hälsa, ohälsa, förändring, inköp, jobb, miljö

Att det pågår väldigt många diskussioner på nätet om miljön just nu är det nog ingen som har missat, så jag tänkte också kunde göra ett inlägg om det. Bland annat så debatteras det åt höger och vänster om ifall det är okej eller inte okej att äta kött eftersom köttindustrin har en ganska så negativ påverkan miljön, men mer om just den saken snart. Någonting annat som det talas mycket om är plastens skada på miljön, vikten av att åka kollektivt runtom i stan, med mera, så dessa punkter kommer jag att tala mer om alldeles strax. Dessa är samhällsfrågor, men jag tänkte att vi kunde tala mer om miljöfrågan på en individnivå.

För inte särskilt länge sedan så skrev @Varganess ett intressant inlägg om miljö och köttätande vs veganism, vilket fick mig att vilja skriva ett eget inlägg om miljön. (Hennes inlägg kan ni läsa här!) Jag är en av de där tråkiga köttätarna som inte tror att miljön skulle vare sig räddas eller må bra om hela världens alla människor vore veganer, dessutom känner jag några som av hälsoskäl inte kan vara ens vegetarianer. Jag känner också ett par personer som har varit vegetarianer tidigare, men som inte kan vara det längre av flera olika anledningar. Även en debattör i Metro Debatt skrev tidigare i år en intressant artikel om köttätande, men jag hittar tyvärr inte artikeln nu. Naturligtvis är det ju bra att en tänker på hur mycket kött en äter och vad det har för påverkan på t.ex miljön, men det är inte realistiskt att alla människor skulle kunna leva som vegetarianer (eller ännu mindre veganer). Mer om detta strax.

Sedan har vi ju kollektivtrafiken. Många insisterar på att en ska åka kollektivt så mycket som möjligt och undvika bilen så ofta som möjligt, men även detta är inte realistiskt. En kan inte alltid räkna med att kollektivtrafiken (åtminstone i Stockholm) fungerar som den ska, men självklart är det tråkigt med tanke på hur dyra SL-biljetter har blivit. Visst är det bra att försöka åka mer kollektivtrafik än bil, men det är ingenting en ska ta för givet att alla kan göra. Mer om också det strax.

Nu kommer vi till plasten, som är en extrem miljöbov. Så många saker vi köper idag innehåller plast, vilket vi inte alltid får all info om. Jag tror att det är svårt att få helt slut på plastanvändande, men inte omöjligt. Om en t.ex istället för att slänga plastprodukter åt höger och vänster började återvända dessa mer så skulle det vara ett steg framåt på vägen mot en bättre miljö. Det gäller ju såklart allting, inte bara plast.

Oh, vi får ju inte glömma miljöstugor, grovsoprum och papperskorgar. I mitt bo-område finns ingen av de två första och för få papperskorgar. Den närmsta busshållplatsen mot Stockholm är extremt nedskräpad för att folk är för lata för att bara gå några meter över gatan till närmsta papperskorg. Tidigare fanns det en papperskorg vid busshållplatsen, men av någon anledning togs den bort. Vi har heller inget grovsoprum eller någon miljöstuga härute. Det finns en miljöstuga några kilometer bort, men med extremt begränsade öppettider och en behöver en bil för att kunna ta sig dit med alla saker. Jag har varken körkort eller bil, så för mig hänger allting på kontakter som besöker mig med sina bilar och jag har inte många kontakter med vare sig körkort eller bil heller. Nu kanske någon tänker att jag borde kunna ta bussen till Djurö, vilket jag teoretiskt kan göra, men det är extremt opraktiskt att släpa på en massa saker till miljöstugan när en åker buss. Varför miljöstugan här på gården togs bort har jag ingen aning om, men någon sa att kommunen tyckte att den kostade för mycket. Ifall det är sant eller inte vet jag inte, men med tanke på att kommunerna vill spara in så mycket pengar som de kan så skulle det inte förvåna mig om de tyckte att miljöstugan här var för dyr. Kommunbesparingar talar vi dock mer om någon annan dag.

Nu när vi gått igenom ovanstående samhällsfrågor så kan vi gå in på en individnivå, som jag skrev i början av inlägget. Jag ska berätta vad jag gör för miljöns bästa och även låta er berätta vad ni gör för miljön. För alla människor kan nog hitta någonting som de kan göra för att hjälpa miljön att inte gå helt sönder. Jag försöker att äta mindre kött och mer vegetariska alternativ, t.ex frukter och bär. Dock så försöker jag hålla koll på att frukterna och bären kommer från Sverige, eller åtminstone så nära som möjligt. Sedan försöker jag också att handla mycket ekologiskt, men som sagt från Sverige. Att köpa bär och frukter som kommer från andra sidan jorden är inte miljövänligt, därför försöker jag att köpa svenskt så mycket som tänkbart möjligt. Förutom det så shoppar jag en del från secondhand-butiker. Flera av mina pocketböcker och DVD-/blurayfilmer kommer från Myrorna och Stadsmissionen. Visst handlar jag en del från utlandet också, men jag försöker att shoppa så lite som möjligt från utlandet, men det finns en del som är svårt att få tag i Sverige och då har en inte så mycket val. Återanvända saker försöker jag också att göra så mycket som möjligt. Som jag skrev i ett inlägg för väldigt länge sedan så samlar jag t.ex på honungsglasburkar. De är riktigt bra att förvara sina många tepåsar i.

Så, nu när jag gått igenom några saker som jag försöker att göra för miljöns bästa vill jag höra vad ni gör för miljön. Källsorterar ni? Sparar ni på glas eller plast för återanvändning? Låt mig veta vad ni gör för miljöns skull. Jag tror inte att någon är perfekt när det kommer till att värna om miljön, men som sagt kan nog alla göra någonting för den. Var med och diskutera vad ni tänker/tycker om samhällets miljöfrågor!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

bad, Värmdö kommun, ansvar, inköp, Internet, noggrant

Suck... Jag har varit riktigt slarvig och ouppmärksam på min mobilsurf, så nu är den slut. Det betyder att jag kommer att byta nummer efter årets slut för att spara pengar och även för att samtidigt få mer surf att använda mig av tillfälligt. Visst saknar jag verkligen att ha bredband hemma, men det är så fruktansvärt dyrt att ha hos mig. Att ha enbart ett okej Internet kostar 379 kr i månaden, vill en ha även TV-kanaler så blir det ännu dyrare. Att bo utanför stan har sina nackdelar, men fördelarna är trots allt ändå fler. Tack och lov så finns det en Ica Nära i närheten, så jag kan låna deras Internet för att blogga och kolla Facebook. På onsdagseftermiddagar är jag ju också i min mors område för att simma, så då lånar jag hennes Internet för att leka på nätet.

Trots att jag inte har något Internet hemma just nu så försöker jag att hålla igång bloggandet med intressantare inlägg samtidigt som jag vill hålla mig vid liv på Facebook. Tack och lov för öppna Wifi-nätverk ute. Jag måste bli bättre på att vara rädd om min mobilsurf, vilket jag dock har påstått säkert femtioelvahundra gånger. Ifall jag har lärt mig att vara rädd om surfen återstår att se när jag nästa gång byter nummer.

Likes

Comments

hundar, ansvar, jobb, plikter, simning, snö

Jag är RIKTIGT plikttrogen, det är jag verkligen, men idag kunde jag inte nå ut till hundarna i Hästhagen pga snön. Bussen jag skulle ta in till Nacka var 49 minuter försenad och när den väl hade kommit så stod det still väldigt stor del av vägen. Några kilometer innan Mölnvik stannade bussen till pga trafikkaos och stod still i nästan två timmar, så alla mina planer idag var tvungna att ändras. Att ta sig bara till Nacka Forum, vilket vanligtvis tar 40-45 minuter, tog över tre timmar idag och bussen som skulle ta mig till Henriksdal var 49 minuter försenad. Efter att ha tagit hand om hundarna var tanken att jag skulle träffa en väninna och ta en fika med henne i stan, men på grund av omständigheterna så fick vi lov att ändra planerna genom att ställa in dagens planer. Än en gång fanns det ingenting jag kunde göra. Nog hade jag kunnat hinna till vår planerade mötestid, men det fanns det ingen garanti för och dessutom så dog min telefon på bussen. Visst hade jag naturligtvis kunnat ta en promenad från Grävlingsstigen till Mölnvik och testa lyckan därifrån, men jag har inga vinterskor och det var riktigt kyligt ute. När jag väl kom till Nacka trafikplats sprang jag in till Nacka forum för att värma upp mina fötter och för att ladda telefonen. Vägen tillbaka hem var tack och lov inte lika besvärlig, men jag stannade i Nacka Forum ett par timmar för att få upp mobilens batteri någorlunda för att kunna leka med skrivandet på vägen hem också. Nu kan jag bara hoppas att det är en lugnare trafikdag imorgon när jag ska till Vällingby för att simma.

Likes

Comments

Contains affiliate links bad, Metapic, hälsa, hudproblem, ansvar, Kokosolja

Jag älskar verkligen min egen envishet ibland, om jag nu får skryta lite. Tack vare den så tvingade jag iväg mig själv till simhallen igår trots att jag velade lite. Vissa dagar vill en bara vara lat och bekväm hemma, men det är ändå viktigt att inte ge efter för den viljan. När jag hade kommit igång med simningen så kändes det riktigt bra, om så ganska ansträngande. Som vanligt simmade jag tre kilometer och var lika trött som nöjd efteråt. För en gångs skull så var även bubbelpoolen ledig igår och då passade jag givetvis på att ta mig ett bad i den innan jag gick in till duscharna igen. Naturligtvis badade jag också bastu med balsam i håret efter att jag hade tvättat det med schampo. Tro mig, känslan av bastubad med balsam i håret är obeskrivligt underbar att den inte går att beskriva med vare sig textade eller uttalade ord. Jag älskar, älskar, älskar bastubad.

Som de flesta (få) som läser mina inlägg vet så simmar jag tre gånger i veckan på "order" av Försäkringskassan. Det är så otroligt skönt att få simma runt i en stor bassäng och känna sig fri. Visst kan det frustrera mig något när folk framför mig simmar för långsamt fram och när det är för många på samma simbana, men känslan som vattnet ger en gör små frustrationer bara tillfälliga. Jag vågar också påstå att jag är en riktigt bra simmare, om så lite bekväm och lat vissa dagar i perioder.

Den enda nackdelen med simningen, förutom frustrationen över att vissa simmar så hemskt långsamt, är att både hår och hud torkas ut av kloret i vattnet. Visst älskar jag klorvattendoften, men det är jobbigt att få så torr hud och slitet hår av kloret. Tack och lov har jag både bra balsam plus min älskade kokosolja, som båda hjälper mig lite med dessa småproblem. Kokosoljan räddar mig och min hud alltid när vi behöver det som mest.

Likes

Comments

Contains affiliate links Metapic, Disney, Frost, simning, snö, vinter

Ny vecka och simhallen kallar igen, men så kallt det är ute! Förra veckan var det frost ute, nu är det snö som faller. Jag hoppas verkligen att snön fortsätter att falla och att vi får en riktigt snöfylld vinter. Visst blir det hemskt kallt ute när snön har landat, men det blir riktigt vackert överallt. Jag älskar vintern, mörkret gör mig lugn och lycklig. Det är mitten av november nu och vintern är nästan här. Hösten var ju ganska mild fram tills förra veckan, så jag hoppas att vintern blir mer extrem. Förhoppningsvis kan jag övertyga någon vän att fota mig i snön när den har landat på marken för att stanna där. Vinterfoton kan bli så extremt vackra om och när de görs ordentligt. Jag har stora planer för min älskade vinter och tänker försöka njuta av den så länge som jag kan - för innan en vet ordet av så är vintern borta och våren återvänder.

Ikväll blir ännu en kväll med värme- och stearinljus tillsammans med Disneys Frost, vintersnöstarten till ära. Fast, nu ska vi inte hoppa så långt fram. Nu ska jag göra i ordning mina saker för att ge mig av till simhallen. Jag ska simma tre kilometer, så det är lika bra att ge mig av för att få det gjort. Inga fler inlägg idag, men imorgon återvänder jag till bloggen igen. Ha en underbart frostig och snöfylld dag, gott folk.

Likes

Comments

ansvar, Femifantasy, krav, manus, plikter, styrelse

Jobbigt ämne att ta upp, men jag vill verkligen skriva om detta. Ansvar och krav är någonting jag brinner riktigt starkt för. Jag har en extremt dålig ovana att dras till folk som inte är bekväma med krav och ansvar, men jag försöker att ändra på det. Såklart är det naturligt att inte gilla krav och ansvar alla gånger, men båda handlar ju ändå om andras förtroende för en. Naturligtvis kan vissa krav och vissa ansvar vara jobbiga, men jag tror ändå att båda är bra för _alla_ på ena eller andra sättet. Nu låter jag nog riktigt dömande och också gammalmodig, men jag tror verkligen extremt starkt på att krav och ansvar är bra för alla.

Återigen så kan jag förstå att en inte alltid gillar alla krav och ansvar som en bär, men det är tack vare dessa som en växer och utvecklas som person. Jag är själv extremt känslig för krav och ansvar, men vet också att jag aldrig kan fly från dem hur jag än försöker. Det enda jag kan göra är att försöka göra det bästa möjliga av situationen som är, mer än så kan varken jag eller någon annan göra. Som sagt är ju ansvar och krav ändå ett bevis på att folk tror på en, det är det viktigt att komma ihåg. Vissa dagar tycker jag att det är jättejobbigt att skriva manus åt @Femifantasy och att vara ordförande, men jag tröstar mig ändå med att föreningen har ett förtroende för mig och att mina uppdrag är ett jättestort privilegium att bära ansvaret för. Att ha ett ansvar hemma mot sitt hem är inte alltid roligt heller, men hyresvärden har också ett förtroende för mig genom mitt förstahandskontrakt på min lägenhet.

Självklart är det okej att inte gilla alla sina ansvar eller alla krav en har på sig, men en gör det mycket lättare för sig själv genom att försöka se positivt på dem. Jag skriver detta av livslång erfarenhet. Även om det kan vara svårt att se positivt på någonting jobbigt så känns det bra när en väl har lärt sig det. Återigen, plikter, ansvar och krav får en att växa så väldigt mycket som person. En lär sig se det förr eller senare!

Visst, jag vet att jag upprepade mig en hel del här, men ni måste erkänna att det ligger någonting i det jag skriver. Självklart behöver vissa mer tid än andra att vänja sig vid krav eller ansvar, men det är det ju ingenting fel med. Sedan så måste ju naturligtvis alla krav och ansvar bli anpassade efter individens nivå för att det inte ska bli för krävande, men inte heller för enkelt. Det är precis som med skolan; en lär sig ingenting om en aldrig får en chans att gå framåt i sina kurser. Sedan så är det ju som sagt viktigt att individanpassa kraven och alla ansvar för att det inte ska bli en stor röra. Skulle en femåring hellre leka än att passa sina yngre syskon så skulle det ändå vara i sin ordning, men skulle en tjugofemåring hellre prioritera att vara lat och inte göra någonting alls än att sköta sitt jobb skulle jag reagera starkt. Såklart är det naturligt att vara lat och bekväm ibland, men INTE hela tiden. Ibland får en lov att bara gilla läget och bita ihop för plikternas skull.

Innan du som läser detta skickar några hatiska kommentarer åt mig, så tänk efter lite medan du tar ett djupt andetag. Hur tror du att en ska växa om en förblir utan plikter och krav? Oh, har du kan ske några egna argument för plikter, ansvar och krav? Eller har du kanske några idéer på alternativ som kan fungera? Kommentera inlägget med dina tankar och åsikter.

Likes

Comments

Promenad, skrivande, tecknat, TV-serier, vardag, Yu Gi Oh - Duel Monsters

Söndag igen och jag sitter i Nacka Forum tillsammans med en vän för att fortsätta se på Yu Gi Oh - Duel Monsters, säsong 4. Jag måste medge att jag känner mig lite off och trött idag, men en promenad har jag ändå hunnit och orkat med idag. Jag promenerade till Hovnorsbacken för att sedan därifrån ta bussen mot Nacka trafikplats och möta min vän i Nacka Forum. Nu måste jag återvända till serien för att inte vara oartig mot min vän. Invänta ett inlägg till innan veckan är över. Ha en fortsatt trevlig söndag, gott folk!

Likes

Comments

hälsa, Film, reklam, alkolholfri, dryck, Promenad

Lördag igen! Idag är en bekväm och lat dag för mig. Jag ser på film och dricker ett glas läsk, men inte mycket mer än så. Visst tog jag en liten promenad tidigare idag, men i övrigt valde jag att för en gångs skull varva ner något genom att inte stressa sönder mig själv. Faktiskt så tänkte jag idag snabbt presentera er för en jättetrevlig dryck kallad mousserande jordgubbsdryck, som rubriken skvallrar om. Den är helt fri från alkohol och också riktigt söt. Den är trevlig, god, lyxig och inte alltför dyr. (Däremot kanske något för söt, men inte överdrivet!) För det mesta så dricker jag denna dryck enbart på min födelsedag och på julafton eller Halloween, men den här gången gjorde jag ett undantag.

Likes

Comments

hundar, inköp, ljus, motion, pengar, schema

En översovning hos mamma är över och hundarnas passning för veckan är också över. Min lillasyster var riktigt nöjd med gårdagens födelsedag, vilket var gårdagens huvudsak. Idag fick jag sedan skynda mig imorse för att mamma och jag skulle hinna till hundarna i Hästhagen. Skälet till att hon skulle med var för att vi skulle handla efteråt, så jag behövde skjuts av henne. (Vi handlar alltid varje månad när mina pengar har kommit in.)

Idag tog jag för första gången vovvarna ut på en riktig promenad till en strand i närheten av deras familjs hus. De fick springa lösa en lång stund innan vi återvände tillbaka. Sedan så gav mamma och jag oss iväg för att handla i Mölnvik, men att ta sig ifrån Hästhagen till Mölnvik var lättare sagt än gjort. Vi cirklade runt i en kvart innan vi tillslut hittade rätt väg ut och kom iväg mot Värmdö igen. Att storhandla allting tog sedan nästan två timmar. Först sprang vi runt inne på Ica Maxi, sedan åkte vi vidare mot Willys för att fortsätta där innan vi åkte vidare mot mig.

Väl hemma hos mig så tog mamma en kopp snabbkaffe medan hon också hjälpte mig att lägga in alla varorna i skafferiet, frysen och även kylen. Efter det så visade jag henne mina klädstänger i mitt sovrum, sedan behövde hon åka hem igen. (Till skillnad från mig så gillar hon inte mörker!) När mamma sedan åkt hem så tände jag några värmeljus och ringde upp min förkylda bästis, som jag kacklade med i över en timme.

Kort sagt: Jag har haft en aktiv dag. Nu sitter jag vid datorn för att överföra några videoklipp och foton från mobilen till min externa hårddisk, medan jag samtidigt ser på TV-serien "The Tudors". Efteråt ska jag ta en dusch innan jag äter någonting, sedan får vi se vad morgondagen har för planer för mig. Förhoppningsvis så kan jag imorgon skriva om någonting roligare än bara min tråkiga vardag, som jag gärna undviker att skriva om här på bloggen när det är möjligt.

Likes

Comments

Contains affiliate links bad, årsdag, födelsedag, förvaring, Kokosolja, smink

🎉Ja, må hon leva! Ja, må hon leva! Ja, må hon leva ut i hundrade år!🎶 Idag fyller min älskade lillasyster 23 år. Nu är hon kryssningsmyndig! Nuförtiden är ju kryssningsåldern 18 år, men det fanns en tid då deras åldersgränser låg på 23 år!) Jag kan knappt tro att min lilla ankunge är 23 år gammal nu. Hon är ju fortfarande en lillasyster, dessa är små och oskyldiga - inte vuxna, eleganta varelser. De växer fort, så väldigt fort.

För att fira hennes dag åkte jag hem till mamma, där hon ännu bor. Här stannar jag sedan över natten. (Då kan jag utnyttja hennes Internet.) En av gåvorna till henne köpte jag från nätet och den anlände faktiskt ovanligt fort. Det dröjde bara lite över 12 timmar innan den anlände via posten, vilket är otroligt då det annars dröjer så länge för paket att nå ut dit jag bor. Hennes andra gåva jagade jag i Stockholm i tisdags, men lätt att hitta var den då inte. Jag fick gå runt i över en timme innan jag hittade rätt. Efter en massa "om" och "men" hittade jag dock tillslut rätt butik och rätt gåva till henne. (Jag avskyr verkligen shopping!)

När jag sedan kom hem till min mor så begav jag mig först till simhallen för att simma två kilometer, sedan gick jag tillbaka för att fira systern min. Hon har precis öppnat sina gåvor och blivit riktigt bortskämd idag, födelsedagen till ära. Hon hade en killkompis, sin pojkvän och såklart även sin syster (mig) närvarande över kvällen. Vi och mamma åt middag tillsammans, medan vi kacklade om allt möjligt mellan himmel och jord.

Nu ska hon rusa iväg ut med pojkvännen för att fira vidare och jag ska ta en huvudvärkstablett. Trots en bra dag så har jag en hemsk huvudvärk, men jag är glad att lillasystern blev nöjd med sina gåvor. Av mig fick hon kokosolja och foundation, vilket är lite av tradition att jag ger henne vid födelsedag och jul. Kokosolja och foundation är ett par av de mycket få saker vi båda gillar, annars är vi riktigt olika i smaken.

Likes

Comments