View tracker

Felicia

Den 22 mars tog vi en nattbuss från Perhentian Islands till Malaysias huvudstad, Kuala Lumpur. Där hade vi två hektiska dagar för att hinna med så mycket turistande som möjligt. Vi började med att kämpa oss uppför 270 trappsteg för att besöka två olika grottor: en väldigt vacker med ett hinduiskt tempel inuti och även "Dark cave", världens högsta grotta. Där fick vi en guidad tur i mörkret och lärde oss om djuren och insekterna som bor där inne!

Det fanns gott om apor vid templen, bland annat den här gulliga familjen! Men aporna var sötast på avstånd, då dom gärna snodde mat och grejer från ouppmärksamma turister.

Kuala Lumpur var väldigt vackert med sina enorma, blänkande skyskrapor som fyllde staden. Vi bodde i China Town som är den billiga men mysiga delen av staden, där fanns inga skyskrapor men så fort vi kom ut därifrån hamnade vi mitt i lyxen och storstadshetsen.

I Kuala Lumpur finns KL Tower, ett av världens högsta torn. Dit tog vi oss upp för att se utsikten! Den var minst sagt svindlande, och det kändes som att man kunde se hela staden.

Där ovanför skymtar KL Tower, och här nedan ser ni utsikten!

Som om det inte räckte har Kuala Lumpur även världens högsta tvillingtorn, Petrona Twin Towers! De höll på att renovera så vi åkte inte upp i tornet utan såg det bara utifrån. Det var så otroligt högt att det såg fejk ut när man stod längst ner och tittade uppåt! Tornen är högkvarter för ett oljeföretag, men inuti finns även ett jättelyxigt shoppingcenter med svindyra märkesbutiker. Vi gick en sväng för att titta men där blev det ingen shopping för oss inte, haha.

Utanför tornen fanns en vacker stadspark som vi gick en sväng i innan vi tog ett skytrain tillbaka till hostelet. Att kunna åka skytrain var otroligt smidigt, rälsen gick ovanför alla bilar så det gick väldigt fort att åka genom staden, och tågen gick med bara några minuters mellanrum så det blev aldrig lång väntan. Där fick vi också uppleva rusningstrafiken när alla slutade jobba, då blev tågen så fulla att alla pressade sig in och stod så tätt packade i vagnarna att man knappt fick luft. Tänk att ha det så varje dag när man ska ta sig till och från jobbet!

Allt som allt trivdes vi väldigt bra i Kuala Lumpur och det var roligt att få uppleva storstadsliv efter det väldigt enkla ölivet på Perhentian Islands. Eftet Kuala Lumpur väntande en ännu större stad, Singapore! Mer om det kommer i nästa inlägg.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Helena

Utanför Malaysias östkust ligger två mysiga paradisöar, vi var på den mindre, mer backpacker ön. Efter ett första intryck med få och ofräscha boenden med otrevliga människor, så slutade det tillslut med att vi stannade i en vecka och trivdes jättebra. När vi hade bytt från det värsta boendet på den här resan med råttbajs, hål i golvet, toaletter som inte spolade och mögel i hela duscharna som dessutom inte hade ett duschmunstycke, trivdes vi mycket bättre när vi hittade ett fräscht och billigt boende.

Jessi och Simon dök här och Helena som fortfarande inte var helt bra efter hennes sjukdom snorklade tillsammans med Felicia. Vattnet var glasklart och stranden var den vitaste vi sett. Så sikten i vattnet var otroligt bra!

En dag tog vi alla en snorkelutflykt runt öarna. Vi åkte runt och fick bestämma själva hur länge vi skulle vara på varje ställe. Dock var det lite mycket folk vid vissa ställen så det gjorde det lite trångt, men annars var utflykten jättebra!

Vi var på sex olika ställen och fick se allt från fina rev och koraller till hajar och sköldpaddor. Hajarna var blacktipped reefsharks och Felicia och Simon såg en som de trodde var upp mot 180 cm lång, de andra vi såg var inte riktigt så stora men säkert 150 cm. Det var en så häftig men samtidigt läskig känsla att simma med hajarna i havet bara några meter ifrån. I bakhuvudet finns ju tanken att hajar är farliga.

Vi trivdes väldigt bra på vår lilla paradisö, en vecka där gick väldigt fort. Det är kul att vi åkte dit för det var inte alls lika turistigt som i Thailand. Här fanns inga vägar alls, inga fordon, inga stora butiker eller restauranger och vi hade vid vissa tillfällen en liten strand för oss själva. Alltså en väldigt mysig ö!

  • Helena
  • 266 readers

Likes

Comments

View tracker

Felicia

Att komma till Cameron Highlands efter att ha varit i Georgetown var som att komma till ett annat land. Staden ligger uppe bland bergen så där var klimatet betydligt svalare och håller sig runt 15-20 grader året runt. Det var skönt med lite svalka efter hettan i Georgetown! I Cameron Highlands gjorde vi en heldagsutflykt som började med soluppgång över teplantagen och avslutades med en promenad hem från ett tempel. Här kommer massor bilder!

Soluppgången var verkligen helt magisk och jag ångrar inte en sekund att vi gick upp så tidigt för att se den. Vi var där när stjärnorna fortfarande var uppe så vi fick se både en stjärnklar himmel och alla stegen och färgerna i soluppgången. Så fint! Vi åkte ihop med en familj från Singapore som var hur trevlig som helst och bjöd oss på frukost, så vi fick också en mysig frukoststund till soluppgången.

Efter soluppgången åkte vi tillbaka till hostelet och åt frukost med Helena som varit sjuk och stannade hemma för att vila. Sen åkte vi alla fyra på utflykt på eftermiddagen där vi började på ett teplantage! Då fick vi se maskinerna och rummen som används vid tillverkningen av teet och även prova varsin kopp iste. Det var väldigt gott och svalkade bra!

Vi åkte vidare till ett honungsplantage där vi gick igenom en vacker trädgård med bikupor och blommor men tyvärr fick vi inte se någon tillverkning. Besöket där var ganska kort och när vi var klara åkte vi vidare till en fjärils- och insektsfarm där vi såg skalbaggar och kryp i jätteformat, ormar och fjärilar i mängder! Fjärilarna var det häftigaste, man fick gå in i ett stort rum som var som en trädgård där massor av vackra fjärilar i olika storlekar flög fritt.

Nästa stopp var en jordgubbsfarm vilket kanske inte var så speciellt för oss svenskar som är uppväxta med jordgubbar, men det var ändå kul att se och få dricka jordgubbsmilkshakes! I Cameron Highlands kan dom odla jordgubbar året runt tack vare klimatet där.

De två sista stoppen var ett rosplantage och ett tempel. Rosplantaget var flera våningar högt och högst upp fick vi utsikt över bergen och staden! Vi var alla väldigt trötta mot slutet av utflykten så när vi besökte templet gick vi i princip bara rakt igenom och sen promenerade vi hem till hostelet som låg precis i närheten. Det var en väldigt bra dag och vi fick se många nya saker som jag aldrig sett förut! Bäst av allt var helt klart soluppgången, den var magisk.

Likes

Comments

Simon

Tidig morgon, vi blir upphämtade utanför vårat hostel av en kvinna ikläddskrud. Nu ska vi åka till marknaden! vi möter upp med resten av vårat matlagnings gäng där och har en kort genomgång om thailändska ingredienser såsom fisksås, mosad chili och jordnötter sen fick vi fritt strosa mellan frukt, grönt, kött och tillochmed några kokoskakor.

Första rätten,  grön papayasallad. strimlad papaya, chili, vitlök, lime, socker, fisksås, tomater, torkade räkor och jordnötter.

vi började med att mosa alla ingredienser förutom papayan, räkorna och jordnötterna i en mortel och smakade av så att tungan brände och det drog ordentligt i käkarna. sen slungade vi runt papayan i dressingen vi nyss gjort,  slängde upp allt på en tallrik och toppade med räkor och jordnötter, smarrigt!

Andra rätten, soppa. Tom yam kung. Här droppade vi helt enkelt ned, schalottenlök, ingefära, Citrongräs, thaibasilka, tomater, ostronskivling, mosad chili och färska räkor i kokande kokosmjölk. när räkorna var klara så smakade vi av med massor av lime och fisksås. Hett!

o tredje och fjärde rätten lagade vi samtidigt!  snacka om simultan förmåga. vi sprang mellan pannorna och rörde och kokade hej vilt under det här skedet. dessa rätter var

Pad Thai och Khao soi

Pad Thai

risnudlar
tofu
vitlök
böngroddar
jordnötter
torkade räkor
salladslök
Färska räkor
ägg
fisksås

vi började med att rosta vitlök  på hög värme i olja och sedan tillsätta tofu, färska räkor, ägg och salladslök. snabbt fick vi svänga ihop allting till en härlig röra och sedan dra detta och sidan, kasta i en stor skvätt vatten och nudlar för att koka dessa. när det kokande vattnet dunstat rörde vi ihop allting och adderade böngroddar, fisksås, jordnötter och torkade räkor. voila!

Khao Soi

kyckling, strimlad
gul currypasta
gurkmeja
Curryblad, mortlat
vitlök
gula nudlar
kokosmjölk

till topping
schalottenlök
salladslök
friterade gula nudlar
lime
koriander

vi fick varsin stor klick currypasta i pannan och fräste denna med olja tills den fick lite svag färg. sen tillsatte vi vitlök, fräste runt lite och stekte sedan kyckling i vår härliga kryddröra. kokosmjölk hälldes i och de torra kryddorna följer efter. Grytan fick Koka ned till ungefär 2/3 och sedan värmde vi upp våra Färska gula nudlar i curryn och hällde upp schabraket i skål och toppade med ovanstående ingredienser.

Thailändskt friterat (egentligen kinesiskt)
här rullade vi breda nudelark på ätpinnar och skrynkliga ihop dem till små korta tjocka korvar. vi fick också vika ark till tortellini liknande knyten med både räkor och cashewnötter i. Allt friterade och serverades med en sötsur sås med nötter och gurka i

sist men inte minst, dessert 🍰
sticky rice med mango.

vår lärare visade oss att dem färgar riset blått genom att torka en blomma som bara växer vilt, mortlar och blandar med när de blötlägger riset över en natt. sen kokas riset i en Ångare i ca en halvtimme. när riset är klart så värmde vi kokosmjölk, socker och salt i en kastrull för att sedan tillsätta det blå segkokta riset. riset värmde på ordentligt och sen kokade vi en sås med samma blandning kokosmjölk, salt och socker men redde den med majsstärkelse.  resultatet ser ni här med en halv mango serveras till. (toppingen är puffat ris)

Övermätta och halvt komalagda lämnar vi köket med smärre magsmärtor och breda leenden!  rekommenderas!

Likes

Comments

Felicia

Vi har lämnat Koh Tao och Thailand för denna gången! Vi kommer tillbaka till Thailand i april men då stannar vi bara i Bangkok i några dagar innan vi flyger hem till Sverige där ifrån. Koh Tao har varit helt underbart! Så otroligt fina stränder och härlig stämning på ön. Vi träffade lite nya vänner på dykskolan som vi spenderade kvällarna med, det var en härlig blandning av folk från England, Skottland och Tyskland! En kväll besökte vi en koreansk bbq och drog runt på alla barer längs med stranden. Bästa baren var helt klart Fishbowl som låg på stranden och hade massor bord för beer pong-turneringar!

Nu väntar istället Malaysia, där vi ska få se underbar natur i Cameron Highlands, uppleva kultur i Kuala Lumpur och leva öliv på Perentian Islands. För tillfället befinner vi oss i George Town på ön Penang, vi råkade hamna här efter en felbokning av biljetter. Men det är en trevlig stad och jag har fått ett bra första intryck av Malaysia!

Nattåget till Malaysia tog cirka 14 timmar

Här i George Town besökte vi en utställning med 3D målningar på väggar där vi kunde ta riktiga turistbilder!

Det finns gott om street art här i George Town!

  • Felicia
  • 664 readers

Likes

Comments

Jessi

En dag i Chiang Mai roade vi oss med att åka linbanor genom regnskogen, det var så kul!

Efter att fått på oss utrustningen, se det fina hårnätet... gick vi förväntansfulla mot banan!

Banan innehöll 45 plattformar. Mest linbanor men också frittfall, trappor och broar.

Sammanlagt var vi ute cirka två timmar och vi alla var så nöjda efteråt. Det är det roligaste vi gjort hittills på resan!

  • Jessi
  • 696 readers

Likes

Comments

Jessi

En liten lägesuppdatering..

Igårkväll flög vi ifrån Chiang Mai mot Koh Samui, med en mellanlandning i Bangkok. Nu har vi precis anlänt med färjan till ön Koh Tao. Här kommer vi spendera några dagar, bland annat ta dykcertifikat :)


​I kommande blogginlägg kommer ni att få läsa lite om vad vi har hittat på i Chiang Mai!

Likes

Comments

något gick fel vid uppladdningen av det senaste inlägget så tyvärr försvann mer än halva inlägget... Här är iaf resten av alla bilder. texter inte inkluderat då de också försvann.

Likes

Comments

Simon

Tjatja Blogken! Låt mig berätta om den gången när vi besökte ett av naturens sju underverk.

Morgonen började med nudelsoppa och minibuss-tur på cirka 4 timmar innan vi började se kalkberg klädda helt i grönt sticka upp vid horisonten. Vi anlände till hamnen och båtade ut till vår kryssningsbåt.

Snart puttrade vi ut i havet hela tiden med de gröna bergen aldrig långt borta.

Precis innan lunch hittade vi naturligtvis tid till att plåta några selfies

Efter en lunch i buktens eller havets tema var det dags för det första stoppet. En grotta. Surprise cave. En grotta med tre salar de senare större än den innan...

Efter detta besök frågade vår guide oss om vi ville bada, vi som grupp svarade självklart med ett ounisont tvekande nja... Förutom En Schweizare och en Viking iklädd endast päls, hjälm och sköld, som båda höjde sina horn med mjöd. Ja!

Likes

Comments

Helena

Efter våra dagar med sol, strand, bad och snorkling i Nah Trang åkte vi vidare med en nattbuss till Hoi An som är en av de äldsta städerna i Sydostasien.

Vi kom dit på morgonen och första dagen gick vi omkring i staden och bara myste. Bland gamla, fina hus med små gränder och gator med rislyktor hängandes mellan taken och en flod med fina båtar som ringlade genom staden. Det var en väldigt lugn och fin stad med egentligen inte så mycket att göra. Men det gjorde inte oss så mycket för Jessi och Felicia hade dragit på sig en djävulsk förkylning som Simon senare åkte på. Så dagarna i Hoi An bestod mestadels av att sjuklingarna kurerade sig i våra stenhårda sängar och att gå ut när energin räckte för att se staden och marknaderna.

Staden bjöd inte bara på trevlig miljö, utan även god mat och dryck. Hoi An har några egna rätter som bara finns att köpa där och de har även fresh beer som serveras på många restauranger. Det är en öl som bryggs utan konserveringsmedel och därför bryggs den till varje dag och ska drickas inom det dygnet. Det var en väldigt ljus och lättdrucken öl, men den var godare än Vietnams egna öl de har på flaska. Att ölen kostade 1 svensk krona på vår närmsta restaurang var ju inte heller något att klaga på!

Jessi provade även äggkaffe, som egentligen är en specialité från Hanoi men numera finns den i princip över hela Vietnam. Det är en kaffe med vietnamesiskt svart kaffe i botten, toppat med äggskum (äggula vispat med kondenserad mjölk och socker). Enligt Jessi var det lite speciellt och men kul att prova, medan några andra svenskar vi träffat älskade det.

  • Helena
  • 920 readers

Likes

Comments