Header

http://www.ordkollen.se/ordkollens-stavningstest/

Jag hittade en sida som heter ordkollen och jag tar mig friheten att lägga in en länk till deras rättstavningstest. Det är ett test med de mest felstavade svenska orden. Klicka på länken och kolla om just du klarar testet. Jag har inte gjort detta test själv ännu. Skall göra det sedan och meddela hur det gick för mig. Lämna gärna en kommentar när just du svarat och berätta hur många rätt du fick!?

Likes

Comments

Svenska alfabetet är en variant av det moderna latinska alfabetet. Det består av 29 bokstäver varav 26 är det latinska alfabetets grundbokstäver och tre är latinska bokstäver modifierade med diakritiska tecken (Å, Ä och Ö).

När man skriver med stora bokstäver ( A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö) så kallas bokstäverna för versaler och när man skriver med små bokstäver ( a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z å ä ö) då kallas bokstäverna för gemener.

Om man pratar i telefon och behöver använda sig av bokastvering för att den man pratar med skall skriva rätt då kan man använda sig av olika namn för varje bokstav:

BokstavKodordLjudklipp
AAdam
BBertil
CCesar
DDavid
EErik
FFilip
GGustav
HHelge
IIvar
JJohan
KKalle
LLudvig
MMartin
N
Niklas
OOlof
PPetter
QQvintus
RRudolf
SSigurd
TTore
UUrban
VViktor
WWilhelm
XXerxes
YYngve
ZZäta
ÅÅke
ÄÄrlig
Ö Östen

Likes

Comments

Välkommen till min blogg! Examensbevis! Jag har aldrig gått gymnasiet och fick godkänt i engelska, matte och svenska när jag gick ur högstadiet skulle haft ig i alla tre men de ville ge mig en ny start. Jag gick ut nian vårterminen 1998. Sedan dess har jag testat att gå i skolan ett par gånger men det har stupat på att jag mår för dåligt. Idag är jag 35 år och jag vill lära mig nya saker och komma ut i samhället. Men det är fruktansvärt svårt och jag vet inte hur jag ska klara av det. Det känns oerhört svårt att ta steget. Jag har glömt mycket av det jag lärde mig i skolan. Jag fick iden om att starta en blogg där jag samtidigt som jag bloggar kan ha nytta av det jag skriver. Jag tänker att varje inlägg jag skriver kommer vara ett inlägg som gör att jag repeterar saker som jag lärde mig i skolan och som jag glömt eller behöver repetera. Jag tänker mig att jag ska försöka skriva om så mycket som möjligt. Kommer att ta hjälp av google och böcker. På tal om böcker för att komma igång med att läsa lite mer skulle jag ju kunna skriva lite bokrecensioner. En annan sak jag tänker är att det faktiskt kan komma in olika människor på en blogg, det kan komma in hel del olika och alla kanske inte kan allt, det finns de som har svårt för alfabetet och de som har svårt med gångertabellen så naturligtvis kommer jag börja med enkla inlägg som man lärde sig redan tidigt i grundskolan. Jag har ibland svårt för bokstavsordning och måste tänka så det knakar när jag sorterar böcker efter bokstavsordning. Så ett inlägg om alfabetet kommer att landa här inom en ganska snar framtid.Likes

Comments