I skrivande stund sitter jag i min säng hos min vfamilj här i Frankrike. Det stämmer, jag har tagit mitt pick och pack och flyttat hit för ett bra tag nu. Igår runt 12.00 anlände jag på Bordeaux flygplats där min vfamilj hämtade upp mig. De var så oerhört snälla och välkomnande så det kändes väldigt bra, måste ändå erkänna att jag under flygturen upplevde så många känslor. Både vemod, spänning, panik, lycka och nyfikenhet. Men jag antar att det är ganska normalt, jag visste ju knappt vad jag gav mig in på.

Direkt efter att vfamiljen mött upp mig tog vi bilen för att åka till havet/en sjö som låg cirka en timme bort. På vägen passerade vi, tro det eller ej, Europas största sanddyna "la dune du pilat". Det var väldigt häftigt och lite oväntat att det helt plötsligt dök upp en stor sanddyna bakom träden längs vägen. Med det är förståeligt att med sanddynan och vädret, cirkus 32 grader som Frankrike bjöd på denna dag, så drogs också många turister och människor till havet och därför kunde vi tyvärr inte åka dit. Vi fortsatte därför till en sjö där vi åt picknick och badade. En väldigt bra start på detta äventyr. Kvällen avslutades med barbecue i trädgården.

Idag har vi, jag och vsystern, mest slappat och tagit det lugnt vilket jag uppskattat då jag var helt slut igår. Vi har kollat på filmen LOL och tro det eller ej ännu en gång, men orginalfilmen är fransk. Den amerikanska versionen är helt en kopia på det franska orginalet, kanske svårt att tro men det är sant. Senare under eftermiddagen åkte vi en sväng till ett shoppingcenter här i staden. Jag införskaffade mig lite sommarkläder då jag insett att jag har tagit med mig för lite av det. Jag var beredd på värme här men inte så pass som det har varit och ska bli ett bra tag framöver. Det är det mesta som har hänt so far. Som sagt är familjen så så välkomnande och det märks hur de försöker att göra allt för att jag ska trivas. Min vmamma pratar nästan enbart franska med mig så att jag ska lära mig men min vsyster och jag pratar mer engelska. Mest för att det är lättare, både att förstå och uttrycka sig och jag kommer nog ändå lära mig franska mer när skolan börjar för då lär jag tvingas till det. Trots allt är jag förvånad över hur mycket jag ändå lyckas förstå av franskan, jag hade förväntat mig att inte förstå det minsta men riktigt så är det inte. Jag kan också uttrycka mig lite trots att ordförrådet är vääldigt begränsat och grammatiken oftast helt glöms bort. Det kommer vara svårt i början. Men det ÄR bara början. Början på någonting helt nytt. Det var allt för nu, hoppas ni får en bra kväll!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Coucou! Som jag skrev i tidigare inlägg kommer jag under mitt år i Frankrike att värva internat med värdfamilj. Internatet ligger precis bredvid skolan och jag kommer att bo där måndag till fredag. Helt ärligt så vet jag inte ens själv vad jag tycker och tänker angående att bo på internat. Jag tror det kommer att bli annorlunda och ovant att bo "på" skolan och troligtvis dela rum med en eller flera andra elever. Att liksom anpassa sig hela tiden och aldrig känna känslan att "komma hem" efter en lång dag. Men vem vet, kanske kommer internatet att kännas precis lika mycket som hemma. Något jag ser enormt fram emot är att förhoppningsvis lära känna många fina människor på internatet. Eftersom "internatlivet" är helt nytt för mig har jag svårt att föreställa mig hur det kommer att vara. Även där tänker jag välkomna allt med öppna armar, jag tror att det är bäst så. Resten löser sig, det gör det alltid.

Här är två bilder på skolan jag kommer att gå på, spännande.

Min värdfamilj då. Med dem kommer jag att bo på helger och lov. Jag kommer att bo med min värdmamma och min värdsyster då föräldrarna är skilda. De har också en hund och en katt. Det finns också en bror i familjen men han bor inte hemma längre. Min värdsyster är ett år yngre än jag men vi kommer att gå i samma årskurs. Vi kommer att gå sista året dvs terminale. Hon kommer däremot inte att bo på internatet som jag utan kommer att resa hemifrån. Vi går heller inte samma program då jag kommer att läsa scientifique och hon economique om jag minns rätt. Jag har skypat med min vfamilj en gång och jag och min vsyster verkar ha en hel del gemensamt vilket är jätteroligt. Vad jag också fick erfara var att min vmamma inte pratar mycket engelska så där kommer jag tvingas att prata franska. Positivt men sjukt jobbigt i början. Även inför detta nya kapitel är jag redo, har redan kommit förbi "ready" "set" stadiet känns det som. Vill bara åkaaaaaa

Likes

Comments

Nu är det klart. Den 21 Augusti flyttar jag till Frankrike, närmare bestämt staden Mont-de Marsan som ligger ca 1,5 h med bil från Bordeaux. Redan i slutet av maj visste jag att jag hade fått en plats i gymnasiet Victor Duruy som ligger i staden. Men ett problem återstod. Det är så att i programmet "Ett år i Frankrike" som jag sökt till så bor man på internat i veckorna och hos värdfamilj på helger och lov. Detta betydde att jag behövde få/matcha med en värdfamilj för att kunna åka vilket också var ett krav från organisationen för att jag skulle få delta i programmet. I mitten av juni fick jag besked om att en familj ville ta emot mig vilket såklart gjorde mig jätteglad. Jag har även kollat upp staden lite och första intrycket är positivt. Staden verkar ha sin charm med lite äldre byggnader och den ser lite sådär typiskt fransk ut. Staden är större än den jag bor i nu vilket jag tycker är väldigt bra då jag alltid vela bo i en större stad. Mont-de Marsan ligger även nära västkusten, ca 1 h med bil. Även spanska gränsen ligger nära. Vintrarna i den sydvästra delen av Frankrike där jag kommer att bo i är milda och det snöar inte vad jag har förstått. Ingenting jag klagar över alls, föredrar varmare klimat. Det är vad jag tror i alla fall, lär ju se när jag väl kommer dit.

Än så länge känns allting så overkligt och långt borta. Jag har inte insett att jag kommer att bo i ett helt nytt land, i en helt okänd stad där jag inte kommer att känna någon. Visst känns det lite konstigt men mest exalterande och spännande. Jag tänker välkomna allt med öppna armar. Life begins at the end of your comforte zone. Tänk alla platser jag kommer att besöka och förhoppningsvis kalla för "hemma". Mitt mål med året är såklart att lära mig att prata flytande franska men även att träffa nya människor och växa som person. Att känna att man har ett andra hem är någonting jag ser bara som positivt.

Likes

Comments

I Augusti flyttar jag till la France. Innan dess vill jag berätta lite om vem jag är och varför jag har valt att vara utbytesstudent.

Jag är en tjej som kämpar för det jag vill. Jag tror ibland att jag klarar mer än vad jag faktiskt gör men jag tror också att det är det som tar mig framåt. Man måste våga satsa för att vinna. Det är en mening som jag gillar starkt. Förutom att plugga, som är en naturlig del av livet som naturare, tycker jag om att umgås med vänner. Spelar fotboll och tränar gymnastik gör jag också. Lite kort om mig. Jag kommer att berätta mer så småningom.

Tack vare en engagerad fransklärare i högstadiet och mycket inspiration från utbytesbloggar fick jag upp ögonen för att vara utbytesstudent. Hösten 2015, när jag gick i ettan blev jag riktigt sugen på att studera ett år i Frankrike då franska språket alltid charmat mig. Organisationen/myndigheten jag valde att åka med hade dock en sista anmälningsdag för programmet jag tänkte söka till som heter "ett år i Frankrike". När jag insåg att det var för sent för mig att söka bröt jag ihop fullständigt. Jag hade letat efter en organisation som kändes rätt och skulle passa mig och när jag väl hittat en och det var för sent så kändes det så himla surt. Jag väntade ett år för att kunna söka igen(ett år!?! Man ska aldrig ge upp!!), denna gången mer förberedd. Så skrev jag mitt personliga brev, gick på intervju och blev intagen till programmet. Och här är jag tillslut, drygt en månad från att flytta hemifrån för första gången. Jag är så exalterad att jag tror jag spricker.

Likes

Comments

Välkommen till min blogg! Jag heter Ester Bakai och jag är 18 år gammal. Jag bor i en liten stad i Östergötland med min familj och pluggar natur på gymnasiet. I augusti packar jag resväskan för att under läsåret 17/18 plugga ett år i Frankrike som utbytesstudent. Här på min blogg kommer jag att bland annat dela med mig av mina upplevelser, tankar, kulturen, skolan och människorna jag möter.

Jag hoppas kunna blogga mycket under mitt år. Både om framgångar, spännande och roliga upplevelser men också om motgångar då jag vill beskriva mitt år från ett så verkligt perspektiv som möjligt. Ett syfte med bloggen är också att inspirera och hjälpa andra då jag själv inte hittat så många franska utbytesbloggar inför mitt år. Så om du hittat hit och är sugen på ett utbytesår, välkommen så ska jag berätta min berättelse och förhoppningsvis inspirera dig. Bisous

Likes

Comments