Här kommer månadsbrev nummer fyra. I det kan ni läsa om lilla S utveckling under hennes fjärde månad, den 31/10-den 30/11 2017, som en liten dokumentation av hennes första tid här hos oss.

Hej lila S!

Nu har du hunnit bli 4 månader. Du är en matglad, rund och go liten bebis och inte alls det där lilla nyfödda knytet du var när du kom till oss eller den där späda lilla bebisen du var i början. Du helammas fortfarande och det fungerar jättebra. När du ammar vill du gärna ligga länge och suga, sedan går det oftast 2-3 timmar någon enstaka gång 4 timmar sedan vill du har mat igen. Eftersom amningen fungerar så bra, tänker vi vänta med att introducera smakportioner. Det är ju ingen brådska, tids nog hinner du med det också. Du väger nu 7335 gram och är 64,5 cm lång. Flera av plaggen i storlek 62 börjar kännas lite små och du har börjat kunna använda allt fler av kläderna i storlek 68.

Sömnen fungerar också bra. Numera är du oftast bara vaken en gång per natt för att äta och några nätter har det hänt att du sovit från runt kl 23 till ca kl 5.30-6 på morgonen. Sedan sover du ofta ett längre pass på förmiddagen, för att sedan sova kortare stunder under resten av dagen och din vakna tid blir allt längre.

Ditt språk blir allt mer nyanserat. Nu jollrar du stor del av tiden du är vaken och det känns verkligen att du utforskar din röst. Vi har lärt oss känna igen dina olika ljud och du visar tydligt om du är uttråkad eller nöjd och glad. Du har börjat skratta nu också, riktigt ljudliga skratt, som låter så underbart. Det går även att busa lite med med dig!

Det märks att du blivit mer medveten om din omgivning. Du är en nyfiken tjej, som följer med blicken vad som händer i din omgivning. Den senaste tiden har du blivit väldigt lättstörd om du ammar och hör någon i närheten då tittar du glatt upp och tappar intresset för att äta, då vill du se vad det är som händer.

Du har länge varit stadig, men den senaste månaden blivit allt starkare och stadigare. Huvudet håller du upp utan stöd och du är stark i både dina ben och nypor. Du har börjat gripa efter små bebis leksaker och smakar ordentligt på dem och dina händer så de blir alldeles blöta. Lite kortare stunder tycker du om att ligga i babygymmet, då kan du ligga och "prata" långa, långa, ljudliga ramsor. Men du tycker fortfarande inte speciellt mycket om att ligga på mage, då protesterar du. Bäst trivs du om du får sitta upprätt i famnen så att du kan följa med ordentligt i vad som sker i din omgivning. Det allra senaste i din utveckling är att du har upptäckt och gärna griper om dina fötter.

Du är lite mindre tykänslig nu än tidigare, men vill helst fortfarande vara hos mamma. Speciellt på kvällarna då är det bara mamma som gäller. Dina storasyskon älskar att vara med dig, de vill gärna sitta och hålla dig i famnen och överöser dig med kramar och pussar, så mysigt. När du är ledsen så skyndar de dit för att trösta dig. Det märks tydligt att du blir glad av att ha dem i din närhet, för du lyser upp med hela ansiktet när du får syn på dem och när de pratar med dig. Du är en härlig och smidig bebis och vi älskar dig så mycket! Finaste Lillsessan!

Kram från mamma

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Tänk att det som inte alls har funkat tidigare, helt plötsligt funkar! Lillsessan S har inte alls gillat att ligga i babygymmet, men så plötsligt en dag kom hon på att det var ju ganska så mysigt trots allt. De små gosiga armarna började vifta och hon kickade till de små figurerna som hänger där. Plötsligt kom det glädjejoller hur hennes lilla mun. Jag blev alldeles varm i hjärtat av att höra henne "prata" med nallen i mitten. En bebis nöjda joller är ju den vackraste av alla musikstycken, som man blir så glad av att höra!

Likes

Comments

Vilken underbar morgonpromenad! Minusgrader, frostigt och klart, så underbart! Lillsessan S bäddade vi ner i vagnen och mellansessan E invigde nya vintermössan. Nu längtar vi efter vintern!

Önskar er alla en härlig måndag och en fin ny vecka!

Likes

Comments

Här kommer månadsbrev nummer tre.I det kan ni läsa om lilla S utveckling under hennes tredje månad, den 30/9-31/10 2017, som en liten dokumentation av hennes första tid här hos oss.

Hej S!

Nu är du tre månader gammal. Du väger 6350 gram och är 62,5 cm lång och växer så det knakar. Inte så konstigt kanske för du är en matglad liten bebis. Du har lagt på hullet och blivit riktigt rund o go om kinderna. Vi helammar och det känns skönt att amningen fungerar så bra, maten finns alltid med och det är så mysigt med närheten.

Den senaste tiden har du blivit allt mer vaken under dagtid. Även om du fortfarande sover mycket så är det kortare pass och du orkar vara vaken allt längre stunder. På nätterna sover du fortfarande bra i ditt Babynest, även om det börjar bli lite trångt. Du vaknar en eller två gånger varje natt för att äta och somnar om gott igen därefter. Vi behöver inte längre gå upp på natten för att byta blöja.

Nu har du verkligen upptäckt dina händer. Du kan ligga länge med dem i munnen, vilket gör att de blir alldeles blöta och det rinner saliv ur munnen på dig. Så vi har fått börja använda dregglisar för att spara bodyn lite längre. Du har även börjat prata mer med oss. Du jollrar inte så mycket, men lite försiktigt så där och det låter så mysigt. Du skiner upp med ett soligt leende när vi pratar med dig och det märks att du känner igen oss.

Du är en nyfiken tjej som tycker om att studera din omgivning och se vad som händer runt omkring dig. Du är inte så förtjust över att sitta i babysittern eller ligga i babygymmet. Korta stunder går bra, men helst vill du vara i famnen. Bärselen är poppis och det är ju så mysigt att få ha dig nära. Du är väldigt tykänslig just nu och vill helst vara hos mamma. Speciellt på kvällarna, då är det bara mamma som gäller.

Lilla gullunge vad vi älskar dig! Det är så spännande att följa din utveckling.


Likes

Comments

Jag är en riktig naturmänniska som älskar att vara ute i skogen. Skogen är ju världens bästa lekplats, där barnen verkligen får använda fantasin. En sten blir till ett troll, en pinne blir en trollstav och stocken som ligger på marken blir en häst att rida på. I skogen finns så mycket att upptäcka med alla sinnena.

Efter en stunds balanserande, klättrande och lek smakar det extra bra med lite matsäck, just den här dagen hade vi stoppat ner clementiner och bananer i ryggsäcken. Lillsessan sov gott i bärselen under hela utflykten.

Likes

Comments

Mellansessan E har alltid älskat att hjälpa till i köket. Hon var inte alls gammal när hon började hjälpa till att tex skära grönsaker och baka. När vi var på biblioteket härom dagen hittade hon "Kråkes kokbok" som hon lånade och inspirerad av den frågade hon om hon fick göra fruktsallad till efterrätt. Medan jag lagade middag, skalade och skar hon frukten. Resultatet blev en härlig fruktsallad som hon serverade med glass. Mums!

Det värmer mammahjärtat att se sina barn utvecklas. Mellansessan var så stolt när hon bjöd familjen på efterrätt som hon hade gjort själv. Det enda jag hjälte henne med var att skära bort kärnhuset på äpplena, resten fixade hon helt på egen hand. Min fina, duktiga femåring!

Likes

Comments

Söndagen den 8/10 hade vi dop för lilla S. Tyckte det passade så fint att döpa vår Lillsessa på Tacksägelsedagen, för vi är så oändligt glada och tacksamma över våra fyra fina barn. Det var familjegudstjänst och barnkören sjöng, så kyrkan var fullsatt. Lillsessan skötte sig exemplariskt, Mellansessan E hällde upp vattnet så sakta och försiktigt, pappa fick lyfta henne lite så att hon kunde nå. Barnkören sjöng så fint och det var riktigt högtidligt. När Storebror G sjöng solo så fint till lillasyster, kunde mamman inte riktigt hålla tårarna tillbaka. Det var så mycket känslor som svämmade över och hon tänkte att vilken rikedom det är att ha fått fyra barn. Inte vilka barn som helst, utan dessa fyra, så oändligt älskade var och en. Ett stycke ur sången var så här:

"Änglar skyddar dig som blev vår tjej..."

Dopklänningen hade även Mellansessan när hon döptes 2012. Den är köpt på kappahl av alla ställen och tillhörde deras kollektion Vintage stories som de hade för några år sedan. Tycker den är ljuvlig!

Efter dopet i kyrkan samlade vi våra nära och kära för dopfest. Först åt vi smörgåstårta och barnen fick korv med bröd. Till efterrätt serverade vi Chokladbollar, Strasskakor med strössel och Minicupcakes.

Vi är så nöjda med Lillsessans dopdag, en dag som man blir varm i hjärtat av att tänka tillbaka på och som vi minns med glädje och tacksamhet.

Likes

Comments

Här kommer månadsbrev nummer två. I det kan ni läsa om lilla S utveckling under hennes andra månad, den 31/8-30/9 2017, som en liten dokumentation av hennes första tid här hos oss.

Hej lilla S!

Nu är du två månader, du väger 5550 gram och är 60 cm lång. Du helammas fortfarande och det fungerar jättebra. Du är en matglad liten bebis, BVC-sköterskan skojade med dig och sa att mamma har grädde i mjölken. Det syns på dig för du har lagt på hullet och blivit så där bebisrund och gosig, nu ser du inte längre nyfödd ut.

Du har blivit starkare i nacken och orkar nu hålla uppe ditt huvud lite längre stunder. Du har även börjat "prata" lite, lite med oss. Ett jollreliknande gurglande som låter så underbart sött.

Sover gör du fortfarande mycket, men på dagen är du något mer vaken nu. Du har haft en jobbig period med magknip som kommit sen eftermiddag och tidig kväll då du har skrikit otröstligt. Då har vi känns oss så maktlösa och fått bära runt på dig mot axeln. Har testat Sempers magdroppar och kolikmassage och det har lindrat lite, men även kommit på att om jag undviker mjölkprodukter så mår du mycket bättre.I samband med detta har du varit väldigt mammig även andra tider på dygnet och inte varit nöjd och kunnat koppla av hos varken pappa eller storasyskonen. Mammas famn är det som har gällt och därför är jag så tacksam över att du trivs i både bärsjalen och bärselen. Babysittern däremot är du inte så förtjust att sitta i. Nappen och du är inte heller några jättekompisar. Du tar den, men ofta spottar du ut det efter en lite stund, till skillnad mot storasyster E som tyckte mycket om nappen från början.

Numera vaknar du för det mesta vara en gång per natt, ibland två. En väldigt skön rutin tycker jag, det känns riktigt lyxigt, så fortsätt gärna med det. Du äter ca kl 23 och sover sedan i ditt Babynest till någon gång mellan kl 3 och kl 4, då vaknar du, äter och byter blöja. Sedan somnar du om och sover till någon gång runt kl 6.

Sakta, sakta blir du allt mer vaken. Din nyfikenhet för omgivning kommer smygande, det är en sådan spännande tid!

Likes

Comments

Tänkte att jag skulle skriva månadsbrev till S, en idé jag fick från en annan blogg när E var liten. Ett mysigt sätt att dokumentera barnets utveckling och så roligt att kunna titta tillbaka sen när de blir större.

Här kommer det första månadsbrevet till lilla S och där kan ni läsa om hennes utveckling under hennes första månad här hos oss, den 31/7-31/8 3017.

Hej lilla S!

Nu är du en månad gammal, du väger 4460 gram och är 56 cm lång. Du är fortfarande lika hårfager som när du föddes, mörkt silkeslent hår har du och mörka blåa ögon. Det ska bli spännande att se om de blir blå som pappas eller bruna som mammas ögon. Du är vår ljuvliga lilla bebis och vi njuter av varje dag tillsammans med dig.

Jag har helammat dig sedan födseln. Det var lite kämpigt i början, då du fick gulsot som gjorde dig slö så att du inte riktigt orkade suga. När du föddes vägde du 3895 gram och var 52 cm lång, men du gick ner till 3605 gram under din första vecka innan du vände upp igen. Ett dygn fick vi ligga inne på BB och sola dig, den 4-5/8, det gillade du inte alls, men sedan blev värdena bättre och vi fick komma hem igen.

Den första tiden sov du största delen av dygnet. Allra helst vill du sova i famnen med ditt huvud mot mitt bröst så att du kan höra mina hjärtslag. Jag tror det känns tryggt och igenkännande från tiden i mammas mage. Du sover även gott i ditt Babynest, på nätterna ligger du i det mellan mamma och pappa i vår säng. Jag vill ha dig nära, då jag annars har svårt att slappna av och sova. Du vaknar mellan 1-3 gånger per natt för att ammas och därefter byta blöja.

Redan från födseln hade du lite styrka i nacken, men det gälller att vara med och stödja huvudet då du rätt som det är slänger med det. Du har inte kontroll över dina rörelser. Nu fäster du blicken och har börjat le mot oss. Vi får de mest underbara leenden som gör oss alldeles varma i hjärtat.

Du trivs i famnen på vem som helst och somnar gott hos de som vill hålla dig. Dina storasyskon tycker det är så mysigt att hålla i dig, de är så stolta över att ha fått dig som lillasyster. Storasyster E har låtit dig prova att ligga i hennes dockvagn. Som hon har längtat efter att bli din storasyster och hon blev så glad att du var en liten tjej, då hon hela tiden hoppats på att få en lillasyster.

Den första tiden med dig har handlat mest om att hitta våra nya roller i familjen, en familj med fyra barn. Tänk att det var du som låg där inne i magen, att det var dig vi väntade på. Du är så innerligt älskad från första stund och jag är så tacksam över att jag får vara din mamma.

Likes

Comments

Idag har E och jag bakat chokladbollar som vi ska bjuda på på när lilla S döps på söndag. Vi rullade i rosa strössel, för att piffa till dem lite.

Är så glad över min KitchenAid, det går så smidigt att baka med den. Om jag köpt den själv, så hade jag nog valt en annan färg än röd, men denna kom maken och överraskade mig med. Han köpte den billigt för enbart 500kr, då den inte riktigt gick som den skulle och eftersom han är en händig man fixade han i ordning den. Efter att ha köpt reservdel för knappt 300 kr så var min KitchenAid som ny igen. Lycklig fru fick han då maken min.

Något annat som gör mig glad är att ha snygga förvaringsburkar till torrvarorna i skafferiet. Jag spanar alltid efter fina burkar på loppis eller inredningsbutiker och byter ut lite eftersom. Jag drömmer om ett fint gammaldags gå-in-i-skafferi, den dagarna vi gör om vårt kök hoppas jag att vi kan bygga ett sådant skafferi.


Likes

Comments