Syrade grönsaker är verkligen så på tapeten just nu. Hos mig så har verkligen syrade grönsaker blivit en stor favorit. Dessutom är syrade livsmedel superbra för vår bakterieflora i tarmen då de innehåller probiotiska bakterier som magen älskar. Mjölksyrade grönsaker är som råa rika på vitaminer, mineraler och fibrer. En extra bra grej är dock att syrning faktist öka näringsinnehållet i råvaran.

Syrad Rödkål

Ingredienser:

- 1, 5 kg rödkål

- 1 msk jodfritt salt (viktigt att det är jodfritt då jod kan störa syrningsprocessen)

- 1 msk senapsfrö

- 1 tsk kummin


Gör så här:

1. Riv kålen fint i en matberedare eller skär i strimlor med kniv.

2. Blanda grönsakerna med saltet i en stor bunke. Låt rödkålen stå i rumstemperaturen stund, saltet hjälper till med att dra ut vätskan ur kålen.

3. Massera med händerna, stöt med knuten näve eller träslev så att grönsakerna släpper ordentligt med vätska. Det är superviktigt att ge detta moment lite tid.

4. Smaksätt med senapsfrö och färnkål exempelvis. Går dock lika bra med korianderfrö och/eller spiskummin.

5. Pressa ner blandningen i en glasburk med en träslev eller med knytnäven. Undvik hålrum. Se till att rödkålen blir täckt av vätska. Lämna 2 cm med luft upp till kanten på burken för att förhindra att det svämmar över när grönsakerna börjar fermentera.

6. Stäng burken och ställ den på en bricka. Förvara mörkt i rumstemperatur. Att sätta en upp och nedvänd papperskasse är bra.


Öppna burken 1-2 gånger per dag för att lätta på trycket. Håll koll på jäsningsprocessen!! Det bör börja bubbla i burken efter 1–2 dagar. När det inte längre pyser vid öppningen har syrningsprocessen lugnat sig och burken behöver inte längre öppnas.

Fyll på med saltvatten (1 msk salt/liter vatten) om vätskenivån sjunker.

Efter ett par dagar har du lätt syrade grönsaker, fulla med nyttiga bakterier.

Hur länge du vill låta grönsakerna stå och fermentera är en smaksak, men 1-2 veckor i rumstemperatur är bra tid att börja med. Ställ in dina syrade grönsaker i kylskåp när de är klara. Där håller de i oöppnad burk i flera månader. Smaken blir bara bättre ju längre den står. En öppnad burk håller i minst 1 månad.

Lycka till!


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Tisdagslunch kl. 15:00 en ledig dag. Som student måste jag säga att jag har blivit sjukt bra på att leva billigt. Kalla mig kupongkärring, snåljåp, Ove Sundberg eller vad du vill. Men den som spar den har och kan göra massa kul för pengarna (typ resa). Idag blev det iaf en billig lunch. Var inne på Fram Haga i Göteborg och köpte 1 Eko-aubergine för 6kr, 1 påse Eko-Sockerärter för 3kr och en burk eko-kidneybönor för 13 kr. Billigt och bra wokade jag ihop mitt billiga köp med svensk ekologisk vitkål, och rester från gårdagen (råris och gröna linser) i lite olivolja. Jag smaksatte med örtsalt, kryddor och tillsatte lite soja på slutet. MUMS! Toppades med lite svarta semsamfrön och chiliflakes.

Hur billigt som helst och allt Eko förutom råriset. Dessutom bra för kropp och själ.

Likes

Comments

Alltså spana din detta glaset med ren njutning. Finns det något som identifierar mig som person är det att jag är en hopplös chokladälskare. Älskar verkligen choklad i alla dess former. Därför blev det en härlig chokladsmoothie imorse efter att jag hade slitit i tvättstugan någon timme. Fick tvättat det mesta inför resan men det kommer nog behövas en sista maskin innan vi åker iväg.

För om exakt 7 dagar åker jag och min sambo på vår livs resa. 7 Veckor av äventyr och avkoppling på en roadtrip i USA. Första stoppet är Miami och jag ljuger om jag säger att jag inte har resfeber. Skall försöka ta det lugnt de sista dagarna hemma och endast ha ett "fokus" i taget. Det är mycket som skall fixas men det går inte snabbare utav att stressa.

Här kommer receptet på världens godaste smoothie iaf.


Chokladsmoothie nr. 1

- 1 Banan
- 1/2 Avokado
- 1 msk kakao​
- 1 dl Havremjölk (OATLY är bäst!!)
- 1-2 tsk risprotein
- 1 tsk Honung alt. Agave

Mixa och njut!

Likes

Comments

BANANBRÖD

I veckan bakade jag livets godaste bananbröd. Fruktskålen var full av prickiga bananer, så jag ville ta vara på dessa. Jag försöker att ta vara på ALL mat i kylskåp och skafferi och tänka ut nya maträtter istället för att slänga. Att svänga ihop ett bananbröd på lite för mogna bananer är alltid ett säkert kort. Detta bröd är naturligt gultenfritt, nötfritt och veganskt.


Ingredienser

4,5 dl bovetemjöl
1 dl kokossocker
2 msk chiafrön
1 dl Rismjöl
2 tsk Ceylon kanel
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
4 mogna bananer, mosade + 1 hel till dekoration
1 dl Havredryck alt. sojadryck
0,5-1 tsk kardemumma
1 dl kokosolja, smält

Instuktioner

  1. Sätt ugnen på 185 C.
  2. I en stor skål blanda bovetemjöl, kokossocker, rismjöl, kanel, kardemumma, bakpulver, chiafrön och en nypa salt.
  3. I en annan skål mosar du bananerna. Blanda sedan i mjölk, och smält kokosolja. Blanda väl. Häll eventuellt i lite mer mjölk om smeten är för tjock. Smeten skall vara mer åt det rinnande hållet än en hård deg-
  4. Häll i smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper eller smord med kokosolja.
  5. Dekorera med skivad banan och baka i mitten av ugnen i ca 50-60 min. Testa med en potatissticka om brödet är färdigt. Skall ej vara kladdig.
  6. Ta ut och låt svalna helt innan den ska skivas.
TIPS!
- Använd riktigt mogna bananer för BÄSTA resultat, och det vill man ju alltid ha
- Det går bra att ersätt kokosolja mot olivolja eller nötolja
- Servera med nötsmör eller Oatlys på mackan för maximal njutnning

Likes

Comments

MAJ

Äntligen! Som jag har längtat efter sol och lite vårkänslor. Skall ta vara på varje liten solstråle. Våren är min favorit!

Likes

Comments

"En människa är mer än sitt biologiska eller ekonomiska värde. Ett människovärde är alltid knutet till människans existens och inte till det hon har eller gör. Människovärdet är inte bundet till våra egenskaper utan är knutet till varje enskild människa, oberoende av prestationer"

Dessa ord tog mig med storm. Det räcker att bara vara.

Källa: ETIK- En introduktion

Likes

Comments