vi också haft ett riktigt skönt påsklov. Men har ändå hunnit med en del saker ändå även fast det var lov. Vi började veckan och helgen lugnt genom att i princip inte göra någonting bara vila upp oss. Vi var totalt 7 stycken på internatet denna vecka vilket var skönt då alla andra hade åkt till Rwanda och Uganda eller åkt till kusten. Men jag tyckte det var skönt att stanna hemma. Vi hade det inte så tråkigt iallafall. Vi åkte på femkronors safari, där jag tillslut fick se den sista av the big five, dock låg den i en bur så jag räknar det enbart som 4.5 av the big five. Vi gick till en skola för att lämna böcker då våra boarding värdar Tomas och Marie har ett samarbete med den skola och känner ägaren av skolan. Sedan var vi även i Lake Naivasha på safari där också. Sedan hände det inte så mycket mer, Jo, vi, förresten, i förra helgen var vi hemma hos vår boarding värd Marie och lagade "påskmat" vilket bestod av Tacos. Måste fråga er har ni Ananas till Tacosen?? Jag säger det är ett måste.
Ha det bra! Så höres vi!

Skedstork

Krontranan visar vem det är som bestämmer då det är en krokodil i vattnet.

Schakal/ Jackal

Murmeldjur

Bilder från Love School

Likes

Comments

Nu händer det. Det som inte får hända. Det skördar offer efter offer, en efter en. Inte många klarar sig ifrån denna epidemi! Vågar knappt lämna rummet, då denna epidemi kanske tar mig också! Nä, nu är jag lite för dramatisk. Det jag pratar om är att det går en magsjuka eller liknande på internatet. Igår när jag gick och la mig var det tre stycken sjuka, när jag vaknade idag så hade den siffran stigit till 40 stycken inklusive fem lärare. Halva internatet är smittat! Det är spännande hur allt detta händer. Men jag är frisk och mår bra än så länge som är väldigt skönt! Detta är den stora nyheten just nu, och det har börjat regna lite nu också, regnperioden kommer nu, vilket också leder till strömavbrott och inget internet!
Sen så är det bara högskoleprov på lördag som väntar.

Annars så får ni ha det bra och hålla er friska så att vi inte smittar er också!

Bjuder på en bild från igår, från solnedgången från mitt rum!​

Likes

Comments

Ytterligare en vecka har nu passerat i skrivandes stund. Har inte hänt så mycket denna vecka utan det vanliga, tränat och läxor. I helgen så var jag och 20 stycken till i Karura forest och motionerade lite. Jag sprang, några joggade sig runt och några gick. Det fanns 3 olika banor och välja på, 5, 10 och 15 km. Medans några gick till ett vattenfall istället. Ni kan ju redan nu lista ut vilken bana jag tog. Gissa ni på 15 km så stämmer detta. Kan säga att det var en banan som sluttade neråt och i nästa stund sluttade det uppåt. Men det var en fin omgivning som man fick se då vi sprang i skogen. Dock har jag inga bilder från min runda bara från andras. Annars hände det inte så mycket resten av helgen. Nästa vecka blir det att skriva klart gymnasiearbetet samtidigt som att plugga till högskoleprovet som kommer att gå av stapeln på lördag. Här är det fint än så länge och fortfarande varmt men väntar nu på regnet som ska komma snart (inom 2-3 iallafall) Då kommer det bli kallt, något runt 15-20*C då kanske.

Annars ha det bra, så höres vi!

Ganska högt träd så att säga

Vattenfall, det var bättre förra gången då jag var här​

Månen ikväll​

Likes

Comments

Nu har det inte hänt någonting de senaste veckorna. Det som jag har gjort mest under dessa veckor är att studera, tränat och tagit det lugnt. Annars så har allt gått som det ska och jag mår bra också. I helgen blir det att åka till Karura Forest för att springa där.

Kan börja med helgen, då vi treor (studenterna) gick ut och firade vår "100 dagars" Egentligen var det bara 77 dagar kvar i Fredags. Vi hade missat denna dag då vi var på vår fältstudievecka då det var 100 dagar kvar till (första) studenten. Detta firades med att vi gick ut och åt och hade det allmänt gôtt, Det blev då en fin stek med potatis och även lite pepparsås, smakade väldigt bra! Vi hade det väldigt trevligt iallafall! Men nu är det bara 75 dagar kvar av min Kenya upplevelse tyvärr, men har fortfarande en hel del att bocka av. T.ex. Att få se Leoparden, springa ett eller två lopp till och ta studenten!
Nedanför kommer en bild från i Fredags. Sedan har jag fått en förfrågan om hur skolan ser ut och hur jag bor. Då jag inte har tagit så många kort och bilder så lånade jag min kompis film som hon hade gjort.
Har även varit här i 213 dagar och har 75 dagar kvar. Hur många dagar kommer jag vara här totalt? Ett perfekt matte exempel. 

Klicka på länken så kommer ni till filmen 
https://www.youtube.com/watch?v=ed1WFogkRe4

Ha det bra!

Likes

Comments

Masai Mara

Mellan bestigningen av Mount Kenya och fältstudieveckan så kom min familj ner och hälsade på. Då bjöds det på safari och slickande av giraffer.
På Safarin bodde vi på ett ställe som heter AA Lodge väldigt fint ställe med all inclusive. Då även tre rätters buffé till varje måltid. Denna Lodge rekommenderas starkt! Om ni ska åka på safari. Vi såg 4 av "the big five" Saknar fortfarande Leoparden. Detta var även första gången som jag fick se noshörning i Masai Mara.

Nedanför de första bilderna så kommer Ol Pejeta (fältstudieveckan)

Dock på 150-200 meters håll, men anledningen till att den är så långt ifrån är för att den är så skygg av sig.
Finns bara 15 st kvar i Masai Mara

En Dik Dik väldigt sällsynt.

Geparden

Nej, Ingen Timon (surikat) det här. Den här heter moongoose

Ol Pejeta
Ol Pejeta vad är det?? Jo det är ett ställe i Norra Kenya som vi åkte till. Vi är alltså alla som går Natur på gymnasiet. Det vi gjorde första dagen då vi kom dit var bara att försöka känna oss hemma och första dagen hände inte så mycket. Andra dagen var det dock upp tidigt runt 05:00 för att halvtimmen senare åka på safari. Vi var även iväg mot schimpanscentret där vi skulle få se schimpanser. Detta var för att veta hur de hade blivit behandlade och hur de blir behandlade nu. De kunde ha ganska hemska historier, t.ex. att de varit inlåsta i en bur hos en privatperson, fastkedjade eller liknande. Men nu hade dem det ännu bättre. Då de fick mat och kunde gå fritt hela tiden, vissa schimpanser hade även varit med i filmer. Man fick akta sig för schimpanserna ibland då de kastade allt de kunde få tag i, så som sten, pinnar, jord.

Efter att vi hade varit på schimpanscentret så begav vi oss av igen fast denna gången mot en ko farm där man fick se hur boskapen blev tvättad, De hade en maskin som det sprutade vatten ur med kemikalier i vattnet för att döda parasiter. Inte det roligaste att få se.

Sedan åkte vi vidare till en noshörningsfarm där vi fick se noshörningar på 7-8 meters håll utan stängsel eller staket emellan oss. Ganska coolt så att säga, men som grädde på moset, vi fick även klappa dem.

Därefter åkte vi till en skola där vi gjorde lite arbete som t.ex. bygga stolar, pallar, cementera ett golv.

Dagen efter denna fantastiska upplevelse var vi bara på föreläsningar, mindre intressant. Däremot det mest intressanta var att vi fick se korridorer där djur passerade och även kameror som fotade djuren som gick förbi där. Det var tidiga morgonar men det var värt det. Höjdpunkten på denna veckan var nattsafarin som vi fick åka på då vi endast var två meter ifrån en lejonfamilj.
Ha det bra så hörs vi!

Mount Kenya

Kor som ska duscha

7-8 meter ifrån dem​

Det regna en dag.​

Mount Kenya i Bakgrunden

Detta är Nattsafarin

Jag har även varit på båda halvkloten samtidigt

När vi arbeta på skolan​

Likes

Comments

Jaa du, Nu har det gått drygt två veckor sen jag uppdaterade senast! Under denna tid har det hänt en hel del! Vill ni veta vad som har hänt?? Så fortsätt läsa!


Mount Kenya - 4985 m.ö.h.

Dag 1
Första dagen började med att vi gick upp 06:00 för att hinna äta frukost för att sedan timmen efter det åka mot Mount Kenya! Det tog sisådär 4 timmar att komma dit. Vi började med att vandra i ett skogsparti, eller rättare sagt, det var typ skog runt oss hela tiden. Detta var den första av tre klimatzoner som vi passerade. Denna dag gick vi 10 km och intog 400 höjdmeter. Det enda som var tråkigt på denna resa var att vi bara fick två vita frallor till middag. Fick lite huvudvärk denna dagen men det gick över efter att ha druckit vatten. Utsikten kunde man iallafall inte klaga på!

Ett av de många stoppen vi gjorde!

En liten genväg som vår guide visade oss.

Morgonen på första kampen!

Dag 2
Idag gick vi upp precis innan solen stack upp klockan 06:00 alltså. Som tur hade vi ju en person som var vår ledare. Han heter Al (jobbar med Brittiska armen) Varje morgon så gick han och skrek Good morning Swedish School, rise and shine, rock n' roll, time to get up. Massa sådana fraser tills alla var uppe, Det hjälpte en hel del. för vi kom upp, även fast det var frost utanpå tältet och att man hade sovit lite halvt men det var bara att bita ihop och gå upp. Denna dag skulle vi 10 km igen och stiga 1200 meter i höjdmeter. Detta var mig en liten tuffare bestigning men denna dag mådde jag inte dåligt eller hade ont i huvudet. Men det var mer fysiskt jobbigt. För de sa att vi skulle till den toppen där framme, men det var egentligen 7 toppar ytterligare som vi skulle till. På nätterna kunde det bli ner mot nollgradigt och även gå under nollan vissa gånger. Nu hade allt kött tagit slut till maten också, eller rättare sagt köttet klarade sig inte längre så det bjöds bara på vegetariskt

Utsikten blev ju bara bättre!

Hoppet tändes att vi skulle komma till toppen!

Molnen gick väldigt långt ner.

Jo, det är denna toppen vi ska till.

Den toppen ja!

Dag 3
Idag gjorde vi inte så mycket, eftersom detta bara var en dag som vi skulle ta igen oss på. För att vi senare på natten klockan 02:00 (för att vara exakt) För att då börja bestigningen mot toppen. Men idag gick vi bara upp 200 meter till en glaciärsjö som man kunde bada i om man ville så och sedan tillbaka. Annars så tog vi det lugnt resten av dagen.

Natten då vi börjar bestigningen
Vi gick upp klockan 01:00 för att hinna äta lite mat. Alltså Te och Gröt (såg mer ut som välling). 02:00 började vi för att hinna upp till soluppgången. Det var inte så kallt om man hade fyra par byxor, fyra tröjor, en jacka, två strumpor, två vantar, en halsduk och en ylle mössa. Även fast vi är i Kenya så är det inte varmt hela tiden. Vi kommer till en stuga när det är 100 höjdmeter kvar till toppen. Det är som en sista viloplats innan vi går upp. Jag var helt tömd på energi och syret var det väldigt lite av vilket gjorde det svårt att andas,

Lampa var man tvungen att använda för att se vart man skulle gå!

En annan topp som vi inte skulle till. Solen började att gå upp nu. Hade en bra bit kvar och en kvart innan solen gick upp!

Här sitter man på toppen och väntar på att solen ska gå upp.

Här har ni beviset att jag klara det!

Det ni ser här är den vägen som vi gick nerför till höger

Vi var ovanför molnen och vände.
Sedan När vi kom tillbaka till kampen, så var klockan 10:00 ungefär, då började vi att packa ihop tält med mera och vi skulle påbörja vandringen tillbaka till vårt första läger tog runt 12:00. Senare denna dag fick jag höra att när vi nådde stugan när det var 100 höjdmeter kvar så var jag likblek i ansiktet. Jag kände bara att jag inte hade någon energi och att det var lite svårt att andas. Men jag kämpade mig uppåt och klara det med hjälp av lite dextrosol och vatten, vattnet frös dock på toppen men gick fortfarande att dricka.
Detta är min historia om bestigningen av Mount Kenya.

I nästa blogginlägg kommer Ol Pejeta där jag klappar noshörningar och skyddar mig från schimpanser som kastar stenar.

Likes

Comments

Nu i helgen var vi i Naivasha och hade lite allmänt roligt med att ta vattenprover för att sedan analysera dem. Men det bjöds även på en båttur då vi fick se en del fåglar och flodhästar.

Nu imorgon börjar ett av de största äventyren jag någonsin har gjort, eller rättare sagt, det största! Bestigningen av Mount Kenya påbörjas då. Det kommer nog bli en tuff sak men samtidigt väldigt roligt! Men jag känner mig redo för detta så jag tror det kommer gå alldeles utmärkt!

Likes

Comments