Frankrike har sänt Alma för att representera de i Eurovision detta år. Almas låt "Requiem" handlar om att kärlek aldrig slutar och har en poetiskt och drömliknande text. Hon sjunger om allas liv i världen. Under tiden som hon handskas med vanliga saker som kärlek och död så framför hon denna låt på ett väldigt personligt sätt. Hon sjunger med sin skickliga röst om skillnader och likheter mellan två världar som man också ser i hennes musikvideo och hur låten både förenar drömmarnas värld och verkligheten med varandra.

Almas födelsenamn är Alexandra Maquet och hon är 28 år och fyller år 27 september. Alma växte upp i Lyon, Frankrike, men har under sin barndom även spenderat tid i Italien, Brasilien och Storbritannien. Hon kan då prata portugisiska, italienska, engelska och franska. När Alma gick ut skolan inom ekonomi så flyttade hon till Milan och bodde där i ett år. Sedan flyttade hon till Paris för att förverkliga sina musik drömmar. Där mötte hon låtskrivaren Nazim Khaled.

Frankrike har tävlat i Eurovision alla år förutom ett men de var med på första året. De har vunnit 5 gånger men det var mest då stora franska ballader var populära i Eurovision. År 1991 fick Frankrikes låt "C'est le dernier qui á parlé" lika många poäng som svenska bidraget med Carola. Men Carola hade fått fler tio-poäng så hon vann så Frankrike fick andra platsen. Året före hamnade Frankrike också på en andra plats.

Enligt oddsen på Eurovision World så ligger Frankrike topp 15 och har god chans att komma högre. Live-framträdandet är bra och blir nog bättre och bättre ju mer Alma övar. Det är en bra rytmisk låt som man gillar på en gång. Dock ganska svår att komma ihåg. Särskilt om man inte kan franska.

Jag tycker att detta är en bra låt och en av mina favoriter i år men jag tycker att den är för oigenkännlig för att vinna. Den får inte min röst i finalen men jag önskar all lycka till Alma och Frankrike. Skriv gärna vad du tycker om Almas låt i kommentarerna. Skriv gärna också vilken låt eller nyhet du vill att jag ska skriva om härnäst.

Vi ses i nästa inlägg! <3

Likes

Comments

I år är det Lindita som ska representera Albanien i Eurovision. Hon sjunger låten "World". Hon säger själv att det hon vill säga med låten är att alla ska bli accepterade och det spelar ingen roll vilken religon, ras eller läggning man har för att man ska ändå accepteras. Den ifrågasätter okså alla krig och ovänligheter i världen. Låten lyder "What's this fight all for?", "What's the cost of life In this world?". Vad är alla krig för?, Vad är priset för liv i denna värld? Låter var först på albanska och hette "Botë". Hon säger att det alltid har varit en barndomsdröm att få tävla i Eurovision Song Contest.

Lindita Halimi, som är hennes fullständiga namn, är 27 år och fyller 28 år den 24 mars, alltså om en vecka. Hon kommer ursprungligen från Kosovo som låg i Jugoslavien. Hon är både sångare och låtskrivare och var som mest aktiv 2006 då hon vann "Top Fest" i Albanien och hennes karriär började. Hon blev också en av finalisterna i albanska idol år 2007 och anslöt sig till bandet Ngroba. 2009 startade hon sin solo karriär och hon har sökt flera gånger till uttagningen till Eurovision. 2013 reste hon till USA och deltog i "American Idol" och blev top 25. Hon jobbar just nu på sitt första album på engelska och förutom albanska kan hon även prata spanska, tyska och kroatiska.

Albanien har deltagit i Eurovision tretton gånger, sedan 2004. De har aldrig vunnit Eurovision men bäst var Rona Nishliu med låten "Suus" år 2012. Hon kom 2:a i semifinalen och 5:a i finalen. Sedan dess har Albanien bara gått till final en gång (på fem år) och då var det Elhaida Dani med låten "I´m Alive".

Enligt de "My Top" videorna jag har sett och enligt Eurovision World ligger Albanien någonstans i botten men inte i längst ner. Många tycker att den inte hör hemma i eurovision men vissa tycker det är en perfekt Eurovision-balad. Men man kan såklart inte veta så mycket innan själva tävlingen är gjord.

Jag tycker själv att det är en superbra låt och det är en av mina favoriter i år, vilket Albanien brukar vara för mig. Den har ett fint budskap och det är en riktig balad. Jag gillar sådana här låtar så det är en riktig hit för min del. Kommentera vad du tycker om Albaniens låt nedan. Skriv gärna också i kommentarerna vad du tycker om att jag skriver min egen åsikt om låten.

Vi ses i nästa inlägg! <3

Likes

Comments

Hej där! Du har förmodligen tryckt dig in på den här bloggen av samma anledning som jag skulle ha. Du älskar Eurovision Song Contest. Jag har skapad denna blogg för att spekulera kring alla låtar och nyheter om ESC. Jag är superexalterad över ett till nytt år med Eurovision.

I år är det 43 länder som ska delta i Eurovision Song Contest. Som den Eurovision nörd jag är så har jag såklart redan lyssnat på alla låtar en miljon gånger även fast det bara är 17/3 ;). Dock så släpps Armeniens låt 18/3, alltså imorgon och man vet att det är Artsvik som kommer representera Armenien i år. 

Jag kollar mycket på videos med "My Top". Då får jag en ganska bra bild av vilka låtar som har övertaget. Och de i botten förstås. Det gör jag ett separat inlägg om.

Som du som läser förmodligen redan vet kommer ju Eurovision hållas i Kiev, Ukraina i år. Förra året vann ju fantastiska Jamala med 1994 här i Sverige, närmare bestämt Stockholms Friends Arena. En politisk låt enligt många med den greppade tag i Europa och vann. Senaste gången Ukraina vann var 2004 med låten "Wild Dances" framförd av Ruslana i Istanbul, Turkiet.

Om jag ska berätta om mig själv så är jag 14 är och heter Joel. Mitt Eurovision intresse började 2012 när oslagbara Loreen vann med "Euphoria". Det var startskottet för mitt Eurovision intresse. Men jag har dock kollat på Melodifestivalen sedan någon gång vid 2008. Men det är en annan sak. Blogg inlägg kommer då och då så vi ses i nästa inlägg! <3

Kommentera gärna om du har några förslag på saker att skriva om, gällande Eurovision såklart!

Likes

Comments