Hallå där alla e-sportälskare!

Jag satt och tänkte en del häromagen på just gaming och e-sport, och hur det förr i tiden inte var mer än en hobby för alla som spelade. Idag är det en helt otroligt stor och växande industri som dels sysselsätter massvis med speltillverkare, men också de som spelar själva spelen. Det är oerhört spännande tider om man gillar gaming, framförallt om man själv är ung och spelar.

På min tid var det egentligen bara fysiska sporter som gällde, typ fotboll, hockey osv. Men nu kan barn växa upp och faktiskt arbeta som professionella e-sportare. Trist för en själv att man föddes lite för tidigt haha.

Jag satt och läste på www.esportbets.se angående The International 2017 som i skrivande stund har en prispott på ofattbara 23 miljoner dollar. Det är alltså 21 av världens bästa Dota2-lag som ska göra upp om alla miljoner i prispotten. Turneringen spelas i Seattle och är i full gång nu. Jag tror att många hade skrattat åt en om man för några år sedan sa att det kommer att spelas e-sportturneringar med så stora prispotter, och sjukt nog tror jag att detta bara är början. Inom några år lär prispotterna vara större, och turneringarna fler.

Det som är intressant med e-sport är hur snabbt spelen kan förändras, och hur svårt det är för tillverkarna att bestämma vad som blir e-sport eller inte. Det är verkligen en sport där utövarna själva bestämmer vad de kommer att tävla i, och det är en aspekt jag verkligen gillar med det. Många andra sporter är ganska låsta och det är svårt att som fans få något att säga till om. Men e-sport ger fansen stor makt, och det är i slutändan utövarna och fansen som bestämmer vilka spel som är värda att tävla i och inte.

Jag hoppas själv att sportspel typ FIFA osv ska bli större inom e-sport, för där finns det många fler fans att hämta från traditionella sporter också tror jag. Det är många gånger mkt roligare att kolla på en FIFA-match än en riktigt fotbollsmatch kan jag tycka, eftersom det är mer fartfyllt och händer mer i FIFA kontra fotboll. Det är också mindre tid som går åt att kolla på en FIFA-match, och idag är ju tid verkligen en bristvara. Jag vet iaf att jag skulle sitta klistrad ifall man spelade VM i FIFA, och jag tror det hade fört med sig en hel drös nya fans till andra e-sporter också när folk ser att e-sport kan vara lika kul att titta på som vanlig.

Så vad tror jag om TI17 då? Jag tror att det står mellan OG, EG och VP, och det är de som är mest favorittippade av alla också om man ska se till oddsen. Det kommer iaf bli en grymt jämn turnering, men jag skulle nog ändå säga att jag gillar VPs chanser bäst just nu. Vad tror ni?

Ha det fint till nästa gång!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments


Hej alla gamers!

Hoppas ni haft en fin vecka, min har varit toppen!

Idag tänkte jag prata om mina favoritspel alla kategorier, oavsett konsol. Det är såklart ingen lätt uppgift att försöka välja ut spelen man gillar mest, men jag tror mig ändå ha några favoriter som är värda att nämna. Jag har spelat TV-spel sen jag var väldigt liten, närmare bestämt som 5-åring. Jag fick ett Nintendo av mina föräldrar, och efter det var det klart, jag kunde inte slita mig och hade funnit min stora kärlek i livet! I den här listan tänkte jag därför gå igenom varje konsol jag har ägt, och vilka mina favoritspel var på varje som jag spelade.

Vi börjar från början, med mitt kära NES! Jag spelade självklart mkt Super Mario, men fastnade tidigt för sportspel också. T.ex. tyckte jag att "Ice Hockey", "Soccer", "Track n field" m.fl. var sjukt bra. Mitt absoluta favoritspel var dock Turtles 2, jag älskade att spela det med min kusin och vi kunde spela i timmar. Det bästa var såklart att båda kunde spela samtidigt. Annars tyckte jag också att t.ex. Mega Man, Rush n' attack och Ikari Warriors var grymma spel, och även Castlevania. Ett sista spel jag måste nämna är faktiskt Chip n' Dale, för det var så oväntat bra minns jag att jag på den tiden tyckte. Märkligt nog fastnade jag aldrig för Zelda, vilket är lite synd för jag hade önskat att jag spelat det under storhetstiden.

Efter mitt NES dröjde det till nästa TV-spel, och det var ett Playstation som mina föräldrar hade köpt till min födelsedag. Jag minns fortfarande hur uppjagad jag var av att få ett PS, och jag spelade demoskivan fler gånger än vad som kan anses vara hälsosamt, haha. För mig finns det egentligen bara ett enda spel på PS som verkligen stack ut, och det var Final Fantasy VII. Jag påstår än idag att det är det bästa spelet som någonsin gjorts, och jag var helt uppslukad av den fria världen man kunde vandra i och utforska. Efter att jag hade klarat spelet första gången bestämde jag mig för att försöka klara exakt varje moment i spelet, dvs. att låsa upp varenda karaktär, vapen, osv och slå alla bossar. Då skrev jag ut en guide likt den här superguiden, och låste in mig i mitt rum i flera veckor. Så ja, för mig är detta spelet som verkligen är värt att få en hedersplats bland alla andra PS-titlar.

Några år efter mitt PS gjorde jag en oerhört korkad grej. Jag sålde det till förmån för ett Nintendo 64, och jag ångrar mig än idag. Anledningen var för att jag hade spelat Golden Eye hos en kompis och blivit helt såld. Att kunna spela 4 pers samtidigt var helt fantastiskt kul, och jag var tvungen att skaffa det. I ärlighetens namn finns det egentligen bara två spel värda att nämnas här, det ena är just Golden Eye och det andra är Mario Kart. Det är lite komiskt för vi spelar fortfarande Mario Kart hemma hos oss, på en 65-tums-TV vilket gör att bilden är allt annat än optimal.

Efter mitt N64 blev det ett PS2 och fokus på fightingspel typ Soul Calibur. Därefter blev det ett PS3, och förutom de klassiska sportspelen typ NHL, Fifa, Tennis, och NBA, så tycker jag ett spel def. är värt att nämna, nämligen Uncharted. Även om spelet är mer låst än FF7 var, så tycker jag ändå det är lite samma grej med mystiken runt Uncharted och äventyret man får vara med om.

I modern tid så är det PS4 som gäller för mig, och där spelar jag mest Fifa, men också en del Uncharted, Battlefield och andra titlar. Det blir dock inte lika ofta som jag kanske hade velat, men numera så tittar man ju hellre på e-sport än spelar det nästan.

Nästa gång ska jag skriva mer om PC-spel, och vilka spel jag gillar mest där.
Likes

Comments

Tja alla gamers!

Markus heter jag och har precis kommit igång med min e-sportblogg. Kommer skriva mycket om min hobby här, alltså e-sport av olika slag. Själv spelar jag det mesta jag kommer över, både e-sport och andra spel, men den här bloggen kommer inte handla så mycket om mitt spelande, utan snarare om turneringar, speltips, bonusar, och annat kul man kan hitta inom igaming för e-sport. Jag kommer göra grobjobbet så att ni kan ta guldkornen från bloggen och glida vidare!

Men innan vi drar igång kan vi ju prata lite om mig, vem jag är, varför jag bryr mig om e-sport, och lite annat. Som jag nämnde heter jag alltså Markus, och jag har spelat tv-spel sen jag var 5 år gammal. På den tiden var det såklart inte så mycket e-sport, men det är just det här jag tycker är så sjukt kul. När jag var liten sa alla att man slösade tid när man satt framför tv-spel eller datorspel hela dagarna. Nu, en sisådär 20 år senare, så är det ett heltidsyrke för massvis med människor runt om på jorden. Galet! Hade man vetat det så hade man ju legat i lite hårdare, haha...

Mina favoritspel och konsoler när jag växte upp var ganska olika. Bland annat spelade jag mycket nintendo (både nes och snes), men senare gick jag över till Playstation och datorspel när de kom och utvecklades mer. Lirade sjukt mkt fantasyspel ett tag, typ Final Fantasy VII, men sen när CS kom var jag helt hooked. Jag hade lirat ganska mycket doom innan, men jag fastande verkligen för CS. World of Warcraft, Starcraft, m.fl. var också titlar jag la en stor del av min unga livstid på. :D

Nu på senare år så har jag faktiskt börjat gilla att titta på e-sport mycket mer än att spela själv. Jag följer framförallt CSGO och LoL, men har också börjat kolla lite Overwatch och annat på sistone. Jag minns att folk tyckte det var så konstigt att titta på när andra spelade i början, men det är ärligt talat ingen skillnad mot vanlig sport. E-sport är extremt strategiskt, kräver grymt fokus, och har alla andra likheter med vanlig sport också. Även om det inte handlar om att man blir utmattad konditionsmässigt så kräver det ändå god fysik. Det är inte längre jolt-cola och chips som är spelarnas förstahandsval (snarare vi som tittar som äter sånt), utan många är väldigt seriösa och förstår att detta är en fantastisk chans de har att få leva på sin hobby.

Jag kommer hur som helst att försöka fokusera på det jag tycker är mest intressant i den här bloggen. Jag brukar spela en hel del på matcherna och kommer nog dela med mig av några guldkorn ifall det dyker upp några. Annars kan ni fråga mig om ni vill ha tips om bra spelsajter, bonusar osv. Jag har kört ganska länge så jag har koll på det mesta. Just nu spelas ju PGL Major i Krakow, så den ska jag nog kika på och kanske skriva om också. Mer om det i nästa inlägg, ha det bäst!


Likes

Comments