SOM jag ser fram emot den här sommaren, det känns verkligen som att den sitter på alla möjliga sorters potential att bli den bästa på mycket, mycket länge. Jag har så många spektakulära planer och längtar så HIMLA MYCKET efter att hänga med mina bästa vänner non-stop i 11 veckor. Det enda jag egentligen saknar i Norrköping är min närmsta familj och mina bästisar (och skogen såklart he he) så att carpa tid med dem under sommarmånaderna känns mer än välbehövligt.


Jag ser fram emot att gå ut och dricka öl på Selmas i Ludvika och att spela kort och SKVALLRA med mina friendZ. Att åka på de överjävligt långa bilbingo-kvällarna och beklaga mig över att "det aldrig tar sluuuuuuuuuuut", ändå återvänder vi varje sommar. Jag vill minigolfa i Smedjebackens hamn. Utklassa mamma på Alfapet över en flaska vin och skratta tills tårarna rinner för att hon är så yr i huvudet. Plocka litervis med hallon på våra kvällspromenader. Gå långa skogspromenader med min hund och sitta vid sjön och filosofera medans hon simmar runt och jagar myggor.


Jag ser också fram emot att gå på konserter och festivaler. Det är nog det absolut bästa jag vet; att i en ljummen sommarkväll vara perfekt salongs tillsammans med människor man gillar i väntan på en bra spelning.

Min konsertsommar börjar med Coldplay i Göteborg följt av en vecka på Bråvalla (som mycket möjligt har den fan i mig drömmigaste line-upen i svensk festivalhistoria), sedan blir det förhoppningsvis någon dag på Peace and love, en dag på Popaganda och slutligen avslutas hela kalaset med att jag och Linda drar på Lollapalooza i Berlin den andra helgen i September.

Herregud.

NI HÖR JU!!!! SÅ TAGGAD!! Ska få se typ ALLA mina favvoband/artister under loppet av ca två månader.

SuCcÉ.


Så ja, vad ville jag få sagt med det här inlägget? Inte så himla mycket egentligen. Bara att jag tror starkt på dig, sommaren 2lax17!

Likes

Comments

Det finns en del varor där det är extra viktigt att satsa på de ekologiska och rättvisa alternativen då vissa livsmedel generellt besprutas mer än andra, ett exempel på det här är kaffe.

Det kommer nog inte som en överraskning för någon att vi i Sverige är bland de största kaffekonsumenterna i världen. Vi står för hela 1 procent av världens totala kaffekonsumtion och många svenskar tycker sig nog inte riktigt ha vaknat till liv på morgonen innan man fått i sig den första koppen kaffe. Det har dock, oroväckande nog, enligt undersökningar kommit fram att det bara är 7 personer av 100 som väljer att köpa ett ekologiskt kaffe när de handlar. Jag tänkte därmed här nedan berätta varför det är så otroligt viktigt att du som kaffekonsument väljer de rättvisa och ekologiska alternativen i butiken. Det påverkar nämligen likväl miljön och arbetarnas villkor som din egen hälsa.


På de konventionella kaffeplantagerna använder man sig först och främst ofta av mycket starka bekämpningsmedel, många av dessa medel är inte ens godkända inom EU eftersom att de anses vara för farliga. Bekämpningsmedlen skadar inte bara djur och natur utan rinner också ut i grundvattnet vilket påverkar hela befolkningar som är bosatta i närheten av de stora kaffeodlingarna. Förgiftningsskador hos arbetarna är vanligt. Även om det inte finns några tydliga studier över exakt hur farliga dessa ämnen sedan blir för oss som konsumenter kan vi nog ändå, grundat på sunt förnuft, anta att det är långt ifrån hälsosamt att dricka kraftigt besprutat kaffe.

Kaffet på de ekologiska plantagerna odlas däremot utan bekämpningsmedel och ofta i skuggan av andra träd. Att man väljer att kombinera kaffeplantorna med träden bidrar till att jordarna blir bättre och miljön mer lik den där kaffe växer fritt. Detta gynnar växtklimatet och den biologiska mångfalden i stort.

När det kommer till just kaffe är det, utöver att välja ekologiskt odlat, även viktigt att hålla koll på huruvida det är rättvist framställt eller inte. Just kaffeodlare är en arbetsgrupp som ofta jobbar under helt och hållet orimliga förhållanden och många gånger tjänar alldeles för lite pengar. Detta beror bland annat på att världsmarknadspriser för kaffe varierar väldigt mycket och därför får odlarna många gånger mycket mindre betalt än vad råvarorna kostar att producera. Därmed har många det väldigt jobbigt ekonomiskt.

Genom att välja Fairtrademärkt kaffe kan man vara säker på att odlarna alltid får en lön som täcker alla produktionskostnader. Alla odlingar som ligger under certifieringen blir även tilldelade en slags premie som man kan investera i sina odlingar eller byn man bor i. Utöver detta gynnar Fairtrade även miljön då en stor del av deras arbete går ut på att lära ut miljövänliga odlingstekniker. Fairtrade är väldigt noggranna med att följa upp och försäkra sig om att deras riktlinjer följs på de plantager som är anslutna till dem.


SÅ, nästa gång du står i butiken för att välja kaffe, ha det här i åtanke. Det ekologiska och rättvisemärkta kaffet må kosta några kronor mer men se det ändå som en relativt billig investering till förmån för en bättre värld. Är det inte värt att betala några kronor extra för att arbetarna ska få en skälig lön för sitt hårda arbete och inte behöva riskera sin hälsa för att du ska kunna dricka billigt kaffe som dessutom är giftig för dig som konsument?

Allting handlar om PERSPEKtIV.


Läs mer på:

http://www.naturskyddsforeningen.se/faqkaffe

http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/fem-skal-att-valja-ekologiskt-kaffe

https://fairtrade.se/kaffe/

Likes

Comments

Måste bara ta ett inlägg till att hylla Björnstammen. Dessa män alltså. Tror på riktigt att de nog aldrig gjort ett släpp som lämnat mig med någonting mer att önska. Känns lite som att allting de tar i blir till den renaste formen av guld.

Den här HITTEN ovan som släpptes för några veckor sedan är inget undantag och går därmed dagligen varm i mina lurar. Så himla bra.

Ville bara att ni skulle veta det.

Puss å kram

Likes

Comments

Näste man till rakning är detta lip balm från Weleda. Weleda är ett skönhetsföretag som är märkt med en av de hårdaste certifieringarna inom skönhetskategorin, UEBT (Union for Ethical Biotrade). Jag var därför väldigt taggad på att testa någonting från dem så HERE WE GO!


+ Luktar gott (dock väldigt starkt). Har väldigt svårt att identifiera doften dock, tycker mig nästan känna lite noter av saffran? Men förmodligen är det mitt luktsinne som inte är att lita på hehe.

+ Fin förpackning.


- Läpparna känns fortfarande nariga flera timmar efter applicering. Jag har aldrig haft problem med supertorra läppar (kanske för att jag så länge jag kan minnas använt mig maniskt av lipsyl av olika slag) men denna produkt fick alltså ändå mina läppar att kännas just lite nariga. Balmet la sig snarare som ett lager uppepå lipsen än gav känslan av att sjunka in i dem.

- Det finns ingen information, varken på förpackningen eller Weledas hemsida, gällande hur stor andel av ingredienserna i produkten som faktiskt är ekologiska. Jag räknar därför inte med att balmet är 100 % ekologiskt. Att man inte skriver ut någon tydligare information gällande detta är vad som gör mig lite misstänksam.

- Har en kylande effekt. Vissa kanske gillar det här men jag tycker bara det känns obehagligt och som att läpparna håller på att svälla. Det syns dock ingenting men känslan undviker jag helst.


Betyg: 2/5


Så, tyvärr blev den här produkten alltså en smärre besvikelse. Jag tycker inte att den gör sitt jobb och har konstant under de månaderna jag nu använt det här lipsylet stört mig på att mina läppar inte känts lika mjuka som de brukar. Jag kommer inte att köpa produkten igen och ställer mig som sagt lite tveksam till Weleda då det, trots att de står under en strikt certifiering, inte går att hitta någon information gällande hur stor andel av ingredienserna i deras produkter som faktiskt är ekologiska.

Ska gräva vidare i detta. *Sätter på gruvhjälmen och hämtar stenhackan*.

Återkommer.

Likes

Comments

Ja, nu är nästan precis allting för andra universitetsåret gjort. Vi har endast en projektgranskning på onsdag och sedan är vi KLARA. Så sjukt. Därmed har jag nu två helt lediga dagar som jag tänker ägna åt att sanera läggan och packa ner livet.

FÖR PÅ TORSDAG ÅKER JAG HEM TILL DALARNA!! I 11 veckor!!! AAAAAAAAAAAAAAAAh, fatta!! 11 veckor!! Dock blir det lite tid i Norrköpinget under Bråvalla och sådant men det är ju inte SAMMA SAK som att ha vardagslunket här va. Mer som någon slags semester.. från semestern.

Livet.

Känner på mig att detta kommer bli en jävla PANG-sommar.

Likes

Comments