Har funderat lite på hur jag har upplevt mina första månader här och skulle vilja skriva lite om vad jag har insett och tips på vad du som framtida utbytesstudent kan tänka på inför ditt år! Först och främst, man kan läsa hur många bloggar som helst och höra hur tidigare utbytesstudenter och människor säger till en hur tuff den första tiden kommer att vara och att man ska förbereda sig på det. MEN man kan INTE förbereda sig och det är i princip OMÖJLIGT att innan förställa sig hur man kommer att känna! Det säger ju sig självt, men ändå är det så värt det för när man väl kommit genom det värsta så kommer man aldrig att hamna där igen, utan man är ständigt på väg framåt och när man tänker tillbaka på det där jobbiga kommer man känna sig så sjukt stark!

När det kommer till att vara utbytesstudent så kommer man någon gång stöta på känslan att vara helt ensam. Även om man ständigt omger sig med människor och följer med på allt som händer så kommer man, främst i början, att känna sig som den ensammaste människan i hela världen. Det går heller inte att föreställa sig innan, men i den stunden gäller det att komma ihåg att man har människor där hemma som saknar en och att man faktiskt inte är ensam, även om det kan kännas så!

Tror nog alla förstår att om man åker som utbytesstudent där man kommer till ett land med en annan kultur, andra normer och en annan mentalitet där man dessutom troligtvis kommer att bo i en värdfamilj så måste man lära sig att anpassa sig. Det är jätteviktigt att man anpassar sig och respekterar människorna man möter och deras sätt att leva. Dessutom är man ju där för att lära sig något nytt och byta perspektiv. MEN, samtidigt som man ska anpassa sig ska man aldrig glömma vem man är och vad som är viktigt för en. Man ska ALDRIG låta sig bli överkörd och nedtryckt bara för att samhället är annorlunda och för att andra människor försöker styra över ens liv. Detta var något jag fick uppleva här och något som stärkt mig så otroligt mycket efter att ha gått igenom. Stå upp för dig själv och "lyssna" på dina känslor men kom samtidigt ihåg att alltid vara öppen och ödmjuk mot människorna du möter, för kom ihåg, alla, både äldre och yngre, kanske inte ser på världen och livet på samma sätt som du!

Våga gråta när något är jobbigt och berätta hur du känner i tuffa situationer. Våga säga fel och våga bjuda på dig själv! Du kommer också lära dig vad det innebär att ta initiativ och ta första kontakten med nya människor!

Sist men inte minst, en punkt jag fortfarande håller på att jobba på, är att man inte ska jämföra sig med andra utbytesstudenter. Allas år kommer att vara helt olika och vissa kommer att trivas bättre och fortare än andra! Jag har insett hur långt tid det tar för mig att trivas vilket jag inte hade någon aning om innan denna upplevelsen. Så även om du inte trivs efter 4 månader så är det okej! Förhoppningsvis kommer du att trivas mer och mer ju längre tiden går och målet är väl att man knappt vill åka hem i slutet. Men om de inte blir så är det också okej! Notera att jag fortfarande försöker att lära mig denna punkten då det är något jag jobbar med just nu. Hoppas det jag skrivit kan hjälpa någon där ute. I alla fall, like kul fatt få sammanfatta vad jag upplevt och lärt mig här!

Ni gör mig så glad! Från vänster: Moi, Cecile, Florence, Olinda och Marie-Ange<3

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej på er! Tänkte berätta lite vad som hänt sen förra helgen. Vi klädde bland annat julgranen och min vmamma och min ena vsyster har fyllt år så därför hade vi lite vänner och familj över och firade dem. Firandet till ära åt vi en stor raclette och oj vad jag älskar det! Det är andra gången jag äter det men första gången i Frankrike. Man har som en "minigrill" i mitten av bordet där man kan smälta ost och steka olika saker så det är inte bara gott utan lite kul också! Rätten kommer egentligen från Alperna men är populär i hela Frankrike tror jag, och jag förstår varför. Hade också väldigt kul med min vsystrar, vi kollade på film och de sa flera gånger till mig att jag oftare lägger skämt och det gör mig så glad, för om jag kan lägga skämt på franska måste det väl betyda att jag utvecklats språkmässigt??

I onsdags hade jag en tanke att åka till köpcentret och köpa saker till internatet som schampo, frukost och kolla på skor så därför tog jag bussen dit och spenderade min eftermiddag där. En sak som dock hände var att jag kände mig så otroligt stressad hela tiden. Eftersom vi har en speciell tid vi måste vara tillbaka på internatet och jag vet att bussarna här är så opålitliga så kunde jag liksom inte strosa runt i lugn och ro utan jag var ständigt stressad. Vet inte heller varför men när jag går runt själv bland folk så känner jag mig också så obekväm, även fast jag nu klarar mig på franska själv så kan jag liksom inte slappna av utan är hela tiden på helspänn:/ Men senare i alla fall när jag gått på bussen för att åka tillbaka till internatet så hände sjukaste saken. Så när vi åkte var det en kille på en crossmoped som åkte runt bussen och typ "lekte" med bussen när vi åkte. Jag märkte hur chauffören blev väldigt irriterad och jag förstår ju varför då killen störde bussen och kunde utsatt både sig själv och bussen för fara. Så vi närmade oss en rondell och killen på moppen stannade och busschauffören tvärbromsade precis bakom killen på moppen, säkert för att göra honom rädd så att han skulle sluta men det var så sjukt skumt. Men nu till det värsta. Efter att vi fortsatt att åka så stod moppekillen längre fram och väntade in bussen. Men då stannar chauffören bussen, kliver ut, joggar fram till killen, ger honom en rak höger så han trillar av moppen och i den stunden tänkte jag, vad i hela?? Det blev ganska allvarligt för en liten stund men som tur var sprang några killar ut som var i bussen och stoppade "slagsmålet". Kan inte ens fatta att busschauffören på riktigt slog en kille på typ 16 år, jag menar även om killen betedde sig jätteilla så är det inte okej nån stans! Bizarra saker som händer här, ja!

Ikväll så var jag på ett evenemang med en grupp som jag då hade förstått skulle vara ungdomar och vuxna då staden jag bor i är vänort med Allingsås i Sverige och därför hade den här gruppen något sorts "luciafirande". Så jag åkte dit med min vfamilj då vi blivit inbjudna men alltså det var verkligen inte vad jag föreställt mig. För det första hade det inte ens någonting att göra med lucia?? Vi kom fram till en lokal där det satt äldre och lyssnade på en gubbe som stod och pratade om Sverige. Det spelades någon okänd svensk artist och tempot på det hela gick i slow mo då majoriteten av personerna i rummet var typ 4 ggr min ålder... Men det var väl helt okej och jag och mina vpäron fick oss ett gott skratt efteråt i alla fall! En av de lustigare fredagskvällar jag någonsin haft. Helt ärligt, skulle jag beskriva mitt liv här just nu med ett ord skulle det vara: bizarrt.

Biz!

Likes

Comments

Hej allesammans, det var ett litet tag sedan! Vet knappt själv vad jag har haft för mig på senaste. Har gått och tänkt på att jag lever nästan precis samma vardag här som hemma förutom att jag bara bytt ut miljön, så det händer inte så mycket. Går i skolan, har börjat spela volleyboll som sport för den andra trimestern, går till centrum i den lilla staden jag bor i under hål och onsdagseftermiddagar för att äta eller kolla runt i affärer. Förresten, älskar att det är julpynt överallt och är så taggad på jullov<33

Förra fredagen när jag kom till familjen hade de köpt en chokladkalender, lite godis och ett par tofflor till mig vilket var så gulligt och snällt!! Började dessutom kolla på julkalendern så fick verkligen julstämning! Spenderade sedan hela helgen hemma hos en kompis som bor på landet och det var en bra helg! Har annars inte så mycket att berätta om, tills nästa gång, bis!

Likes

Comments

- Vid slutet av varje måltid hos vfamiljen när min vsyster säger: "est-ce que tu veux une tisane?" och jag knappt behöver svara då hon redan vet svaret. Tisane<33

- När jag och min vsyster följde med min vpappa till hans jobb(han är militär) och fick se de sjukaste sakerna. Hela militärbasen var som en egen liten värld och militären generellt är så mycket mer än vad jag trodde innan.

- Basketmatchen som jag var på med internatet. Var hittills den bästa live matchen jag har sett och stämningen var sååå bra.

- Bussresan hem från matchen med internatcrewet.

- Hur genuint omtänksamma och intelligenta mina vföräldrar är och hur mycket de lär mig hela tiden.

- När jag fick 6/10 på ett biologiprov på franska som jag 1. Inte pluggat till 2. Inte hängt med på lektionerna innan

- När min vsyster kallar mig gulliga smeknamn som "swedensister" när hon skriver godnatt till mig

Likes

Comments

Hej på er! Som lovat har jag nu i nästan två veckors tid försökt att komma ihåg att ta kort på skolmaten för att visa er och också lite bilder på internatet. Jag tycker helt helt ärligt att maten vi får här är väldigt bra. Det finns nästan alltid flera förrätter att välja mellan, lite variationer av huvudrätten och flera olika efterrätter. Dessutom finns det alltid baguette, ost och frukt så gillar man inte maten finns det alltid alternativ. Så klart det finns dagar då maten inte är det roligaste men skulle verkligen inte kunna klaga. Enda är väl frukosten då... som i princip består av söta flingor, sylt och nutella. Hur som helst, här kommer ett urval av allt som jag ätit här hittills:

Har även försökt ta bilder på internatet...min säng och duschrummet. De blev inte så lyckade, men här kommer ändå några:

Bis!

Likes

Comments

Nu börjar det mesta bli som vardag här och allting går på rutin. Det är först nu som jag liksom känner att det där som var jobbigt i början inte är lika jobbigt längre. Nu när jag inte behöver tänka fullt lika mycket på franskan eller vara totalt förvirrad hela tiden kommer vardagen sakta tillbaka. Franskan går också förvånansvärt bra. Behöver inte anstränga mig till 1000 varje gång jag ska säga något. Vågar även ta initiativ till att berätta historier eller saker som egentligen är svåra och tar lång tid men som minna oerhört snälla vänner har tålamod till att lyssna på. Har också gått och tänkt på en massa saker på senaste men det är verkligen svårt att komma ihåg de när jag väl börjar skriva ett inlägg, för antingen har jag glömt det jag tänkte på eller så kan jag liksom inte formulera det tillräckligt bra i text så då blir det att jag struntar i det. Det händer dagligen saker, situationer jag stöter på eller annat bizarrt jag aldrig kommer att förstå, men jag vet inte hur intressant det egentligen är för att dela med mig av. Men ska ändå försöka berätta lite om vad som hänt:

- Råkade ”du”:a en lärare och en vuxen på skolan varav den ena tydligt förklarade för mig att jag var tvungen att ”ni”a henne. Tänkte på det efteråt, hur sjukt det egentligen är att det blir en sån grej. Jag förstår självklart att det är en del av kulturen och samhället att ”ni”:a äldre och okända och att det har med respekt att göra. Men samtidigt är det så lustigt, jag menar, vi är ju ändå alla bara människor, förstå mig rätt.

- Den andra saken jag tänkt på är en del ämnen i skolan. Kan egentligen inte döma eller skapa en åsikt då jag endast varit här så kort tid och egentligen inte läst i fransk skola innan och dessutom inte kan språket tillräckligt. Men min uppfattning är att i många ämnen så känns det som att en del saker förklaras av lärare för att de är en del av kursplanen. Men sedan, om eleverna är nyfikna, ifrågasätter eller har följdfrågor så kan läraren ofta bara säga att ”nämen så är det bara, lär er det så är det bra”. Detta är för mig så lustigt. Det är på ett visst sätt och man bör inte ifrågasätta. Dessutom ser läraren alla elever som en grupp, det är absolut inte individuellt som i Sverige. Har knappt varit med om en lektion där eleverna jobbar självständigt. Det är alltid läraren som pratar eller dikterar och eleverna måste anteckna.

- Vi får inte ta med oss mat varken in eller ut ur vår matsal, en regel som jag och säkert många andra bryter mot varje dag..men det är inte det viktiga här. För jag lyckades(ja jag såg det som en seger) se när en ”vakt” smög ner mat i sina  jackfickor en kväll efter kvällsmaten. Då vakterna på internatet många gånger kan vara ganska sura och allmänt småelaka(inte alla och inte alltid men ofta) och vi ofta blir tillsagda om saker hit och dit, så var det kul att äntligen se någon av dem göra någonting man inte får. Så jag berättade för min kompis och hon konfronterade vakten med ett foto på skylten i matsalen där det står att det är förbjudet att ta in/ut mat. Jag menar, det stör mig för att vi blir tillsagda om skitsaker ibland men att dem kan göra lite som de vill. Tanken om att de tror de är över oss och behandlar vissa av oss oschysst är inte kul så när man lyckas se något som detta är det lite som revenge haaah.

Till idag, slutade som vanligt 12.00 som alltid på onsdagar. Sen gick jag med Danae och Ambre och två andra tjejer till en Kambodgiansk(?) restaurang. Det var så sjuuuukt gott, tog någon kycklinggrej med curry och ris<33

Bisous!

Likes

Comments

Då är det ännu en gång söndag kväll, känns som att jag knappt hinner packa upp väskan innan det är dags att packa den igen för en ny vecka på internatet...Men jag ser faktiskt fram mot en ny vecka! Trivs väldigt bra på internatet och i skolan nu så det känns inte lika jobbigt längre..dock så trivs jag ju minst lika bra hos min vfamilj så det är lite tråkigt att jag bara är här på helgerna. Känner mig verkligen som en del av familjen nu! Men har i alla fall spenderat eftermiddagen med lite släkt till min vfamilj som varit här och ätit lunch. Vi åt lite mingelmat, drack champagne, åt jättegod kyckling mm till huvudrätt sedan lite ost och chokladkaka till efterrätt, måste nog varit något av det godaste jag ätit här än så länge! Blir också så himla glad varje gång jag faktiskt förstår vad de vuxna pratar om och kan, även om inte mycket, delta i diskussioner!

Senare pratade jag FaceTime med mamma och fixade inför nya veckan. Har även tänkt att jag ska göra ett inlägg om internatet, mitt rum och maten i skolan då jag insett att jag inte har gjort det än. Så det ska jag fixa nästa vecka. Tills dess, bisous!

Likes

Comments

3 saker jag ser fram emot: sovmorgon, jullov, Paris med Astrid

3 saker jag gillar: croissanter, FaceTime, min korridor på internatet

3 saker jag inte gillar: konstiga ostar, sura vakter, regn

3 saker jag vill: drömma på franska, prata flytande franska utan hinder, resa

3 saker jag borde: sova, packa upp min resväska, plugga verb

3 saker jag ofta pratar om: skolan, franska språket, mat

3 saker jag önskar mig: en kamera, talang för att måla, ny dator

3 saker jag ska göra framöver: äta familjelunch på söndag, ha 4 prov nästa vecka, planera julklappar

Likes

Comments

Hej hörrni! Det var ett tag sedan. Som sagt var jag i Paris förra helgen och träffade de andra tjejerna som åker med samma organisation som mig det vill säga med UHR och ettårsprogrammet. Vi är totalt fem tjejer som är utplacerade i olika mindre orter i Frankrike och vi möttes upp i Paris för att träffa vår kontaktperson och hon som har hand om programmet men också för att se lite av Paris och dela våra upplevelser med varandra. Vi bodde på ett hostel som låg väldigt centralt och gjorde olika aktiviteter tillsammans. Så på fredagen tog jag tåget till Paris och mötte upp de andra tjejerna och våra kontaktpersoner. Vi åt alla tillsammans på en italiensk restaurang på kvällen. På lördagen gick vi en guidad tur genom le Marais och hade på eftermiddagen möte på Svenska institutet där vi alla fick prata av oss och berätta om hur vi har det. Det var så sjukt intressant att få höra hur de andra har det och jämföra upplevelser med varandra. Efter mötet hade vi i princip egentid tills vi skulle åka hem på söndagen så vi tog metron till la Place du Trocadero för att titta på Eiffeltornet. Det var så sjukt fint och det var ju faktiskt första gången för mig så det otroligt häftigt. Sen åt vi crêpes och promenerade till triumfbågen och gick upp i den och wow, utsikten!! Även fast det var kväll så var det såå otroligt fint! Efter det tog vi metron "hem" och bestämde oss för att äta på rummet så vi köpte med oss baguetter, ost, vindruvor, vin...(inte alls klyschigt) och spenderade kvällen och natten pratandes om allt och ingenting. Det är sjukt hur man kan relatera till varandra när man utsätts för liknande saker och det är kul att höra när de andra har reagerat på samma saker som en själv. Tjejerna var i alla fall så sjukt gulliga och förhoppningsvis ska vi träffas fler gånger under året! På fredagen tog jag tåget hem igen då skolan började på måndagen.

Så måndagen kom och jag var tröttare än jag någonsin varit förut. Kan berott på helgens få sömntimmar. Kom i alla fall till skolan på måndagsmorgonen och fick höra att vi visst skulle börja dagen med 2h matteprov, något som jag absolut inte hade någon aning om, men hade ju inget annat val än att försöka så satt där i två timmar, var sååå nära på att somna samtidigt som jag försökte pressa ut några svar men det slutade med att jag lämnade in blankt och gick därifrån ännu tröttare. Tog mig i alla fall genom dagen och så fortsatte veckan. I tisdags efter skolan spelade jag volleyboll med skolans skollag och var på besök hos tandläkaren då min tandställningsgrej gått sönder...dem gjorde ingenting men bokade in en tid så får se vad som händer framöver.

På tal om volleyboll och sport så har jag glömt att nämna vad som hände med fotbollen. Jag testspelade ju med ett lag i staden jag bor i, det enda laget för tjejer tror jag och det var kul men de som spelade i laget var verkligen seniorer och jag kan tänka mig 25+ så därför lockar det mig inte att fortsätta. Har även provat på att spela volleyboll i klubb men då jag bor på internat så blir det väldigt krångligt med träningstiderna och internatets tider så har fått hoppa det också. Så nu spelar jag bara volleyboll med skolan och ska förhoppningsvis prova badminton med skolan också. Sen kan jag ju springa på helger så det är skönt.

Veckan har gått väldigt fort tycker jag och att det redan är helg är svårt att förstå. Men det har varit kul att komma tillbaka till skolan ändå och fått träffa de jag inte träffat på lovet. Har också insett att det snart redan är mitten av november vilket är helt sjukt. Tiden bara flyger förbi. Ska verkligen föröka ta vara på min tid här så gott det går!!!

Bisous!

Likes

Comments