LINA ERIKSSON OCH BEA STRÖMBERG / VISHEM HOMESTYLING


Jag är sen, stressad och svettig. Det tog längre tid än jag hade planerat för att packa på min dotter L vinterskruden, sätta på raggsockorna som hon envisas med att dra av sig och stoppa i munnen och packa in henne, barnvagnen och väskorna i bilen. Det är tur att jag svärmor kör mig och som snällt gått med på att passa henne under intervjun.

Jag är på väg till Jönköping och VOX hotell.


Väl inne i stan skall allt packas upp och ut och när vi är klara att gå är klockan 14:15, en kvart sen till min första intervju sedan L kom till världen.

Mina klackar smattrar emot golvet när jag kliver in i receptionen och jag hejar på tjejen bakom disken. Med andan i halsen ber jag om ursäkt och försöker se någorlunda lugn och sansad ut när jag möter Bea & Lina, jag tror inte att det fungerar men ett första intryck är ett första intryck och kan inte göras ogjort. Bara att gasa vidare!

Lina och Bea vill ha cola och jag en kaffe, alla tre behöver något uppiggande tolkar jag det som och vi slår oss ner i loungen på VOX hotell.

Lina Eriksson och jag är inte obekanta. Vi har gått på samma gymnasium och jag har följt Lina på håll i hennes yrkeskarriär. Det är inte svårt eftersom Lina har haft tjänster på två av de mer välbesökta butikerna i stan - Gina Tricot och Granit. Lina kör på ett säkert kort idag och är klädd i helsvart och klackar, ett vinnande val eftersom den soffa hon sitter i är skarpt lila och fåtöljerna omkring i andra starka kulörer.

Lina ger ett lugnt intryck och ler mycket, hon är välkomnande och den stress jag känner över min försening försvinner snabbt i sällskap med henne.

Bea´s schyssta Adidas Bomber drar till sig min uppmärksamhet en kort stund, sedan gör hennes son det istället. Trots att han finner sig tillrätta är han inte helt nöjd med att bara sitta med, och varför skulle han vara det? Färglada soffor, lustiga lampor, brandsläckare och lokalvårdaren som dammsuger tilltalar honom bra mycket mer än när hans mamma och hennes väninna snackar strunt med en hobbyjournalist! Lite köttbullar och placering i en för liten barnstol håller honom på plats en stund medan Bea svarar på frågan om hur hon är som person.

-Bestämd, det är vi båda, vi vet vad vi vill!

Tjejerna träffades genom jobbet på Gina Tricot. Bea är från början Skåne vilket hörs trots att hon befunnit sig 7 år i Småland.

-Sedan har vi båda studerat på KY- utbildning i Nässjö - olika inriktning och inte samtidigt, men på samma ställe vilket är kul!

Både Lina och Bea jobbar med mode och kläder. Lina som butikschef på Gina Tricot och Bea som inköpsassistent på Nelly.com men trots att deras jobb är intressanta och de säkert skulle kunna berätta en del om modebraschen och att jobba inom den är det inte därför jag träffar dessa två. Det räcker nämligen inte med att de har heltidstjänster - Hösten 2015 kickade de igång VISHEM, sitt homestyling företag!

- Första idén till detta kom tidig vår 2015, säger Bea. Jag har funderat på eget förut men inte kommit på vad. När jag nu kom på det var Lina den självklara kandidaten som kollega.

- Det är jättebra att vi har jobbat ihop tidigare så att vi redan från början vet hur det är. Det är en fördel att ha en professionell relation och inte bara vänskaplig, säger Lina

VISHEM som tjejernas företag heter är ett hometylingföretag - homestyling är när man inför försäljning antingen på egen hand med tips från proffs ändrar om i hemmet eller så låter stylisten/erna ändra så att hemmet blir mer tilltalande för den stora massan - Man gör helt enkelt hemmet mer säljbart!

Eftersom styling handlar om yta, att något blir tilltalande var Lina och Bea noga med detaljerna och utformningen från början gällande allt runtomkring företaget. Hemsidan, loggan, visitkorten och portfolion är genomtänkta och smakfulla - Bea och Lina anlitade folk för att få detta gjort och med tanke på resultatet har de valt rätt folk att jobba med.

Namnet VISHEM kom till hemma i Bea´s kök, mitt i matlagningen.

- Vi hade verkligen kämpat för att komma på ett namn till företaget men de flesta kändes för långa. Jag funderade över vad det var vi skulle utföra i företaget, vi skulle visa upp ett hem. Där hade vi det, VISHEM. Jag ringde upp Lina och hon gillade det. Vi berättade sedan namnet för några utvalda och frågade sedan efter ett par dagar om de kom ihåg namnet ja, de gjorde de.

Men varför Homestyling?

- Vi tycker att det är roligt att jobba med det redan befintliga, utmaningen i att förändra med det som redan finns.

Hur hinner ni med allt? Både heltidstjänst och eget företag?

- Jag är ju mammaledig, svarar Bea

- Och jag har inga barn, säger Lina och fortsätter, vi gör det här på kvällar och helger. Det är ju då som våra kunder är lediga så det fungerar perfekt.

Tjejerna berättar att jobbet består av att kunden bestämmer vilket paket man vill köpa, det finns fyra olika att välja emellan. Tjejerna kommer åker ut till bostaden, rekar den och kollar av med vilka verktyg man kan göra den så attraktiv som möjligt för så många som möjligt.

- För det mesta handlar det om att plocka bort saker, folk har mycket prylar i sina hem som gör det ”hemtrevligt” men de blir inte bra på bild säger Lina.

Hjälper en sådan här tjänst frågar jag och tittar upp från skärmen för att se reaktionerna. Leenden.

Bea - Med tanke på att nästan alla mäklare använder sig av det här för att sälja bostäder så….

Drickorna är slut och mitt kaffe är kallt, Time to wrap it up!

Till sist då, vad har tjejerna för tips till den som vill kicka igång något eget?

Bea - Kör, bara kör! Våga förlora, prova igen om det inte funkar!

-Vi har lärt oss så mycket nytt, bokföring, hemsidor - att våga ta hjälp av de man har omkring sig och bygga kontaktnät! Man har alltid någon man ta hjälp om och som man i sin tur själv hjälper, avslutar Lina(Denna intervju är från februari 2016)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments


Jag har bestämt träff med Amanda på Tina & Översten, ett litet och genuint mysigt café i Skillingaryd. Jag promenerar ner med musik i öronen och det som pågår runt omkring mig bekommer mig inte särskilt mycket. Vid ett tillfälle på vägen ner är jag tvungen att korsa vägen och vänder mig då om för att se så inga bilar kommer bakom varpå jag ser en ung tjej promenera tätt bakom mig med hörlurar i öronen och fokuset på marken.

Amanda.

Jag glider upp bredvid och hejar, överraskad vänder hon sig emot mig och när hon upptäcker att det är jag kramar vi om varandra och tar sedan sällskap till caféet.


Amanda Frankner går sista året på Medialinjen på Per Brahegymnasiet i Jönköping. Med bara några månader kvar till studenten är det slutarbetet som står i fokus!

Amanda valde att som gymnasiearbete utnyttja och visa sina skills som grafisk designer och har tillsammans med spreadshirt.se designat tryck som sedan printas på tygkassar och därefter kan köpas av allmänheten!


Sommaren 2015 befann sig Amanda på Gullbrannafestivalen på Gullbrannagården som är belägen 13 km söder om Halmstad.

På konsertområdet mötte hon Maria Ahlin som grundat och jobbar med organisationen Freethem - en organisation som jobbar för att uppmärksamma frågor kring människohandel.


"Vi klickade direkt, jag och Maria. Och jag kände att jag ville involvera mig på något sätt. "Hör av dig om du kommer på något bra" minns jag att Maria sa till mig.


Och kom på något bra gjorde Amanda onekligen. Sina tygkassar med tryck som Amanda designat och som ska få köparen att tänka till är snygga och stilrena. Trycken ligger i tiden, med sina raka linjer, som origami fågeln eller pappersplanet eller som texten vars färger fadar ut. Just idag ligger åtta stycken tryck uppe på webshopen men det kan bli fler och andra produkter.


”Men det är än så länge hemligt” säger Amanda


”Vad inspirerar dig?”

” Musiken, ett av mina tryck är en liten del av Coldplays låttext ifrån Paradise.

Men jag är noga med att skriva ut vem som står bakom texterna.


"Hur tänker du nu efter gymnasiet?”


”Jag kommer fortsätta som teamledare för Freedom Jönköping, och så länge jag kommer på nya tryck fortsätter jag med mina produkter också.”

(Denna intervju är från 2016)

Likes

Comments

...hänger jag mig kvar på blogghimlen. Jag har så många gånger att jag inte längre räknar dem avslutat bloggandet.

"Det tar för mycket tid," "jag har ingen inspiration", "jag hinner inte med något annat" eller "jag orkar bara inte med att ta en massa selfies" - listan på anledningar kan göras lång. MEN så finns det ett par saker som alltid drar mig tillbaka.

1: Min lust att skriva

2: Insikten om att min blogg faktiskt behövs och utgör en helt annan kategori än många andras.

Min blogg är till för att inspirera och uppmuntra andra. Den är till för att ge dig modet att våga något nytt.


Det är två riktigt bra anledningar tycker jag, Välkommen!Likes

Comments