Likes

Comments

Klippt mig idag. Jättespontant och blev faktiskt jättenöjd. Det blev några centimeter på längden och jag slog till med en gardinlugg, det kändes rätt så: varför inte? Jag har varit ute på drinkar ikväll men drog mig hemåt efter det, lite tråkig ändå. Det är La Merce här nu, en slags högtid som jag inte vet vad den handlar om egentligen. Men det är ett tivoli utanför mig på torget och event hela dagarna på olika ställen i stan. Kul!

Likes

Comments

Fick några frågor angående min flytt hit, hur man går till väga osv. Så jag tänkte ta upp det och förhoppningsvis göra bilden lite mer klar för er som undrar.

I vintras pratade vår SYV med oss mycket om hur viktigt det var att börja söka jobb och sätta sig in i arbetsvärlden om man inte ville plugga vidare direkt, kanske då också förstås. Men plugg var inget för mig direkt efter så många år av undervisning, jag ville ut och börja se vad världen har att erbjuda. Så: Jag sökte jobb på arbetsförmedlingens hemsida där jag klickade i filtren Utomlands och Utan krav på erfarenhet. Jag har ju en del jobb med mig i bagaget men kände att jag ville hitta något som passade mig bättre och ledde mig på rätt spår mot framtiden. Jag sökte jobb som telefonförsäljare på olika ställen i Spanien för det var vad det fanns gott om. Mallorca, Marbella och Barcelona. Dessutom kändes det som en bra erfarenhet. De hörde av sig snabbt från alla städer och jag hade telefonintervjuer. Men Barcelona lockade mest så jag tackade ja till arbetet på Quality Contact i Barcelona. Dessvärre slutade min rekryterare och det blev lite kaos ett tag där, men det löste sig och jag var och hälsade på kontoret när jag var på semester här i juli. Gör det om ni har möjlighet, skönt att i förväg se var man kommer. 

När det gällde boende hade jag fått några bra sidor att kolla på, Idealista, Fotocasa m.m. och jag letade i princip från april till 27 augusti när jag åkte ner. Det var sjukt svårt att få kontakt på det sättet, med tanke på att spanjorer ofta har svårt med engelskan och jag med noll erfarenhet i spanska. Jag mailade och mailade, ringde och ringde, men de antingen svarade inte på mina mail eller klickade när jag ringde upp och presenterade mig på engelska. Vi bestämde oss, jag, min mamma och pappa för att gå till förmedlingar på plats istället. Vilket också var svårt. Så som jag tolkade det fanns det väldigt få lägenheter på marknaden, just för att det var i slutet av säsongen och de som bor i lägenheterna vill bo kvar till hösten kommer på riktigt. Jag gav nästan upp där ett tag, haha. Skämt åsido, men det var ganska tufft.

Mamma och pappa skulle åka till Sverige tidig torsdagmorgon. På onsdag hittade vi en lägenhet på en förmedlings hemsida och jag mailade och fyllde i formulär som en galning för att vara säker på att reservera den. Vilket jag gjorde och skrev på ett kontrakt samma dag, och fick mina nycklar. ShApartments är att rekommendera med tanke på hur smidigt de gjorde det. Jag är jättenöjd med min lägenhet och trivs i området. Jag bor i Barceloneta, några gator från stranden och en liten bit ifrån metron, busshållplats utanför. Jag har två stationer in till stan om jag inte vill gå som tar dryga 20 minuter. Dumt att klaga på det ändå, och jag har restauranger utanför var jag än vänder mig, med hamnen också en liten bit ifrån.

Nu till allvaret, kostnader!! Det här behöver inte vara så dramatiskt som en del tycker att det är att prata om siffror och nummer. Att leva här är ungefär som i Sverige, skillnaden är att det är billigare att gå ut. Som tjej kommer man ofta in gratis och får gratis drinkar (vilket är vidrigt på sitt sätt, enligt mig) men så är det på många ställen. Restauranger och barer har lägre pris, sagt av min erfarenhet. Men resten, alltså klädbutiker, matbutiker osv. ligger på samma priser som hemma. Lägenheter varierar väldigt mycket. Dels beror det mycket på området, om man vill hyra rum eller en hel lägenhet, och ibland kan man verkligen hitta ett guldkorn i sanden och få en superbillig fantastisk lägenhet. Men dumt att förvänta sig det. Min lägenhet är 32m2 och jag skulle säga att det är en tvåa, en del en etta. Jag har ett sovrum med fransk balkong, badrum, vardagsrum med matbord i, en köksvrå och en till balkong. Här ingår sällan el och vatten i hyran. Jag betalar sammanlagt 890 euro i månaden när de har lagt på en förväntad kostnad av dessa faciliteter.

En annan viktig sak att komma ihåg när man åker såhär, är att vara beredd på att vara ensam, och känna sig ensam. Det är tufft, och jag trivs ändå med att vara själv men här nere blir jag ensam på ett fruktansvärt sätt. Samtidigt skulle jag inte föredra att flytta med en vän eller bekant heller, med tanke på att man har en sådan trygg punkt då och inte slänger sig ut för att falla. Jag säger som jag skrev i min studentmössa "Du måste falla innan du kan flyga" och det låter klyschigt, men jag tror det ligger något i det. Det finns en grupp på Facebook som heter Svenskar i Barcelona, vilket faktiskt kan vara mycket till hjälp om man har frågor. Dessa grupper finns i de flesta stora städer i världen. Jag skrev där att jag var ny i staden och gärna ville ses över en fika eller liknande, för att få lite bekantskaper. TIPS!!! Det var bland det bästa jag övertalat mig själv till att göra. Gör det, var ni än flyttar i världen. För man är inte så ensam som man tror. Jag har redan träffat superhärliga tjejer och vet att jag kommer träffa så många fler tack vare det.

Alltså är det viktigt att: Kolla mycket på boenden och läsa på om områden man kan tänka sig att bo i, göra det klart med jobb och vara säker på att det är ett seriöst företag (lätt att hitta om man googlar), göra upp en budget och veta vad man är villig att betala i hyra för att enklare filtrera. En annan sak jag uppskattade mycket var att ha med mig mamma och pappa de första dagarna. Klart man inte måste ha med just sin mamma eller pappa, men någon man är trygg med tror jag är viktigt. Dessutom någon som stöttar en på ett gott sätt. OCH att det är ensamt till en början, men ta ett stort steg utanför Din comfort zone och ge det en chans. Det måste jag påminna mig själv om. En sak jag aldrig någonsin trott att jag vågat är att äta på restaurang själv. Det gör jag nu, dock typ McDonald's haha. Men jag måste det när jag inte orkar laga mat hemma (jämt, vet inte ens om min spis fungerar). Själva principen att jag verkligen måste göra det när jag är så lat som jag är, för mat måste man ju stoppa i sig. Sen måste jag bara parentesa att jag äter ju hemma också förstås, men inte mat som behöver spis.

Jag har ändrat mina planer här nere. Telefonförsäljning var inte min grej och jag kände att jag snarare bara mådde dåligt av kritiken på jobbet än kände att jag ville sträva och utvecklas, så jag gick dit imorse och sa upp mig. Tråkigt att inte träffa härliga människor dagligen, men man kan hålla kontakt ändå tänker jag. Om det blir som tänkt börjar jag en intensivkurs i spanska i oktober.

Likes

Comments

​Vi har mest ätit gott, druckit gott, och sett fint. Jobbigt att vinka hejdå till Elsa vid bussen mot flygplatsen idag, vill också ta det flyget hem.

Likes

Comments

Likes

Comments

Hola!! Den här fick jag med hem från stan idag.

Likes

Comments

Vi satte oss på Lime House igår, innan vi efter mycket om och men drog oss till Jamboree. Inte riktigt min typ av musik, men det var en rolig kväll. Jag och Mathilda delade taxi hem imorse. Trött dag på stranden idag!

Likes

Comments

Lyckades med sälj! Och det har varit en sjukt stressig dag med tanke på att priset släpptes på iPhone 7. Vi var kvar på kontoret till 18.30 trots att planen var att gå till en stor park i närheten när vi egentligen slutade, 14.50. Men vi drog dit senare, och utan femkamp. Trevligt ändå, och jag kom nyss hem. Utsikten är från vårt kontor, och triumfbågen gick vi förbi efter jobbet. Obeskrivligt skönt att lära känna människor nu. Det låter kanske underligt för de som aldrig varit med om något liknande, men det är en sådan lättnad att börja komma in i sig själv igen sakta, men ganska säkert.

Likes

Comments

Jag gjorde mitt första sälj idag!!!! Gissa hur glad jag varit sedan dess. Jisses vad svårt det är, med tanke på de flestas tankar angående just försäljare. Men jag sålde in mig idag, på min fjärde dag. Vi som är nya på företaget har fått som mål att få upp två pinnar på tavlan, och vi kom i mål idag!

Likes

Comments