Fyndade nya hudvårds produkter från Sokos i Söndags. Har hört bra om Organic shop's produkter och håller verkligen med. I min korg plockade jag med en body scrub, body mousse, Aloe Vera ansikte mask och en ansikte peeling. Alla deras produkter är tillverkade över 90% av naturliga ämnen och innehåller absolut inga gifter. De doftar sååå gott att man nästan vill smaka på dem, haha. Dessutom kostar de alla kring fyra euro vilket jag tycker inte är någonting med tanke på produktens kvalité. Prövade alla redan samma kväll då vi värmde bastun här hemma. Fungerade så bra och huden kändes mjuk och skön efteråt. Rekommenderar verkligen att testa!


Likes

Comments


Som jag inte rikgtigt klart har nämnt här så har jag nu på gång via skolan anestesipraktik. Kirurgiska prakitken tog slut för exakt en vecka sen och tänkte därför skriva ett inlägg om varför jag egentligen har denhär praktiken då jag inte studerar till sjuksköterska utan förstavårdare. Varför ska jag då avklara en praktik som har med anestesi att göra?

Vadå anestesipraktik?
Just idag började min andra vecka på Borgå sjukhus operationsavdelning. Min uppgift är att följa med olika anestesiformer såsom bedövningar, nedsövningar, sederingar, arbetet under en operation och olika rollindelningar. Jag är med i operationer och arbetar tillsammans med ansestesiläkare och skötare, kirurger och passare. Vi som ett team med ane-läkaren och skötaren kallas för "Nukkumatti" eftersom vi oftast söver ner patienter.

Varför anestesi?
Till min utbildning hörs tre veckors praktik inom anestesi. På hösten gick hela min klass kursen om det och vi skrev även prov före julen. Meningen är att vi ska lära oss vårda patienters aning, medicinering (starka smärtmediciner), monitorering, ergonomi osv. som är en viktig del i förstavården i en ambulans. 

Vad gör jag?
Jag hämtar patienten till operationsalen, handleder honom/henne och disskuterar om ingreppet. Jag har förberett läkemedlen, dragit upp mediciner i spruta och förberett anestesin. Kanylerat, d.v.s stuckit i.v kanyl och satt fast i dropp. Ventilerar patieten tills anestesiläkaren säkrar andingsvägen. Ännu har jag själv inte gjort det men får troligen göra det under min praktik (d.v.s. lägga andningsrör). Under operationen följer jag med monitoreringen (blodtryck, puls, sömnen, hjärtat, andningen, in och utgående gaser, smärtan, osv.). Vid behov av mera smärmedicin eller sömnmedicin ger jag mera åt patienten.

Hur trivs jag?
Bäst! Jag stortrivs. Mina arbetskolleger är alla otroligt trevliga och har inget negativt att säga om dem. Jag är den enda studerande på op-avdelningen så alla tar bra hand om mig. Här gäller ingen rangordning mellan läkare och skötare utan alla kommer bra överens med alla. Dagarna är hektiska och matpauserna blir ibland korta men alla hjälps åt här. Jag har en bra handledare. Han är lite äldre och ganska rak på sak. Jag lär mig bäst då jag själv får göra och när saker görs klara från början. Vi kommer bra överens och har bra humor. Efter dagen är jag nog alldeles slut men full av iver att lära mig nya saker och prövar alltid gärna på något nytt då jag får möjlighet. En vecka har gått snabbt och jag kan verkligen se mig själv kanske nångong i framtiden jobba på en operationsavdelning.


  • 21 lukijat

Likes

Comments


Lördag kväll gälde det födelsedags firande då Mikaela fyllde 21 år! Var ett gäng samlade hos henne där vi åt goda ostar och drack till olika spel, musik och djupa disskussioner. Stack iväg hemmifrån ungefär klockan 19.00 och ungefär tolv tiden drog vi iväg med taxi till baren. Hade verkligen en lyckad kväll! Vid halv fyra kom Jonas och häntade mig, Janita och Mariella hem. Hemma väntade Jim på mig och trötta men glada gick vi sedan och lägga oss. Söndag tillbringade vi hela dagen hemma, var en sväng till Sokos då de hade alla produkter -20%. Fyndade lite smått och nödvändigt. Jim värmde bastun och efter badet åt vi nygräddade bullar och såg en film. Ett roligt och skönt veckoslut bakom med nya krafter för den andra praktikveckan inom anestesin.

Lyckligt lottad med en hög så fina människor runt om! 🖤

  • 24 lukijat

Likes

Comments


Kom hem alldeles för en stund sedan från idrottshallen där LiLu hade sin gamlas dans. Så fina klänningar och par man fick se! Var där av en speciell orsak, hade nämligen två vackra prinsessor som dansade. Minns då jag själv hade dagen framför mig för tre år sedan (!) och hur den dagen var oförglömlig. Tiden går så snabbt, och dagen var alldeles för kort. Skulle gärna uppleva den dagen på nytt igen.

Imorgon är det Bogys tyr att dansa. Tyvärr kommer jag inte att hinna dit då vi ska iväg med Elli och se på den nya Fifty shades darker -filmen på bio. Får hoppas den uppfyller mina förväntningar! ;)


Finaste Nelli och Salla!

Likes

Comments

Redan några månader tillbaka hade vi bestämt oss med "gamla gänget" från min nuvarande arbetsplats att vi ordnar tid och gör något roligt alla tillsammans. Vi alla kom överrens om att en fin Söndags brunch skulle vara rätt på sin plats. Vi spikade fast ett datum, klockslag och ställe. Idag var dagen äntligen här. Var extra ivrig för att jag aldrig varit på en "riktig brunch" förut. Har lixom många gånger varit på väg men de har aldrig bara blivit av, shame on me. Känns som om brunchar och lunchar nuförtiden är endels vardag, haha. Steg tidigt upp och fixade mig klar. Klockan 11.00 hade vi träff ytterom Café Postres i gamlastan.


Cafét i sig själv hade jag aldrig heller besökt, endast hört bara bra om stället. Och ja, jag håller med, så otroligt trevligt och mysigt ställe! Personalen var vänlig och hjälpsam då vi som ett patrask med fem vuxna och ett litet barn steg in. Genast fixades bord åt oss, precis intill brunch buffeén. Stället var fint och städigt. En öppen brinnande brasa och handgjorda kärl gav mycket åt stämmningen. Verkligen ett ställe för dem som älskar att att fotografera snygga bilder!Morgonmåls buffeen kostade 17€ per man. Där ingick det saltiga och det söta, bröden samt juicen, kaffe och te. Specialkaffe som cappuccino, espresso eller latte fick man till för endast 1€. Vi nöjde oss med vanligt kaffe som nog var ett av de bästa jag någonsin druckit. Buffeen var inget halvkilometer långt bord med fem olika korvar och alla världens ostar och frukter, utan en liten lucka i väggen med endast några saltiga rätter. Och bra så. Helt sjukt god buffet trots att den var liten, och mätta var vi nog alla då vi rullade ut ur cafét. :D De hade goda salladsliknande röra med räkor. Potatis-laxsallad med kapris. Quino-grönsaks röra och couscous sallad. En god ost och några sorters korvar. Till efterrätt bjöd de på frukter, tiramisu, jordgubbs vispgröt osv. Spännande med nya smaker såsom jordgubbsvispgröten. Jag gillar själv inte alls vispgröt och har till och med vägrat att smaka på det, men detta var nog super gott!Som ett vitsord till Cafét i sin helhet ger jag 4/5. Om man gillar små, mysiga, kanske lite trånga "gammaldags" cafér, är Café Postres just det rätta stället. För nirssoga människor och barn är stället inte kanske det bästa med tanke på att de hade egentligen inte något annat "säkert" än frukterna och croissanten, därför vitsordet 4/5. Lätt att hitta rätt då de ligger helt bredvid gamla rådhuset mitt i gamlastaden. Rekomenderar varm stället om man vill njuta sin morgon nån annanstans än hemma i soffan på en ledig dag!


Likes

Comments

Tillbringade Tisdag eftermiddag med Janina i Itäkeskus. Var nog så roligt att hänga med henne efter många veckors paus. Vi båda kände att det var just det vi behövde, tid för att prata. Köpte först glass på Café Ciao, godaste glassen jag någonsin ätit! (sorry Ben&Jerrys :D) Gick sedan i några butiker och köpte några must have's, inget onödigt faktiskt. Ett par nya byxor från GT och en puder från Kick's. Köpte även fyra dekorationsdynor hem till soffan från H&M. Stannade i Fazer Café på kaffe och frukt och satt där en god stund och pratade. Gillar verkligen stället, bra betjäning och roliga specialiteter såsom fruktglaset. Alltid vill man inte ha en stor kakbit utan något fräsch istället.

På kvällen hemma i Borgå mötte jag upp Miili i Paahtimo. Hade inte förstått hur mycket vi egentligen hade att prata om! På en kort tid har det hänt såpass mycket i bådas liv och munnarna gick i ett då vi slängde ut allt som man länge burit på i tankarna. Var så glad igår då jag kom hem då jag haft en så lyckad dag. Nu när jag haft mer tid på kvällarna har det varit roligt att se vänner man inte haft tid att se på en stund. Dagarna blir så långa ibland att man bara inte har tid eller krafter att dra iväg sig någonstans. Tack flickor för en fin dag och kväll tillsammans! 💝

Likes

Comments

Jahh, överlevde första natturen! Som belöning för en lååång och lugn natt (vilket jag kanske tycker är mer jobbig då tiden går så långsamt) hade jag då omsagt måndag och tisdag ledigt från praktiken. Halva måndagen gick undan i sömnen och när klockan ringde två på dagen, var det tid att stiga upp och gå på jobb. Var inte ens så farligt trött med tanke på att jag inte gjort nätter överhuvudtaget på länge. Tisdagen åkte jag in till Helsingfors. Var i skolan på förmiddagen och repeterade rytmtolkning alltså EKG. Fick nog så många "AHAA!"-upplevelser att börjar småningom kanske till och med förstå någonting. :D Blev sedan ännu en stund med ett gäng från klassen och sticka hål i varandra d.v.s. kanylera. Sant som det är så börjar även det och löpa. Känns bra med tanke på att de säkert kommer att komma med som en skillsstation i grundnivå testerna. Gick även igenom återupplivningens schema och tränade hela händelseförloppet. Det kände jag att jag ville gå igenom noggrant eftersom det är såpass viktigt ändå. Fick nog en påminnelse om dess viktighet idag på praktiken då vi plötsligt fick göra MET-alarm (typ som förstavård inom ett sjukhus) då en av patienterna föll ihop. Alla var förberedda redan för en återupplivning men tur var så behövdes det ändå inte. Bättre i varje fall att vara förberedd för det värsta!

Efter en "tung" skoldag är det bra med lite dropp!

Fick nog ett lugn i mig igår efter gårdagen skoldag. Har stressat redan en aning inför testerna men har nu redan en sådan känsla om att alting kommer att gå bra. Jag har ett bra par och jag vet att tillsammans klarar vi det. Om allting går som de ska och praktiska testerna blir godkända, får jag grundnivå förstavård loven till sommaren. Detta innebär då att jag kan söka jobb t.ex. på räddningsverket. Ett stort steg närmare mina drömmar så wish me luck inför testerna!

Likes

Comments

Lördag kväll hade inga planer för min del och Jim firade kväll med sina arbets kolleger så jag hade tid att hitta på typ vad som helst. Efter några om och men hoppade jag i bilen och åkte till Paahtimo. Satt en god stund där med Saara och pojkarna, njöt av rödvinet och hade det hur bra som helst. Hade inte umgåtts med Saara på en tid nu då vi båda haft brottom med jobb osv. Kvällen drog ut och till sist beslöt vi för att gå en sväng till baren. Träffade bekanta där som man inte heller sett på en tid. Åkte sedan hem med Jim ganska snart.

Efter att vi vaknat på Söndagen, åkte vi in till stan för att handla. Vi båda var såpass trötta så vi beslöt oss för att hämta hem mat från Borgås absolut bästa restauran (enligt mig) Thai Street Food. Hemma såg vi filmen How to be single och smaskade i oss våra måltider. Filmen var verkligen bra och rekommenderar den varmt om alla som är sugna på komedier. En så skön och lugn söndag med min aldra finaste har jag nog visst behövt oftare! ❤

Likes

Comments

Som bäst sitter jag på avdelningen i kansliet och tillbringar här min första nattur under praktiken. Egentligen så är denna natt min första i sjukhuset någonsin. Ska bli spännande att få följa med hur nätterna går till här. Som bäst så har vi det lugnt och stillsamt då alla patienter ligger och sover sött. Imorgon börjar min sista vecka på den kirurgiska praktiken här på avdelningen. Otroligt hur snabbt fem veckor har gått. Har nog fått vara med om en massa och lärt mig en hel del. Har två lediga dagar nu efter denna nattur vilket passar perfekt eftersom jag måste åka in till skolan både måndag och tisdag. Grundnivå testerna närmar sig med stormsteg och övningsdagarna äger rum alltså nu i början på veckan. Erkänner nog att jag snart börjar bli lite nervös... Måste repetera lite rytmtolkning och annat likande innan jag vågar sluta stressa. Får hoppas på att allting går bra!

Som en liten mellanvärdering av avdelningen kan jag säga att kirurgiska avdelningen här i Borgå nog varit en super praktikplats. Sköterskorna här har gett mig mycket ansvar och jag har fått jobba väldigt självständigt (under handledning såklart). Personalen här är till störstadel trevlig och jag har kommit super bra överens med min handledare. Rutinerna och systemen här är logiska och man kommer snabbt in i vardagen. Men om jag jämför patienterna här på 4:an och på 6:an, var jag var förra året, måsta jag medge att kirurgiska patienterna är nog mycke sjukare än inremedicinska patienterna. De kräver mera hjälp av vårdarna och är mycke mer utsatta för smärta. Det är ju nog helt logiskt med tanke på att största delen blivit opererade och däfrför kräver mycke mer vård. Rekomenderar varmt avdelningen för dem som nångong söker bra praktikplats åt sig!

                             Gunatt åt er sålänge! 

Likes

Comments

Instagram@usmiralda

Nimi