View tracker

Wednesday

Jag kan andas ut, det verkar inte vara något allvarligt med Malfoy, tack och lov! När vi kom hem från veterinären igår tog jag och mamma en fika med frallor och kaffe - jättemysigt! - och när hon hade gått somnade jag i sängen och sov i några timmar. Jag var sååå trött! Sen på kvällen följde jag med Lina på hoppträning i Dagstorp och efter det pluggade jag lite. Så det blev inte riktigt tid till att blogga då, men nu är jag tillbaka.

Som sagt, det är inget större fel på Malfoy. Hon äter och dricker som vanligt, är pigg, busig och kelig. Det veterinären misstänker (och som jag och mamma också var inne på) är urinvägsinfektion, blåskatarr eller något sånt. Hon gjorde ultraljud på Malfoy efter att hon gjort en grundlig undersökning och känt och klämt på henne, men urinblåsan var tom och syntes knappt så det var inte lönt att ens försöka ta ett urinprov. Hon sa att det inte behöver vara bakterier eller kristaller i urinvägarna och skrev därför ut Metacam i antiinflammatoriskt och smärtstillande syfte och så bokade vi en tid för återbesök på fredag. Förhoppningsvis kan hon ta ett urinprov då istället. Om det är en bakterieinfektion förmodar jag att hon kommer att skriva ut recept på någon antibiotika också, men det återstår att se!

Jag är, precis som vanligt, så trött att det svider i ögonen och känns luddigt i huvudet. Jag tycker ändå att jag har sovit okej i natt, men när jag vaknade kändes varenda millimeter av kroppen blytung. Bara tanken på att vara i skolan från 8.15 till 16-17 gjorde mig ångestfylld och jag beslutade att läsa hemma istället, nerkrupen i soffan med kaffe och tända ljus. Ateroskleros, Angina Pectoris och Hypertoni står på listan över sjukdomar att plugga in under dagen. Ikväll ska jag ta en efterlängtad tur till stallet och rida ett lösgörande pass på Effect.

Hoppas att ni har det bra
Kram

Likes

Comments

Den här morgonen blev inte riktigt som jag hade planerat, inte har den varit så rolig heller... Precis innan jag skulle gå hemifrån och köra till tågstationen såg jag att Malfoy betedde sig konstigt och satte sig för att kissa på badrumsmattan. Det har hon aldrig gjort förr. Sen såg jag att det endast kom en droppe, en röd-rosa droppe. En halv minut senare kom det en till, och sen en till. Så jag förstod ju att det är något fel på henne. Ringde mamma och pappa och rådfrågade, vi bestämde att jag skulle ringa smådjurskliniken i stan direkt när de öppnade. Det kom urin (och blod i det) så det är liksom inte stopp i urinröret. Sagt och gjort, jag ringde kliniken kl. 8 och fick en akuttid kl. 9.30. Nu väntar jag. Klockan går så långsamt. Maten skulle jag ta bort om ifall veterinären vill ta blodprov, så även lådorna för att försöka ha Malfoys urinblåsa så full som möjligt när vi kommer dit.

Nej, det här var inte kul alls. När jag såg den första droppen blod fick jag nästan panik och blev fruktansvärt orolig. Jag målade fan på väggen och såg det allra värsta framför mig. Sen blev jag lite lugnare när mamma sa att det lät som en urinvägsinfektion. Så jag hoppas på det, att det bara krävs antibiotika eller något för att hon ska bli bra igen. Stackars Malfoy, min lilla mupp. <3 Håll tummarna för henne.

Likes

Comments

Jag är rörd till tårar! Det är HELT FANTASTISKT att vår älskade Peder Fredricson tog hem Jerringpriset! Jag har under kvällen ringt och röstat flera gånger, laddat ner DUO-appen och röstat ännu mer och tillsammans, Hästsverige, har vi röstat fram vår OS-silvermedaljör och höjt våran sport till skyarna! Hans tacktal och att han pratade så mycket om All In var jättefint, ååh!
STORT GRATTIS Peder!! Detta förtjänar du!

Likes

Comments

Då har jag officiellt börjat andra terminen och introduktionsdagen är över! Det var rätt drygt faktiskt och jag höll nästan på att somna, men nu är det gjort och vi kör igång ordentligt imorgon. Jag sitter på tåget och är på väg hem till stan nu, sen ska jag köra direkt till Flädie och handla foder innan jag kör till Effect. Ikväll ska jag hem till Lollo och hänga med henne vilket var ett tag sedan så det ska bli supertrevligt.

☆ Nu kickar vi igång den här veckan och gör vårt bästa för att den ska bli så grym som möjligt ☆

Likes

Comments

Fotograf: @emmakanstrup
Bilderna redigerade av mig

Nu har Effect gått jättebra i tre dagar så imorgon tycker jag att han förtjänar en dags vila i form av en lugn promenad i skogen. Först var det två dagar dressyr och i eftermiddags jobbade vi med bomövningar tillsammans med Lina och hennes häst Frasse. Vi la tre bommar vid A, E, C och B med travavstånd mellan samtliga och kunde på så sätt variera övningarna väldigt bra. Exempelvis vände vi rätt upp vid C över de bommarna, flyttade skänkelvikning ut till långsidan och red över de bommarna och tvärtom. Jag kände dock att Effect väldigt snabbt blev trött och bjöd inte jättemycket framåt så vi red ett något kortare pass än Lina och Frasse, men kämpade ändå på bra tycker jag! Roligt att planera in att träna tillsammans med någon!

Imorgon är det ny vecka och även dagen då jag går in i termin 2 på sjuksköterskeprogrammet. Helt sjukt! Visserligen har jag "rester" kvar eftersom två omtentamenstillfällen väntar och jag var sjuk under den praktiska matningsövningen i KTC så jag ska ta igen den när de som börjar termin 1 har lektion i det, men det är ändå en ny spännande kurs som startar och VFU (verksamhetsförlagd utbildning) att se fram emot!

Så det är dags att jag lägger mig i någorlunda tid för en gångs skull eftersom klockan ringer 06:20.
Hoppas att ni också har haft en trevlig helg, godnatt!

Likes

Comments

Ett år, 365 dagar, 14 Januari 2016.
Vila i frid, Alan Rickman.
Vi minns dig med värme.

Likes

Comments

Äntligen är det helg och jag ska inte ta fram en enda av mina skolböcker, utan låta dem ligga och i princip glömma att de finns! Två dagar då jag tar det lugnt och gör roliga saker som får mig att må bra för det behöver jag verkligen. Tentan igår... Behöver jag ens säga det? Jag kommer kugga, det är ett faktum... men det är okej. Jag prioriterade bort denna för att klara förra lördagens omtenta, och fixar det nästa gång helt enkelt.

Igår kväll följde min klasskompis Åsa med till stallet och red Effect för första gången. Det såg så fint och bra ut och hon älskade Effe! Hon tyckte att han var en riktigt rolig häst att rida, lyhörd och vill göra rätt hela tiden (förutom när han blir trött, då protesterar han lite, hehe).
Han har blivit en helt annan häst det senaste året och det tar jag som ett tecken på att den tid och kraft vi har lagt ner på att kämpa oss igenom alla problem faktiskt har börjat löna sig. När andra sa att jag kanske skulle överväga att leta efter en annan häst fortsatte jag att tro på Effect och hoppades att vi skulle klara det och idag känns han fräschare än någonsin

. Nästan ett helt år av bara promenader och korta skrittrundor, det tog hårt - men jag gav aldrig upp.

Likes

Comments

En helt vanlig torsdag i januari, bara snön som fattas. Varför är det höstväder den här tiden på året? Gårdagens vita flingor från himlen blev till vattendroppar på marken och resulterade i slask istället för ett vackert vitt snötäcke. Aja, det är väl rätt skönt att slippa egentligen. Jag är inte ett jättestort fan av vinter och kyla!

Det har inte hänt så mycket idag. Jag hjälpte min farbror och hans flickvän när de skulle iväg och handla lagerhyllor och annat (Evelinas volvo = stort bagageutrymme), jag var en runda i stan och sen har jag tagit det lugnt hemma. Försöker ta mig igenom ett dokument med instuderingsfrågor så gott det går och lära mig så mycket som möjligt inför imorgon. Jag intalar mig själv att se det som ett träningstillfälle, jag får känna av hur tentan är upplagd och vilka typer av frågor som ställs. Jag ska inte ställa så höga krav på mig själv när jag går in i salen för att skriva.

Jag ska till stallet om drygt en timme, men Effect får vila idag. Han har gått fint de senaste gångerna jag har ridit samt när Sonia red honom häromdagen så en dags ledigt tar han ingen skada av. :) Ikväll ska jag skämma bort honom med kärlek och uppmärksamhet. Fina, älskade häst.

Likes

Comments

Jag är körd. Jag är så jävla körd. Den enda tanken som finns i mitt huvud just nu är "Jag kommer inte att klara tentan" och tyvärr betvivlar jag det inte. Ångesten får mig att vilja ge upp, skita i det, låta bli att skriva för att slippa besvikelsen av att se ett U bredvid min kod när resultaten publiceras... Men nej, jag ska skriva. Jag är redan anmäld och det kan, oavsett hur det går, vara bra att se hur tentan är upplagd. Dock släpper inte ångesten greppet utan är med mig nästan varje vaken timme och även när jag ska somna. Jag är aldrig ensam.

Likes

Comments

Det jag tycker är svårt med utrustning är att se till att hästen har en sadel som ligger bra och inte orsakar smärta eller obehag. Jag vet inte exakt hur den ska ligga mer än att det ska vara plats för manken, den ska inte trycka på bogbladen eller ligga bakom sista revbenet. Men det känns som att där är så många faktorer att ta hänsyn till att jag inte litar på mitt eget omdöme. Jag hade aldrig vågat rekommendera en sadel till någon annan eller garantera att Effects sadel ligger bra. Jag förlitar mig på andra.

Dock finns det ett problem... Personer man tycker att man bör kunna lita på visar sig många gånger inte ha så bra öga för sadlar som det verkar. Man ringer ut en sadelutprovare eller åker iväg till en och man får höra att hästens sadel ligger perfekt. Ett tag senare framträder problem hos hästen som visar sig ha att göra med en felaktigt utprovad sadel. Boom. Hej dåligt samvete. Jag råkade ut för detta. Köpte en Stübben dressyrsadel (den som Effect har på bilden), fick höra att den låg riktigt bra och använde den i två och ett halvt år. Sen kom kiropraktorn och behandlade Effect och det visade sig att sadeln var för smal i kanalen och hade orsakat spänningar för att han inte kunnat arbeta ordentligt med ryggen. Rätt surt faktiskt och hur många är det inte som har råkat ut för detta?

Jag har även en vän som köpte en helt ny sadel av en sadelutprovare förra året. Den var formad efter hennes häst och allting. Ett halvår senare ungefär åkte hon tillbaka för att kolla hur den låg och fick svaret att den fortfarande låg riktigt bra och inte behövde korrigeras. Nu verkar hästen ha ont i ryggen och hon märker att sadeln kasar fram och förmodligen är för bred.

Så jag undrar egentligen vem man kan lita på... Jag har visserligen förtroende för kiropraktorn som har behandlat Effect samt sadelkonsulenten som han samarbetar med. Sadeln hon hade med sig i somras gick Effect väldigt avslappnat och harmoniskt med och jag har hört mycket bra om både henne och kiropraktorn. Inte ett ont ord. Men annars då, hur undviker man att bli lurad? Det handlar ändå om mycket pengar när det gäller sadlar och hästen behöver ju rätt förutsättningar för att kunna arbeta genom kroppen på ett korrekt sätt. Jag har god lust att själv bli utbildad inom ämnet och skaffa mig kunskapen som krävs så jag slipper tänka på detta, men det är lättare sagt än gjort.

Hur tänker ni kring detta?

Likes

Comments

Följ mig på Instagram@evelinasjostrandse