View tracker

Söndag 15 jan, första tillfället vi lyckats få ihop en tid efter nyårsskiftet eftersom att Felix har befunnit sig i USA under jul & nyår. Han har nu även fått sig en egen etta (MED STUDIOUTRUSTNING) där vi träffades några timmar idag alla tre för att spåna nya idéer kring nästa låt, och Jonatan spelade in en ackordföljd bland annat. Denna gången lutar det åt att det blir en låt i det jazzigare stuket. Spännande.

Tillvägagångssätt denna gång, till skillnad från förarbetet jag och Felix gjorde den 10 nov (se detta inlägg), var att Jonatan nu fick (nästan) helt fria händer direkt. Jag sa innan till honom att jag var lite inne på att skriva något jazzigt, i en modern tappning. Men förutom det fick han göra och spela precis hur han ville, där och då liksom. Varför är på grund av att detta är ett av alla de sätt man kan skriva musik på enligt mina källor, som jag kommer att jämföra i min skriftliga rapport sedan. Denna gång var det Filips (läs om honom här) tips kring hur han själv brukar göra när han skriver, som vi testade. Han menade att vad han vanligtvis brukade göra för att komma igång med ett projekt var just att bara sätta sig vid pianot och spela spela spela.

Ett tempo, en ackordföljd och en basgång är det vi har hittills, ingenting spikat och klart dock. More there is to come

För min och Felix del blev timmarna ganska rastlösa, så en matpaus hade vi gott om tid till haha

Likes

Comments

Nu börjar det hända grejer!! Senast jag skrev började text och melodi utforma sig, och sedan dess har detta hänt;

I måndags (12/12) kom Felix på besök, och medan vi pratade ihop oss spelade (som tidigare benämnd "en pianist i min klass") aka Jonatan in en förfinad pianoinspelning av det materialet vi hade, och vi fick även spela ihop oss lite grann. Jonatan fick spela in i olika etapper och bitvis kan man väl säga. Ackordföljden med och utan melodi, en där han bara lade ut ackorden, skalan och pentan osv osv. Detta för att Felix sedan skulle få det i midi så han kunde ha något material att spåna med. Jag fick inspelningarna som mp3, och fick återigen gå hem och finslipa och skriva klart texten.

I fredags (16/12) hände det mycket på relativt kort tid. Felix kom till studion där jag och Jonatan hade börjat förbereda oss, och sedan blev det 5 timmar effektiv studiotid. Vi började med att skriva upp en form på låten, soundcheckade och sedan spelade vi in sång och piano samtidigt för att få en mer live-känsla över det. Sedan spelades elgitarr in (av Jonatan också) på det, medan jag gick iväg och skrev färdigt texten då vi gjorde spontana ändringar av den. Plockade bort det jag inte kände mig nöjd med i princip, och lade till nytt. Ledde till att sista biten av låten bara blev inspelad en gång utan repetion innan haha, men vi blev nöjda trots det faktiskt. Mycket idé-bollande fram och tillbaka pågick hela tiden, "testa att göra såhär istället" "ändra det" osv osv. Funkade riktigt bra. Felix tog hem materialet och mixade samt lade till ett "stick-ish", och nu har vi EN LÅT KLAR. Känns jätteskönt.

Ett stressmoment är dock är Felix beger sig till USA nu på onsdag, vilket innebär att vi inte får någon gemensam studiotid förrän i början av januari. Detta har lett till ändringar i tidsschemat, då jag tänker att det faktiskt inte gör någonting om EPn inte ligger uppe på Spotify dagen det är dags för redovisning. Det viktigaste är ju att vi har färdiga inspelningar. Vill heller inte stressa fram ett projekt och få det att tappa kvalité på grund av det. Den nya planen är som sådan att när Felix kommit hem igen har han tillgång till studio dygnet runt, vilket innebär att vi skulle kunna spela in två låtar under kort tid egentligen. Ger mig även möjligheten att på riktigt kunna jämföra flera olika sätt att skriva musik på, som ju faktiskt är vad min rapport ska reflektera kring. Under kommande veckor får jag istället prioritera att skriva den skriftliga rapportens andra delar, och försöka ligga i fas.

Likes

Comments

Tjenare! Slutade skolan tidigt idag så har hunnit sitta en stund med gymnasiearbetet nu, och det flöt på riktigt bra tyckte jag. Dagens mission var nämligen att utifrån ackordföljden sätta melodi och text. Har på relativt kort tid fått ihop 3 verser, om det blir som jag har tänkt. För att underlätta skrivandet bad jag en pianist i min klass, för någon vecka sedan, att rakt upp och ner spela den bestämda ackordföljden utan att han fick förbereda sig. Det gjorde att han "undermedvetet" gav mig idéer och mer eller mindre satte tempo, ackord-byten, vissa melodislingor osv. Jag spelade in det han spelade på min dator, skickade till Felix, stämde av med honom och idag har jag suttit och improviserat. Lyssnat på piano-inspelningen, nynnat och trallat till den och spelat in mig själv (för att minnas och för att sedan plocka ut de bästa bitarna). Nynnandet blev till melodier och melodierna blev till textrader.

För övrigt är jag mitt uppe i att ord för ord renskriva intervjun med Filip, som hittills är tre sidor lång. Fortsättning följer....

Likes

Comments

Idag har varit en dag för inspiration, avstämning och hemmastudio. Grupper och artister vi lyssnat på idag för att hitta inspiration är bland andra Håkan Hellström, John Mayer, The 1975, Daft Punk, Adele, José González och Vance Joy.

Vi har en mall samt tillvägagångssätt klar för låt nr 1, då vi valt att skriva första låten utefter Staffan Åkerbloms steg-för-steg lista (se inlägget "Hur skriver jag en bra låt"), detta för att jag senare ska kunna jämföra de olika tillvägagångssätten att skriva på i min rapport.

 • Vårt syfte med låten är att beröra, och få lyssnaren att ta till sig av texten. Sätta nya perspektiv på saker och ting.
 • Tema. Låten ska gå i moll och beskriva en viss händelse som jag personligen upplevt.
 • Målgruppen är egentligen överlag "så många som möjligt", men vi vill skapa en känsla av tillhörighet och att vissa utsatta lyssnare ska kunna relatera, dock på olika sätt.
 • Låtens genre kommer att vara indie, en delvis akustisk låt som känns avklädd och äkta. Ett på något sätt utstickande mellanspel ska även finnas med. Över lag vill vi inte hålla oss till några ramar, med flit, genremässigt.
 • Tonarten kommer att vara G#m.
 • Ackordföljden kommer (antagligen) bli; G#m, B/D#, E, F#(add4), B/D#, E
 • Intrumentaliseringen är ännu inte helt bestämt, men vi vet att vi vill ha med en framstående ack- eller elgura, sång, synth-strings (mellanspel), soft beat/trumma
 • Texten kommer att framföras som i en lång dikt, en berättande text från A till B. Dock en del upprepanden för att förstärka budskapet.
6h musik kräver sin choklad

..och mobilpauser.

Likes

Comments

Precis som vi hade förutspått går processen mot vår EP väldigt upp och ner. På senare tid har det uppstått en del förhinder, vissa vi räknat med och vissa inte.

För lite drygt ett halvår sedan insjuknade jag giftstruma, en sjukdom som påverkar både kroppen och psyket väldigt mycket på olika sätt. Detta har krävt att jag har behövt operera bort min sköldkörtel, vilket jag gjorde för ungefär 1,5 vecka sedan, och jag är därför sjukskriven för tillfället. Jag har länge vetat om att jag skulle operera mig, problemet låg bara i när, och det var först när jag fick min tid 3 veckor innan operationstillfället som jag och Felix kunde börja planera utefter det. Under den här senaste veckan, som också råkade vara vårt höstlov, har jag mått skit och inte varit kapabel till någonting som har med gymnasiearbete att göra dessvärre. Höstlovet skulle från början ha varit den veckan då vi skulle spelat in i studio och aktivt haft igång arbetet hela veckan - vilket inte längre var möjligt på grund av omständigheterna.

Utöver det har även Felix tagit en paus från gymnasiet av olika skäl, vilket i sin tur leder till att han inte längre har varken anledning eller skyldighet till att göra något gymnasiearbete. Men som den trogna kompanjon han är har han ändå valt att hålla fast vid projektet, tack och lov. Detta är också anledningen till att det bara är jag som skrivit i denna blogg. Dock, för att finna någonting positivt i situationen, passar min sjukskrivning tidsmässigt väldigt bra ihop med att Felix inte längre behöver befinna sig i skolan om dagarna - och vi kan få ihop åtminstone några timmars effektivt arbete den här veckan istället. Vår tidsplan låter sig skrivas om, men vi hoppas på det bästa och vi får se vart det här projektet tar oss någonstans.

v.44 (höstlov) - Jobba intensivt i studion, spela in v.45 - Få ihop konkret material

6/11 - Färdig med intervjuer CHECK

30/12 (senast!!!) - Alla (3-4) låtar klara och att vi stolt ska kunna presentera att låtarna finns på Spotify inom en viss tid

26/2 - ALLTING klart. Rapport, produktionen, allt(!) - färdigt att redovisas inför publik.

Likes

Comments

View tracker

Idag fick jag förmånen att på Röda Kvarn här i Lidköping gå på en föreläsning av Staffan "SAWO" Åkerblom, tillsammans med hela musikprogrammet. Staffan skriver mycket egen musik samt skriver till andra artister, är själv artist och han studerade på MOP (Music and Production) i Skara på yngre dagar. Hans mission var att förklara, men kanske främst inspirera till hur man skriver egen musik. Det är såklart inte det lättaste att försöka tala om för någon hur musik bör skrivas och inte, eftersom att det kan göras på så oändligt många olika sätt, och alla låtskrivare jobbar dessutom på olika sätt. Men det Staffan gjorde var att gå igenom vissa grundläggande delar som kan vara bra att känna till och fundera kring innan man sätter sig ned för att skriva, och han delade med sig av sina bästa låtskrivar-tips. Mycket relevant enligt min åsikt, även spännande att höra hur andra jobbar.

Därför tänkte jag nu dela vidare några av de tankar som Staffan uttryckte idag, ifall att det skulle finnas någon nyfiken eller intresserad själ därute.


"Hur skriver jag en bra låt?"

 • Bestäm syfte med låten. Varför skriver du låten?
 • Bestäm tema. Vad ska låten handla om? Ska låten gå i moll eller dur?
 • Målgrupp. Vem ska låten rikta sig till främst?
 • Bestäm genre. Vilken mall ska du hålla dig till i låten? Finns alltid olika "förutbestämda mönster" att ta hjälp av inom alla olika genres.
 • Bestäm tonart. Vilken tonart passar sångarens röst osv?
 • Bestäm ackord samt ackordföljd.
 • Bestäm instrumentalisering. Vilka instrument ska finnas i låten? Vilken/vilka skall vara mest framträdande osv?
 • Hur vill du framföra texten? Vill du berätta en händelse från punkt A till B genom hela låten eller upprepa texten mycket?

Vanligt exempel på låtform:

 1. Vers 1
 2. Brygga
 3. Refräng
 4. Mellanspel
 5. Vers 2
 6. Brygga
 7. Refräng
 8. Stick (kan förslagsvis vara omvänd ackordföljd)
 9. Refräng
 10. Outro


Staffans bästa tips:

 • Ta inspiration från andra!
 • Jobba med metaforer i ditt språk
 • Bädda gärna in det du vill säga i ett kreativt och målande språk
 • Jobba med motsatser och synonymer
 • Testa att byta tonart någon gång i slutet av låten t.ex, det kommer att lyfta slutresultatet
 • Provocera gärna på ett snyggt sätt
 • VAR INTE SJÄLVKRITISK!

Likes

Comments

Tjena. I onsdags tog jag & Felix en liten roadtrip till Skövde för att träffa den här sköna killen på bild. En kaffe på kafét "Johan & Nyström" och jag och Felix gick senare därifrån fyllda med inspiration och nya perspektiv. Filip Ahlberg är en mycket duktig kompositör & musiker, som för tillfället studerar musik på högskolan i Skövde. Jag & Felix hade skrivit ihop ett antal frågor vi ville ha svar på, och Filip visade sig ha många kloka tankar och otroligt mycket erfarenhet. Han står bland annat bakom flera välspelade låtar på Spotify, har medverkat i flera samarbeten och har spelat för kungen och drottningen bland annat. Eftersom att hans specialité dessutom är film- och spelmusik så hade han bra tips och idéer på hur man skulle kunna tänkas förstärka en känsla när man skriver musik, vilket nog ska komma att bli användbart för oss. Hela intervjun med Filip kommer att komma ut här så fort jag har skrivit klart den.

För övrigt så känns det väldigt skönt att nu ha avklarat den här punkten på att-göra-listan, och dessutom i väldigt god tid. Nu kan vi börja spåna på mer konkreta idéer och vi har även bokat in höstlovet för en hel del tid i studion.

Likes

Comments

På musiklinjen läser vi som ni antagligen förstår många musikbaserade ämnen, och en av dessa kurser är musikproduktion, en personlig favorit. En gång i veckan har vi då 2,5h till studiotid, arbetar mycket tekniskt (till exempel med programmet Logic), studerar till exempel konstruktionen av olika mickar och deras olika funkioner (därav bilden), samt lär oss hur man producerar och skriver egen musik. Lektionen idag lade fokus på rösten och sången som instrument, och hur viktigt det faktiskt är att förmedla känslor med den när man ska skapa musik. På SVT Play kan ni se ett program som heter "Musikbranchens verkliga stjärnor", och som handlar om alla de briljanta musikproducenter och låtskrivare bakom hela världens musik, och den dokumentärserien har inspirerat mig massor. Så ska nu försöka ta med mig all den inspirationen och kunskapen till gymnasiearbetet.

Likes

Comments

Nu mina vänner har det börjat ta fart. Jag och Felix fick efter många om och men till en plåtning, vilket faktiskt var svårare än förväntat, men en mindre mapp med brukbart material blev det tillslut iallafall.

Jag och Gustav (min kära handledare för gymnasiearbetet) har checkat av vårt första möte och avstämning för projektet. Jag presenterade de idéer som fanns, och speciellt dem jag ville finslipa, och vi kom fram till att prio ett är att lägga upp en tidsplan för hela proceduren (då vi ju faktiskt har en deadline att hålla oss till). Det var någonting jag tog tag i ganska fort och stämde av med Felix hur vi skulle tänkas göra. Det jag nu hittills har uppskrivet på min lista är:

v.44 (höstlov) - Jobba intensivt i studion, spela in

6/11 - Färdig med intervjuer (har några kandidater på gång som jag är taggad på att influeras av)

30/12 (senast!!!) - Alla (3-4) låtar klara och att vi stolt ska kunna presentera att låtarna finns på Spotify inom en viss tid

26/2 - ALLTING klart. Rapport, produktionen, allt(!) - färdigt att redovisas inför publik.

Idag har jag även börjat fundera kring rapportens frågeställning, samt pratat ihop mig lite med musiker som är villiga att ställa upp som studiomusiker på EP:n.

Likes

Comments

Loggbokanteckning skriven cirka 2 veckor sedan:

Back to school and reality. Sommaren rullade på fort och det har varit full rulle för både Felix och mig (jobb och resor osv), så det har varit svårt att få ihop en fotografering. Men vi ska försöka få till en fotografering så fort han har kommit hem igen.

Jag har faktiskt redan smygstartat med låtskrivandet, men bara väldigt simpelt och överblickande. Jag har bollat idéer med ett fåtal nära och kära, och jag tror att jag har en klar idé om vad jag vill förmedla och vad låtarna ska handla om. Mycket metaforer och liknelser tänker jag mig. Som vanligt när jag skriver så går det till som så att jag lyssnar på musik för mig själv i hörlurar, och lyssnar till hur andra människor har skrivit sina låtar. Några jag ser upp till vad gäller låtskrivandet är bland annat gruppen The 1975 och Coldplay, Alessia Cara, Tomas Stenström och Håkan Hellström. En salig blandning med andra ord. Nästa steg är att jag sätter mig och skriver ner ord jag får upp i huvudet när jag tänker på det jag vill skriva om, och sedan ordbombar jag bara. Ord efter ord efter ord, ibland hela meningar. Ibland lyssnar jag på andra låtar och nästan kopierar meningar rakt av, eller hittar användning av andras formuleringar med ord. Det är spännande, jag har egentligen inget mål med det, utan bara skriver ner det just för att kunna sätta ord på den där känslan jag vill åt. Varning: läs aldrig om orden du har skrivit, för det kommer sluta med att du suddar ut alltihop och inte har något material alls. Läs det inte på ett bra tag, låt orden bara stå uppskrivna där, lite undangömda, tills dess att inspirationen flödar igen nästa gång.

Likes

Comments