En 2,5 år gammal bild på mig och Effect, hehe <3

I eftermiddags gick jag med Effect till ridhuset och longerade honom. Det var över en vecka sist så det kände jag att jag vågade. Jag vill inte jobba honom för mycket på lina med tanke på den evighetslånga hältutredningen 2015 som slutade med att han gick rent på rakt spår, men fortfarande markerade på volt. Anyway, jag tyckte att han gick fint idag när han till sist lugnade sig och slappnade av lite mer. Då en av mina inspänningstyglar mystiskt har försvunnit sätter jag numera den jag har kvar på yttersidan och trär longerlinan genom bettringen och fäster den i den lägsta ringen i gjorden (ett tips jag hört från sjukgymnasten på saxtorps hästklinik). Höger varv var dock markant sämre än vänster och min misstanke är att det beror på en låsning eller spänning någonstans. Han är inte liksidig när jag stretchar heller utan får verkligen kämpa mer åt ena hållet. Tur att kiropraktorn kommer på torsdag morgon! Jag ska be honom att kolla sadeln också för med min vanliga "tur" lär den ju inte ligga optimalt på Effect... Och jag vill verkligen inte orsaka honom någon skada. Jag litar inte på mitt eget omdöme kring sadlar, det är så många faktorer som spelar in och mycket att ta hänsyn till.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Något jag har lovat mig själv att aldrig mer göra är att köpa smink som är testat på djur. Tidigare har jag inte haft någon koll på om de produkter jag fått med mig hem varit testade på djur, men nu kommer jag att vara väldigt noga med det. Enligt mig är det en fruktansvärd industri och oerhört orättvist mot de stackarna som måste genomlida en massa tester bara för att vi ska kunna sminka oss. Hur kan egentligen någon tycka att det är okej? Djur hör inte hemma i labb.

Moa Murderess har gjort en video i samarbete med Cocopanda där hon visar upp veganskt smink samt tipsar om flera märken som säljer veganska produkter! Titta gärna på den och bli inspirerade!

Cocopanda.se har för övrigt en egen kategori på hemsidan som heter "veganskt" och det tycker jag är jättebra. Precis som Moa säger slipper man läsa innehållsförteckningen på varenda produkt och försöka tolka alla de konstiga ämnen som finns med. För mig lockar det inte med krossade löss... Veganskt rakt igenom är det allra bästa!

Gå direkt till den veganska kategorin på Cocopanda här .

Likes

Comments

Jag har helt snöat in mig på mitt favoritband igen nu i samband med Rammstein: Paris på bio. Deras musik är så mäktig. Framför allt låten Mutter lyssnar jag på om och om igen för tillfället. En ballad åt det sorgliga hållet, men ändå lika mycket power bakom den.

Die Tränen greiser Kinderschar,
ich zieh sie auf ein weißes Haar,
werf in die Luft die nasse Kette,
und wünsch mir, dass ich eine Mutter hätte.
Keine Sonne die mir scheint,
keine Brust hat Milch geweint,
in meiner Kehle steckt ein Schlauch,
Hab keinen Nabel auf dem Bauch.
Mutter
///
The tears of a crowd of very old children,
I string them on a white hair,
I throw the wet chain into the air,
and wish that I had a mother.
No sun shines for me,
there was no breast that cried milk,
there is a tube that sticks in my throat,
I have no navel on my stomach.
Mother

Likes

Comments

Hej! Ett sent eftermiddagsinlägg, men jag har - hör och häpna - pluggat i princip sedan lunchtid. Hallelujah! Det är andra dagen i rad som jag sitter ner flera timmar med sjukdomarna och alla tegelstenar till böcker. Jag ligger lite bakom i min studieplanering (shame on me), men jag håller på att komma ikapp igen. Det kunde, och har varit, så mycket värre! Igår efter att jag hade varit i stallet gick jag ner till Espresso House i stan och pluggade tillsammans med Becky. Det är verkligen motivation och draghjälp att planera in att läsa med någon annan, trots att man går olika program.

När EH stängde gick vi hem till mig, åt och tittade på en film som heter Blue is the warmest color. Tre timmar lång, men värd varenda sekund. Såå himla bra!! Jag kommer lätt se den fler gånger, sjukt fin berättelse. Den är inspelad i Frankrike vilket gör den ännu mer speciell, franska är ett vackert språk!

Nu ska jag läsa vidare om vårdhygien så att jag kan bocka av det på min lista! Ikväll har vi styrelsemöte i ridklubben så jag får se om jag hinner med stallet innan eller om jag tar det efter. Det är ändå på vägen.


Önskar er en härlig vecka, vi får hoppas på ännu mer soligt vårväder, kram!

Likes

Comments

Varför? Vad är det som tar emot? Hur kommer det sig att psykisk ohälsa är så pass tabulagt att man skäms över att visa vad man lider av? Jag menar det inte som att man ska "visa upp" sin diagnos och slänga den i huvudet på folk, utan mer kunna säga att såhär är det, detta har jag, detta är jag. För en del saker blir man inte av med. Det enda sättet är att lära sig leva med det - vilket inte är lätt - och varför känner jag då att jag måste dölja det? Gömma undan det för andra? Vara rädd för att vara ärlig.

Är det på grund av oron över vad andra ska tycka och tänka om mig? Är det alla fördomar som cirkulerar kring psykisk ohälsa och att många inte tar det på allvar? Jag vet faktiskt inte själv. Jag vet bara att jag känner en stor osäkerhet inför det. Jag vill kunna prata om det öppet. Det är så skönt att möta andra som lever i liknande situationer, man känner igen sig i varandra och förstår. För det är det många som inte gör. Jag har hittat en bild på Pinterest under psykisk ohälsa där det står "I don't think you need meds. You seem normal to me". - "Bitch that is the meds". Den är klockren för utifrån syns det inte alltid vad som försiggår på insidan just på grund av att man har medicin som dämpar och verkar stabiliserande, men det är fortfarande en evig inre kamp, om än något lugnare än vad det hade varit utan läkemedel.

Kanske har jag inte ens tänkt tanken tidigare på att prata öppet om det för att jag tvivlat så starkt på min diagnos. Förnekat det, tänkt "detta kan ju inte vara jag, det är omöjligt, se på den och den och den" och bara jämfört mig med andra som har det "värre". Men saken är den att alla inte fungerar och reagerar på samma sätt. Efter tre-fyra år (minns inte exakt) har jag äntligen börjat landa i det och acceptera att det är kanske såhär det är och kommer att vara. Om jag bara kan släppa all tvivel ger det mig större möjlighet att jobba med mig själv och skapa en fungerande vardag - trots att det väldigt ofta känns helt omöjligt. Ett framtida jobb på 100 % känns ibland skrämmande. Kommer jag verkligen klara av det eller vad händer när jag kraschar som jag gör med jämna mellanrum? När jag är där nere i mörkret istället för att sväva högt uppe på de rosa molnen där jag klarar allt hur enkelt som helst?

En dag ska jag kunna berätta om det. Det är ett mål jag har satt upp för mig själv och jag tänker att jag tagit mig en bit på vägen redan bara genom att ha skapat en kategori här på bloggen som heter "Psykisk ohälsa", skrivit ett par inlägg om hur jag mår och publicerat just detta inlägg. För det är viktigt att ta upp såna här allvarliga saker, det är inte okej att ta lätt på psykisk ohälsa och vifta bort det som ingenting. Det ska vara ett ämne som går att prata om för det är nog vanligare än vad man tror.

/ Kvällstankar såhär innan läggdags... Ska faktiskt sova nu för jag är fruktansvärt trött. Ögonen svider. Jag hoppas att ni har haft en underbar lördag. <3 /

Likes

Comments

Nu är jag på väg till Malmö för att se en dokumentär som jag är säker på kommer vara helt fantastisk, nämligen Rammstein Paris! Ni som känner mig vet att Rammstein är ett av mina absoluta favoritband sedan länge, jag älskar dem och deras musik. Jag åker med min barndomsvän Pontus och hans pappa, som jag även såg en Rammstein-konsert tillsammans med i Globen i Stockholm för några år sedan. Så detta ska bli riktigt roligt och något jag kommer leva på ett tag framöver!

Likes

Comments

Torsdag
Hej! Hur är det med er? Hoppas att ni har haft en bra start på dagen! Jag har varit fruktansvärt trögstartad och jag har jättesvårt att komma från det. Jag sätter alarmet på minst åtta timmar från det att jag lägger mig och ändå är jag sjukt trött när jag vaknar. Jag ser ingen anledning eller mening med att gå upp så jag ligger kvar minst en timme till och tror jag ska bli piggare av det, men det går snarare bara på andra hållet. Suck. Som både min terapeut och läkare har rekommenderat mig försöker jag att skapa någon slags rutin på min vardag, men det är inte lätt. Det ultimata är att gå upp samma tid varje dag, börja dagen på samma sätt, göra vad jag ska göra under dagen, ha samma rutin för att varva ner på kvällen och sedan lägga mig samma tid varje dag. Samma, samma, samma, varje, varje dag. Men jag går så mycket upp och ner i mitt stämningsläge att det inte känns som att den ena dagen är den andra lik. Jag kan lägga upp en riktigt bra planering och vara astaggad på att följa den, sen kraschar jag, hamnar back i planeringen och mår ännu sämre på grund av det. Kort sagt - jag har mycket att jobba med gällande mig själv.

Idag är jag i alla fall på bra humör och peppad att plugga! Jag har ju strukturerat upp hur jag ska plugga inför mina tentor, vilka sjukdomar jag ska läsa per vecka och vilka kapitel de hänvisar till i studiehandledningen, och jag tycker äntligen att det är roligt att ta tag i det! Jag har inlett veckan med arteriella kärlsjukdomar och ateroskleros och ska fortsätta med hypertoni, angina pectoris, pneumoni och hjärtsvikt (märks mitt tema? ;) Jag som är så fascinerad av hjärtat och cirkulationssystemet, haha). Jag har gjort en enkel mall som jag ska följa när jag antecknar om varje sjukdom och gör det i word-dokument i datorn för det är smidigare och mer praktiskt; patofysiologi, symtom, diagnostik, behandling, pre- och postoperativ omvårdnad osv. Sjukt kul och intressant!

Så nu ska jag faktiskt göra mig en kopp kaffe och sätta igång med mina sjukdomar! Det är möjligt att Effect får vila idag, jag vill verkligen klara av att plugga i min takt de här veckorna så att jag klarar tentorna och undvika att hamna back och bli stressad. Men imorgon och i helgen ska vi rida! De dagar när solen väl tittar fram är helt underbara och att rida ut i skogen då är så mysigt!! Det får mig att tänka att det bara är lite mer än två månader kvar tills Effect ska på sommarbete i några veckor i Saxtorp och det kommer bli en helt fantastisk juni månad! Effect och Frasse i samma stora gräshage, två charmiga fullblod som springer runt och hittar på bus. En på 15 och en på 6, hahaha. Effe lär mini alla sina tricks... ;)

Ha en fortsatt trevlig torsdag hörrni! Kram!

Likes

Comments

Åsa och High Effect

Det var ännu en gång väldigt roligt att se Effect från marken med en annan ryttare på ryggen. Han var duktig och gick väldigt fint! Lagom med skritt och trav, sidvärtsrörelser och lite bommar. Åsa är väldigt mjuk i handen och mån om Effect så jag är mer än trygg med att hon rider honom!

Likes

Comments

Hej! Tisdag och vädret här i Skåne har kraftiga humörsvängningar. Ena stunden är det sol, i andra ösregnar det. I förmiddags lyckades i alla fall jag och Åsa bra med vår timing i stallet. Hon red på utebanan - bara det ger ju vårkänslor - i sol och gråa moln om vartannat. Hon tyckte att Effect gick superfint idag och var väldigt lyhörd för hjälperna! De arbetade i skritt och trav, undvek galopp eftersom det var ganska lerigt, och gjorde mycket sidvärtsrörelser samt travade över bommar i båda varven. Effe gick inte helt rent när jag longerade i fredags så han fick vila i helgen och igår gick vi på promenad. Åsa tyckte inte att han gick orent idag och jag såg inte heller något speciellt från marken, Effe var väldigt pigg, frustade och spelade mycket med öronen, så jag hoppas inte att det är något.

När jag kom hem ringde jag till kiropraktorn/massören och bokade en tid i nästa vecka då han ska komma ut och behandla Effect. Jag är rätt säker på att där är nånting eftersom jag upplever honom väldigt stel och begränsad i vissa rörelser så jag tycker det är lika bra att kolla upp det. Finns det något så hittar Göran han det. Han lär säkert kolla på sadeln även om jag inte säger något, men jag vill väldigt gärna att han kollar den så jag får höra från en professionell om den är okej att rida med på Effe eller inte.

Nu måste jag hoppa in i duschen för jag har tid hos min terapeut i eftermiddag. Fler bilder från dagen på Åsa och Effect kommer när jag har redigerat dem!

Likes

Comments

Jag har skapat ett nytt konto på Pinterest, @ evelinacsofias! Det är fortfarande en app som jag varmt rekommenderar om man vill finna inspiration kring vad som helst. Skapa anslagstavlor och samla studiemotiverande bilder eller idéer för hur man vill inreda sitt hem. Jag tycker den är jätterolig och har blivit helt beroende!

Likes

Comments

Följ mig på Instagram@evelinasjostrandse