Ihan näin ensikis ilmoitusluontoinen asia. Aloitan taas blogin kirjoittamisen suomeksi! Syy tähän on lähinnä se että juuri nyt tuntuu siltä että inspiroivimmat ideat ja otsikot juolahtaa mieleen ensimmäisenä suomeksi. Tuntuu siis luontevammalta kirjoittaa ajatuksia toisella äidinkielellä tänne teille.

Viime sunnuntaina, eli toissapäivänä mä suuntasin elämäni kohti Turkua. Tämä oli hanke joka oli kauan pyörinyt ajatuksissa ja sen onnistumisen eteen olen kyllä saannut nähdä vaivaa. Mutta ai että olen tyytyväinen tähän päätökseen! Kotona oli paljon järjestettävää ennen pitkää poissaoloa kotoota ja rakas Viivikin sai mennä nyt mun mummulle hoitoon. Täällä Turussa asun siis nyt ainakin seuraavat viisi viikkoa yhdessä Eetun ja hänen kämppiksensä Tommin kanssa. Miksi Turkuun tulin näin kesken kaiken johtuu siitä että suoritan täällä tehohoidon työharjoittelua. Opintoihini kuuluu seitsemän viikon jakso joko päivystys polikliniikalla tai tehohoidon parissa. Valitsin tehohoidon ehkä siitä syystä että leikkaussalijakson jälkeen jäi sellainen tunne, että haluan oppia ihmisen fysiologiasta, lääkkeistä sekä kriittisesti sairaan potilaan hoidosta enemmän. Pitkän hakemisen jälkeen sain siis onnenkaupalla harjoittelupaikan Turun yliopistollisesta keskussairaalasta, TYKS:istä, tehoosastolta. Koska blogiini tykkään kirjoittaa erityisesti opintoihini liittyviä asioita, ajattelin nyt aktivoitua kirjoittamisen suhteen erityisesti nyt tältä ajalta, mun seikkailusta Turussa.

Ensimmäinen päivä takana tehohoidon parissa.

Siirrä blogisi Nouwiin - nyt voit tuoda vanhat blogisi - Napsauta tästä

Likes

Comments

Har haft en ganska så annorlunda sommar i jämförelse med de tidigare. Har verkligen fått en hel del saker gjorda och livet åkt framåt i nya spår. Kan stolt och med glädje säga att jag verkligen efter pappas bortgång nu har haft en tidsperiod jag verkligen njutit av. Är så lycklig just nu. En alldeles perfekt sommar. Tänkte berätta om min sommar så långt åt er i bilder, endel djupgående med ord. Den kommande hösten kommer hämta med sig en del utmaningar med händelser jag knappt kan vänta på men även en del mindre väntade saker. Det kommer troligtvis för min del bli en del kaotisk tidsperiod med en massa blandade känslor och tankar. Men nog om det tills vidare.


Redan den aldra första sommarlovsveckan började min länge efterlängtade grundnivåpraktik på Östranylands räddningsverk. Jag tillbringade 6 veckor totalt på Nickby station i Sibbo. Jag stortrivdes. Praktiken bara flög iväg och med en massa upplevelser känner jag mig igen ett steg närmare min dröm om at bli färdig om två år. Jag hade de bästa handledarna man bara kan tänka sig och hela stationen i sig var helt underbar. Jag fick vara med om så mycke och lära mig en hel del. Verkligen tacksam över att jag fått göra praktiken nu under sommaren.Sommaren har jag fått tillbringa med denna härliga, kära människa som hämtat en massa fina saker i mitt liv. Han har lärt mig så mycket och vi har verkligen njutit av varje stund tillsammans och allt det vi fått uppleva. Så lycklig att jag fått turen at träffa just honom och nu dela vardagen tillsammans!Nu senaste tiden har jag jobbat en stor del, förberedelser för höstens planer. Vi hann åka ett veckoslut med Hjärtat till både hans och vår stuga och njöt där i ett par dagar. Vädret var inte det bästa med det spelade en liten roll. En massa nya människor jag fått träffa och upplevelser rikare.I Fredag flyttar min syster hem tillbaka till Finland och Lördag ska det firas klassträff. Rolig helg på kommande.

Ha det bäst så hörs vi igen!


Likes

Comments


Jaa, de kan man vel säga. Råkade illa ut med Sebastian i onsdags då vi åkte hem från skolan kring fyra tiden. Vi stod stilla som tredje bil i kö vid trafikljusen då de plötsligt knyckte till och Det svartnade i ögonen. När ja med samma öppnar ögonen, var bilen fylld av rökliknande damm och aribagsen hade slagit upp. Ingen dera visste vad som hade hänt. Snabbt fick jag ångest av att slippa ut ur bilen och skuffade med våld upp dörren som inte öppnades ordentligt. Blev och sitta på gatan med Sebastian som lugnade ner mig då jag verkligen inte hade en aning om vad som hänt. Lite kanske i chock nu när jag tänker efteråt

Bakom ifrån oss hade det kommit en bil med hastigheten ~40 km/h och släppte vår bil rakt i baken. Därmed skuffades vi fast i bilen framför oss osv. Fyra bilars kedjekollision. Tur var fick ingen dessvärre skador än vi med Sebastian som slagit våra huvuden och försträckt nackan. Vi fördes med ambulans till Malms sjukhus för kontroll. Allting väl. Mitt huvud och nack/rygg rad röntgades och inget onormalt hittades. Vi klarade oss alltså med lindrig hjärnskakning och sjuka nackmuskler. Bilen min den klarade sig dock inte så bra.

Att vi klarade oss såhär bra trots att smällen var överraskande och hård var att vi stod stilla med bilen och vi båda hade på oss säkerhetsbälten. Man kan ju bara inbilla sig allting som kunde ha hänt om nåt av dessa skulle ha varit på annat vis. Det att airbaggsen slagit upp räddade mig från att slå huvudet i ratten och basse att flyga genom vindrutan. Så i sin korthet kan man väl säga att vi hade tur i oturen. Men det här med säkerhetsbälten. Det är den minsta minsta lilla livsförsäkringen du kan ge dig själv och dessutom är den gratis, så varför inte använda den. Jo, man tänker alltid "vi åker inte långt så ja behöver inte lägga på bälte", "ja betalar böterna om polisen stannar oss", int händer de nu någo ti mej int". Sluta. Vi stod stilla, helt och hållet omedvetna och ändå hände det. Man kan aldrig vara säker på att ifall nån annan klopar i trafiken, det behöver inte alltid vara felet i dej. Till dej som sitter på bakbänken och inte vill använda bilbälte, om du bryr blanka fan i ditt eget liv så tänk ens på den som sitter framför dej som du troligtvis kommer flyga på. Han eller hon kanske upplever sitt liv såpass värdefullt att trots man överlevt krocken vill han eller hon kanske inte dö eller bli skadad för livet av att ha fått kompisen i nacken på en.

Vi med Sebastian fortsätter livet som vanligt och hoppas att huvudvärken och nacksmärtan försvinner medan min kära lilla blåa Fiesta fick åka till bilarnas himmel.💙


  • 346 Lukijat

Likes

Comments


Har redan en tid haft en stark känsla i kroppen över att jag saknar förändring. Förändring i flera saker som just nu fyller mitt huvud av en massa tankar. Krävde även förändring på utsidan och fick en känsla av att hår färgning nu stod högst uppe på listan. Har blekt håret riktigt ordentligt nu och gillar det verkligen. De torra slitna topparna fick även falla av. Verkligen skönt med variation till det långa, mörka håret. Ganska främmande känns det ju nog och får se hur länge jag trivs i detta. Tills vidare ångrar jag inte en sekund!


Så skönt och fint med soliga dagar nu redan en tid! Riktig vårfiilis!

Likes

Comments

För det första vill jag varna alla som har obehag för blod och liknande nasty things då inlägget innehåller bilder på inälvor av grisar! Sluta alltså läsa här om du redan nu känner att du inte vill se eller läsa mer något om inre organ och tjat om hur lyckligt lottad jag är som får studera just det jag brinner för.De två senaste skoldagarna har vi alltså dissekerat grisar. Gud så intressant! De som tycker att människokroppen och dess organ är intressanta, skulle nog verkligen gilla detta. Det gjorde jag med. Vi undersökte och studerade olika delar i hjärta, njurarna, ögon och levern. Vi undersökte även hjärnan som till sist och slut endast var en klump av slem, haha. Vi studerade luftvägarna, luftstrupen och svalget. Intuberade lungorna och ventilerade dem. Så fascinerande att se vad som i verkligheten händer under alla lager av hud, bindväv brosk och ben då vi andas. Till sist gjorde vi även tracheostomi ( akut luftväg mellan brosken i halsen). För de som ens har ett litet intresse för att studera förstavård så ge det verkligen en chans! De jag nu varit med om den här veckan har varit så otroligt lärorikt och intressant att det inte går att förklara i ord.

Takten i skolan nu under de första veckorna igen efter praktiken har varit ganska så snabb. Vi har en massa saker vi bör lära oss under endast två veckor då vi nästa veckas Fredag redan har tentamen i anatomi på Latin. Ja, ibland undrar jag med ifall jag studerar till förstavårdare eller läkare... Imorgon har jag ledig dag vilken innebär frissa och bio för mig. Ser verkligen framemot morgondagen!


Ett öppnat hjärta och lungor, njurar, hjärta och lever

Hoppas ingen fick traumor och ser mardrömmar, Godnatt!


Esmeralda

Likes

Comments


Åkte iväg på Fredagen på en efterlängtad kryssning till Sverige. Ressällskapet bestod av vi med Jim och hans familj. Åt gott och shoppade något smått i det soliga Stockholm på Lördagen. En super lyckad resa bakom med mycket skratt och roliga stunder.Imorgon börjar skolan för min del. Har varit senast i skolan nångång på hösten så ska bli riktigt roligt att igen börja med nya kursen och ämnen. Den lediga veckan och lilla resan till Sverige gjorde nog gott såhär efter den hektiska praktiken som tagit nästan all min fritid och krafter.


​Puss&Kram

Esmeralda

Likes

Comments


Denhär veckan har varit en väldigt skön och avslappnande vecka. Hade i Tisdags min enda arbetstur och ägnade riktigt på flit den här veckan för avslappning. Har träffat en hel del vänner jag inte haft tid att träffa under mina hektiska praktik veckor och fått fixat en hel del saker som bara blivit och hänga. Har ordnat och städat ordentligt här hemma och sovit morgnarna utan väckning. Veckan avslutas med kryssning till Sverige med min kära imorgon! Ska bli så roligt att få åka till Stockholm. Under en kort tid har det även hänt en del roliga saker och kommer att avslöja dem här i ett senare skede!


Måndagens morgonmål med Saara på cafe Rongo

Ha de bäst!

Likes

Comments


Fyndade nya hudvårds produkter från Sokos i Söndags. Har hört bra om Organic shop's produkter och håller verkligen med. I min korg plockade jag med en body scrub, body mousse, Aloe Vera ansikte mask och en ansikte peeling. Alla deras produkter är tillverkade över 90% av naturliga ämnen och innehåller absolut inga gifter. De doftar sååå gott att man nästan vill smaka på dem, haha. Dessutom kostar de alla kring fyra euro vilket jag tycker inte är någonting med tanke på produktens kvalité. Prövade alla redan samma kväll då vi värmde bastun här hemma. Fungerade så bra och huden kändes mjuk och skön efteråt. Rekommenderar verkligen att testa!


Likes

Comments


Som jag inte rikgtigt klart har nämnt här så har jag nu på gång via skolan anestesipraktik. Kirurgiska prakitken tog slut för exakt en vecka sen och tänkte därför skriva ett inlägg om varför jag egentligen har denhär praktiken då jag inte studerar till sjuksköterska utan förstavårdare. Varför ska jag då avklara en praktik som har med anestesi att göra?

Vadå anestesipraktik?
Just idag började min andra vecka på Borgå sjukhus operationsavdelning. Min uppgift är att följa med olika anestesiformer såsom bedövningar, nedsövningar, sederingar, arbetet under en operation och olika rollindelningar. Jag är med i operationer och arbetar tillsammans med ansestesiläkare och skötare, kirurger och passare. Vi som ett team med ane-läkaren och skötaren kallas för "Nukkumatti" eftersom vi oftast söver ner patienter.

Varför anestesi?
Till min utbildning hörs tre veckors praktik inom anestesi. På hösten gick hela min klass kursen om det och vi skrev även prov före julen. Meningen är att vi ska lära oss vårda patienters aning, medicinering (starka smärtmediciner), monitorering, ergonomi osv. som är en viktig del i förstavården i en ambulans. 

Vad gör jag?
Jag hämtar patienten till operationsalen, handleder honom/henne och disskuterar om ingreppet. Jag har förberett läkemedlen, dragit upp mediciner i spruta och förberett anestesin. Kanylerat, d.v.s stuckit i.v kanyl och satt fast i dropp. Ventilerar patieten tills anestesiläkaren säkrar andingsvägen. Ännu har jag själv inte gjort det men får troligen göra det under min praktik (d.v.s. lägga andningsrör). Under operationen följer jag med monitoreringen (blodtryck, puls, sömnen, hjärtat, andningen, in och utgående gaser, smärtan, osv.). Vid behov av mera smärmedicin eller sömnmedicin ger jag mera åt patienten.

Hur trivs jag?
Bäst! Jag stortrivs. Mina arbetskolleger är alla otroligt trevliga och har inget negativt att säga om dem. Jag är den enda studerande på op-avdelningen så alla tar bra hand om mig. Här gäller ingen rangordning mellan läkare och skötare utan alla kommer bra överens med alla. Dagarna är hektiska och matpauserna blir ibland korta men alla hjälps åt här. Jag har en bra handledare. Han är lite äldre och ganska rak på sak. Jag lär mig bäst då jag själv får göra och när saker görs klara från början. Vi kommer bra överens och har bra humor. Efter dagen är jag nog alldeles slut men full av iver att lära mig nya saker och prövar alltid gärna på något nytt då jag får möjlighet. En vecka har gått snabbt och jag kan verkligen se mig själv kanske nångong i framtiden jobba på en operationsavdelning.


  • 446 Lukijat

Likes

Comments


Lördag kväll gälde det födelsedags firande då Mikaela fyllde 21 år! Var ett gäng samlade hos henne där vi åt goda ostar och drack till olika spel, musik och djupa disskussioner. Stack iväg hemmifrån ungefär klockan 19.00 och ungefär tolv tiden drog vi iväg med taxi till baren. Hade verkligen en lyckad kväll! Vid halv fyra kom Jonas och häntade mig, Janita och Mariella hem. Hemma väntade Jim på mig och trötta men glada gick vi sedan och lägga oss. Söndag tillbringade vi hela dagen hemma, var en sväng till Sokos då de hade alla produkter -20%. Fyndade lite smått och nödvändigt. Jim värmde bastun och efter badet åt vi nygräddade bullar och såg en film. Ett roligt och skönt veckoslut bakom med nya krafter för den andra praktikveckan inom anestesin.

Lyckligt lottad med en hög så fina människor runt om! 🖤

  • 447 Lukijat

Likes

Comments

Instagram@usmiralda

Nimi