View tracker
View tracker

Simon sammanfattar

Beskriv stället med tre ord: Fartfyllt, livligt och cyklar.

Det bästa med stället: Var alla de mysiga kanelerna som det hela tiden far båtar fram och tillbaka på.

Det sämsta med stället: Det sämsta med stället var hur man tog sig runt. Dom hade väl fungerande spårvagnar men det var dåligt med information om hur man tog sig runt till olika ställen med dem. Sen fanns det en himmla massa galna cyklister som man måste se upp för. De är till och med värre än i stockholm.

Bästa minnet från stället: Det var då vi skulle besöka huset där Anne Frank har bott. Det var väldigt se värt och givande.

Vad jag rekomenderar/tipsar om med stället: Jag rekomamderar att man ska se Anne Frank, att man hyr en cykel för det när nog det enklaste sättet att ta sig runt på. Sen så måste man vara försiktig då man ska passera ett övergångsställe.

Vad jag avråder om med stället: Att välja fel tid på dagen att gå till Anne Frank. Det finns tider då det är kortare kö. Dom tiderna är helt klart värda att pricka in då man kan spara en 45 min.

Vad som fanns att göra: Gå runt bland kanalerna, shoppa, fika, cykla, Anne Frank, Heineken experience m.m.

Hur maten var: Maten var bra, fanns flera små unika och trevliga ställen vi åt på, så som CT coffé and coconuts och Bagles and beans

Hur priserna var: Det var ungefär som i Stockholm med priserna.

Hur hotellet var: Hotelet var bra, tyvärr luktade det lite rök på rummet. Det fanns en man nere i receptionen som var mycket trevligt.

Hur många poäng:8/10

Likes

Comments

View tracker

Simon sammanfattar

Beskriv stället med tre ord: Romantiskt, turistigt, dyrt.

Det bästa med stället: Det var att staden bjöd på en massa häftiga sevärdigheter. Dessutom var det mesta gratis för studenter vilket vi tyckte var mycket bra.

Det sämsta med stället: Det sämsta var de långa avstånden mellan alla sevärdigheter och alldelles för få och gömda tunnelbanestationer.

Bästa minnet från stället: Det bästa minnet var då jag fick se effeltornet. Jag har alltid velat se det.

Vad jag rekomenderar/tipsar om med stället: Jag rekomenderar sköna skor att gå i eftersom att tunnelbanan är dålig och all annan transport är dyr. Rekomenderar även att planera dagarna väl då det är svårt att hinna med allt med tanke på hur mycket det finns att se. Tiden bara flög iväg under dagarna och vi hann tyvärr inte med allt vi ville se.

Vad jag avråder om med stället: Jag avråder från att tänka på maten i andrahand och det man vill se i förstahand. Om man inte äter blir man både trött och gring och de man vill se blir inte alls lika kul på tom mage.

Vad som fanns att göra: Det fanns otroligt mycket att göra,Hoppon-hoppoff buss, effeltornet, triumfbågen (som man kan gå upp i och få en fantastisk utsikt), louvren, macarons, shopping, Normandie, versaille m.m.

Hur maten var: Maten var mycket bra precis som i Italien fanns bara god mat även på de billigare resturangerna.

Hur priserna var: Det var en aning billigare än i Sverige.

Hur hotellet var: Man fick mycket för pengarna och låg bara en 10 min promenad från Louvren.

Övrigt: Gå ut och ät frukost det finns en massa mysiga ställen.

Hur många poäng: 8/10

Likes

Comments

Simon sammanfattar

Beskriv stället med tre ord: Lyxigt, dyrt och mysigt.

Det bästa med stället: Var det fina strandpromenaden med vattnet och alla resturanger nedanför.

Det sämsta med stället: Det var att stranden tyvärr bestod av lite större småstenar som inte alls var bekväma att gå på.

Bästa minnet från stället: Det bästa minnet var då vi promenerade ner till stranden första dagen. Det var en mycket häftig utsikt man fick se.

Vad jag rekomenderar/tipsar om med stället: Jag rekomenderar att åka till Monaco som bara ligger några tågstationer ifrån Nice. Det är ett mycket litet land som är väldigt unikt i sig med all sin lyx.

Vad jag avråder om med stället: Jag avråder att köpa solstol vid stranden då de tar ca 600kr för två personer. Det man kan göra istället är att köpa en uppblåsbar madrass och lägga sig på stenarna vilket man såg de mer erfarna göra.

Vad som fanns att göra: Det främsta som fanns att göra var att gå till stranden sen lite shopping och en del mysiga uteserveringar.

Hur maten var: Manten var mycket god. Jag själv åt en toppen chevre hamburgare och efter det blev jag helt såld på chevre ost.

Hur priserna var: Det mesta var dyrt och det tog tid att hitta billiga ställen då det knappt fanns några.

Hur hotellet var: Jag anser att hotellet var det bästa hittills med tanke på läge och pris. Dock väckta klockan fyra på natten då en kille från receptionen ringer och ber oss sätta igång ac:n för att det ska bli svalare för honom där nere.

Övrigt: Om man ska vara flera dagar på stranden är det bra att köpa skor som man kan ha i vattnet då det gör himmla ont att gå på stenarna i vattnet.

Hur många poäng: 7/10

Likes

Comments

Simon sammanfattar

Beskriv stället med tre ord: Magiskt, härligt och trevligt.

Det bästa med stället: Det bästa med stället var den helt fantastiska utsikten och att det var en lugn miljö.

Det sämsta med stället: Det sämsta med stället var att det låg ganska off vilket inte passar om man inte har bil. Om man har bil rekomenderar jag det helt klart.

Bästa minnet från stället: Det bästa var då man kom fram till hotellet och ställde sig ute på balkongen och tittade ut på den fantastiska utsikten.

Vad jag rekomenderar/tipsar om med stället: Jag rekomenderar att bara ta det lugnt och koppla av på dagarna och njuta till max av allt naturen har att erbjuda.

Vad jag avråder om med stället: Jag avråder att gå runt. Det finns ingen trottoar och det är smala vägar men en massa stora lastbilar som kör här och där blandat med en massa fart galna motorcyklar.

Vad som fanns att göra: Det fanns inte så mycket att göra vilket vi tyckte var ganska skönt med tanke på att vi nästan hela tiden har något att göra, (och ett genomsnitt på 28000 steg/vecka). Vi fördrev dagarna med sol och bad.

Hur maten var: Vi åt nästan bara på hotellet, frukosten var mycket god lunchen de bjöd på var tyvärr inget att hurra över men helt okej. Middagen var trerätters för 8 euro/person vilket var rimligt med tanke på hur den var.

Hur priserna var: Priserna var det inget speciellt med varken dyrt eller billigt.

Hur hotellet var: Hotellet var väldigt bra för utsikt men låg tyvätt lite off. Personalen var trevlig.

Övrigt: Ac:n på rummet kostade tyvärr extra vilket jag annser vara väldigt dåligt. Det är något som ska ingå då man betalar för ett hotell.

Hur många poäng: 7/10

Likes

Comments

Simon sammanfattar

Beskriv stället med tre ord: Romantiskt, unikt och sevärt

Det bästa med stället: Det bästa med stället är att det inte liknar något annat ställe som man har sätt förut. Venedig är helt klart unikt med alla små kanaler som finns överallt.

Det sämsta med stället: Det sämsta med stället var att gatorna på vissa ställen var trånga och packade med turister. Det gjorde att det tog lång tid att gå och ta sig till olika ställen.

Bästa minnet från stället: Det bästa minnet från staden var då vi hade köp biljätter till färjan som skulle ta oss igenom staden. Vi stod längst bak i den lilla båten så att vi hade en bra utsikt över staden och det var hur fint som helst.

Vad jag rekomenderar/tipsar om med stället: Jag rekomenderar att ta den lilla turist färjan runt den stora floden till att börja den första dagen. Man får direkt en mycket fin bild av Venedig och det är en mysig liten resa.

Vad jag avråder om med stället: Ta inte med din mopped eller bil dit då det finns några andra fortdorn än båtar. Det är även omöjligt att ta sig genom Venedig med något annat en båt.

Vad som fanns att göra: Det mesta som fanns att göra var bara att strosa runt bland gatorna och bara ta dagen som den kommer. Det är helt enkelt en "mysstad".

Hur maten var: Maten var bra fanns en massa pizza och pasta såklart. Kunde vara lite väl dyrt på vissa ställen men det fanns en hel del billiga som passade oss bra, (inte allt för svårt att hitta).

Hur priserna var: Det är ju Venedig så det var lite dyrare än övriga Italien men inget chockerande.

Hur hotellet var: Hotellet var bra. Vi blev otroligt bra bemötta av en mycket trevlig gubbe. Tyvärr kunde hans andra kollegor intr hålla samma klass.

Övrigt: Var berädd på att vid maten kan mycket oförväntade kostnader tillkomma som tex att man betalar för servicen, duken eller själva bordet.

Hur många poäng: 9/10

Likes

Comments

Europa tågluff 2016

Tågresan gick bra tycker jag. Simon sov hela resan utan att vakna bortsett från när den danska polisen gick på tåget vid halv tre och skulle kolla pass på alla passagerare. Jag vaknade däremot ganska ofta och fick osammanhängande sömn. Det var så himla kallt och det gnisslade mer än vanligt om spåren.

Vi rullade in i Köpenhamn vid 06 och var sådär lagom trötta:) vi lämnade väskorna på stationens bagageförvaring och sedan köpte vi frukost på 7eleven. Det blev varsin macka, croasaint och juice och det var godare än vad man kunde tro.

När vi var mätta och återhämtat oss lite/vaknat till så gick vi ut på stan. Det regnade under förmiddagen så vi hade tjocktröjor och regnjackor på oss vilket kändes mycket ovant efter en månad av endast shorts och tunna kläder. Vi började med att gå till Nyhavn som låg helt öde på morgonkvisten. Dimman låg lite i luften och det var sådär "fuktigt" kallt om våra bara ben. Men det var en väldigt mysig gata att gå längs med alla färgglada hus och fina segelbåtar i oljat trä längs kanalen.

När vi strosat lite där så gick vi till lilla havsfrun/lilla sjöjungfrun-statyn och slottet i Köpenhamn. Ingen wow-känsla direkt över något av det men kul att ha sett i alla fall.

Resten av dagen så gick vi runt på strøget och alla gator runt omkring. Vi åt lunch på ett jättemysigt café som jag varmt kan rekommendera. Det hette "Fars dreng" och framförallt deras våfflor med kanelsmak och florsocker över sig var gudomligt goda!

Under eftermiddagen sedan så fortsatte vi att mest gå runt till fots och upptäcka Köpenhamn. För att testa på lokallivet lite så åt vi en rød pølse med bröd. Simons beställning av den var underhållande då han på ren svenska frågar om en [röde]. Kassörskan tittar förvånat på honom och undrar vad han menar när Simon åter igen beställer en [Röde]. "En [uychqödde] med [buychqöd]" förstår hon tillslut men då är det en totalförvirrad Simon som istället tittar på henne som om hon pratade kinesiska. Man kan säga att deras kommunikation inte direkt var flytande men vi fick tillslut vår röda korv och alla blev nöjda.

Därefter hoppade vi på tåget till Köpenhamns flygplats. Det är därifrån öresundstågen över till Sverige går. Tåget dit var försenat vilket var hanterbart, men när även nästa tåg (det till Sverige) var det på "obestämd tid" så blev det lite irriterande. Tågen ska gå var 20:e minut men jag tror att vi väntade nästan 50 minuter på perrongen tillsammans med typ fem fulla tågs resenärer till.. När tåget väl kom så fick man pressa och kriga sig fram för att få en plats.

Känslan av att kliva av på svensk mark var riktigt bra. Känns som att vi uppskattar det lilla mer nu. Bara att kunna kommunicera med andra genom samma språk, att dricka vatten ur kranen, att få gå på toaletten gratis, att det mesta är i tid, att det är fräscht på gatorna, att ha internet och kunna skicka sms oavsett wifimöjlighet, att det är tryggt och inte lika mycket ficktjuvar mm. Allt sådant betyder så mycket mer än man tror.

På Malmö station så köpte vi biljetter till Stockholm imorgon. 15.39 är tåget beräknat att vara framme. Vi köpte även plockgodis och varsin gateau-bulle som vi tog med oss till hotellet. Rummet vi fått här är helt fantastiskt! Största rummet vi någonsin bott i (säkert 4 gånger 6 meter) med en stor säng, två stora fåtöljer, enormt badrum och stora, djupa fönster med utsikt mot Stortorget i Malmö. Så vi är toppennöjda.

Vi båda är rätt trötta nu efter allt resande och det känns lite som att man hållt den tröttheten (den mentala tröttheten) inom sig mycket under resan för att man hela tiden har tvingats plocka fram ny energi för att orka och klara av att fortsätta. Men så fort vi kom in i Sverige igen så släppte den tröttheten och att bara få ta en dusch, vira in sig i hotellets stora vita morgonrock, köpa upp pizza på rummet och kolla på en film i de fluffiga täckena var guld värt idag. Ett fint avslut också på resan för oss.

Det är ändå med lite blandade känslor vi åker hem nu. Jag kan ju bara tala för mig själv men jag tycker att det ska bli jätteskönt att komma hem igen. Att få en fast utgångspunkt, slippa vara på resande fot med begränsade tillhörigheter och att framförallt få träffa familjen igen ska bli underbart! Men det är samtidigt lite sorgligt att spräcka vår lilla bubbla som vi levt i nu i en månad med varandra som sällskap där vi tillsammans skapat egna små rutiner och till största del också minnen. Vi kommer ju självklart träffas hemma också men jag har verkligen trivts under hela resan och haft det jättebra! Tycker att allt har funkat bättre än förväntat och är supernöjd! Vi har kompletterat varandra jättebra och tagit ansvar för olika delar eftersom att vi har olika styrkor. Vi båda har också tagit hand om varandra och stöttat/hjälpt när den andra haft lite motstånd.

Likes

Comments

Imorse var vår längsta sovmorgon hittills. Det blev rätt sent igår utan anledning så vi sov ut till halv tio. Efter att ha dragit oss lite så packade vi ihop väskorna och checkade ut från hotellet. Vi kunde lämna bagaget där så att vi slapp bära runt det under dagen.

Vi båda två kände oss sugna på samma frukost som igår. Det är rätt mysigt att få en liten fast stammispunkt som man vet vad man kan förvänta sig av när man är på resande fot så länge som vi är. Det är så mycket nytt man upplever hela tiden så lite vanor är uppskattat. Just denna frukost var även så nyttig och fräsch till skillnad från vad vi annars ätit (croasaints, bakverk, ljusa bröd osv) med mycket bär, frukt, ägg och avokado. Det är skönt också att kunna stå sig ett tag på frukosten och inte bli hungrig så snabbt.

Efter vår ljuvliga frukost så hade vi några timmar att spendera innan det var dags att åka. Under de timmarna gick vi till IAMsterdam-skylten som vi nu äntligen hittade, gick på marknaden igen och köpte varsin färskpressad juice och åt en bagels till lunch. Stället som serverade bagels hette bagels and beans och var supermysigt och framförallt gott! Det verkar vara en rätt etablerad kedja här i Amsterdam så man kanske kan hoppas att den kommer till Sverige:)) fanns massor av olika fyllningar och pålägg/kombinationer att välja mellan och funkar som både frukost, brunch och lunch.

Juicerna vi köpte på marknaden var även dem supergoda! Det fanns många olika blandningar men vi tog en apelsin/jordgubb/hallon och en apelsin/nektarin/passionsfrukt för en billig peng. Det var mycket svalare idag också. Solen var knappt framme utan kunde bara skymtas lite bakom molntäcket som låg över staden.

När juicen var uppdrucken så började det bli dags att bege sig mot tågstationen. Vi hämtade väskorna på hotellet och tåg spårvagnen dit. Skönt att slippa gå efter alla våra stegrika dagar.

Tåget gick som det skulle och första sträckan var Amsterdam- Osnabrueck (någon tysk stad) där vi fick byta till nästa tåg till Hamburg. I Osnabrueck åt vi lite middag då vi hade ca 1,5 timma att döda mellan tågresorna. Vi hittade en mcdonalds utanför som vi åt sallad och wraps på. Det var den enda öppna restaurang/matställe vi kunde hitta där i närområdet. Tåget till Hamburg var en kvart sent vilket gjorde oss lite nervösa för att väntetiden mellan tågen i Hamburg endast skulle vara 25 minuter och det är ju skönt att ha en liten stund på sig att hitta rätt spår och eventuellt gå en bit för att komma dit. Under tågresan så blev tåget bara mer och mer försenat och stressen bara ökade och ökade. Att fastna en natt på stationen i Hamburg när vi har ett nattåg bokat kändes inte direkt som en lockande tanke.

När tåget rullade in i Hamburg 23.40 slog hjärtat hårt och snabbt eftersom att Köpenhamntåget skulle gå 23.42 från okänd plattform. Vi ruschade längs perrongerna och Hamburg centralstation var inte direkt liten. När konduktörens visselpipa blåste så sprang vi ner för trappan mot perrongen och slängde oss på vagnen med hjärtat i halsgropen. Vilken lycka när vi hann!! Nu ska vi bädda ner oss med våra sovsäckar på tåget och försöka få några timmars sömn innan vi är framme i Köpenhamn, vilket beräknas vara runt 06.00 imorgon bitti.

Likes

Comments

Europa tågluff 2016

Vi tog lite sovmorgon idag. När vi vaknat och dragit oss en stund så klädde vi på oss och gick längs gatan för att hitta ett ställe för frukost. Vi hittade ett jättetrevligt ställe som hette Coffie and Coconuts. Väldigt modernt och "coolt" ställe med flera våningar med öppna väggar och järntrappor. Menyn var även den i samma stil med speciella och spännande kombinationer. Vi beställde en Akaibowl och en "CT breakfast" med pannkakor, grenolamüsli/yoghurt, avokado/omelettemacka samt en smoothie med bär och havregryn i. Jättegott var det och stället kan varmt rekomenderas för frukost!

Efter frukosten gick vi till cyup market som ligger nära vårt hotell. Där såldes detmassor av ostar, mat och annat klassiskt som turistsouvernier. Det var rätt mysigt att strosa runt där även fast vi inte köpte någonting. Dock var det ganska kallt eftrsom att marknaden låg i en gränd vilket innebar att husen hindrade solens strålar från att nå oss. Det är tydligt också att hösten börjar närma sig ju mer norr upp man kommer. Nu får vi ha med oss varsin tjockare tröja i väskan eftersom att kvällarna här är kyliga. 

När vi gått igenom den lilla marknaden så gick vi tillbaka till shoppinggatorna vi var på igår. Vi gick runt där under dagen och tittade i affärer , provsmakade holländska ostar (otroligt goda), gick på flower market och tittade på alla holländska tulpaner och kollade på kanalerna. Lite likt gårdagen men det finns inte så mycket mer att göra här för oss känner vi som är inom rimlig prisklass eller runder rmlig tid. Men det är väldigt mysigt ändå och skönt att inte ha så många "måsten" man vill hinna med i varje stad. Här kan vi mer "bara vara".

Vi åt lunch på "pancake house" där det är rätt uppenbart vad som serverades. Gott, men överprissatt tycker vi med tanke på mängden pannkakor man fick (en stor). Vi fortsatte bara att gå runt i staden eftertåt och irrade runt lite utan något direkt mål. Vi hamnade också i red light district där vi fick lite chockerande upplevelser som inte kändes helt naturliga i en stad (eller ens någonstans haha). Väldigt obevämt när man råkade få ögonkontakt med fel person haha. 

Vi slog oss ner på en liten restaurang i närheten för att äta en rätt enkel middag. Det gick smidigt och var helt okej mat så vi var nöjda. Vi försökte därefter leta upp "I AMsterdam-skylten" utan något resultat så det kanske vi försöker oss på igen imorgon istället.

Vi kom tillbaka till hotellet rätt tidigt i relation till vad vi annars brukar. Skönt att sträcka ut sig och hinna ha en lugn stund innan läggdags då vi tidigare dagar i stort sett blivit tvungna att sova direkt för att vi kommit hem så sent. Imorgon är i alla fall sista dagen här i Amsterdam. Tåget till Köpenhamn går vid fem på eftermiddagen härifrån så vi får några timmar i alla fall.

Likes

Comments

Europa tågluff 2016

Det var riktigt jobbigt att vakna när klockan ringde vid 05.00. Speciellt eftersom att vi inte kom i säng förrän halv ett på natten pga att vi letade hotell i Amsterdam, vilket var mycket svårare än vad vi räknat med.

Vi packade i alla fall ihop det sista innan vi i mörkret promenerade på Paris öde gator. Det var otroligt stillsamt och lugnt, precis den lilla stunden innan staden vaknar. Någon enstaka människa såg vi som sopade gatorna eller cyklade till jobbet.

Vi var framme vid tågstationen klockan 06 och köpte varsin varm panini som vi åt på tåget. För att gå ombord behövde man gå igenom säkerhetskontroller liknande dem på flygplatser med scanning av väskor och metalldetektorer. En väldigt för oss, ovanlig procedur innan en tågresa, men antar att det har och göra med Frankrikes undantagstillstånd kanske.

Vi båda sov nästan hela tågresan. Slocknade direkt och hann inte ens titta ut på landskapet längs färden. Vi rullade i alla fall in i Amsterdam centraal strax efter halv tio och köpte direkt tågbiljetter till Köpenhamn på fredag och även dagskort för spårvagn.

Vi gick vilse när vi skulle hitta vårt hotell (läs: jag var för hungrig för att vara noggrann med kartläsningen) vilket innebar en liten omväg för att komma fram. Tillslut gjorde vi det i alla fall och vi fick lämna väskorna där i väntan på att rummet skulle bli redo. Vi bestämde oss för att gå ut på stan istället för att vänta där och tog spårvagnen in till citykanalerna. Vi båda är positivt överraskade av Amsterdam. En väldigt mysig och charmig stad som känns unik av sitt slag trots att den består av delar som många andra städer också gör, däribland kanalerna. Det är nog framförallt husen som gör det så personligt och trevligt då de är så söta på något sätt. Smala hus med stora fönster i raka rader som ligger tätt längs kanalkanten i tegel och nyanserna grå/brun/beige vilket skapar en enhetlighet och röd tråd. Mycket broar med blommor på och enormt mycket cyklar överallt. Både lokalbefolkningen och turisterna cyklar vilket känns rätt ovanligt i en stad.

Vi började utforskningen av staden med en lunch i en park. Vi köpte egenkomponerade woker från en liten take away-restaurang i närheten. Det var jättegott! Sedan fortsatte vi längs shoppinggatorna och kanalen hela eftermiddagen. Det är i princip det vi gjorde hela dagen. Strosade runt, köpte sjukt goda cupcakes, shoppade lite och njöt av solen, vädret och semestern. Mot kvällen sedan så åt vi middag på en liten restaurang vid en kanal i närheten av Anne Franks hus. Anledningen var att vi ville dit efter middagen då köerna skulle vara kortare mot kvällen.

Köerna var "bara" en och en halv timma när vi kom dit men vi bestämde oss för att gå ändå. Det kändes skönt att få det gjort idag så att man slipper passa tider och stressa imorgon för att få biljetter. Det blev lite kallare mot kvällen i kön men det var ändå värt det. Museet var verkligen sevärt och jätteintressant! Häftigt att få se allt med egna ögon då det var så mycket historia bevarad där i väggarna. Väldigt tydlig och bra "utställning" med mycket orginalsaker sparade som bl.a. Den riktiga dagboken med sitt rödrutiga omslag, bokhyllan som var ingången till gömstället och affischer i Annes rum precis som hon hängde upp dem för över 70 år sedan.

Efter museet var det dags att åka hem. Vi frös massor i våra tunna kläder (man märker att det är kallare här om kvällarna jämfört med södra europa). Det var lättare sagt än gjort då Amsterdam har värsta tänkbara tydlighet i kartorna över kommunaltrafiken. Stationernas namn är omöjliga att läsa, alla stationer är inte utskrivna utan helt plötsligt kommer lite mellanstationer, hållplatserna heter samma sak men ligger på olika ställen och det finns inga logiska rutter.. Tillslut, efter att ha behövt åka till centralen för att hitta rätt spårvagn, kom vi på rätt och åkte till hotellet där vi nu fick checka in.

Han i receptionen bytte rum åt oss till ett högst upp med balkong istället för ett längst ner som han tydligen personligen ogillade då sängarna där var två enkelsängar med "huvudet" mot varandra längs en lång vägg. Snällt av honom. Nu ska vi äntligen få sova ikapp oss efter grådagens korta natt. Kroppen behöver också vila efter de 29.000 stegen vi gått idag.

Likes

Comments