Det här inlägget skrev jag på min facebook för ett par dagar sedan. Vill gärna ha mina rants samlade här på bloggen och egentligen skriva mest om det här. Men jag var så irriterad när jag skrev detta så det hamnade på facebook. Det gör mig inget, då når det fler. Men klistrar in det här också!

Fick höra av en vän att hon tyckte det var så sjukt bra att jag var öppen om det här. Det tycker jag också. Jag VILL prata om det där som man inte "ska" prata om. Min sjukdom är inte ens något konstigt, det är "bara" en sjukdom, men på sociala medier ska man ju alltid visa upp den där fina, positiva sidan av livet. Det gör jag såklart också, men jag tror mer på att visa upp ALLA sidor av livet. Jag har det bra men jag har rätt mycket skit också. Och eftersom min sjukdom ger symptom som är tabu att prata om vill jag ännu hellre prata om det. Det bästa exemplet är väl övervikten. Ja, jag är överviktig för att ett av de tydligaste symptomen på just hypo är viktuppgång och svårigheter/omöjlighet att gå ner i vikt, vilket många verkar tycka är jobbigt att prata om. Eller alltså, folk tycker inte att det är jobbigt att prata om så länge JAG inte hör. Om jag själv tar upp det blir folk oftast otroligt obekväma, att jag liksom är medveten om det, inte förnekar det men främst att jag inte säger det på ett negativt eller självhatande sätt gör folk OTROLIGT obekväma. "Va, är hon tjock och vågar prata om det? Hatar hon inte sig själv!?!? VAD HÄNDER!?". Många har svårt att hantera det, konstigt nog.

Jag tänker fortsätta prata om min sjukdom och hur mycket den suger. Dels för att jag vill att folk ska sluta förvänta sig att jag kan göra allt som alla andra kan. Så att de som umgås med mig inte ska bli förvånade över att jag kanske måste stanna och ta en paus i uppförsbacken för det gör för ont att andas. För att de som har sjukdomen men inte vet det än ska förstå att den faktiskt finns, och den är vanlig. För att de som har frågor ska kunna ställa dem till mig. Just nu orkar jag inte skriva så mycket mer än såhär, så puss och kram på er allihopa. Sköt om er!


"Jag är så jävla trött på att ha en osynlig sjukdom

Jag är så jävla trött på att folk antar att jag mår bra.
Jag är så jävla trött på att folk säger att jag skyller mitt mående på min sjukdom (vilket i mitt huvud är helt jävla rimligt dock!?).
Jag är så jävla trött på att folk tror att jag bara är lat.
Jag är så jävla trött på att konstant ont. Allså jämt. 24/7. Varje sekund, varje minut, varje timme, varje dag. Och jag är jävligt trött på att ingen ens försöker fatta det när jag berättar det.

Jag är så jävla trött på att ständigt bli dömd för hur jag ser ut och vad jag orkar. Ja, jag är överviktig (pga min sjukdom) och nej, jag kan knappt hänga med i vanlig gångtakt för att jag blir trött, andfådd och får ont att andas och NEJ JAG KAN INTE GÖRA NÅGOT ÅT DET! Det hjälper inte att träna för min sjukdom hindrar mig att ens få någon kondition och nej jag kommer inte gå ner i vikt av att träna för min sjukdom ger mig världens långsammaste ämnesomsättning och en jävla massa andra problem. Jag har över 70 symptom som jag varje dag LIDER av och min fysiska trötthet och vikt är väl egentligen bland de minst påfrestande sakerna FÖR MIG, men det som gör just dom grejerna så jävla jobbiga ändå är att ALLA ANDRA alltid ska störa sig och kommentera på det. Det blir en extremt stor psykisk påfrestning istället för alla ska konstant kommentera mig och mitt utseende. Det är none of your fucking business och jääävlar vad trött jag är på folk som tror att dom kan komma och säga till mig "ät såhär och träna såhär så kommer du få bättre kondis/gå ner i vikt/annat jävla bullshit" när jag bokstavligt talat inte kan göra nått åt det. Det är påfrestning nog att behöva leva såhär för tro mig, det är inte kul. Jag behöver inte ha andras dömande blickar och ord.

Så om någon som läser detta brukar göra sånt: håll din käft stängd och get on with your own life.

Helt random, skitarg rant men jag är SÅ JÄVLA TRÖTT på folk så jag var tvungen att skriva av mig. Känns så jävla sjukt att några av mina minst jobbiga symptom ska bli bland de värsta endast pga andra människor. Ta lite jävla hänsyn till andra och sluta döm."

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

För någon halvtimme sedan kom vi in från morgonpromenaden. Det blev en lång promenad och vi stannade en stund nere vid strömmen för att kasta lite pinne. Alfie tyckte att det var jättekul och till och med Foxie la sig och tuggade på en pinne (väldigt ovanligt att hon gör sådant, för alla som inte känner henne)! Det blåser dock riktigt kallt så efter en dryg timme var vi äntligen inne i värmen igen. Jag måste se rätt rolig ut ibland när jag är ute och går, då kan kan få helt random smärtor och kramper på grund av hypon. Oftast är det i höfterna (där lårbenen börjar), knäna och fötterna, och helt plötsligt börjar jag halta. Efter en stund kan det gå över så då slutar jag halta, haha. Nu i efterhand har jag "bara" jätteont i ländryggen av att ha böjt mig upp och ned när vi kastade pinne och benen känns som spaghetti. Man pallar liksom inte gå så långt! Äter än så länge bara 25 mcg levaxin vilket är en rätt liten dos så känner ingen direkt skillnad i mitt mående varken fysiskt eller psykiskt än. Men om ett par veckor är det dags för nya prover och en doshöjning!

Får se om jag orkar ta tag i några extra sysslor hemma idag. Alex jobbar hela dagen och kommer inte hem förrän runt halv elva ikväll. Imorgon jobbar han dag så han kommer i princip bara hem, käkar och sover. Kanske sätter mig och spelar CS istället, nu när jag kan sno hans dator. Min är inte särskilt bra och cs kraschar typ bara på den. Vi får se vad dagen ger!

Likes

Comments

Hej alla trogna läsare!

Det här kommer bli ett lååååångt inlägg. Häromdagen fick jag ett av de bästa beskeden någonsin. Äntligen ser jag ett slut på det lidandet som förföljt mig i en dryg fjärdedel av mitt liv. Hypotyreosen.

För ungefär 5 år sedan började jag må sämre både fysiskt och psykiskt. Jag var 16 år gammal när allt började. Jag blev otroligt trött oavsett hur mycket jag sov. Jag somnade i skolan HELA TIDEN hur mycket jag än försökte vara vaken. Jag sov mycket men jag sov dåligt. Jag var normalviktig men väldigt stark då jag hade tränat mycket åren innan. Jag bränner lätt fett och bygger lätt muskler, rena drömmen ju, ellerhur? Men denna sjukdom har vänt på allt. Mina muskler tynade bort och bara på ett sommarlov gick jag helt plötsligt upp 10kg i vikt trots att jag var ute och åkte mil efter mil på min longboard och tänkte mer på vad jag åt.

Blev såklart väldigt upprörd då jag som sagt bara var 16 år gammal, och de flesta vet väl hur pressad en 16 år gammal tjej är när det gäller utseende och smalhets. Jag blev så ledsen över att jag börjat gå upp i vikt och gjorde allt jag kunde för att det skulle sluta, men det gjorde det inte.. Nu, 5 år senare har jag gått upp nästan 60 kg trots möten med dietister med strikta kostscheman, alla möjliga andra dieter, gym, löpning, powerwalking.. Allt man kan tänka sig har jag testat. Och jag fortsatte ändå att gå upp, kilo efter kilo, och det gjorde mig så otroligt ledsen. Alla som kämpat med att gå ned i vikt vet hur svårt det är och hur mycket det suger. Tänk er att köra den kampen i 5 år utan något som helst resultat. Att hela tiden få kommentarer från folk om hur man gått upp. Att ständigt ha någon som påpekar det. Att alltid få blickar när man gick och köpte en pizza eller åt ute överhuvudtaget. Att veta att man egentligen är mycket hälsosammare än många andra men ändå bli stämplad som lat och ohälsosam endast för att man är överviktig.

Jag har inga problem med hur folk ser ut och hur mycket det väger. Alla är fina på sitt sätt och jag hatade inte mig själv och min vikt för att jag tycker att man ska se ut på ett visst sätt. Jag hatade mig själv för att jag ständigt blev klagad på. Jag blev ledsen för att folk ständigt stämplade mig som lat, oansvarig och äcklig på grund av min vikt och det kändes bara så himla mycket värre när jag kämpade allt jag kunde för att bli av med det och folks fördomar. När jag visste att jag var 10 gånger mer hälsosam än de var men det var ändå jag som var äcklig och de som var fräscha för de var inte överviktiga. Fatshameingen vi har idag är så jäkla vidrig. Lägg ned liksom. Alla förtjänar att få vara som de vill, det har inget med dig att göra. Och jag klagar nu inte på normal/underviktiga, utan det har bara varit påfrestande att se folk röka, dricka massvis med alkohol och äta skräpmat nästan varje dag men ändå stämplats som hälsosamma och fått cred endast för att de inte är överviktiga, medans jag som gjort allt jag kan för att vara så hälsosam som möjligt bara fått hat för hur jag ser ut.

ANYWAYS. Nu blev det lite sidospår här, haha, back to the story.

Jag blev otroligt trött, jag gick upp i vikt, min kondition försvann totalt och jag blev väldigt andfådd av att göra i princip inget. Jag tappade massvis med hår, halva mina ögonbryn försvann, min hy blev så otroligt torr så jag började flagna i hela ansiktet. Jag hade hela mitt liv haft världens lenaste fötter men helt plötsligt blev de jättetorra. Jag blev trög och trött i huvudet, kunde knappt tänka. Jag började minnas sämre och glömde saker hela tiden. Jag kan mitt i en mening glömma bort helt vad jag pratar om. Jag fick djupare depression, starkare ångest och panikångestattacker. Jag fick mardrömmar och EXTREMA humörsvängningar. Jag kunde gå från glad till ledsen till arg på bokstavligt talat 10 sekunder och mina känslor var alltid väldigt oproportionerliga till vad som hände. Jag kunde tappa något och bli så otroligt arg att jag slog sönder saker. Mycket stela leder och mycket smärta i både leder och muskler. Blev svullen i ansiktet, och började få nästan ständiga kramper i musklerna i hela kroppen. Oftast vandrar det liksom runt, börjar i ena armen och går upp i bröstet, ned i andra armen, upp i bröstet, ned i magen, ned i benen osv. Hade väldigt svårt att hålla en normal temperatur och frös eller svettades alltid, likt när man har feber. Fick IBS (väldigt känslig mage) och blev alkoholintolerant. Jag blev en gång för något år sedan bakfull av att sitta i ett litet rum och bara utsättas för doften av tequila. Jag har kräkts av bara 1 klunk 3.5% cider. HELT alkoholintolerant.

Det här är bara några av alla symptom jag haft och som blivit värre och värre med åren. Jag har alla fortfarande och det är en kamp för mig att bara klara av en helt vanlig dag. Jag har ungefär 3 av dessa 5 år symptomen spökat misstänkt att det varit hypotyreos. Jag har sökt för det men knappt fått hjälp. Det är extremt svårt att få hjälp med denna sjukdom i Sverige, för de är så dåliga på den här. Har varit på 3 olika vårdcentraler med flera olika läkare på varje vårdcentral. Endast 1 av alla de läkarna har ens låtit mig läsa upp mina symptom, men hon avbröt mig halvvägs (jag har 70+ symptom). Alla läkare idag går endast efter värden i blodprover och inte symptom. De skickar en oftast till en psykolog då de tror att man "bara" är deprimerad, men depression är ju ett symptom av hypo. Nu var det 1 ½ år sedan jag tog prover men gjorde det igen, även fast jag visste att jag skulle få ännu ett"nej, du är frisk".. Jag hade nu turen att mitt TSH rusat upp till väldigt höga värden, vilket kan ta 15-20 år för vissa. Men, om läkarna bara lyssnat på mina symptom från början hade jag inte behövt lida de här 5 åren. Och jag hade sluppit bli nedtryckt. Jag har hela tiden vetat att jag haft sjukdomen men när jag behövt "skylla" på den pga något jag inte klarat av, så är det ju ingen som tror en. Man blir bara stämplad som hypokondriker om man säger att man har en sjukdom utan läkares diagnos. SPECIELLT när de sagt "nej, du har inte just den sjukdomen" till en i flera år. Men jag vet mer om hypotyreos än de flesta utbildade läkarna idag för det är en sjukdom de knappt får lära sig om.

Nu har jag i alla fall äntligen fått medicin utskrivet. Man måste börja med en liten dos och trappa uppåt så jag har en lång väg kvar. Det är en svår sjukdom att medicinera och oftast är det många olika kosttillskott som också ska tas och vissa får inte tas vid samma tidpunkt osv. Det är massor att hålla koll på och jag vet att det är flera månader, om inte år, tills jag är mig själv igen, men nu har resan i alla fall äntligen börjat.

Mitt liv känns som det bara varit en suddig dimma sedan jag var 16 och jag har gått igenom så mycket annat skit som gjort allt ännu värre också. Men nu försöker jag se framåt. Jag har fått min medicin och min resa att hitta tillbaka till mig själv börjar nu.

Likes

Comments

Fick sådant sug efter ett rita men det har varit så svårt senaste året för jag har liksom inte hittat mig själv. Vem jag är eller vad min stil är. Jag gav mig själv fria händer och utan att liksom tänka på vad jag gjorde, bara helt insjunken i Hotel Books, gjorde jag detta. Kan jag ha hittat mig själv? Who knows. Det kändes bra i alla fall och för första gången på otroligt länge är jag liksom nöjd med vad jag gjort, utan att tvivla eller trycka ned mig själv på vägen också. Det var riktigt längesen det hände sist.

Har alltså ritat av polaroidbilden jag tagit som ni kan se i inlägget under.

Likes

Comments

Fick denna alldeles underbara kamera i julklapp och herregud, den är definitionen av PERFEKTION. Kameran i sig är såååå vacker, och bilderna liksom!? Jag fäller nästan en tår varje gång jag klickar av en bild. Än så länge har det bara blivit 3 då filmen är svindyr, men woooaah säger jag bara. Älskar denna kameran så sjukligt mycket.

Den kommer från The Impossible Project. Det är ett företag som tar riktiga gamla kameror och renoverar dem till nyskick (främst invändigt). De tillverkar också film till flera äldre polaroid-kameror. Så alla små repor och fläckar är riktiga äventyr som denna kameran gått igenom och jag undrar vad den gjort och sett de senaste 30 åren. Jag kommer aldrig få veta, men hur otroligt häftigt är det inte? Just den här modellen, Spirit 600, är nog den allra vackraste polaroid-kameran jag vet om. Färgerna, formen, allting. Det är liksom the classic of the classics.

Likes

Comments

Hallå där bloggen!

It's been a while, men idag fick äntligen kameran åka fram. Jag sorterar alla mina bilder datumvis i mappar, alltså lägger jag t.ex alla bilder från idag i en mapp som jag döper till "2016-12-18 Norrköping". Jag såg häromdagen att under hela 2016 har jag bara 9 (!!!) mappar varav 4 är för valpkullen vi haft och 1 är från Elmia.. Har alltså knappt fotat konstnärligt alls senaste året. Det kändes så jävla deppigt så jag var tvungen att ta fram kameran. Suget har varit där länge men inte inspirationen. Fotar ju dagligen på jobbet men eftersom det är produktfotografering är det ju inte särskilt kreativt stimulerande. Även om vi bara tog en promenad och det liksom blev en såndär gå-runt-och-ta-kort-på-allt-runda så kändes det bra. Att få dra i spakarna i photoshop igen kändes bättre än bäst. Börjar med att lägga ut dessa 4 som dagen bjöd på. Som ni ser övade jag lite med långa slutartider vilket är perfekt här i Norrköping med alla vattendrag. Tyvärr hade vi bara knappt en timme på oss innan det mörknade men det gick bra ändå!

Likes

Comments

Hallå där!

Här har det ekat jättetomt så jag tänkte kika in och posta några porträtt i olika stilar på mina finaste vänner Lina och Fanny! Har typ tusen bilder till jag kan redigera och dom är sååå snygga. Har några mindre vackra bilder också dock.. *Host*


Hoppas inte nouw förstör kvalitén bara. :)​

Likes

Comments

Som många kanske redan vet så har jag ju börjat med handpoke. Jag älskar det! Ska i framtiden börjat tatuera med maskin också, men just nu är det handpoke som jag fastnat för. Tänkte dela med mig av mina senaste verk! Är man intresserad av lite snabbare uppdatering på vad jag gör kan man följa mig på instagram, @evelinekarlsson, eller så kan man kolla på min tumblr HÄR.

Likes

Comments

Jag såg idag att Kent släppt en ny låt på Spotify. Jag såg även igår på facebook att de kommer splittras den 17 december 2016. Jag är väl inte ett Kent-fan som kan varenda en av deras låtar, men de har några små guldkorn som betyder mycket och som påminner om många fina minnen. Tråkigt att de ska splittras, och den nya singeln var riktigt bra. Den ger mig riktigt härliga vårkänslor!

Här på bloggen har det förövrigt varit ganska dött ett tag, som alltid, haha. Jag tänkte att jag lägger upp lite bilder senare på några handpokes jag gjort senaste tiden.

Likes

Comments

Kameran har legat nedpackad allt för länge. Det är riktigt tråkigt väder och inspirationen ligger på noll. Jag bestämde mig ändå för att ta med kameran på promenaden med hundarna till skogen, och det blev ändå några bra resultat! Det kanske inte är några spännande motiv, men bara att få knäppa några bilder igen kändes bra.

Likes

Comments

  • Facebook
  • Instagram
  • Blogkeen
  • Nouw