Det du behöver är:

- 2 paket (780 gram) kikärtor

- 1 gul lök

- Paprikapulver

- Valfri vätska (jag använder havremjölk)

- Ca 1 msk kokosolja

- Spiskummin

- Salt

- Peppar


1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Koka kikärtorna tills de börjar mjukna lite, jag brukar låta dem koka ca 10-15 min.

3. Hacka löken i lagom stora bitar, jag brukar göra dem ganska stora då jag gillar det men det är såklart upp till var och en.

4. Häll av vattnet från kikärtorna och mosa dem med en potatismosare eller kör i matberedare. Massan behöver inte bli helt slät, jag tycker det är gott när det är lite bitar kvar i de färdiga biffarna.

5. Blanda ner lök, kryddor, kokosolja och lite vätska åt gången. Var försiktig med att inte hälla i för mycket vätska, någon matsked brukar räcka. Massan ska vara ganska hård (det blir svårt att forma biffar om den är för lös) men inte grynig.

6 Forma till lagom stora biffar/falaflar och placera dem på en plåt klädd i bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i ca 30 min. Håll lite koll så att de inte blir brända, vänd på dem vid behov.


Jag kallar detta för en lite nyttigare variant på falafel ÄVEN om de inte är friterade, smaken är verkligen likadan. Jag brukar servera biffarna med sötpotatismos, broccolimos, majs, gurka, kokta rödbetor, groddar och rivna morötter. Hade dock glömt lägga i gurka och rödbetor på bilden hehe.....

Ett annat tips är att koka kikärtorna med till exempel morötter eller rödbetor och sedan mixa allting tillsammans. Då får man superdrömmiga morots eller rödbetsbiffar!! SÅ GOTT!

Likes

Comments

Någonting jag tycker att vi alla verkligen borde fundera både en och två gånger över är sättet vi beter oss på när vi handlar och konsumerar. Detta går förstås att applicera på allting ifrån kläder och skönhetsprodukter till rengöringsmedel och liknande, det jag väljer att rikta in mig på i detta inlägg är dock livsmedel. Just livsmedel är nämligen någonting som vi i Sverige tillsammans med andra stora delar av västvärlden konsumerar på ett otroligt ansvarslöst sätt.

Visste ni att vi svenskar under år 2014 kastade hela 1,3 miljoner TON mat?!?! Förstår ni vilka sjuka mängder det är? 717 av dessa ton kom dessutom direkt från våra hushåll och var därmed någonting som vi många gånger lätt hade kunnat undvika om vi bara tänkt på att handla smartare. Detta är någonting vi verkligen bör ändra på då ca 20-25 % av Sveriges totala miljöpåverkan beror på just livsmedelshantering. Det är inte rimligt. Hur stor är egentligen ansträngningen i och med att fundera en gång extra innan man åker och storhandlar? Med tanke på vilka enorma skillnader det kan göra på sikt tycker jag ändå att det känns som en relativt smärtfri åtgärd.

När jag för några år sedan började planera mina mathandlingar mer noggrant märkte jag snabbt att det inte bara gick snabbare när jag väl var i affären utan även blev mycket billigare. Varför? Jo, eftersom att jag inte längre handlade massa saker spontant och "i-fall-att", det är nog nämligen just dessa varor som sedan ofta lätt blir bortglömda där längst in i kylen eller skafferiet.


Jag tänkte här nedan ge er några enkla tips för att minska ert eget matsvinn:

- Kolla igenom kylen innan du bestämmer vad du ska äta

Hur ofta hittar man inte gamla mögliga livsmedel med långt passerat bäst-före-datum längst in i kylen? Om man snabbt lägger ihop alla varor man i och med detta kastar under ett år förstår nog de allra flesta att det är just här en stor del av vårt matsvinn uppstår. Mitt tips är helt enkelt att kolla igenom kylen och skafferiet innan du bestämmer vad du ska äta och sedan planerar dina måltider utefter det. Om du till exempel har mycket grönsaker som snart går ut så är det såklart mer lägligt att laga en grönsaksgryta än att åka och köpa helt nya varor och låta de du redan har ligga och bli gamla.

- Planera dina måltider

Planera vad du ska äta under hela eller en del av veckan redan innan du åker och handlar, skriv en enkel matsedel om det gör det enklare för dig att komma ihåg vad du planerat. Den behöver varken vara speciellt snygg eller utförligt gjort, huvudsaken är ju att du själv förstår vad du skrivit ned. På detta sätt sparar du även den onödiga energin du annars lägger på att varje dag fundera över vad du ska äta till middag; det har du ju redan planerat. När man väl kommit in i detta tänk så gör det faktiskt saker mycket enklare, jag lovar!

- Skriv en inhandlingslista

När du bestämt dig för vad du ska äta är det dags att kolla om det är någonting du ens behöver handla för att kunna laga alla dina måltider. Gå snabbt igenom vilka råvaror som behövs till varje mål du planerat och kolla om du har dessa hemma, om inte lägger du givetvis till detta på din inhandlingslista. Köp inte mer än vad du VET att du kommer göra av med. Det värsta som kan hända är ju att du någon gång kanske behöver åka till affären en gång extra, det är sådant som händer.

Kom igen, detta fixar ni!!


(Läs mer på Naturvårdsverket)

Likes

Comments

Här får ni ännu ett tips på fika eller mellanmål; banankakor med kokos, kanel och vanilj. Hela köket luktar som någon slags bananpaj och det är faktiskt väldigt svårt att förstå att kakorna är 100% nyttiga och bra för dig. Supersöta och supergoda. Jag brukar äta dem med äppelmos på.


Det du behöver är:

- 2 mogna bananer

- 2 dl havregryn

- 1 dl riven torkad kokos

- 2 kryddmått vaniljpulver

- 2 kryddmått kanel


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mosa bananerna i en bunke med hjälp av en gaffel.

3. Blanda i resterande ingredienser.

4. Forma 6 lika stora kakor och placera dem på ett ugnsgaller täckt med bakplåtspapper.

5. Sätt in i ugnen i ca 25 min eller tills kakorna börjar få fin färg!


Banankakorna fungerar perfekt att frysa in och sedan ta fram vid behov. Det är superbra att spara en påse i frysen om man alltid vill ha ett snabbt och enkelt mellanmål till hands eller bara vara förberedd utifall man någon gång får oväntat besök och vill bjuda på något gott fika.

Likes

Comments

(Ursäkta sämsta bilden med sämsta ljuset..)


Någonting jag verkligen saknade när jag först började försöka välja bort mejeriprodukter och vitt mjöl var lasagne. Jag mindes att jag sett några recept där man bytt ut lasagneplattorna mot hyvlad zucchini och sedan funderade jag vidare på vad som skulle kunna fungera som substitut för ostsåsen. Kom fram till receptet nedan och blev RÄTT NÖJD med min bedrift så att säga ~hehehehehehe~. Tycker absolut att det är legitimt att kalla detta för en variant på vegansk lasagne då den åtminstone för mig råder bot på all eventuell lasagne-längtan. Jag föreslår helt enkelt att ni ger den en chans!!


Det du behöver är:

- 1/2 sats vegansk linssås (hade detta kvar i frysen efter storkoket jag styrde upp i för några veckor sedan)

- 2 morötter

- 2 paket kikärtor

- 1 zucchini

- Salt och peppar


1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva morötterna i mindre bitar. Koka tillsammans med kikärtorna tills morötterna börjar mjukna.

2. Under tiden morötterna och kikärtorna kokar kan du hyvla upp hela zucchinin med hjälp av en osthyvel. Var dock försiktigt så att du inte hyvlar av dig fingrarna på köpet.. Det är lätt hänt. Skämt åsido, men det finns faktiskt en risk att skära sig ordentligt om man ej är försiktig.

3. Häll av nästan allt vatten från morötterna och kikärtorna, lägg blandningen i en mixer/matberedeare och mixa tills du har en slät puré. Tillsätt eventuellt lite vätska (jag använder vatten eller havremjölk) om du upplever att mixen blir för hård. Salta och peppra efter smak.

4. Ta fram en ugnsfast form och varva sedan morots och kikärtspurén med zucchiniskivor och linssås. Jag brukar köra halva satsen puré i botten, ett lager zucchini, all linssås, ett till lager zucchini och slutligen toppa med resten av purén.

5. Sätt in formen i ugnen i ca 1 timme, håll lite koll så att det inte blir bränt.


TADA! Receptet räcker till ca 4-5 portioner och jag rekommenderar att servera lasagnen med någon festlig sallad.

Likes

Comments

Hujedamig vilken produktiv söndag detta varit ändå. Den har ägnats åt att städa hela lyan, rensa skafferiet, koka äppelmos (det fanns svenska äpplen för 15 kr/kg på Ica denna vecka, då får man ju PASSA PÅ) och laga matlådor. Nu väntar tv-kväll i min nystädade lägga, ett bra slut på veckan ändå.

Likes

Comments

Är du också en person som dör lite inombords vid tanken på choklad? Då är du en av många. Vi svenskar är bland de största chokladkonsumenterna i världen och varje svensk äter i snitt ca 7 kilo choklad om året. Frågan är dock hur många av oss chokladälskare som har koll på vart de chokladiga godsakerna vi äter egentligen kommer ifrån, vad de faktiskt innehåller och vem som framställt råvarorna de består av. Där är nog skaran betydligt mindre.

Visste du att just kakaoindustrin är en industri där barnarbete och orättvisa arbetsförhållanden överlag är vanligt? Utöver de rent moraliska aspekterna så innehåller "vanlig" choklad dessutom ofta orimliga mängder socker och andra onödiga tillsatsämnen, även det är en stor anledning till att börja fundera över att välja de ekologiska och rättvisemärkta alternativen. Dessa innehåller nämligen i regel färre och framförallt bättre samt renare ingredienser. Det är någonting jag tycker att alla borde fundera på när man står där vid chokladhyllorna i mataffären.

Fairtrade är en organisation och produktmärkning där man jobbar för arbetarnas rättigheter samt demokratiutveckling. Genom att gå från konventionell till fairtrademärkt kakaoodling är det en rad kriterier som skall uppfyllas. Man kräver till exempel ett minimipris för kakaon så att ingen arbetare ska bli underbetald. I och med detta minimipris får fler föräldrar möjlighet att skicka sina barn till skolan och därför är fairtrade en organisation som bidrar till betydligt färre barnarbetare runtom i världen.

Förutom att den konventionella chokladen ofta framställs i samband med orättvisa arbetsförhållanden och innehåller många konstiga ingredienser är den i många fall även en miljöbov. För några år sedan framkom det till exempel att storproducenten Marabou använde ocertifierad palmolja i sina produkter, det vill säga palmolja som inte är ansvarsfullt framställd ur miljösynpunkt. Just denna olja är någonting som varit på tapeten under de senaste åren då det kommit mängder av rapporter gällande att framställningen av denna har en väldigt stor miljöpåverkan. Varje dag skövlas stora mängder regnskog i Indonesien och Malaysia för att lämna plats åt enorma palmodlingar, i och med detta hotas inte bara stora delar av världens regnskogar utan även många av de redan sällsynta djurarter som lever i dessa. Det är kanske svårt att relatera till detta då det kan kännas väldigt långt borta men sanningen är den att det är närmare än vad vi tror. Det kommer i sinom tid att påverka även oss.

Är det inte sjukt att vi genom okunskap om det vi äter skapar enorma och bestående miljöproblem samt faktiskt bidrar till att gynna orättvisa, rent inhumana arbetsförhållanden och barnarbete?

SÅ, nästa gång du ska välja choklad: leta efter en som är ekologisk och helst även fairtrade-märkt. Det kanske tar dig någon minut längre och kostar någon krona mer, men är det inte värt det? Såklart att det är! Gör det för naturens, arbetarnas och sist men inte minst: din egen skull! Det är ditt ansvar.


(Läs mer på Fairtrade och Greenpeace)


Tre favoritchoklader!! De är 100% ekologiska, veganska och innehåller heller inget raffinerat socker eller sojalecitin*. De finns på till exempel Apotea.se och i vissa välsorterade matbutiker. Coops egna Änglamark-choklad (innehåller sojalecitin) är en annan favorit, den är dessutom BÅDE eko och fairtrademärkt! Hittade dock ingen bild på den.. Såg även häromdagen att ICA har en egen mörk, ekologisk och fairtrademärkt choklad (innehåller också sojalecitin), den har jag dock inte hunnit testa på ännu. Tips, tips!

Det allra bästa är dock såklart att göra sitt eget chokladgodis, då kan man ju till 100 % hålla koll på att det endast innehåller bra och rättvist framställda ingredienser. Jag har en hel del goda och chokladiga recept som jag kommer dela med mig av framöver, så stay tuned friendZ!*(Sojalecitin är ett emugleringsmedel som går att hitta i nästan alla choklader, detta är ett ämne jag är väldigt tveksam till då det finns de som påstår att det inte alls är speciellt hälsosamt. Jag är dock inte så insatt i just det ämnet men kommer förmodligen skriva ett inlägg om detta i framtiden när jag läst på lite mer.)

Likes

Comments

Arå. Inte fy skam det inte. Dagen har hittills inte direkt innehållit några händelser av det extraordinära slaget, ~hängt runt~ i Ingelsta med kompizarna i några timmar och sedan typ bara.. legat i soffan.. LIVET ändå. Men NU, nu är det öl, öL, ÖL som gäller. Tjoho.

Ha en bra lördagskväll vänner! Hejdooooooo

Modellmaterial!!!!!!

Likes

Comments

Det du behöver är:

- 1 paket (390 gram) kikärtor

- 1-2 Rödbetor

- Ca 1 msk kokosolja

- Salt & peppar

1. Skala och skiva rödbetorna.

2. Koka kikärtor och rödbetor tills betorna börjar mjukna.

3. Häll av nästan allt vatten och kör till en slät massa i matberedare eller mixer.

4. Tillsätt kokosolja, salt och peppar.

Världens enklaste, nyttigaste och godaste pålägg!! Funkar verkligen på allting. Har det även ofta som tillbehör när jag gör till exempel wok. Über-drömmig kombo!

Likes

Comments

Att kalla detta för ett recept är väl MÖJLIGEN att överdriva en gnutta, det är hur som helst ett av mina enklaste och snabbaste tips på mellanmål/frukost. Jag äter detta flera gånger i veckan då det enbart innehåller sådant jag alltid har hemma, därmed är det en nödlösning som går att lita på varje gång idéerna är slut eller kylen ekar tom. Eller båda två på samma gång. (Läs:veckan innan CSN). He-he.

Det glammiga "receptet" består av:

1 skivat äpple

1/2 skivad banan

1/2 dl havregryn

Solrosfrön

Riven kokos

Kanel

2 dl valfri mjölk (jag använder havre eller kokos).

Ev. lite valfria nötter. Denna gång bröt jag över några valnötter.

Det må kanske inte låta speciellt mycket för världen men jag lovar att era smaklökar kommer slå kullerbyttor av glädje! Typ. Ett visst mått av överdrift i det påståendet kanske men jag tycker faktiskt i ärlighetens namn att detta är en väldigt lyckad kombo. Skulle själv beskriva att det smakar lite som äppelpaj men det är väl upp till var och en att själv bestämma. Kanske är det bara jag som ätit dåliga äppelpajer i hela mitt liv? Vem vet?

Sååå.. glad, enkel och billig måltid mina vänner! Trevlig fredag på er alla! ¡Hola!

Likes

Comments

Denna veckas första dagar bjöd på det absolut drömmigaste pre-vår-vädret någonsin. Igår var det så fint och varmt att vi till och med kunde äta årets första lunch på skolbibliotekets terrass. DRÖMMARNAS DRÖM!

För övrigt är jag så himla tacksam över lyxen att få gå i en skola belägen i dessa miljöer! Hur fint är det inte? Norpan är inte så pjåkigt ändå.

Likes

Comments