1. Jag fyllde 18, tror säkert alla kan relatera till den speciella känslan man naturligt har i sig när det är ens födelsedag. Man blir glad bara av att se ens födelsedatum.

2. La till en macka med jordnötssmör till min frukost dagen till ära, jordnötssmör är minst sagt en gåva från ovan.

3. Gratulationerna jag fick från kompisar på skolan samt den mycket finstämda sången min kemi- klass bjöd på.

4. Lyxade till lunchen lite idag, åkte till bensinmacken i Baker med två kompisar, Haylee och Samantha. Valde två bitar riktigt god pepperoni pizza och en diet mountain dew.

5. Dagens volleybollträning som jag förvånansvärt tyckte var rolig. Har varit rätt trött på volleybollen på sistone och detta var den sista träningen så vi gjorde lite roliga övningar, hade på musik i hallen och stämningen i laget var väldigt bra.

6. Kanske den tyngsta punkten: alla gratulationer och hälsningar jag fått på Facebook, Instagram, Snapchat, Meddelande, Kik och mail. Stort tack till alla som grattat mig, betyder så otroligt mycket! Fantastisk känsla att påminnas av hur många fina människor jag har i livet.

7. Efter en snabbdusch efter träningen tog min värdfamilj med mig till en by som låg ca 20 min från Baker. Vi körde genom ödemarken och kom fram till denna byn, Marmath i North Dakota, med 150 invånare som verkligen såg helt övergiven ut. MEN, i byn fanns en riktigt fin restaurang, Pastime, som har fått rekommendationen av stora företag som Los Angeles Times. Åt en sir loin steak till huvudrätt som var otroligt bra. Hade även en riktigt rolig och trevlig stund med familjen vilket jag uppskattar till 1000.

8. Efterrätten. Wow. Beställde en Chocolate Lava Cake och ord kan inte beskriva hur god den var men kunde bokstavligen känna hur lycklig min själ var resten av kvällen. Jag har varit i Sydafrika, Thailand, Bali, Jamaica, Dubai, Italien, Oman, Cali, NY m.m. och detta var utan att överdriva, den bästa efterrätten jag nånsin haft. I lilla Marmath, mitt ute i ingenstans. Snacka om coolt.

9. När vi kom hem satt min värdbror med mig i mitt rum när jag öppnade lite presenter från familj och släkt där hemma. Hade fått en liten låda på posten med olika paket i, väldigt väldigt uppskattat. Kul att ha Devon där ända tills han tog min chokladkartong och sprang iväg.

10. Fick avsluta dagen på bästa sätt med ett FaceTime- samtal med Axel.

Tusen tusen tack till alla som bidrog till att denna dagen blev den bästa på mitt utbytesår hittills! Så fantastiskt att påminnas av hur lyckligt lottad jag är som har så många underbara människor i livet och får uppleva så mycket häftigt här. 🎈🎈

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

  • 25 readers

Likes

Comments

  • 78 readers

Likes

Comments

Denna dagen började som söndagarna alltid gör, med kyrkan. Idag var det däremot lite annorlunda för gudstjänsten inleddes med lite födelsedagssång - för mig. På onsdag är det min 18- årsdag vilket känns lite småkonstigt då jag aldrig firat min födelsedag hemifrån. Efter sången kom alla fram till mig och gratulerade, väldigt väldigt kul 🎈🎈

Efter kyrkbesöket åkte jag och mina värdföräldrar Libby & Nate till Miles City för att göra lite ärenden. En sak jag hade på agendan var att hitta en vinterjacka, inte för att det hade behövts just idag för det var runt 20 grader. Men Montana- vädret är inte särskilt pålitligt då det var ett par minusgrader och snö i onsdags och 20- 25 grader och sol nu i helgen.

Hittade en snygg och praktisk turkos jacka som jag ville ha, jag bad Libby hålla den medan jag kollade på lite kläder. När jag kom tillbaka höll hon i en påse med jackan i, räckte den till mig och sa "Happy Birthday Ellen!" ❤❤❤

Efter ett besök på Walmart gjorde vi ett stopp vid Diary Queen där jag valde en peanut butter sundae, mmm

På kvällen tog jag en springtur här i Ismay & månen var precis lika fräck som igår.

Likes

Comments

Kemi- förra lektionen gick vi ut på skolans football field för att visa hur små partiklarna i en atom är i förhållande till hur mycket tomt utrymme den har. En kemibok representerade en neutron/ proton och en halv sida av boken var en elektron. Protoner o neutroner placerades i mitten av planen medan den närmsta elektronen placerades vid end zone. Rätt kul sätt att visa hur små partiklarna faktiskt är.

Biologi- designar ett eget experiment i grupp där vi ska undersöka något djurs beteende i två olika miljöer. Min grupp beslutade att kolla på maskars rörelseförmåga när dom utsätts för vibration vs ingen vibration.

International foods- läser om matkulturen i olika delar av USA samt lagar mat därifrån. Inte särskilt förvånande att vi läser om maten i USA trots att klassen heter "International foods", säger rätt mycket om amerikanernas syn på deras land. Förra lektionen gjorde vi en Wisconsin cheese soup.

Composition 12- skrev precis klart en book review på en självbiografi jag läst. Annars jobbar vi med grammatik, ordförråd och skriver en text på ca en sida varje vecka.

US government- the constitution och mycket kring den. Förra lektionen hade vi en liten tävling i grupper gällande regeringens 6 principer. Mitt lag vann och priset var varsin Gatorade (energidryck som är vääldigt populär här) 🙌🏼

Algebra- polynomfunktioner, grafer och massa annat som jag redan kan. Lektionerna är i princip identiska, läraren går igenom något i 30-40 min, sen har vi resten av tiden till att göra uppgifter som läraren bestämt. Hinner man inte klart måste man ha gjort det till nästa lektion för då rättar vi uppgifterna i klass som läraren sen samlar in för att föra in i betygssystemet på datorn.

Vad det gäller prov o läxor kan jag säga att vi har vanligtvis minst ett prov i veckan och åtminstone en till två läxor om dagen. Inget som är särskilt ansträngande, bara tidskrävande. US government däremot, är riktigt svårt då jag inte har samma bakgrundsfakta som dom andra + att väldigt svåra ord används så det är rätt svårt att hänga med ibland. Men jag lär mig iaf mycket, antar att det är huvudsaken.

Likes

Comments

Tänker låta rubriken tala, 2 månader sen jag stod där på Landvetter med mamma, pappa o Axel, 2 månader sen jag lämnade Sverige och 2 månader sen mitt äventyr drog igång. Wow, rätt sjukt när man tänker efter.

Har kommit in i allt nu och livet här har blivit en vardag. Sover jag i Ismay går jag upp vid halv 7, äter frukost, gör mig i ordning och åker till Baker med min värdbror Devon eller min granne JC. Sover jag i stan går jag upp lite senare och åker bil med Devon till skolan, även fast det skulle ta oss fem minuter att gå. Ja, vad ska man säga? Amerikaner...

Sen är dagen fylld av 52 minuter långa lektioner (42 på fredagar) med 3 minuters paus mellan varje. Kemi, biologi, internationell matkultur och engelska. Sen är det 40 min lunch då de flesta seniors o juniors tar bilen till macken, China- restaurangen eller den lilla mataffären. I mataffären köper de flesta corndogs, mac and cheese, chicken wings, nuggets, potatismos, macka eller sallad. Många radar sedan upp sina pickups på en liten parkering här i Baker, vevar ner rutorna och pratar skvaller med den som parkerat bredvid.

Efter det är det snart dags att åka tillbaka till skolan. Är man där lite tidigare vandrar man fram o tillbaka i skolans enda korridor tills det är dags att gå till lektionen. Eftermiddagen består för min del av US government, algebra och study hall vilket spenderas i skolans lilla bibliotek.

Kl 3.24 ringer klockorna och skolan är slut för dagen. Volleybollträningen börjar vanligtvis en timma senare och varar i nästan två timmar. Efter det åker vi hem, antingen till Ismay eller till lilla huset i stan. Händer att det blir en o annan diet mountain dew eller pepsi när vi kommer hem. Annars ber vi en bordsbön, äter middag, jag tar en dusch och packar inför nästa dag.

Dagarna skiljer sig självklart men detta är en standardbeskrivning. Som idag, när jag o min värdmamma Libby satt vid matbordet direkt efter att Devon åkt till radiostationen. Jag sa att jag inte har några läxor, hon sa att hon borde göra lite saker men att hon mest kände för att åka till mataffären o köpa nåt gott. Det slutade med att jag tog en dusch och när jag var klar var Libby tillbaka med äpplen, caramel och mini- donuts. Dom må ha hälsosamma matvanor, men ibland brister det (inte mig emot). Dom är ju trots allt amerikaner, det kan ingen ta ifrån dem.

Likes

Comments

Idag var det ännu en bortamatch med volleybollen, men denna gången åkte vi till South Dakota vilket är en av Montanas grannstater. Staden (byn?) heter Buffalo, har ca 350 invånare och ligger verkligen mitt ute i ingenstans. Åkte buss i ca 1.5 h genom oändligt stora ranches där mobilen konstant visade "No Service". Men en High School kom vi till slut fram till.

Matchen slutade i en vinst vilket känns riktigt kul såhär när säsongen lider mot sitt slut 🙌🏼 Detta är näst sista veckan jag spelar volleyboll, oj vad tiden flyger fram

Likes

Comments

Ikväll var jag i skolan o kollade på den andra och sista presidentdebatten med alla andra seniors. Man fick lite extra poäng i US Government- klassen om man kom och vi satt där alla tillsammans, åt lite gott och tittade när den ena korkade kandidaten debatterade ut den andra.

Alla jag pratat med säger att presidentvalet är ett skämt, att det nästan är pinsamt att det står mellan dem två av alla 300 miljoner människor i USA. Folk röstar på den ena kandidaten för att dom är extremt emot den andra, inte för att dom gillar den dom röstar på. Populäraste kandidaten här runtomkring är utan tvekan Donald Trump.

Efter debatten åkte jag till det lilla huset i Baker där vi ska spendera natten. Saker o ting börjar äntligen komma på plats och det börjar sakta men säkert likna ett hus 🙌🏼

Libby köpte ett doftljus och en värmeplatta, som smälter ljuset, till mitt rum så att det luktar jättegott utan att man slösar på stearinet! Hon köpte oxå ett par väldigt fina tofflor så att det inte ska göra allt för ont att trampa på spikar o häftstift som finns på golvet efter heltäckningsmattan 😜

Likes

Comments

Kl 10.30 igår sa dom i skolans högtalare att alla volleybollspelare fick lov att lämna lektionen. Dags för bortamatch 2.5- 3h bort, faktiskt bara 40 minuter från Kanada. Dom var rätt bra så vi stod som förlorare redan efter 3 set :(:(

Idag har jag jobbat på mitt tal till speech & drama, är riktigt taggad för första uppträdandet som kommer äga rum i Baker den 11 november. Gjorde även lite läxor innan det var dags för helgens andra volleybollmatch, denna gången hemmamatch. Idag var det våran tur att dominera och vinna enkelt.

Efter volleybollen bar vi lite möbler till nya huset i stan och senare åkte jag till brandstationen där dom serverade pannkakor och korv. En årlig tradition då det bjuds på mat och många kommer dit, umgås och äter. En av alla de saker som bara händer i väldigt små städer.

Likes

Comments

För ett par veckor sen fick jag frågan om jag ville försöka översätta ett gammalt, svenskt brev som en äldre dam här i Baker fått långt tillbaka. De har aldrig lyckats översätta något av det då det är skrivet i skrivstil och med väldigt gammal svenska. Jag tyckte det lät hur spännande som helst så sa självklart ja.

De tänkte sig att det skulle ta mig ett halvår då det är så svårt att läsa orden OM jag lyckades tyda något. Kan säga att jag behövde två dagar och vips var jag klar. Kunde inte läsa alla ord på första försöket men läste hela meningen och försökte klura ut vilket ord det var, kände mig som en detektiv ett tag.

Riktigt spännande uppgift och sjukt kul att få vara nyckeln till att dom äntligen får reda på vad som står i brevet 🙌🏼

Likes

Comments

Short update: Vardagen rullar på, vi spenderade första natten vårt nya lilla stadshus i Baker igår och vädret lider för tillfället av en enorm beslutsångest. Denna helgen hade vi runt 26 grader och sol och idag var det 5 grader, blåsigt, ja till och med ett par snöflingor föll.


Vad jag egentligen ville skriva om idag är sport & nya vänner. Att spela volleyboll var ett riktigt bra beslut, tycker sporten är väldigt rolig och jag kom automatiskt i kontakt med några personer som blev mina första vänner. Spelar med dem som är 2-3 år yngre eftersom jag aldrig tränat volleyboll tidigare. Till en början tänkte jag aldrig på att de var yngre, var bara glad att ha folk att prata med. Men nu när ett par veckor har gått har jag märkt att jag inte riktigt passar in och att jag hellre umgås med dom i min ålder. Inte mycket att göra åt just nu utan jag får enkelt göra det bästa av situationen.

Däremot, om ett par veckor är volleyboll- säsongen över och basketen tar vid för de som vill. Min plan har alltid varit att spela basket då man väljer mellan basket, speech & drama eller varken eller under vintersäsongen. Jag gillar att vara fysiskt aktiv och bollsporter är min grej så det valet ansåg jag aldrig svårt alls. MEN saker och ting ändras.

Megan har pratat om speech & drama i veckor, hur kul dom brukar ha och hur många nya människor hon lär känna. Hon har alltid försökt att övertala mig att gå med även om jag alltid tvärt sagt nej för att jag föredrar sport. Idag däremot, lyckades hon. Jag har bestämt mig.

När volleybollen är slut ska jag åka runt och framföra ett väl förberett tal för en stor publik på olika high schools i Montana. Man kan vara två och två eller helt själv, jag vill vara själv så jag kan köra mitt eget race. Kommer kunna umgås med vänner i min årskurs, övernatta på olika ställen här i staten, få prata med människor från andra städer, förbättra min engelska ännu mer och bli riktigt säker på att prata inför en större samling människor. Det här med träning är även det löst, Megan lovade att följa med till skolans gym och träna med mig. Man kan gå dit när man vill och hur ofta man vill. Har redan nu en tanke om vad mitt tal ska handla om och kan inte vänta tills säsongen drar igång.

Detta kommer bli superkul🙌

Likes

Comments