Dhow-båtar, de är 100-150 år gamla!

Denna bild tillägnas dig Truls! Det är ett baobaoträd!

Torkad frukt, bland annat mango och baobaofrukt!

Sista dagen i Mombasa åkte jag in tidigt för att kolla in gamla stan. Det är Kenyas äldsta stad, den grundades redan för 1000 år sedan av portugiser innan den togs över av Omaner på 1600-talet (tror jag...). Man ser väldigt mycket tecken på att den varit styrd av Araber, till exempel på byggnader och namn. Innan jag gick in var en massa guider på och försökte sälja guidning men jag tackade nej och sen när jag gått i ca 5 minuter kom en man fram och erbjöd gratis guidning, det tackade jag inte nej till!

Sedan hade jag 4,5 timmar att döda på busstationen innan nattbussen gick hem. Jag var så överjordiskt törstig då så när en man gick förbi med äpplen kände jag bara: JA. Jag har inte ätit äpplen här än (för de är så dyra... Hmm, 2 kronor/styck... Jämfört med bananernas 1 krona/styck... Hmm... Nog för att de är dyrare än avokado som man tycker det är dyrt) så jag köpte fyra stycken och de var nog de godaste jag ätit. Uppfyllde alla kvalitéer jag har på äpplen: hårda, söta, saftiga. Mm.

Förutom turen till Mombasa har helgen gett mig mycket goda nyheter. Mamma har nämligen bokat resa hit! Jag skulle inte kunna bli lyckligare, nu kommer både mamma, Truls och pappa på besök, bara Rasmus som saknas! Hon kommer 27 oktober och kommer alltså vara här på min 20-årsdag vilket kan vara den finaste födelsedagspresenten jag skulle kunna få.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

I onsdags mötte jag upp min morbror Jonas syster Helena, hennes man Lars och deras familjevänner som precis kommit hit till Kenya och ska stanna till slutet på november. Vi gick på Karen Blixen museet vilket var jättefint och sedan ut och åt. De har i några dagar varit nere i Homa Bay, en liten stad som ligger precis vid Victoriasjön där de har en vän som är nunna och som gör en hel mängd fantastiska saker. De har frågat om jag kan få komma dit och hälsa på så förhoppningsvis ska jag göra det nu i oktober! Känns väldigt kul att få komma iväg och se något nytt. Sedan hoppas jag på att få komma upp och hälsa på dem i november och se hur de har det. Helena och Charlotte (deras familjevänners dotter) är båda läkare så de ska åka runt och ha mottagningar på landsbygden medan Lars som är tandläkare ska jobba på en tandläkarmottagning.

Direkt från middagen med dem satte jag mig på nattbussen ner till Mombasa som jag nyss kommit hem från. Det är en kuststad med fantastiska stränder och mycket sol. Tyvärr lyckades Carl-Magnus drabbas av magsjuka och även mina magproblem var inte helt borta. Typiskt! Men självklart njöt jag av sol och bad och att få komma bort från Kibera för ett tag!

Jag läser The Lord Of The Rings och känner faktiskt samhörighet med Frodo och Sam som också är hemifrån och saknar sitt mysiga Fylke. Ungefär som jag som saknar mitt mysiga Tullinge.

Likes

Comments

​I vår planerar Wale att anordna en dansfestival med sexuella trakasserier som tema. Tanken är att anordna work shops där man diskuterar sexuella trakasserier och sedan ordna dansnummer som berör ämnet. I dagsläget är vi igång och skriver ansökan till Forum Syd för att få bidrag till detta och i den processen behöver vi ha fokusgrupper med ungdomarna för att ta reda på hur lokalbefolkningen ser på sexuella trakasserier. Igår hade vi en sådan med killarna på centret och det var minst sagt... intressant. Det märks stor skillnad på synen här jämfört med i Sverige och mycket av det som är självklart hemma är verkligen inte självklart här. Ett exempel är debatten kring hur tjejer klär sig och att det skulle vara en "ursäkt" för killar att trakassera. I Sverige tycker jag den debatten är ganska uttjatad eftersom det för mig är en självklarhet att det inte är en ursäkt och att de allra, allra flesta är överens om det. Här nere förstår jag dock problemet. Våra fantastiska ungdomar på centret, som så många gånger har gjort ett så klokt intryck på mig, började prata om det som att tjejen i fråga får tänka sig för och "ber" om det ifall hon går klädd med för kort kjol. Jag blev hyfsat chockad måste jag erkänna även fast jag naturligtvis borde räknat med något liknande. En av ungdomarna sa dock ifrån och efter ett tag verkade det som att diskussionen tog en liten vändning, det verkade som att de flesta höll med om att killen naturligtvis har ett val kring huruvida den ska gå till handling eller inte. Denna fokusgrupp var i vilket fall som helst väldigt intressant och det märks att detta är ett ämne som behövs pratas om. 

I natt råkade jag ut för min andra diarré-natt. Förra veckan hade jag magknip från kvällen vidare in över hela natten (som avbröts av flera toalettbesök) men som sedan klingade av framåt morgonen. Denna natt såg exakt likadan ut och nu sitter jag uppe i lägenheten med en obehaglig känsla i magen och utmattad kropp. Förhoppningsvis går det över lika snabbt som förra gången, speciellt eftersom vi ska ta nattbussen till Mombasa ikväll... Sitter ogärna där med en krånglande mage... 

Likes

Comments

Idag gjorde vi en liten vandring uppför Ngong Hills som är ett berg som ligger i närheten av Nairobi. Det var jättehärligt och en otrolig utsikt! Om ni besöker Nairobi och har en dag över är detta definitivt ett tips, speciellt om man vill byta ut staden mot lite natur. Jag tar alla tillfällen jag kan till det!

Likes

Comments

​Helgen har så långt varit fin! Stora delar av centret är iväg i norra Kenya för att dansa på ett bröllop så igår tog vi ledigt från kontorsjobbet och gick och badade och solade vid en närliggande pool. Helt plötsligt kändes det som att man var på solsemester! Det var första gången jag badade sedan jag kom hit, himla gött. För övrigt kan jag meddela att det kalla vädret vi hade första veckan som jag skrev om varade i ca. en vecka. Nuförtiden ligger temperaturen mellan 25-30 grader när solen är framme (vilket den är typ varje dag). Det är gött. Inte för varmt heller. Men oj vad jag kommer älska kylan när jag kommer hem. Jag gillar ju faktiskt det här med årstider. Hursomhelst. På kvällen gick vi ut och åt och vi unnade oss även efterrätt så jag åt en himla god äppelpaj. Mums. Jag är ju ett kakmonster utan dess like så att detta var första bakverket/kakan jag ätit sedan jag kom hit säger ganska mycket om hur gött det var... 

Idag var vi på David Sheldricks Elephant Orphanage som ligger i närheten av Nairobi. Det är ett ställe som tar hand om föräldralösa elefanter som lever i fara ute på savannen för att sedan vid 3 års ålder hjälpa dem ut igen så att de kan leva resten av deras liv ute i det vilda. Det var coolt att få komma dem så nära och veta att de inte lever i fångenskap. Därefter åt vi lunch med Natalie och en av hennes vänner. Trevligt! Ikväll ska vi ha filmkväll hos Petter eftersom han är ensam hela helgen (Monica, Alice och Callyn är på bröllopet). 

Likes

Comments

​Idag har jag varit i Kenya i 5 veckor. Jag ska vara här i 15 veckor. Det betyder att en tredjedel av min vistelse har passerat. Hur känns det då? Ärligt talat... Det känns fruktansvärt långt. Tills det gått 10 veckor till alltså. De första 5 veckorna har sniglat sig fram, åtminstone vecka 1, 4 och 5. 2 och 3 där i mitten gick rätt snabbt. Nu då? Jag räknar dagarna och veckorna ganska mycket. 70 dagar tills jag åker hem, 10 veckor till samma datum, 32 dagar tills pappa och Truls kommer och hälsar på, ca. 5 veckor till samma datum, 2,5 veckor tills jag varit här hälften av min tid... Ja. Ni fattar. 

Det blir inte så mycket uppdateringar här längre men ni fattar säkert varför. Det finns inte så mycket att berätta om. Livet traskar på i sin långsamma takt och inte speciellt mycket händer. Vardagarna ser alla likadana ut. Så jag kikar väl in här när jag har något att berätta. 

Idag dansade ungdomarna på Wale på en invigning av någon typ av Trade Fair festival som går av stapeln här. De kanske kommer få dansa för presidenten men det får vi se. Av de 6 timmarna jag var där var Wales dans på 4 minuter det enda spännande som hände. Ja, så kan det gå. Hoppas de får dansa för presidenten. 

Det kanske kommer hända lite mer spännande saker framöver här i Kenya men det berättar jag mer om ifall så blir fallet. Vi hörs! 

Likes

Comments

Varje år genomför Wale Wale Kenya "color Kibera" vilket innebär att de går till ett specifikt ställe i Kibera (i det här fallet en skola) och målar i någon trevlig färg. Det blir verkligen en stor skillnad och så himla mycket trevligare! Jag önskar de hade pengarna till att göra det oftare, för det lyfter verkligen omgivningen.

Likes

Comments

Vi beställde in stora fat med smårätter som man åt med händerna. Det vita under allting är bröd man äter det andra med.

Hela min kenyanska "familj"!

Igår lyxade vi till det och gick till en etiopisk restaurang! Det var väldigt spännande, rätt annorlunda från den kenyanska maten jag ätit hittills. Speciellt "brödet" var något helt annorlunda som jag aldrig provat förut. Mysigt med lite variation i vardagen!

Likes

Comments

Igår var jag på min andra slum walk och då bad jag en av ungdomarna ta bilder med min mobil så nu kan jag visa lite bilder därifrån! Det var samma känslor denna gång men inte lika chockerande. En annan rolig grej som hände var att jag började prata med en av eleverna på Svenska Skolan här i Nairobi (det är ju för dem vi gör dessa slum walks) och då visade det sig att hon kom från Vännäsby utanför Umeå och kände några av mina kompisar. Världen är minsann liten må jag säga.


​Fina Evette och jag med utsikt över Kibera. 

Likes

Comments

Innan jag åkte till Kenya var det många som blev oroliga när de hörde att jag skulle till just Kibera. En man från Uganda jag träffade på ett flygplan till London höjde på ögonbrynen, visslade och sa: "Hoppsan, får du vara försiktig!" Till och med min pappa bad mig att vara försiktig och han är inte den som nojar i första taget.

Jag själv var inte speciellt orolig. Tänkte att det väl bara är att vara försiktig, inte göra några dumheter och tänka sig för. Och egentligen stämmer det ju. Men de senaste dagarna har flera oroligheter inträffat på rad vilket har gjort att en börjat tänka lite extra. I lördags blev Anders av med sin mobil när han var ute, inget rån eller så, men oturligt för honom naturligtvis. Under natten till måndagen blev en man skjuten precis utanför vår lägenhet. Mina rumskamrater hörde skottet och en timme senare vaknade vi alla av en sörjande som skrek ute på gatan. Ryktet säger att det var en full polis som sköt en föredetta brottsling, utan anledning. När vi pratade om det igår säger ungdomarna här att skottlossningar kan förekomma lite då och då och ofta skjuts mer än bara en person. Vi blev avrådda från att titta ut genom fönstret om vi hör något ifall den som skjuter skulle få för sig att skjuta åt andra håll också. Även fast vi blivit försäkrade om att det ska vara lugnt att gå ut på gatorna efter mörkrets inbrott så länge det är folk på gatorna, sa igår en av ungdomarna att vi inte ska göra det eftersom han påstod att skottlossningar kan förekomma och de är sällan speciellt noggrant siktade på sitt mål.

Som sagt. Det handlar bara om att vara försiktig och inte göra några dumheter. Men oron smyger sig på när man blir varse om oroligheter likt detta. 

Likes

Comments