​Låt den rätta komma in är en vampyrroman som utspelar sig i Blackeberg. Den handlar om flera människors syn på händelserna. Det är en härva av vampyrer och vanliga människor. Under en längre tid så förstod jag inte vad som hände. Den handlar tillexempel om Oskar som är en brutalt mobbad pojke. Han träffar Eli som räddar honom från det jobbiga i hans liv. Till slut så slutar det också med att han flyr med Eli lite på samma sätt som Håkan gjorde så många år tidigare. Det fick upp tankarna om hur vampyrer porträtteras  av människor genom olika tider. Det är en stad som påverkas av utsatthet, vänner och uppväxt i mitten av en härva mord. 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Utflykt av Inger Edelfeldt.

Är en novell om en kvinna som hela tiden går till en skola i närheten. Den ska visa påverkningen av mobbning efteråt. Det finns ingen antagonist egentligen eftersom det är en kvinna som återupplever minnen från förr men vi får inte läsa något mer förutom om symboliken med en smutsig hund som delade en mössa med henne.

Den handlar om att hon ska gå vidare och förstå att hon inte längre är den här människan som de i skolan sagt att hon var. Hon behövde inte gå in när skolklockan ringde längre. Den är inte så bra tycker jag inte. Absolut ingenting händer i hela novellen och den fungerar bara som analys verktyg anser jag.

Den är väldigt djup och på gränsen till nästan för abstrakt för mig. I vissa fall så är det bara abstrakt och det händer faktiskt ingenting i själva novellen men i många fall är det en bra sak.

Likes

Comments

Spöket Milton av Jonas Hassen Khemiri. 

Den handlar om en man som går på en efterfest. Det är en sorts dikt novell eftersom författaren beskriver hela som om han riktar novellen mot en annan man. Han säger aldrig namn utan bara du,Alltid du. Personen som huvudpersonen kollar på börjar berätta en historia om en kille som gick i hans parallel klass I gymnasiet. Han säger också att han var med och mobbade den killen under alla åren tills han tog livet av sig. Spöket Milton kallades den brutalt mobbade pojken. Han fortsatte att beskriva hur Milton låtsades ta livet av sig, sedan ljög han om att han tog livet av sig på riktigt ungfår två veckor senare . Men det gjorde han inte. För det visade sig att det var killen som gick på festen som var Milton. Det visade sig att mobbaren verkade fatta att han hade förstört Miltons liv en gång och lät honom ha sitt nya liv ensam. Den här novellen var unik och den handlar väldigt mycket om utsatthet och att milton inte hade några vänner. Det tycker jag visar att mobbare mår nästan värre när de  väl växer upp och förstår vad de har gjort. Det verkar vara som om den killen mådde värre över de här åren än vad Milton gjorde men det här åren har också satt en prägel på milton som aldrig kan tas bort. Den utspelar sig på en fest och egentligen så är händelse förloppet väldigt kort då det varar ungefär 10 minuter.  Om du inte hanterar så tunga ämnen så tycker jag inte att du ska öläst den här boken . vissa 

Likes

Comments

Vi har sett en film från 80-talet. Den handlar om 4 killar som ska börja på högstadiet och vi får följa deras resa att hitta en död kropp. Den kända River Phoenix spelade en av de 4 killarna. Hans karaktär heter Chris Chambers och den karaktären är den typiska hjälten som har en dålig bakgrund men aldrig något hända mot sina vänner. De fyra pojkarna är utsatta i mer än bara ett sätt men tillsammans så har de hittat en sorts familj smorde kan lita på i vått och torrt. Självklart så syns det att de inte har den bästa uppväxten men de har alla upplevt det här så de dömer inte varandra över det väldigt viktiga. De hette Teddy,Chris,Vern and Gordie. De är som vilka andra andra vänner som helst men de engagerar varandra så högt som möjligt. Antagonisterna tyckarjag är världen i allmänhet. Den världen som de har stött på som tillexempel Läraren , Ace , Charlie och  men också deras föräldrar och de som ser ner på dem på grund av att de är

Likes

Comments

Vi såg en film på Svenskan som heter Spirited Away. Den handlar om om en tjej som blir kallad Sem då hon blir bestulen sitt namn av en elak monster tant varelse i en värld som är helt anurlunda från hennes egen värld. Hon och hennes föräldrar kom av misstag in i den hör världen. Och nu gör hon allt för att kunna åka hem med sina föräldrar. Hon lär sig saker som att Hon är modigare ön vad hon trodde och utvecklas som en karaktär genom olika problem. När en Ser henne i slutet jämfört med i början så ser en en jätte stor skillnad. Inte utseende utan i personligheten, sättet hon går och pratar etc. Hon får vänner och har ett fantastiskt äventyr. Den är väldigt unik och inte den sortens film jag brukar vilja se men då jag kom med inga förväntningar alls så överträffade filmen mina förväntningar. Jag Vill inte kolla på den igen dock, eller uppföljaren. Om en gillar den sortens filmer så är den helt ett för dig men jag anser att den inte passade mig så bra

Likes

Comments

För några veckor sen läste jag en bok på min fritid.
Det var Dödssynden eller To kill a Mockingbird av Harper Lee. Den handlar om stad av människor i Södra USA under 1930 talet ungefär. Man får följa en rättegång och konsekvenserna av det genom ögonen på försvarsadvokatens dotter Scout som är ca 6 år gammal.
Rättegången handlar om att en man och hans dotter Mayella anklagar en svart man som heter Tom om att ha våldtagit och misshandlat Mayella. Atticus Finch är Toms försvars advokat vilket är riktigt farligt under den här tiden. Men det bevisat Sig att han är oskyldig och att det var någon annan men även trots det så får han skulden för något enbart på grund av hans hud färg.
Det handlar också om Stadens enstöring Boo Radley, en blyg men djupt inne snäll människa. Han är nästan en myt i Maycomb men han är verkligen en underbar karaktär. Samtidigt som allt det här hände så försöker Scout, hennes bror Jem och deras bästa vän Dillon att förstå vad som händer och försöka ta sig igenom all skit som de andra som bor i Maycomb utsätter de för.
Jag tycker jätte mycket om ett citat som är ungefär så hör "you can shoot all the blue birds you want but to kill a mockingbird is a death sin"
Från det kan du ju höra att det handlar mycket om religion också. Jag har hört talats om den hör boken väldigt länge och det var Inte förren några veckor sen som jag bestämde mig för att läsa den och jag förstår varför den har vunnit pulitzer priset. Den är verkligen i en klass för sig och den är definitivt värd all bra kritik.
En bok en måste läsa innan en dör

Likes

Comments

Hej igen, jag har läst en bok till som är extremt komplicerad igen... vi läste den mest för analyserings syfte men jag tyckte att den var väldigt bra. Helt galen idé. När jag löste fick jag en bild av hur det var och sen när jag var klar så fick jag en annan bild. Jag rekommenderar att om man skulle vilja läsa den så bord man göra det ensam hemma och inte i en grupp då spoilers kan förstöra hela läsarerfarnheten.
Den handlar om Frederik som börjar se en liten man som heter Kwådd. Det handlar om honom och hans familj, Paula ( hans fru), Fabian och Olivia ( hans barn) , Bodil Molin ( en person som jobbar inom konstvärlden, hon för en större roll senare) och Kwådd han själv. Den går från att berätta om en idylliska familj till att allt faller i samman under beloppet av ett år ungefär. Den kommer att väcka upp frågor Om vad som är på riktigt och vad dom inte är det. Många som läste samtidigt som jag har en väldigt klar bild av vad som hände. Men jag är inte helt säker därför är den bra men konstig för mig.

Likes

Comments

Jag har läst en bok som heter Jellicoe Road. Den är svår att förklara. Huvudpersonen heter Taylor och hon går igenom en väldigt svår tid och problemet är att författaren som också har skrivit en bok som heter Saving Fransessca, boken är så djupt beskriven i Taylors perspektiv att du förstår och ser allt som Taylor ser det och Hon vet inte mycket i början. Den är svår att förstår men den är den sortens bok som man inte kan sluta tänka på. Det var några veckor sen jag lämnade tillbaka den och jag kan fortfarande bara spontant komma att tänka på något ögonblick ut boken utan att tänka efter. Typ som när vi kollade på den film i ett annat skolämne, då tänkte jag bara spontant att det är precis som Narnie tillexempel. Den är tung men den påverkar inte så mycket förren jag började Tänka på den efteråt.
Man måste läsa den för att förstår den tycker jag men jag ger den 10/10 för att den är unik och för att jag inte kunna räkna ur hur det skulle sluta.

Likes

Comments

Jag har läst en bok som heter beautiful creatures. Det är den tredje i en serie av Kami Garcia och Margaret Stohl. Det är fantasy och handlar om en tjej som heter Lena och hennes familj. För att Lena och hennes familj är något som heter besvärjare och vid deras sextonde måne så tvingas dem göra ett val som påverkar dem för resten av deras liv.. Lenas påverkade hela världen. Andra boken handlar om Lenas sjuttonde måne och allt som hände då. Lenas sjuttonde måne satte igång en katastrof. Man kan säga att någonting blev fel, det blev för mycket på en sida och det blev ojämnt. Det påverkar Ethans värld oerhört mycket. Ethan är Lenas pojkvän och personen vars perspektiv vi läser ifrån. Nu har inte Lena och Ethan lång tid kvar att rädda Gatlin eller resten av världen och de måste göra något fort annars kanske det inte finns något Gatlin kvar. Boken är ingen komplicerad bok, en tänker inte på så mycket. den är en bekvämlighets bok egentligen. Men vilket fall, jag tycker om den och skulle läsa den sista utan problem.

Likes

Comments