View tracker

Kl 4 fredag eftermiddag gick bussen från skolparkeringen och vi började rulla norrut. Stannade vid ett ställe på vägen och åt, var efter lite mer än tre timmars körtid framme i Plentywood där helgens Speech & Drama meet höll hus. Spenderade sen natten på ett inn där jag delade rum med Megan, Anna och Taiken. Megan och Anna tävlar tillsammans i kategorin Serious Duo och Taiken kör solo som jag fast hennes kategori går ut på att memorera någon annans tal medan min bygger på ett tal man själv skrivit.

06.00 ringde alarmet på lördag morgon och vi gick upp, gjorde oss i ordning och började ladda för dagens meet. Innan vi drog oss mot skolan där tävlingen var åkte vi till ett ställe och åt frukost. Rätt så lyx att vår skola står för övernattningar och restaurangmåltider hela tiden, dumt att klaga liksom.

Jag tävlade i tre ronder med mitt tal, olika domare för varje gång. I slutet av dagen var det prisutdelning och ni kan ju se på kommande bilder hur det gick för min del där. (Hihi)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

  • 74 readers

Likes

Comments

View tracker

Denna veckans biologilektioner har bestått av haj- dissektion. Wow, spännande tänker du? Ja visst absolut, men bara tanken på lukten av de där halvruttna hajarna får mig att må illa. Inte superfräscht så att säga.

Sitter just nu i vårt lilla stadshus i Baker, som vi för övrigt i regel alltid bor i på veckodagarna, och har precis gjort klart min kemiläxa. Kemin handlar för tillfället om sådant som jag gjorde hemma sist jag hade kemi i skolan. Känner igen det mesta men grymt bra repetition samtidigt som jag lär mig nytt och dessutom kul att lära sig att använda engelskan i nya sammanhang.

Imorgon är det fredag och efter skolan går bussen mot säsongens tredje Speech & Drama meet. Denna gången ska vi till Plentywood vilket ligger halvtimman från kanadensiska landsgränsen och har så mycket som knappa 2000 invånare. Haha, tänk om man skulle åka buss i över tre timmar hemma för att tävla i en by med 2000 invånare, skulle nog aldrig hända. Aja, som ni säkert förstått så är inte Montana särskilt tätbefolkat, här har vi mest ranches. Och kor, det får vi inte glömma, kor finns det i oberäkneliga mängder.

I Plentywood stannar vi över natt för att sedan tävla på lördag. Jag tävlar som vanligt med mitt tal som jag skrev för ett par veckor sen där lite småjusteringar har skett under tiden. Ska bli superkul 😎😎

Likes

Comments

View tracker

Inte många veckor kvar till jul nu, en tid som alltid förknippas med familjetraditioner, umgänge med alla nära & kära och en mysig och rolig tid i allmänhet. Men i år är det lite annorlunda.

Visst, det känns lite konstigt att inte kunna göra det årliga julbaket med mamma, dricka glögg med pappa efter en bandymatch, vara med där hemma och julpynta eller åka och julklappshandla med mina bästa vänner. Att inte kunna kolla på prydnadstomten hos mormor & morfar som står och dansar till Jingle Bell Rock eller få fira jul med släkt och familj precis som vanligt. Känns inte riktigt som att det är jul när man inte gör de gamla vanliga sakerna, saker som man alltid tar för givet och faktiskt aldrig värdesätter förrän man inte kan göra dem.

Däremot, min poäng är att jag åkte inte till USA för att uppleva allt det gamla vanliga som jag gör varje år. Jag åkte hit för att testa något annorlunda och nytt, jag får nu se hur julen firas i USA. Helt främmande blir det dock inte, jag ska göra ett hederligt svenskt julbak med min värdmamma, kolla på Lucia- tåg på Youtube och spela svenska jullåtar med värdfamiljen samt laga lite svenska favoriter till julbordet. Jag får uppleva en annorlunda jul, min värdfamilj får en inblick i hur en jul i Sverige kan vara samtidigt som jag får lära mig att uppskatta allt där hemma som man alltid tar för givet. Det här med att fira jul hemifrån är faktiskt inte så pjåkigt, rätt kul också att berätta om när jag var liten och stod mittemot tomten hos mormor och morfar och härmade så gott jag kunde genom att gunga på höfterna, att bli hånad för att vi går runt i vita linnen med levande ljus i håret och har en känd jullåt om hur möss firar julafton.

(Inte vårt hus på bilden men ett optimalt exempel på amerikaner och deras juldekorationer)

Likes

Comments

Hela förmiddagen spenderades i köket med min värdmamma Libby. Tillsammans gjorde vi kalkon, potatismos med gravy, green bean casserole, bröd med vitlök, smör, kryddor och mozzarella, tranbär och ananasgelé, en sweet potatoes- röra, pumpapaj, äppelpaj, russinpaj och lite till. Mitt på dagen kom Libbys föräldrar och vi åt. Mycket mat men oj vad gott det var, alltihop! Min värdbror Devon vände sig mot mig och frågade om jag inte kunde komma tillbaka till Thanksgiving nästa år 😜

Efter maten slappade vi en stund och tittade lite på TV; bull riding och amerikansk fotboll. Senare var det kortspel som stod på agendan. Vi spelade något de kallar "Happy Family" och tidigt in i beskrivningen insåg jag att det är deras motsvarighet av vad vi kallar Plump hemma. Riktigt kul och när spelat var klart var det ingen mindre än the swede som stod som segrare ✌

Likes

Comments

Denna veckan är det Thanksgiving vilket innebär ingen skola på tors och fre, wihooo!! Däremot, veckan har varit helt full av uppgifter och prov; har haft prov i International foods, inlämning i Composition, kemiredovisning, biologiprov och inlämning i US Government. Snacka om hektiskt. Aja, nu ska det bli skönt med långhelg då vi ska laga mycket traditionell Thanksgiving- mat och bara umgås.

Igår (tisdag) var jag och mina värdföräldrar på en konsert i en stad som ligger ca timman bort. Utvalda personer från skolband (där av min värdbror på tuba) och körer i vårt distrikt samlades och gjorde en konsert. Riktigt duktiga & väldigt underhållande att lyssna på 🙌🏻

  • 413 readers

Likes

Comments

Kl sju, fredag kväll, var bussen framme i Hardin. Det första vi gjorde var att stanna på en restaurang där vi beställde in pizza vilket skolan står för. Efter det åkte vi till hotellet där vi senare samlades nere i lobbyn för att träna på våra framträdanden framför resten av laget. Vi är ca 12 personer i Speech & Drama på skolan och har väldigt kul ihop vad vi än gör 🙌🏻

Lördagen bestod av tävling, hela dagen. Vi var på Hardins High School vilket är en stor skola. Detta var ett meet med många deltagare och väldigt hård konkurrens, i min grupp var vi 16 stycken. Precis som förra helgen så framförde man sitt tal i tre olika ronder med nya domare för varje omgång och sen gick de åtta bästa till final. Jag kom med i finalen men där slutade jag på en sjätteplats. Kände mig inte nervös över huvud taget utan gick bara upp och gjorde vad jag skulle, trots att mina motståndare i publiken försökte psyka mig när jag pratade. Helt sjukt vad alla är tävlingsinriktade som håller på med Speech & Drama, väldigt kul men lite svårt att prata till en publik som ser oerhört skeptiska och ointresserade ut haha.

Efter prisutdelningen åkte jag och Devon (värdbror som också tävlar) med Libby (värdmamma) hem, hon hade åkt till Hardin på morgonen för att titta på oss. Vi åkte förbi Billings på vägen hem för att hälsa på hundvalpar som familjens Springer Spaniel nyligen fått. Vi körde henne till Billings några dagar innan hon skulle föda och kommer få tillbaka henne runt jul. Så såå söta, svårt att inte smuggla med en hem hehe.

  • 500 readers

Likes

Comments

På dagens biologilektion dissekerade vi grodor, och med grodor menar jag inte dom små söta sakerna som hoppar vid bäckar där hemma, utan vi jobbade med grodor vars kroppar var 10 cm. Var lite skeptisk när hon slängde upp den gigantiska grodan framför mig men när jag väl börjat var det gjort i en handvändning. Väldigt rolig uppgift 👍👍

Efter det hade jag i vanlig ordning International Foods och idag bestod lektion av att äta. Vi har gjort olika rätter för Thanksgiving (vilket är nästa helg) de senaste lektionerna och idag testade vi allt. Favoriten var helt klart pumpapajen vars smak påminde om pepparkaka, riktigt god.

Efter skolan hade jag speech träning då jag framförde mitt tal för coachen och fick lite tips på saker jag kan tänka på. Imorgon rullar bussen mot Hardins, en stad på 4000 invånare ca 3 timmar bort, där säsongens andra meet håller hus. Vi ska övernatta på ett motell/ inn fredag- lördag för att sedan tävla hela lördagen. Detta meetet är större än det förra men det är bara att gå upp och göra sitt bästa, mer kan man inte göra.

Likes

Comments

Att jag bor på en ranch, brukar åka med mina värdföräldrar ut på ranchen & att ranchen är väldigt häftig och vacker, det kväver inget geni för att förstå om man följer mig blogg. Fick däremot en fråga av en läsare häromdagen vad det är vi gör på ranchen. Det slog mig då att jag faktiskt aldrig berättat vad det innebär att "jobba på ranchen" och kände att det var på tiden att göra det.

Mina värdföräldrar äger väldigt stora marker på ranchen och vad dom gör är att föda upp mänger av kor. Kor som sedan säljs för slakt. När jag har varit med på ranchen har vi antingen gjort mindre saker som att åka och kolla till och reglerat vattentankar eller så har vi varit ute i flera timmar och flyttat kor från ett inhägnat område till ett annat. Anledningen till att de flyttas är främst på grund av tillgången till gräs. Dels för att låta gräset växa på vissa ställen men också för att olika grässorter är som mest näringsrika under olika tider på året. Andra anledningar att flytta kor kan vara för att de sedan ska sorteras och vissa skickas vidare för slakt eller för att sortera ut de som behöver medicin eller bli sprutade med giftsprej mot parasiter.

När korna flyttas använder dom fyrhjulingar, kör bakom dem och styr dem genom att köra snett bakom. Vissa ranchers äger hästar som används för att flytta kor. Fördelen med att använda hästar är att man kommer åt överallt, även där marken är väldigt ojämn och gropig, men man behöver använda rösten betydligt mer för att få dem att flytta sig. Mina värdföräldrar har alltid använt fyrhjulingar och äger därför inte några hästar.

Likes

Comments

En väldig kulturskillnad jag stött på är att om någon är bra på något, då ska det uppmärksammas. I Sverige ser man alltid på alla lika och man låtsas som att ingen är bättre än någon annan. Exempelvis i skolan, i Sverige är lärarna extremt noga med att hålla elevernas resultat och prestationsförmåga hemlig för alla utom just den eleven och alla elever ses alltid som lika kompetenta. Här däremot, är det inte ovanligt att läraren ställer sig inför klassen och sägen vem som skrev den bästa bokanalysen eller låter alla få veta vilka i klassen som behöver lägga kraft på att få upp sina betyg.

På första lektionen på måndag morgon gick högtalarna i varje klassrum igång i vanlig ordning och alla elever ställde sig mot högtalaren med handen mot hjärtat och sa den amerikanska trohetseden i kör. (I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.) Inget konstigt, det är vad vi gör varje måndag morgon. Efter det däremot, hörde jag mitt namn i högtalarna och dom uppmärksammade vinnarna från helgens Speech & Drama meet. Sen var det fotografering och vi hamnade på skolans hemsida. Som jag sa, om man är bra på något, då ska alla få reda på det.

Likes

Comments

Hela 9 timmar slog vi ihjäl ute på ranchen idag, inte ett moln i sikte på hela dagen och 20 grader i luften. Mycket fin dag 🙌

Likes

Comments