Header
View tracker

Whoops sorry, otroligt dålig uppdatering här - livet kom emellan antar jag. Det har varit en ganska tuff vecka, inte bara i plugg-väg (cause it very much has) men i början av veckan fick vi IB elever några väldigt dåliga nyheter.

UHR har nämligen beslutat sig för att ändra konverterings skalan som gör om IB poäng till svenska gymnasier betyg, och har därmed gjort det i princip omöjligt för IB elever att komma in på bra universitet i Sverige. Flera av mina vänner har redan skrivit om detta, så jag ska försöka hålla det kort (men jag kommer antagligen att misslyckas so bear with me). För er som kanske inte vet så är International Baccalaureate ett internationellt program, och har en betygs skala från 24 (godkänt) till 45 poäng (max). Tidigare har 40/45 IB poäng varit lika med 20.0 svenska poäng, vilket är rimligt och rättvist. Men nu har UHR ändrat så att 44/45 mäng blir 20.0, vilket är nästan omöjligt att få. 4% av elever i svenska systemet får 20.0 i betyg. Meanwhile, runt om i hela världen får endast 0.2 % av IB elever 45 poäng, och i Sverige har under de senaste 10 åren bara 24 svenska IB-elever av 11 500 fått 45 poäng. Inga universitet i världen, inte ens "the ivy-leages" såsom Harvard, Yale, Oxford eller Stanford, begär att sina elever har mer än 40 IB poäng.

Men nu ska svenska universitet böjar begära 44 poäng - alltså har jag större chans att komma in på Harvard än, for example, Uppsala universitet. Helt galet och orimligt alltså. Jag hade ändå planerat att söka utomlands, men nu är det i princip ett måste. Flera av mina vänner som hade planerat av studera vidare i Sverige är förkrossade och väldigt oroliga just nu.

En av de värsta sakerna med det här är att man inte vet om man ska skratta eller gråta, dem ansvariga för ändringen har gjort så gott som ingen research i IB programmet och har bara jämfört oss med natur-elever (med statistik från bara 2 år). Några av kurserna vi läser är redan universitets kurser, for gods sake. Ingen jag har pratat med, vare sig elever eller lärare, tycker att detta var bra gjort. International Baccalaureate kommer definitivt inte att finnas kvar i Sverige om 3 år om detta beslut verkligen går igenom (så som det har gjort nu). Men enough ranting. Bara att kriga vidare, the stakes are a little higher now.

Så det är vad jag, Hedvig och Isabelle gjorde idag. Krigade vidare. Vi satte oss på Espresso House, pluggade i 5 timmar och arbetande med våran TOK presentation och blev så gott som klara. Det känns bra att vara lite produktiva, jag vill bara bli klar med så mycket som möjligt nu innan lovet så jag kan börja revision så snart som möjligt. Jag har ju några viktiga prov att tänka på som kommer upp nu i maj. So long!

- Lite julpynt har jag lyckats få nu i helgen, jag räknar ner dagarna nu till jullovet! -

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Min söndag började med mysig advents frukost, julgröt med kanel är underskattat. Direkt efteråt bar det väg mot Actic för ett morgon bootcamp-pass tillsammans med Isabelle - mina ben var som gelé efter de första 5-10 minuterna, otroligt jobbigt men åh så roligt! Jag kommer definitivt känna av träningen imorgon, fick träningsverk redan under passet och de närmaste timmarna haha.

Resten av dagen bestod sen av plugg tillsammans med Hedvig och Isabelle, vi jobbar på vår "Theory of Knowledge" presentation som ska vara klar om några veckor. Några timmar av produktivt pluggande och sen var vi förtjänta av lite god mat och godis, med vilket vi kombinerade plugg och underhållning då vi kollade på filmen Snowden samtidigt som vi åt (då vi delvis pratar om Snowden i presentationen). En hel mysig söndag helt enkelt, och en perfekt avslutning på veckan. Hoppas ni haft en skön helg! So long

Likes

Comments

View tracker

Idag (ja nu igår) är min födelsedag! Äntligen arton, som jag väntat, haha! Dagen började med frukost i sängen och lite presenter, sen var det städning och fixande hela dagen tills släkten kom över på fika och middag. Så mysig dag, och jag hade valt sedan innan att bara ta det lugnt idag, zero plugg whatsoever alltså. Väl värt, med god mat och fika (even though jag hade föredragit veganskt idag "men vi kan ju inte bjuda på luft" haha), och min allra käraste familj.

Mot kvällen var det dags för lite firande med bästa tjejerna, så vi drog till Grappa för middag och drinkar! Mina första lagliga drinkar, och så frågade personalen inte ens om leg haha. Verkligen en fantastisk kväll, vilken tur jag har som har så otroliga vänner som dom.

Likes

Comments

​Lite before - and after shots! Typiskt mig, men när jag väl satt i frisörstolen blev det ändå inte riktigt som jag hade tidigare planerat, istället blev det highlights och en kallare ton, jag kapade dock iallafall en bra bit som jag hade planerat :-). Färgen är kallare och lite ljusare i verkligheten, och jag är nöjd! Så skönt att få bort allt slitet, känns mycket lättare nu. 

Dagen fortsatte sedan på Espresso House tillsammans med Hedvig, för lite fika och plugg. Vi har en TOK presentation att förbereda, och nu känns det som att vi fick mycket gjort, och att vi är inne på rätt spår! Väldigt skönt, så nu kan jag ta det lite lugnt resten av kvällen. 

Likes

Comments

Direkt efter skolan ska jag iväg till frisören - äntligen. Nu är det 7 månader sen sist, så mitt hår behöver verkligen klippas, haha! Tidsoptimisten som jag är så väntar jag till sista stund för att faktiskt bestämma mig, så efter lite Pinterest moodboarding så har jag bara bestämt mig för att hålla det ganska enkelt. Lite naturligt blond, inte för ljust, och att klippa av någon decimeter (but no lob yet). Jag tycker Lisa Olsson speciellt har så fint hår, so something like that tänkte jag mig. Det blev ganska perfekt tid med frisörtid idag, nu kommer svallet förhoppningsvis vara vackert till min födelsedag, haha! So long

- pics från Pinterest -

Likes

Comments

Två nya inköp! Amy Schumer, a la komedidrottningen, vars bok jag redan kan säga kommer vara hilarious. Och såklart JK Rowlings debut screenplay Fantastic Beasts, jag har ju redan alla andra böcker av henne so I might as well fortsätta samlingen! Jag spenderar lätt mest pengar på mat och böcker, sen klagar jag på att jag inte har kläder haha.

Min måndag har varit ganska så behaglig, förutom den vanliga morgonen som fylldes av en djup önskan om att bara få sova vidare ;-). Endast två lektioner idag, hade tandläkartid så jag råkade missa sista lektionen. All good, och hann fixa lite ärenden nere på stan, varav ena boken nedan blev en del av min bokhylla. Spinning, plugg och senaste avsnittet av Westworld - det summerar resten av dagen. HBO kan verkligen det där med serier, helt obsessed haha. Hoppas ni haft en mysig måndag! So long

Likes

Comments

Den här fredagen började med en bussfärd till SACO mässan i Stockholm,och följdes av timmar med seminarier och universitets research. Mina ögonlock var då tunga imorse, fick inte mycket sömn eftersom vi kom hem så sent från Stockholm igår - men ivern tog ändå snabbt över! Jag var redan säker på vad jag ville studera innan mässan, men nu känner jag mig ännu tryggare i mitt val. Seminarierna som jag var på var bra, men ganska generella mostly, jag tyckte jag fick ut mer av att istället prata med elever från alla olika universitet. Ultimately, så står jag fast vid mitt tidigare beslut; studera juridik / international relations på universitetet i Skottland (possibly UK), allra helst på Edinburgh men jag har även andra universitet som jag funderar på, just in case.

Men det var ändå min fredagskväll som tog priset - jag och Alice gick och såg Fantastic Beasts and Where to Find Them på bio ikväll, fullständigt magisk. Enchanting. Som jag saknat den världen, magin och alla drömmiga fantasier - jag har väntat på den här filmen i åratal och den var väl värt väntan. Att ge den 10/10 är för lite i min mening, jag kan knappt vänta på nästa film! Euforin är total just nu, filmen var sannerligen magisk på alla sett och vis. Visuellt otroligt vacker, välskriven och perfekta skådespelare. Jag älskade speciellt alla budskap som fanns att finna, från djurens rättigheter till alla samhällsproblem som blev kritiserade i filmen - jag skulle kunna prata om den här filmen i en oändlighet. Jag tycker också att den verkligen klarar av att stå på egna ben, även om inte Harry Potter böckerna/filmerna hade funnits hade Fantastic Beasts varit en makalös film. Om ni inte redan har sett den; gör det - för ni kommer inte ångra er!

Likes

Comments

En torsdag spenderad i huvudstaden är inte helt fel! Det var "klassresa" på schemat, då vi i svenska klasserna åkte iväg för att först gå på Strindbergs museet, och senare på kvällen se Fadren på Statsteatern. Nu, August Strindberg må inte vara en favorit författare precis, för mycket av en misogynist för min smak, men skriva kunde han iallafall lite grann ibland!

Vi fick några timmar fria att ströva omkring på Stockholms gator innan det var dags för teatern, så jag och några goa tjejer spenderade dem med lite shopping (fönstershopping dvs haha). Jag hittade ganska mycket vackert, men eftersom det är Black Friday nästa vecka så lyckades jag hejda mig från att spendera för mycket ;-). Mot kvällen tog vi en tur till Fridays för middag, valde cheese quesadillas som var utsökt goda! Vi passade även på att ta ut helgen lite i förtid, beställde lite drinkar (en virgin strawberry daiquiri för mig), en perfekt avslutning på dagen innan det var dags för lite kultur igen!

Dessvärre var Fadren inte riktigt vad vi alla hoppats på. Det var en intressant tolkning av pjäsen, vi har studerat den innan men den var verkligen omgjord till den här uppsättningen.  Istället för att vara en tragisk pjäs med maktkamp mellan könen i fokus, blev den lite mer av en lätt erotisk/komisk pjäs med mycket våld och ett ändrat slut. Vissa bitar tyckte jag om, andra inte så mycket. Men jag var trots allt inte ett stort fan av pjäsen till att börja med, så jag uppskattade att dem försökte göra den mer feministisk och med strålkastare riktade på aktuella problem världen över. 

But all in all var det en mysig dag i Stockholm, med lite kultur och god mat! Imorgon blir det Sacco-mässan i Stockholm, så det blir en dag till i huvudstaden. Sen på kvällen blir det äntligen dags att se på Fantastic beasts and where to find them - som jag längtat! So long

Likes

Comments

Lite inso såhär på en måndag, känner att det kan behövas lite. Velvet trenden har jag blivit lite kär i, så lite shopping på Black Friday kanske är att vänta!

För övrigt har det varit en högst normal måndag, lite lång men jag har fikat tillräckligt för att ha energi nog haha. Health is overrated anyways ;-). Nej men jag har fått en del plugg gjort, sett till att jag får en referens i tid för mina universitets ansöknings deadlines, och nu ska jag alldeles strax iväg på träning. Spinning den här gången, det var så roligt sist så jag ska försöka få in det nu lite oftare. Min kondition behöver verkligen tränas upp så det är en nödvändighet haha.

Likes

Comments

Idag firade Fars dag! Började dagen med fin frukost och lite presenter till bästa fadern min, och sen ut på restaurang Casa Nostra mot kvällen. Väldigt gott, pizza är aldrig fel haha. Vi tänkte bara kolla på lite film sen ikväll, hans val av film vilket betyder Star Wars om jag inte är misstaken. Vilket blir bra, jag skulle vilja hinna se alla innan Rogue One kommer ut på bio, men det kan vara lite väl ambitiöst! Hoppas ni haft en bra helg! So long

Likes

Comments