Tryckkonstens födelse.Johan Gutenberg i sin verkstad

Gutenberg i sin verkstad, illustration från 1860. Ill: J. Pedersen.

Tryckkonsten är gammal och kommer ifrån öst. Johan Gutenberg var stor inom tryckkonsten i tyskland på 14-1500 talet. Han skapade och ut veklade många olika tryckkonsten.


Tryckkonsten är gammal och kommer ursprungligen från öst. Johan Gutenberg förenade en rad olika kunskaper och tekniker inom tryckkonsten. Gutenberg mest berömda bok heter Mazarinbiblen som han tryckte år 1454. John föddes 1398 i staden Mainz som ligger i Tyskland han dog år 1468 i samma stad. Han utvecklade tryckkonsten under 1450-talet.

Tryckkonsten kom till för att människor hade användning för böcker men det fanns inte alls många. De som fanns var väldigt dyra så det var få som kunde läsa. Men när tryckkonsten kom till fick veta mer om saker som hade hänt. Jag tror denna uppfinning kom till för att folk hade ett behov av böcker och att alla skulle ha tillgång till en. Samhället påverkas på ett bra sätt genom att folk lär sig läsa och skriva. Tryckmaskinen påverkade inte naturen på något farligt sätt men allt papper man använde gjorde så att fler och fler skogar försvann.

Tryckkonsten gick till så att texten skulle överföras från en mal till papper. Genom att smeta lagom mycket trycksvärta på mallen och sedan trycka den mot pappret så får man en trycktsida. Elias Johansson.Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Spinning Jennny uppfanns för att de skulle gå snabbare att spinna. Maskinen uppfanns år 1764 av James Hargreaves i England. Från början när spinning Jenny uppfanns så kunde man bara spinna 8 trådar samtidigt, men efter ett tag så gjorde dom maskinen bättre och snabbre så man kunde spinna 100 trådar samtidigt.


James Hargreaves

Man använde vävning som ett hantverk ända till 1820 och sedan så

uppfann man ju vävmaskinerna och de kan ju stämma ganska bra eftersom Strömma fabrik startade 1833 och dom hade spinnmaskiner.

Strömma var en av de första maskindrivna fabrikerna i Sverige. De hör också till världens största textilindustrier som har funnits. Den var också den första branschen som mekaniserades och la grunden till den industriella revolutionen.

Svenska textilindustrin växte och man hade väveri i Göteborg, Norrköping, Sjuhäradsbygden samt i Skåne och många flera.1911 fanns 175 textilfabriker fanns i Sverige Norrköping, bland annat Norrköpings Bomullsväveri AB som grundades 1852 och Holmens Bruks och fabriks AB, grundat på redan på 1600-talet av industrimannen Louis de Geer som uppfann de verken.

Namnet Spinning Jenny, har ibland sagts komma från namnet på uppfinnaren James Hargreaves dotter, men varken hans döttrar eller hans hustru hette Jenny. Till denna namnförklaring har det knutits en berättelse om hur Hargreaves skulle ha kommit på idén till maskinen när hans dotter Jenny råkat ha omkull en gammal spinnrock. Spinnig jenny var de egentligen inte så mycket dåliga grejer med denna maskinen. Det fanns bara positiva saker med den nya uppfinningen, tex det gick mycket snabbare och att man sparade mycket tid på de.eftersom arbetskraften behövdes inte jobba lika mycket.Man sparade pengar på de eftersom att man inte behövde inte så många som arbetade samtidigt .Det negativa med detta var att de blev fler och fler som blev arbetslösa och hade inet jobb att gå till på dagarna.Jag tror att maskinen kom till för att de skulle gå snabbare att väva liksom de måste gått jätte sakta med bara 8 trådar om du gemfört med ökningen med väv trådar de var 92 trådar fler de har tid med sig.Det som är en jätte stor skillnad.uppfininngen påverkade människorna jätte mycket eftersom de blev flera arbetslösa och man behövde inte slita lika mycket på sitt jobb eftersom att spinning jenny var flera steg framåt i eletronik historianSpining jenny påverkade samhället genom att flera blev arbetslösa och om folk blev arbets lösa så var de inte lätt att sörja sig och sin familj.Det var inte drikt som idag att man kan bara gå till arbetsförmdelingen att hitta jobb på den tiden fick man letta sig fram till sig själv.På 18oo talet fanns de inte heller lika många företag som de finns idag . Spinning Jenny gav efter säg några sämre saker också men många bra också.Spinnig Jenny va inte helt snäll mot naturen heller de släppte ut mycket skit i luften och var inte als bra för kineserna i kina tex alla marker köpte olika företag upp och folk fick flytta där ifrån . båtarna inpoterade all bomul i länderna och då släpptes de ut mycket avgaser på den tiden så var inte båtarna som idag liksom dom släppte ut jätte mycket skit.Också och de va ju inte bra för miljön alls .så spinning Jennny var de både bra och dåliga saker med.

Text skriven av Felix Johansson

Likes

Comments

Franska Revulotionen

Året är 1798 jag har precis klivit av tåget från Paris stationens perrong. Mitt första uttryck av Paris är att det är väldigt vackert här och det känns väldigt välkomnande. De var under den här tiden som missväxten började och skörden inte var så bra. De var bland annat det som gjorde att Frankrike startade revulotion. Det var inte bara därför Frankrike genom gick revulotion utan också för att Frankrike på denna tiden hade varit med i massa dyra krig mot Storbritaninen, och även för att Frankrike betalade mycket av sina förmögenheter till Frankrikes kunga hus.Då kanske ni undrar hur de här anledningarna kan leda till revulotion, jo det var så att folket började grubbla på idéer om hur de skulle kunna styra landet utan att ha en kung och drottning. Kungen och Drottningens namn var: Ludvig XVI och Marie Antoinette. Förutom Kungen och Drottning var Frankrike indelat i de så kallade "De tre stånden". Där fanns adeln som satt högst upp de behövde inte betala någon skatt och de bodde i stora slott, de åt mat som bönderna hade skördat på deras gårdar. De levde i överklass. Sen har vi ju då prästerna som ligger i mitten och även de slapp betala skatt, jag träffade en präst nämnd Gustav Benjamin på stan och jag frågade om hur det var att vara präst.

Han sa att de var underbart att vara präst han tackade gud för att han hade fått detta livet, jag kollade lite konstigt på honom och frågade vad han tyckte om adler och bönder. Han svarade bara att adlen var rik och mäktig, medans bönder var som slavar han själv fick 10% av allt som bönderna fick ihop ifrån odling osv.

Jag fortsätter vandra på Paris gator och ser en man med massa tidningar som skrek att kungen hade sammankallat Generalständerna för under den här tiden var det kris med ekonomin i Frankrike, så man behövde göra något snabbt. Detta har man inte gjort på över 100 år så detta var väldigt speciellt. De skulle samlas i Varsille och diskutera detta problem de hade. Men adeln, prästen och kungen höll ihop för att bönderna (de vanliga folket) inte skulle få mer makt än vad de hade innan.

Dagen efter detta stora mötet så frågade jag en bonde hur det gick igår och om de fick som de ville.

Han berättade att de hade protesterat om att de ville ha lika mycket makt som adeln och prästerna och de hade faktiskt fått och jag var jätte glad för hans skull, för allt jag hade hört så hade det låtit väldigt orättvist här i Frankrike i de olika stånden.

Detta dramat fortsatte och nya nyheter kom ut ifrån mannen med tidningarna "KUNGEN STÄNGER NER MÖTET!". Nu var det bara för de tredje ständet att gå nån annanstans för att få jämnstäldhet. Bönderna och de som stöddade de bestämde sig för att ha ett eget möte i ett bollhus, jag bestämde mig för att vara med och stödja bönderna och jag fick svära en ed om att jag/ingen fick lämna salen förens de hade kommit på något som skulle kunna fungera för att styra Frankrike. De kallas Eden i bollhuset.

När det fattiga folket fick reda på Eden i bollhuset så spreds en oro hos de fattiga om att kanske kungen skulle kalla in österikiska soldater för att hindra revulotion. Som ni vet så har jag en tidsmaskin så jag behöver inte oroa mig för eden jag svor. Jag frågar Albert Jueve som är en av protestanterna och jag frågar om varför de storma Bastiljien. Han svarar bara att: Kungen håller massa fattiga människor fängslade i Borgen. Samtidigt medans jag intervjuar Albert så skriker folk gruppen befälhavarens huvud är av och alla skriker HURRA HURRA. När de hade befriat fångarna så visade de sig att det bara var 3 stycken.

En oktober morgon så bestämer jag mig för att gå ut på stan och köpa lite bröd. När jag kommer fram till affären så säger damen i butiken att brödet är slut, hon berättar även att de ska storma till Kungen slott och ta med de in till stan och visa de hur dåligt med bröd det är i staden.

När vi var tillbaka i Paris så satte vi kungen och drottningen i husarest och de fick inte längre bo i sitt slott. I början så hade kungen det rätt bra, han fick till och med bestäma lite fortfarande. Men sen började kungen skriva hemliga brev till andra kungar i andra länder. Kungen blir dömd för landsbedreägeri och hans straff blev döden. Efter detta startade revulotionen.

Hannes Gustafsson

Likes

Comments

Turbin

En Turbin är en turbomaskin som omvandlar energi från ett flöde av en vätska eller gas till mekaniskt arbete. Nästan all elektricitet på jorden produceras med någon form av turbin. Vätska eller gas i rörelse påverkar bladen och får turbinen att snurra.

Claude Burdin myntade termen från latinets turbo som betyder virvel. Claude Burdin var en fransk tekniker som föddes år 1788 och dog år 1873. Hans student Benoit Fourneyron var han som konstruerade den första användbara vattenturbinen.


Hur turbinen fungerar och vad den gör.


De enklaste turbinerna har oftast en rörlig del, oftast konstruerade med blad fästa på en axel.

Turbiner som används i värmekraftverk kan omvandla upp till cirka 40% av värmeenergin till elekricitet, resten blir till spillvärme. Portrait-Of-Benoit-Fourneyron-1802-1867.jpg

De som kom på detta geniala verk.

Benoit Fourneyoron var en student till Claude Burnin och det var han som konstruerade den första användbara vattenturbinen år 1827. Han var född år 1802. Uppfinnandet av ångturbinen var en riktigt genial man som var nämd Charles Algernon Parsons han föddes år 1884 och dog den 11 februari 1931 på Jamaica.200px-Charles_Algernon_Parsons.jpg
Typer av turbiner.

Det finns olika sorters turbiner, det finns Ångturburbinen, Vattenturbinen, Gasturbinen och Vindturbiner. Ångturbinen används för att omvandla värmeenergi till elektricitet i till exempel kol- eller kärnkraftverk. Omkring 80% av all elektricitet i världen produceras med ångturbiner. Trots att ångturbiner endast kan omvandla under hälften av bränslets energi till elektricitet, är de ändå effektiva jämfört med motsvarande otto- och dieselmotorer. Vattenturbiner utvinner energi ur vatten i rörelse, främst i vattenkraftverk. En gasturbin är oftast en del av en större maskin som producerar energi. Hela processen består i sin enklaste form av en kompressor, en brännkammare och en turbin. Gasturbinen drivs av strömmande förbränningsgaser. Gasturbiner har i regel högre verkningsgrad än ångturbiner. Vindturbiner används bara i vinkraftverk.

Miljöpåverkan

Kraftverksdammarna utgör vandringhinder för de fiskarter som företar vandringar. Pågrund utav de så försvinner många fiskarter ifrån våra svenska sjöar.
Ekosystemen kring och i strömmande vatten är en av världens mest hotade pga vattensexploateringen. Vattenkraften påverkar även miljön i Östersjön. Dels genom att den hindrar livsviktiga mineraler (tex kisel) att strömma ut i havet och dels genom att minska antalet rovfiskar (tex lax) som är viktiga för Östersjöns ekobalans.

Under vinter då mest elektricitet behövs i Sverige kommer kraftverken att släppa mest vatten under vintern. Detta är motsatsen till vårt vanliga flödemönster som normalt har lågvatten under vintern och flödestopp på våren. De finns ju även positiva saker med vattenkraft och en av de största fördelarna är, att man med förhållandevis lätt teknik kan utvinna en stor mängd förnybar energi i princip utan några utsläpp i miljön. Klimatförändringen är en av de största miljö frågorna i vår tid och då kan vattenkraft birdra.


Hannes Gustafsson

Likes

Comments

Ångmaskinen började spela en viktig roll i den Industriella revolutionen i mitten på 1700-talet i England. Ångmaskinen skyndade på den Tekniska utvecklingen rejält. James Watt uppfann inte ångmaskinen men gjorde den moderna ångmaskinen som revolutionerade världen 1765, så arbetar ångmaskiner och turbiner än idag.

James Watt

James Watt uppfann inte ångmaskinen men gjorde den moderna ångmaskinen 1765 som revolutionerade världen. Han var en brittisk, skotsk uppfinnare. Ångmaskiner och turbiner arbetar på Watts sätt än idag. James Watt föddes den 19 Januari i Greenock och han avled den 25 Augusti 1819 i Handsworth.
Uppfinnarna av ångmaskinen

Heron var matematiker och fysiker från Alexandria. Han skrev många skrifter om vetenskapsmän och experimenterade med mindre utmanade uppfinningar som till ex, scenljus och effekter till teatrar. Han var också den första vetenskapsmannen att experimentera med ångtryck från vattenånga. Heron uppfann också "Herons ångkula" som skapade en kraft med hjälp av ånga. En fysiker frånFrankrike vars namn var Denis Papin kom på den första fungerande prototypen av en ångmaskin tillsammans med Thomas Savery från Devon. Deras ångmaskin var inte tillräckligt kraftfull för att pumpa vatten ur gruvor. Thomas Newcomen tog god tid på sig när han kom på en förbättrad version av Saverys och Papins ångmaskin. Newcomens maskin spred sig oerhört snabbt över Europa eftersom den klarade av att pumpa vatten ur gruvor. Men när James Watt skulle reparera en av Newcomens maskiner så såg han hur ineffektiv den var och byggde sin egen ångmaskin. Redan i slutet av 1800-talet hade Watts ångmaskin konkurerat ut Newcomens ångmaskin.Så här fungerar ångmaskinen

Ångmaskinen behöver mycket bränsle som träkol, stenkol eller annat bränsle för att hålla värmen uppe. När ångmaskinen blir tillräckligt varm börjar vattnet i den att koka och övergå till ånga. Mer och mer ånga bildas och det skapas ett tryck som skjuter upp kolven från kammaren med vattnet. Den sprutar sedan kallt vatten och kyler ner vattenångan och luften kan då trycka ner kolven igen. Det blir då en fram och tillbaka rörelse som ger ångmaskinen kraft och energi att driva ett helt tåg eller pumpa vatten ur gruvor.
Den första svenska ångmaskinen


Till Sverige kom ångmaskinen år 1728. Den första ångmaskinen var Newcomens ångmaskin som byggdes i Dannemora gruvor i Uppland år 1728.

Påverkan och följder

Ångmaskinen hade enorm påverkan på människorna under början av 1800-talet. Ångkraften blev industriella revolutionens viktigaste uppfinning. Man kunde då börja massproducera i fabrikerna vilket gjorde att man kunde producera produkterna snabbare och därför sälja dem billigare. Arbetsgivarna tjänade mer och mer på att ersätta personalen mot maskiner som var tio gånger mer effektiva. Människorna blev då mer och mer arbetslösa på grund av alla maskiner som kom. Detta blev människorna i allmänhet arga på och det var en tid då de gjorde uppror i fabriker och satte eld på maskinerna. Ångmaskinen var också en uppfinning som gjorde att man kunde transportera tunga varor snabbt och långa avstånd med tåg som inte hästarna klarade. Man kunde också börja resa över landet för att hälsa på kusiner eller bara ta semester. Ångmaskinen har påverkat samhället extremt bra eftersom man kan transportera varor eller människor tvärs över landet samt bygga upp ett tågnätver Den har också påverkat miljön negativt enligt mina tankar på grund av dess utsläpp och användning av kol, stenkol, träkol för i tiden. Nu använder man samma princip fast med hjälp av el som energi.


http://www.dahlstiernska.se/sve_kurser/tms/hypertext/05_tomas/anglok.htm

http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85ngmaskin

http://www.alltomhistoria.se/artiklar/angmaskinen/

http://sv.wikipedia.org/wiki/James_WattAv: William Ehring

Likes

CommentsEfter 2 dagars resande har jag nu anlänt i Paris, Frankrike. Året är 1798 och jag har den tid jag åkt funderat över den revolution som Frankrike just passerat. Efter en tuff tid med orättvisa och höga skatter för bönder och borgare. Jag bestämmer mig för att leta upp någon att fråga om denna tid, jag beger mig till stadens torg och finner Aleron Narcisse vid en parkbänk under Eiffeltornet. Aleron berättar att han är bonde och var med om hela revolutionen som nu passerat. Han berättar även om den dåliga skörden som varit flera år innan revolutionen började och att priset på maten steg eftersom det inte kom in lika mycket mat till städerna. Aleron och några av hans vänner åkte då in till Paris för att demonstrera men de hörde av andra demonstranter att det var soldater från kungen på väg för att stoppa alla demonstranter. Aleron, hans vänner och alla som demonstrerade sprang och berättade det för alla de kunde hitta och till slut hade enormt många människor samlat sig och beväpnat sig. Alla frågade sig var de skulle få kulor och krut ifrån, då började ropet sprida sig "Bastiljen!" och ropet spreds vidare medans de marscherade mot Bastiljen. De var så många så de bara trängde sig in med gevär, högafflar och facklor. Människorna tog tillfånga en massa soldater och dödade några officerare. Enligt Aleron var det då som "Nationalförsamlingen" startades.

-Men vad är det för församling och varför startade det revolutionen?

Aleron berättar att det hela startade på grund av alla krigen som Frankrike hade deltagit i och alla dyra fester som adeln, kungen Ludvig XVI och drottningen Marie Antoinette (hovet) hade haft. Marie var inte så insatt i Krigen och festerna kostade oerhörda mängder pengar av landets budget och det var då Ludvig XVI bestämde sig för att höja skatten för bönder och borgare. Bönderna och borgarna tillhörde det tredje ståndet, adeln och prästerna som fanns i det andra ståndet däremot behövde inte betala skatt överhuvudtaget. De blev skattebefriade och detta ledde till missnöje och demonstrationer av 98% av befolkning.

-Men vad hände när ni stormade Bastiljen och efteråt?

Aleron berättar djupt: Genom att storma Bastiljen visade hela folket sin frustration till den styrande makten. Nationalförsamlingen upphävde då adelns priveglier och offentligjorde istället de mänskliga rättigheterna, frihet, jämnlikhet och brödraskap. Det var då revolutionen började. Napoleon ledde folket när de jagade adeln och kungligheterna för att hugga huvudet av dem. Ludvig XVI och drottningen Marie Antoinette dömdes till landsförräderi och dömdes till döden i giljotinen. När man hade huggit av huvudet så visade man dem inför folket för att visa missnöje och för att starta demokratiskt styre i Frankrike. Napoleon kröntes till kejsare år 1804 och införde monarki i Frankrike. Napoleon var mest fruktad i hela Europa efter han tog över makten i Frankrike med hjälp av folket.

-Men vad fick revolutionen för följder?

Aleron berättar att bönderna och borgarna fick som de ville i slutet. Marie Antiedotte och Ludvig XVIs huvuden blev avhuggna och det kungliga enväldet samt makten i de olika stånden avskaffas. Istället inskaffas ett nytt samhällssystem som byggde på upplysningen ideér om folkstyre och likabehandling av människor. Adelns priveglier upphävdes och nu kunde alla göra karriärer tack vare att meriter blev viktigare än släkt och arv. Man fick helt enkelt förtjäna vad man ville bli tex högt rankad General. Samtidigt som Napoleon krigade i Europa så spreds Frankrikes ideér runt om i Europa och det tog inte långt tid innan resten av Europa tog del av Frankrikes ideér och den Franska revolutionen ses som den mest betydelsefulla händelse i världshistorien.Av: William Ehring

Likes

Comments

Amerikanska revolutionen

Båten jag befunnit mig på de senaste 2 veckorna ska snart anlända till Amerika.Vi har bara ett par minuter kvar innan jag kan stiga i land på det mest omtalade landet för tillfället.Staden jag ska till är Philadephia.Ett land som precis blivit självständigt,brutit sig loss från Storbritannien.Du ska nu få följa med på min resa,en resa som kommer visa vad denna förändring betydde för människorna.

Jag står just nu i kärnan av staden Philadephia med ett block och en penna i min hand,letande efter någon person som vill dela med sig av sin version av denna förändring.Jag möter en person vid namn Lex Luthor,en medelklass människa som bott i staden de senaste 40 åren.Detta har Thomas för mig att berätta...Lyssna noga..

Allt började med att Storbritannien låg i krig mot Frankrike,det så kallade sjuårskriget. Mellan år 1757-1763.Det behövdes såklart mycket pengar för att Storbritannien skulle vinna,vi betalade skatt till dom för att de skulle kunna driva på kriget och sedan segra själva,utan att vi får ut någonting utav det.Vi kunde inte göra något åt det,vi var tvugna att betala skatt,vi var ju kolonier till Storbritannien.Vi var trötta på dem,vi ville bestämma själva.Det hade varit mycket snack på gång,och egentligen började det hela när vi började protestera mot britterna genom att bojkotta deras varor.I Boston hände en sådan sak,det kom brittiska fartyg med te,vi hoppade på fartygen och slängde alla telådor i havet.

Först så sa den brittiska kungen att kolonisterna skulle betala alla skatter.Men när kolonisterna sa nej till det så sa han, ''okej då'' ni behöver bara betala teskatten.Men det sa kolonisterna nej till också.När britterna sedan skickade båtar med telast och incidenten ''Boston Tea Party'' hände,blev kungen George den 3:e arg.Han skickade soldater med i båtarna för att skydda dem från att en liknande händelse skulle inträffa.Detta hjälpte inte britterna någonting utan det var vi som vann på det i längden och det är jag så himla glad för!Brittiska soldater och beväpnade kolonister börjar skjuta på varandra,vi ville ju stå upp för oss själva!Vi har alltid velat vara ett självständigt land.Efter detta hade hänt kunde vi inte undvika krig.Att vi skulle betala skatter till Storbritannien utan att få vara med och bestämma om dem var olagligt enligt oss gamla kolonister.Varför skulle vi ens gå med på det?År 1776 gjorde vi får självständighetsförklaring,när britterna fick höra detta skickade de armeér för att krossa oss.

Våra armeér ledda av George Washington,försökte undvika öppna strider och istället föra gerillakrig.George den 3:e, Storbritanniens kung, hade andra planer och försökte tvinga oss att ha öppna strider.Gerillakrig innebär att man sprang iväg och la sig i bakhåll för att sedan plundra britterna på deras mat,det var så vi gjorde,vi kämpade för våran frihet med hela våra hjärtan.Att undvika öppna strider skulle spara oss både pengar och liv.Men för att klara detta behövdes mod och det är det vårat folk har,för vi är USA!

Efter ett tag i kriget kom Frankrike in i bilden igen,de startade krig mot Storbritannien och det spelade en stor roll till den frihet vi vann.Efter 7 års krig mellan kolonierna,tillsammans med Frankrike mot Storbritannien skrev Storbritannien på fredsavtalet och vi var nu ett självständigt land.Våran frigörelse från ett så tidigt mäktigt land som Storbritannien blev väldigt uppmärksammat i världen och det är kul tycker vi amerikaner.Dem har tagit efter våra grundlagar som är rättigheter för folket, frihet,individens rättigheter, jämlikhet och fientlighet mot korruption.Grundlagar som jag nu hoppas på att kunna hålla detta landet i bitar och styra världen mot frihet.

Tack för din tid Thomas,ha det bra i fortsättningen!

Nu tar vi oss ner mot södra Philadelphia till en liten sjö med en underbart fin park.Vita bänkar och grönt överallt,jag möter en kvinna som spenderar mycket av sin tid här nere.Hon säger att denna platsen får henne att känna sig lycklig,och att hon träffar människor som hon kan prata av sig med.Därför tycker jag att detta ska bli extra roligt,vilken tur jag hade som träffade henne här!Det här är alltså Chloe Sullivan,33 åringen som slåss för allas rättvisa!

''Chloe,hur styrs landet nu efter frigörelsen och hur har frigörelsen påverkat människorna?''

Efter kriget var det helt klargjort att vi inte skulle ha någonting med Storbritannien att göra,vi är ju nu Amerika.Efter kriget hade vi svårt att kunna hitta ett sätt att styra landet på,som alla någorlunda kunde gå med på även om det inte var det dom tyckte var bäst.Det fanns olika alternativ,t.ex en del ville att varje stat skulle bestämma för sig själva om allt,som att det skulle vara flera små land i ett land kan man egentligen säga.Sedan ville vissa ha ett förbund som skulle styra över allting,alltså bara en grupp som bestämmer över allt.Efter snack hit och dit så blev det till sist något mitt emellan,ett slags styre som jag är säker på att kommer funka kunna.

Vi har nu kongressen,en riksdag som har representanter från alla stater som tillsammans förhandlar om lagar och skatter för att styra landet.Vi som bor i Amerika tycker det är väldigt bra eftersom representanter från olika stater ser saker från olika perspektiv.Därför får vi både bättre lagar och skatteregler för hela Amerika.När kongressen har bestämt om lagar har vi domstolar som dömer människor efter lagarna,vilka straff dem ska få.Sedan ska vi,folket,rösta fram en president som ska styra landet och leda de militära styrkorna.Frigörelsen påverkade oss olika,vissa var emot den och andra för den.Vissa grupper om jag säger så,har inte vunnit något på det.Vissa människor ville vara en del av Storbritannien så de kämpade mot oss under kriget,när vi sedan vann har många människor flyttat till delar som Storbritannien äger.En annan sak som jag tycker är väldigt dålig är att bara vissa får rösta,man måste vara vit,man och rik.Jag menar varför ska inte kvinnor få rösta?!Vi är exakt lika mycket värda som männen är och vi också ha rösträtt,och även om man är svart eller vit,rik eller fattig ska alla få rösta.Det finns mycket att göra för att få ett jämnställt Amerika men även om det är såhär nu är det mycket bättre än att lever under Storbritanniens regler och krav.Det vanliga folket, i form av människor som mig,såna som lever på en normal nivå.Bönder,hantverkare och sjömän t.ex, vi fick inte rösta.Jag,och alla andra kvinnor,vi får inte heller ta högre utbildningar under den nya ledningen.Slavarna har inte heller fått någon förbättring ännu iallafall,människor som erbjöd sina liv under kriget för att sedan kunna få sin frihet när kriget var över fick inte ens kämpa för det land dem ville.Jag hoppas att alla ska kunna få leva under frihet,och att alla ska kunna göra vad dem själva vill för att nå sina drömmar.Om man inte får göra det man själv gillar kommer man aldrig leva lycklig har jag lärt mig i livet.

Du ska ha ett stort tack för din tid,ha det bra!Nils Küchler

Likes

CommentsFlygande skyttelnDen flygande skytteln kom år 1733 och det var alltså John Kay,en Engelsman som uppfann maskinen.John föddes 1704 och dog 1780.Han var alltså 29 år när han uppfann maskinen,han kom från staden Bury,Lancashire.Där har han en staty efter sig som visar för dagens människor vilken fantastiskt sak han gjorde för världen.

Flygande skytteln kom att tillverka 2-4 gånger mer än vad en kvinna hade kunnat göra för hand tidigare.
Arbetet

Efter ett tag märkte man att produktionen ökade massvis och då var man tvungen att skaffa mer garn att väva,därför kom spinnmaskinen ''Spinning Jenny'' år 1764.Spinning Jenny är den mest kända garnmaskinen eftersom den hjälpte flygande skytteln med sin produktion så bra.Den var alltså minst lika viktig som flygande skytteln.

Den spann bomullen tilll bomullsgarn som Flygande skytteln använde,bomullen kom från bomullsväxterna i Afrika.Det var många amerikanska slavar som fick plocka bomull för att sedan amerika skulle sälja det vidare till Storbritannien.Det blev alltså ett samband mellan de två maskinerna under en viss tid som så småningom skulle komma att utvecklas genom att både kunna väva finare och tillverka mer garn än aldrig förr.
I fara

Det var stora protester mot ''Spinning Jenny'' eftersom arbeterna ansåg att den tog deras jobb att fixa fram garn till den Flygande skytteln.Arbetarna gjorde uppror och bröt sig in i uppfinnaren James verkstad och eldade upp hans maskin.

Människorna gillade inte alla dessa maskiner i börjar men började sedan förstå att dem var väldigt bra på lång sikt,eftersom man kunde tillverka så mycket mer.Följder

Detta var början på revolutionen,människorna fick en helt annars livsstil eftersom de tyckte att dem behövde något nytt,när industrierna kom lämnade man jordbruket för att sedan flytta in mot städerna.Så kallad urbanisering.Man fick bo längre ifrån sina nära & kära och det var raka motsatsen mot jordbruket.Man hjälptes där åt med väldigt mycket men i städerna skulle alla göra allt för sin egen skull.Människorna började jobba i fabriker och eftersom de var en så stor urbanisering blev det en väldigt stor arbetskraft.Det vill säga att ägarna till fabrikerna kunde ställa nästan vilka krav som helst på sina anställda,eftersom om dom inte gick med på det var det någon annan som tog deras jobb.När arbetarna fick slita så mycket så det en massproduktion,men människorna var tvungna att fortsätta för att kunna försörja sina respektive familjer.Det innebar en massproduktion av garn och det blev en marknad.En marknad där folk istället för att byta saker med varandra som man gjorde under jordbruket så började man köpa saker som fabrikerna hade tillverkat.Inne i städerna levde man under väldigt dåliga förhållande,man bodde så trångt att ofta fick en hel familj bo i ett rum.Maskinen tog många arbetares arbeten men det var inte mycket folket kunde göra åt det.Man fick helt enkelt acceptera det och slita på.Hemskt var det.Funktion

Flygande skytteln är bara en komponent till vävstolen,den fungerar så att när den gör garnet skapar den en bana av tråden,den skapar en slags bana genom att gå från vänster till höger och från höger till vänster.Vid varje slut så skickar en liten låda tillbaka skytteln när den är igång för att den ska kunna gå fram och tillbaka,för att det ska kunna gå ännu smidigare när den kör så har man kulformade ändar,den har också valsar för att minska friktionen.Alltså motståndet när den driver på arbetet.När den sedan har arbetat klart med bomullen skickas bollen till en annan del av vävstolen och då är garnet klart.Man kallar det ''bollen'' för att det ser ut som en boll fast i en bred och låg form.Inte en helt rund form men formen liknar ett rör kan man säga.


Nils Küchler
Likes

Comments