Header

Hej! Ja, ni ser rätt.. Jag skriver här på bloggen en gång för alla igen efter mer än 1 år. Mycket har förändrats sen sist jag skrev, men jag ska inte gå in på det nu.

Anledningen till att jag skriver det här är inget positivt direkt, och det är riktad till skolor runt om i sverige.

Jag ber om ursäkt om någon tar åt sig eller anser att någonting jag skriver är felaktigt, men detta är mina åsikter, ett flertal elevers känslor och mina tankar från en elevs perspektiv.

För jag vill börja med att säga Grattis! till min skola som lyckats få dem flesta jag känner att tvivla på sig själva.

Det första jag vill ta upp är.. Vart tog våran fritid vägen? Hur ska vi elever ha tid för familjen, vänner och liknande som ni anser är så viktigt när skolan tar över fritiden efter skoltid, helger och i vissa fall även lov. Jag har full förståelse för att vi nu går i 9:an, ska kunna ta eget ansvar och att vi måste kämpa för våra betyg. Dock tycker jag att detta gått för långt, vi går i skolan ungefär 7 timmar varje dag, vi har lektioner hela dagarna och när vi kommer hem så ska vi då fortsätta vårat pluggande. Känslan vi elever får är att det är onödigt att gå på lektionerna då vi ändå nästan bara får massor av läxor vi måste göra hemma senare. Och ja, detta är en utav många anledningar till att vissa väljer att skippa lektioner. Ni lärare anser att detta pluggande är "valfritt", jag skulle dock vilja höra den förklaringen då vi kan välja att inte studera hemma efter skoltid, men vad är konsekvenserna? Jo, man börjar direkt att ligga efter i något ämne, sänka betygen osv. Är detta valfritt? Ja, men till vilket pris?

Om man nu riktar in sig specifikt på min skola, jag går nu sista året där men har ändå mina åsikter. Stress t ex, har ni hört talats om det? och.. JA det är inte bara ni som arbetar som drabbas av detta, utan även vi som sitter där vid skolbänken, antecknar och lyssnar på vad du har att säga. Detta drabbar oss, inte bara av alla läxor vi får med oss hem som vi måste sitta och arbeta med under hela våran fritid utan också av den press ni sätter. Ni kanske anser att detta låter "heltokigt" men när ni sitter och skrämmer upp oss inför t ex gymnasiet på så sätt att ni säger saker som "Gymnasiet kräver otroligt mycket av er, ni kommer inte klara det", "gymnasiet är supersvårt". Vi vet, det är inte direkt peppande att höra sådant varje dag när man går i 9:an. T ex, jag var peppad inför gymnasiet innan våra lärare i skolan började tjata om detta. Det är inte bara gymnasiet det handlar om, det är även ämnen som t ex våran kommande lägerresa.

Om vi byter platser för ett tag.. Om det är ni lärare som ska åka på lägerresa upp till Fjällen och vissa av er är osäkra pga sin skidåkning och liknande och vi elever börjar tjata om att ni måste börja träna för att det är så jobbigt, krävande och svårt, vi kommer att påpeka hur ni ser ut, vad ni äter, vad ni gör och även berätta för er att ni inte kommer att orka någonting och att ni kommer att ha väldigt ont efter detta. Blev ni peppade? Skulle inte tro det.

Dessa saker ni lärare säger till oss elever varje vecka, om att vi måste träna och liknande skapar större problem. Problem som man kanske måste tänka lite utanför boxen för att förstå. Vi är nu 14/15 år gamla, vi är inne i puberteten. Låter det rimligt då att sitta och påpeka vad vi äter, hur vi ser ut osv? OCH NEJ, jag tar inte åt mig för att jag gör något av dem felen du påpekar som lärare, för det spelar ingen roll för mig om jag gjort detta eller inte. Jag som 15:årig tjej tar åt mig, jag börjar tänka på hur jag ser ut och detta skapar en slags panik. Jag mår dåligt när jag inte har tid, ork eller möjlighet att träna och detta pågrund av det ni påpekat. Ska detta verkligen vara ett problem, har vi inte tillräckligt att tänka på redan? Det är den här tiden i livet då vi människor är mest påtagliga, vi håller på att lista ut vilka vi är och vart vi hör hemma. Därför påverkar det ni vuxna säger oss så mycket, tilliten försvinner dock sakta men säkert då allt vi får höra är klagomål, varningar och påpekanden. Vad hände med "jag är stolt över att ni försöker" t ex? För det gör vi. Vi kämpar och vi ALLA försöker. Jag t ex mår dåligt av tanken på våran kommande lägerresa pågrund av det ni berättat och varnar oss för. Jätte snällt att ni förbereder oss, men testa göra det på ett smart och konkret sätt.

Jag ska nu berätta en sak för er, ni kanske inte tänkt denna tanke tidigare men såhär är det..

Ni klagar på att ni måste vara "Poliser" hela tiden, men vems fel är det egentligen? visserligen är det bådas ansvar, men du som lärare behöver inte påpeka allt detta jag nämnde tidigare. Ni behöver inte hålla koll på allt vi elever stoppar i oss, gör på fritiden, pratar om på rasterna etc. Ni kan ju istället förbereda oss, informera oss med FAKTA istället för att göra oss elever vettskrämda med meningar som "Ni kommer inte att orka".

Låt våran fritid vara VÅRAN och inte eran.

Trots att jag har klagomål så är jag nöjd. Jag är glad och stolt över att gå i just denna skola, jag trivs bra och tycker om allt med denna skola. Jag är stolt över att jag nu gått över 7 år här och snälla.. Låt mig få fortsätta vara stolt över det.

Nackdelen med att jag gått relativt länge på denna skola (för skolan) är ju då att jag har något att jämföra med och jag är glad att detta är mitt sista år här trots att jag trivs så bra. Anledningen? Jo, att det går åt hel håll. När skolan sänker elever, inte betygsmässigt men när vi kommer in på ämnet "hälsan" som ni anser är så viktigt men har ni tänkt på baksidorna av det ni gör, av det ni säger och förmedlar till oss ungdomar? När ni gör oss elever osäkra, förvirrade och uppskrämda. har det gått för långt. Vart är ni påväg? Det börjar bli dags att vakna upp och byta riktning innan det är försent.

Detta gäller inte BARA min skola, utan alla grundskolor runt om i landet.

Så jag vill ännu en gång säga:

GRATTIS till att skolan inte längre är något positivt, till att vi som elever får stå ut med detta dagligen för om vi klagar.. Då är det vårat fel.

Och tillsist.. Grattis till att ni har sådan stor makt över vårat välmående, samvete och självförtroende och att ni slösar bort detta.

Grattis.


(Bilden är en reminder till alla lärare och även elever) 


Likes

Comments

Hej! 

Känns som jag har hunnit med så mycket idag, har hunnit myst med mamma. Suttit och pratat, bjudit på mat, haft det mys och bara haft lite mamma och dotter tid. Sen cyklade jag på motionscykeln i 20 min bara för att underhålla kroppen lite haha. Efter det började spadagen. Spadagen bestod av: 

 • Ångbad för ansiktet, 5 min med timjan, 5 min utan. 
 • skrubba hela kroppen x2
 • Peeling för ansiktet
 • Fila fötterna och naglarna.
 • Pedikyr och manikyr (måla tå och fingernaglar)
 • Smörj in naglarna med olja och lite sånt.
 • Ansiktsmask direkt efter ångbadet.
 • Nagelpeeling.
 • Långt och härligt bad.
 • Hårinpackning (Gloss någonting)
 • Och kanske något som jag glömt skriva. 

Så skönt efteråt! man känner sig så fräsch. Har även städat Ellitons bur nu på kvällen, då känner man sig lite duktig också. SUPERB! ;) 

Så idag har varit en bra dag, hunnit med mycket och gjort saker jag inte haft tid med förut. 

Vi hörs! 


Likes

Comments


Likes

Comments

Hej! Vaknade mitt i natten och kunde inte somna om och jag har ändå sagt att jag ska svara på frågestunden idag så why not liksom? 

Skiter i att skriva ut namnen, sist jag gjorde det blev jag utskälld. Hahah, så bra vart det men aja. 

Hur lärde du dig allt om hundar?

- Åh herregud, har fått den frågan hur många gånger som helst men jag vet inte, alltså jag läste mycket om de, lärde mig automatiskt när vi passade Sniff innan han var vår och sen testade jag och lite så. 

Varför tränar du så mycket? 

- Det är också en svår fråga att svara på, men jag kan säga så här.. Jag mår bra av träning, eller iallafall innan det går över gränsen och jag har ju ett mål, jag måste ju kämpa för att  ta mig dit så då blir det att man tränar ganska mycket. 

Vad händer om du inte tränar på typ en vecka?

- Ingenting förutom att jag kanske känner mig otränad, lat och sånt.

Är Sniff frisk än? 

- Nej, inte helt. Han mår helt klart bättre, han får sin medicin och han springer runt men alltså han är inte frisk även fast han själv tror det.

Gillar du att skämma ut dig själv och så eller är du mer som ett spöke hela tiden? 

- Hahaha asså vilken fråga.. 

Har du varit i Göteborg? 

- Ja, jag tror att jag har varit där någon gång.

Saknar du någon?

- Ja

Hur är det med aptiten och sömnen nu mera?

- Det är helt klart bättre, alltså sömnen är väll inte på topp men somsagt.. Det är mycket bättre. 

Har du glasögon?

- Ja, men använder de inte så ofta. 

Hur kan du ha så bra fantasi när det kommer till mat? 

- Haha ehm.. Jadu, bra fråga. Jag vet faktiskt inte, gillar väll att testa lite och "experimentera" antar jag.

Något du bakat och är stolt över?

- Bakade banan-kladdkaka med kardemumma grädde förut, är stolt eftersom jag gjorde det på grundrecepten (kladdkaka och grädde). 

Saknar du Mistral/Zazie/Carat eller har du glömt bort de?

- Ja, jag saknar de. Hur ska jag glömma bort dem? Nej, de har jag inte gjort och kommer inte göra heller.

Har du varit på begravning? isf vems?

- Japp, min gammelfarmors och min gammelfarfars.

Vad står Ewengenroth för?

- Emelie Wengenroth.

Saknar du någon som dött?

- Du fick svar längre upp men ja, de gör jag helt klart.

Hur vågar du ha så färgglada kläder på dig?

- Alltså för några år sen skulle jag inte våga det, men nu skiter jag helt enkelt i vad dagens `mode` är så jag har bara på mig det jag känner för liksom. 

Träningstips när man är ute och joggar?

- Det enda jag kommer på är bra musik och att gå i nedförsbackar och liksom "hålla emot" men springa i uppförsbackar. Jättebra träning för benen! 

Likes

Comments


Hej!

Nu sitter jag och har lunchpaus, haha. Har suttit och pluggat i någon timme nu, så det kändes bra att ta en paus och käka lunch. Har tränat på No provet och har gjort lite på Svenskan. 

Är hemma hos min syster och är hundvakt, det går bra faktiskt. Vincent har gått och lagt sig precis, har lekt med honom också samtidigt som jag pluggade så han blev väll trött för en gångs skull. Ska gå ut med honom om någon timme också, tänkte plugga klart först. 

Senare idag ska jag och min syster åka och simma, sen ikväll blir det filmmys eftersom att jag åker hem imorgon. 

Blir lite konstigt imorgon.. Vad jag vet så ska jag åka med min syster mot hennes jobb, åka hem från stan sen senare mot eftermiddagen åker jag och mamma till stan och fikar med syrran och fixar pass. Sen får jag komma hem helt, får åka lite fram och tillbaka men jag ska ju inte klaga.. Brukar klaga när det inte händer något på dagarna, sen nu när det händer något så klagar jag över det. 

Juste, kommentera fler önskeinlägg så ska jag se om jag orkar skriva dem någon dag också, haha. Men jag tänkte faktiskt skriva 2 utav dem ni har önskat nu på en gång, men somsagt.. Fortsätt kommentera, så checkar jag av dem någon dag! 

Hatar att avsluta inläggen, det är det svåraste om man inte tänker på rubriken. Alltså det är ganska lätt att skriva ett inlägg men sen när man ska avsluta så blir det liksom "jahapp.. Det va de.. Hejdå" typ. 

Men aa, det va det.. Haha, hejdå ;) 

Likes

Comments