Vi är många som behöver mediciner av olika anledningar, det är vanligt och inget konstigt alls. Det som jag har lagt märke till är att det verkar vara en skillnad på reaktionerna beroende på vad man faktiskt tar för slags mediciner och om det är mot något fysiskt eller psykiskt.

Det fysiska verkar vara lättare att förstå, någon har halsfluss och då förstår alla att det är självklart att den här personen behöver medicin och det är inte någon som dömer eller tittar konstigt.

När det gäller mediciner som är till för det psykiska verkar det vara mer skambelagt och något som vi helst inte ska prata om. Vi ska helst dölja det och vissa ifrågasätter det faktum som är att vi behöver medicinen. Vissa har svårt för att förstå på vilket sätt som medicinen hjälper oss och ifrågasätter. Vissa har svårt för att förstå varför vi ibland ändå kan må dåligt eller inte känna oss lugna trots medicinering, men det är en konversation som behöver att de här personerna är öppna och lyssnar.

Jag tar olika mediciner av olika anledningar och jag märker av det skambelagda ämnet som är psykiska mediciner. Jag känner själv att jag ibland känner mig tveksam inför att berätta att jag måste gå iväg för att ta min medicin, även att jag är redo för att bryta tabun så tar det lite emot ibland. Jag har känt mig rädd för vad andras svar kommer att bli eftersom att jag tyvärr har upplevt de dåliga svaren. Jag har dessutom känt mig rädd för att personen i fråga sedan ska börja diskutera det här och kanske startar en konversation som leder till att jag får ångest.

Mina mediciner hjälper mig otroligt mycket och har hjälpt mig igenom svåra perioder. ​Det är självklart inte allt​ - kärlek, terapi, acceptans, med mera har också en stor betydelse. 

Det jag vill komma fram till är att många av oss behöver mediciner både mot fysiska och psykiska problem - vi ska inte behöva försvara oss eller skämmas över detta. 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Idag har det varit en bra dag, jag har hunnit med metodövning i skolan, haft sånglektion, träffat min fantastiska partner och varit på möte. Allt det här ville jag göra och mitt mående har känts fantastiskt!

Mina dagar är dock inte alltid fantastiska, alla upplever såklart sämre och bättre dagar. Hur jag kan uppleva mina dagar blir en annorlunda känsla, mot de dagar som en person som inte har en så kallad ADHD hjärna upplever.

Mitt huvud slutar ALDRIG att tänka tusen tankar samtidigt, jag är extremt stresskänslig och får lätt panik. Mina känslor är extremt intensiva, det här kan skapa stora problem för mig i min vardag. En händelse för dig behöver inte vara så viktig men för mig kan just den händelsen vara ett fall från den högsta toppen. Jag kan även tolka din '' konstruktiva kritik '' som ett personligt angrepp och jag känner mig istället som den mest värdelösa personen någonsin. Min fantastiska dag kan alltså på några sekunder/minuter ge mig en sådan grov ångest och få min energi att försvinna helt.

Det här betyder också att jag kan vara väldigt låg men istället bli ÖVERLYCKLIG och överaktiv vid en POSITIV händelse. Den förändringen kan ske otroligt snabbt och självklart känns det härligare när ångesten inte äter upp mig inifrån!

Det är otroligt viktigt att alltid lyssna på sin kropp och sig själv - oavsett vad. När jag känner mig låg och ångestfylld så måste jag kunna få vara det och faktiskt acceptera det. När jag känner mig låg och ångestfylld, behöver jag inte låtsas som att jag inte skulle vara det och gå på tio aktiviteter iallafall. Då är det istället bättre att jag gör det som blir bäst för mig i längden, jag vet att en lugn och mysig helg tillsammans med min partner kommer göra mig lycklig. Istället för att göra tio aktiviteter som istället stressar upp mig och drar ner mitt mående.

Likes

Comments

'' Göm dina tårar, berätta inte vad du känner. Alla kommer tycka att du är jobbig om du jämt ska vara så känslosam.. du är helt enkelt bara till besvär. ''

Det här pågick hela tiden i mitt huvud under min uppväxt. Jag har alltid varit en känslosam person som har haft en hjärna på högvarv och tidigt fick problem med psykisk ohälsa. Några gånger försökte jag faktiskt att prata om det men jag blev avvisad, helt plötsligt började mina vänner tycka att jag bara försökte få uppmärksamhet och att jag var töntig. 

Resten av omgivningen visade inte heller hur viktigt det var med att prata om jobbiga saker, jag hörde vuxna prata om hur viktigt det var att alltid vara positiv. Att vara positiv är i och för sig inte något dåligt i sig, men varför pratade ingen om att det också var viktigt att vara ärlig mot sig själv och känna efter? 

Nej ingen berättade för mig att om jag bara låtsades att jag mådde bra hur länge som helst, skulle jag till slut falla ner i det mörkaste mörker. 

Dessutom hörde jag ALDRIG någon prata om psykisk ohälsa. Ingen nämnde psykiska funktionsnedsättningar eller psykiska sjukdomar. Folk pratade om tonåringar och våra hormoner och våra känslor, men ingen pratade om när gränsen gick, när det inte längre handlade om den där '' fasen '' i livet. Utan när det faktiskt handlade om något annat och något djupare än så. 

Jag känner mig besviken över hur bristande kunskapen har varit om psykisk ohälsa under min uppväxt. 

Från och med nu tänker jag prata om det och inte acceptera att jag blir nedtystad när jag faktiskt VILL prata om det. Alla ska veta och alla ska få kunskapen, alla ska få hjälp i tid.  

Likes

Comments

Attention Deficit Hyperactivity Disorder

ADHD är en neuropsykiatrisk diagnos, en funktionsnedsättning som finns i olika former och kan visa sig på olika sätt i alla åldrar. För att få diagnosen ADHD måste symptomen ha funnits i minst sex månader, samt att det är viktigt att klargöra att symptomen inte beror på något annat.

Det är också vanligt att ha andra diagnoser i samband med ADHD, så som Social ångest / OCD / Autism / panikångest / Bipolaritet

Symptom på ADHD

(Varje person är unik, alla symptom stämmer inte in på alla. Svårigheterna kan också se olika ut, en del har svårt för att sitta stilla men vara bra på organisation - och tvärtom.)


 • Det känns som att det trängs i huvudet
 • Det är svårt att slappna av
 • Humörsvängningar: Skiftningar mellan arg, glad, ledsen & det kan gå fort
 • Starka, djupa, intensiva känslor. Ibland är det svårt att kontrollera dessa.
 • Lätt för att bli irriterad eller arg
 • Organisationssvårigheter
 • Lätt uttråkad
 • Känslig
 • Känslig för ljud & svårt att sortera ljud
 • Ångest, Social ångest, Depression
 • Lätt för att bli beroende - vilket kan leda till missbruk


 • Svårt för att behålla fokus, koncentrationssvårigheter
 • Hyperfokusering
 • Impulsivitet, tillexempel: svårt att vänta på sin tur, avbryter mitt i en mening. Talar/shoppar/går in i relation / går med i förening/ svarar ja - tänker igenom SEN.
 • Överaktivitet - Svårt att sitta stilla en längre stund om situationen inte tillfredsställer dig. Du kan känna dig trött men ditt huvud är ändå på högvarv.
 • Det är svårt att komma igång, du skjuter upp saker.
 • Svårt för att reglera energin och använda energin på rätt sätt, du somnar i klassrummet men på kvällen vill du istället städa, göra uppgifter, starta något nytt, sortera med mera.
 • Du trivs bäst i en organiserad och strukturerad miljö men det är också oerhört svårt och energikrävande för dig.
 • Du kommer ofta försent
 • Du är glömsk - Du minns tio låttexter, men det viktiga mötet klockan 15:00 minns du inte.


Likes

Comments

Observera att social ångest inte är samma sak som att vara blyg. Social ångest är en riktig diagnos som inte sällan leder till låg självkänsla, panikattacker och depressioner.

Den som har social ångest känner en rädsla för att utsätta sig för andra människors uppmärksamhet. Det är vanligt att känna en oro för att bli granskad, göra bort sig eller tappa kontrollen i sociala sammanhang.

Typiska tankar kan vara att "Jag gör bort mig", "Tänk om det syns" eller "Vad ska alla tro?". Det kan kännas som att man så snabbt som möjligt måste fly från platsen för att slippa den obehagliga situationen.

Obehaget inför olika sociala situationer kan leda till att du slutar att umgås med andra människor och blir allt mer ensam. Att undvika det som är jobbigt kan kännas som en lättnad på kort sikt, men det gör att ångesten blir värre i längden.

Om du har social ångest kan det till slut påverka hela din tillvaro.

Social ångest finns i olika former och alla upplever inte ångesten i alla miljöer, en del får ångest i en situation som en annan kanske inte alls tycker är jobbig.

Symptom

🔹 Du börjar skaka, yrsel,svag & svimfärdig
🔹 Blir varm eller kallsvettig
🔹 Blir tyst eller pratar fort & " onormalt " i ett eventuellt försök att kompensera, eller vid nervositet.
🔹 Undviker sociala sammanhang / det som du upplever är jobbigt
🔹 Får/fått panikattacker i samband med situationen

🔹 Du använder dig utav alkohol / droger, eller annan form av dina " knep " för att klara av situationerna.
🔹 Rädsla för att äta/dricka med andra
🔹 Rädsla för offentliga toaletter
🔹 Rädsla för att svara i telefon/ringa
🔹 Rädsla inför att lämna hemmet


Det är mycket vanligt att ha social ångest i samband med andra diagnoser tillexempel ADHD, Autism/Asperger, Tourettes, OCD, Bipolaritet eller Depression.

Likes

Comments

112
För akuta nödsituationer - fara för någons liv.


1177
- Allt inom sjukvårdsrådgivning.
- Vägledning till rätt hjälp för dig.
- Allt från fysiska symtom & sjukdomar till psykiska besvär. 


020 - 22 00 60
Nationella hjälplinjen, kostnadsfri psykologisk hjälp, öppet alla dagar 13:00-22:00.


Ungdomsmottagningen
Gå in på Umo.se, välj din plats och se vilken mottagning som är närmast dig.


BUP
Barn- och ungdomspsykiatri - stöd och behandling från 0 till 17 år.
Gå in på bup.se för att hitta din närmaste mottagning.


BRIS
Bris.se är en sida där du kan mejla eller chatta, om du inte kan/vill ringa.

116 11
Alla under 18 kan ringa för att få prata med en kurator. Gratis och det är möjligt att vara anonym.
Öppettider alla dagar 14-21

077-150 50 50
En vuxentelefon för de som har frågor om barn.


Vuxenpsykiatrin öppenvårdsmottagning

Använd Google och sök efter " din stad " och vuxenpsykiatrin öppenvårdsmottagning, för att få kontakt till vuxenpsykiatrin i din närhet.

De kan hjälpa dig med råd, stöd och boka tid för samtal vid behov.

Likes

Comments