Lilleman blir 3 månader imorgon! Inte klokt vad tiden gått fort, samtidigt som det känns som om han varit en del av mitt liv i flera år 💗.

Då kost, hälsa och träning är ett stort intresse så tänkte jag i ett par inlägg framöver skriva och tipsa om hur man kan träna både under tiden man är gravid samt efteråt tillsammans med sin bebis, ge tips på olika övningar osv. Är man som mig van att träna sedan innan så känns det kanske efter ett tag som om de dagliga promenaderna med barnvagnen inte ger så mycket längre, utan man vill komma vidare och försiktigt börja träna igen 😊.

Ett råd är dock att Jag tycker man ska vänta med träningen till efter att man varit på efterkontroll och fått klartecken från läkaren/barnmorskan att sätta igång träningen igen. Promenader och knipövningar är bra att komma igång med så snart man orkar. Det påskyndar återhämtningen.

Något jag också vill nämna innan man drar igång med träningen är att hålla koll på om man har någon magmuskeldelning (Diastasis recti). (Den raka magmuskeln som löper från en punkt nedanför revbenen ner till blygdbenet.) När man ligger ner och spänner magen så ska den kännas "platt". Det ska alltså inte bukta ut som en ås/tak längs med magen. Ansträngande fysisk aktivitet kan förvärra tillståndet nämligen så det är viktigt att ha koll på detta innan man sätter igång. Vid kejsarfödsel ökar risken något för magmuskeldelning eftersom man i samband med operationen manuellt separerar de raka bukmusklerna för att kunna få ut barnet. På denna länken kan du läsa mer om magmuskeldelning och hur man själv kan kontrollera sig:

Ang magmuskeldelning


När min man är på jobbet så förutom barnvagnspromenaderna så går jag och Lilleman på Baby yoga och så är han min vikt och sällskap när jag gör styrkeövningar hemma. Det är Lillemans humör som får styra vilken övning vi gör. Om han t.ex. nöjer sig med att ligga på golvet så funkar armhävningar eller t.ex. ryggresningar. Om han är mest nöjd när han är i min famn så funkar squats, tåhävningar etc bättre. Man får prova sig fram helt enkelt och räkna med att det kanske blir fler korta träningspass istället för ett långt 😊. Tanken är ju att ha en rolig och mysig stund ihop, träningen är en bonus 😃. När min man är hemma så försöker jag passa på att gå på olika yogaklasser som ger lite mer puls och svettpärlor i pannan än vad baby yogan ger 😉. Löpträning är ännu så länge för tidigt att börja med. Men spinning har funkat bra, det svåra är bara att inte dras med i det höga tempot utan att lyssna på kroppen och ta det i mitt tempo.

Tanken med den första träningen efter förlossningen är den ska vara skonsam mot kroppen - underskatta inte vad du gått igenom både fysiskt och psykiskt. Så var snäll mot dig själv!

Jag följer en inspirerande tjej som är utbildad PT och som lagt ut 16 stycken bra övningar som man kan göra tillsammans med sin bebis. Med dessa 16 övningar så går man igenom i stort sett hela kroppen 👍

Tanken är inte att man ska göra alla övningarna på en gång, utan prova dig fram. Jag brukar dela upp dem på några dagar så att jag under en vecka kör igenom alla övningarna, allt beroende på min och Lillemans dagsform 😉. Oavsett vilka övningar du väljer att göra så börja t.ex. med ben och ryggövningarna och avsluta med magövningarna. Detta eftersom magen och bålen påverkar hela kroppen om den är riktigt trött. Detta gäller ff a när man börjat träna lite hårdare.Efter våra träningspass är det gott med kall smoothie som både boostar kroppen och släcker törsten 👍

Jag brukar blanda frukt och grönsaker och hälla i en näve fiber havregryn som ger bra mättnadskänsla 😊

Ett rikt liv

Likes

Comments

Helgen som gick var det äntligen dags för det årliga besöket på Huseby julmarknad 😊 Som jag längtat! Det har blivit en mysig tradition att besöka marknaden i november precis när mörkret lagt sig och området är som vackrast då det lyses upp av tusentals juleljus med hjälp av 200 julgranar och 500 marschaller 🎄.

Här fanns vackra hantverk, julgodis och andra delikatesser som hör julen till. Julmarknaden har fått behålla sin genuina känsla och är befriad från "krims krams" som tyvärr verka smyga sig in på de flesta andra marknader 👎. Det är en fördel att komma hit hungrig för i de tre olika matbodarna bjöds det på provsmakningar på alltifrån hemlagad kola, ost, honung, hemgjord ostkaka, oliver till glögg. Ja listan kan göras lång 😊.

För den som ville ha något mer matigt kunde man besöka foodtrucken, köpa öländska kroppkakor eller något annat gott i julcafét. I värdshuset stallet fanns även en julbuffé uppdukad. I den stora matboden erbjöds man bl.a köpa brukets egen glögg som bara säljs på julmarknaden. Glögg gjord på björksav var nytt för mig. Spännande att testa smaklökarna med nya smaker och dofter. Glöggen såldes även i presentförpackning som förhoppningsvis kan bli en uppskattad julklapp.

Min personliga favorit på julmarknaden är osten med päronkonjak. Ost, godis och glögg köper jag alltid. Osten med smak av päronkonjak är riktigt god att äta rumsvarm på kex eller till ostbrickan med ett gott vin till 😍. För de som äter kött sägs osten passa bra ihop med lufttorkad skinka också. Rödvinsglögg med alkohol i tycker jag är god tillsammans med Stilton blåmögelost eller en liten bit St Augur 😍. Att blåmögelost och pepparkakor passar bra ihop är ingen nyhet för de flesta men testa att blanda en gräddig variant t.ex. Kvibille Gräddädel med lite gräddfil och bre på pepparkakan, jättegott!
De handgjorda vättarna och tomtarna är så fina. Nackdelen är att katten där hemma är lika intresserad av dem... så tyvärr fick jag nöja mig med att titta på dem i år. Kanske vågar jag göra ett nytt försök om några år när katten blivit äldre och förhoppningsvis har mer förstånd än att ge sig på julpyntet 😉
I år var det runt 150 utställare på plats och varje monter tävlade om att bli "årets monter". Jag föll för det annorlunda brudparet gjort av material från naturen; kanske inte den mest bekväma brudklänningen att bära granris men roligt idé 😃

Förutom själva julmarknaden så kan man även besöka slottet eller växthuset där man kan botanisera bland julens vackra blommor. Brukshandeln skapar nostalgi med sina gammaldags inredning blandat med härliga dofter av kryddor och nymalet kaffe.

I det gamla stenhuset (som även är en turistinformation) tittade vi bl.a. på en vacker fotokonstutställnig med naturen som tema. Här inne fanns även en liten avdelning med fina kramdjur att ge bort i present eller julklapp. Visst är det vackert när man dekorerar en gammal skänk med en massa gosedjur? Måste ju vara en dröm för varenda unge att ha på sitt rum ❤

När vi kommer hem igen efter att ha besökt julmarknaden brukar vi ha som tradition att tända ljus och duka upp det vi köpt i matväg och njuta av det tillsammans med rykande het glögg ☕. 

Nu är julmarknaden över för i år, men missa inte den nästa år. Den är väl värd ett besök!

http://husebyjul.se/

Ett rikt liv

Likes

Comments

Tanken med denna bloggen var ju inte att fokusera på shopping (då så många andra redan gör det), men ibland springer man på något som sticker ut och som verkligen är en fröjd för både ögon och näsa och då då vill man gärna tipsa andra om det 😊
Fröjd Af Sverige är en livsstilsbutik belägen i lilla Osby. Här blandas vintage med nytt, möbler, badkar, mängder av doftljus m.m.
Jag är verkligen svag för denna inredningsstilen 😍

Hemmet ser levande ut och personliga prylar passar fint ihop med arvegods och loppisfynd. En del möbler är i mina ögon lite väl dyra men inspirationen är gratis och det är nästan omöjligt att komma ut härifrån utan att köpa något 😉

Butiken erbjuder webshop ochså för den som har långt till Osby 👍

http://frojdafsverige.se

Ett rikt liv

Likes

Comments

Efter lite turer fram och tillbaka är nu kyrkan bokad (vi hade planerat från början att ha dopet strax utanför Oslo).  Likaså är platsen efteråt där vi ska ha dopmiddag bokad. Det är en vacker plats med naturen och vilda djur inpå knutarna 😊

Lilleman ska döpas i december då kyrkan är julsmyckad och extra vacker med alla levande ljus. Julen är den högtid på året som jag tycker bäst om . Det är då man samlas med sina nära och är tillsammans, äter gott och kanske går i kyrkan. Så temat på dopet blir julen och havet. Havet därför att vi bor nära havet och det är en plats jag söker mig till både för att finna kraft som lugn och ro. Havet förenar både människor och länder ♥️.

På Williams dop kommer det släktingar från olika länder, så havet blir ett fint tema 😊.

Dopet innebär att William välkomnas in i en församling och i en gemenskap och där vi hedrar hans namn. En gemenskap utan krav på motprestationer eller att man måste vara på ett visst sätt för att bli accepterad. Den som döps får vatten öst över sitt huvud. Vattnet är livsviktigt för människan och det är också en symbol för livet och för att växa. Jag tycker det är en fin symbolik 😊

Efter lite letande har jag nu hittat en dopklänning som vi tycker om och som passar havet som tema. Vi väljer att köpa en klänning (istället för att låna) som minne från denna dag och som förhoppningsvis kommer bli använd flera gånger 😊.

Det känns stort att jag är mamma och att vi tillsammans ska arrangera ett dop för vår älskade son ♥️

Ett rikt liv

Likes

Comments

Som mammaledig har man oftast inte direkt pengar i överflöd. Men man behöver ju inte stagnera för det. Man får helt enkelt vara lite kreativ för att hitta de där sakerna som inte kostar så mycket men som ändå gör att man utvecklas och blir en bättre version av sig själv 😊.

Här nedan kommer lite tips på aktiviteter som jag tycker funkar för mig. Man kan ju prata om djupare saker på mammaträffarna än bara blöjbyten och sömnlösa nätter 😉

Ingen av aktiviteterna tar särskilt mycket tid eller pengar i anspråk. Men jag tror att de på sikt kan göra dig hälsosammare och gladare 🌺.

  1. Läs!

Jag tycker att man lär sig så mycket om sig själv när man lägger tid på att läsa, oavsett om det är en självbiografi eller en deckare. Man lär sig läsa "mellan raderna", se saker och ting ur ett annat perspektiv och så är det avkopplande. Jag tror att genom att läsa mycket så blir man bättre på att kommunicera; man bygger större ordförråd och blir bättre på att uttrycka sig själv.

2. Ha riktiga konversationer med människor!

Oavsett om man befinner sig på ett café med en vän, minglar på en fest eller chattar med någon online så kan man göra alla konversationer meningsfulla. T.ex. så kan man fråga om deras perspektiv, rädslor, misstag, vad just den personen brinner för etc. Döm inte eller jämför utan lyssna bara 😊. (Det är en övning i sig, som jag behöver bli bättre på...) Jag tror att ärliga konversationer kan leda delvis att du såklart lär känna personen bättre som du konverserar med men även till förbättringar hos en själv såsom att man lär av andra människors misstag och succéer.

3. Meditera!

Meditation handlar i grunden om att stanna upp för en stund och ge sig själv några minuters tystnad. Oavsett hur stressigt liv vi lever så kan vi nog alla tillämpa lite mer lugn i våra liv, och starta eller avsluta varje dag med en 15-minuters meditationssession I början tyckte jag att det var svårt att hålla fokus på andningen och lyckas tömma mitt sinne helt. Men man kommer snart in i det. På lång sikt kan meditation hjälpa dig att minska stress och hantera dagliga problem mer rationellt. För min del har meditation på kvällen hjälpt mig att klara av nattvaken bättre med vår bebis 👍

På denna länken får du en massa bra tips på olika former av meditation som passar nybörjare: http://mymeditationjournal.com/beginners-guide-to-mindfulness-meditation/


4. Skriv!

Även om man inte uppfattar sig själv som någon "skrivare" eller en kreativ person så ge det en chans ändå 😊. Vitsen är att man ska få ur sig det man går och bär på och på så vis rensa huvudet. Det blir lite av terapi. T.ex. kan man skriva några rader varje morgon när man vaknar eller sammanfatta och reflektera kring veckan som varit när man går och lägger sig på söndagskvällen.

5. Drick te!

Att dricka te kan vara väldigt hälsosamt och ha en mängd olika effekter på kroppen beroende på vilken sort du väljer. Nässel-te är rikt på Kalcium, B-vitaminer och järn. Nässel-te har också antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan vara till hjälp vid behandling av tillstånd som artrit, hjärtsjukdom och diabetes. Nässel-te kan hjälpa till att öka bröstmjölksproduktionen hos nyblivna mammor med låg mjölkproduktion 👍

Hibiskus-te är ett annat te som är bra för hälsan. Bl.a. så är det rikt på antioxidanten Vitamin C som är viktigt för att neutralisera skadliga fria radikaler. C-vitamin är också viktigt för att hålla immunsystemet starkt och för kollagenbildning. Dessutom tyder vissa undersökningar på att dricka hibiskuste kan hjälpa till att sänka blodtrycket.


Ett rikt liv

Likes

Comments

Innan vi fick barn så hann vi knappt komma hem från ena resan förrän vi började drömma om nästa så jag tror att en hel del personer i min närhet undrade i sitt stilla sinne hur jag skulle trivas med att resa betydligt mindre närmaste framtiden pga bebisen 😉.

Oväntat nog har jag inte alls känt av någon rastlöshet. Att bli mamma är ju en resa i sig ❤. Dagarna med Lilleman går fort och jag har hittills inte känt att jag haft tråkigt en enda dag sedan jag gick hem från jobbet den 1 augusti. Nu upplever jag annat istället; Vi är på baby yoga, babysång, mammaträning, träffar andra mammor, går långa barnvagnspromenader, badar, myser m.m. Alla dagar är inte enkla men det är härligt att få vara med och se hur min lille gosse utvecklas för varje dag som går ❤

Men snart ska vi bege oss till värmen en vecka 👌. Det ska bli riktigt härligt att njuta solens varma strålar mot min novemberfrusna kropp. Håller tummarna för att flygresan kommer gå hyfsat smidigt och att våra stolsgrannar inte ska hata oss alltför mycket om Lilleman skriker litegrann 😃. Denna första resa med Lilleman har vi valt ett bra hotell med halvpension och mycket faciliteter för att göra det så smidigt som möjligt . Bilden nedan är från hotellet vi ska bo på:


Jag har alltid uppskattat att resa, få en inblick i nya kulturer, utvecklas och inspireras, testa ny mat och allt annat som det innebär att resa. Vill visa och upptäcka hela världen tillsammans med min lilla familj och att Lilleman ska växa upp till en trygg liten människa som gillar olika, och klok nog att förstå att varken lycka eller en människas egenvärde sitter i de materiella tingen 🏰

Ett rikt liv

Likes

Comments

Funderade på det där med lycka inatt när jag scrollade igenom Facebook medan Lilleman åt 😊. Det är lätt att man reflekterar över lycka när man läser en del statusuppdateringar.... Personligen så tror jag inte att lyckan ser annorlunda ut i en 2:a på Östermalm än i en liten stuga i skogen. Jag tror att lycka bara kan komma inifrån det egna jaget. Att vara nöjd i sig själv, med sin tillvaro precis där den är och hur den är just nu.

För mig har begreppet lycka verkligen förändrats med åren. Hittade en gammal dagbok från när jag gick på mellanstadiet. Jag och en kompis hade diskuterat om att flytta till Kalifornien när vi blev vuxna för där var man lycklig och kunde bada i havet varje dag hihi! Jag ville bli veterinär för att jag alltid älskat djur och hon ville bli läkare. En bit in i vuxenvärlden så ansåg jag att lycka var att flytta till Stockholm och de stora upplevelserna som att åka iväg på spännande resor och äventyr. Oftast bestod lyckan i tankarna om framtiden då allt skulle ske... Varför lägger man så mycket tid på att tråna efter en framtid som man vet så lite om?

Sedan blev man gravid och Lilleman kom till världen 💚. Nu behöver inte lycka vara det som jag tidigare sett som stora upplevelser, utan oftast räcker det med de små stunderna av lycka som faktiskt kommer varje dag, om jag bara tillåter mig att stanna upp och känna efter. Tack yogan som hjälper mig att vara mer i nuet 👍

I fredags besökte vi simhallen för första gången. Lilleman var så avslappnad och myste i den varma bassängen, vilket gjorde mig så lycklig i stunden, då jag var rädd för att han skulle gallskrika och störa de andra. Han litade på oss och låg avslappnat i vattnet medan vi gick omkring med honom i famnen. Förhoppningsvis kan detta bli en mysig tradition framöver. När Lilleman ler mot mig eller när jag lyckas trösta honom med bara min kropp så känns det bra ända in i hjärtat ❤

Idag har vi varit ute på en skön långrunda och jag fick känna solvarma strålar mot mitt ansikte och Lilleman sov gott i vagnen. När vi kom hem så hann jag ringa en vän, få skratta, busa med hunden och plantera några höstblommor utomhus innan Lilleman vaknade och vi fick gå in trots vackert väder. Som sagt små stunder av lycka 🌹

Lyckliga jag som får ha flera personer att älska och möjligheten att njuta min lille bebis varje dag 💘

Så ta den du älskar i handen. Håll den hårt. Var tacksam för de sekunder som finns just nu.

Ett rikt liv

Likes

Comments


Nu är det mindre än 2 månader kvar till julafton och julkatalogerna börjar så smått trilla in och i inkorgen kommer det lockande mail som alla förmedlar julkänsla i form av vackra tyger, julrecept och julklappstips 🎁.

Julen har alltid varit den högtid på året som jag tycker bäst om, kanske är en av anledningarna att det känns som om människor är extra vänliga och givmilda vid denna högtid. Det är roligt att se att man numera inte bara kan köpa de "vanliga" julklapparna utan att man även kan ge bort gåvor som gynnar människor som har det sämre än en själv. Man behöver inte skicka gåvor långt till fjärran öster utan behovet av omtanke kan finnas närmare än man tror... På min hemort har det senaste åren bl.a. skett insamlingar till förmån för fattiga familjer för att även de barnen ska få en julklapp att kunna öppna på julafton 💗. Något som kan vara värt att tänka på i julklappshysterin. Kanske har man möjlighet att avvara en liten julklapp till någon annan istället för att överösa de egna barnen med massor av julklappar!? 😊

Självklart vill jag ochså ge bort julklappar för att visa min uppskattning till de som betytt lite extra för mig under året så därför känns det roligt att Dermosil erbjuder julklappar till bra priser som passar hela familjen, to.m hunden 😊.

Här listar jag de produkterna som jag föll lite extra för i deras sortiment som jag tror kommer bli uppskattade julklappar;

Dermosil har i sitt julklappssortiment tagit fram ett parfymfritt hundschampoo som rengör pälsen och huden utan att torka ut. Pälsen blir glänsande och lätt att reda ut. Schampoot är anpassat även för hundar med känslig hud 👍. I presentförpackningen ingår förutom schampoot på 500 ml en torkduk. Pris 155 kr.Vintertid är det extra härligt att basta tycker jag. Ett enkelt sätt att slappna av och mjuka upp en stel och frusen kropp på. Blev lite nyfiken på bastutvålen som Dermosil säljer. Tvålen innehåller vårdande enbärsolja och har en kryddig och bärig doft. Bastutvålen Juniper på 300 ml säljs i presentförpackning tillsammans med duschgel på 300 ml som doftar kanel. Pris 115 kr.Den söta förpackningen med tranbärspeeling hade passat fint på badkarshyllan tillsammans med härliga doftljus. Peelingen innehåller förutom tranbärskross och sockerkorn även solrosfröolja, kokosolja och E-vitamin som peelar huden skonsamt men effektivt. 200 gram kostar 89 kr.


En del gåvor visar på omtanke som värmer. Detta är en sådan julklapp: Linimentcreme och värmepåsar. Cremen som innehåller ingefära, kamfer, menthol och eukalyptus aktiverar blodcirkulationen och ger en värmande härlig effekt. Massera in i huden på kvällen och låt verka under natten. Värmepåsarna lägger man t.ex. i vantarna eller i skorna för att man ska hålla värmen när det är kallt utomhus. Påsarna aktiveras när man öppnar dem 👍. Hur många gånger har man inte frusit om händer och fötter utomhus? Kanske slipper man detta framöver 😊. Tror detta kan vara en perfekt julklapp för t.ex. hundfolk eller oss som bara är allmänt frusna 😉. Linimentcreme 200 ml + 12 st värmepåsar i fin presentförpackning för 95 kr.Julklappsbutiken hos Dermosil öppnar 26 oktober.

Alla julklappar kommer färdigt inslagna 👌

Ett rikt liv

Likes

Comments

Under oktober månad så färgas Sverige rosa för att uppmärksamma alla dem som drabbats utav bröstcancer. Kampanjer bedrivs av både privatpersoner, företag och föreningar med syfte att finansiera forskning, sprida kunskap om cancerprevention och bröstcancer,

Idag tänder jag ett ljus och yogar till förmån för alla de jag träffat i mitt arbete som drabbats utav cancer. När en familjemedlem insjuknar i cancer så drabbas hela familjen. Hopp blandas med förtvivlan och mitt i allt detta finns det kanske små barn som inte förstår varför mamma är så trött, "tråkig" och som dessutom kanske tappar håret. All styrka till er som lever med cancern ständigt närvarande i era liv ♥. Fortsätt att ta vara på er och fortsätt att välja solen framför natten. För det är trots allt många som överlever och desto mer pengar som når forskningen - desto fler människor kan besegra sin cancer!

Det var Pure Yoga där jag och Lilleman går på baby yoga som arrangerade Yoga maraton mot bröstcancer idag, så det kändes självklart att delta. Pure Yoga bjöd på gratis yoga, hälsosam fika + ekokaffe, vi som deltog bidrog med en donation till BRO (Bröst cancerföreningarnas riksorganisation) och tillsammans visade vi vårt stöd ❤.

"Låt mig i dag minnas dem som gråter och dem förlorar hoppet. Hjälp mig att bära deras smärta en bit, även om milen skiljer oss åt. Om jag inte gör någonting annat, låt mig i alla fall be för fred, tona för fred och stå för fred.

Låt mig tro på den osynliga medmänsklighetens kraft och påminn mig om att finnas till hands när någon behöver mig". (Texten är skriven av Sofia Sivertsdotter).

Istället för att sprida hjärtan via Facebook (som för övrigt inte gör en enda människa friskare) så skänk en tanke som syns och gör skillnad genom att klicka på länken nedan:

Skänk en tanke

Ett rikt liv

Likes

Comments

Lilleman somnade gott i vagnen efter baby yogan så vi begav oss ut på en skön skogspromenad tillsammans med en väninna och våra hundar. På hösten tycker jag att naturen är som vackrast, Särskilt efter ett silande höstregn då solen tränger fram genom tunga moln och stänker guld över de sömniga växterna som går i olika nyanser från eldrött till löv lika gula som solen 😊.

Varmchoklad är ju en klassiker på höstpromenaden men om man vill ha något nyttigare alternativ till Oboy så kommer här ett recept på varmchoklad som dessutom är vegansk 😊


Varm chokladdryck
2 dl Havremjölk
1 msk Kakao (eller mer/mindre beroende på hur mycket kakaosmak du gillar)
1/2 msk Kokossocker (eller annan valfri sötning)
1 nypa Äkta Vaniljpulver


Topping
Riven mörk Choklad
Kanel
Kokosgrädde

Värm upp havremjölken försiktigt i en kastrull. Vispa sedan ned kakao, kokossocker och vanilj. Smaka av chokladen och ha i mer kokossocker om du vill ha en sötare smak. Häll upp den varma chokladen i en kopp och strö på riven choklad och kanel. Ta till sist i en sked kokosgrädde och rör om.

Hoppas ni har en fin torsdag! 💚

Ett rikt liv

Likes

Comments