Header
Middag

Den här chiligrytan är inget för fegisar och kan få vem som helst att svettas. Men den värmer inombords nu när hösten börjar krypa fram och äts fördelaktigt tillsammans med ett gott bröd och en klick vegansk creme fraiche.

Det här behöver du:
1 rödlök
1 stor röd paprika eller 2 små
2 morötter
4 vitlöksklyftor
1,5 msk chiliflakes
2 tsk spiskummin
1,5 tsk rökt paprikapulver
1 msk torkad oregano
2 msk färsk hackad eller frusen koriaander
salt
2 paket svarta bönor
1 paket kidneybönor
2 paket krossade tomater
2 dl vatten
1 dl vitt vin
2 grönsaksbuljongtärningar
Till servering: avokado, bröd, Oatly Imat Fraiche, koriander.


Gör såhär:
Finhacka rödlök, paprika och morötter. Lägg kokosolja i en stor gryta och hetta upp på medium värme. Vänd ner de hackade grönsakerna och fräs i ca 7-8 minuter. Rör om då och då så att grönsakerna inte bränns. Mean grönsakerna fräser, blanda chiliflakes, spiskummin, paprikapulver, torkad oregano och salt i en liten skål. Tillsätt kryddblandningen till grönsakerna och rör om. Låt fräsa i ytterligare ca 1 minut. Tillsatt krossade tomater, vatten, vitt vin och lägg i buljongtärningarna. Skölj bönorna och häll över dem i grytan. Tillsätt pressad vitlök och koriander. Sänk värmen och låt puttra i 30 minuter. Ta sedan grytan från plattan. Lägg över 3,5dl av grytan i en mixer och mixa tills du har en puréaktig röra och vänd ner detta i grytan igen.Det gör att grytan får en krämigare konsistens.
Servera chiligrytan tillsammans med avokado, en brödbit, en klick Oatly Imat Fraiche och toppa med hackad koriander.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Sötsaker

LÖRDAG! Det innebär givetvis lördagsgott! Men skippa lösgodiset kväll och prova dessa supergoda chokladbollar istället. Receptet såg jag i en av Helene Torsgårdens vloggar på Youtube och jag var bara tvungen att testa dem själv. Och dra mig baklänges vad goda de blev!

Plus i kanten för
- inget tillsatt socker
- inga mejerier
- smak som liknar den "vanliga" chokladbollen
- kan ätas med gott samvete

Ca 10-15 st beroende på storlek

Du behöver:
0,75 dl kokosolja
ca 9 urkärnade dadlar
1,5 msk kakao
2 msk kallt kaffe
2,5 dl havregryn
lite salt
lite vaniljpulver (kan uteslutas)
Krossad mandel, riven kokos, strössel

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser i en bunke och mixa ihop med en stavmixer eller häll ingredienserna i en mixer och mixa till en slät deg. Gör bollar av degen och rulla dem sedan i krossade mandlar, riven kokos eller strössel. Förvara chokladbollarna i kylen.

Likes

Comments

Veganska recept

​"Äter du bara sallad eller?"

I början av 2016 bestämde jag mig för att testa att äta mer vegansk kost och det har gått både upp och ner. Jag har flera gånger under våren och sommaren ätit fisk och mejeriprodukter, men ca. 80% av tiden hållit mig till vegansk kost. Nu står hösten för dörren och målet är att äta minst 90% veganskt för att slutligen känna mig bekväm med 100% vegansk kost.

Här nedan kommer lite bilder på vad jag har ätit idag och jag hoppas att måltiderna kan inspirera någon annan att också testa en mer plantbaserad kosthållning. Recept på chiligrytan kommer senare!


Frukost: Bärsmoothie.

Ingredienser:
- 1 mogen banan
- ca 1 dl frysta hallon&blåbär
- 15g babyspenat
- 2 färska dadlar
- 1 msk hela linfrön
- 2,5 dl ekologisk sojamjölk
- Blåbär till toppin
g

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa tills du har en slät smoothie utan bitar.
Toppa med blåbär.

Det här är min standardfrukost eftersom den är så himla enkel att göra. Det tar inte mer än 3 minuter att länga ihop den här näringsrika och färgstarka frukosten.
Testa det gärna själv i veckan!


Lunch: stekt tzay tillsammans med en stor grönsallad, sojabönor, quinoa och en sås gjord på Oatly's fraiche, vitlök, salt och koriander.


Middag: Stark chiligryta med avokado

Likes

Comments

Fotografi

Vackra Brännö i Göteborgs skärgård. Jag älskar havet och ett av mina livsmål är att en dag köpa hus i någon av Sveriges skärgårdar.
Vilka är era svenska smultronställen?

Likes

Comments

Gör det själv

Köpte en rådjursskalle för en billig peng på en loppis i Slottsskogen i somras och beslutade mig för att göra om den för att matcha min övrig inredning.

Före. Skallen var brunfläckig och hade gått sönder längst ner samt satt på en tråkig brun sköld.



Köpte hobbyfärg på Panduro. Målade skölden i svart och skallen i vitt.



Köpte även rhinestones på Panduro och använde superlim för att limma fast dem på skallen.



Gick inte efter något speciellt mönster, utan placerade stenarna på måfå över ena sidan av skallen.



Efter. Såhär blev resultatet. Detta är första gången jag gör något sådant här, så resultatet blev kanske inte vad jag hade tänkt mig, men jag är nöjd ändå.


Likes

Comments