I och med att jag fick så himla stor respons på mitt första inlägg så tänkte jag att jag kan fortsätta skriva. Det sägs att man själv måste göra något och detta är mitt sätt att försöka få sjukvården till att fungera lite bättre. Man kan inte klaga om man inte försöker göra det bättre själv. Och framförallt att få allmänheten till att förstå den pressade situationen och hur det går till på sjukhusen runt om i Sverige.

Jag fick även många kommentarer att jag skulle skicka mitt inlägg till politiker direkt. Därför har jag nu skickat det till vår folkhälso-, sjukvårds- och idrottminister Gabriel Wikström. En poliktiker som sitter i SUS-nämnden har även erbjudit sig att gå med en natt på akuten.

De sista dagarna har det kommit ut väldigt många inlägg på Facebook om hur vården är. Helt ärligt så blir man rädd! Det är från alla olika arbetskategorier, vilket är bra. Jag har även läst en berättelse från en patient som hade uppsökt akutmottagningen i Helsingborg. Det var helt fruktansvärt att läsa, fast jag vet om hur situationen egentligen är och får höra det varje gång jag jobbar så blev det mer verkligt när man sitter i lugn och ro hemma och läser det.

Därför kommer alltså Sandras inlägg här så att folk kan läsa det!

https://www.facebook.com/sandra.olsson.501/posts/10158158790380533

Jag tror att det är fler patienterfarenheter vi behöver höra/läsa. Folk har redan sett så mycket från oss personal och tyvärr verkar det inte hjälpa. Så alla ni patienter som inte är nöjda med vården, skriv till våra politiker och gör er hörda för något måste hända! Och det berör nog mer än att höra det från oss.Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

  • 33 Readers

Likes

Comments

Godmorgon!
Jag vet att det inte är morgon, men jag skriver det för att jag tycker det är dags för Sveriges politiker att vakna till liv! NU innan allting rasar ihop och det blir mörkt för all evighet i detta förut välmående och fungerande land.

Jag jobbar som undersköterska på akutmottagningen i både Lund och Malmö och får varje dag se människor som är sjuka och behöver ha hjälp.
Så, nu tänker säkert många att detta är ännu en snyfthistoria från en vårdpersonal, men jag är tvungen att skriva av mig och försöka få allmänheten till att förstå "vi på golvet" inte kan påverka om vi kan ha fler läkare som jobbar per pass eller att väntetiderna är oacceptabelt för långa. Tro mig, vi håller helt med er. Så det hjälper inte att ni skäller/skriker på oss. Vi arbetar helhjärtat för att försöka vara alla till lags och ändå är där alltind någon som inte blir nöjd, tyvärr.
Vi har ett välfungerande system som vi triagerar efter RETTS, (Rapid Emergency Triage and Treatment System) så folk får hjälp efter hur pass sjuka de är! Jag kan förstå att det är svårt att inse ibland om ens anhöriga är sjuka att där finns andra sjuka människor.

Hoppas ni politiker som bestämmer sover gott om nätterna, för jag vet att jag och mina kollegor och framförallt att våra patienter gör absolut inte det. De får ligga i korridorer där personalen springer hela tiden för att hinna med att hjälpa gamla Greta på toaletten,samtidigt som Sven har trillat av britsen inne i ett förråd utan ringklocka (Ja, tyvärr är det så illa att patienter får ligga på britsar för att alla sängarna är slut på hela sjukhuset). Och den stackare som ligger i korridoren kan inte somna för att personalen springer fortfarande förbi honom hela tiden!
Sen ringer vi från akutmottagningen och vill lägga in ännu en patient som till råga på allt behöver ha syrgas. Detta innebär att Stig som ligger på en riktig sängplats inne på ett rum måste väckas och flyttas ut i korridoren så vi kan lägga in vår patient. Samtidigt nere på akutmottagningen får en patient ett hjärtstopp på ett rum och vi ska köra igenom hela akuten med en brits till vårt akutrum utan att köra in i några andra patienter på vägen. För just nu blev denna patienten prio 1(röd) hos oss och behöver hjälp allra först! Så då får du som haft hosta och ont i halsen i 1 veckas tid snällt vänta. För visst hade du velat att vi skulle ta hand om dig först om det var ombytta roller?

En kväll när jag jobbade var där absolut inga vårdplatser varken i Lund, Malmö eller Landskrona och då ska vi skicka upp 90-åriga Gösta till Hässleholm som redan har legat 10 h på akutmottagningen och nu får han vänta ytterligare 2 h på att en sjukresa/färdtjänst ska kunna hämta honom och köra honom upp till Hässleholm.
Patienten hade själv jobbat på sjukhuset i 40(!!!!) år och undrar om detta var tacken man fick..
Behöver jag ens säga att jag skämdes?
MEN, varför är det jag som ska behöva skämmas? Varför är det vi "på golvet" som får ta all skit, när det enda vi försöker göra är att hjälpa och göra det bästa av situationen i alla lägen. Jag kan ju helt ärligt säga att jag vill inte bli gammal i detta land och bli behandlad såhär.
Vi är inte mer än människor med känslor och alltså inte några robotar, som många verkar tro...
Vi behöver också få någon mat i oss på natten när vi jobbar 10 h utan att få ha någon rast. Ibland är det enda vi får i oss lite "chips och julmust" och det hoppas jag att ni kan unna oss..
Vi behöver också få gå på toaletten emellanåt.
Som så många andra har sagt och erbjudit sig innan, så får ni som bestämmer gärna komma och gå med mig en natt på akutmottagning så kanske ni förstår att vi jobbar så fort vi kan och att det behövs mer personal till vården och framförallt fler VÅRDPLATSER!!
Så snälla skär inte ner mer i vården för då är den snart obefintlig..

Hälsningar en trött undersköterska som nu ska gå till jobbet med ett leende på läpparna för att trots allt älskar jag mitt jobb!

Likes

Comments