View tracker

Allmänt

Igår körde jag ett dagspass på jobbet, ett underbart pass! De började med att jag fick hjälpa till lite i hemtjänsten på en dubbelbemanning och efter de kunde jag börja gå runt till mina kunder, som är 6 stycken, samma varje dag! Vilket är otroligt mysigt att man får rå om samma kunder varje dag, för man lär känna dom på ett fint och mysigt sätt. Dom får förtroende för en och man får sina favoriter bland kunderna.

Vädret var soligt och varm igår, tanterna och gubbarna satt ute och njöt av solen, samtidigt som vi i personalen såg till att dom fick i sig vätska, några sov inprincip hela dagen pga värmen, vilket var förståeligt. & vi blev även bjudna på rabarberpaj av hon som jobbar i köket som vi njöt av ute i solen. & jag åt en underbar lunch som jag köpte på jobbet, fläskfile med sås och potatis. De hade också bäsa köksan gjort, så gott :) De är så perfekt att kunna sitta ute och sola lite & få en liten chans att njuta av de fina vädret, tillsammans med kunderna!

Att få se kunderna nöjda & njuta av tillvaron, de gör en glad! Att få höra att dom är tacksamma är ändå ett tecken på att man valt rätt yrke och gör ett bra jobb! T A C K S A M :)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Middag , Mattips

En enkelt & snabb middag, så som jag gillar de!

Du behöver
- tunna eller tjocka revbensspjäll
- potatis
- soya
- olivolja
- salladskrydda, svartpeppar & salt
- gräddfil
- tillbehör till valfri sallad

Såhär gör du
- Innan du börjar med maten måste revbenspjällen vara tinade, annars tar de mycket längre tid. & glöm inte ställa ungen på 225 grader innan du börjar med de andra.
I alla fall, skär revbenen i bitar, lagom stora, sedan brukar jag hälla i ca 2 dl soya och lite olivolja + alla kryddorna i en vanlig påse och sedan lägger jag köttet däri. Jag låter de ligga i påsen ett tag och medans börjar jag med potatisen, skör den i bitar och lägger på en plåt med lite olivolja över för bästa smak.
Fördela sedan köttet på en plåt och lägg in både köttet och potatisen i ungen, ca 20-25 minuter.

Gör sedan salladen & gräddfilssåsen (gräddfil, salt & salladskrydda) medans maten står i ungen och sköter sig själv 👌

Kolla potatisen och köttet efter 20-25 minuter om potatisen fått färg & köttet inte är rött eller rosa inuti är de klart 😋

ät och njut 😋

Likes

Comments

View tracker

Allmänt

vädret är underbart och man vill bara sitta ute i solen, tyvärr så har man ju jobb också. jag jobbar hela helgen också vilket känns sämst med tanke på vädret. Men men, man måste jobba & man får tänka på extra pengarna man får när man kör helgjobb. annars så vill jag bara sitta i solen, bli brun & lyssna på podd. har hittat en favorit och har redan hunnit lyssna på ett antal avsnitt redan, underbart 🌸

Min inspiration när de gäller mat är på noll även fast de borde vara tvärtom, men men så är de! Men jag ska kolla om jag har något recept som jag lagat förut och dela med mig av de, är ändå glad att ni är många här som vill följa mig, de är väldigt roligt 😄

Njut av värmen, solen och ja den härliga våren. ta hand om dig 🌻

blommorna 🌸🌸🌸

Likes

Comments

Mattips, Middag

Nu ska jag ge dig tips på den godaste lasagne enligt mig!

De här behöver du
- ca 500 gram blandfärs  
- 1/2 paket med krossade tomater
- 1 påse med taco krydda
- 1,5 dl vatten
- 1/2 burk med salsa, mild sås
- 1 paket lasagne plattor
- 8 dl ostsås
- 5dl bechamelsås

Såhär gör du
Börja med att starta ungen på 225 grader.
Sedan brukar jag alltid börja med att fylla upp en djup ugnsplåt med kallt vatten, sedan lägger jag alla lasagne plattor i vattnet och låter dom ligga där medans jag steker blandfärs.
Sedan steker jag som sagt blandfärs & tillsätter alla ingredienser när de fått tillräckligt med färg. När de är färdigt börjar jag varva lasagne plattor, blandfärs blandningen och ost sås.
På varje lager tar jag lite ostsås och lite bechamelsås, då blir den extra krämig. Exakt som jag vill ha den! 😋

När du fyllt upp hela formen kör du in den i ugnen ca 25-30 minuter. Du ser på ytan när den är färdig!

Servera sedan med en god sallad till som du gör medans lasagnen står i ugnen.

Resultatet blir perfekto, jag lovar 👌 den godaste lasagne jag någonsin gjort & jag är så nöjd! 😄

Som jag alltid säger, ät & njut! Du kommer inte bli besviken, promise 🍴😋

Likes

Comments

Allmänt

Kände för att skriva detta inlägg även fast detta ska vara en matblogg 😅
Att jobba inom vården är stressigt, man har stort ansvar, jobbiga tider, man får mycket skit samtidigt som man får mycket positivt tillbaka också! (främst akademiska)

Stressigt, ja varje dag behöver inte vara superstressig, men de är klart man har tidspress, man ska få upp dom man har ansvar vilket oftast är ca 6 stycken. Man ska se till att alla får i sig frukost och kommer upp ur sängen. Om någon har diabetes måste man ta blodsocker klockan 8 varje morgon. När alla kommit upp brukar de vara frukost för personalen men de är inte alltid man hinner äta för att patienter kommer självklart före. & ja tiden finns inte alltid till för de är för lite personal och för mycket patienter.

Och ansvaret man har varje dag, de är flera saker man måste hålla koll på, som ska göras på olika tider som är väldigt viktigt. När jag jobbade på ackis var de väldigt stort ansvar. man ville inte göra fel eller missa något! Man ska ha flera saker i huvudet samtidigt som man ska svara när de larmar, ibland larmar flera samtidigt och då får man liksom springa emellan och man får stressa runt, man får alltså inte tid med sina patienter.

Tiderna är jobbiga & opassande, i alla fall när man pendlar om man tex jobbar kväll och slutar vid halv 10. Sen ska man hem som tar 1 timme, hinna varva ner och kanske äta något, duscha eftersom man jobbat och sen försöka sova och känna stressen att man måste somna för om man jobbar dag dagen efter ska man upp vid 5 tiden och jobba 8 timmar igen. Man är trött när man kommer till jobbet, de kanske är en stressig dag, man hinner knappt äta lunch för någon patient kanske ska iväg på någon undersökning så man måste hjälpa patienten att komma iväg osv.

De är ofta så att inom vården får man ibland skippa lunchen för tiden finns inte. De är för mycket patienter och för lite personal. Men landstinget har inte råd att ta in flera på grund av brist på pengar. Patienter klagar för att man inte hinner med saker,  man glömmer små saker för att man har så mycket att göra. Man måste skriva upp exakt allting annars glömmer man så lätt, vilket man kan göra ändå!

De är tufft, de är på gränsen att man ens orkar jobba 100% för när man kommer hem är man helt slut, man orkar inte göra nånting! och hur kul är det, plus att lönen på landstinget är sämst, man jobbar nästa ihjäl sig samtidigt som lönen är det lägsta någonsin!
Jag jobbade på akademiska i 9 månader och under min tid, främst under dom sista 3 månaderna så sa minst 10 sjuksköterskor upp sig, ingen orkar! De var och är en otroligt stor brist på sköterskor där jag jobbade. Sköterskorna fick jobba hela dagar, alltså från 7 till 21:30. De var nästan en sköterska som fick göra de varje dag eller i alla fall flera gånger i veckan. De är hemskt!
Tycker tog avdelningen tag i detta försent och många hann sluta innan de ens blev någon förändring!

Vården är tuff, man orkar inte! ingen orkar, man måste få upp ögonen för vården och göra något åt den! höja lönen, ge bättre villkor! personal till vården behövs hela tiden, men ingen vet hur man bevarar sin personal, de blir aldrig någon förändring! försätter de såhär har vi snart ingen vårdpersonal kvar!

De är ingen som får upp ögonen för detta, de är ingen som förstår hur det är!
De måste ske en förändring NU!

Likes

Comments

Mattips, Middag

Kvällens middag blev en snabb och enkel wook, så god & enkel att göra. De tar max tio minuter från att alla ingredienser är framme tills maten är serverad. Perfekt när man inte orkar stå i köket hela kvällen, typ som när man kommer hem från jobbet.

Ingredienser

- Ca 400 gram kyckling (jag valde minut- kyckling som är från kronfågel)

- 2 nävar med broccoli & haricots verts

- 1 spetsig paprika (finns bara röda vad jag sett)

- En liten bit med purjolök

- 2 dl soya

- 1,5 dl vatten

- salt & peppar

- 4 paket nudlar, om du köper ett stort så är de oftast 4 "bitar" med nudlar i. Jag tog alla 4a.

Såhär gör du

Börja med att skära paprika, broccoli, haricots verts & purjolök & fyll sedan en kastrull med vatten till nudlarna. Sedan steker du grönsakerna i stekpannan. När de är klart efter bara någon minut lägger du i kycklingen. Eftersom jag använde mig av minut-kyckling som redan är färdig, som alltså bara behöver värmas eller så äter man den kall så behövde jag inte steka kycklingen innan. Så jag la i den med grönsakerna när dom var klara så att kycklingen skulle bli varm. Sedan lägger jag i nudlarna i de kokande vattnet.

När nudlarna är klara så blandar jag ihop de med resten & efter de tillsätter jag soyan som jag blandat med vatten och lite kryddor. Häll sedan över de över allting som nu ligger i stekpanna. Rör om ordentligt!

SERVERA, gärna med någon klyfta lime om du har hemma & tycker de är gott!

Här kommer steg för steg - 

Ät & njut

Likes

Comments

Fruktfat , Tips

Igårkväll blev de fruktfat framför TV:n, det är så gott och fräscht att äta frukt istället för chips och liknande. Så de fick bli de här igår kväll med lite choklad till. & jag måste passa på att tipsa om Marabous nya smak "KVIKK LUNSJ med havssalt" supergod!


Supergott! 

Likes

Comments

Mattips, Middag

Snabb och enkel tacopaj som är supergod med rätt tillbehör

Jag tänkte tipsa om en snabb och enkel tacopaj som går fort att göra & som är supergod!
En annan variant av tacos helt enkelt.

Recept
DEG
- 3 dl vetemjöl
- 150g smör
1-2 msk kallt vatten (om degen fortfarande är för "torr" ta lite mer vatten till degen inte faller sönder, ta inte för mycket vatten bara)

- 1 kryddmått salt

FYLLNING
- ca 400g nötfärs
- 1 påse taco smice mix
- 1,5 dl vatten 

ÄGGSTANNING
- 3 ägg
- 2,5 dl mjölk
- 1,5 kryddmått salt & 1 kryddmått med  peppar

Gör såhär
- Börja med att starta ungen på 225 grader.
- Börja sedan med pajdegen, arbeta ihop alla ingredienser så det blir en fast och fin deg, om degen skulle falla sönder så tillsätter du bara lite mera vatten, ta inte för mycket bara.
- Lägg sedan pajdegen i pajformen och gör de jämt och fint så den blir bra gräddad i ungen.
- Gör sedan lite "hål" i degen med en gaffel så de inte blir luftbubblor under gräddningstiden.
- När ungen är klar - ställ in formen i ca 7-10 minuter och förgrädda degen. Du märker på degen när den är klar!

Under tiden pajdegen är i ugnen så kan du börja med fyllningen!
- Stek nötfärs, när all färs fått bra med färg häller du på taco kryddan & sedan lite vatten. (om du vill kan du tillsätta krossade tomater, jag gjorde utan, gör som du vill)

- När du fixat klart tacofärsen så är pajdegen klar i ungen. Du tar ut den och lägger på färsen.
Efter de börjar du med äggstanningen.

ÄGGSTANNING
- Du vispar ihop äggen och mjölken & tillsätter sedan kryddorna och efter de häller du över detta på pajdegen och tacofärsen.
- Om du vill kan du lägga lite riven ost på toppen.

Låt pajen gräddas i ungen på 225 grader i ca 20-25 minuter. När äggstanningen stelnat & de har blivit en fin yta är pajen KLAR!
Färdig att serveras 😋

Självklart går de att göra tacopaj på olika sätt med många olika tillbehör, men denna gång valde jag att göra en enklare paj.

Självklart hade vi massa goda tillbehören till pajen. Olika grönsaker, oliver på sidan om (som man även kan ha i pajen men denna gång fick dom vara på sidan om) & självklart lite salsa.
Vi åt även cheddardipp, guacamole, gräddfil & tacochips till. Supergott!
Detta är även ett stort tips om du vill äta en annan variant av tacos, istället för tex bröd till, som brukar vara det "vanliga"

Jag hoppas de smakar gott, ät och njut! 🌸
Om du tester detta recept, berätta gärna sen vad du tyckte om de, skulle vara superkul.
All typ av respons är jag väldigt tacksam för, de gör det här mycket roligare ♡

Likes

Comments

Smoothie är något som går snabbt att fixa, man kan välja helt själv vad som ska vara i, de är lätt att få i sig samtidigt som man blir mätt och får energi. Ett perfekt mellanmål, till frukost eller likande.

Jag brukar ofta dricka smoothie till kvällsfika, de tycker jag är perfekt. & när jag ändå står och gör smoothie passar jag på att göra extra mycket så jag har till jobbet dagen efter. Vi fikar alltid vid 10-tiden på jobbet, då är de perfekt att ta med sig smoothie och någon macka så får man lite ny energi tills de är dax för lunchen. Perfekto!

Jag brukar inte göra så avancerade smoothies utan jag tar ca 4-5 dl med mild vanilj yoghurt, sedan brukar jag antingen ta blåbärs kvarg eller jordgubbar/lime kvarg, ca 4 matskedar. Sedan tar jag blåbär och hallon och häller i tills de smakar bra. Om den blir för tjock så häller jag bara i lite mjölk! 👌

Jag är väldigt dålig på att göra nyttiga smoothie så har du något bra recept så skulle jag blir glad & tacksam. Smoothie kan man göra på så många olika sätt så dela gärna med dig 😄

Likes

Comments

Mattips, Middag

Igår lagade jag en supergod pastagratäng med kyckling, broccoli & rödpaprika, supergott blev det!

Igår när jag slutat jobbet så ville jag göra en snabb och smidig middag, jag var trött & hade ingen lust att göra något avancerat eller stå i köket en längre tid. Så jag gick till affären och tänkte ut vad jag kunde använda. De första jag tänkte på var kyckling, de blir nog gott att ha i. Så jag fuskade lite och köpte färdig kyckling och lite annat.

Att gå efter recept är verkligen inte min grej, men jag ska försöka skriva ner receptet här så gott de går så ni kan göra en lika god middag som går snabbt.

Recept
2 paket med färskpasta, valfritt 
1 rödpaprika, inte en vanlig utan en som är mer spetsig, vet faktiskt inte vad den heter! De ser ut som en stor chili,  ta inte fel bara 😂
Ca 500g med kycklingbitar

Broccoli, jag fyllde en djuptallrik och tinade de, sedan skar jag dom i mindre bitar

8 dl ostsås/pastasås
Salt, peppar, valfritt

Tillagning
Jag började med att starta ungen på 175 grader. Efter de fyllde jag en kastrull med vatten & väntade på att de skulle koka innan jag la i pastan. Eftersom de var färskpasta ska den bara koka 2-3 minuter så medans jag väntade på pastan tinade jag broccoli & skar paprikan i småbitar.
När pastan kokat klart häller jag bort vattnen och lägger pastan i en normal stor ugnsform, efter de lägger jag i paprikan och kycklingen. Rör om lite så pastan inte ligger underst, sedan lägger jag på broccolin högt upp och avslutar med att hälla på ostsåsen.
När de är klart är ungen också färdig, så 175 grader i ca 25 minuter.

Medans gratängen är i ungen gör jag en god sallad med gurka, tomat, jordgubbar och vattenmelon, super gott!

Eftersom de var första gången jag gjorde detta och kom på receptet själv så blir man ju självklart lite spänd på hur de ska smaka men gratängen blev perfekt!
Detta måste jag göra oftare, ät och njut! 🍴👌

Likes

Comments