View tracker

Ikväll ska vi på fest! Så idag blir det festrecept! Här får ni tips på ett perfekt tilltugg till fördrinken; Chevre, valnöt och fikonsnurror! Servera med ett gott glas bubbel! Snurrorna går såklart att förbereda innan gästerna kommer!

Recept från Catarina König (direktlänk nedan) som bloggar på Elle mat & vin.

/http://catarinakonig.ellematovin.se/chevre-valnot-fikonsnurror/


Ca 15 st

Ingredienser
1 smördeg på rulle
3-4 msk fikonmarmelad
50-70 g chèvre, smulad utan kanter
6-7 valnötter, hackade
flingsalt, efter smak
1 ägg, till pensling

Det här kan du förbereda innan
Rulla ut smördegen. Bred på ett tunt lager med fikonmarmelad, strö sedan över smulad chèvre och hackade valnötter. Strö över lite flingsalt. Rulla i hop till en rulle, täck med bakplåtspapper och plastfolie, förvara i kylskåp.

Innan gästerna kommer
Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut "rullen" från kylskåpet och dela degen i 3 cm breda ”snäckor”. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och sätt in i ugnen tills dem blir gyllene. Ca 15-18 min beroende på ugn. Ta ut, låt svalna en aning och servera.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Ett recept på en otroligt lättlagad och snabb pastarätt, när tid och ork inte finns! Går såklart även att förbereda innan om tiden ska minskas ytterligare eller om det är kruxigt att få ihop det helt enkelt!

4 port

4 port pasta, ex penne eller fjärilar
4 dl créme fraiche
2 dl grovt hackad färsk basilika eller någon annan god krydda, ta det som finns hemma!
1 dl god riven ost
150 g hackad skinka
Salt och peppar

Det här kan du förbereda innan
Blanda alla ingredienser förutom pastan i en skål! Täck med plastfolie och förvara i kylskåp!

Vid middagstid
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av vattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen. Häll i röran, rör om och låt stå någon minut på eftervärme på spisen. Servera!

Likes

Comments

View tracker

Vegomåndag! Härlig pastarätt där färska pastaplattor fylls med bland annat spenat, soltorkade tomater, keso och citron.

4 port

8 färska pastaplattor

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

Rivet skal av en citron

250 g keso

400 g fryst bladspenat

1 dl soltorkade tomater

1 dl riven parmesanost

400 g krossade tomater

1 msk olivolja

1 tsk oregano

125 g mozzarella

Salt och svartpeppar


Det här kan du förbereda innan

Skala och skiva vitlök, fräs vitlöken med olivolja i en stekpanna. Lägg i spenaten, salta och peppra. Stek tills det mesta av vätskan är borta. Låt svalna något. Strimla soltorkade tomater, blanda med spenaten. Tillsätt även riven parmesanost, rivet skal av en citron samt keso. För icke keso- älskare går det att utesluta keso! Ta fram pastaplattorna och lägg ut spenat- röran i nederkant på pastaplattan och rulla ihop. Lägg ner pastarullarna i en smord ugnsfast form, lägg endast ett lager. Täck med plastfolie, förvara i kylskåp.

Gör tomatsåsen i en skål. Blanda krossade tomater, olivolja och oregano. Salta och peppra. Täck med plastfolie, förvara i kylskåp.

Riv mozzarella och lägg i en skål. Täck med plastfolie, förvara i kylskåp.


Vid middagstid

Sätt ugnen på 200 grader. Häll tomatsåsen över pastarullarna och strö över mozzarellan. Tillaga i ugn i 25-30 min.

Likes

Comments

Den här rätten åt vi i helgen, kycklingen får ligga i en marinad med bland annat soja, vitlök och riven ingefära. Serveras med nudlar och morotstzaziki. Kräver lite mer tid att förbereda, men så gott!

4 port

  • 4 kycklingfiléer
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 lime, skal och saft
  • 5 msk soja
  • 3 msk sesamfrön
  • 1 dl sweet chilisås
  • 2 msk riven ingefära
  • 1 dl olivolja
  • 1 kruka färsk koriander
  • 2 salladslökar
  • 200 g äggnudlar
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 morötter
  • salt och peppar


Det här kan du förbereda innan

Dela kycklingfiléerna i tre delar, lägg i en ugnssäker form. Rosta sesamfrön i en het panna. Gör marinaden till kycklingen i en skål. Blanda soja, sweet chilisås och olivolja. Skär tre vitlöksklyftor i skivor, riv ingefära och lägg i skålen. Riv skalet av limen och blanda med marinaden. Häll marinaden över kycklingen och blanda om. Täck med plastfolie och förvara i kylskåp. Kycklingen bör ligga i marinaden i minst en timme. Hacka salladslök, lägg i en skål och täck med plastfolie, förvara i kylskåp. Hacka en kruka färsk koriander, lägg i en skål och täck med plastfolie, förvara i kylskåp.

Gör morotstzatzikin. Finriv morötterna, lägg i en skål och blanda i crème fraiche. Pressa i en vitlöksklyfta, salta och peppra. Täck med plastfolie och förvara i kylskåp.

Vid middagstid

Sätt ugnen på 200 grader. Tillaga kycklingen i ugnen i cirka 20- 25 minuter. Efter halva tillagningstiden, ta ut kycklingen och blanda runt, slå marinaden över kycklingen. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.

Ta ut formen ur ugnen när kycklingen är klar och tillsätt i formen de kokta nudlarna, salladslök och pressad limejuice. Blanda tills allt är täckt med sås. Strö över sesamfrön och färsk koriander.

Servera kyckling och nudlar med morotstzatzikin.

Likes

Comments


Jag har fryst in bullar som ej är gräddade med tanke att kunna ta fram och få nygräddade bullar lite oftare när det är fikadags! Ett försök att förbereda bullar! Jag har laborerat med ugnsvärme och längd i ugnen men inte lyckats få till det rätta. Har ni några tips och förslag? Jag tar tacksamt emot det!

Tips nu i juletid är att blanda i saffran i bullsmeten och sedan fylla med smält smör, riven mandelmassa och vaniljsocker!

Likes

Comments

Pastagratäng är i grunden en snabb och lättlagad pastarätt. Men den är även perfekt att förbereda innan och sparar då ytterligare tid vid middagstid, gott är det också!

4 port

Ingredienser

  • 300 g pasta, t.ex. penne
  • 150 g rökt skinka
  • 6 st soltorkade tomater
  • 2 ägg
  • 4 dl färdig ostsås
  • 400 g färdig tomatsås (gärna med smak av ex örter)
  • 1 vitlök
  • 1 1/2 dl riven ost
  • fryst broccoli

Det här kan du förbereda innan

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skär skinkan och soltorkade tomater. Häll av pastan när den är klar, och blanda i skinka och soltorkade tomater. Rör ihop ägg, ostsås, tomatsås samt pressa i en vitlök. Blanda såsen med pastan och lägg det i en smord ugnssäker form. Strö över osten. Täck med folie och förvara i kylskåp.

Vid middagstid

Sätt ugnen på 225 grader. Tillaga gratängen i ugnen i cirka 30 min. Täck eventuellt med aluminiumfolie mot slutet av tillagningstiden för att undvika bränd yta. Koka broccoli och servera till gratängen.


Likes

Comments

En jättegod rätt från min syster som går att förbereda innan. Stek köttfärs och lägg i form med créme fraiche, matlagningsgrädde, vitlök och curry, serveras med ris!

4 port

500 g köttfärs
2 dl créme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl chilisås
1-2 vitlök (efter tycke och smak, tänk på att desto längre rätten förbereds innan desto mer smak av vitlök)
1 1/2 tsk curry
2 dl riven ost
Salt och peppar
Fyra portioner ris
Majs och babyspenat

Det här kan du förbereda innan
Stek köttfärs, salta och peppra. Lägg köttfärsen i en smörad ugnssäker form. Blanda créme fraiche, matlagningsgrädde, chilisås, curry och pressad vitlök i en bunke. Häll sedan röran över köttfärsen. Strö över riven ost. Täck med folie och förvara i kylskåp.

Vid middagstid
Sätt ugnen på 200 grader. Tillaga "köttfärslådan" i ugnen i cirka 20-25 minuter. Koka fyra portioner ris. Servera med majs och babyspenat.

Likes

Comments

Rätt där allt förbereds innan! Allt slås in i ett paket av bakplåtspapper och sen skjuts in i ugnen vid middagstid!

4 port

Ingredienser
4 laxfileer
8 potatisar, alt. 5 potatisar och en liten sötpotatis
1 citron
1 kruka färsk dill
75 gram margarin eller smör
1 msk olivolja
Salt och peppar

Det här kan du förbereda innan
Skölj och tvätta potatisarna, skär potatisarna i tunna skivor. Lägg i en form som är täckt med bakplåtspapper, salta och peppra. Tänk på att inte lägga ett för tjockt lager av potatis, max två lager, så att potatisen blir genomstekt i ugnen.

Skär tunna skivor av halva citronen samt hacka en halv kruka dill, lägg över potatisen. Lägg sedan på laxfileerna, salta och peppra.

Pressa andra halvan av citronen så att du får 1 1/2 msk citronsaft och blanda med margarin/smör, olivolja samt en halv kruka hackad dill. Salta och peppra. Lägg dillsmöret över fisken. Slå in med bakplåtspapper, täck formen med plastfolie och förvara i kylskåp.

Vid middagstid
Sätt ugnen på 200 grader. Tillaga fisk och potatis i ugnen i cirka 25-35 min. Koka ärtor och servera till fisken.

Likes

Comments

En rätt där kycklingen får ta smak av citron, vitlök och basilika! Tänk på att desto längre kycklingen förbereds innan, desto mer smak från marinaden.

4 port

Ingredienser

4 kycklingfiléer

1 citron

1 vitlöksklyfta

1/2 dl samt 2 msk olivolja

2 dl färsk basilika

2 stora sötpotatisar

I röd lök

2 tsk flingsalt

1/2 tsk nymalen svartpeppar

2 dl créme fraiche

1 pkt fetaost a' 150 g

1 påse babyspenat a' 65 g


Det här kan du förbereda innan:

Dela kycklingfiléerna i två eller tre delar, lägg i en ugnssäker form. Häll över 1/2 dl olivolja. Riv skalet av en halv citron över kycklingen. Pressa en halv citron, ca 2 msk citronsaft, och häll i formen. Lägg i 1 dl färsk basilika. Blanda om, täck formen med plastfolie och förvara i kylskåp.

Skölj och skala sötpotatisarna, skär i klyftor och lägg i en ugnssäker form som är smord med olivolja. Skär löken i klyftor, lägg i formen. Ringla över 2 msk olivolja, flingsalt och svartpeppar. Täck med plastfolie och förvara i kylskåp.

Blanda i en skål 2 dl créme fraiche, 1 msk citronsaft, samt smula i ett paket fetaost. Hacka 1 dl basilika och blanda i med röran. Täck med plastfolie och förvara i kylskåp.


Vid middagstid

Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formen med sötpotatis i ugnen. Sötpotatisen ska vara i ugnen cirka 30-35 minuter. Efter 15 min stället du även in kycklingen, kycklingen ska vara i ugnen cirka 15-20 min. Skär i kycklingen för att kontrollera arr den är färdig, den ska vara vit, ej rosa.

Servera kyckling, sötpotatis samt fetaoströra med babyspenat.



Likes

Comments

I vår familj gillar vi pannkaka! Här är ett recept på en matigare variant av ugnspannkaka där potatis och äpple rivs ner i smeten.

4-5 port

Ingredienser

6 råa potatisar

1 äpple

5 ägg

7 dl mjölk

3 dl vetemjöl

Smör till formen

Keso, lingonsylt och rivna morötter till servering.


Det här kan du förbereda innan

Skala och riv potatis grovt. Skala äpplet, kärna ur och riv grovt. Vispa samman ägg, mjölk och vetemjöl. Blanda ner potatis och äpple i smeten. Smörj en ugnssäker form (cirka 35 x 40 cm) med smör, häll i smeten. Täck med plastfolie och förvara i kylskåp.

Vid middagstid

Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Ugnspannkakan ska ha stannat och fått fin färg.

Servera ugnspannkakan med keso, lingonsylt och rivna morötter.


Likes

Comments