Många frågar oss om företagande och hur prissättning görs.

Vi är ett rätt litet företag på två personer. En som jobbar heltid med allt det vi gör och en som jobbar deltid då hen också har annat jobb utanför företaget.

Företagande idag är lite svårt att säga gör si och gör så. Det blir många gånger svar i stil med "jag tycker" vilket är både bra och dåligt, dåligt för att de svaren är personliga svar om hur vi jobbar och gör saker, bra för att de ger andra en inblick i hur vi tänker när vi göra saker.

T.ex. så frågar många om hemsidor och loggor. Vilken design som skall användas eller färger och hur det "SKA" vara. Det finns inget som heter att det ska vara på ett speciellt sätt. Vad vi anser är snyggt och funktionabelt kanske inte passar alls för någon annan. Vi jobbar med många olika kunder inom detta och försöker alltid anpassa allt material för att passa våran kund.

Tänkte nu ta upp några viktiga punkter i att bygga sitt varumärke och där igenom sitt företag.

 • Vilken målgrupp har du idag och vilken vill du ha ?
 • Vart finns din målgrupp?
 • Hur når du målgruppen?
 • Vad vill din målgrupp ha ?

Dessa punkter gör att du kan se vad du har idag och vad du borde komma till. Detta avgör hur ditt framtida arbete borde vara. Det avgör även vilka kanaler du skall använda och hur du bör utforma dina budskap beroende på vad du vill ha fram. När du har nått det målet och gjort analys av din målgrupp så är det dags att börja jobba mot målet.

 • Behöver du ändra på något från dagens arbetssätt ?
 • Behöver du ändra på profilen, färger och former ?
 • Behöver du jobba på någon mer plattform?

Nu börjar vi komma någon vart i arbetet mot en varumärkesprofil som når din mål grupp. Nästa steg blir att få allting att fungera.

 • Har du en fungerande hemsida?
 • Har du ett fungerande arbetsflöde för att uppdatera och få ut information till kunderna ?
 • Har du ett arbetsflöde som fungerar för att leverera ?

Nu är du riktigt nära att vara klart. Bara de sista sakerna kvar nu.

 • Göra färdigt digitala profilen ( Hemsida, Socialmedia o.s.v.)
 • Göra färdig logga
 • Låt några andra lämna synpunkter och korrekturläsa.

När sista korrekturen är gjort är du färdig att gå publikt med din nya profil. Efter det börjar det jobbiga med att vara företagare. Nämligen att se till att pengarna kommer in och går ut på rätt sätt och i nödvändig nivå.Pris då hur räknas det ut?

Pris kan räknas fram på många olika sätt. Det finns de som inte ens räknar utan bara höftar till priserna.

En enkel första hjälp med att titta på priser är , http://www.driva-eget.se/kalkyler/lonekalkyl

Sen måste ju det brytas ner i hur många bilder behöver du sälja för att nå dit eller hur många timmar måste du jobba aktivt hos kund. Tänk på att för en fotograf så är den enkelt räknat 1 timme hos kund ger 2 timmar hemma efteråt samt 1 timme före. Sedan ska också tiden som inte går att fakturera direkt räknas in också. Alltså tiden som läggs på fakturering, bokföring, marknadsföring, möten och allting annat runt omkring. Denna tidsräkning måste göras för varje fotograf, vissa är snabbare andra långsammare.


Fler inlägg på detta ämna kommer komma men har ni frågor så tveka inte att fråga.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu har det varit hektiskt med många olika saker en tid så tyvärr har bloggandet blivit lite lidande.

Trafikolycka och mycket annat som har hänt, Men vi är tillbaka och håller på med allt från hemsidor till loggor.

Nya filmer finns ute på våran youtube kanal och nya bilder på instagram. För den som inte vill missa något av detta finns våran facebook där allting delas.

Bjuder på en av de nya filmerna i våran serie "Vem Där?" som kommer fortsätta rulla under Innebandy säsongen.

Efter Champions Cup är nu IBF Falun hemma igen och möter idag Örebro på borta plan.

Vi kommer tyvärr inte vara på plats i Örebro denna gången. Men nästa hemma match är 21 Oktober då FC Helsingborg.

Vi här även under veckan som gått lanserat vårat nya namn som är:

Det har inkommit flera frågor om arbetsflöden samt om olika tekniska delar. Det kommer svar på dessa i bloggen så fort vi bara hinner.

Likes

Comments

Eventfoto, Sport, Tips och trix

Efter att vi la ut en video som visade hur ett typiskt arbets flöde hos sos går till när vi producerar material så har vi fått en del frågor.

Därför gör vi nu ett första sammanfattande inlägg om arbetsflöde.

I demo filmen använder vi 111 bilder från Falsterbo Hores show 2016 för att illustrera hur vi jobbar. Helt ohanterade raw filer innan vi börjar. Helt osorterade i sin mapp från tillfället de fotograferades. Så ni kommer få se allt från focusmissar till fel vinklar och mycket mer.

Vårat sätt att arbeta är uppbyggt runt press och media med tighta deadlines och att få ut bilder fort.

Har ni några frågor på detta så är ni varmt välkommen att fråga.

Från början var denna video 10 minuter lång men har snabbat upp den för att den inte skall bli så lång att titta igenom.

Likes

Comments

Allmänt, Eventfoto, Foto, Fotograf, Sport

Att planeringen spricker ibland är okey. Att tidspress blir väldigt påtagligt och ingenting fungerar.

Datorer som strular. Internet som strular. Kameror som strular och ramlar i marken.

Denna helgen har varit fylld av det mesta. Men det är samtidigt det som gör det till ett jobb. hade allting flutit på och aldrig varit ett problem då skulle alla hålla på med det.

Det är såna här helger som är väldigt lärorika samtidigt som det är jobbigt. Lärorika för att det pressar oss till gränserna och då vet vi vad vi behöver bli bättre på och vad vi behöver ändra och tänkte på till nästa gång. Det jobbiga är att vi ibland får sitta hela nätterna för att bli klara. I fredags spenderade våran filmproducent hela kvällen och del av natten med att göra material som skulle vara klart till Lördag lunch.

Vidare under helgens jobb på SSL så strular både kameror och internet när vi väl är i arenan.

Men vi löste det också. Så press och media fick sitt material och vi har börjat få ut några intervjuer i våran youtube kanal. Fler kommer komma.

Bjuder på ett litet film klipp över hur glamoröst det är att springa runt i arenan och vart vi sitter och jobbar för det mesta.

Innebandy är en väldigt snabb sport som pendlar mellan de olika sidorna på ett helt annat sätt än t.ex. hästsport där det är väldigt styrt var allting sker.Nästa video som kommer upp skall ni få få följa med in i en dator medans en av oss visar lite arbetsflöde och hur vi jobbar med bilder för att kunna hålla det tempo vi gör.

Avslutar genom att bjuda på en bild på framtidsnamn inom innebandy. På bilden ses han göra mål på straff i andra perioden i mötet mot IBK Dalen


Likes

Comments

Då har hemma premiären för SSL varit och bilderna är levererade. Samt några är ute på instagram och flera kommer.

Den första av våran miniserie "Vem där?" har också haft premiär på youtube.

https://youtu.be/cpWl0GTbWyk

Kika gärna in och säg vad ny tycker och om det är något speicellt ni skulle vilja fråga någon spelare.

Det är aningens mer glamoröst att vara fotograf på en innebandy match mot Hästsport. Men det handlar enbart om att det är inne i en hall och därför slipper jag riskera regn. Men det är fortfarande väldigt slitigt och tidspressen är ännu större.

På en match är det två pauser. Alla bilder från period ett ska laddas in, hanteras och ladda up innan nästa period börjar. Det är 15 minuter paus vilket gör hanteringen extremt pressad i tid.


Bjuder på en bild över hur en av våra kameror var placerade under gårdagens match. Sekretariatets bord är det som används. Just denna används för film under matcherna. Många frågar om vi inte är rädda för att de skall gå sönder när dessa sitter ute. Jo givetvis är vi rädda för det men samtidigt är det som allting annat, en kalkylerad risk. Det är det alltid med placeringarna men det är det ju även när vi själva står nära sargen. Herrarna i SSL skjuter ganska hårt, några blåmärken blir det varje säsong.


Bjuder på ett gäng bilder från matchen.

Likes

Comments

Kort i lägg i dag.

Påminnelse!!!!!!!!!

Kom ihåg att ladda batterierna när ni är ute annars kan det sluta med kreativ lösningar.

Önskar alla en underbar dag denna lördag.

Ikväll hittar ni en av oss på Club Etage.
Kom förbi och ha en kul kväll med risken att fastna på bild eller chansen att fastna på bild.

Likes

Comments

Allmänt, Fotograf, Sport

Efter första riktiga inlägget igår kom det en hel del tankar och funderingar in till oss.

Både positiva men också negativa.

Tänkte börja med det negativa sidorna och besvara dem lite iaf.

"Du skriver att det inte är glamoröst att vara fotograf, titta då på Bingo Remér och de fotograferna"

Deras liv må se glamoröst ut men tittar ni bakom fasaden så är det väldigt mycket jobb och slit men det ser ni inte.

"På Falsterbo måste ni väl hinna titta på mässan och njuta av någon klass utan kameran"

Nej är man där och jobbar så är det inte tid till det, Vi hinner helt enkelt inte med att varken shoppa, titta på någon klass eller sätta oss ner och njuta. När vi skulle ha tid med det så är det natt och då behöver vi sova.

Nu går vi vidare till det lite roligare kommentarerna och frågorna som inkommit.

"Ni kan väl inte jobba när det regnar ? "

Jo det är bara ta på regnkläder och och ge utrustningen "regnkläder" och sedan gå ut. Väder får inte vara en faktor om det inte är fara för liv och hälsa. I yrket som fotograf så är det tyvärr så att vi inte styr över vädret men bilderna måste ändå levereras.

"Hur långt är ni beredda att gå för att få en bra bild?"

Ja , väldigt långt. Har faktiskt för att illustrera detta fått ett par bild från en annan fotograf. På bilden syns en av våra fotografer stående i 11 gradigt vatten på "ribban" i Malmö under Fälttävlans EM. Han fick väldigt bra bilder men var rätt kall efter några timmar. Ett felsteg så hade både han och utrustningen fått bada, men för att få de bilderna vi vill ha så är det en risk som är helt rätt att ta. Det är samma med fjärrkameror som vi och andra ställer ut på t.ex. hoppbanorna. Det är kalkylerade risker. Risken att en häst springer på kameran kontra att faktiskt få bilden vi vill ha. Sen finns det alltid begränsningar inom vad som går att göra utan att utsätta andra för fara. Eller vara i vägen för andra fotografer, de som var på plats 2013 kommer ihåg det än idag.

På bild 1 är det Linda Algotsson på La Fair och på bild två är det Niklas Lindbäck på Mr Pooh.


För att då gå vidare lite till vad denna dagen innefattar.

Materialvård:
se till att film utrustningen får sig en väskan som passar och alla tillbehör som behövs får plats. detta i förberedelse inför SSL premiären som är snart.

Planering:
Håller på att planera in för helgen då det blir lite jobb på en nattklubb med mingelfotografering. Samt planering inför SSL säsongen med allt vad det innebär.

Har ni några frågor så är det bara säga till så skall vi försöka svara.

Avslutar med att bjuda på en bild från fotografen som nästan badade.

Likes

Comments

Allmänt, Eventfoto, Foto, Fotograf, Sport

Kan väl inleda med att säga direkt

NEJ!

Det är inte så glamoröst som många verkar tro.

Det är jätte roligt att vara ute och träffa folk, åka på event och få uppleva allting.

MEN!!!!!

Det tar enormt mycket tid i anspråk att kunna göra allting, planeringen innan, genomförande och sedan allt efterarbete. En normal arbetsvecka innefattar allt från att prata med kunder och arrangörer, inhandla saker, planera,vårda utrustning, redigera bilder, fakturera, åka på möten, klippa film, leverera bilder, projekthantering, reklam, uppdatera digitala flöden och medier och mycket mycket mer.
Mer om varje steg kommer komma under tiden i denna blogg.

Väldigt många har sagt att vi har tur som får fotografera under t.ex. Falsterbo Horse show. Det är jätte roligt att vara där men det är också jobbigt. Det är tighta deadlines, hela tiden hålla reda på vart vilken klass går och mitt i allting hinna faktiskt tänka efter hur samt vad som ska levereras.

Den typiska dagen på Falsterbo Hores show börjar ca 06.00 med frukost, för att sedan sätta oss ner och gå igenom dagen, klass för klass, vart kan vi stå, vilken vinkel gäller, hur står solen, när går vad så vi hinner, hur ser deadline tiderna ut och framförallt gå igenom utrustningen så den är hel och fungerar korrekt.
(Hint: vanligaste felet som fotografer gör på större event som detta är att glömma ladda batterierna eller sätta i minneskort)
När väl allt detta är klart så är det bara att gå ut till första position. Sen går dagen i högt tempo, både på och av arenorna. Att hinna ladda in och göra färdigt bilder är en stor del av arbetet, vi har genomsnitt på 5 sekunder per bild i hanteringen.
Det blir ca 5000 bilder per dag. Dessa hanteras under dagen och är klara vid slutet av dagen.

En annan sak är att fotografen ser hela eventet genom kameran. Det ger inte så mycket känsla av allting runt om kring som besökarna upplever. Tyvärr så försvinner mycket av stämningen genom kameran på 300 mm zoom.

Åter till "Smurfarna" som fotografernas kallas på Falsterbo eftersom vi alla bär blå västar.

Våra dagar brukar sluta mellan 23 - 00 ungefär. Då är vi fortfarande kvar på arenan.

Bjuder på en bild på Fotograferna aka. "Smurfarna" från 2017 och en på Svenskridsport starkast lysande ekipage just nu Peder Fredricsson med Allan ( H&M All in)

Likes

Comments

Eventfoto, Foto, Fotograf, Sport, Allmänt

Välkommen till våran blogg. Inleder med en bild på lite blommor med färg.

Vi kommer skriva om allt mellan himmel och jord som rör fotograferande och framförallt event och sport,

Vill ni veta något eller har frågor så tveka inte att ställa dem så skall vi försöka svara.

Vi finns på Facebook, instagram och youtube också men där visas för det mesta bara färdigt material.

här kommer det komma upp lite mer BTS (behind the scenes) men även en del tips och trix och bra att ha information.


Likes

Comments