Nie masz pomysłu co możesz wykonać z dynią? Może połączysz ją z żurawiną, co ty na to? Jeśli jesteś ciekaw to zapraszam ;)

Co nam będzie potrzebne?

- 20 dag puree z dyni

- 15 dag mąki pszennej

- 10 dag żurawiny

- 10 dag brązowego cukru

- 2 jajka ekologiczne

- 100 ml oleju

- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka cynamonu

- masło do posmarowania foremek

Jak przygotować?

1. Jajka wybij z miski, dodaj cukier i utrzyj na gładką masę. Następnie dodaj puree z dyni, olej, wymieszaj i dodaj mąkę, miód, orzechy, sodę oczyszczoną oraz cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

2. Foremki do pieczenia wysmaruj masłem. Żurawinę umyj i osusz. Ciasto przelej do foremek, do połowy ich wysokości. Na wierzch dodaj żurawinę.

3. Babeczki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok.25minut

Przenieś swój blog na Nouw - teraz możesz importować swój stary blog - Kliknij tutaj

Likes

Comments

Nie macie pojęcia jak łatwo i szybko osłodzić sobie życie? W takim razie zapraszam ;)

Potrzebne składniki:

- 75 dag kwaśnych jabłek

- 7 jaj

- 3g skórki otartej z cytryny

- 20 dag soku z cytryny

- 34 dag cukru pudru

Co należy zrobić:

1. Jabłka poddajemy obróbce wstępnej, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160°C do czasu aż zmięknął

2. Jabłka wyjmujemy z piekarnika, i przeciskamy przez sito.

3. Do przecieru dodajemy startą skórkę i sok z cytryny oraz połowę cukru pudru

4. Jaja myjemy i poddajemy dezynfekcji oraz oddzielamy żółtka od białek.

5. Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę i utrwalamy połową cukru pudru

6. Do piany dodajemy przecier i mieszamy

7. Masę dodajemy do foremek.

8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 12-17minut

9. Gdy wyjmiemy z piekarnika posypujemy cukrem pudrem i podajemy na gorąco.

Likes

Comments