Hej hoppas ni får en fantastiskt morgon och dag!

Jag skall skriva om psykiskt ohälsa:


Vad är psykisk hälsa?
Psykisk ohälsa har ökat mycket det senaste åren framför allt bland unga. Psykisk hälsa handlar om hur vi mår mentalt. Psykisk hälsa handlar också om hur vi mår i vår tillvaro, om vi är lyckliga, om vi är stressade eller oroliga. Precis som vi kan få fysiska symptom kan vi också få psykiska symptom. Människor får psykiska symtom när deras tillvaro förändras på något sätt, att det blir obalans i livet. Ibland vet man inte riktigt varför man får psykiska besvär. Några symtom man kan få kan t.e.x vara sömnbrist, oro, ångest och nedstämdhet. De psykiska besvären kan omfattas i olika grad, de kan var olika svåra och bero på olika saker. Det behöver inte alltid sättas en diagnos för symptomen, det vara så att man befinner sig i en svår livssituation t.e.x om någon nära person har dött kan man få några av dessa symtom och det är inget konstigt, utan normala reaktioner. Att gå igenom dessa symtom är en del av livet och människor fungerar bara så. Vissa drabbas dock oftare och allvarligare. Har man dessa besvär ofta och i långa perioder kan det gå över till psykiska sjukdomar och det är framför allt vanligt bland unga.

Olika symptom:
När man har ångest känner man stark oro eller rädsla och det känns i hela kroppen. Känslan man får av ångest är starkt obehag och eftersom det känns så i hela kroppen kan det vara svårt att förstå att det har med psykiska skäl att göra, som man känner så. Det man kan känna är tryck i bröstet. Hjärtat slår snabbt eller hårt. Bli torr i munnen. Få en klump i magen eller känna sig yr. Ångest kan göra att man får svårt att slappna av. Detta gör att man kan få svårt att somna eller att sömnen blir störd genom att man vaknar på natten. Sömnbristen kan göra att man blir känsligare för stress vilket kan öka ångesten. Man kan bli lättirriterad, lätt arg och ledsen av ångesten.

Panikångest är ångest som kommer snabbt och oväntat, den är också väldigt intensiv. Symtom man kan känna vid panikattacker, hjärtat slår hårt, får ont i bröstet, får svårt att andas, svettningar, blir yr, får en klump i magen och darrar eller skakar mm. Panikattacker är mycket obehagligt och många upplever det som overkligt. Många känner att man blir galen och tappar kontrollen. Panikattacker är kortvariga men mycket intensiva. Om du får återkommande panikattacker i över en månad och gör allt för att undvika det så har du paniksyndrom. Om man får panikattack någon gång så betyder det inte att man fått paniksyndrom.

Tvångssyndrom betyder att man har ett tvångsmässigt betéende. Kan vara att du måste tvätta händerna tio gånger efter du varit på toa eller andra liknande grejer. Om du inte gör dessa grejer kan du få ångest om du har tvångssyndrom.

Social Fobi är att man är rädd för uppmärksamhet och tycker det är jobbigt att träffa nya människor. Folk med social fobi kan få ångest när de får uppmärksamhet. Om man har social fobi så ska man inte lyssna till ångesten utan utsätta sig själv för sociala sammanhang.

Att man känner nedstämdhet betyder att man uppfattar saker mycket dystert och mörkt. Det blir svårt att ta tag i saker för allt känns jobbigt.

Psykiska sjukdomar:

Depression:Depression är en sjukdom sjukdom som alla kan drabbas av, ibland är det genetiskt att man har större risk att få det. När du är deprimerad så känner du flera av dessa symptom ovanför, nedstämdhet, ångest och kanske panikångest. Det kan vara svårt att veta när nedstämdheten går över till depression, men man måste känt nedstämdhet under en längre tid. När man är deprimerad så är det vanligt med humörsvängningar, att man blir lätt irriterad och ledsen. Låg självkänsla är också en del av depressionen att man har låga tankar om sig själv som att man är värdelös och en dålig människa. Känslor för andra människor minskar under en depression, olika mycket för olika människor. Det finns tre stadier av depression. När man har dålig självkänsla under en depression så brukar man älta sina misslyckanden. Depressionen kan göra så man får värk i kroppen, i axlarna, ryggen, nacken och magen. Man kan också få huvudvärk och förstoppning. Det är vanlig med tankar på döden att man känner att det vore bättre om man var död.

Det första stadiet kallas för lätt eller lindrig depression som innebär att ofta kan fungera socialt och klara av praktiska arbeten, fast det känns jobbigt inom en. Man brukar kunna jobba och umgås med vänner fast det kan kännas jobbigt.

Andra stadiet kallas för medelsvår depression innebär att man inte längre orkar med att jobba och sova ordentligt. Orkar inte med relationer och orkar inte saker i sitt vardagsliv som att laga mat och diska. Man brukar också i detta stadiet inte vilja visa hur dålig man mår.

Det tredje stadiet kallas för svår depression och där påverkas tankar och känslor och att man inte längre bryr sig om att äta och dricka och det är vanligt med självmordstankar.

Bipolär sjukdom: Bipolär sjukdom innebär att man har jobbiga depressioner periodvis och den tiden man inte har det så är man överdrivet glad och lycklig över saker. Detta betyder att ens psykiska tillstånd ändras väldigt mycket och att man antingen är väldigt glad eller väldigt nedstämd.


Ätstörningar: Ätstörningar är en sjukdom som innebär att man är mycket kritisk mot sin kropp och är mycket sträng med sin kost för att hålla sig smal. Tecken på att man har en ätstörning är t.e.x att man är fixerad vid vikt och vad man äter, hoppar över måltider, äter ofta ensam, försöker få upp maten genom att kräkas upp den, du måste ha mat på speciellt vis och du tränar överdrivet mycket och får ångest om du inte tränar. Du kan ha svårt att koncentrera sig och ha ångest. Ätstörningar påverkar både psykiskt och fysiskt för om du är underviktig ä det dålig för din fysiska hälsa och det är även dåligt föt den psykiska hälsan.

Vård för psykiska sjukdomar:

Behandling för depressioner beror på hur svår grad du har. Om du har lätt eller medelsvår så behöver du oftast inte någon medicin. Här är några saker man kan göra:

. Sova ordentligt och regelbundet
. Hålla vardagliga rutiner
. Motionera regelbundet
. Prata med psykolog eller kurator
. Eventuellt antidepressiva läkemedel kan behövas

Antidepressiva läkemedel

Om du har svår depression ka du behöva vård på en psykiatrisk klinik och du kan behöva få tillfälliga sömntabletter om du lider av sömnpriblem

Vård vid ätstörningar: Viktigt att få vård så fort som möjligt. Är du under 18 år kan du vända dig till ungdomsmottagning eller elevhälsan. är du över 18 kan du söka hjälp på vårdcentral. När du söker vård på några av dessa ställen så får du hjälp med tankar om mat och utséende och får hjälp att ändra betéende.


Vem e jag?
Jag heter Ellie Melindas kompis och lider av psykiskt ohälsa så som melinda och många många fler.

Jag medicineras pågrund av min ångest depression och mina sömn svårigheter.

- fluxotin för min depression.
- theralen för min ångest
- propavana för min sömnsvårigheter.


Jag vill säga att jag vet hur det e att må psykiskt dåligt!

Själv skadar jag mig, så som åt mindre en viss period fick ner 10 kg. Hade skit mycket komplex över att jag var tjock fick kommentarer över hur ful tjock Äcklig jag var. Men hatarna skall inte vinna försökt ta mitt liv flera gånger.

Men enen nu så e jag kvar här, kämpar på!!!

Ni som är under 18 år har rätt till bup!
Ni över 18 ska vända er till vuxenpsykiatrin

Jag vill säga att ni alla är skit starka som lider av psykiskt ohälsa!
Kämpa på alla!!! Ni klarar detta vi klarar detta! Detta blir bra jag lovar er!!!Ni få jätte gärna kontakta mig på min mail eller Facebook där heter jag:

elliemariaholmer@icloud.com

Facebook: Ellie HolmerKram på er
😘

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hej! Hur mår ni?
Själv mår jag sådär då vi tyvärr fick avliva min älskade hamster idag😭❤️ Saknar honom så mycket redan, klockan 9:33 somnade han in...❤️ men nu slipper han lida och ha ont. Vi fick avlida honom pågrund av att han inte hade ätit, han rörde sig knappt på cirka 2 veckor. ❤️ Saknar min älskade kiwi så mycket ❤️

 161402- 170817 ❤️😢

Så idag begravde vi honom hemma ❤️ Imorgon bitti kommer det upp ett inlägg om psykisk ohälsa som min kompis Ellie har skrivit ❤️

Hoppas ni får en underbar fredag imorgon ❤️

Likes

Comments

Godmorgon!
Hur mår ni idag?
Jag e trött men mår ganska bra, somnade runt 23 igår. Nu är klockan snart 06:15 vilket innebär att om 45 minuter går min buss till skolan och jag måste gå och äta frukost. Måste även packa idrottsväskan då jag har idrott första lektionen. Sen ska jag ha Engelska.. Men nu i 9;an ska jag försöka att inte ha någon frånvaro i skolan, försöka höja betygen så jag e godkänd i alla även när jag går ut 9:an. Idag slutar jag 14:55
Nästa vecka ska jag se om jag får uppkörning till mitt moppe kort. För i september får jag lov att skriva det stora provet, min kompis håller också på med sitt prov och ho har gjort det 1 gång till och försöker klara det. Hejja oss!!
Förhoppningsvis går det bra, kanske kanske inte. Men en sak jag redan vet är att jag inte kommer att ha klart moppe kortet den dagen jag fyller år. Men man vet aldrig. Måste försöka plugga mycket nu tills den dagen jag får lov att göra provet. <3
Nu på morgonen vissa dagar ska jag försöka gå ut och springa en runda innan skolan sen hem o duscha sen ta bussen<3
Tror inte jag kommer göra det varje dag men man kan ju försöka någon dag iallafall. <3

Hoppas ni får en toppen dag så hörs vi <3

Likes

Comments

Hej på er <3
Hoppas ni mår bra <3
Just nu mår jag skit, men idag är det min pappas födelsedag och det är 9 månader sen han dog <3 :(
Jag saknar honom så sjukt mycket för varje dag som går. Idag har jag även varit i skolan 9-11.30 kort dag eftersom jag började igår, men imorgon börjar jag 8:00 och går till 14:55. Nu ska man lära sig schemat och när man ska ta bussen på morgonen. Men det kommer gå bra efter 1 vecka ungefär. Imorgon ska jag till min mammas farmor och äta kvällsmat. ska bli gott. Nu har jag även börjat göra olika listor för varje dag vad jag måste göra när jag kommer hem från skolan tills jag lägger mig. Just nu går det segt men snart kommer jag väl igång med det igen.

I helgen kommer det nog ett blogginlägg om psykisk ohälsa. Förhoppningsvis på fredag eller lördag om jag hinner skriva det <3 Just nu tänkte jag börja planera min skoldag lite inför imorgon, ska gå upp klockan 06.00 så det kommer nog upp ett inlägg imorgon bitti också <3

Hoppas ni haft en bra dag så hörs vi <3

Likes

Comments

Godkväll på er!
Imorgon börjar allvaret igen, jag är faktiskt lite taggad för jag börjar 9;an. Men det kommer gå bra.

Men tänkte även berätta att jag kommer att ta en paus från bloggen då jag mår skit dåligt och har typ inga idéer på vad jag ska skriva. Så de kanske kommer upp några inlägg men inte mycket denna veckan då jag börjar skolan. Kanske något litet om hur jag mår. Men på tisdag så kommer det upp ett inlägg för då är det min pappas födelsedag <3

Hoppas ni får en bra dag och en bra vecka så hörs vi <3

Likes

Comments

Godmorgon på er! Hoppas ni mår bra!
Jag mår bra! Lite trött men det blir bättre under dagen. Vädret är inte så jätte fint idag, grått och mulet. Detta inlägget skulle ha kommit upp kl 10:00 men mitt internet lagade

Igår var jag och fixade mina älskade naglar igen så nu är jag hel! (Bild längre ner)
Sen på kvällen var jag och tittade på HIF matchen, men tyvärr blev det 0-0. Men det var skit kul att titta på. Men jag fick vänta länge på bussen hem, så jag ringde min älskling som snackade mig mig när jag väntade och när jag satt på bussen. När jag väl satt på bussen så märkte jag att jag var svullen vid hälsenan och jag hade fått jätte svårt att gå hem ifrån bussen, så När jag kom hem så bar det bara att lägga foten i högläge och linda den för o försöka få ner svullnaden. Nu idag har jag svårt för o gå, fortfarande svullen och ont som fan i foten. Förhoppningsvis går det över snart då jag börjar skolan på måndag och vill inte halta då. Just nu ska jag nog baka en kaka för o sen hälsa på min faster med familj ett litet tag. Just nu sitter jag i soffan och försöker komma på något jag ska baka & sitter med foten i högläge då den är svullen fortfarande.

Ikväll ska jag bara ta de lugnt för att jag är hemma själv. Mamma jobbar till 23. Jag ska nog laga mat till min bror idag också. Så nu ska jag hitta ett recept.

Hoppas ni får en bra dag så hörs vi <3

Likes

Comments

Godmorgon!
Hoppas ni mår bra! Jag mår bra ställde klockan idag för att jag ska komma upp tidigare nu när skolan snart börjar.

Igår så gjorde jag mitt moppe prov som jag inte hade klarar och jag fick 50/50!!! Så glad Jag blev för jag klarade det! Så nu har jag uppkörning och det stora provet kvar, men de får jag göra när jag fyller år!
Men jag e glad att jag har klarat dom 2 små proven. Så nu slipper jag dom just nu. Nu blir det bara att plugga inför det stora provet, som jag får göra när jag fyller 15 år. Så om lite mer än 1 månad.
Idag ska jag fixa mina naglar med en kompis. Men kan inte riktigt bestämma mig hur jag ska göra det. ❤️

Hoppas ni får en bra dag! ❤️

Likes

Comments

Godmorgon! Hoppas ni mår bra!
Med mig är det bra, är bara trött. Då jag somnade ganska sent och vaknade ganska tidigt.!❤️
Idag ska jag göra om mitt moppe prov igen då jag inte klarade det sist. Jag hoppas verkligen jag klarar det idag för jag vill verkligen bli klar med det nu, jag vill inte göra om det igen för det är jobbigt att behöva plugga så mycket och sen inte klara det, min bror ska oxå göra om det idag, men han ska göra om 2 prov.
Men i tisdags var jag och gjorde om mitt moppe prov, för om jag sa få ha uppkörning eller inte... tyvärr måste jag göra det 1 gång till. Då jag fick 39 och jag skulle ha 42 för o klara det.
E arg och besviken på mig själv, för att jag Nt klarade det, så nu blir det att plugga igen för in o göra det igen på onsdag. Det är bara att kämpa på. För jag ska klara det innan jag fyller 15 & sen bara kunna skriva det stora provet den dagen jag fyller 15. När jag väl fyller 15 ska jag försöka att få mitt moppe kort direkt men det kanske inte går, beror på när det finns tid.
Igårkväll lade jag upp ett inlägg om psykisk ohälsa & om att ha kompisar som lider med det!

Ha det bra så hörs vi❤️🛵

Likes

Comments

Gondatt!
Hoppas ni haft en bra dag!

Jg hade tänkt berätta lite om hur de känns att kämpa sig igenom psykisk ohälsa ovh att ha kompisar som kämpa med det!
Jag har kämpat mot psykisk ohälsa i snart 2 år och det är extremt jobbigt Man har man vänner och släkt som hjälper en Genom det så går det bra. Jag själv går och pratar hos BUP och även en psykolog, på BUP får Jag mycket tips på hur jag kan göra för att Nt skada mig själv eller så.

Jag har även 3 kompisar som lider/ kämpa med psykisk ohälsa. En av mina kompisar mår riktigt riktigt dåligt pga detta och försöker få hjälp men vågar inte riktigt ta emot det när hon väl ska få hjälp. Men mina andra 2 kompisar får hjälp med det och vill verkligen ta hjälpen. Mina kompisar skadar sig så extremt mycket och ibland blir dom väldigt djupa. En av mina kompisar har även behövt åka in och sy pågrund av det!

Jag stöttar mina vänner till 110% för jag vill att dom ska må bra! Jag vill inte att dom ska skada sig Själv eller ha självmordstankar! Jag vill hjälpa dom så gått jag kan!

Glöm aldrig att ni är fina precis som ni är! Fortsätt kämpa!❤️

Likes

Comments

Hejsan
Hoppas ni mår bra <3
Just nu håller jag på med att dekorera bordet och fixa tårta o så inför mammas kalas. Så ikväll kommer det hit en massa personer. Vi blir väldigt många, då vår släkt är väldigt stor. Senar ikväll tänkte jag berätta lite om hur det är att nå psykiskt dåligt och att ha kompisar som mår psykiskt dåligt. För jag har väldigt många som gör det & vissa v er kanske lider av det eller har kompisar o så som har det!

Glöm aldrig att ni är fina precis som ni är!
Ha det bra så hörs vi <3


Likes

Comments